家賀屋

Harvest House
𓌋最近終於來到這間人氣居酒屋!不僅有超過𝟒𝟎款刺身和壽司選擇還有各式燒物和定食真是一個日本美食天堂啊~ 𖠚ᐝ餐廳環境舒適,讓人感到放鬆 (ノ-ㅅ-)ノ菜單上有不少地道的日本酒肴/定食套餐𓎾特選鮪盛 ($𝟐𝟔𝟓)超誘人的色澤 鮮紅的赤身鮪腩相映每一片鮪魚的厚博都切得恰到好處咬下去時 肉質細緻充滿油脂赤身的略帶嚼勁 (◍•ڡ•◍)♥而中本鮪魚腩都幾乎入口即溶 超鮮甜的大本鮪魚腩油脂香則最重♥(ノ´∀`)整體口感更具層次感 好滿足💗𓎾 真鯛薄造 ($𝟐𝟐𝟖)𓎾 三文魚刺身 ($𝟔𝟐)這裏還吃到被譽「魚の王様」的真鯛每一片薄切的真鯛都十分細緻柔軟味道淡雅得來 又略帶鮮甜的滋味搭配特製的醬油和芥末 更添風味 🐟𓎾 火炙左口魚裙邊 ($𝟒𝟓)𓎾 火炙三文魚 ($𝟐𝟓)𓎾 辛辣三文魚軍艦 ($𝟐𝟓)我們還點了一些火炙壽司和軍艦壽司炙燒後的魚生散發著誘人的香氣表面輕微焦脆 內裡卻保持了豐富的油脂極其鮮美 讓人食指大動 (〃´𓎟`〃)𓎾 牛油果軟殼蟹卷 ($𝟖𝟖)他們卷物的搭配也不錯 ˘ᗜ˘柔滑的牛油果與香脆的軟殼蟹一酥脆一滑嫩的對比 超夾的𓎾 蜜桃雪葩 ($𝟓𝟖)𓎾 原個菠蘿雪葩 ($𝟕𝟖)最後還點

𓌋
最近終於來到這間人氣居酒屋!
不僅有超過𝟒𝟎款刺身壽司選擇
還有各式燒物和定食
真是一個日本美食天堂啊~ 𖠚ᐝ

餐廳環境舒適,讓人感到放鬆 (ノ-ㅅ-)ノ
菜單上有不少地道的日本酒肴/定食套餐

𓎾特選鮪盛 ($𝟐𝟔𝟓)

超誘人的色澤 鮮紅的赤身鮪腩相映
每一片鮪魚的厚博都切得恰到好處
咬下去時 肉質細緻充滿油脂
赤身的略帶嚼勁 (◍•ڡ•◍)♥
而中本鮪魚腩都幾乎入口即溶 超鮮甜的
大本鮪魚腩油脂香則最重♥(ノ´∀`)
整體口感更具層次感 好滿足💗

𓎾 真鯛薄造 ($𝟐𝟐𝟖)
𓎾 三文魚刺身 ($𝟔𝟐)

這裏還吃到被譽「魚の王様」的真鯛
每一片薄切的真鯛都十分細緻柔軟
味道淡雅得來 又略帶鮮甜的滋味
搭配特製的醬油和芥末 更添風味 🐟

𓎾 火炙左口魚裙邊 ($𝟒𝟓)
𓎾 火炙三文魚 ($𝟐𝟓)
𓎾 辛辣三文魚軍艦 ($𝟐𝟓)

我們還點了一些火炙壽司和軍艦壽司
炙燒後的魚生散發著誘人的香氣
表面輕微焦脆 內裡卻保持了豐富的油脂
極其鮮美 讓人食指大動 (〃´𓎟`〃)

𓎾 牛油果軟殼蟹卷 ($𝟖𝟖)

他們卷物的搭配也不錯 ˘ᗜ˘
柔滑的牛油果與香脆的軟殼蟹
一酥脆一滑嫩的對比 超夾的

𓎾 蜜桃雪葩 ($𝟓𝟖)
𓎾 原個菠蘿雪葩 ($𝟕𝟖)

最後還點了完美的甜品收尾
原個雪葩 口感清爽 🍑🍍
帶有清甜的果香 非常解膩!

𓎾 蜜桃碳酸酒 ($𝟓𝟓)

這裡的酒類選擇也很豐富
這次我們酒店了他們的特調酒品
🍹清新得來不會太烈
而且帶著淡淡的蜜桃香氣 搭配海鮮正正ꯁ.̮ꯁ

整體來說 這是一間值得一試的居酒屋
無論是慶祝還是聚會都非常合適!

