今日去放工去銅鑼灣食個飯今次揀左呢間泰國野原來好特別佢有火鍋連燒肉我地兩個人叫左個二人套餐 前菜係宮城縣生蠔刺身一口杯好鮮味 酸酸甜甜咁 好開胃5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹然後泰國嘢點可以冇青木瓜沙律酸酸辣辣咁 好味😋4.5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹火鍋湯或叫左椰子雞同船湯好味岩哂配金邊粉5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹美國安格斯牛肉同豬肉拼盤牛味好濃燒肉岩哂 豬肉就拎左黎火鍋同燒肉5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹泰式豬梅花肉片同行友人都讚好味5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹火鍋配料有蝦滑好彈牙5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹仲叫左兩杯啤酒飲套餐仲配個金邊粉食哂燒肉同火鍋仲有埋湯底餸金邊粉 正😋👍🏻🍜5♥️/5🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹仲另外叫左個蝦片好脆口配埋醬一流👍🏻
今日去放工去銅鑼灣食個飯

啤酒
蝦片
  • 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
  • 泰國烤鍋
🍴 小火山 🍴✨泰豬鍋😍✨-·泰國烤鍋 - - - $298+30一次過打邊爐加燒烤🥰一次過滿足晒兩個願望😍🍲我哋叫咗牛肉拼盤需要+$30湯底叫左牛骨湯同埋冬陰功🤣兩個都係好濃😍美國安格斯去骨牛小排、美國手切穀飼封門柳、美國安格斯下肩胛板肉、美國 CAB 牛胸腹🥰四個都正· 小火山三味刺身一口杯 - - - $138杯杯都好特別 刺身係生蝦三文魚同埋生蠔 正· 金邊粉 - - - $22用嚟打邊爐真係超正!牛骨湯嗰邊好似食緊越南河咁😍· 蝶豆花芒果糯米飯 - - - $68藍色嘅糯米飯,但係食落都好似冇咩唔同🥰唔會有浸怪味芒果好甜一啖一粒啱啱好🥰· 泰式肉碎蝦多士 - - - $58蝦多士即叫即炸!上枱熱辣辣脆卜卜!加埋甜酸汁好好食!·十八碌扮沙冰有塊菠蘿喺上邊🤣我地拎左黎燒好正!沙冰夠晒凍 啱晒依家天氣🥵-Total: 800推介指數:8/10———————————————🔺 小火山 (銅鑼灣)🔺 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室-----------------------
🍴 小火山 🍴

· 金邊粉 - - - $22
用嚟打邊爐真係超正!牛骨湯嗰邊好似食緊越南河咁😍

· 蝶豆花芒果糯米飯 - - - $68

· 泰式肉碎蝦多士 - - - $58
蝦多士即叫即炸!上枱熱辣辣脆卜卜!加埋甜酸汁好好食!

·十八碌扮沙冰
有塊菠蘿喺上邊🤣我地拎左黎燒好正!
沙冰夠晒凍 啱晒依家天氣🥵

Total: 800
推介指數:8/10
———————————————
🔺 小火山 (銅鑼灣)
🔺 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
-----------------------
銅鑼灣新開泰式地道泰豬鍋店「小火山」,是全港首間泰豬鍋店,由泰國廚師主理邊火鍋邊烤肉!小火山三口味刺身一口柸盛合 $138有泰式生蝦、三文魚、生蠔「泰豬鍋Mookata」即同一時間進行烤肉及火鍋,兩款最受歡迎的湯底小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯泰豬鍋燒肉拼盤 $298 (全豬肉片 250g)提供4種自家製泰式烤肉沾醬,甜雞沾、羅望子沾醬、亞萊蒜沾醬、泰式海鮮沾醬,我個人較喜歡泰國青辣椒,配搭芫茜及新鮮青檸汁,搭配燒肉清新香辣唔錯!泰國金邊粉 $22泰國媽媽麵 $15炸蝦片配冬陰蛋黃醬 $28藍碟豆花芒果糯米飯 $38泰式特飲:十八碌扮 $78 菠蘿沙冰釘MOO扮 $88西瓜沙冰整體食物份量偏少、價錢偏高~
小火山三口味刺身一口柸盛合 $138

有泰式生蝦、三文魚、生蠔

泰豬鍋燒肉拼盤 $298 (全豬肉片 250g)

