2016-06-16 700 浏览
老實說,身為元朗人,著實不太喜歡食x仔罐頭生果涼粉,區內其實還有好多其他出色甜品店,就帶來自九龍區的朋友一試~ 整間店內都是鈕的圖案,貫徹店名「小糖鈕」。行到熱就馬上點杯飲品 -- 芒果蜜桃特飲 因為杯底放了乾冰,所以就不停「噴煙」,香甜芒果蜜桃味,飲落好夠凍,透心涼呀~小糖鈕精選拼盤 一翻開menu就把我吸引住,一次可以試整5款特色甜品,不用左揀又揀啦!左上: 黑加侖子拿破崙黑加侖子mousse 好像食黑加侖子糖一樣濃烈,加上脆脆拿破崙,正呀~右上: 富士蘋果撻配雲呢拿雪糕一向都喜歡食apple crumble,這個加入爽口富士蘋果粒粒及不少餅乾碎,再加雲呢拿雪糕,口感很豐富!左下: 雜莓芝士忌廉杯草莓果肉鋪面,不太酸,再加滑滑 cheese & mousse,酸酸甜甜,好味呀!下行中間: 白朱古力忌廉及意大利黑松露配橙香燉蛋白朱古力忌廉很creamy,黑松露味超香濃,加上淡淡橙香燉蛋,又一力作呀!右下: 意式蕃茄芭菲配紫薯慕絲um... 紫薯慕絲ok架,但係意式蕃茄芭菲就不太岩我口味喇~ 好濃蕃茄味,有d似食茄膏~ haha冰鎮玫瑰荔枝燉蛋放了乾冰不停「噴煙」,連埋玫瑰花瓣好fan
老實說,身為元朗人,著實不太喜歡食x仔罐頭生果涼粉,
區內其實還有好多其他出色甜品店,就帶來自九龍區的朋友一試~
整間店內都是鈕的圖案,貫徹店名「小糖鈕」。
芒果蜜桃特飲
行到熱就馬上點杯飲品 -- 芒果蜜桃特飲
左上: 黑加侖子拿破崙
右上: 富士蘋果撻配雲呢拿雪糕
左下: 雜莓芝士忌廉杯
下行中間: 白朱古力忌廉及意大利黑松露配橙香燉蛋
右下: 意式蕃茄芭菲配紫薯慕絲
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
放了乾冰不停「噴煙」,連埋玫瑰花瓣好fansy呀!!
食落好香甜玫瑰荔枝味,燉蛋又夠滑,味道清新不太甜!
這裡的甜品水準高,又有心意,值得去!
2016-05-01
芒果蜜桃特飲
  • 白朱古力忌廉及意大利黑松露配橙香燉蛋
  • 富士蘋果撻配雲呢拿雪糕
  • 黑加侖子拿破崙
2016-06-13 394 浏览
是晚7點鐘就食完晚飯,唔鐘意同人逼既我地,7點半就黎食甜品果然早黎係岩既,因為8點後陸陸續續有客入黎,遲少少就要等位。餐廳位置同裝修唔算突出,同男友笑說:如果餐廳選址唔係呢度同埋加d宣傳!一定排隊排到沙頭角餐廳裝修配合番佢個名,周圍都係button地方唔算大,但乾淨、衛生、舒適。燈同牆紙都係button, 好consistent首先,整杯野飲先: 店主推介的蜂蜜桂花茶(記住要叫凍既,先有咁Amazing既效果)一上台,我地係「嘩」左出黎。呢杯特飲運用技巧,令乾冰痴係底而造出咁迷幻既效果淨係影相都影左好耐,呢個時候店主提醒,唔需要等d冰散哂先飲。哈哈! 味道好清新熱個杯係蜜柚梅子茶,呢杯雖然樣貌唔及桂花茶,但係味道好正。平時都鐘意柚子茶,但成日覺得太甜,原來加上梅,中和左個甜味,係好正Good Try!冰鎮玫瑰荔枝燉蛋都係乾冰既效果,上台時,好迷幻,煙由個底供出黎甜品更加係靚。面頭有兩朵玫瑰花,整得好精緻,其實係脆脆黎既,店主建議整碎佢,撈落燉蛋到食燉蛋入面有士多啤梨粒燈同荔枝粒,加上個蛋好滑,口感一流而且粉紅色既燉蛋~好少女風另外值得一提既係呢兩粒button. 開頭以為係隻碟既一部分
是晚7點鐘就食完晚飯,唔鐘意同人逼既我地,7點半就黎食甜品

餐廳裝修配合番佢個名,周圍都係button
地方唔算大,但乾淨、衛生、舒適。
燈同牆紙都係button, 好consistent

蜂蜜桂花茶
熱個杯係蜜柚梅子茶,呢杯雖然樣貌唔及桂花茶
Good Try!
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
都係乾冰既效果,上台時,好迷幻,煙由個底供出黎