📍 家賀屋 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #亨環 #家賀屋
#sweetiedaily_cwb

2024-09-01 72 浏览
今日黎到位於銅鑼灣嘅加賀屋,店內裝潢簡約而不失雅緻,每一處細節都透露住日式風情。 首先,不得不提嘅係巨峰提子乳酸梳打酒,一抹清新嘅紫色令人眼前一亮,酸甜適中嘅口感,帶住巨峰葡萄嘅果香,同乳酸嘅清爽完美融合,係開胃解膩嘅絕佳選擇。而唔飲酒嘅朋友,可以order純粹嘅巨峰乳酸梳打,清爽解渴又提神。 海苔脆醬魷魚,外皮炸得酥脆,內里魷魚鮮嫩多汁,搭配上海苔,香脆可口,令人欲罷不能。 明太子雞翼,外皮酥脆,內里嫩滑多汁,明太子嘅咸香同雞翼真係好match。 阿波尾酢橘雞腎串,獨特嘅尾酢橘香為雞腎增添了幾分清新同酸甜,烤制得恰到好處,口感豐富,令人回味無窮。 大名壽司定食,簡直係壽司愛好者嘅盛宴。新鮮嘅壽司拼盤,搭配清爽嘅沙律、嫩滑嘅日式蒸蛋、暖心嘅味增湯,還有外酥里嫩嘅炸雞塊,每一道都係對味蕾嘅極致誘惑。蔥吞拿魚腩井定食,蔥香同吞拿魚腩嘅鮮美完美融合,米飯上鋪滿了厚厚嘅吞拿魚腩,每一啖都係滿滿嘅幸福感。而蒲燒山椒鰻魚丼定食,則係另一種風味,鰻魚外皮微焦,內里肉質肥美,搭配上微辣嘅山椒醬,口感層次豐富,令人陶醉。

哩間居酒屋環境舒適寧靜服務又好, 食完覺得好高質。後來睇番網上既評價, 原來本店係灣仔已經15年!哩度既丼飯多款又吸引, 重點當然係食材高質, 仲有用既係赤醋米飯, 好正。叫左兩款定食, 已包括味噌湯, 胡麻田園沙律同埋茶碗蒸, 茶碗蒸好甜好滑。海鹽輕燒中本鮪魚腩丼定食 $298中拖魚油豐富, 魚油脂比例恰到好處, 燒過後更加甘香, 令一啖都好令人滿足!海三色丼定食 $198三文魚, 油甘魚同埋牧丹蝦既組合, 特別中意牧丹蝦既鮮甜。朋友想飲小小於是叫左杯蘋果燒酎 ($45), 順便叫多兩個小食送酒, 唐揚日本池魚 ($68)細細條脆卜卜佐酒係幾過癮, 另外花魚一夜干($118)都燒得好香, keep到魚肉既鮮味同埋肉汁。整體有水準, 值得回頭~~

海鹽輕燒中本鮪魚腩丼定食 $298

海三色丼定食 $198
三文魚, 油甘魚同埋牧丹蝦既組合, 特別中意牧丹蝦既鮮甜。

整體有水準, 值得回頭~~
2024-08-29 112 浏览
銅鑼灣居酒屋多如繁星,通常會去家賀屋,因為啤酒大大杯500ml都係$68,好抵飲而且晚市都有好多定食選擇,既有送酒嘢,又有飽肚嘢酒肴三味,青瓜上面有麵豉醬,醬油漬牛蒡同醬油漬大蒜,蒜頭漬完之後冇咗蒜頭本身嘅辛辣味,作為前菜好合適炸三文魚皮,比想像中有啲硬,但係非常脆口,加上少少七味粉調味,送酒非常合襯熊本刺身定食,有吞拿魚,帆立貝,三文魚,真鯛,大蝦及油甘魚,新鮮,温度對板,而且都係厚切,再配沙律麵豉湯蒸蛋同烏冬,真係抵食及大件阿波尾酢橘雞腎串阿波尾酢橘雞胸脆骨串阿波尾酢橘雞心串汁燒雞爽肉串叫串燒主要係送酒,都係汁燒為主,火候控制幾好👍彩虹壽司卷有三文魚,吞拿魚,左口魚邊,帆立貝,赤貝;每件上面都有不同嘅調味,裏面捲住牛油果,食落口感豐富,魚生新鮮鹽燒金目鯛魚鮫,魚鮫係魚郁動最多嘅部位,肉質比較滑,鹽燒能夠保持魚入邊嘅水份,唔會燒到乾爭爭,火候唔錯,點蘿蔔酸汁一齊食好開胃
而且晚市都有好多定食選擇,既有送酒嘢,又有飽肚嘢

