2015-02-28 2037 浏览
下午三點幾與朋友行完天后附近感到小小肚餓朋友提議到大熱高湯麵食碗麵,之前睇openrice都知間店幾出名所以一於試下。入到去由於兩個人都不太肚餓,所以只叫左一個餐有一碗高湯麵加三個點心小食點知侍應知道我地只叫一個餐時候,即刻變臉到野食到左叫佢比多個碗黎又扮聽唔到要叫三次先有人拎,但其實間店只有2,3枱客食物質數一般,無想像甘好食陽春麵質OK,但重點麵湯較淡無咩味,點心土豆絲好嚇人,完全係第2種質感,勁粉豬頸肉較好雲吞都還可以,細細粒一口一粒總括黎講食物一般,服務態度欠佳。
下午三點幾與朋友行完天后附近感到小小肚餓
朋友提議到大熱高湯麵食碗麵,
之前睇openrice都知間店幾出名所以一於試下。

入到去由於兩個人都不太肚餓,所以只叫左一個餐
有一碗高湯麵加三個點心小食
點知侍應知道我地只叫一個餐時候,即刻變臉

到野食到左叫佢比多個碗黎又扮聽唔到
要叫三次先有人拎,但其實間店只有2,3枱客

食物質數一般,無想像甘好食

陽春麵質OK,但重點麵湯較淡無咩味,
點心土豆絲好嚇人,完全係第2種質感,勁粉
豬頸肉較好
雲吞都還可以,細細粒一口一粒

總括黎講食物一般,服務態度欠佳。

大高湯陽春麵+3款小食
2015-02-28
2015-02-21 1934 浏览
又來幫襯呢間餐廳啦 !今次都係食佢個套餐,狼仔同我每人一個湯面加兩款小食。個雞湯都幾清,望落去冇咩油,飲完都唔覺得口渴。葛粉絲比較煙韌,需要啲時間慢慢食。懶得咬嘅人應該食陽春面比較啱。每次都一定會叫芥末炸墨魚丸。非常新鮮,一咬落去 D芥末醬bi出黎,超正!糖心蛋亦係我嘅必叫小食之一 !個糖心生熟剛好, 隻蛋都整得好入味。木耳係健康之選,味道清清地,但又幾好味!牛腩同蘿蔔都好入味,個蘿蔔簡直係入口即溶!小食嘅選擇實在太多, 每次總有幾樣必食,唔知幾時先可以食晒想試嘅小食呢?XD

雞湯葛粉絲

芥末炸墨魚丸

糖心蛋

冰鎮木耳

木耳係健康之選,味道清清地,但又幾好味!

蘿蔔牛腩

牛腩同蘿蔔都好入味,個蘿蔔簡直係入口即溶!

2015-02-18
雞湯葛粉絲
芥末炸墨魚丸
糖心蛋
冰鎮木耳
蘿蔔牛腩
2015-02-15 1654 浏览
選左2人餐,2碗麵,一款前菜,五款點心,一個菜加2杯飲品$183熱辣辣又白雪雪魚湯米線,飲完一啖魚湯冇上環生記咁腥,入口好濃郁甜美,我覺得好好飲,佢話不使用味精,雞粉調味,係用岩鹽。我飲曬成碗湯之後都唔覺口乾好重味精。 娃娃菜索曬d魚湯,good!從左上角開始係蜜汁豬頸肉,都幾入味;格離係溏心蛋,會灑少少胡椒鹽,good!第2行係酸梅炸蝦丸,炸蝦丸中間有汁酸酸地都幾特別! 涼拌雲耳一般。第3排係竹笙金腿百花卷,竹笙吸左金華火腿汁加上爽口0既蝦膠,good!最後係柱候牛腩蘿蔔,牛腩唔算太冧蘿蔔有d苦。總括而言,魚湯係精髓,點心可有可冇。

