2017-01-22 188 浏览
少有來到青衣食飯,今次選了這間牛肉麵,咁大隻字寫住牛肉麵當然要叫個牛“筋”麵啦食麵前當然要先試湯底如何,唔差,味濃,有點藥材味,心想牛肉一定都唔差啦,點知牛肉同牛筋和湯底相反,味淡,牛筋難入味都算,牛肉一樣無咩味,可惜。而個麵的麵質麻麻,整體感覺好似喧賓奪主咁。普通。必叫的小黃魚十分好食,皮脆肉滑,唔好睇佢好似齋炸咁喎,椒鹽味全在魚皮中,一鑽。炒飯帶辣,雖然小弟唔食辣都食了好幾口,十分香口,辣度剛剛好,份量夠,唔差。因為炒飯食唔晒打包加一元,兩個人二百五是正常價,可惜是牛肉麵鋪唔係牛肉麵最好食,整體食物味重(除了牛肉,筋),份量夠,舒適,價錢正常,如果牛肉麵可以改善,絕對會翻食。
牛筋麵
2017-01-18
鹽酥小黃魚
櫻花蝦辣肉燥炒飯
2016-10-26 1081 浏览
座位極寬,卡位闊得可每邊坐至少三人,甚至四人,但吾等三人亦鑊安排至此卡位。餐牌上選擇眾多,還是點牛肉麵最穩妥半筋半肉麵,反而吃不出功夫,因牛筋都是軟綿綿,沒有嚼勁,也不覺入味。原味牛肉麵反而較見功夫,件件都是牛肉,不夠腍就大打折扣。雖然牛肉未致於咬不開或件件痴牙,但也不如台灣麵或士林的牛肉那麼化、那麼軟林。麵條雖看來就不像是手切刀削麵,但亦總算不太軟林或太薄身以致沒有嚼勁,有兩條更加因為未煮得完全熟,而在碗內還是黏在一起。另外,還見到有條毛在碗內,就在王字之上。豬手肉燥飯,豬手兩三大件,肉燥較瘦但份量不太少,不用空口吃白飯,還看來不錯。珍珠奶茶反而比想像中好,珍珠意料之外的彈牙,不是純粹橡皮般彈,而是爽口的,每顆也有彈牙之感;茶味雖不算極濃奶茶,卻也比台式飲料店的濃香得多,即使冰塊溶掉也不覺茶味淡薄如水。每位七八十元的價錢吃個牛肉麵及一杯飲料,台灣麵及士林的質素高得多!
餐牌上選擇眾多,還是點牛肉麵最穩妥
,有兩條更加因為未煮得完全熟,而在碗內還是黏在一起
另外,還見到有條毛在碗內,就在王字之上。
珍珠奶茶反而比想像中好
,珍珠意料之外的彈牙,不是純粹橡皮般彈
,而是爽口的,每顆也有彈牙之感

2016-10-24 468 浏览
咖啡拿鐵要散叫,沒有套餐價。味道偏奶,忌廉超多,咖啡味比較少。肉鬆皮蛋豆腐,雖然是凍食,但豆腐實在太凍了,很難進食。肉鬆的確超多,增加不少肉香味。皮蛋混和醬汁味道幾好。份量很多很飽肚,雞腿炸得好酥香鬆脆,好入味,而且唔乾有肉汁,咬落嫩淋有彈性。只不過個飯太乾,而整個組合都沒有醬汁,好乾比較難吞。牛肉一般,肉質雖嫩淋但味道不特別好,有牛味。反而湯式好濃郁且不咸。麵是有如刀削麵般粗身,幾煙韌幾好咬,有麵粉香,也吸了湯汁的味,好食。
咖啡拿鐵
咖啡拿鐵要散叫,沒有套餐價。
味道偏奶,忌廉超多,咖啡味比較少。
肉鬆皮蛋豆腐
鹽酥雞腿飯
牛肉麵
2016-10-22
咖啡拿鐵
牛肉麵
2016-10-04 280 浏览
1.企係門口好耐先有店員來派飛2.後發現店內其實都有位,不過都冇店員招呼我們進店。原來咁大個樓面只有2個店員,又要點單又要上菜又要買單又要揸檯又要派飛……自然即使有位都只能讓我們繼續企門口等咯3.點咗個 鹽酥雞,不過不失,還可以4.蛋黃小卷(還廚師推薦),果斷中伏,造型可以,味道非常の一般,價格43$5.手抓餅,完全不行,煎出來同我自己超市買塊回家自己煎的冇差6.主角牛肉麵登場,湯底味濃加分,牛肉牛筋夠嫩加分。可是!!關鍵的麵都係爛爛的,毫無筋道可言,煮麵之大忌,不好再說多打擊一個開面館的竟然煮出咁樣的麵。7.甜點 焦糖雞蛋佈丁,細到一口包,改名算了總結,非常失望,性價比低,易中伏,餐廳樓面明顯少人,都係有加一。不止一個客人寫完單都要舉好耐先有樓面過來攞。改進空間非常之大,希望你啲常做常有
1.企係門口好耐先有店員來派飛