燉蛋入面有士多啤梨粒燈同荔枝粒,加上個蛋好滑,口感一流

而且粉紅色既燉蛋~好少女風
另外值得一提既係呢兩粒button. 開頭以為係隻碟既一部分,原來係黑白朱古力
好有心思,重點係朱古力係好食既,唔係得個樣
小糖鈕森林98
嘩嘩嘩!店主太有創意!
焦糖蛋好特別,首先焦糖係同蛋分開,客人可自己調較甜度
第二,新鮮橙絲配上淡味既蛋。好正

驚喜未完..........
磨菇底下既幕絲,原來加左黑松露
意想不到地夾,好香,松露香停留係口腔內,齒頰留香

磨菇旁邊時樹技就係用黑朱古力整既,配埋薄何葉,又一正正子
清新感覺
餐牌
選擇唔算太多,店主話大概3個月就會轉新menu
不得不提店主真係好有心機係研究甜品方面
借隔離台下嘅甜品來影相
下次要試呢個!
開頭睇到價錢覺得有d貴,但食落,覺得係超值
以咁既心思+咁特別既甜品
兩個人250! 短短一個鐘,好似品嚐左一埋藝術品

整體黎講:
甜品一流
店主耐心介紹「藝術品」
性價比高
2016-06-12
$125 (宵夜)
蜂蜜桂花茶
小糖鈕森林98
  • 小糖鈕森林
2016-06-13 192 浏览
元朗好味道!一直都知啦~今次仲食埋甜品!身水身汗行過來,先飲為敬。。小糖鈕特飲!想飲杯冰涼到冒煙 ge飲品~估唔到真係識噴煙!原來加左乾冰係底~好有趣!露比的是杞子及番石榴特飲!一飲就好香番石榴味~慢慢地又有杞子味!清清哋好舒服~大糖鈕特選併盤!見到就心花怒放!一樣樣試~先食中間生果為主的!紅色的小杯,有西瓜可清清喉嚨~和藍梅小杯一樣,有奶凍在底!香軟幼滑~還有一款熱情果甜品,口感特別,下面的雪芭好冷涼清新!外圍呢~就精選 2 款。。朱古力小杯!作為朱古力控,是至愛! 蘑菇小杯!蘑菇甜點加左黑松露粉,所以真係有菇味ga!下面的奶凍一樣好好味呢~
元朗好味道!
一直都知啦~
今次仲食埋甜品

身水身汗行過來,
先飲為敬。。
小糖鈕特飲!
想飲杯冰涼到冒煙 ge飲品~
估唔到真係識噴煙!
原來加左乾冰係底~
好有趣!

露比的是杞子及番石榴特飲!一飲就好香番石榴味~
慢慢地又有杞子味!
清清哋好舒服~

大糖鈕特選併盤!
見到就心花怒放!
一樣樣試~

先食中間生果為主的!
紅色的小杯,
有西瓜可清清喉嚨~
和藍梅小杯一樣,
有奶凍在底!
香軟幼滑~
還有一款熱情果甜品
口感特別,
下面的雪芭好冷涼清新!

外圍呢~
就精選 2 款。。
朱古力小杯!
作為朱古力控,
是至愛!

蘑菇小杯!
蘑菇甜點加左黑松露粉,
所以真係有菇味ga!
下面的奶凍一樣好好味呢~
2016-06-13 280 浏览
較早前入左元朗探朋友, 除左品嚐左美味的上海菜, 我地仲連甜品都唔放過.難得山長水遠來到玩朗這個美食之區, 又點可以錯過任何一個食好野的機會.朋友再推介我地去食特色甜品小糖鈕小糖鈕位於置唔算難搵, 如果你知大坑渠B仔的位置, 直直向前行就會找到.店內環境雖然唔算,大但就充滿童話色彩.急不及待要睇下有什麼與別不同的甜品其實餐牌上的款式不算多, 但每款甜品都很精緻, 也很特別. 賣相完全是酒店級水準, 未食已經好期待.天氣太熱的情況下, 先單點左2杯特色飲品. 分別是MOJITO(無酒精) HK$32 和 ICED YUZU PLUM TEA HK$322款飲品加左乾冰, 有噴煙的效果, 未飲但視覺上已經覺得有透心涼的效果.MOJITO(無酒精): 薄荷味重,口感清新YUZU PLUM TEA: 味道是酸酸甜甜的, 很解渴, 也令人感覺很開胃在每樣都想試的情況下, 我地幾經商討後,決定點餐廳的皇牌小糖鈕特選拼盤 HK$198.當中會有餐牌內5款主打甜品+3款神秘甜品整個甜品賣相相當好, 而且跟酒店內的甜品賣相有得比, 完全感受到是用心製作.食之前, 店員都會好細心每款口味介紹俾我地知.依家
朋友再推介我地去食特色甜品小糖鈕
店內環境雖然唔算,大但就充滿童話色彩.
急不及待要睇下有什麼與別不同的甜品
MOJITO(無酒精): 薄荷味重,口感清新

當中會有餐牌內5款主打甜品+3款神秘甜品
食之前, 店員都會好細心每款口味介紹俾我地知.