阿波尾酢橘雞腎串
阿波尾酢橘雞胸脆骨串
阿波尾酢橘雞心串
汁燒雞爽肉串
叫串燒主要係送酒,都係汁燒為主,火候控制幾好👍

2024-08-29 100 浏览
家賀屋⭐️特選鮪盛⭐️北海道海膽軍艦⭐️特上三文魚籽軍艦⭐️生薑燒安格斯牛肉⭐️巨峰提子乳酸梳打酒好想食吞拿魚,但係幾間出名嘅舖頭都full左,好random咁行入咗一間銅鑼灣嘅日式料理餐廳食tuna sushi。特選鮪盛有齊赤身丶中拖羅同大拖羅壽司各兩件,大拖羅油脂感好足,最鍾意呢種健康嘅魚油,食幾多都唔會肥。北海道海膽軍艦同特上三文魚籽軍艦都好鮮甜,三文魚籽大大粒,一入口係口腔入面爆開。生薑燒安格斯牛肉其實lunch set都有,不過因為唔係好想食飯,所以就單點左一份,熱辣辣嘅炒牛肉配埋壽司食啱啱好。
家賀屋
⭐️特選鮪盛
⭐️北海道海膽軍艦
⭐️特上三文魚籽軍艦
⭐️生薑燒安格斯牛肉
⭐️巨峰提子乳酸梳打酒

剛剛去完東京,仍然懷念日本的美食,走入銅鑼灣的加賀屋,好似一下子又置身於日本和風之中😍食物超高質,而家一路寫,已經好想再回訪 𓊈加賀屋𓊉 .❥ 三文魚頭湯 $38湯頭帶有濃郁的魚肉鮮味,三文魚頭肉質鮮嫩,入口即化,實在係這餐美好的開始.❥ 海膽手卷 $85粒粒飽滿嘅海膽,超級鮮甜,真係好想encore多件.❥ 熊本刺身定食 $348有9款刺身,師傅特選、大本鮪魚腩、特大赤海蝦、特大帆立貝,刺身全部大大份,非常新鮮,仲配埋三文魚頭湯、田園沙律,可以揀烏冬或者御飯,同埋我最愛嘅日式燉蛋,超級嫩滑👍🏻 .❥ 麒麟一番搾•一番一會套餐 $138◭ 期間限定 ◮呢個set真係超抵,一定要叫!$138 有煙燻生華美雞、慢煮雞腎肉刺、烤半熟雞肝,再加埋兩杯500mL 生啤,真係抵到無朋友,唔叫你就蝕喇😆.❥ 大名壽司定食 $2988款壽司🍣 師傅特選2貫、海鹽輕燒大本鮪魚腩、日本帆立貝、特大赤海老、油甘魚、汁燒海鰻、蔥本鮪魚腩,仲配埋湯、田園沙律、唐揚嫩雞。新鮮之餘,咁樣嘅份量,性價比真係好高
❥ 三文魚頭湯 $38
三文魚頭湯