泰國金邊粉 $22
十八碌扮 $78
菠蘿沙冰
釘MOO扮 $88
西瓜沙冰
整體食物份量偏少、價錢偏高~

天氣熱熱 無乜胃口搵大餐嘆,想搵泰國野食下 酸酸辣辣開下胃,搵到銅鑼灣呢間泰式火鍋Mookata 可以同時烤肉同打邊爐,喺香港好似無見過,一於試試佢😋泰國烤鍋 $298可以揀兩款湯底,揀左🥥香茅椰汁雞湯:微微酸味 好香椰汁同香茅味 口感較厚身又唔會好膩 +🐮小火山牛骨船湯:泰式船麵個湯底咁 牛味再濃啲烤鍋中間凸起 用豬油開鍋烤肉,再打邊爐😈😈點烤鍋會有份250g既烤肉拼盤:🐮美國安格斯下肩胛翼板肉🐮美國手切穀飼封門柳🐷伊比利亞黑毛豬梅花肉🐷波蘭A級無骨豬腩🐔泰式雞腿肉件100g $58雞既味會清啲 專登點佢打邊爐 狠狠吸收湯汁小火山三味刺身一口杯盛合 $138生蝦 三文魚 生蠔3款,一小杯一啖,每一杯都有心思地放上唔同裝飾同小配料 美美的小火山小食拼盤 $88酥炸豬肉丸+泰式炸粟米餅+發酵豬肉腸+泰式腐皮雞卷,重點係個泰式甜酸醬蝶豆花芒果糯米飯(2pcs) $38其中一件用三蝶豆花上色 藍色的糯米飯 芝麻椰絲炸香蕉配朱古力(6pcs) $56整件香蕉炸得脆脆再加上朱古力漿 香蕉味道偏酸 配合之後唔會太膩,作為甜品 味道同口感都好岩我醬料$18入座時已計入單,醬料辣度由左至右 小辣到大

泰國烤鍋 $298

烤鍋中間凸起 用豬油開鍋烤肉,再打邊爐😈😈

點烤鍋會有份250g既烤肉拼盤:

蝶豆花芒果糯米飯(2pcs) $38
其中一件用三蝶豆花上色 藍色的糯米飯

芝麻椰絲炸香蕉配朱古力(6pcs) $56

醬料$18
入座時已計入單,醬料辣度由左至右 小辣到大辣,甜雞沾醬👉🏻亞萊蒜沾醬👉🏻羅望子沾醬👉🏻泰式海鮮醬 滿滿泰國風味

*weekday都有live band show,客人可以上台一齊唱😍👍🏻

*所有店員哥哥都好friendly

*場地好鬆動 裝修都舒服,1830到場仲有好多位 到走既時候就差唔多full晒

*收+1服務費
2023-08-07
  • 芝麻椰絲炸香蕉配朱古力
2023-08-06 91 浏览
最近銅鑼灣開咗間新餐廳,主打泰式火鍋。呢度嘅泰式火鍋好特別,可以一路打邊爐一路烤肉,啱晒一次過想食兩樣嘢嘅朋友仔!一開頭仲叫咗兩款前菜:⭐️炸蝦片配冬陰蛋黃醬炸蝦片勁大碟非常之香脆,忍唔住一啖有一啖咁食,仲配上冬陰功味嘅蛋黃醬,呢個將我從來都未試過,食落都幾過癮。⭐️小火山三味刺身一口杯盛合三味嘅刺身係包括左三文魚、甜被同埋生蠔。三款都非常之新鮮,而且調味都唔錯,酸酸美味,咁係一個好好嘅開胃菜!當然唔少得呢度嘅重點就係泰國火鍋,呢度非常之好係鴛鴦嘅湯底分別係:⭐️香茅椰汁雞湯⭐️小火山牛骨船湯呢兩個湯底味道好濃郁,一啲都唔馬虎。特別喜愛香茅椰汁雞湯,質感都好濃稠非常之正!⭐️小山火經典泰豬鍋拼盤喺肉類方面,我哋就有叫到小山火經典泰豬鍋拼盤。拼盤嘅肉類超級豐富,包羅萬有,仲有介紹肉類嘅分別佢哋油脂味都好香,烤落去超級好食,而且佢配有好多唔同嘅醬汁非常惹味!另外仲加咗泰式豬梅花肉片,加埋蛋汁去烤,令到個肉汁更加或食落更加香口。⭐️金邊粉有船湯又點少得金邊粉,呢度嘅金邊粉口感幾唔錯好好食。落係個火鍋度即淥下新鮮滾熱辣😌最尾當然一定要食埋個甜品啦,就係個芒果糯米飯。呢個都非常之有驚喜喎,佢有原味嘅糯米飯同

