2023-10-15
今日我去咗一間喺尖沙咀嘅懷舊粵菜經典餐廳《家全七福》,真係可以品嚐到好多令人懷念嘅美食!我叫咗佢哋嘅《調和五味細味品嚐》餐,每位$1000。🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹前菜3小碟:雞子戈渣、皮蛋醬蘿蔔、蜜汁燒脆鱔雞茸燴官燕、酿焗鮮蟹蓋燒雲腿大地田雞片、彩椒炒手切牛肉、油雞樅菌炒四季豆瑤柱荷葉飯甜品:生磨合桃露、駌寯棗茸糕、懷舊芝麻卷🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹首先,三款前菜分別有雞子戈渣、皮蛋醬蘿蔔同蜜汁燒脆鱔。雞子戈渣口感好彈牙,鮮味十足;皮蛋醬蘿蔔結合咗傳統同現代元素,味道酸甜;而蜜汁燒脆鱔則帶嚟一陣甜脆嘅風味。然後,食返個雞茸燴官燕暖下胃😗雞茸嫩滑,官燕滑嫩,兩者嘅結合令味道更加濃郁。接著有酿焗鮮蟹蓋,蟹肉鮮甜,配上酿料,味道豐富☺️再嚟就係燒雲腿大地田雞片,雞肉鮮嫩多汁,燒雲腿更加增添香濃味道。之後到彩椒炒手切牛肉同油雞樅菌炒四季豆,兩者都炒得恰到好處,牛肉軟嫩多汁,四季豆爽脆可口😋最後,我試咗瑤柱荷葉飯,飯粒有荷葉香氣,瑤柱嘅鮮香味道完美融合其中☘️甜品方面,有生磨合桃露、駌寯棗茸糕同懷舊芝麻卷。生磨合桃露清甜滑順,駌寯棗茸糕口感綿密,芝麻卷濃郁,給咗我一個完美嘅結尾。《家全七福
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
前菜3小碟:雞子戈渣、皮蛋醬蘿蔔、蜜汁燒脆鱔
雞茸燴官燕、酿焗鮮蟹蓋
燒雲腿大地田雞片、彩椒炒手切牛肉、油雞樅菌炒四季豆
瑤柱荷葉飯
甜品:生磨合桃露、駌寯棗茸糕、懷舊芝麻卷
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
《家全七福》係一間絕對值得一試嘅懷舊粵菜經典餐廳!佢哋嘅菜式經典,可以去品嚐一個充滿回憶嘅美食之旅💜