蟬聯香港澳門米芝蓮指南2023一星食府的 🇭🇰家全七福,原來是由師承父親徐福全的前福臨門主理人徐維均在2013年創辦的品牌(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。 相信大家都聽過「富豪飯堂」福臨門的大名🔥,家全七福𝐒𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭𝐡 𝐒𝐨𝐧 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 同樣是提供傳統高級粵菜,選用上乘食材,並由經驗豐富的大師傅主理。這次有機會品嚐,真的好開心呀(≧▽≦)~ 餐廳裝潢典雅高貴,樓底高又有城景景觀,感覺好有氣派。服務員服務一流😚,親切、細心、有善,值得一讚。 ☆ 蜜汁叉燒🐽$𝟒𝟐𝟎 好吃到不得了的蜜汁叉燒🥹,肉質超軟腍,肉香豐富,醬汁甘香😍,肉嫩又有光澤,必試~ ☆ 七福脆皮雞🍗$𝟑𝟐𝟎 脆皮雞同樣有驚喜,雞皮真心激脆,皮下有雞油滲出,油香豐潤🥹,令人慾擺不能。 ☆ 菠蘿咕嚕肉🍍$𝟐𝟖𝟎 咕嚕肉也好好吃🥹,炸得酥脆,肉腍甘香,醬汁不過甜。 ☆ 魚香茄子煲🍆$𝟐𝟔𝟎 熱辣辣的魚香茄子煲也深得我歡心😍,吱吱聲響,令人口水直流。茄子入味又惹味,拌飯一流。 ☆ 瑤柱荷葉飯☘️$𝟐𝟔𝟎 人生好像只吃過一次荷葉飯,飯粒乾爽又有荷葉香。 ☆ 生磨合桃露🧡$𝟖𝟎 這個合桃露真心必試呀😍!!! 生磨果然零舍不同,又濃又滑,激~
☆ 蜜汁叉燒🐽$𝟒𝟐𝟎

☆ 七福脆皮雞🍗$𝟑𝟐𝟎

☆ 菠蘿咕嚕肉🍍$𝟐𝟖𝟎

咕嚕肉也好好吃🥹,炸得酥脆,肉腍甘香,醬汁不過甜。
 ☆ 魚香茄子煲🍆$𝟐𝟔𝟎

☆ 瑤柱荷葉飯☘️$𝟐𝟔𝟎

人生好像只吃過一次荷葉飯,飯粒乾爽又有荷葉香。
 ☆ 生磨合桃露🧡$𝟖𝟎

這個合桃露真心必試呀😍!!! 生磨果然零舍不同,又濃又滑,激~~~~好吃~
2023-10-24
2023-11-01 22 浏览
家全七福是高質中菜食府,主打高品質粵菜及海鮮佳餚,灣仔總店榮獲米芝蓮一星。餐廳裝潢富麗堂皇,充滿中國色彩,古典壁燈加上雅緻木地板,感覺恬靜,坐在玻璃窗位置,更可飽覽尖沙咀夜色,炸子雞香噴噴,口感熱燙,令人食指大動。椒鹽炸蝦丸蝦球炸至甘香酥脆,入口外脆內裡軟彈,啖啖札實蝦肉粒,鮮味誘人,加上椒鹽香提鮮,開胃惹味,愈吃愈過癮! 七福當紅炸子雞(半)炸子雞上枱時香噴噴,非常誘惑。雞皮薄脆可口,咬下去“吱嚓”聲,內裡油潤多汁,充滿油脂芳香,濃郁肉香,邪惡得連雞皮也吃光,要舔舔咀角上的雞油!釀炸鮮蟹蓋 鮮蟹蓋是花心思的手工菜,把蟹肉先拆成一絲絲,確保蟹肉不黏半點殼,再把炒香了的洋葱,釀入蟹蓋至圓潤。蟹蓋炸至飽滿酥化,咬開金黃麵包糠,是大啖大啖的蟹肉,以匙羹慢慢品嚐。細嫰柔順的蟹肉,混合香甜洋蔥絲,充滿鮮甜蟹香,叫人回味。鳳凰千層糕千層糕質感綿彈、蓬鬆,口感煙煙韌韌,洋溢濃郁蛋黃香,淡淡清甜椰香,令人甜絲絲。蛋白杏仁茶杏仁茶必須襯熱享用,香滑杏仁芳香,配上柔嫩蛋白,質感稠密順喉,十分完滿。