一開頭仲叫咗兩款前菜:
⭐️炸蝦片配冬陰蛋黃醬

⭐️小火山三味刺身一口杯盛合

⭐️香茅椰汁雞湯
⭐️小火山牛骨船湯

⭐️小山火經典泰豬鍋拼盤

⭐️金邊粉

最尾當然一定要食埋個甜品啦,就係個芒果糯米飯。呢個都非常之有驚喜喎,佢有原味嘅糯米飯同埋蝶豆花糯米飯選擇,飯嘅熱到好夠椰子味好香,再加上鮮甜嘅芒果簡直係完美😎

嘢飲方面,呢度選擇都好多,我叫咗一個賴蓋泰式奶茶同埋菠蘿冰酒,兩杯都幾出色唔錯。我覺得個菠蘿冰酒飲落都好清爽,幾推介!
<小火山> 📍銅鑼灣🔸鐵板燒 + 泰式火鍋 = 大滿足!!!🌋🔸 泰式豬梅花肉片滑捋捋 🥴💕👩🏻‍🦱:「我想打邊爐!」👧🏻:「我想牛角鐵板燒!」無限咆哮同輪迴,最後用錢解決問題!🤣🤣🤣 決定去時代廣場附近嘅<小火山>,佢有佢燒,我有我烚吓烚吓 🥘小火山三味刺身一口杯盛合($138) — 一set有齊三文魚、生蠔、生蝦,泰式嘅調味循序漸進地辣!🌶️🌶️🌶️ 個人覺得三文魚就一般般,不過宮城縣生蠔 🦪 超級奶滑!出色!🤩🤩🤩 配上泰式調味,甜甜酸酸辣辣,食得好過癮!而至辣嘅係生蝦🦐,鮮甜嘅生蝦配上泰式青辣醬,朋友仔辣到喊咗出嚟!🤣 (無鬼用!笑死!)不過堅唔係講笑!辣完仲會麻,好過癮!泰國烤鍋 ($298) — 兩邊嘅湯底,我哋揀咗香茅椰汁雞湯 & 小火山牛骨船湯!超推薦椰汁雞湯,奶香柔滑,椰子同雞味超搭配 🐥🥥 擺個金邊粉落輕輕淥5秒,索晒啲湯汁 😋😋😋 好味!小火山經典泰豬鍋拼盤(跟鍋+$20) — 豬鍋拼盤鋪晒乾冰勁有仙氣咁上枱 🤩🤩🤩 拼盤有豬嘅不同部分,而材料亦都來自不同國家 🇯🇵 北海道千歲米豚、🇵🇱 波蘭A級無骨豬腩肉、伊比利亞黑毛豬梅花肉、泰式
<小火山> 📍銅鑼灣
🔸鐵板燒 + 泰式火鍋 = 大滿足!!!🌋
🔸 泰式豬梅花肉片滑捋捋 🥴💕

👩🏻‍🦱:「我想打邊爐!」
👧🏻:「我想牛角鐵板燒!」

小火山經典泰豬鍋拼盤(跟鍋+$20) — 豬鍋拼盤鋪晒乾冰勁有仙氣咁上枱 🤩🤩🤩 拼盤有豬嘅不同部分,而材料亦都來自不同國家 🇯🇵 北海道千歲米豚、🇵🇱 波蘭A級無骨豬腩肉、伊比利亞黑毛豬梅花肉、泰式手切豬頸肉,我地兩個肉獸勁開心 🥰 馬上開餐 🥢

泰式豬梅花肉片 ($128) — 必點!!!滑捋捋嘅梅頭肉 🐖 豬肉味濃郁,無論煎定烚一樣咁好味!!!(推薦)

十八碌冰酒 ($88) — 佢個名幾過癮 🪓🪓🪓🦹🏻‍♀️: 「斬開你18碌!」其實係菠蘿沙冰特飲,係小火山度叫沙冰實在係明智選擇 🍧 既清涼又開胃~ C伏!