娃娃菜索曬d魚湯,good!
從左上角開始係蜜汁豬頸肉,都幾入味;
格離係溏心蛋,會灑少少胡椒鹽,good!
最後係柱候牛腩蘿蔔,牛腩唔算太冧蘿蔔有d苦。

總括而言,魚湯係精髓,點心可有可冇。
2015-02-15
  • 白高湯
  • 蜜汁豬頸肉
昵幾日天氣好凍,想食d熱辣辣既野. 接完女朋友放學之後,見昵度d野食好似晤會太熱氣,網上又好似有openrice優惠,所以就入黎試下. 入面格局就晤算大,可能係食飯時間,所以比較多人,剛好有兩個位,但係要就要同人搭抬.昵兩個係用黎擺點心ga 我地最後叫左兩個大高湯陽春麵餐,每樣配三份點心.最後有六份.湯底要用豬骨同埋老雞爙12個鐘線可以端出,飲落去入喉入肺,熱度適中 後來介紹見到原來有藥膳效用,就叫女朋友飲多d,潤喉嘛~~~六款點心:其中三款我地叫左餃子,因為我地都鍾意食,仲有溏心蛋但係最好味果兩款係-蘿蔔牛腩同密汁豬頸肉密汁豬頸肉個汁料好香,但略嫌太乾身. 牛腩就一d肥膏都無,好有資素.溏心蛋就反而食晤出果種流質既味道,有d糊口. 我而家同女友約定下次再食炸物類,好嗎?P.S 可能太多人用的關係,個10%off coupon 無得用 , 不過價錢還算合理大熱高湯麵,整體可以配得起真材實料之名.
昵幾日天氣好凍,想食d熱辣辣既野.
昵兩個係用黎擺點心ga
大高湯陽春麵
 後來介紹見到原來有藥膳效用,就叫女朋友飲多d,潤喉嘛~~~

但係最好味果兩款係-蘿蔔牛腩同密汁豬頸肉

溏心蛋就反而食晤出果種流質既味道,有d糊口.

我而家同女友約定下次再食炸物類,好嗎?

大熱高湯麵,整體可以配得起真材實料之名.
题外话/补充资料: 好尷尬,我地初初以為杯餐水有d污糟野,詢問之後原來係檸檬水,好潤喉,餐廳果然夠細心,絕對值得一雜念.
2015-01-30
  • 密汁豬頸肉
2015-01-04 2247 浏览
食完龍躉斑片米線後,朋友問有無便宜既推介,其實都有既.除左上環既生記外,亦都有北角既大熱高湯麵.同樣奶白色既湯底,每一口都係純正既魚味,而且仲飲到細細碎碎既魚肉,呢種甜味真係唔識講.配埋超好o趙既葛粉絲,係另一種享受.二人餐價錢係$183,每人一碗野再加6款點心和飲品.都應該算抵食既不過佢地既點心味道只屬一般,不建議叫太多

不過佢地既點心味道只屬一般,不建議叫太多
魚湯葛粉絲
2015-01-04
魚湯葛粉絲
2014-11-15 2937 浏览
上次試咗黑高湯, 今次就揀白高湯配葛粉絲, 白高湯係以魚淆製而成, 但係一D都唔腥, 個湯亦有魚嘅甜美, 食到最後重食到幾舊魚肉, 葛粉絲仍是我至愛, 煙煙韌韌有口感, 個人認為白高湯配米線或陽春麵會夾少少, 葛粉絲配用牛骨淆製、味道較濃嘅黑高湯會較配合, 同行友人就分別揀咗黑高湯葛粉絲同黑高湯陽春麵, 黑高湯嘅藥材味會重少少, 同樣會食到有少少牛肉, 總括嚟講D高湯水準高, 就連平日食湯麵唔飲湯嘅我都飲晒成碗湯就知喇!!呢間小店另一特色之處就在於佢嘅點心, 所有嘅餸都係用迷你點心籠去present出嚟, 細細籠, 所以可以叫多幾款試吓!! 酸梅炸蝦丸 - 蝦丸好彈牙, 外層炸得非常香脆, 內裡就有爆汁嘅酸梅汁, 偏甜但我喜愛!!柱侯牛腩蘿蔔 - 炆得好入味, 牛腩唔算太肥, 蘿蔔索咗D汁係亮點蓮藕鹹魚肉餅 - 可能係鹹魚嘅關係, 個人嚟講覺得鹹咗D, 亦略嫌炸得太乾, 如果用嚟配飯會夾D, 配麵會有少少怪怪地......芥末墨魚球 - 其實我係唔食Wasabi嘅, 但食落都OK, 係有少少攻鼻, 而個墨魚球的確係真材實料, 好有"趙"頭!!蜜汁豬頸肉 - 必食推介, 雖然係豬頸肉,
黑高湯葛粉絲
白高湯葛粉絲
黑高湯陽春麵

