2015-03-06 531 浏览
MENU台灣是港人短線外遊的熱門地之一,行夜市嚐美食是指定動作, 口味接近香港人,古早風台灣美食擁有純樸近人的特質,一碗精心炮製的牛肉麵賣40來元,樸鼻香味令人食指大動, 除台式麵食以外, 正宗台灣小食都一一嚐到。店內用上木製椅臺,簡約不花巧。蕃 茄湯用上一半南瓜一半蕃茄煮,所以唔會只有酸味,當中還滲了南瓜的甜絲絲。而清湯用牛骨, 豬骨, 雞骨加黃豆晚上熬2.5小時,再熄火焗一晚等出味。湯麵中已有芽菜, 黑木耳絲,蔥粒等配料。酸甜有促進胃口,我就配了蕃茄湯加刀削麵,麵好寛身幾滑溜,想夾起又彈回碗中。梅子肉帶甜含小許梅子香,食入口肉質好滑不需嘴饞太多下,而外層似豬頸肉爽身,交錯感做得很好。而與麵分開上,就不用煩惱湯把肉沉至影響味道及肉質了。芝士炸雞扒,中間芝士融化後做邊位漏出,應是用了車拉芝士味道濃郁。配上清新的菜飯正好調和一下味道,雞皮炸到脆身沒有多餘肥肉在表皮,難得肉又沒有老掉及乾身。飯類還可以加配咖哩汁,蕃菇汁或牛輾汁,但想到以原汁原味試炸雞扒,兼且不想加了變成港式碟頭飯就沒有添加。問了店員汁可另外以小碗盛上,到時再順自己意思就好了。小食我們每人選一款,皮蛋豆腐 $28 平底碟要攪
MENU
台灣是港人短線外遊的熱門地之一,
行夜市嚐美食是指定動作, 口味接近香港人,
古早風台灣美食擁有純樸近人的特質,
一碗精心炮製的牛肉麵賣40來元,
店內用上木製椅臺,簡約不花巧。
梅子肉
菜飯
小食我們每人選一款,皮蛋豆腐 $28 平底碟要攪難時有點不順手,我是用壓的方式把材料攪均,豆腐給量多,攪好後肉鬆及皮蛋相對顯得不夠,淋在上面的淡甜豉油,就不怕太鹹將甜肉鬆同皮蛋味遮蓋,入口冷快順口。
豚肉黃金球 $28
像上海菜中的師子頭嗎? 豬肉由
豚肉黃金球
肥瘦以一比一打成,中間包了顆鹹蛋黃再蒸, 肥肉切粒大小如紅豆,咬下特別巨彈性,開始我還以為是乾魷魚啦,口感異常一致,到後來細心觀察才發現是肥豬肉來的。蒸好後的湯汁載了滿滿的鮮甜,淋在白飯上添加滋味,也有媽媽家中弄蒸肉餅的感覺。
紅豆粉圓
紅豆粉圓
叫了杯紅豆粉圓,紅豆煮到腍綿,粉圓則有彈食沒有省掉過冷海才有的口感,咬下剛勁十足,本以為似港式紅豆冰會有重椰奶味,喝到的椰奶味不重,若椰奶比重稍微提高會更香濃好喝。
份量多得嚇了我一跳,而這餐經計算每人才$80左右,經濟實惠。
梅子肉
菜飯
豚肉黃金球
前幾日,同朋友仔行經過大角咀球場附近,覺得夜媽媽有D肚仔餓,又見到店面企企理理,價錢合理,門口又貼左張蘇民峰,加上係我久違的台灣餐廳,還要標榜不用味精,又見到都有幾多人食緊,就走入去試試。見到餐牌,好多野都想試試,做女仔眼闊肚窄,好多野都好想食,就叫了餐廳推薦的梅貴豬扒同皇柚雞排、蔥油面、雞酒食,我至愛紅棗飲品。開頭朋友仔同我講梅貴豬扒,我還以為是玫瑰豬扒,哈哈。。。等左一陣,我杯熱紅棗飲就到,喝完好舒服,感覺不是加工的。其他朋友的飲品都不錯,雪耳飲都靠得住,真係UNEXPECTED。終於到餐廳推薦的梅貴豬扒同皇柚雞排,開頭看個賣相好像有點乾,但吃下去是JUICY,另外,皇柚雞排,我們想想死了叫了左GUM多肉會不會很膩,但這個皇柚雞排食下去就很FRESH的感覺,想ENCORE..之後,蔥油面、雞酒食,我覺得蔥油面好香,好簡單,什麼配料都沒有但就覺得好好吃,不知不覺就將很多澱粉放入肚。。終於到了我期待的雞酒食,好有媽媽的感覺,但我覺得分量比較少,如果可以一邊加熱一邊吃就更好!其實我想試試牛舌。。但沽清。。。不錯的小店,店面的位置不太方便,但值得一試!
開頭朋友仔同我講梅貴豬扒,我還以為是玫瑰豬扒,哈哈。。。
其實我想試試牛舌。。但沽清。。。
不錯的小店,店面的位置不太方便,但值得一試!
大角咀出名食肆多,小妹一直都很想勇闖這地方覓食,只是距離地鐵站較遠,因而沒太大推動力到訪該區;剛巧最近好友搬至上址,終於有機會可親臨大角咀一睹經濟又好味的美食風貌了。這晚我與友人選了台灣口味,而事實上我甚少吃台灣菜,就連出發台灣旅行亦未曾有計劃過,所以對台灣的本土文化及地道美食認知不深,來到這家士林棧,給我感覺挺新鮮滿期待喔!士林棧設於旺角站與奧運站之間,須步行15-20分鐘,位置在大型的天橋下,時間尚早,位子很多,我與友人找了四人位子坐下來。環境整潔光猛,牆上貼了很多店主推介的台式美食,種類勝在夠多,至於味道如何要試過先知!很少機會可嚐到台灣菜,那當然點一些餐廳的招牌小吃來試試啦! 先來一客梅貴豬扒(HK$27),味道很特別及濃郁,豬扒質感柔軟嫩滑,易咬口,單看豬扒的外皮煎至金黃色很吸引,皮身很薄,好像沒有沾上面麵來烹似的,原來這個部位屬豬的肩部,仿如和牛般的口感,怪不得挺受食客歡迎喔!我看見幾乎每桌都點了一客呢~對於台灣菜,最為人熟悉莫過於肉燥飯了,到了晚上時間我實在很餓很餓,點了一客特色肉燥糖心蛋菜飯(HK$39),值得一提很喜歡餐廳的靈活經營模式,可因應當天的口味而轉換陽春麵、
對於台灣菜,最為人熟悉莫過於肉燥飯了,到了晚上時間我實在很餓很餓,點了一客特色肉燥糖心蛋菜飯(HK$39),值得一提很喜歡餐廳的靈活經營模式,可因應當天的口味而轉換陽春麵、米線或白飯等,送來的菜飯一定令我變得開胃起來,再看看糖心蛋色澤漂亮,味道彈牙香口,我更把注意力集中在肉燥上,與坊間的肉燥味道大不同,經老闆介紹,原來混入了日式的制法,怪不得滲出一點點的東瀛風味,甜而入味,非常愛吃。
友人點了士林皇牌菜 – 牛家三兄弟(HK$43),集合了牛筋、牛展及牛脷,平日喜歡吃牛什的朋友們豈能錯過,湯底濃郁而不膩,重點是不含味精夠健康,還加入了陽春麵來醫肚,我急不及待要搶一口來吃,哈! 實不相瞞我從沒有品嚐過陽春麵,麵質彈牙爽口,充滿黏性口感,回頭一看三兄弟的份量,無花無假,份量絕不馬虎可以收貨,肉質非常柔嫩,這個價錢絕對超值啦!
我可稱得上的雞翼達人,凡看見餐廳設有雞翼我也會不其然的點一客,這晚點了滷水雞中翼(HK$35),吃到不能停口,雞翼熟透,肉質鮮嫩,沒有雪藏味,在我以往吃過的滷水雞中翼只把外層沾上滷水汁料來調味而已,這款雞中翼本來就很入味,在取出時亦無須加入汁料來一併盛上。
貢醋豬軟骨(HK$39),肉質淋身柔軟,還加入了糖心蛋伴碟,味道甜甜的特別醒胃。
這晚小妹感染了點兒風寒,老闆很好送我一碗雞酒湯底作品種,我看見牆上貼了告示推介,這款日式漢方雞酒食很適合給女士們進補,尤其在寒冷季節,可改善手腳冰冷的狀況,湯味清甜散發出濃烈的酒醇香。
除了以上的特色美食外,貼心的老闆還安排了兩類季節性特飲供食客飲用,我與朋友點了自家製秋梨飲及自家製紅棗飲,味道清新,解渴又健康,還有適合夏天飲用的消暑特飲選擇喔! 這一晚吃得份外開懷及滿足,下次前來決定要品嚐日式漢方雞酒食這道菜喔!
题外话/补充资料: 近年港人多加注意了個人健康,尤其在飲食上,最好少油、少鹽及全無味精,吃得健康自然身體壯健,抵抗力強自然不被細菌有機可乘啦!
2015-02-17
  • 牛家三兄弟
  • 特色肉燥糖心蛋菜飯
  • 梅貴豬扒
2015-03-01 301 浏览
有朋友介紹下,約同幾位朋友去士林棧食晚飯,我地由朗豪坊行過去10分鐘到,雖然平時就好少專登行過去果邊,但老闆真係好熱情招待同介紹,鋪面唔大,但環境舒服企理,去開果邊確實係不錯的選擇~
脆炸芝士雞扒
野飲真係值得讚,我叫既雪耳茶夠香濃,正
怱油撈麵好好味,食完眾多小食後仲可以成碗清哂
脆炸芝士林雞扒
雞酒
呢個牛肋腩好林,好入味
  • 日式漢方雞酒食
  • 招牌牛𦟌米線
2015-02-25 464 浏览
放假搵朋友 hea吓,經過佢樓下叫到有間未試過嘅台式料理,由於太餓喇 加上係門口睇過個餐牌,每樣食物都唔貴,諗都未諗就試試啦!入到去就坐到全店最後一張空檯,都幾 lucky遲少少都可以要排隊喇!既然主打台灣美食,就試吓最穩陣嘅筋肉雙雄麵,麵類選擇咗陽春麵。另外就叫咗啲小食一齊 share!飲品最早上檯,我呢個係雪耳飲,雪耳已煲滆晒,所以飲落去係膠膠地同杰杰地,味道唔係係咪因為雪耳本身無咩味,所以加咗啲冰糖去煲,所以係偏甜偏清朋友個嗰就係蘆薈紅豆冰,紅豆有小小起沙,蘆薈同紅豆份量都 ok,但奶味偏淡,濃啲就好喇之後主角同小食都陸續上檯喇!筋肉雙雄麵到喇,好彩我地叫咗一碗炸,真係好大碗,兩個人食都夠先試試個湯,牛味濃但飲落去又好順口,唔似有味精蘿蔔就好入味喇,入面嘅色都變晒喇!牛腩好「諗」,好容易就係口到散開牛筋都好 ok皇柚雞扒啲雞肉滑溜溜,脆脆嘅雞皮上面鋪咗啲柚子蜜,好似蜜糖煎噤甜但同時又多咗柚子嘅清香,唔錯嘅配搭,但如果可以切得細塊啲就仲好喇南乳雞件 發覺到呢嘅炸物都幾好,呢個南乳雞件炸得惹味又唔乾,唔錯唔錯最後一個肉燥茄子,一餐都要有啲蔬菜平衡一下,茄身已「諗」,如肉燥味更多會更
加上係門口睇過個餐牌,每樣食物都唔貴,諗都未諗就試試啦!
雪耳飲
蘆薈紅豆冰
南乳雞件
發覺到呢嘅炸物都幾好,呢個南乳雞件炸得惹味又唔乾,唔錯唔錯
肉燥茄子
最後一個肉燥茄子,一餐都要有啲蔬菜平衡一下,茄身已「諗」,如肉燥味更多會更好!整體嚟講所以嘢都係大大碟,幾抵食嘅!