芝士奶蓋泰式奶茶($58) — 朋友嘅食評係:「幾好飲。」 🤣🤣🤣 好似有啲廢,但加咗芝士奶蓋嘅泰式奶茶,味道似某連鎖CxxTxxMxx,小店都有咁嘅味道都算唔差。

不得不讚間餐廳嘅環境同氣氛 🎺🎷🪘🪇🥁🎸🪗🎹🎤🎶🎶🎶 餐廳每晚都會邀請唔同既本地歌手主場演唱,雖然就唔係MC,但成名指日可待 👩🏻‍🎤🧑🏼‍🎤 香港呢個地方講夢想,實在唔容易 ✊🏼✊🏼✊🏼 Respect餐廳提供一個平台比本地歌手表演!寄望年輕嘅一輩可以發光發熱 🔥

溫馨提示:餐廳嘅氣溫都好似火山一般,大家千祈唔好着咁厚衫過去!吊帶背心拖鞋就啱啱好 😉

2023-08-04 145 浏览
一連幾個星期吃了日本菜後決定和好友轉一轉,吃泰國菜,試一試新口味。 小火山位於銅鑼灣堅拿道西,銅鑼灣地鐵站出發不用5分鐘便到達,地點十分方便就腳。 我們一行二人點了這裏的船麵套餐。泰式炸粟米餅 (⭐⭐⭐⭐⭐) 粟米餅一份兩件,吃起來彈牙可口,配上粟米粒,味道豐富,令人停不了口。泰式肉碎蝦多士 (⭐⭐⭐⭐⭐) 蝦多士即叫即炸,上枱還是熱辣辣。蝦肉彈牙,多士炸得鬆軟,配上特製酸醋汁,中和了油膩感。泰式大船麵 (⭐⭐⭐⭐⭐) 這裏的船麵有點像車仔麵,配料湯底面底全部自由選擇,按照自己所愛,隨意發揮。我們選了雞肉,泰式豬肉和芝士豆腐。雞肉爽嫩,泰式豬肉醃得入味,魚豆腐彈牙。船麵湯底十分香濃,一喝便知道是由花椒,八角等等不同香料製而成,配上芽菜,通菜,炸豬皮,泰式風味十足。芝士奶蓋泰式奶綠 / 芝士奶蓋泰式咖啡(⭐⭐⭐⭐⭐) 泰式奶綠味道唔算太甜,配上微微鹹的芝士奶蓋,夏天消暑一流。朋友的泰式咖啡也十分不錯,咖啡味道濃郁。總括而言,這間餐廳不算太貴,而且食物質素也高,值得下次再來光臨。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 小火山 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室推介菜式: 泰式

我們一行二人點了這裏的船麵套餐。

泰式炸粟米餅 (⭐⭐⭐⭐⭐)

泰式肉碎蝦多士 (⭐⭐⭐⭐⭐)

泰式大船麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)

芝士奶蓋泰式奶綠 / 芝士奶蓋泰式咖啡(⭐⭐⭐⭐⭐)
泰式奶綠味道唔算太甜,配上微微鹹的芝士奶蓋,夏天消暑一流。
朋友的泰式咖啡也十分不錯,咖啡味道濃郁。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
小火山 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
推介菜式: 泰式大船麵

👍🏻地點方便
👍🏻午餐抵食
午餐
竟然俾我喺銅鑼灣地段搵到間正嘢!有live band 之餘係泰式火鍋+燒肉店,幾特別!現場氣氛十分好,大家可以一路食住泰豬,邊向band隊點唱自己中意嘅歌,同朋友輕鬆chitchat吓,係幾好嘅享受。炸蝦片配冬陰蛋黃醬用鮮蝦製作而成嘅小食,蝦肉裹上麵粉再炸至酥脆,口感香脆多汁。冬陰蛋黃醬非常特別,味道香濃,啱哂配搭炸蝦片一齊食用。🤩小火山三味刺身一口杯盛合三味刺身一口杯盛合係佢地嘅招牌菜式之一。三味刺身包括新鮮嘅生蠔、三文魚同生蝦,用一個小杯盛住,方便食用,味道鮮美,啱哂做為開胃菜。每一樣刺身都有吾同既味道😋😋小火山經典泰豬鍋拼盤小火山嘅經典泰豬鍋拼盤包括豬梅花肉、豬頸肉、豬腩肉等等,可以用來燒同火鍋都可以,每種肉都幾新鮮,私心推介日本既五花肉,真係好香🤩🤩最正係切割嘅厚度啱好,可以煎得乾而脆。泰式豬梅花肉片:用梅花肉煮之前,可以將梅花肉片沾滿鮮蛋,再放上去燒,充滿蛋香香梅花肉嘅油脂,口感更滑嫩。份量都幾多,夠2-3個人share。👅味道💛💛💛💛💛👨‍💼服務💛💛💛💛💛🍽環境💛💛💛💛💛💦衛生💛💛💛💛💛💯抵食💛💛💛💛💛