酸梅炸蝦丸
柱侯牛腩蘿蔔
蓮藕鹹魚肉餅
芥末墨魚球
蜜汁豬頸肉 - 必食推介, 雖然係豬頸肉, 但係食落一D都唔覺得佢肥膩, 而且肉質好爽, 亦好入味, 甜度適中!!
蜜汁豬頸肉
竹笙金腿百花 - 呢個好得意, 個竹笙超薄, 唔近睇根本睇唔到, 但係就係勁在你食落去會食到竹笙嘅"索索"聲, 所以口感一流!!
竹笙金腿百花
成個presentation真係好有創意, 唔好睇佢細細籠咁, 其實份量係好足架!!!!!
2014-11-08
黑高湯葛粉絲
酸梅炸蝦丸
柱侯牛腩蘿蔔
芥末墨魚球
蜜汁豬頸肉
竹笙金腿百花
2014-10-25 3373 浏览
I heard about this restaurant sometimes ago and finally had a chance to try it. My friend and I ordered two lunch sets to share. First is the chicken broth noodles. The chicken broth smelt good, tasty and not oily. It's great to eat with noodles, otherwise it may be too salty if consume it alone. The second one is the fish soup with rice noodle. The fish soup is fresh and sweet and no fishy smell. Unlike the chicken broth, it is not salty so I finished it all. We ordered 5 dim sums including bee
chicken broth noodle
Fish soup noodle
We ordered 5 dim sums including beef brisket with turnips, deep fried cuttlefish ball with mustard, soft boiled egg, deep fried bean curb with fish, and dumpling. The beef brisket and turnip is very tasty.
Beef brisket
The deep fried cuttlefish ball is interesting as the mustard is inside it.
Deep fried cuttlefish ball
Others are average.
Deep fried bean curb with fish
Dumpling
Soft boiled egg
2014-10-25
Fish soup noodle
Beef brisket
Deep fried cuttlefish ball
2014-10-12 2658 浏览
今日黎開北角,見到高湯麵門外me nu描述絕不使用味精,雞粉……仲有我最愛的魚湯同雞湯湯底😍,即入去試,果然比與其中的好😆!魚湯將別鮮甜,雞湯配陽春麵加小小金華火腿好match,點心也很精緻,絕對要推介酸梅炸蝦丸、芥末炸墨魚球,新鮮彈口肉汁多,竹笙金腿百花也不錯!好有誠意的中式麵家,服務環境也很好,誠意誠介!☺