2015-01-22
2015-02-22 274 浏览
台灣美食大滿足我一向都很喜歡食台灣野,早陣子去了某班長食,味道還雖可以,但價錢貴,份量少加上服務認真一般,令我希望幻滅後足足3個月無食過台灣野唉,有時候就係咁,有些食店開始做出名氣,水平就開始下降早二日和老公在大角咀附近搵地方醫肚,經過一間很多人的小店,便入去試試看,人多的地方必然無錯!味道好,價錢平宜而且份量超多,絕對會想再去光顧呢!餐廳位於大角咀棕樹街附近,雖說是在大角咀,其實由太子或旺角行過去都十分方便!門口有地方泊車,下次晚上駕車過來食飯也好方便食物都是幾十蚊,即使點多幾款也不肉痛老闆和員工招呼很熱情友善,我就是喜歡小店的人情味~日式漢方雞酒$27女性恩物,一大碗才$27,可以另配白飯十分足料,雞肉沒有因煲過湯而變得鞋口,相反很鮮嫩雞酒有行氣活血,補血強身功效,自己煮實在煩,這雞酒藥材味道不重,只會飲到杞子和香濃的酒味,甜甜的,飲完整個身體都變得暖暖的!老闆握介我點的梅貴豬扒跟肉燥菜飯$39一上桌已經感到很意外!超大碟呢!女仕們,我強烈建議你們要求少飯否則食不下其他的美食呢!我這份已經係少飯了~梅貴豬扒用上了貴價的梅頭肉,肉嫩味香,豬扒沒有雪味,連COOL牙中的我也輕易咬開豬扒