3.點咗個 鹽酥雞,不過不失,還可以

蛋黃小卷

牛肉牛筋麵
7.甜點 焦糖雞蛋佈丁,細到一口包,改名算了

改進空間非常之大,希望你啲常做常有
2016-10-04
2016-10-04 195 浏览
以前在多個商場都見過有這間牛肉麵店,以為是連鎖應該做的正宗!沒想到特別!特別!失望!首先,服務生太少,以至於忙不過來,我們在外面等了很久,根本裡面有很多位而服務生卻不給我們入去。點餐是自己tick,但叫服務生也要叫很久才過來幫我們落單食物方面就太令人失望了!半牛筋半牛肉麵,面一D都唔勁道,完全不是牛肉麵應有的口感,失敗中的失敗!牛肉尚算不錯,很爛,牛筋也還OK,個人覺得有點煮的太過,湯底也算OK,藥材味濃鹽酥雞炸的不錯,酥脆外皮,肉質又嫩又鎖住了水分,算不錯有一個叫做蛋黃小卷的,我看到是廚師推薦,就決定冒險一試,結果完全中伏,沒有雞蛋味,也沒有其他什麼味道,一點點的火腿味基本上味道很淡,價錢43,就幾片,很後悔order焦糖布丁,非常一般,只靠糖漿來提味,其他就什麼也沒有了,沒有甜品應有的香甜,差評!還有收服務費,然而任何服務都沒有,連杯水都沒給過
鹽酥雞炸的不錯,酥脆外皮,肉質又嫩又鎖住了水分,算不錯
基本上味道很淡,價錢43,就幾片,很後悔order
還有收服務費,然而任何服務都沒有,連杯水都沒給過
2016-10-02 275 浏览
以前一直很喜歡吃小王牛肉麵,但是昨天去青衣城那間不知道怎麼了,門口沒人,服務生也不說歡迎光臨了,服務生逗低著頭盡量不看人。進去之後很多空位,非讓去門口等,一個男服務生臉色難看到爆,好容易門口有人了,給了號碼還是不讓坐,難道裡面這麼多空位還一定讓客人站在門口是待客之道嘛?以前還說歡迎光臨。

2016-09-15 159 浏览
有點掛住台灣既牛肉麵今次為有係香港搵下有無台灣既味道黎到小王牛肉麵食佢既招牌麵半筋半肉麵粗麵,牛肉非常入味,牛肉唔黐牙,牛筋唔會太痴牙個湯都好好飲好夠味,有肉骨茶感覺,飲左大半碗湯,值得推介去台灣前可以食住小王止住癮先
有點掛住台灣既牛肉麵