炸蝦片配冬陰蛋黃醬

• 小火山小食拼盤
  • 小火山三味刺身一口杯盛合
  • 小火山經典泰豬鍋拼盤
2023-08-04 56 浏览
同好朋友收工去新開冇耐嘅小火山🌋我地book左右7:30 去到都差唔多滿座 店舖坐位幾舒服 裝修幾得意 天花有啲椰子🥥同草 仲有live band🥢小火山三味刺身一口杯盛合三款味道各有兩杯🦐生蝦🍣蒜辣三文魚🦪宮城縣生蠔同樣配左特制醬汁增加左鮮味🥢炸蝦片配冬陰蛋黃醬炸蝦片好大一藍 食極都仲有 個蛋黃醬好惹味!呢度係有得一邊火鍋一邊燒肉👍🏻🥢香茅椰汁雞湯大愛呢個湯底 飲落酸酸地有啲椰子味香濃奶香超級開胃😋🥢小火山牛骨船湯一飲落去濃濃牛香味 飲得岀足料熬製拎黎烚金邊粉食絕配🥢小火山經典泰豬鍋拼盤拼盤有成四款豬肉 份量都幾多下 其中幾喜歡伊比利亞黑毛豬梅花肉 肥瘦均勻🫶🏻🥢泰式豬梅花肉片呢款豬好厚好大片 加埋蛋汁一齊煎好香口推薦大家一定要試🥇🥢蝶豆花芒果糯米飯芒果夠甜加哂分👍🏻 🥢泰式奶茶泰式奶茶好香濃 冇得揀甜度但唔會過甜😋🥢十八碌冰酒賣相整得好靚🫶🏻飲落啖啖菠蘿肉 又有小小酒味 飲落好match又好fresh 爽!店舖仲有4種自製特色醬汁配肉食 我樣樣都試左 好味道不過啲肉就咁食都好正😋一間性價比不錯嘅餐廳👏🏻
同好朋友收工去新開冇耐嘅小火山🌋

🍣蒜辣三文魚
🦪宮城縣生蠔
同樣配左特制醬汁增加左鮮味

🥢炸蝦片配冬陰蛋黃醬
炸蝦片好大一藍 食極都仲有 個蛋黃醬好惹味!