2014-10-12
  • 酸梅炸蝦丸
  • 竹笙金腿百花卷
  • 大高湯陽春麵
  • 大高湯
  • 芥末炸墨魚球
2014-10-08 3075 浏览
久聞大熱高熱之大名,今日,獨個兒前往品嚐。真的,很棒啊﹗﹗吃罷,頗有相逢恨晚之感呢。小店的鎮店之寶,乃三款高湯麵,以及十八款特色點心。白高湯米線和黑高湯葛粉絲配兩款點心盛惠$68,配三款點心則$79;大高湯陽春麵則各貴$4,另加一服務費。所謂「高湯」,即以新鮮材料長時間熬製的湯底,再配上口感各異的麵條而成的中式湯麵,類似日本的拉麵。小妹要了一碗白高湯米線,馥郁溏心蛋、酸梅炸蝦丸和蓮藕鹹魚肉餅三款香味惹味的點心。豐富而美味的一餐,連加一服務費,也不過是八十六大元,抵﹗三款點心放在迷你的骰的瓷盅內,色彩艷麗耀目,再置於棗紅色的雕花木板上,高貴而美觀,視覺享受一流也。奶白色且稠密的白高湯以多種鮮魚熬製4小時而成,並加入岩鹽調味,味道濃香甘甜,鮮美而不腥,且毫不油膩。入口啖啖的鮮美,湯底且有少量嫩滑的魚肉,再加入養生補血的杞子,難怪每位客人都把高湯喝得一乾兩淨。 米線也淥得恰到好處,入口富嚼勁且彈牙,咬口十足,且沾滿魚湯的鮮甜味,滑不溜口,非常好食。三款的點心,除了溏心蛋外,均是即叫即炸的,夠新鮮熱辣,激讚﹗酸梅炸蝦丸沾了米粉條碎同炸,進一步提升其香脆口感,以椰菜絲墊底,再伴以青瓜片同吃,可
酸梅炸蝦丸沾了米粉條碎同炸,進一步提升其香脆口感,以椰菜絲墊底,再伴以青瓜片同吃,可稍減一分的油膩感。蝦丸咬下爽彈非常,乃以鮮蝦真材實料打製而成,啖啖鮮味和滿足。最特別之處乃蝦丸中間釀入了豐盈的酸梅汁,稍一不慎,會有爆汁的危險。店員端上來時,溫馨地指示要小心爆汁燙口。吃第一二粒時,小妹小心翼翼的,安全地吃掉;第三粒時,稍一分心,熱辣的酸梅汁突然爆出,沾滿隻手和桌上的手機,油膩膩的,煞是狼狽。蝦丸與酸梅的結合,蠻有創意,也十分美味。不過,若然酸梅汁的味道更為突出,效果會更佳。
馥郁溏心蛋懷疑已存放在室溫下有一段時間了,故蛋黃表面顯得有點兒乾硬,賣相光澤也較為失色。咬下,蛋白頗為入味,煙韌具彈性,蛋黃馥郁濃稠,齒頰滲出煙燻味和酒香,煞是教人回味。溏心蛋面層灑上點點的鹽粒,故多了一份的微鹹,味道層次更為豐富多變。雖有瑕疵,仍深得小妹芳心。
蓮藕鹹魚肉餅也是熱辣香脆非常的香口炸物,但偏油膩了少許,火喉的控制和拿捏宜多加注意。鮮味十足的肉餅內混入粒粒爽口的蓮藕粒,再加入鹹鮮得宜的鹹魚粒,集香酥爽鮮於一口,味道不賴。
2014-10-05
2014-09-07 2890 浏览
佔據北角區openrice高位的,為這家「大熱高湯麵」是也。猶記得新開張的它曾在平臺上大熱宣傳過。我倆毫不猶豫走進掛上紅當當大熱招牌的小店,一嘗點心配湯麵的名氣。根據湯料描述,湯底熬制時間由4到12小時不等。我選的高湯葛粉絲,湯底由牛骨,牛腩,羅漢果製成。粉絲選擇十分健康,適合晚餐不喜歡太多澱粉的我。很可惜湯底太清,清得嚐不出牛的鮮甜味。湯中的兩塊牛腩都是兩層厚脂肪。配菜蘿蔔絲太生,有草青味,不配合湯的味道,也搭不上粉絲軟綿的口感。梁先生選的是招牌大高湯陽春麵,他很喜歡,能嚐出雞味和金華火腿的味道!我們各點了兩個點心。用小點心籠上菜的方式很具特色。但我發覺特別是粉絲吧,配菜,湯料,和主食好像變成零碎的3個個體。蓮藕鹹魚肉餅(3塊):熱哄哄的感覺,酥香,但略帶油膩,肉質軟滑但沒有很重的鹹魚味溏心蛋:效果一般。蛋黃濃稠有質感,但整隻蛋淡而無味。兩人均不太喜歡。鳳城水餃:贊!清爽,料足!裏面有蝦有少許木耳絲銀魚海帶絲:微辣,爽口惹味!最後點的這碗魚湯津白。。。。。。。。實在。。。平日有下廚的我可粗略估計他們用上幾片黃芽白還要每片切成闊2cm 的絲。。。分量少之餘,菜沒有吸收到湯的味道。。。對