椒鹽炸蝦丸

七福當紅炸子雞(半)

釀炸鮮蟹蓋

鳳凰千層糕
蛋白杏仁茶
😉🌼蟹粉大良炒鮮奶(例)$420🌼釀焗鮮蟹蓋$250🌼燒雲腿鴿甫(例)$380🌼竹笙鼎湖上素$260🌼海鮮酸辣羮(碗)$240🌼蜜汁燒鱔$420後記:✅值得回頭,服務態度非常滿意🐣✅上菜速度不快不慢,控制得好✅菜式份量適中✅每一碟菜式都有水準🎁驚喜之作🎁🌼燒雲腿鴿甫(例)$380⭐️雲腿切薄燒、表皮香口脆身,不會死咸,只有微微的咸香。鴿肉起骨,全碟滿滿滑身的鴿肉,配搭少量蔬菜,滿意。🌼蜜汁燒鱔$420⭐️燒鱔與蜜汁配搭天衣無縫,不說太多🙊等你們去試試便知道了。🌼海鮮酸辣羮(碗)$240⭐每匙都是滿滿的食料,酸辣到也是剛好,恰如其分,取得一個中庸之道。🐣有數間VIP 房,在房外聽到客人笑到卡卡聲😁就知這裏可以提供一個優質有私隱度高的環境給各位帥哥美女們了😝▼・ᴥ・▼
😉

🌼蟹粉大良炒鮮奶(例)$420
🌼釀焗鮮蟹蓋$250
🌼燒雲腿鴿甫(例)$380
🌼竹笙鼎湖上素$260
🌼海鮮酸辣羮(碗)$240
🌼蜜汁燒鱔$420

後記:
✅值得回頭,服務態度非常滿意🐣
✅上菜速度不快不慢,控制得好
✅菜式份量適中
✅每一碟菜式都有水準

🎁驚喜之作🎁

🌼燒雲腿鴿甫(例)$380

🌼蜜汁燒鱔$420

🌼海鮮酸辣羮(碗)$240

▼・ᴥ・▼
2023-11-01 19 浏览
今日有幸跟住老闆參加商務晚宴去到位於尖東嘅H zentre 家全七福酒家中式酒家氣氛比較輕鬆容易同客户交流老闆揀左酒家嘅嘗味套餐一人一份減省分食情況比較衞生主要都係老闆表演我就專心食野😂前菜有三款左邊脆脆地似豆腐嘅竟然係雞子!😮入口好濃雞肉味幾特別右邊係脆鱔外皮香脆鱔肉肥嫩甘香雞茸燴官燕菜式名貴羹湯濃稠啖啖燕絲!燒雲腿大地田雞片田雞丁肉質緊實清炒已經夠濃味釀焗鮮蟹蓋敲開香脆蟹蓋入面係滿滿嘅蟹肉忌廉真材實料水煮手切手肉香濃惹味麻辣度唔算太高但就好引人入勝好想可以添飯!油雞樅菌炒四季豆四季豆肉厚油雞樅菌味香瑤柱荷葉飯飯粒帶荷香濕潤軟熟一人一份剛剛好生磨合桃露幼滑濃稠鴛鴦棗茸糕口感軟糯紅棗味濃食完餐飯老闆同客户都好滿意我都好滿意希望將來可以多啲機會去商務晚餐🤪🤪
今日有幸跟住老闆參加商務晚宴

右邊係脆鱔
外皮香脆
鱔肉肥嫩甘香

菜式名貴
羹湯濃稠啖啖燕絲!