依家我就介紹一下比較喜歡的幾款甜品啦!!
這個是富士蘋果撻, 用了烹調過的富士蘋果鋪底, 所以口感有點微暖, 上面就是雲呢嗱雪糕, 雪糕質感厚實, 兩者同時入口時, 有一冷一暖的交替效果, 很有層次感. 味道不算太甜.
綠茶奶凍, 這個是其中我最喜歡的甜品, 因為奶凍口感香濃綿密, 有濃郁的綠茶香, 配上紅豆蓉同食, 是不敗的組合. 另外兩支脆棒是用腐竹做成的, 完全看不出. 口感香脆蜜甜, 不錯.
喜歡黑松露香味的朋友注意, 千萬不要錯過這個黑松露燉蛋.
首先燉蛋很幼滑, 入口時會先品嚐到濃濃的蛋香, 緊隨其後黑松露的香味就會湧出來, 而且於口腔內漫延, 就算食完之後, 黑松露香味也能於口腔內久久不能散去. 真的很味美.
而裝飾的蘑菇是用蛋白做成, 外型相當神似, 味道也不會太甜. 整個甜品精緻又有內涵, 推介給大家.
伯爵茶奶凍, 口感同樣綿滑, 但茶味不會太濃, 配上新鮮果肉一齊食, 有一種清新的感覺.

2016-05-29
2016-06-13 227 浏览
友人說到元朗有幾個村屋的樓盤都不俗, 著我可以去看看. 一場來到元朗, 又不太想吃正餐, 便在 openrice 上找找元朗甜品店, 發現這家高排名, 而且吃的甜品幾特別, 應該會深得我心. 地點在 B 仔涼粉附近. B 仔試過一次後就再沒去, 對一些靠大件頭但沒特別煮食功架的食物都沒有喜好. 旁邊的小糖鈕, 賣的是難度高的精緻甜品, 裝修都是比較地道但色彩繽紛. 一進門, 裡面的一個蛋糕櫃把形象分拉高不少. 燈飾, 各處都有糖鈕的裝飾. 把餐牌番開, 每樣東西都想叫. 店主 James 提議我們點拼盤. 好的, 就叫拼盤吧. 見隔離臺叫飲品很靚, 我們又點了一人一杯. 小糖鈕特飲, $32 煙不斷湧出來!全場都望著我們, 真的超夢幻. 瘋狂影了一輪, 店主 James 介紹一下. 原來乾冰是黏在杯底的, 只有玻璃杯才可以黏在底, 不會令客人誤飲了乾冰弄傷, 又做到超強噴煙效果. 特飲中加有打碎了的枸杞, 微甜, 味道不重, 清喉嚨吃甜品很好.香檸薄荷梳打, Mojito, $32半杯都是薄荷葉, 很足料. 一紅一綠, 超美.大糖鈕特選拼盤, $198拼盤有5款指定甜品同3款神秘甜

小糖鈕特飲, $32

香檸薄荷梳打, Mojito, $32

半杯都是薄荷葉, 很足料. 一紅一綠, 超美.
大糖鈕特選拼盤, $198

拼盤有5款指定甜品同3款神秘甜品. 店主 James 說基本上每幾日都會轉換一次, 換上時令的甜品.
芒果心太軟/ molten mango
順時針由淡味吃到濃味, 先吃芒果心太軟. 件頭不大, 但一切下去的流心效果還是很充足. 芒果材料甜品熱吃的還是第一次, 芒果的味道從鼻腔沁出, 味道淡淡的卻很特別.
富士蘋果撻/apple crumble
糖煮蘋果的甜度適中, 混合少少的吉士醬. 最緊要是那些曲奇碎 (Crumble)  是很脆口鬆化, 坊間的多是混了蘋果放了長時間而變軟, 這兒十分正宗.
薄荷青瓜西瓜沙律