❥ 海膽手卷 $85
粒粒飽滿嘅海膽,超級鮮甜,真係好想encore多件
海膽手卷

❥ 熊本刺身定食 $348

❥ 麒麟一番搾•一番一會套餐 $138
◭ 期間限定 ◮
呢個set真係超抵,一定要叫!
麒麟一番搾•一番一會套餐

❥ 大名壽司定食 $298
大名壽司定食
三文魚頭湯
海膽手卷
麒麟一番搾•一番一會套餐
大名壽司定食
在刺身壽司丼飯系列,這家絕對有我心中的top3(>ω<)魚生新鮮不在話下,連壽司飯也是超出色😳很想知道是米的品種是什麼,忘了問(;_;)飯的質感比一般煙韌許多,介乎糯米與白米之間;同時柔軟而不過於濕潤用上赤醋和白菊醋調味,調味適中,加上口感,單吃已經一流配上魚生,好吃的捨不得吃光🥹環境和服務也是高分! ✿ 特選海鮮丼 $338超推薦🥹❤️ 十多款刺身,一定滿足到貪心的各位🙈款款大片厚切,鮮味十足大拖羅、三文魚腩等不敗款式就當然💯 魚油香久久不散🤤不過連赤身、鯛魚、海膽這些少見好吃的,也超水準發揮😳 完全對得住價錢有餘 ✿ 旗本壽司定食 $255• 配 味噌魚湯、沙律、雞軟骨餃子*4包括了醬油漬赤身、鯛魚、中拖羅等7件壽司,以及一件自家製玉子燒品質新鮮、溫度合適,分量適中,款式合意友人表示單吃壽司已是十分滿足,讓我幫忙分享餃子🤣雞軟骨餃子4大件,香脆餡多,我也嚐了一口味噌魚湯,從湯渣估計是魚頭熬成的湯,濃郁鮮甜😝 ✿ 北海道海膽軍艦 $78見樣樣高質,就放心加點了海膽🤤✿ 蘋果燒酎 $45 小杯但分量也不少,甜甜順口🍴加一服務費:✔️
刺身壽司丼飯系列,這家絕對有我心中的top3(>ω<)
魚生新鮮不在話下,連壽司飯也是超出色😳
很想知道是米的品種是什麼,忘了問(;_;)

用上赤醋和白菊醋調味,調味適中,加上口感,單吃已經一流
配上魚生,好吃的捨不得吃光🥹
環境和服務也是高分!

✿ 特選海鮮丼 $338

超推薦🥹❤️
十多款刺身,一定滿足到貪心的各位🙈
款款大片厚切,鮮味十足
特選海鮮丼

大拖羅、三文魚腩等不敗款式就當然💯 魚油香久久不散🤤

✿ 旗本壽司定食 $255
• 配 味噌魚湯、沙律、雞軟骨餃子*4
旗本壽司定食

品質新鮮、溫度合適,分量適中,款式合意
友人表示單吃壽司已是十分滿足,讓我幫忙分享餃子🤣

雞軟骨餃子4大件,香脆餡多,

我也嚐了一口味噌魚湯,從湯渣估計是魚頭熬成的湯,濃郁鮮甜😝

✿ 北海道海膽軍艦 $78
北海道海膽軍艦

見樣樣高質,就放心加點了海膽🤤

✿ 蘋果燒酎 $45
蘋果燒酎

小杯但分量也不少,甜甜順口

🍴加一服務費:✔️
北海道海膽軍艦
🥢 銅鑼灣有一間隱世嘅樓上舖日本居酒屋,唔好睇小佢係樓上鋪啊,晚飯時間入去都已經差唔多九成坐滿啦,佢哋有好多款唔同好抵食嘅刺身,刺身丼,廚師發辦壽司嘅定食,這個套餐好多嘢食,價錢亦都好合理,唔怪得可以吸引咁多客人啦!⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄‣ 熊本刺身定食配湯烏冬 $348(配湯品、胡蔴田園沙律、日式燉蛋)‣ 生薑燒黑豚肉丼 $108‣ 三文魚腩 $30‣ 油甘魚腩 $55‣ 家賀壽司 $48‣ 本鮪赤身醬油漬 $50‣ 原條海鰻 $45食 指數味道: 🉐️🉐️🉐️🉐️環境: 🉐️🉐️🉐️🉐️服務: 🉐️🉐️🉐️🉐️抵食: 🉐️🉐️🉐️🉐️
🥢 銅鑼灣有一間隱世嘅樓上舖日本居酒屋,唔好睇小佢係樓上鋪啊,晚飯時間入去都已經差唔多九成坐滿啦,佢哋有好多款唔同好抵食嘅刺身刺身丼,廚師發辦壽司嘅定食,這個套餐好多嘢食,價錢亦都好合理,唔怪得可以吸引咁多客人啦!