猶記得新開張的它曾在平臺上大熱宣傳過。

根據湯料描述,湯底熬制時間由4到12小時不等。
我選的高湯葛粉絲,湯底由牛骨,牛腩,羅漢果製成。

粉絲選擇十分健康,適合晚餐不喜歡太多澱粉的我。

我們各點了兩個點心。用小點心籠上菜的方式很具特色。

溏心蛋:效果一般。蛋黃濃稠有質感,但整隻蛋淡而無味。

兩人均不太喜歡。
鳳城水餃:贊!清爽,料足!裏面有蝦有少許木耳絲
銀魚海帶絲:微辣,爽口惹味!
最後點的這碗魚湯津白。。。。。。。。實在。。。

分量少之餘,菜沒有吸收到湯的味道。。。對于喜歡吃菜的我倆來說,

$32這一碗菜扣分不少。。

2014-09-06
很久以前已經聽過大熱高湯麵的大名,只是一直也排不出時間去一嚐,結果拖啊拖,拖了年多兩年才去吃,不過也好起碼不會大排長龍,畢竟香港人是貪新忘舊的,而且年輕人熱愛中菜的程度沒有日本或意法菜的來得高…個人是覺得中菜才是最博大精深喇。在日本待了一年,中菜不是貴就不好吃,更加期待喝一口香濃的高湯。此店的湯底共有三款,大高湯是老雞金華火腿,白高湯是鮮魚,黑高湯是牛骨羅漢果,其實三款湯底都很吸引,不過第一次吃就選大高湯吧,老雞和金華火腿屬於最基本的味道,連這個也失手的話真的不用再去了。本來是想吃其陽春麵的,但可惜已經沽清,就改成葛粉絲,再配竹笙金腿百花卷和韭黃鮮蝦雲吞兩款點心。湯麵甫上菜後,即時就傳來雞湯的香味,雖然看起來是一碗幾乎甚麼都沒有的麵,但湯底一喝便知用料足。湯底帶有一點漿是濃郁的表現,味道充滿雞和金華火腿的鮮甜,沒有半點不自然的味道,絕非一般貨色,更難得是湯面竟然沒有半點油花,令人安心大口大口的喝。葛粉絲味道清淡,帶有一點咬口又滑溜,有點像紅薯粉,也挺不錯。兩款點心同時上菜,因為雲吞和湯麵明顯比較匹配,所以就先吃雲吞了。這裡的雲吞挺大粒的,只是個人是喜歡一口一隻的鳳尾雲吞。雲吞內有兩隻蝦
大高湯葛粉絲
兩款點心同時上菜,因為雲吞和湯麵明顯比較匹配,所以就先吃雲吞了。這裡的雲吞挺大粒的,只是個人是喜歡一口一隻的鳳尾雲吞。雲吞內有兩隻蝦且頗為彈牙,但個人更喜歡混了豬肉的雲吞,味道會更香甜好吃。這雲吞客觀來說是不錯,然而主觀因素來說它不對我的口味,可惜。
韭黃鮮蝦雲吞
至於竹笙金腿百花卷就對口味了,以竹笙包著蝦膠再餵以上湯,竹笙爽口蝦膠亦彈牙,當中亦透出豬肉的香,味道清淡中見鮮甜,所以說雲吞不能不加入豬肉,是用來增加鮮味的啊。
竹笙金腿百花卷
點心的水準中上至甚佳,出色的高湯湯底,很好的把中菜的亮點呈現出來,足夠吸引食客慕名而來。既然日本拉麵能夠讓人排個兩三小時,為何中國的高湯湯麵就瘋不起來呢?
大高湯葛粉絲
竹笙金腿百花卷
一早11:30am 開鋪便來到品嘗這裡的高湯麪。由於還未到午餐時間,所以只得我們和另一枱客人。我們二人各點了一款點心+高湯麫午餐,叫了鳳城水餃、溏心蛋、白高湯米線及大高湯麫條。大高湯用金華火腿、老雞、豬骨煲12小時,清而濃味,麫條則一般,麫條上有三、四條金華火腿絲。白高湯用多種魚加岩鹽煲4小時,味道清甜不油,米線則一般,內有三、四塊大小如一亳子般的魚肉以及杞子。兩款點心皆一般。果然這裡的高湯是最有名!下次再吃淨叫這裡的高湯已滿足了。