這個是隱神秘甜品之一. 用上西瓜碎雪 (西瓜粒)混和青瓜粒, 上方放上西瓜脆餅. 吃下去很透心涼, 西瓜脆餅的西瓜香味很濃郁. 我通宵達旦地趕出這篇食評, 就是為了快點出等朋友仔在店家換這款甜品前趕去吃.
玫瑰荔枝士多啤梨布甸
一開始就被這道甜品吸引, 現在終於吃了又不捨得. 用薄脆做的玫瑰花不是玫瑰味道, 店主James 說要把玫瑰花弄碎, 混和士多啤梨布甸同吃. 脆脆有點硬, 很難用小匙弄碎, 但混和了布甸後, 在吃滑滑的布甸時又有多重口感. 士多啤梨布甸微酸, 忌廉打得超滑卻口感紮實.
綠茶奶凍

綠茶味超濃厚, 有微微的甘苦味, 相信會滿足男士和女士的口味. 配上自煮的紅豆, 紅豆不甜, 所以主角都給柚子碎冰搶了. 柚子味道十分香, 絕對是為之一震,
黑加倫子慕斯
慕斯很甜, 像棉花糖的味道和質感. 中間釀了流心雪芭, 技巧高超.
白朱古力忌廉意大利黑松露配香橙燉蛋

勁正勁特別. 上方磨菇頂是馬卡龍, 白朱古力忌廉菇是菇身, 那黑松露的香氣充滿整個口腔, 因為是混在忌廉中, 所以鹹吃的黑松露放在甜點中非常鮮明卻又融和.
底層的香橙燉蛋, 上是蛋白, 下是香橙. 發現那黑松露太好吃太特出了, 短暫失憶忘記了這個味道.
朱古力布朗尼/ Chocolate Brownie
朱古力布朗尼用上 70%朱古力, 味道超濃, 朱古力控會十分喜歡, 但我自己就喜歡牛奶一點.
上方是新鮮橙肉, 清清黏在口腔的朱古力. 上方兩條是
鮮濕腐竹, 曬乾再烤, 厚身得來十分香脆,
濕腐竹再烤, 腐竹香氣更濃, 好清新.
碟子上的碎碎, 是拖肥脆糖, 綠茶粉等, 加上朱古力鈕, 全部都食得, 這是一個吃得的藝術品呢!

品嘗甜品時, 店主James一直用心講解, 原來是文華和半島出身的, 酒店水準, 怪不得甜品都是有樣有內涵有技巧. 住元朗都很不錯呢, $200 元就可以吃到8款精緻甜品, 在尖沙咀吃這些, 每款都要50元以上呢. 上次來元朗吃 "魚旨"文壽司, 己經覺得元朗人很懂吃, 今次小糖鈕同樣有這感覺.
2016-06-12
  • 大糖鈕特選拼盤
2016-06-12 113 浏览
又係元朗搵甜品食  決定去尼間試下, 地址黎講真係極級難搵, 搵到我地幾乎放棄 我地一行六日叫左一個大SET同一D甜品, 因為想試多D野一向都知元朗既小糖鈕D甜品係甜到爆, 鐘意食甜既我當然唔放過我自己就嗌左70%特濃朱古力配新鮮鮮橙啫喱橙同黑朱古力真係perfect match!!!無想像到竟然可以咁夾!!!朱古力口味同香味都勁香濃, 好岩我呢D朱古力控, 食落去個口感好厚, 相比起我食過一D口淡淡既朱古力甜品, 呢個真心推薦!!!朱古力brownies都好好香,不過愛甜既我都覺得稍為甜咗小小. 值得一提既係,老闆好友善.
又係元朗搵甜品食
決定去尼間試下, 地址黎講真係極級難搵, 搵到我地幾乎放棄
我地一行六日叫左一個大SET同一D甜品, 因為想試多D野
我自己就嗌左70%特濃朱古力配新鮮鮮橙啫喱
. 值得一提既係,老闆好友善
2015-06-14
2016-06-07 261 浏览
喺元朗,一向都有唔少隱世美食。今次同朋友一行三人,就食完飯之後係大坑渠旁邊散步而發現今次嘅甜品店。位置雖則隱匿,但就在舊b仔十多米遠,相信元朗人一定識去。鋪面不大,則使滿座亦不過可以坐二十人左右。平日9點幾,店裏面除了我們亦只有一枱人。後來有問到住元朗的朋友,週末假日小糖紐必然滿座,"如果星期六日都唔坐滿,就可以執笠。"諗諗都有道理。店面雖小,但處處暗藏用心,不論燈飾,裝飾都有糖紐嘅身影。而今次我哋叫嘅大糖紐特選拼盤,碟上嘅伴碟亦用朱古力造嘅衫紐造型,配合主題,別有用心。呢個拼盤有5款指定甜品同3款神秘甜品。店主說基本上每幾日都會轉換一次,"早兩個月一週年,成個餐牌所有甜品都換咗。"除左帶畀人新鮮感,仲會因為時令而轉換原材料。呢個拼盤3至4人食就啱啱好,8款細甜品十分精緻,有啲難度頗高,非常考師傅嘅用心。例如:芒果心太軟,大細只有一隻雞蛋,但仍要做到流心效果,同正常size嘅效果一樣,非常考功力。而我個人最推薦嘅係富士蘋果撻同一款朱古力神秘甜品。蘋果撻上面有一小球movenpick雪糕,下面是熱甜品嘅蘋果撻,雪糕溶化前後有不同享受,十分神奇。而神秘甜品嘅上面有兩小塊腐竹,完全出乎意料之
喺元朗,一向都有唔少隱世美食。