台灣美食大滿足

唉,有時候就係咁,有些食店開始做出名氣,水平就開始下降

門口有地方泊車,下次晚上駕車過來食飯也好方便
食物都是幾十蚊,即使點多幾款也不肉痛

老闆和員工招呼很熱情友善,我就是喜歡小店的人情味~
日式漢方雞酒$27

女性恩物,一大碗才$27,可以另配白飯

十分足料,雞肉沒有因煲過湯而變得鞋口,相反很鮮嫩

雞酒有行氣活血,補血強身功效,

老闆握介我點的梅貴豬扒跟肉燥菜飯$39

否則食不下其他的美食呢!我這份已經係少飯了~

但絕不是霉的口感,而是充滿彈性

至於菜飯上面淋滿肉燥,十分好送飯,其實光吃肉燥菜飯都可以食上一大碗了~
珍珠紅豆冰$9(跟餐)

紅豆煮得腍腍的,珍珠好有咬口,相信他們家的珍珠奶茶也會好飲的
紅棗飲$9(跟餐)

紅棗味濃,入面有很多紅棗細粒,很足料,相信是由攪拌機打出來,飲得出不是來貨的紅棗蜜開出來的!紅棗水我經常飲,但這種方法做的紅棗飲倒是第一次飲,不錯!
糖心蛋$16

由鹵水鹵過,味道不錯,但蛋心有點兒過熟,若可以再

糖心一點就更好了

台式鹽酥雞$24

本想點個小食而已,不得了的大碟呢!