题外话/补充资料: 下午12:45前埋單有85折優惠
2014-09-03
  • 大高湯
  • 白高湯
2014-08-11 2472 浏览
係附近睇完醫生上open rice睇附近有咩好野食, 見到依間麵店咁多好評就決定試下。有三種湯底, 我揀左白湯 (魚湯) 陽春麵, 配糖心蛋同竹笙卷。野食等左5分鐘度就黎, 一放低就聞到碗麵既香味, 賣相亦頗為精美。湯既味道同出面大部份既魚湯唔同, 相信係加左好多其他配料淆製, 味道清甜。麵亦有驚喜, 彈牙有咬口, 唔會過硬或過軟, 非常好食。至於小菜, 糖心蛋有煙燻同酒既香味, 但外層輕微偏咸, 竹笙卷則無甚特別, 味道偏淡。總括來說值得一試及會再來光顧。星期一的晚上8點半後食客仍駱驛不絕, 可見口碑不俗。

2014-08-11
2014-08-10 1946 浏览
喜歡早食飯的好處, 就是大部分時間都不用等位.6:30pm 去到, 即刻有位坐. 一黎已經俾2人餐吸引. 因為可以選好多點心. 餐廳有2種二人餐. 一款是2碗麵食配5款麵點心.而我地就選了九大簋餐. 即2碗麵食配9款麵點心及兩杯飲品 ($208).湯麵有3種選擇試左其中2款, 白湯即魚湯不錯, 魚味都算濃. 2個湯都好味. 但相比起黎, 大高湯會稍勝一籌.老雞,金華火腿,豬骨配合得非常好 . 飲左d湯都唔覺得口乾, 確是真材實料.九大簋上檯la. 排得好整齊, 見到咁多點心, 心情都好愉快.左上起: 雙冬-正正常常           馥郁溏心蛋- 溏心做得好好, 而味道我都係覺得日本湯麵個d 溏心蛋好食d. 不過佢既都唔差.           涼拌雲耳 - 清新爽口, 有少少酸酸地味, 好開胃.           芥末炸墨魚球 - 好味! 炸得好脆, 又有好多墨魚肉, 中心有芥末汁. 好新穎.           黃金墨魚夾- 都係好多墨魚肉,入面仲有鹹蛋黃,香口野味.           酸梅炸蝦丸 - 同芥末炸墨魚球有異曲同工之妙, 入面係酸梅汁, 消去油膩感.
喜歡早食飯的好處, 就是大部分時間都不用等位.
6:30pm 去到, 即刻有位坐.
左上起: 雙冬-正正常常
           涼拌雲耳 - 清新爽口, 有少少酸酸地味, 好開胃.
           黃金墨魚夾- 都係好多墨魚肉,入面仲有鹹蛋黃,香口野味.
           雲吞-普普通通
           竹笙金腿百花卷 - 竹笙爽口, 口感同味道都好好.
           鳳城水餃- 唔錯

Overall 好味又多款式. 咁多野食都係~200 左右, 算抵食.