位置雖則隱匿,但就在舊b仔十多米遠,相信元朗人一定識去。
鋪面不大,則使滿座亦不過可以坐二十人左右。
平日9點幾,店裏面除了我們亦只有一枱人。

後來有問到住元朗的朋友,週末假日小糖紐必然滿座,
"如果星期六日都唔坐滿,就可以執笠。"諗諗都有道理。
店面雖小,但處處暗藏用心,不論燈飾,裝飾都有糖紐嘅身影。
"早兩個月一週年,成個餐牌所有甜品都換咗。"
除左帶畀人新鮮感,仲會因為時令而轉換原材料。
大糖紐特選拼盤
芒果心太軟
而我個人最推薦嘅係富士蘋果撻同一款朱古力神秘甜品
蘋果撻上面有一小球movenpick雪糕,
下面是熱甜品嘅蘋果撻,雪糕溶化前後有不同享受,十分神奇。
神秘甜品
而神秘甜品嘅上面有兩小塊腐竹,完全出乎意料之外,
下面喺朱古力brownie,用咗法國嘅70%朱古力入口溶化,感覺濃濃朱古力,
相信喜愛朱古力甜品的都唔能夠錯過。
店主James甫上甜品先讓客人拍照,再為客人悉心解釋拼盤上各種甜品
其實一家食店是否用心,食客是心裏明白的。
喺品嘗甜品時,從James談天之間,都感受到佢用心良苦,
一切大小處,都係佈滿心思。
甜品,並唔喺咁簡單。
2016-06-02
$110 (宵夜)
大糖紐特選拼盤
芒果心太軟
神秘甜品
2016-06-03 318 浏览
睇到網上推介,決定黎呢間小糖鈕黎食下D「藝術品」,搵到呢間個陣發現冇咩人,只有一兩個客人,心唸左一陣到底入5入去,但後來都覺得人少少當COFFEE 傾計都幾好。四個人叫左一個老闆推介的甜品拼盤,因為其他單叫都略貴,所以一次就試哂所有仲好。鋪面裝修全部都系用「鈕」的圖案,其實都好有特色,原來「SWEET BUTTON」 翻譯個黎,第一次食甜品有老闆逐個介紹款式(因為我地不斷問呢個咩黎,個果咩黎架XD),佢都好有耐性解釋。老闆話呢個拼盤有3個神秘甜品,隔一兩日就轉,而其他就系個MENU可以搵到,甜品系由淡味至濃味而有次序咁食,而且碟面個D 鈕同軟糖除左裝飾之外,系可以食稼!我覺得印象深刻系幾有幾款。一是心太軟,平時食得太多傳統的朱古力味,今次呢個系芒果心太軟,里面既芒果好鮮甜中帶少許酸,系好開胃,而且唔覺得好飽濟。另外,有一個系70%特濃朱古力,最特別系佢上面個層脆脆系甘筍黎既,兩個襯埋又唔會互相搶走大家既味道,而第三款就系黑加倫拿破輪,配砵酒黑加倫汁,外型上已經好高級,老闆話因為出面食既拿破倫一向被人好膩既感覺,但呢個反而比到一種小清新,味道酸甜而且有幾粒紅桑子,加埋拿破倫一齊食是入口即

一是心太軟,平時食得太多傳統的朱古力味,今次呢個系芒果心太軟,里面既芒果好鮮甜中帶少許酸,系好開胃,而且唔覺得好飽濟。另外,有一個系70%特濃朱古力,最特別系佢上面個層脆脆系甘筍黎既,兩個襯埋又唔會互相搶走大家既味道,而第三款就系黑加倫拿破輪,配砵酒黑加倫汁,外型上已經好高級,老闆話因為出面食既拿破倫一向被人好膩既感覺,但呢個反而比到一種小清新,味道酸甜而且有幾粒紅桑子,加埋拿破倫一齊食是入口即溶。