田雞丁肉質緊實

食完餐飯老闆同客户都好滿意
我都好滿意
希望將來可以多啲機會去商務晚餐🤪🤪
2023-10-10
早前試咗間一直都好想試嘅高級粵菜,呢間酒家係屬於米芝連一星嘅酒家,本身已經好出名,所以都特別期待😋 今次難得嚟食,一於嗌個tasting menu試哂佢啲招牌菜😌🌟 調和五味套餐 $1000/位🔸 前菜。雞子戈渣。皮蛋醬蘿蔔。蜜汁燒脆鱔首先一并上3款前菜,每款都各有驚喜😋 本身唔太好食雞子,但呢度炸到外脆內軟,入面似豆腐咁滑☺️ 而皮蛋係流心質地,好好食!而第一次食蜜汁配脆鱔,甜甜哋咁好特別👍🏻🔸 雞茸燴官燕簡單以雞茸、官燕同金華火腿組成,食落口食到絲絲官燕,份量一啲都唔惹少,仲食到金華火腿嘅鹹香,幾唔錯!🔸 釀焗鮮蟹蓋呢個釀蟹蓋大大嚿,炸到外皮非常之脆,而炸皮好簿,加分👍🏻 內裡餡料主要有蟹肉同洋蔥絲,意外地幾夾,而且估唔到蟹肉都幾多下,每啖都食到蟹肉絲😋🔸 燒雲腿大地田雞片雲腿其實就係雲南出產嘅火腿,外皮炸至酥脆,配上走過油嘅田雞肉,零舍惹味😌 值得一讚係佢嘅田雞肉完全唔韌,食落嫩滑彈牙!🔸 水煮手切牛肉牛肉可選擇彩椒炒同水煮,我就挑戰咗佢個水煮,果然真係幾辣下🥵 但又越食越惹味,牛肉軟腍入味,仲配上萵筍同寬粉,索哂啲辣汁,好正🤭🔸 油雞樅菌炒四季豆雞樅菌係珍稀野生食用菌,油爆完後用
🌟 調和五味套餐 $1000/位

🔸 釀焗鮮蟹蓋

🔸 燒雲腿大地田雞片

🔸 水煮手切牛肉

🔸 油雞樅菌炒四季豆

雞樅菌係珍稀野生食用菌,油爆完後用嚟炒四季豆非常惹味😋 而且仲帶有雞樅菌嘅香味,第一次食呢個配搭,幾有驚喜!
🔸 瑤柱荷葉飯

以滿滿嘅瑤柱同雞肉焗成嘅荷葉飯,未食就咁聞已經好香荷葉味,而個飯粒粒分明,乾身得嚟唔會痴埋一嚿嚿👍🏻
🔸 甜品
。生磨合桃露
。鴛鴦棗茸糕
。懷舊芝麻卷

飯後甜品足足多達3款咁多🤤 估唔到呢度有好懷舊嘅芝麻卷食,當中最鍾意係棗茸糕,充滿濃郁嘅椰子香同紅棗味,而合桃露食落都好幼滑,合桃味非常濃郁😌

👉🏻follow埋我: sogoodwithfood
同你一齊搵更多好嘢食😋
<家傳七福酒家>創辦人係福臨門酒家始創人徐福全第七子兼主廚徐維均先生。自立門戶創立七福酒家後致力炮製傳統正宗既高級粵菜,務求以最優質 上乘的時令食材配合豐富經驗傳統大師傅的廚藝精心烹調各道上品住餚。✨️蜜汁燒脆鳝鳝魚煎得香脆,外皮呈現糖漿般的甜味,而內部保持住柔嫩的質地。✨️皮蛋醬蘿蔔蘿蔔通常被切成薄片卷起可以增強爽脆既口感,然後搭配特別挑選既糖心皮蛋,增添左特殊風味。✨️雞子戈渣又名太史戈渣,做法係將雞蛋、粟粉、上湯凝固做餡,面頭再上粟粉炸到金黃色。而「戈渣」即係北方話嘅「鍋炸」變音。✨️雞茸燴官燕一絲絲既官燕吸收左上湯既鮮味,燕窩軟嫩,雞茸幼滑,入口甘香✨️釀焗鮮蟹蓋炸到金黃色既外殼入面係一絲絲鮮甜既蟹肉,中間仲夾雜住清甜既洋蔥絲,每一啖都係滿滿既蟹肉,好滿足。✨️燒雲腿大地田雞片雲腿薄薄2片充滿鹹香味,田雞已經起好肉,入口啖啖肉✨️水煮手切牛肉將牛肉切成薄片,然後用湯汁淥到岩岩好熟。湯汁既辣度岩岩好,墊底既配菜同紅薯粉都好入味✨️油雞樅菌炒四季豆驟眼睇好似欖菜炒買季豆,但其實係雲南既特產雞樅菌製成,油雞樅鹹香味十足,同四季豆既爽脆清甜好夾。✨️瑤柱荷葉飯荷葉飯既配料好豐富,裡面有瑤柱、蟹肉同冬菇等