鹽酥雞炸得香口,加上辣粉,十分惹味,還附上港人最愛的泰式辣醬同食,令口感不會太乾

紅燒牛三拼$50

牛三拼包括牛脷,牛筋和牛腩, 份量頗多, 賣相不錯.

牛三拼都被切成長條狀,容易食又不會影響口感

平時不吃牛脷的我,也覺得好味,牛脷沒有平時食的酥味,肉軟又入味

至於牛筋則是我最愛的,很軟腍,放在口入面,牛筋彷彿都沾在舌尖味蕾之上

我最愛黏黏的感覺,充滿骨膠原
至於牛腩用上了半筋腩的位置, 筯肉相接, 一點都不韌,也不會過廋
陽春麵是老闆的推介~

話說和老闆聊天中,老闆發現我們沒有點上他們家的陽春麵,而當時我們已經好飽,只好推說留待下次再食好了!

熱情的老闆竟然另外煮了一份半碗份量讓我們試一下

果然是他們的皇牌呢!陽春麵麵質滑身彈牙,至於配菜還有清甜的羅白和生菜

老闆說他們的師傅曾在台灣著名的永康牛肉麵工作和學習,味道也當然是永康派啦!
永康,我真的未食過,但只知今日食的好好味,也好滿足
物超所值呢!

2015-02-16
  • 牛家三兄弟
  • 日式漢坊雞酒食
  • 陽春麵
2015-02-22 332 浏览
今日同gf 兩個由大角咀行去朗豪坊中途勁肚餓,經過見到呢間小店,於是就走入去試下,但估唔到可以食到咁正既台式料理。一睇餐牌,好平民既價錢,見唔係太貴。我地就決定叫2個麵,再加2個小食。 老闆幫我地落單果陣,仲比”warning" 我地,話d麵份量都唔細,駛唔駛cut 1個小食and 遲d睇下點先再叫,但我地見餓餓地,咁就決定唔cut。等左一陣。。野食黎lu...睇黎老闆唔係吹水,d野食份量普通都偏多!!麵1: 筋肉雙雄麵 (牛展 & 牛筋) $44除左麵之外,料既份量都好足。仲有2舊大羅白,d 麵好爽口,湯底亦係賣點之一,夠晒濃又唔會太多味精既味道,d 麵吸收埋d 湯。。真係好有台灣既風味,牛筋入口即溶,配合埋濃濃既湯,一個字形容,正! 麵2:脆炸芝心雞扒麵 ($41+2 蚊轉刀削麵)而另一個麵我地就決定試下刀削麵,估唔到都有驚喜,刀削麵好薄同好爽口,估唔到刀削麵掛湯能力都咁高。不得不讚就係個雞扒,熱辣辣。芝士仲要係半溶咁,最重要係炸得好脆,一般平日出面食既炸芝士雞/豬扒係炸得完全唔脆,但呢間簡直贏晒。小食1 : 蒜香雞中翼 ($24)炸得好香好脆,d肉又嫩又滑,好入味小食2 : 梅貴

麵1: 筋肉雙雄麵 (牛展 & 牛筋) $44

麵2:脆炸芝心雞扒麵 ($41+2 蚊轉刀削麵)

小食1 : 蒜香雞中翼 ($24)
炸得好香好脆,d肉又嫩又滑,好入味

小食2 : 梅貴豬扒 ($27)
呢個係呢到既特式小食之一,d 肉好嫩,塊豬扒本身肉感已經勁正。最既係充滿淡淡的梅香味,不是一般的煎豬扒。如果配白飯,真係一流。

最後叫左一分別叫左一杯凍柚子蜜同凍秋梨飲,食完煎炸野後飲番杯凍野,每杯都係加左9蚊,但超級解渴.透心涼。正爆。

最後老闆同我地吹左陣水。原來廚房整麵既係由台灣永康街引入過黎。。難怪咁正,下次真係要再去多一次。因為overall以呢個價錢食到咁正既台灣野。真係好抵。最後人均都係around 8x
2015-02-10
  • 梅貴豬扒
2015-02-21 361 浏览
其實依家舖頭,三四年之前都食過一次,印象好模糊,因為當時出品唔算太突出!而且一直好怕食台式牛肉麵,因為總喺覺得幾呃錢吓,一塊薄薄嘅牛輾,又靭又乾,超難食!今次大角咀午後之輕食,再次嚟返依家台灣嘢,雖然主打咩《牛家三兄弟》,但都喺安全啲叫咗碗《蒜香雞扒陽春麵》,飲自家製凍《柚子茶》!《蒜香雞扒陽春麵》真喺幾好食!雞扒煎到外脆內軟,口感十足,頗有雞味蒜香!但好戲總喺後頭,陽春麵湯底非常好味,用上唔少藥材,味道啱啱好,好明顯真喺冇味精,又唔太鹹!而且麵底陽春麵,爽口彈牙,唔會煮得軟淋淋,真喺幾好!自家製《柚子茶》味道真喺有柚子味!可能侍應姐姐見我食得咁知味,熱情推介試吓佢哋個牛輾!好啦好啦,我就叫咗個小食牛輾試吓啦!依個牛輾真喺令我改觀,並非一塊塊嘅牛輾乾,而喺直切一條條嘅牛輾!咁嘅做法,效果完全唔同,爽口彈牙有口感,而個醬汁非常特別,感覺上比牛腩更好食!聽返侍應姐姐講,原來師傅喺師承咩咩台灣名店「永康牛肉麵」,堅持傳統做法!對於從未踏足台灣嘅我,侍應姐姐真喺對牛彈琴,只知士林夜市多美食,但真喺唔識咩「永康牛肉麵」!我認為依間小店真喺好專心做豬牛雞滷水嘅出品,而且種類繁多,真喺應有盡有!不過
柚子茶
自家製《柚子茶》味道真喺有柚子味!

