2015-06-07
半個月唔係香港,一翻到黎好多野都想食,拉麵,魚生,湯,打邊爐,好多野都想食,不過星期一又要翻工,所以要把握今日,食多d。午餐就去我既台式食品首選,士林棧飲翻個漢方雞酒食($30),好掛住佢個藥材味既湯,水準保持得好好,雞肉好多,而且都係咁嫩滑,個湯有少少似雞酒湯,雖然天氣咁熱,不過食落都唔會好熱好燥,好適合我地呢d無飯家庭進補一下。主食方面我叫左個,梅貴豬扒菜飯($41),再跟左牛𦟌汁,個菜飯好多,加左牛𦟌汁,好正,令到個飯都有好香既牛味。而個豬扒好大塊,一d都唔肥,肉好嫩,食落甜甜地,又唔油,唔會好似一般豬扒咁硬,睇得出店主既用心。食完兩樣野我已經好餓,本身想叫糖水食,都食唔落了,下次要試試!
午餐就去我既台式食品首選,士林棧飲翻個漢方雞酒食($30), 好掛住佢個藥材味既湯,水準保持得好好,雞肉好多,而且都係咁嫩滑,個湯有少少似雞酒湯,雖然天氣咁熱,不過食落都唔會好熱好燥,好適合我地呢d無飯家庭進補一下。
主食方面我叫左個,梅貴豬扒菜飯($41), 再跟左牛𦟌汁,個菜飯好多,加左牛𦟌汁,好正,令到個飯都有好香既牛味。而個豬扒好大塊,一d都唔肥,肉好嫩,食落甜甜地,又唔油,唔會好似一般豬扒咁硬,睇得出店主既用心。