✨️蜜汁燒脆鳝

✨️皮蛋醬蘿蔔

✨️雞子戈渣

✨️雞茸燴官燕
一絲絲既官燕吸收左上湯既鮮味,燕窩軟嫩,雞茸幼滑,入口甘香

✨️釀焗鮮蟹蓋

✨️燒雲腿大地田雞片
雲腿薄薄2片充滿鹹香味,田雞已經起好肉,入口啖啖肉

✨️水煮手切牛肉

✨️油雞樅菌炒四季豆

✨️瑤柱荷葉飯
荷葉飯既配料好豐富,裡面有瑤柱、蟹肉同冬菇等等既配料,真正既料多過飯,而且每一啖都充滿荷葉既香味。

✨️生磨合桃露
由新鮮既合桃製成,入口非常幼滑,充滿合桃既香味。

✨️鴛鴦棗茸糕
棗茸糕煙韌彈牙,入口唔會太甜,帶陣陣既紅棗香味

✨️懷舊芝麻卷
一道傳統既中式糕點,充滿黑芝麻既香味

2023-10-29 26 浏览
今次來到一間高質中菜,從環境到食物、乃至服務質素,均令人滿意,不愧是米芝蓮一級中菜!今次試了$1000 tasting menu ,令人印象深刻!「蓮藕餅 」上台熱氣騰騰,混入蓮藕粒,咬下去十分爽脆,蓮藕味道突出!「 廣東名菜雞子戈渣」口感就如炸豆腐軟嫩,做法複雜,以火腿熬成雞湯雞再加入雞蛋,接著混入豬油以及冷藏,最後再炸成雞子戈渣。有心機而又美味「皮蛋醬蘿蔔」最清新一款!流心皮蛋讓人齒頰留香!「雞茸燴官燕 」:由雞茸和官燕烹製而成。味道應該濃郁而鮮美的。雞茸有豐富的肉質口感和鮮味,而官燕用料高質,完全吸收雞湯的味道!「蟹蓋」:喜歡吃中菜的都知道,這是非常受歡迎的一道菜!將奶油、洋蔥、蟹肉混合,放在蟹殼上烘烤而成,透過焗烤,配料味道互相融合,加上香脆炸皮。增添了菜肴風味!「西燒雲腿大地田雞片」;雲腿是西班牙的伊比利亞火腿,富獨特鹹香,配上新鮮的田雞片,配搭得宜:雲腿的鹹香與田雞的濃郁肉味相融合,有種美妙的平衡感「水煮手切牛肉」水煮手切牛肉,配上大荳芽,雲耳,川菜的風味絕對讓人饞涎欲滴,而牛肉味道濃郁不被水煮汁奪去風頭!「油雞樅菌炒四季豆」:雞㙡菌菌香濃郁配上新鮮香脆四季豆,令人忍不住吃

「皮蛋醬蘿蔔」最清新一款!流心皮蛋讓人齒頰留香!

「水煮手切牛肉」

「油雞樅菌炒四季豆」:雞㙡菌菌香濃郁配上新鮮香脆四季豆,令人忍不住吃個不停!

「瑤柱荷葉飯」:每人一客籠仔荷葉飯!滿足感upupup!以干貝、蝦乾、雞肉為食材,在蒸煮時。各樣食材味道 、香氣融合起來!有豐富的海鮮風味!值得品嚐!

「鴛鴦棗茸糕」上臺蒸汽騰騰!姜汁味以及紅棗味梅花間,顏色好看食慾大增!

「芝麻卷」質地軟腍,芝麻味極度濃郁還有金箔在面頭,賞心悅目

「生磨合桃露」一定要趁熱食!合桃香氣濃厚,口感細膩幼滑!

1K
2023-10-27 28 浏览
❀ 家全七福 #尖沙咀 ❀❗️米芝蓮一星 粤菜名店❗️——————————————————又到咗食蟹嘅季節,今年仲未食到大閘蟹,但率先食到家全七福嘅精緻蟹蓋🦀家全七福喺尖沙咀嘅店舖獲得米芝蓮一星嘅榮譽,創辦人父親亦係享負盛名嘅粤菜名店一福臨門始創人。酒家致力炮製最傳統正宗嘅高級粵款,全部都非常考師傅嘅手勢👍🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ TASTING MENU $1000♥ 雞子戈渣 皮蛋醬蘿蔔 蜜汁燒脆鱔呢三個小食真係有驚喜🤩原本以為係炸豆腐,誰不知係炸雞子,口感滑溜軟綿綿,幾特別。流心皮蛋與爽脆醃蘿蔔好夾☺️鱔肉厚身爽彈,個皮仲要非常香脆,烹調得好好😆.♥ 雞茸燴官燕以雞肉、燕窩入饌.♥ 釀焗鮮蟹蓋焗蟹蓋金黃色多香脆☺️內裏讓入大量洋蔥、蟹肉,洋蔥味會較為突出,適合鍾意重口味嘅人!輕輕點少少醋能夠令到蟹肉鮮味更加突出。.♥ 燒雲腿大地田雞片田雞肉一件件完全冇骨,將佢油泡,令到外表香脆,肉質依舊鮮嫩😋仲有兩塊炸金華火腿,只選用每隻金華火腿裡最優質嘅四兩肉,用麥芽糖、糖及蜜糖醃製幾日,最後油炸,味道既香甜又鹹香👍🏻.♥ 彩椒炒/水煮手切牛肉牛肉口感非常軟腍,絕對唔係一般嘅滑牛🐮相比之下更喜歡水煮烹調,麻
❀ 家全七福 #尖沙咀 ❀
❗️米芝蓮一星 粤菜名店❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ TASTING MENU $1000
♥ 雞子戈渣 皮蛋醬蘿蔔 蜜汁燒脆鱔
流心皮蛋與爽脆醃蘿蔔好夾☺️
鱔肉厚身爽彈,個皮仲要非常香脆,烹調得好好😆