2014-08-08
2014-07-25 2206 浏览
和朋友湊巧成為工作上的合作伙伴, Meeting地點立即由會議室改為 "大熱高湯麵"! 難得來到北角當然要尋找好評食肆~Open Rice上好評不絕, 愛好湯底的我能不選這家嗎~知道這裡午飯時間一定人潮洶湧, 我們決定來個late lunch. 三點三才到店輔, 過了午飯時間果然... 人影都沒有~餐牌非常簡單, 三款湯底, 三款麵條, 另配小食.(也有少量的小炒以供選擇) 大高湯 + 陽春麵大高湯的主要材料是老雞, 金華火腿和豬骨.上菜了, 很高興, 實物和照片100%一樣! 很難得!!喝一口湯~~ 呼~~~ 和餐牌上的描術也是一樣的!金華火腿味很濃, 鹹香非常, 真的一點也不油膩~! 大愛啊!!陽春麵也很滑, 軟硬度剛好, 配大高湯真的很棒~<3湯面上的金華火腿絲也超級甘香! 把麵都吃光後, 湯都變涼了, 仍然美味, 大口大口的喝! 白高湯 + 米線白高湯的主要材料是鮮魚和岩鹽.超級鮮甜! 濃陏香滑!! 和很多以魚湯掛帥的食肆比較, 這裡好像更出色~首先這裡絕對沒有味精~ 湯底也特別濃陏, 是用心的湯底喔! 馥郁溏心蛋朋友和我都超愛吃溏心蛋, 所以這小食是必點的!蛋白很入味
和朋友湊巧成為工作上的合作伙伴,
Meeting地點立即由會議室改為 "大熱高湯麵"!

難得來到北角當然要尋找好評食肆~
Open Rice上好評不絕, 愛好湯底的我能不選這家嗎~

三點三才到店輔, 過了午飯時間果然... 人影都沒有~
餐牌非常簡單, 三款湯底, 三款麵條, 另配小食.
(也有少量的小炒以供選擇)
 大高湯 + 陽春麵
大高湯的主要材料是老雞, 金華火腿和豬骨.
上菜了, 很高興, 實物和照片100%一樣! 很難得!!
喝一口湯~~ 呼~~~ 和餐牌上的描術也是一樣的!
陽春麵也很滑, 軟硬度剛好, 配大高湯真的很棒~<3
湯面上的金華火腿絲也超級甘香!
把麵都吃光後, 湯都變涼了, 仍然美味, 大口大口的喝!
 白高湯 + 米線
白高湯的主要材料是鮮魚和岩鹽.
超級鮮甜! 濃陏香滑!!
和很多以魚湯掛帥的食肆比較, 這裡好像更出色~
首先這裡絕對沒有味精~ 湯底也特別濃陏, 是用心的湯底喔!
 馥郁溏心蛋

朋友和我都超愛吃溏心蛋, 所以這小食是必點的!
蛋白很入味, 質地還是軟的, 不會太硬;
蛋黃是真正的溏心, 很入味, 煙煙韌韌~
一人半隻真的有點"不夠喉"!!
超好吃!!!!
外面的炸皮鬆脆可口, 有點"豪大"的感覺~
墨魚球內裡真的有墨魚肉的, "好好咬"啊, 勁鍾意!!
內裡的芥末也很讚, 絕配!
但吃的時候真的要小心啊~
朋友一咬, 芥末橫跨了桌面! XD
 竹笙金腿百花卷
所有小點都很精緻~
這竹笙卷內裡釀了滿滿的蝦膠, 很彈牙~
浸著竹笙卷的上湯也很可口, 很喜歡!

對這大熱高湯麵的總評價嘛..
就是, 我好像要找一些在北角的活動參加一下, 好讓我可以再常這裡!!

*此店已被我收藏
2014-06-19