牛輾

我認為依間小店真喺好專心做豬牛雞滷水嘅出品,而且種類繁多,真喺應有盡有!不過加多啲地道小食,例如蚵仔煎,胡椒餅,菜類出品,咁就更好!

75 蚊左右,對午後之輕食真喺超出預算,但計埋師傅嘅心思同功夫,都幾合理!
柚子茶
牛輾
2015-02-18 234 浏览
台灣美食, 我會偏向選擇街頭小食, 粉麵, 包包糕點類, 手調飲品之類.事關舊年公司員工大旅行去台灣,已經安排左當地台灣人都讚好的高級中式飯店, 點知大多同事都話食物”唔多掂”!!! (>.<)於是係夜市, 摶命咁食個人經驗 : 以前做過台灣公司, 香港分公司員工要飛到台北食尾牙年夜飯(中菜)可能係香港人的味蕾要求高啦! 我地几個香港同事真係食到扁曬咀......個人感慨 : 我指擺酒宴客一圍圍鮑參翅肚, 場面好GRAND果D台灣菜, 好少可以做到功夫到家.對比之下, 台灣小吃真係好味好多.所以係香港去台灣餐廳, 我會選擇以台灣小食為主的餐廳(^.^)今次同朋友就去左奧海城附近的士林棧, 至在食完可以過奧海城行街街, 嘻嘻.一坐底就見到枱墊, 有几款熱的特飲, 呢排天氣凍, 叫左杯熱紅棗飲(紅棗補身, 薑茶暖身)再看看牆上的圖片介紹, 同埋大圖餐牌< --最緊要有圖!! 可以快D決定落ORDER我想食果D: 淮山沙律, 皮蛋肉鬆豆腐, 牛利, 牛肋條, 竟然沽清!!!!唯有改為筋肉雙雄再加其他小食配粉麵吧.呢款筋肉雙雄(牛展和牛筋), 真係煮得好淋好入味, 豐富

於是係夜市, 摶命咁食

對比之下, 台灣小吃真係好味好多.

筋肉雙雄(牛展和牛筋)餐
呢款筋肉雙雄(牛展和牛筋), 真係煮得好淋好入味, 豐富ge骨膠原, 一咬即溶, 我皮膚喜歡呀
梅貴豬扒
下方-梅貴豬扒:梅頭肉本身嫩滑, 配上梅粉, 咬落少少酸, 呢個梅粉的酸, arm arm好帶出左肉的鮮味,咪看佢外表深啡色, 只不過係梅粉的顏色, 一D都唔硬喎

上方-芝心雞扒 : 並非台式炸到硬掘掘果D.
芝士係釀入雞扒度, 但佢地用左煎封肉汁的方法, 好JUICY好滑.
芝心雞扒
諗返起, 台式炸到硬掘掘果D, 食落真係要用D牙力,呢個改良左個雞扒, 我LIKE(註: 我唔鐘意食太硬ge野
蒽油撈麵
蒽油撈麵 : 蒽油加秘制醬汁, 淋係熱辣辣的麵上, 聞到已經好香, 好快己經食左成碗,
食曬
几個女仔每人几十蚊,食咁多款特別的食物,都係呢個价錢, 仲想點.
2015-02-16
1K
陪朋友學車前吃午餐,星期六下午這一邊比較靜不難有位置。前陣子和這位朋友去過連鎖店台x麵,朋友大力投訴麵又難食珍珠奶茶又難飲……於是決定再食台灣料理。不知大家有沒有覺得,台灣料理在香港總是差一點差一點,就是吃不到台灣味,為什麼呢?今天來到士林棧,大廚由台灣“永康牛肉麵”過江,令朋友大為驚喜!先是這筋肉雙雄。朋友激讚!牛筋入口即溶,一口骨膠原!而牛切成條狀,和一般的“一片片”完全贏曬。麵條有嚼勁,掛湯力高。有機會會試試這裡的刀削麵,應該更富台式感覺呢。湯頭亦是濃濃的,但濃味得來見清澈,和台灣的略有不同,亦少了點藥材味。應該是改良了遷就港人,不過亦不失台灣風味,大力推介!我要了梅貴豬扒菜飯。我自己並不知道這一道是否台灣菜式啦,只是想食豬扒和飯而已。豬扒無骨,已切好,醬汁微微甜酸酸梅醬,非常惹味!一口接一口吃不停!飯面有少許肉燥,說起來,好味的台灣肉燥亦是在香港so far吃不到的,這裡十分接近台灣水準!十個讚!而我覺得比覺好奇的是飯可以配汁,而我竟然選了茄汁(笑)哈哈,其實幾夾的,好好味,但不清楚是否台灣的吃法就是了。芝士雞扒,熱愛台灣的朋友說這個是地道台灣小食,快要溶化的芝士夾在香炸的雞
先是這筋肉雙雄。朋友激讚!
牛筋入口即溶,一口骨膠原!
而牛切成條狀,和一般的“一片片”完全贏曬。
芝士雞扒,熱愛台灣的朋友說這個是地道台灣小食,快要溶化的芝士夾在香炸的雞扒之中。一定要趁熱食,凍了的話芝士會凝固,會有點點滯。
肉燥茄子。超喜歡吃肉燥茄子!而士林棧這裡的茄子大大條,好好味好多『肉』,口感一流,肉燥亦很地道!
朋友點了紅豆珍珠奶茶,朋友說,這裡的紅豆全部煮過浸得好好,甜甜的好好飲。比連鎖店的硬硬的紅豆冰好味超多!我看他吃到一粒都不剩,弄得我心癢癢也好想飲呢...
我點了秋梨水。老闆力推,說秋冬飲這個最後。而且是小店自慢飲品,沒添加。真心好喝,應該用了很多梨煲,因為非常杰身~不太甜,飲後喉嚨覺得好舒服,很潤肺吧?(笑)