♥ 雞茸燴官燕
以雞肉、燕窩入饌

♥ 釀焗鮮蟹蓋
輕輕點少少醋能夠令到蟹肉鮮味更加突出。

♥ 燒雲腿大地田雞片

♥ 彩椒炒/水煮手切牛肉
牛肉口感非常軟腍,絕對唔係一般嘅滑牛🐮
相比之下更喜歡水煮烹調,麻辣味突出,夠曬惹味,仲有少量薯粉😍

♥ 油雞樅菌炒四季豆
四季豆有鑊氣,加入樅菌,鹹鹹辣辣。

♥ 瑤柱荷茶飯
一打開已經聞到清幽嘅荷葉香😚
飯粒乾身分明,混入瑤柱及雞肉,以為會好清淡,但鹹香十足!

♥ 生磨合桃露
大力推薦佢哋嘅合桃露❤️‍🔥有豐富嘅合桃味。
口感非常細滑,一啲渣都冇,而且味道唔太甜,好出色!
♥ 鴛鴦棗茸糕
煙煙韌韌,一次過品嚐到晒紅棗及椰子味。
♥ 懷舊芝麻卷

✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.6/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
中菜廳可以有tasting menu試曬啲特色菜好滿足!下次有機會想同更加多親朋戚友一齊嚟試吓佢嘅著名主菜😆

2023-10-27 23 浏览
店名: 家全七福 地址: 尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓尖沙咀站L1出口,行1分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今次黎到位於尖沙咀H Zentre 7樓嘅家全七福,佢哋嘅粵菜質素相當有保證,同朋友2個人,但又想試多啲唔同菜式,tasting menu就啱哂我地調和五味 細味品嚐 Tasting menu❤️❤️❤️❤️❤️$1000@1位皮蛋醬蘿蔔/蜜汁燒脆鱔/雞子戈渣皮蛋呈流心,配上蘿蔔十分開胃😝鱔肉厚身,肉質彈牙👏🏻雞子炸至香脆熱辣辣😗雞茸燴官燕用料十足,入口醇滑,啖啖都係燕窩,好有層次😚釀焗鮮蟹蓋將蟹肉等配料,釀到蟹蓋後,炸至金黃色,點上黑醋就更好食😍燒雲腿大地田雞片田雞肉質嫩滑,雲腿帶有咸香🤩彩椒炒手切牛肉牛肉軟腍,肉味香濃,彩椒帶了點清新感😆油雞樅菌炒四季豆四季豆有鑊氣,帶微咸,十分惹味😉瑤柱荷葉飯上枱熱辣辣,飯入面有瑤柱雞肉等,配料滿滿,啖啖都有荷葉獨有嘅香氣,一流‼️生磨合桃露/鴛鴦棗茸糕/懷舊芝麻卷合桃露口感細滑,入口帶有濃郁合桃香😍棗茸糕棗味甚濃,中間仲帶點椰香,味口感超煙靭😋芝麻卷十分懷舊,已經唔係好多地方有,食落芝麻味十分香濃🥰
店名: 家全七福

地址: 尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓
尖沙咀站L1出口,行1分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