今次為有係香港搵下有無台灣既味道
黎到小王牛肉麵食佢既招牌麵半筋半肉麵粗麵,

牛肉非常入味,牛肉唔黐牙,牛筋唔會太痴牙

個湯都好好飲好夠味,有肉骨茶感覺,飲左大半碗湯
,值得推介

去台灣前可以食住小王止住癮先
2016-09-12 211 浏览
鹽酥雞,味道剛好而且雞肉尚算嫩,個人黎講都幾鍾意食再加上呢塊會覺得微微偏油,建議大家唔好一齊叫口水雞中翼,呢碟最為失望,雞肉好鞋口,而且冇乜辣味叫左杯香檳提子,提子味中帶少少香檳嘅味道,幾特別
鹽酥雞,味道剛好而且雞肉尚算嫩,個人黎講都幾鍾意食
再加上呢塊會覺得微微偏油,建議大家唔好一齊叫
口水雞中翼,呢碟最為失望,雞肉好鞋口,而且冇乜辣味
叫左杯香檳提子,提子味中帶少少香檳嘅味道,幾特別
上年第一次係荃灣食真心覺得好好味,麵夠彈牙,肉夠味同淋..平均幾個月都會去食一次,今次真係難食到要負評,,佢地啲水準唔係下降,係直頭好似飛機墜毀咁下插!佢地啲麵一間淋過一間,真心我自己煮都好食過佢,叫左個半根半腩牛肉麵,啲牛根好奇怪地係淋但係透明冇味,係少少入味都冇想點呢其實?!之後叫左個口水雞翼,黎到真係呆左~30蚊3隻,上面個啲辣椒仲衰過我屋企個樽,想問下邊到有口水風味?隻雞翼同個醬係完全分開,隻雞翼係全白色,上面所謂口水風味既辣椒醬正正就係我叫佢俾啲辣椒醬我送麵個啲,我真係驚喜到不得了,又唔係平過人,但係又難食過人~真心覺得啲廚房佬請番黎係倒米,對野食毫無原則可言.
上年第一次係荃灣食真心覺得好好味,麵夠彈牙,肉夠味同淋..

想點呢其實?!

之後叫左個口水雞翼,黎到真係呆左~
2016-08-07
我們是青衣居民,其實老實講佢地剛剛開業係真係okay好食,但係真係睇住佢哋越做越差!尋日見到佢地咁既menu手法真係氣憤,唔係因為佢蠱惑的金額係多少,區區只係幾蚊,但就係咁既幾蚊你哋都要咁做到咁就真係睇唔過眼!!為咗證明我真係有光顧先附上收據。事源係我哋中午搵飯食,見到佢地有lunch menu,好喇,閒日做lunch menu大家好自然都以為會有優惠,但係留心睇會發現原來lunch menu居然可以貴過散嗌既!唔好同我講 “咩呀,邊個話 lunch menu一定要平過平時架?” 唔好同我嚟呢套,除非你係初一大時大節要收貴啲我明,但係呢個係閒日,咁做絕對係有欺騙成分!好啦,點蠱惑法呢?大家可以睇睇一下兩張相“其實小心啲睇就會發現佢地所謂lunch menu 係全部 mark-up $2 既! 為咗方便大家我都圈咗幾個出黎。佢地咁做包裝成既優惠好似平咗飲品俾你,但係基本上係先加後減!因為你俾貴咗$2 “先可以” 用$10飲到佢地$20以下既飲品!大哥呀,咁你哋都無須要先加$2係食物到呀嘛?!老實啲既做法唔可以維持原價,但係可以用$12飲到$20以下既飲品咩?!重點係佢地點呢個lunch

為咗證明我真係有光顧先附上收據。

好啦,點蠱惑法呢?大家可以睇睇一下兩張相“

重點係佢地點呢個lunch menu 既點菜手續係用另一張點菜紙既!即係話如果你用咗張 “lunch menu 點菜紙” 而唔加餐飲的話,你就會中伏而俾貴咗錢!呢點真係點都講唔上合理喇!

我當時都有問佢地員工,佢地話如果人客發現的話都會收番原價。呢個真係誇張,如果客人無發現的話咪即係過骨?!

我好失望宜家呢個經濟環境都仲要做呢啲小伎倆嚟賺多嗰一個幾毫,為咗嗰少少錢輸商譽值得嗎?