呢度係有得一邊火鍋一邊燒肉👍🏻

一間性價比不錯嘅餐廳👏🏻

2023-07-31
  • 蝶豆花芒果糯米飯
  • 泰式豬梅花肉片
韓曬日燒聽得多,呢間thai 火鍋 採用泰式醬汁,又有多款泰國小食  還可以燒烤 .加上間中有人busking,叫兩杯cocktail,十分之寫意!食物方面,估唔到肉質有驚喜!豬肉拼盤款款薄切豬肥美,燒烤超美味。厚切豬梅花肉片,加入生雞蛋,烤出蛋香肉更嫩!2款湯底分別是牛骨船面湯和香茅椰子雞湯,一個椰味香濃,一個味濃惹味。搭配金邊粉和蔬菜都很適合。其他小吃有:小火山三味刺身一口杯盛盒有蝦、三文魚和蠔。這個我覺得蠻辣的。炸蝦餅配冬陰蛋黃醬我用蝦餅配烤肉,幾好味。泰式肉碎炸蝦多士蝦多士不是傳統港式style,略顯蝦肉太薄,但係整體香口,醬汁美味。夠泰風!蝶豆花芒果糯米飯(下圖)熱上新鮮糯米飯,陪大舊凍芒果肉,正三杯飲品都打卡又好喝。記得叫少甜,叫了就剛好。
厚切豬梅花肉片,加入生雞蛋,烤出蛋香肉更嫩!
其他小吃有:
小火山三味刺身一口杯盛盒
有蝦、三文魚和蠔。這個我覺得蠻辣的。
炸蝦餅配冬陰蛋黃醬
我用蝦餅配烤肉,幾好味。
泰式肉碎炸蝦多士
蝶豆花芒果糯米飯(下圖)
熱上新鮮糯米飯,陪大舊凍芒果肉,正
三杯飲品都打卡又好喝。記得叫少甜,叫了就剛好。
2023-08-03 41 浏览
本人十分中意食泰國菜,上網睇到呢間比較特色嘅泰式餐廳,可以將燒肉同火鍋一齊煮。炸蝦片配冬蔭公蛋黃醬:炸蝦片就食得多,配呢個醬就第1次,出奇地夾,作為開胃菜絕對適合不過!三味刺身一口杯盛合:厚燒三文魚刺身,非常肥美,咬落去成個口腔充滿油脂香~生蠔肥美鮮甜得黎,亦都唔會覺得好腥!泰式生蝦,新鮮彈牙,配粒生蒜出奇地新鮮!火鍋湯底分別係牛骨湯+椰汁雞湯,將豬梅花肉片放落湯底,絕對吸收晒湯底嘅精華,而且豬梅花肉片非常嫩滑,食落去完全口感完全唔會覺得好粗糙!再配埋鮮雞蛋一齊食,口感更加滑溜!泰國炸鍋:有好多唔同款式嘅豬肉,放落去鐵板上面輕煎,表面帶點金黃色,尤其好味!個人最中意係豬頸肉,食落去好淋好易入口!蝶豆花芒果糯米飯:一人一口嘅甜品,而糯米飯係非常熱,芒果好冰凍,一熱一凍做出冰火二重奏嘅效果!椰青:飲落去好鮮甜,尤其解渴,絕對適合係呢個夏天消暑!芝士奶蓋泰式奶茶:飲落去甜而不膩,芝士奶蓋絕對做出錦上添花嘅效果!
三味刺身一口杯盛合:
厚燒三文魚刺身,非常肥美,咬落去成個口腔充滿油脂香~
生蠔肥美鮮甜得黎,亦都唔會覺得好腥!
泰式生蝦,新鮮彈牙,配粒生蒜出奇地新鮮!
椰青:飲落去好鮮甜,尤其解渴,絕對適合係呢個夏天消暑!
2023-07-30
2023-08-03 45 浏览
最近放假,朋友約咗我嚟呢間小火山食晚餐,嚟到聽朋友介紹原來呢度係食Mookata嘅,Mookata係一種結合燒烤同火鍋嘅泰式料理。當然除咗燒烤同打邊爐,呢度都仲有好多其他款式嘅食物可以選擇。我哋當晚叫咗三味刺身一口杯盛合做前菜,三味包括有生蠔、三文魚同泰式生蝦,每款刺身都用一個小小嘅玻璃杯裝住,入面仲有一啲酸酸甜甜嘅醬汁,望落好精美,食落又好開胃。 食完前菜之後當然唔少得就係開始食Mookata,打邊爐嘅湯底,我哋就揀咗香茅椰汁雞湯同牛骨船湯,兩款湯底都好香好濃郁,啱晒打邊爐。另外,當然唔少得嘅就係打邊爐同燒烤嘅食材,我哋叫咗一個小火山經典泰豬鍋拼盤,入邊有四款唔同部位嘅豬肉,每款豬肉都好新鮮,質量好好👍🏻 另外,我哋仲叫咗一份泰式豬梅花肉片,入邊有兩片好大塊嘅豬梅花肉,呢兩片梅花肉有經過特別嘅醃製,燒完都好鮮嫩多汁🤤除咗燒肉,我哋仲叫咗一啲金邊粉同菜用嚟打邊爐,質素都唔錯!最後值得一讚嘅就係飲品,好少餐廳會真係用原個西瓜去裝西瓜沙冰,除咗個樣好有睇頭,飲落仲好清甜,超級解渴👍🏻Ps: 呢度夜晚七點至九點都會有live band表演,客人仲可以點歌,超正🥳🥳🥳