非常滿意這個午餐!想不到在大角咀這條寧靜內街竟然埋藏著如此有心高質素台灣料理店,路過一定要試,絕對不會令人失望!
2015-02-14
2015-02-12 383 浏览
說起台灣不知道大家又會想起什麼?夜市?滷肉飯?鹽酥雞?又抑或是麵線和果汁奶茶之類?是日中午來到了一家位於大角咀的台式食店「士林棧」,以麵食為主,雖說是大角咀,但位於相當鄰近旺角,要去不難。走平民路線的士林棧,除了價格親民裝修也很平凡,不過壁上貼上多張雜誌報章之類的介紹,讓人有點小期待。自家製雪耳飲 $17我是喜暖惡冷的老人家,要了杯滋潤雪耳熱飲,混濁的棕色色水,喝著有淡淡雪耳味道,清甜暖胃。貢醋豬軟骨 $27 (6/10)要讚是豬軟骨煮得相當入味,軟骨爽口易咬碎,不過肉質老了些,附送的半只溏心蛋蛋黃開始微微變熟,流心程度未算好完美但是合格,滷味未見好重,蛋白位置Q彈,整體不過不失。脆炸芝心雞扒配番茄汁菜飯 $41 (7/10)店家一系列的皇牌小食都能配以白飯、菜飯、米線及陽春麵,而飯亦可揀要咖哩汁、番茄汁或牛展汁。揀選了健康的菜飯,飯身濕潤不黏,青江菜(小棠菜)數量多,飯量足,飯面加有肉燥,一旁盛上番茄汁,加上小食,整體份量十足,絕對夠男士飽肚。棕色番茄汁味道比賣相預期中濃厚得多,吃罷都不會口渴得要命,中間肉燥呈細碎粒狀,加上醬汁兩者拌起來就是令人一口接一口地吃。芝心雞扒在雞皮與肉中間
自家製雪耳飲
自家製雪耳飲 $17

貢醋豬軟骨
貢醋豬軟骨 $27 (6/10)

脆炸芝心雞扒配番茄汁菜飯
脆炸芝心雞扒配番茄汁菜飯 $41 (7/10)

芝心雞扒在雞皮與肉中間夾上一層半融芝士,賣相極度邪惡誘人,外層焦脆但易於與肉分開,肉未會好韌好乾,同樣是合格但未至於出色。
牛家三兄弟配牛展湯陽春麵
牛家三兄弟配牛展湯陽春麵 $43 (6.5/10)

麵條方面有陽春麵、米線或刀削麵(需額外+$2)可選,湯底則有牛展、番茄及清湯。牛家三兄弟是指牛展、牛筋、牛舌三者。

上桌時都有點被嚇倒,湯底深沉中帶一圈又一圈赤色油脂,習慣先喝一口湯,牛味濃郁但同時質感也很油膩漿口,陽春麵條比較軟身,少了爽彈口感但幸好不軟爛。牛筋如果凍般帶點黏韌嚼勁,牛舌味香又軟綿。
梅貴豬扒
梅貴豬扒 $27 (7/10)