最後想提,我老婆食咗佢哋碗 "滷肉蛋飯" 一路肚痾係咁瀉,大家光顧前都真係最好諗過先,仲要打醒十二分精神面中伏!

2016-08-04
$63.5 (午餐)
2016-08-03 233 浏览
店裡只有牛肉麵還不錯,肉燥飯尚可接受,但飯太多了,在台灣沒看過這麼大碗的肉燥飯,擔仔麵很不okay,充其量只是肉燥乾拌麵,鹹酥雞除了味道不台以外,臭油味蠻重的,不推薦!
肉燥飯
2016-08-03
  • 原味牛肉麵
2016-07-13 279 浏览
台灣癮發作!去小王牛肉麵叫左個雞排湯麵同魯肉飯。魯肉飯:魯肉少得可憐,唔係我重口味,但真係唔夠我撈飯..好多油,似油撈飯..大失望!雞排湯麵:湯麵普通,佢唔係SELL湯底所以冇乜特別。之於個雞排,好大份,上枱大過我塊面,可惜極油,而且炸粉好厚,真正雞肉口感唔多,反而似食炸粉!最衰係服務!友人未到,我諗住等埋佢先落單,D STAFF不停問我落單未、想食咩、幾多位...好,我比你地煩到幫友人落單,野食已上,人未到,都仲問我係咪一位?????我一個人食2碗野??我嗌碗野用黎拜神都嫌我阻你一個位??一個字:差!
台灣癮發作!去小王牛肉麵叫左個雞排湯麵同魯肉飯。

一個字:差!
2016-06-18 393 浏览
今日再次到這間小王牛肉麵食但今次好像味道比上次差了是次我們二人分別點了以下食品牛筋炆得好林 呢樣好抵讚但味道唔入味上次黎食 又林又入味 今次好明顯味道唔夠了牛肉都是夠林 但又係唔夠味肉燥沒有什麼味道,飯都比較乾後來我倒了豬手兜內的汁拌飯 咁就好味好多但汁同豬手都是唔夠味但抵讚既係豬手炆得林同埋膠質都多是次感覺一般 上次好味好多 希望餐廳可以調較一下味道 令食物更好味
今日再次到這間小王牛肉麵食

但味道唔入味
上次黎食 又林又入味 今次好明顯味道唔夠了
牛肉都是夠林 但又係唔夠味
肉燥豬手飯
肉燥沒有什麼味道,飯都比較乾
後來我倒了豬手兜內的汁拌飯 咁就好味好多
但汁同豬手都是唔夠味
但抵讚既係豬手炆得林同埋膠質都多

2016-06-18
2016-05-28 419 浏览
不太餓的我去嘗台灣麵吃,不吃牛的我點了炸醬麵,不一會佢有得吃,份量不多,如果好餓的話應該是不飽的,至於味道方面,沒特別,不可以說不好吃,但又不算好吃好複雜感覺,個人認為麵太粗,即使炸醬撈匀後,進口一刻有味,但嚼多幾下,就會被麵團的淡味蓋了,不是醬不夠多,而且麵粉太多,導致這感覺,因為太多醬會變太漏。
2016-05-24 336 浏览
第一,一入去食lunch, 發現有張寫住午市選擇旁邊仲有枝筆,劃左單後個侍應行埋黎勁無禮話五畫得,因為係紙黎。轉個頭就有另外個侍應幚我落單仲係劃落果張紙度。第二,叫左碗牛肉幼面但黎左碗粗面,就梗係叫佢換過,換既時候好五情願。換番黎竟然係爛,碎幼面,即刻問侍應幼面係咪通常係咁,點知個阿叔話係!明玩野姐。再問第二個侍應,佢竟然問我係咪想再換?!點知突然有第三個侍應話點解碗面咁爛既?即刻幚我換!五明白呢間垃圾點可以係青衣城生存,老麥仲好服務過間垃圾。食物淡味,碗又污糟!
五明白呢間垃圾點可以係青衣城生存,老麥仲好服務過間垃圾。
食物淡味,碗又污糟!
午餐