而其他甜品就一般般,不過呢個地方好就相對黎比較「慢活」,可以一邊傾一邊慢慢食,系唔錯既!
2016-06-01 370 浏览
說到元朗甜品,想必大家的第一反應就係B仔,其實隔著兩個街口都有一間十分之出色的甜品店。之前有唔少甜品愛好者推薦過小糖鈕,而且平時好少有機會入元朗食飯。今次就返壽星附近,一於探入元朗一嘗究竟。行到門口見到這別具一格的店內裝潢,有些吃驚,so colourful!閑日人唔多,坐低細看發現店內裝修十分一致,都是以「糖鈕」為主題,無論是墻紙還是燈罩。揭開menu,發現每一款甜品看起來都很誘人,店員推薦我們點大糖鈕特選拼盤,一次過可以試曬八個品種,其中有三款係mystery,好令人期待!先上飲品,我自己點的是糖鈕特飲。一上來就好surprise,見啲煙不斷湧出來!同好友影個不停。一問先知原來下邊加咗乾冰先有咁嘅效果。特飲中加有枸子,微甜的味道很是特別,推薦!終於等到主角啦。果然名不虛傳,每一樣看起來既精美又有特點,迫不急待地要一試為快!首先試的是富士蘋果撻,上邊軟滑的雲呢嗱雪糕非常好食,熱蘋果墊底,一凍一熱的口感交替,總體偏甜。拿破侖都要一讚,不同於平時所食的,造型獨特,呈拱形。酥而不散,吃的時唔不會整到周圍都係。入邊黑加侖子果肉甜中帶酸,比較清淡。芒果心太軟表現一般,個人對心太軟不感興趣。神秘
芒果心太軟表現一般,個人對心太軟不感興趣。
神秘甜品中的pear & guava & cucumber salad也要俾個like!初嚐覺得口味麻麻,放在一旁食其他甜品。最後再品方覺口味清新,青色系的番石榴與青瓜相得益彰,很適合夏天吃。
總體而言,每樣甜品賣相極佳,味道也很正,可謂色香味俱全,一次過大飽眼福同口福,也從中看到大廚的用心,誠意推薦👍🏾
2016-05-24
  • 大糖鈕特選拼盤
  • 富士蘋果撻
  • 黑加侖子拿破崙
2016-05-19 511 浏览
今天和朋友在元朗吃飯,聽她說附近的甜品不錯,便留肚去試試吧~我們一行四人,選了一個大糖鈕拼盤和燒焦蕉杯 這杯是凍的蜜柚梅子茶!好特別啊 杯內底部黏住乾冰,很多煙噴出來,而且可以一邊飲,不用等煙散了才喝 柚子甜甜的,梅子則是比較酸,帶點梳打的感覺~喝起來很醒神開胃,令的更期待之後的甜品!而這杯是老闆介紹的大糖鈕特飲,又名為La la la la la 是蘋果椰子味的,有點像沙冰,但又不是很冰的口感,挺軟滑。第一次嘗試這個配搭,椰子味很清甜,和蘋果的味道很合得來 大拼盤好像是一像藝術品,還沒吃,心情已經很好了 老闆細心地為我們介紹每一款點品,幾乎每一款都是外面吃不到的,真的很特別!例如這一個蕃茄雪葩~水果味道的雪葩很常見,不過用疏菜做的真是第一次吃。蕃茄味初入口有點怪,可能是不習慣,但吃過一兩口後覺得還可以接受 因為我本來也會吃蕃茄,這個蕃茄味真的很重很香 還有後面的紅豆綠茶奶凍,綠茶味很奶凍很特別。奶凍十分軟滑,入口半融~紅豆半沙,剛剛好 另外,芒果心太軟也是不錯的,外面很難吃得到~芒果很新鮮,重點是會流心,外皮半脆,一定要趁熱吃。這是我最期待的燒焦蕉杯,本來對香蕉

我們一行四人,選了一個大糖鈕拼盤和燒焦蕉杯
這杯是凍的蜜柚梅子茶!好特別啊

柚子甜甜的,梅子則是比較酸,帶點梳打的感覺~

喝起來很醒神開胃,令的更期待之後的甜品
蜜柚梅子茶(冷)