豬扒腍中帶韌勁,有點豬頸肉質感,肥瘦均稱亦很香口,餐牌上寫用上梅子及香料烹調,不過梅子味道不突出呢。

餐店未如想象中豐有台式風味,反倒帶港式感覺,整體水準不差屬一般水平,但份量充足定價正常,在附近的朋友喜歡也可一試。
2015-01-16
午餐
自家製雪耳飲
脆炸芝心雞扒配番茄汁菜飯
2015-02-12 314 浏览
同幾個朋友去了旺角"士林棧食"台灣牛肉麵。入到店內老闆已熱情的介紹有什麼特色小食。老闆說現任廚師技承台灣的名店「永康牛肉麵」,後輾轉回流香港。永康是台灣最歷史悠久的名店之一,堅持「古法原味」烹煮,享負盛名。其紅燒牛肉麵被台迷譽為 「古早級牛肉麵 」。我地原本想點牛家三兄弟,但牛脷己售罄,只可以叫雙雄"牛筋及牛展"。佢地的牛展不是橫切簿片的,而是直切成一條條的,好入味及都好軟淋淋,在裡面還有幾件蘿白。蘿白無渣及吸收了牛筋同牛展的鮮甜。因為近期有d凍,所以特地叫了個日式漢方雞酒補一補。介紹餐紙上註明速進血氣循環及增強活力。雞酒一到已經有一陣陣的酒香。我本身鍾意飲藥材燙,所以我會食這個雞酒配白飯。燙也甜,但記得要襯熱食完,凍了就不太好食。新出的黃金球是用豬肉包蛋黃的,肉嫩有蛋黃味,有點像獅子頭,但不會太油膩。脆炸芝心雞扒,梅貴豬扒支及皇柚雞扒,但我比較鍾意食皇柚雞扒。雞肉炸得剛剛好不會太乾有肉汁,再配上台灣大白柚子醬,味道清甜又開胃。食了太多肉了,點了兩個菜清下腸胃,有肉燥茄子,肉燥入味比較咸少少配上清淡茄子。另一個是上湯三蔬,是紫菜,金茹及腐皮,可以當燙飲。佢地的蔥油麵值得一試,因為我是福
同幾個朋友去了旺角"士林棧食"台灣牛肉麵。
佢地的蔥油麵值得一試,因為我是福建人家裡也會做蔥油麵,好有家的感覺,不需要配任何食物也可以食幾碗。
因為之前食了太多濃味的食物,現在食個清湯麵,特別覺得好食。
佢地重有自家制的秋冬暖飲,有秋梨,紅棗,薑荼及雪耳,我點了雪耳,飲落有雪耳的味道及軟棉棉的雪耳融,是真材貿實的特飲。

2015-02-09 448 浏览
今晚放工後與朋友經過這間{士林棧}, 決定在這裡吃個台式晚飯。 店鋪面積雖然不大, 但環境還是乾淨整齊、光線充足。店內的桌椅以木材製造, 增添了幾分台式小店感覺。牆上貼了不少報章雜誌對{士林棧}的報導, 也有店主與名人的合照和各種食材介紹。 坐在木椅上看到店家的皇牌推介:雖然還有其他各式各樣的選擇, 不過因為想嘗試皇牌, 所以最後還是決定點「士林招牌牛展」(配陽春麵)($41); 而朋友因為想補補身, 所以選擇了「日式漢坊雞酒食」(配菜飯)($41)。 兩款餐都可以選擇配米線、陽春麵、菜飯或白飯。除了主食, 我們還點了兩款小吃, 就是「糖心蛋」($16)和「皇柚雞扒」($27)。 餐飲方面除了有一般港式台式飲品, 也有自家製選擇:一共有八款, 最後跟朋友選擇了「紅棗飲」(熱)($9)和「秋梨飲」(凍)($9)。 大約等了五分鐘, 食物開始陸續上枱: 主角牛展肉多帶一點點筋, 軟稔得來又有咬口。 原本還有點擔心怕肉質不新鮮太乾或是太韌難咬斷, 不還吃了一口就知道這牛展沒有這些問題。肉質新鮮鬆軟而筋部易咀嚼, 牛展肉汁配合濃湯底很香又

店鋪面積雖然不大, 但環境還是乾淨整齊、光線充足。
店內的桌椅以木材製造, 增添了幾分台式小店感覺。
牆上貼了不少報章雜誌對{士林棧}的報導,
也有店主與名人的合照和各種食材介紹。

坐在木椅上看到店家的皇牌推介:
雖然還有其他各式各樣的選擇,

兩款餐都可以選擇配米線、陽春麵、菜飯或白飯。

餐飲方面除了有一般港式台式飲品, 也有自家製選擇:

大約等了五分鐘, 食物開始陸續上枱:
主角牛展肉多帶一點點筋, 軟稔得來又有咬口。

原本還有點擔心怕肉質不新鮮太乾或是太韌難咬斷,
不還吃了一口就知道這牛展沒有這些問題。
肉質新鮮鬆軟而筋部易咀嚼, 牛展肉汁配合濃湯底很香又惹味。

兩塊蘿蔔更不用說, 很稔很入味, 咬一口滿滿湯汁和鮮蘿蔔香味。

陽春面面條韌煙, 有咬口帶一點點黏牙, 口感特別。
散發濃濃藥材味的「日式漢坊雞酒食」(配菜飯)!
它由蔘鬚、川弓、黃耆、淮山、杞子等藥材, 加入米酒和鮮雞燉煮而成。
雖然由多種藥材製成, 可是充滿精華的雞湯味道不但不苦, 還帶有點點鮮甜味。

