2014-03-12 1248 浏览
試過食其他牛展米線, 都係普普通通.睇完壹週刊推介, 所以特意去試試, 看看是否真的這樣好吃.特意叫牛展米線試試, 牛展的確夠林夠入味, 好明顯湯底足料, 牛展炆到好林好入味, 的確值得一試.
試過食其他牛展米線, 都係普普通通.

睇完壹週刊推介, 所以特意去試試, 看看是否真的這樣好吃.

2014-03-10 1406 浏览
新年前到過士林棧,印象唔錯,上星期四約埋三五知已一齊去,一點45分到,約兩點才有位。大家年紀唔細,晤敢食煎炸野,點了貢醋豬軟骨,貢醋豬手,牛展和漢方鷄酒食,配菜飯和米線。鷄酒食的湯好香,有中藥味,其中一位朋友是中醫,大讚好👌👌!貢醋配豬肉唔肥膩,配菜飯感覺良好!牛展配米線,牛展汁好香。飲品點了百香果紅茶走冰,味道唔錯!朋友飲豆漿,是歺廳自己磨的,豆味夠濃,唔太甜!原來兩點半是下午茶時段,開始多人,下次要試試。
题外话/补充资料: 食完唔口亁,無味精真好!
2014-03-06
  • 忘記了提糖心蛋,一定要食👌!
2014-03-05 895 浏览
見到報紙、雜誌都有介紹士林棧, 菜式幾特別, 於是約了朋友一行6人去試多幾味。中午1:40左右去到, 全店滿座, 等了十多分鐘有位, 店不大, 一般是4人枱, 我們不想分開, 加2 張圓椅, 也算可以。試了招牌牛展, 長條形的, 腍得尼有嚼頭, 而且好入味, 的汁撈飯好好味。兩味貢醋煮的豬軟骨及豬手我最中意, 的醋味調教適中, 好開胃又不覺肥膩, 漢方雞酒食我較欣賞個湯, 有酒味更有些甘甘地的藥材味, 不覺有味精, 成碗飲晒都無問題。有點意外驚喜的是伴著豬軟骨的糖心蛋, 蛋白有淡淡的鹵水味, 而蛋黃像奶皇般好吸引。吃得飽飽的埋單都只是$40, 超抵食。
2014-03-04
見到士林棧的廣告牌已有多時,終於跟同事們午飯時段去試試。點知......有點地方唔多掂。1. 服務態度我︰我要脆芝士雞扒,轉白飯。侍應小姐︰汁?牛展、蕃茄、咖哩。我︰...... 牛展? 蕃茄?侍應小姐︰要乜野汁? 飯要汁架嘛!我︰(我第一次來咋,點知要選汁喎!餐牌又冇寫!) 哦...牛展啦。侍應小姐︰飲野呢?(我心諗︰咦? 有包野飲咩?)侍應小姐(見我地唔出聲)︰即係冇啦?最後多謝都冇聲,轉身就走。後來睇清楚餐牌,飲品一頁原來係有餐飲價錢的。侍應點可以預算客人來到乜野都知道的?客人唔清楚就要解釋,這樣會令客人無所適從。2. 食物煮法我同事叫牛脷菜飯。牛脷冇去皮,好彩煮得夠腍,如果唔係一定磨損自己條脷,不過同事都話賣相已經扣左分,牛脷唔夠入味,切得太厚了。菜飯食得出係煮熟白飯後,然後再將菜撈入去。正常煮法係飯連菜一齊煮的,菜的味道才會進入飯內。而家變成菜飯唔夠菜味,好似分開食一樣。芝士雞扒味道都唔錯,係將塊雞扒切開一半,不過放入去個塊係一般超市都可以買到的包裝芝士塊,而且拎到出黎時,塊芝士都未係好溶,似乎係最後一刻上碟後至夾入去,並唔係連雞扒一齊煎,稍有不足。雖然食物味道尚算唔錯,但係
見到士林棧的廣告牌已有多時,終於跟同事們午飯時段去試試。

點知......有點地方唔多掂。

1. 服務態度

我︰我要脆芝士雞扒,轉白飯。
侍應小姐︰汁?牛展、蕃茄、咖哩。
我︰...... 牛展? 蕃茄?
侍應小姐︰要乜野汁? 飯要汁架嘛!
侍應小姐︰飲野呢?
(我心諗︰咦? 有包野飲咩?)
侍應小姐(見我地唔出聲)︰即係冇啦?