是蘋果椰子味的,有點像沙冰,但又不是很冰的口感,挺軟滑。

第一次嘗試這個配搭,椰子味很清甜,和蘋果的味道很合得來
大糖鈕特飲La la la la la~
大拼盤好像是一像藝術品,還沒吃,心情已經很好了

例如這一個蕃茄雪葩~

水果味道的雪葩很常見,不過用疏菜做的真是第一次吃。

因為我本來也會吃蕃茄,這個蕃茄味真的很重很香
還有後面的紅豆綠茶奶凍,綠茶味很奶凍很特別。

奶凍十分軟滑,入口半融~紅豆半沙,剛剛好

另外,芒果心太軟也是不錯的,外面很難吃得到~

芒果很新鮮,重點是會流心,外皮半脆,一定要趁熱吃。
這是我最期待的燒焦蕉杯,本來對香蕉的甜品比較感興趣

除了香蕉片、香蕉芭菲、蕉糖香蕉,還有朱古力核桃Brownie~

香蕉很新鮮,加上脆脆的焦糖,又胞又軟,口感很豐富。

Brownie質感比較實,個人較喜歡吃外脆內軟的,而朋友則覺得不錯!
這是一間很用心的小店,不論是甜品的質素還是服務態度,有機會也想再來吃玫瑰荔枝燉蛋~
蜜柚梅子茶(冷)
大糖鈕特飲La la la la la~
2016-05-19 181 浏览
在instagram甜品70%特濃朱古力($98),其精緻的賣相和好評吸引了我這個朱古力迷。故相約同住在元朗的朋友去試試。底層的朱古力十分濃郁香滑,質感很moist,層次豐富,味道不會太甜也不會太苦,吃完整個也不覺漏。上面用movenpick雪糕,質素自是信心保證,而廚師也加了微辣的脆片,味道更加刺激味蕾。非常滿意的甜品!!朱古力迷必試
在instagram甜品
70%特濃朱古力

非常滿意的甜品!!朱古力迷必試
70%特濃朱古力
2016-05-18 157 浏览
元朗太多好甜品了,之前常常都去河邊的大糖盛世,可惜該店己經不在了,這個位置附近開了這家小糖鈕,但是,朋友身為元朗人都久久未試,趁住今日有緣又有出外覓食機會,朋友也終於決定一試了可能也有很多人不想等涼粉吧,連帶這家店都頗見人潮,店員問是否可以選露天坐位,經友人肯首後,多等十分鐘之後就可以入坐了,不過到甜品到了後才發現太多蚊子滋擾了,下次都是要坐室內.朋友胃納不大,卻又想試多幾款甜品,所以提議點這個大拼盤,正好迎合了友人的願望.有點意外製作時間很短,傾不到兩句就送上了這個賣相很大堆頭的拼盤,店員放下後隨即詳細介紹.一共有八款,抱括:蘋果金寶,Cheese cake,Brownie,蛋白餅,三款以紅莓,士多啤梨,橘子做的Mousse,還有一款松露與蛋的,......店員還推介由淡味開始食.還從新排好了濃淡的順序呢.先試蘋果金寶,蘋果醬的甜度剛剛好,餅底不會太碎而且更多大小不同的顆粒,吃下去更加層次分明.Cheese Cake及蛋白餅的表演平平,一般坊間的出品都是差不多水平.兩款莓類的甜點,那個士多啤梨的個人覺得不錯,因為以士多啤梨做的甜品,多數都有一股藥水味的錯覺.這個甜香為主,用上新鮮的士
大糖鈕特選拼盤
這個甜香為主,用上新鮮的士多啤梨,較重的酸味平衡之表現頗見不俗.至於另一款桑莓做的,
有點像雪糕新地,只是其中一層是啫哩罷了.
橘子做的Mousse基本的味道是楊技甘露,不過面層的橘子醬很夠味道,起了個畫龍點睛的作用,
友人大讚不絕.Brownie朱古力味道亦夠濃夠香,但下層用上了香蕉作伴,我是幾接受的,
但是友人則搖頭不已.....而最後的一道松露燉蛋我倆都真的受不了,可以想像明明材料都是
"愛.回家"中查生點的黑松露炒蛋,但是卻是鹹的...看來我們都是少年,都很年輕,完全接受不了.
正如店家所言,這道甜品客人的意見都很兩極,不過店家提議,如果真的受不了,可以落單之前先講明.
吃罷,還是像之前一樣,抱著下次與友人一起試其他好東西的心情歸去也........
2016-05-14
大糖鈕特選拼盤
2016-05-17 369 浏览
整間店的設計都是以糖鈕為主,很可愛很特別除了堂食的甜品之外,還有店主自製的爆谷和手工品出售~餐牌的選擇不算很多,但卻是外面很多店鋪也吃不到的特色甜品。我和朋友一行四人,想試試不同的甜品,首先便叫了一個大糖鈕特選拼盤這個是For 2-4人的份量,正常的甜品是比這些大3-4倍的但可以一次過試這麼多款也是超值!食了很多款,樣樣都很好吃,各有特色!我決定推介幾款吧這個是芒果流心配青檸雪葩一切開,芒果果肉和果汁便馬上流出來了~芒果肉十分鮮甜,不像是罐頭做的青檸雪葩感覺清新,和芒果配合得剛好,酸酸甜甜的另外教我驚喜的是黑加侖子拿破侖~這個拿破侖和一般層層疊的拿破侖不同,這個是一條的酥皮是拱形,而中間的不是以往忌廉或是吉士,而是加入了黑加侖子慕絲。甜度適中,不過因為是條狀,與主角分離,令層次感少不免下降了。黑加侖子加入果肉,質感比較像更"實"的雪葩,味道清新這款神祕甜品不在餐牌內,但個人認為值得推介!用了雪梨和芒果做主調,配落入口即融的酥皮~不消一分鐘便被我們全吞到肚子裡去吃了很多清新水果為主的甜品,最後吃一個70%朱古力慕絲中和一下我特愛高濃度的朱古力!配上脆脆的甘荀絲,不說不知這個是甘荀絲呢~朱
整間店的設計都是以糖鈕為主,很可愛很特別