$1000@1位

皮蛋醬蘿蔔/蜜汁燒脆鱔/雞子戈渣
皮蛋呈流心,配上蘿蔔十分開胃😝
鱔肉厚身,肉質彈牙👏🏻
雞子炸至香脆熱辣辣😗

雞茸燴官燕
用料十足,入口醇滑,啖啖都係燕窩,好有層次😚

釀焗鮮蟹蓋
將蟹肉等配料,釀到蟹蓋後,炸至金黃色,點上黑醋就更好食😍

燒雲腿大地田雞片
田雞肉質嫩滑,雲腿帶有咸香🤩

彩椒炒手切牛肉
牛肉軟腍,肉味香濃,彩椒帶了點清新感😆

油雞樅菌炒四季豆
四季豆有鑊氣,帶微咸,十分惹味😉

生磨合桃露/鴛鴦棗茸糕/懷舊芝麻卷
合桃露口感細滑,入口帶有濃郁合桃香😍
棗茸糕棗味甚濃,中間仲帶點椰香,味口感超煙靭😋
芝麻卷十分懷舊,已經唔係好多地方有,食落芝麻味十分香濃🥰
2023-10-26 20 浏览
家全七福位於尖沙咀旺中帶靜的地段,裝潢典雅大氣,空間感十足,而且有不少現代化和貼心的設施,例如洗手間大門是免觸的感應門,洗手間除了備有漱口水,連護手霜都有兩個不同品牌供選擇,非常周全。第一次來,點了tasting menu,希望試多幾款菜式。雞子戈渣比較少地方有得食,估唔到味道不止容易入口,口感仲豐盈軟滑,有啲似輕盈版嘅鵝肝。戈渣炸得剛剛好,外脆內嫩,同入口即化嘅雞蓉配合得天衣無縫,略帶咸香,係一道令人回味無窮嘅菜式。蜜汁燒脆鱔以外皮微脆,肉質緊實嘅燒鱔魚為主角,散發出誘人嘅香氣。加埋清甜嘅蜜汁調味,以甜味帶出鮮味鹹嘅美味,不錯👍皮蛋醬蘿蔔呢道菜結合咗經典嘅皮蛋同醬蘿蔔,皮蛋嘅軟滑同醬蘿蔔嘅爽脆完美融合,口感豐富,展現咗廚師對食材搭配嘅巧思。雞茸燴官燕最初以為官燕只係掛名,誰不知真係真材實料,啖啖都食到燕絲。配上鮮嫩嘅雞茸,每一啖都令人愛不釋口。釀焗鮮蟹蓋呢道菜以新鮮嘅蟹肉為主料,外表焗得香脆,蟹肉鮮嫩,份量超多!每一口都是滿滿的蟹肉,超滿足。燒雲腿大地鴿脯本身個菜單係田雞片,但因為朋友唔食田雞,餐廳好好人幫我地轉咗鴿脯。鴿脯有驚喜!肉質緊實有咬口,鴿味濃郁,雲腿略略帶咸,甘香可口,推