最後多謝都冇聲,轉身就走。

後來睇清楚餐牌,飲品一頁原來係有餐飲價錢的。

2. 食物煮法

雖然食物味道尚算唔錯,但係一間成功的食店唔係味道得就可以,其他地方仍有改善空間。
2014-02-14
先前有個 friend 食過話好食, 介紹我去試下食呢間野.講真, 真係俾面先去試下咋.我住觀塘, 專登碌入去大角咀咁遠, 唔係放假都唔會咁山長水遠. 如果唔好食, 我實無面俾, 去完一次無第二次. 憑住偉大o既 Google Map, 我終於搵到點去.去到o岩o岩係下午茶時間, 好, 見咁抵廿幾蚊 (講真, 真係好耐無食過廿幾蚊落樓, 又食得飽o既下午茶), 就試下個下午茶先. 叫左個豬扒湯烏東, 賣相不過不失.食落都幾好食 , 豬扒都炸得幾香口, 烏東係我至愛, D 湯又幾好飲, 中上啦. 食完都幾滿意, 有機會再去試下其他野食先. 值得一試!

講真, 真係俾面先去試下咋.

如果唔好食, 我實無面俾, 去完一次無第二次.

憑住偉大o既 Google Map, 我終於搵到點去.

叫左個豬扒湯烏東, 賣相不過不失.
食落都幾好食

食完都幾滿意, 有機會再去試下其他野食先.

值得一試!
豬扒烏東
豬扒烏東
2014-02-09 588 浏览
晚上開餐簡單來說, 開飯首選, 物有所值野飲比食物好味道!標榜無添加味精Total 試左3樣野食, 2樣野飲士林招牌牛展米線-牛展湯一般 - 牛展不夠口感, 太諗. 米線亦無咩特別. 不過牛展湯同湯既配料真係唔錯, 有木耳, 蘿蔔, 生菜. 特別是蘿蔔, 入味也.士林紅燒牛脷菜飯-牛展汁不錯 - 賣相一般, 好大條脷, 好抵食, 不過牛脷味道同口感補番數. 牛脷唔穌, 仲可免費由米線轉菜飯.脆炸芝心雞扒一般 - 炸雞變左煎雞扒, 雞扒醃料同芝士唔太MATCH, 而且雞扒既油同熔左既芝士口感相約, 食落去比較油膩.芒果乳酪不錯 - 野飲真不錯, 有係台灣飲的感覺.百香果紅茶很好 - 偏甜, 但非常好味, 多冰都無蓋過百香果色素既香甜, 下次黎一定再叫!!!晚飯時間, 都係$108 兩位店舖光猛, 舒適
晚上開餐
簡單來說, 開飯首選, 物有所值

野飲比食物好味道!