⏳ 上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

‣ 熊本刺身定食配湯烏冬 $348
(配湯品、胡蔴田園沙律、日式燉蛋)
‣ 生薑燒黑豚肉丼 $108

環境: 🉐️🉐️🉐️🉐️
服務: 🉐️🉐️🉐️🉐️
抵食: 🉐️🉐️🉐️🉐️
2024-08-27 114 浏览
銅鑼灣一間幾高質既居酒屋🥢之前聽朋友介紹過今次終於有機會幫襯🫢佢d魚生熟食都唔錯, 座位又舒服, 幾啱同朋友傾下偈飲下酒🙌🏻-加拿大海膽刺身 $298呢個好推介!!!成大板海膽好滿足🤎🤎好鮮甜🤤配埋脆卜卜既紫菜同埋飯食好正🙌🏻-熊本刺身定食 $348刺身都唔錯每款除左蝦都有兩件~拖羅幾好食, 蝦就一般~佢仲配埋烏冬, 茶碗蒸同埋湯🙌🏻-🦪吉列廣島蠔 $68個廣島蠔都炸得好香好好味👍🏻一啲中蠔腥味都冇~-🍱波士頓卷 $32有三文魚青瓜同埋cream cheese🧀 簡單得來好好味🙌🏻-🐟銀鱈魚西京燒 $118一見到銀鱈魚就會忍唔住叫🤣魚肉好嫩滑, 配沙律醬食好好味~不過咁啱呢舊間骨多咗少少,同埋如果燒香啲會更加正🙌🏻-🐡雞泡魚乾 $78🍺麒麟生啤 $68前菜我哋仲嗌咗雞泡魚乾, 飲住啤酒食~
加拿大海膽刺身 $298

熊本刺身定食 $348

🦪吉列廣島蠔 $68
個廣島蠔都炸得好香好好味👍🏻一啲中蠔腥味都冇~
🍱波士頓卷 $32

🐟銀鱈魚西京燒 $118

🐡雞泡魚乾 $78
🍺麒麟生啤 $68
前菜我哋仲嗌咗雞泡魚乾, 飲住啤酒食~
呢間日式餐廳最令我難忘係佢哋嘅壽司飯。有獨製嘅醬汁混入🍣壽司飯,令你一口又一口甘不知不覺食多咗好多飯🙈🙈🙈食丼都會食到呢種甘美味嘅壽司飯。🐟左口魚裙邊魚肉都幾有油脂味,食落口個口感係脆同爽口之間鮮生都好新鮮,尤其是🐟油甘魚好肥好重油脂,正!🦐蝦都係爽口帶有啲creamy. 🦪鮑魚好爽口😋🐮牛舌好香濃牛味,而且燒得好爽口。我哋呢晚叫得太多,應該4個人先食得哂。平均每人都係大約💰250成晚都食得好舒服,好開心。環境好衞生,而且侍應招呼周到,又有禮貌😊

食丼都會食到呢種甘美味嘅壽司飯。

🐟左口魚裙邊
魚肉都幾有油脂味,食落口個口感係脆同爽口之間

🐮牛舌好香濃牛味,而且燒得好爽口。

⭕最近心思思想食生冷嘢🍣可能係因為天氣咁熱😝早幾日同大佬食咗呢間超高質嘅日本菜👍🏻我哋嗌咗勁多嘢食ard $1000💰性價比都好高🥰no▫️韓國真蠔 韓國的生蠔🦪,味道鮮甜,口感爽滑。▫️蜜桃碳酸酒(中)帶有蜜桃香味碳酸酒🍑🍹,清爽又不失甜美。▫️巨峰提子乳酸梳打酒(中)用巨峰提子🍇製成的乳酸梳打酒,帶有清新水果味同微微氣泡感。▫️特大帆立貝刺身 新鮮帆立貝切片🍣,肉質厚實而甘甜。▫️北海道螢光魷魚沖漬識我嘅都知道我勁鍾意食螢光魷魚😅 來自北海道的螢光魷魚🦑每一條上面有啲一粒粒咁樣好似啲蘿蔔粒目前係我食過最好食嘅螢光魷魚🥇▫️清酒牛油煮蜆甲殼類嘅嘢我都好鍾意食用清酒同牛油🍶🧈烹調既蜆,香氣撲鼻,滋味濃郁。▫️特選海鮮丼定食精選海鮮丼🍱,配上海帶味噌湯、胡麻田園沙律和日式燉蛋,味道層次豐富。▫️西京平目魚定食西京醬汁調味的平目魚🐟,口感鮮嫩,搭配海帶味噌湯、胡麻田園沙律、日式燉蛋和御飯▫️千層雲呢拿蛋糕本身想食抹茶味,但後尾發現呢個係期間限定🙂‍↔️冇得叫,唯有等下次層層疊既雲呢拿蛋糕🍰每層都充滿香濃既雲呢拿香味,口感柔軟綿密。
⭕最近心思思想食生冷嘢🍣
可能係因為天氣咁熱😝
早幾日同大佬食咗呢間超高質嘅日本菜👍🏻
我哋嗌咗勁多嘢食ard $1000💰
性價比都好高🥰
no
▫️韓國真蠔
韓國的生蠔🦪,味道鮮甜,口感爽滑。