雞肉經燉煮後雖然沒剩下太多味道, 不過肉質仍然嫰滑。
菜飯味道正常, 加點肉燥會更香!
這裡的糖心蛋呈半糖心狀態。

蛋黃外表一層稍稍凝結, 但輕輕一咬, 蛋汁便會隨之而流出,
蛋香加上微微鹵水味, 味道不錯。
皇柚雞扒有很濃郁的西柚香, 酸酸甜甜很惹味。

雞扒軟稔, 配合柚子蜜汁味道甜而不膩。
這道小菜配飯吃也是一流呀!
兩杯自家製健康飲品都真材實料,
喝的時候還可以喝到梨子和紅棗的渣。

梨汁感覺清爽解喝, 而紅棗茶則暖身滋補。

總括而言, {士林棧}店舖小小的, 卻能從食物和飲品中感覺得到店家的用心。

有機會到大角咀, 不妨到這裡品嚐一下!
2015-02-06
2015-02-07 460 浏览
唔覺唔覺行下行下以為自己去左士林夜市,入到去我沒有點吃鎮店三寶反而點了一個肥牛飯。因為陪朋友既關係黎到晚飯,我本身唔食牛展牛根牛腩。店內坐得算幾寬敞,聊天慢慢食唔需太急肥牛裹面加了酒煮,聞得出陣陣酒香加了幾顆紅棗粒,整肥牛既師傅還叫我將湯喝掉,我便試喝果然味道鮮甜真的唔錯,不過略微油左少少。肥牛本身真的很肥加埋菜飯一起吃加湯撈飯單看外面已知道炸得很脆,咬落內裹雞肉好滑,吃不停手整碟清光了
唔覺唔覺行下行下以為自己去左士林夜市
,入到去我沒有點吃鎮店三寶反而點了一個肥牛飯。

因為陪朋友既關係黎到晚飯,我本身唔食牛展牛根牛腩
店內坐得算幾寬敞,聊天慢慢食唔需太急
日式漢方肥牛酒食

我便試喝果然味道鮮甜真的唔錯,不過略微油左少少。
日式漢方肥牛菜飯
肥牛本身真的很肥
加埋菜飯一起吃加湯撈飯
南乳炸雞
2015-02-03
南乳炸雞
2015-02-05 319 浏览
前陣子到台灣旅行後,一直都很懷念那牛肉麵的味道,但要在香港找到那好吃的台灣風味並不容易,看到這個店名就抱著希望就進去了。坐位是小木桌,一桌可以坐6人左右。餐牌配搭算款式多,價錢實惠,大約40元一個主食,25元一個小食。在餐台紙上印著三款皇牌靚牛麵,我點了肋肉雙雄試一試~名字真夠霸氣丫!一碗包括牛筋和牛展雙拼~麵很大碗,牛肉湯是不加味精的,再配白蘿蔔和生菜可以平衡太多肉感。口感實在太好了!好奇之下問問老闆是否有什麼祕訣,他說:廚師曾在永康牛肉麵學師,期後回流回港。難怪有著正宗的台灣風味,再加上老闆的熱情好比台灣人一樣!糖心蛋有極重的煙薰味,夠晒入味,蛋黃流心~正!雞翼炸得外脆內嫩,主要是連肉都入味!玫瑰豬扒真的很利害,單吃配飯都一流!豬肉嫩到像和牛一樣,味道濃郁甘香,就憑這碟我已經可以吃下數碗白飯!最後難免會有點口乾,來杯親手制的紅棗水,不像用沖劑的那麼甜,紅棗味較純正!另外還外賣了一杯芋香珍珠,極濃@@。。。因為只係14蚊,平過食糖水,決定帶走!
前陣子到台灣旅行後,一直都很懷念那牛肉麵的味道,

但要在香港找到那好吃的台灣風味並不容易,

看到這個店名就抱著希望就進去了。
坐位是小木桌,一桌可以坐6人左右。
在餐台紙上印著三款皇牌靚牛麵,

我點了肋肉雙雄試一試~名字真夠霸氣丫!

一碗包括牛筋和牛展雙拼~
肋肉雙雄
牛展
口感實在太好了!好奇之下問問老闆是否有什麼祕訣,

他說:廚師曾在永康牛肉麵學師,期後回流回港。

難怪有著正宗的台灣風味,再加上老闆的熱情好比台灣人一樣!
糖心蛋
糖心蛋有極重的煙薰味,夠晒入味,蛋黃流心~正!
雞翼
雞翼炸得外脆內嫩,主要是連肉都入味!
玫瑰豬扒
玫瑰豬扒真的很利害,單吃配飯都一流!

豬肉嫩到像和牛一樣,味道濃郁甘香,

就憑這碟我已經可以吃下數碗白飯!
紅棗水+芋香珍珠
最後難免會有點口乾,來杯親手制的紅棗水,

不像用沖劑的那麼甜,紅棗味較純正!

另外還外賣了一杯芋香珍珠,極濃@@。。。

因為只係14蚊,平過食糖水,決定帶走!

2015-02-04
肋肉雙雄