標榜無添加味精

士林紅燒牛脷菜飯-牛展汁
脆炸芝心雞扒
脆炸芝心雞扒
芒果乳酪
不錯 - 野飲真不錯, 有係台灣飲的感覺.
芒果乳酪
晚飯時間, 都係$108 兩位
店舖光猛, 舒適
题外话/补充资料: 米線除左牛展汁, 仲有蕃茄汁, 咖哩汁同清湯. 米綠仲可免費轉菜飯OR白飯 仲有D一人鍋都幾吸引, 我下次會試雞酒鍋:>
2014-02-08
  • 士林紅燒牛脷菜飯
2014-01-31 376 浏览
年尾到大角咀探朋友,她特別推介樓下的新店士林棧,剛到晚飯時間,等了一會才能入座,舗雖小但很整潔!朋友極力推介他的牛展,我再點一碟芝心鷄扒菜飯,等了十分鐘先見到碟鷄扒,侍應話係有order先造,食落真係好鬆趣,鷄肉好滑,一食難忘!菜飯好鮮甜,絕對感受到廚師的認真製作!最難得是在香港吃到冇味精的食物,實在難得!HK$40左右就有飯加飯品,非常抵食,必須推介給各好友,唔使再捱味精啦!
2014-01-28
  • 芝心雞扒菜飯
2014-01-20 382 浏览
因為參加課外活動,我來到了大角咀區。 人生路不熟,只見眼前的士林廣告,因此入店一試。餐廳比較少,只有數張桌椅,店內以木色為主,有一種台式感覺,而裝飾方面也花了一些心機。我光顧的時候是下午茶時段,因此餐廳的人流不多,而從服務員和客人的對答中,得知惠顧的人多是熟客似的。餐廳食物和飲品的款式跟一般台式的餐廳差不多。眼見餐廳內外都有「招牌牛𦟌米線」,而且湯底強調「無添加味精」因此我也點了一客。等了一會暖暖的招牌牛𦟌米線就在我面前,賣相不差,而米線的湯有著濃濃地牛肉香。牛𦟌是以粗直切栽,因此肉質的層次會更多,一口咬入去,令口感更加豐富,牛𦟌肉質嫩,食落去會有點入口即容的感覺,真的不妨一試。而言,配菜只有入味的蘿白和生菜,真的有點遜色,還有,米線雖然彈牙,但它不能吸收濃濃的牛肉湯底,感覺略遜一籌。飲品方面,跟一般台式的餐廳差不多沒有什麼特別。如果路經大角咀,真的可以試試它的牛𦟌。
2014-01-18
2014-01-08 301 浏览
係大角咀行行下, 見到呢間幾特別既台灣野,好奇心下就入去試下。地方整潔, 十分典雅,坐得好舒服!餐牌好特別,因為未食過,所以就食左最出名既 - 招牌牛𦟌米線。牛𦟌真係好淋,好滑,我最鍾意。而湯底都好正,食唔到係味精湯,好健康!朋友叫左芝心脆雞排,真係好chese  如果好鍾意食芝士既人就會好開心!我地仲叫左豆漿,好有豆味,唔會好甜,我個人覺得好味道呀!整體講,價錢合理,食物好正,仲有好多未試,會下次再黎試埋其他

地方整潔, 十分典雅,坐得好舒服!

朋友叫左芝心脆雞排,真係好chese
 如果好鍾意食芝士既人就會好開心!

我地仲叫左豆漿,好有豆味,唔會好甜,我個人覺得好味道呀!

2014-01-05
同事介紹,入店一試。店面整㓗,很多士林的相片。大角咀區有如此特色格調,已是難得。坐下,點了招牌牛𦟌米線。湯底強調「無添加味精」,如此價錢,真有D不敢相信。試了湯,很有新鮮原味,肉香強烈。牛𦟌是「粗直切栽」,入囗彈牙,肉汁香濃,口感豐富,跟市面「橫薄切牛𦟌」完全不同,吃後肉香留口,味道一絶。飲品點了珍珠奶茶, 跟餐$8, 很底。荼味清香醇和, 滑滑囗感.食完後, 有個一齊來的同事,說:「幾十歲人,未吃過如此好味嘅牛𦟌。」回到辨公室,唔覺口渴。大圍同事都判斷無添加味精,真材實料, 值得推介。

菜飯
题外话/补充资料: 如此大眾化價錢,真是少有,必須推薦!like.like.like...
2013-12-31
菜飯