▫️蜜桃碳酸酒(中)
帶有蜜桃香味碳酸酒🍑🍹,清爽又不失甜美。

▫️巨峰提子乳酸梳打酒(中)
用巨峰提子🍇製成的乳酸梳打酒,帶有清新水果味同微微氣泡感。

▫️特大帆立貝刺身
新鮮帆立貝切片🍣,肉質厚實而甘甜。

▫️北海道螢光魷魚沖漬
識我嘅都知道我勁鍾意食螢光魷魚😅
來自北海道的螢光魷魚🦑
每一條上面有啲一粒粒咁樣好似啲蘿蔔粒
目前係我食過最好食嘅螢光魷魚🥇

▫️清酒牛油煮蜆
甲殼類嘅嘢我都好鍾意食
用清酒同牛油🍶🧈烹調既蜆,香氣撲鼻,滋味濃郁。

▫️特選海鮮丼定食

▫️西京平目魚定食

▫️千層雲呢拿蛋糕
層層疊既雲呢拿蛋糕🍰
每層都充滿香濃既雲呢拿香味,口感柔軟綿密。
2024-08-26 621 浏览
家賀屋-佢係一間樓上鋪,但其實好容易揾,銅鑼灣地鐵站Exit F1出口一出,向前一直行就到!木系日式餐廳,店內有好多日式攞設❤️好有風味!店員友善有禮😌👍🏻超好,又會一直幫手加茶😚♦️北海道仙鳳趾生蠔🦪♦️蠔肉真係超級肥美大隻鮮甜,肥嘟嘟,真心正!配埋柚子醋啫喱,令到成件事好fresh亦唔會掩蓋佢本身嘅味道,不得了!佢完全對得住個價錢👍🏻♦️特選海鮮丼 定食♦️特選海鮮丼配 海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋特選海鮮丼有左口魚裙邊、三文魚、加拿大海膽、牡丹蝦、赤貝、吞拿魚腩、油甘魚、三文魚子、吞拿魚蓉、玉子燒、磯煮鮑魚等刺身,超豐盛❤️食材好新鮮,食完超滿足!♦️西京燒三文魚鮫定食♦️三文鮫配 海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋、御飯燒三文魚鮫燒得好香,火候控制得好好,燒得好甘香,滿滿嘅肉同魚油香,好正!兩個套餐都有跟:-胡蔴田園沙律-日式燉蛋入面有蟹柳、冬菇、鳴門卷、蜆肉等…-海帶味噌湯入面有菇、海帶、豆腐等…♦️吉列三元豚♦️♦️原味乳酸梳打酒-中杯♦️

♦️北海道仙鳳趾生蠔🦪♦️

♦️特選海鮮丼 定食♦️
特選海鮮丼配 海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋

♦️西京燒三文魚鮫定食♦️
三文鮫配 海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋、御飯

兩個套餐都有跟:
-胡蔴田園沙律
-日式燉蛋入面有蟹柳、冬菇、鳴門卷、蜆肉等…
-海帶味噌湯入面有菇、海帶、豆腐等…

♦️吉列三元豚♦️

♦️原味乳酸梳打酒-中杯♦️
2024-08-26
呢排老公日日都返工好忙好攰,所以我就搵左間靚靚又好味又有老公最愛飲嘅梅酒居酒居慰勞下佢!老公大讚呢到刺身壽師新鮮好味,炸物又鬆又脆,送酒一流!🍣師傅特選壽司8貫 $368口感肥美又爽口嘅左口魚,炙燒後甘香魚油滲出,入口即溶!橙紅色光澤嘅活赤貝肉質爽厚,口感爽脆!蟹膏牡丹蝦爽口彈牙,鮮甜美味。新鮮嘅北海道馬糞海膽軍艦,入口軟滑帶有天然海水鮮味。🍣大本鮪魚腩 $130/2件粉嫩色嘅大本鮪魚腩脂肪分佈似雪花般,油脂豐富做到入口即溶,食完幸福感滿滿!🍣加拿大海膽軍艦 $96/2件橙黃色嘅加拿大海膽肉身肥厚,味道濃郁甘香,非常新鮮鮮甜!🥚自家焦糖玉子燒 $42玉子燒分咗四份,其中一份印咗店鋪名,幾有心思。玉子嫩滑香甜,外層加咗燒到香脆嘅焦糖面,口感好正!🐷吉列芝心豬扒 $78豬扒外層薄薄脆酥,包住嫩滑多汁嘅芝心豬扒,芝士輕盈不膩,成個配搭做得唔錯。🦪吉列廣島蠔 $684隻大大粒金黃香酥嘅廣島蠔,咬落去充滿蠔汁,帶有鮮甜嘅海水味。🍢汁燒雞爽肉串 $55/2串雞爽肉肉嫩彈牙,配上甜甜嘅汁燒醬汁,做佐酒小食一流阿。🥃中野梳打梅酒 $65甘甜嘅梅酒加入梳打水後,飲落更爽口。📍 家賀屋 (銅鑼灣)銅鑼灣渣