第一次來,點了tasting menu,希望試多幾款菜式。

雞子戈渣

蜜汁燒脆鱔

皮蛋醬蘿蔔

燒雲腿大地鴿脯
本身個菜單係田雞片,但因為朋友唔食田雞,餐廳好好人幫我地轉咗鴿脯。鴿脯有驚喜!肉質緊實有咬口,鴿味濃郁,雲腿略略帶咸,甘香可口,推薦。

水煮手切牛肉
手切牛肉肉質鮮嫩,湯底辣味不搶,略帶麻,配料有爽脆香藕片,算是菜單中較重口味的選擇。

油雞樅菌炒四季豆
雞樅菌係名貴的山珍,用油浸可保鮮提香,用嚟炒四季豆可以提升味道和口感。

瑤柱荷葉飯
飯一開始上的時候我以為是糯米雞🤣飯煮得軟硬適中,就算是蒸的也不會太濕,飯中加上了瑤柱和冬菇,再配上荷葉的清香,整體馥郁鮮味。

生磨合桃露
真材實料,而且香甜,好少食到咁濃郁足料嘅合桃露。

鴛鴦棗茸糕+懷舊芝麻卷
懷舊孖寶,棗茸糕微微煙韌軟糯,芝麻卷口感有點點芝麻顆粒,是懷緬過去的好選擇。

服務方面,當然是非常專業周到,每吃完一道菜,侍應就趨前收盤子,再上下一道菜,全程無需等待,一眼關七的能力十分厲害👍
2023-10-26 1631 浏览
家傳七福是米芝蓮一星高級食府, H Zentre 分店佈置簡約優雅, 環境十分舒適 , 中菜館選用時令食材, 烹調過程盡量減少調味料及人工香料, 保持食材原汁原味 , 品嚐到傳統正宗粵菜菜式, 讓人食指大動。一人套餐 $1000 🔸️雞子渣 一件 🔸️皮蛋醬蘿蔔一件🔸️蜜汁燒脆鱔兩件雞子渣, 外脆內軟 , 中心是滑溜豆腐。流心皮蛋和蘿蔔 , 好食又入味 ,讓人胃口大開 。鱔片香脆可口 , 配上甜甜的蜜汁, 特別滋味。雞蓉燴官燕金黃䁔胃的雞蓉燴官燕,火候充足,用料矜貴,官燕絲及雞蓉帶出鮮甜, 既滋潤又養顏, 女士至愛。釀焗鮮蟹蓋外層炸到金黃的蟹蓋, 釀滿鮮味的蟹肉及甜甜的洋蔥絲,鮮味注滿味蕾,完美融合。銷魂腿大地欖仁田雞片精緻手工菜, 將田雞腿拆骨起肉後泡油 , 啖啖肉的口感讓人喜歡, 田雞腿肉鮮味爽彈 ,充滿鑊氣的小菜。油雞樅菌炒四季豆翠綠的四季豆, 入口香甜爽脆, 加上樅菌提香, 美味清爽。彩椒炒手切牛肉彩椒顏色配搭吸引,增添視覺享受,惹人垂涎 , 薄切大片的牛肉入口相當軟嫩, 鑊氣十足。瑤柱荷葉飯米飯被荷葉包裹著去蒸, 每一口濕潤的米飯,充滿荷葉清香及瑤柱的鮮香, 滋味得讓人停

一人套餐 $1000
🔸️雞子渣 一件
🔸️皮蛋醬蘿蔔一件
🔸️蜜汁燒脆鱔兩件

雞蓉燴官燕

銷魂腿大地欖仁田雞片

油雞樅菌炒四季豆
翠綠的四季豆, 入口香甜爽脆, 加上樅菌提香, 美味清爽。

彩椒炒手切牛肉

瑤柱荷葉飯
米飯被荷葉包裹著去蒸, 每一口濕潤的米飯,充滿荷葉清香及瑤柱的鮮香, 滋味得讓人停不了口。

生磨合桃露
口感細膩滑溜 , 甜道適中, 濃厚的合桃味道, 正好滋潤秋天乾澀的喉嚨。

鴛鴦棗蓉糕
煙韌軟糯棗蓉糕, 啖啖紅棗香氣, 甜度適中。

懷舊芝麻卷
懷舊菲林卷 (芝麻卷) , 煙韌充滿彈性, 濃濃的芝麻香氣 , 正是我童年時的至愛甜品

2023-10-25 31 浏览
家全七福酒家位於尖沙咀,係米芝蓮嘅一星食府,主打高級粵菜!餐廳內裝簡約而不失氣派,自設魚缺養住生猛海鮮,係宴客嘅好地方!調和五味 細味品嚐 Tasting Menu $1,000/位雞子戈渣|皮蛋醬蘿蔔|蜜汁燒脆鱔先來前菜三拼,有外脆內綿嘅雞子戈渣,流心嘅皮蛋配醬蘿蔔,仲有皮脆肉爽彈嘅燒鱔!雞茸燴官燕上湯充滿金華火腿同埋海味嘅香氣,雞茸綿滑,官燕超滑嫩,整體又香又濃又美味!釀焗鮮蟹蓋香酥嘅外層,包住大量嘅蟹肉絲同埋洋蔥絲,鮮味十足!燒雲腿大地田雞片雲腿做咗吉列再薄切,鹹香感啱啱好,仲帶溫和嘅肉甜!田雞片滑嫩鮮味,唔錯!水煮手切牛肉辣度溫香,麻香滿滿,牛肉軟嫩,水準之作!油雞樅菌炒四季豆油雞樅菌甜甜哋又好香!炒到勁香又軟腍嘅四季豆堆疊整齊又美味,有OCD嘅我表示好滿意!瑤柱荷葉飯勁足料,內含大量瑤柱、雞肉等,配埋辣椒醬一齊食,好食到停唔到!生磨合桃露|鴛鴦棗茸糕|懷舊芝麻卷Ending係甜品三款,有勁考手工嘅芝麻卷、通透甘甜嘅鴛鴦棗茸糕、仲有特濃兼充滿合桃油香嘅生磨合桃露,正!