開咗關好多人都去咗泰國玩,而我仲未去到泰國🥲。睇youtuber都有介紹過泰國mookata,係燒肉同打邊爐嘅混合體,勁想試,估唔到香港到有了!😍新開嘅小火山係銅鑼灣,地點方便,環境都幾大幾靚,有泰國叢林風🤣最重要係有冷氣,唔會好似泰國咁熱打邊爐🤣🤣一坐底店員就介紹有3個step,分別係揀肉,揀湯同揀汁。肉可以全豬、全牛同半牛半豬,我地揀咗半牛半豬。而湯我地揀咗牛骨同椰子雞😍啲汁其實全部比哂我地,不過就要小心有啲辣啲,有啲偏甜,啱晒唔同口味嘅人。三味刺身一口杯好refreshing,三文魚、生蝦、同生蠔都好新鮮大舊,加埋甜酸辣汁,好開胃架😍泰式蝦片配冬蔭蛋黃醬蝦片唔肥我真係可以無限食,呢度竟然加埋邪惡嘅冬蔭蛋黃醬🥶 甜多過辣味,食到停唔到口🥲🥲安格斯牛肉豬肉拼盤、黑毛豬梅花肉、北海道新千歲豚肉眼、泰式豬梅花肉片同打邊爐必落嘅金邊粉!豬肉牛肉整體質素都幾好,唔會好有雪味,肥瘦適中,食落唔鞋,對得住個價錢。肉類可以揀燒或者打邊爐,我哋鍾意香口,大部份都拎咗嚟燒,啲油花仲會沿着爐邊流落去打邊爐個湯😝 個湯好正,又吸收哂日月精華🤣🤣 椰子雞湯甜甜地,都好重椰子味,而牛骨湯就濃味,配金邊粉一流😍

三味刺身一口杯

泰式蝦片配冬蔭蛋黃醬

食泰式邊爐,最重要嘅係海鮮汁,啲肉全部冇醃過,但係加埋啲泰式辣汁真係絕配😍

嘢飲方面揀咗奶蓋泰式奶茶同埋菠蘿smoothie
原來奶蓋加泰式奶茶咁夾,奶茶唔會甜到好似泰國嗰啲咁,調教左啱香港人口味👍🏻
菠蘿都好解膩解渴解辣~

蝶豆花芒果糯米飯
食泰國嘢點可以唔用糯米飯作結!糯米飯上枱嘅時候仲係熱辣辣,我幾鍾意佢呢個一口嘅份量,唔怕食糯米飯食到頂胃😍

聽講呢度夜晚仲有樂隊表演,非常有泰國風情~香港都可以感受到🇹🇭😍😍
2023-08-02 47 浏览
好耐冇食過泰國菜,朋友話銅鑼灣開咗一間特色餐廳,菜色由泰國廚師主理,仲有泰豬鍋食,可以同時燒肉同打邊爐,烤肉時肉汁精華會流入火鍋湯底,令湯底更有層次。呢個聽落好吸引,就去咗食。炸蝦片配冬陰蛋黃醬呢個小食份量都多,有一大籃,蝦片好大塊又香脆,冬陰蛋黃醬少少辣但好惹味,令人食到停唔到口。小火山三味刺身一口杯盛合呢個菜式打卡一流,三種刺身包括三文魚、泰式生蝦同生蠔,全部都好新鮮,入口甘甜,再配埋特製泰式醬汁,酸辣開胃,令人食指大動。泰式豬梅花肉片我哋首先用豬油開鑊,然後就將梅花肉片拎去燒,肉有用腌料腌製,而且仲有加雞蛋,食落味道好好,肉質鮮嫩又夠軟身,燒肉加埋表面嘅蛋汁烤都不黏底。小火山經典泰豬鍋拼盤火煱湯底有兩款,我哋揀咗小火山牛骨船湯,以及香茅椰汁雞湯。牛骨湯帶有陣陣香料藥材味,喝得出係熬製左好耐,非常有泰式風味。香茅椰汁雞湯帶著香濃椰汁嘅奶香,喝落好滑。最後仲會喝到青檸嘅微酸同香氣,非常有層次。至於小火山經典泰豬鍋拼盤嘅肉包括左小火山特選北海道千歲之米豚、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭A 級無骨豬腩、手切泰式豬頸肉。個人而言,我最鍾意米豚,因為肉質柔軟,脂肪分佈均勻,食得出係頂級嘅豬肉。其

炸蝦片配冬陰蛋黃醬

小火山三味刺身一口杯盛合

小火山經典泰豬鍋拼盤

其他配料

我哋叫咗金邊粉、生菜同金菇,用嚟打邊爐,吸收湯底精華一流。金邊粉係比較幼身個種,食落好滑身,質感唔錯。

蝶豆花芒果糯米飯

甜品賣相同出面一般嘅泰式芒果糯米飯好唔同,兩件一藍一白用荷葉包住好似壽司,非常適合打卡。除咗賣相吸引,食落味道都非常好,芒果夠甜,糯米飯仲係熱辣辣嘅,椰汁味又夠濃。表面嘅脆脆令甜品口感更豐富,令人留下深刻印象。

芝士奶蓋泰式奶茶

芝士海鹽奶蓋好creamy,充滿奶油味,搭配香滑嘅泰國奶茶,令人好幸福!