🍣師傅特選壽司8貫 $368

🍣大本鮪魚腩 $130/2件

🍣加拿大海膽軍艦 $96/2件
橙黃色嘅加拿大海膽肉身肥厚,味道濃郁甘香,非常新鮮鮮甜!

🥚自家焦糖玉子燒 $42

🐷吉列芝心豬扒 $78

🦪吉列廣島蠔 $68

🍢汁燒雞爽肉串 $55/2串
雞爽肉肉嫩彈牙,配上甜甜嘅汁燒醬汁,做佐酒小食一流阿。

🥃中野梳打梅酒 $65
甘甜嘅梅酒加入梳打水後,飲落更爽口。

📍 家賀屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
2024-08-14
2024-08-25 257 浏览
熱辣辣lunch time就想食啲凍野,所以揀左食日本野🥰呢間餐廳lunch set有好多選擇,想食好啲有刺身set,想慳啲又可以揀丼飯👍🏻座位都好闊落!橫岡刺身定食|刺身有八切,分別係油甘魚、大拖羅、帆立貝、赤海蝦同廚師精選白身魚。刺身全部都超厚切😍大拖羅油脂甘香、油甘魚好肥美🤤帆立貝同赤海蝦都厚肉爽口!配菜可以揀御飯、烏冬或者蕎麥麵,蕎麥麵同一般街外食倒既唔同、比較粗身,麵條滑溜有嚼勁。花魚一夜干定食|可以揀原條或者半條,我地就揀左原條,好大條!肉質細緻紮實帶油脂香,特別係邊位勁肥美🥰因為無過多調味更食倒魚既鮮味!另外要講佢個茶碗蒸好足料🤤大滿足🥰

橫岡刺身定食|

花魚一夜干定食|

大滿足🥰

• 花魚一夜干
2024-08-23 197 浏览
之前在灣仔曾光顧家賀屋,現在有分店在銅鑼灣地點更就腳,方便相約朋友聚會。家賀屋裝潢以和式設計,高樓底及大玻璃窗感覺開揚,下午有自然光透入頗舒服。週末午餐定食有丼、壽司、刺身、燒物等選擇。特選海鮮丼定食 $348海鮮丼賣相精緻,相當吸引,定食配有海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋。有特大赤海蝦、三文魚、池魚、鮪魚腩、吞拿魚蓉,還有海膽、大粒魚籽、活赤貝等,多種類幾滿足又鮮味。磯煮鮑魚入味又彈牙。松寿司定食 $218一樣配有海帶味噌湯,有不少豆腐胡蔴田園沙律新鮮,配適量芝麻醬好開胃日式燉蛋光滑的燉蛋好滑溜,有蟹柳、蜆肉、冬菇等的豐富配料。壽司種類有多款,分別有中吞拿魚腩軍艦、火炙左口魚邊、特大赤海老、日本帆立貝、赤身醬油漬。油甘魚、蔥本鮪魚腩等。壽司入口鮮味,魚味濃郁,赤海老彈牙,帆立貝夠厚身。

週末午餐定食有丼、壽司刺身、燒物等選擇。

特選海鮮丼定食 $348

松寿司定食 $218

一樣配有海帶味噌湯,有不少豆腐
胡蔴田園沙律新鮮,配適量芝麻醬好開胃

日式燉蛋

光滑的燉蛋好滑溜,有蟹柳、蜆肉、冬菇等的豐富配料。

壽司入口鮮味,魚味濃郁,赤海老彈牙,帆立貝夠厚身。