雞子戈渣|皮蛋醬蘿蔔|蜜汁燒脆鱔
釀焗鮮蟹蓋
香酥嘅外層,包住大量嘅蟹肉絲同埋洋蔥絲,鮮味十足!
水煮手切牛肉
辣度溫香,麻香滿滿,牛肉軟嫩,水準之作!
生磨合桃露|鴛鴦棗茸糕|懷舊芝麻卷
2023-10-25 1053 浏览
準時收工最好嘅節目,就係同朋友輕輕鬆鬆嘆番餐dinner~朋友仔今日帶我嚟呢一間位於尖沙咀嘅「家全七福」,嘆返餐傳統精緻中菜~———————————————————-燒味雙拼 (蜜汁叉燒 及 脆皮燒腩仔)睇燒味嘅質素就知道呢間中菜餐廳有幾出色~蜜汁叉燒脂肪及肉質層次分明,入口有唔同口感,再加上外層濃稠香甜嘅麥芽糖汁,超正!脆皮燒腩仔每件大細均一,皮脆肉嫩,搭配埋中式芥辣,超match!———————————————————-當紅炸子雞炸子雞好講究廚師火候控制~炸子雞嘅外皮卜卜脆,雞肉保持Juicy有彈性,口感一流~———————————————————-蔥花皮蛋圍蝦炒滑蛋呢款小菜好有家的感覺~材料有齊蝦仁、皮蛋及雞蛋,一啖食落去層次感十足,材料夠晒豐富~———————————————————-竹笙扒豆腐竹笙及豆腐營養價值十足,豆腐入口嫩滑得來充滿豆香,再加上份量十足嘅竹笙,爽脆又索汁,大愛!———————————————————-南乳炆粗齋煲呢個煲仔菜懷舊得來又夠晒火喉~真材實料,有齊腐皮、豆腐、草菇粒、木耳粉絲及西蘭花,再加入靈魂嘅南乳醬汁,味道濃郁,鹹而不膩!———————————

———————————————————
-燒味雙拼 (蜜汁叉燒 及 脆皮燒腩仔)
睇燒味嘅質素就知道呢間中菜餐廳有幾出色~

-當紅炸子雞

-蔥花皮蛋圍蝦炒滑蛋

-竹笙扒豆腐

-南乳炆粗齋煲

-福建炒飯
最後嚟一個傳統嘅福建炒飯作結~炒飯夠鑊氣,上層既材料豐富,加入左蝦肉、瑤柱、菜粒及蛋白炒製,每一啖都食到豐富嘅材料,必試!

-蛋花馬蹄露
蛋花馬蹄露,入口清甜,食到粒粒嘅馬蹄爽,口感一流!

餐廳:家全七福
地址:尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓
2023-10-18
去尖沙咀行完街,朋友突然話想食中菜,即刻search下OpenRice見有間新開中秋同菜食都好豪華嘅餐廳就去試一試餐廳裝修金碧輝煌,設有廂房,我哋冇訂咗坐出面,但員工嘅服務都好周到,我哋食嘅菜式唔多,但都有幫手換碗碟🌟黃金蝦球 $390炸得金黃酥脆,外邊有滿滿嘅鹹蛋黃蓉,蝦球質地爽滑,蝦肉鮮嫩多汁,鹹蛋黃汁同蝦汁增加咗口感同層次🌟片皮鴨兩食 $630原隻鴨烤到皮脆肉嫩,放上餅皮,加上青瓜京蔥同鴨醬,鴨皮油香滿溢食完片皮鴨,鴨身用來做西生菜鴨鬆,爽甜生菜好能夠突出鮮味鴨鬆

🌟黃金蝦球 $390

🌟片皮鴨兩食 $630

2023-10-10
1K
2023-10-24 23 浏览
早前我老闆為了慶祝傾了單大生意,帶了我們一班同事們去了一間我自己都覺得是富豪級的高質中菜酒家,主要是傳統粵菜路線,聽說由前福臨門主理人開的。餐廳環境整潔,樓底超高,裝潢華麗,我們平日時間來到冇太多客人,所以可以慢慢坐,更有海景可以慢慢欣賞!都幾寫意!我們點了不少點心:蝦餃燒賣和煎蘿蔔糕味道和食材質素的確是比一般酒樓高!蝦餃的蝦肉好爽彈!家全七福酒家九龍尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓701及702

蝦餃的蝦肉好爽彈!

家全七福酒家

九龍尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓701及702