十八碌扮Pineapple Smoothie

菠蘿味嘅沙冰好香甜冰涼,消暑解渴,打邊爐飲令人透心涼。

總括而言,餐廳泰豬鍋有特色,其他食物亦用心製作,值得推介!

2023-08-02 29 浏览
平時返工咁辛苦,放工真係好需要食餐好,搵個舒服嘅地方chill下relax下🤍 睇到最近有人介紹銅鑼灣有一間有live band睇嘅餐廳覺得幾有新意,即刻book去同朋友一齊去食夜晚😍 其實一入到去真係哇咗一聲!個feel 好好,一入去就見到個台,聽到美妙嘅歌聲🎤🎼呢度啲嘢食都好有特色,就係可以一次過喺同一個爐度燒肉同埋打邊爐‼️ 首先客人可以點一份泰豬鍋燒肉拼盤,咁餐廳就會送自家熬製嘅火鍋湯底兩款😋🍲小編點咗小火山經典泰豬鍋拼盤🥩 肉類包括有小火山特選北海道千歲米豚肉眼伊比利亞黑毛豬梅花肉波蘭A級無骨豬腩手切泰式豬頸肉餐廳將肉類整齊切好奉上,鍾意燒又得,擺落火鍋烚吓烚吓又得😆🍲湯底方面,小編叫咗牛骨船麵湯同埋椰汁雞湯😆 前者比較濃味,椰汁雞湯就甜甜地,好重椰汁🥥味,好好飲大推😍小火山三味刺身一口杯盛盒🍸呢個真係必點‼️分別有兩份生蝦、三文魚同生蠔,配上特製嘅泰式醬汁同配料,以一口杯嘅形式,打開大家嘅味蕾😋 一個非常特別,同埋好食嘅前菜🤍 (不過真係有啲辣大家要慢慢食🤣泰式豬梅花肉片有隻蛋係中間🤣 店員建議我哋將肉沾上蛋漿擺去燒,同埋呢款要最後食㗎🍽️ 可能係等爐夠熱力先去燒~加咗蛋食落係幾

小編點咗小火山經典泰豬鍋拼盤🥩 肉類包括有
小火山特選北海道千歲米豚肉眼
伊比利亞黑毛豬梅花肉
波蘭A級無骨豬腩
手切泰式豬頸肉
餐廳將肉類整齊切好奉上,鍾意燒又得,擺落火鍋烚吓烚吓又得😆

小火山三味刺身一口杯盛盒🍸

泰式豬梅花肉片
有隻蛋係中間🤣 店員建議我哋將肉沾上蛋漿擺去燒,同埋呢款要最後食㗎🍽️ 可能係等爐夠熱力先去燒~加咗蛋食落係幾香‼️

小編都叫咗其他食物,包括
炸蝦片配冬陰蛋黃醬~食泰國餐廳一定要叫嘅炸蝦片😇 好香口🤍
金邊粉~兩款湯底都有落到金邊粉,客人可以根據自己喜好去選擇落邊個湯底😋
生菜🥬~燒肉夾住生菜呢個配搭唔使我講大家都自己識食🤣 小編自己一個都食咗一兜生菜
翠玉瓜~成兜翠玉瓜攞咗去燒🤣 大家記得要食多啲菜‼️

嘢飲方面都要好好介紹吓‼️
芝士奶蓋泰式奶綠~有驚喜嘅係呢個奶綠唔算好甜👍🏻 ,而且配上濃濃嘅奶蓋超邪惡😆
釘Moo扮沙冰🍧 非常之適合打卡,亦都好解辣嘅特色飲品😆 飲飲吓仲可以食到少少西瓜🍉 呢杯野飲會唔會太有創意啊😍

小編同朋友都覺得整體用餐體驗唔錯👍🏻 店員都好親切熱情去介紹餐廳嘅食物😋 係一個非常之唔錯又好chill嘅餐廳🍴😇