除了堂食的甜品之外,還有店主自製的爆谷和手工品出售~
餐牌的選擇不算很多,但卻是外面很多店鋪也吃不到的特色甜品

但可以一次過試這麼多款也是超值!
食了很多款,樣樣都很好吃,各有特色!
我決定推介幾款吧

這個是芒果流心配青檸雪葩

一切開,芒果果肉和果汁便馬上流出來了~
芒果肉十分鮮甜,不像是罐頭做的

青檸雪葩感覺清新,和芒果配合得剛好,酸酸甜甜的
另外教我驚喜的是黑加侖子拿破侖~
這個拿破侖和一般層層疊的拿破侖不同,這個是一條的

黑加侖子加入果肉,質感比較像更"實"的雪葩,味道清新
這款神祕甜品不在餐牌內,但個人認為值得推介!
用了雪梨和芒果做主調,配落入口即融的酥皮~
不消一分鐘便被我們全吞到肚子裡去

朱古力醇滑,就算在夏天吃仍然是教人停不了口。
我和其中一位朋友分別叫了熱的蜂蜜桂花茶和柚子梅子茶。
桂花很香,但蜂蜜有點淡。
柚子梅子茶很特別,柚子中和了梅子酸酸澀澀的味道,梅子味較重,很醒胃。
服務方面值得一讚的是老闆很友善地向我們推介甜品
更會逐道甜品介紹是什麼用料等,解說十分詳細,愉快的一頓甜品晚餐~
2016-05-11
2016-05-12 122 浏览
係元朗同朋友食完飯就黎左呢間佢介紹既甜品鋪食,鋪面好特別,好童真,係用鈕做主題既。叫左個藍莓心太軟,擺上台無乜特別香味,但感受到係熱辣辣岩岩出爐既,切開後藍莓流心從內湧出,藍莓醬唔係好甜岩岩好,個餅底同出面唔同既,脆卜卜又香口,幾特別,第一次試呢種餅底。

2016-05-02
2016-05-10 510 浏览
店內坐位不多,室外亦有兩張枱,不過夏天會較悶熱多蚊,不過店主十分友善,只要室內有客人離開,他便安排室外的客人坐進去。超初覺得價錢有點貴,吃後就知道是物有所值!比起樓上店鋪專做藝術甜品的,這個完全不遜!勇於嘗試的我們,第一次來就點了份mystery,因為餐牌顯示???,所以我們問店主是什麼,他說是為了常來光顧的客人而設,怕其他甜品他們吃厭了,所以這份Mystery是定期轉換的神秘口味。這一盤內有3份小點,首先是西瓜青瓜加蜜柑啫喱,底下的蜜柑啫喱味道跟平日買到日式那種有點像,但這個會比較少甜,更合我口味!我最喜歡這種迷你蜜柑多汁又爽甜!面層放西瓜及青瓜亦很清新,西瓜很甜美多汁爽口,整杯像一份沙律,為接下來的甜品作好開端。熱情果雪皅微甜微酸,很清新,很適合這種悶熱的天氣!70%朱古力慕絲十分濃郁,朱古力甘醇細滑,適合不喜歡太甜的朋友,再配以脆脆的酥皮脆絲,增添口感上的層次。除此之外,碟上的裝飾都可以吃,拖肥脆糖較硬,是比較甜膩的,而鈕形朱古力則配合了店名「小糖鈕」,自家製了鈕形的黑/白朱古力,可裝飾又可食用,花了心思!蘑菇是蛋白脆餅,先是香脆,後是完全融化於口中,滲出松露香!然後底下白色的是
懸鈕
熱情果雪皅微甜微酸,很清新,很適合這種悶熱的天氣!
蘑菇是蛋白脆餅,先是香脆,後是完全融化於口中,滲出松露香!然後底下白色的是白朱古力松露慕絲,細滑得毫無瑕疵,入口即溶,帶着強烈松露香而絕不甜膩!
還有底下的濃郁酒香黑朱古力慕絲,甘甘的酒味與松露十分合拍!上面有網狀的黑朱古力,幼滑細緻,瞬間融化在口中!
小糖鈕森林
還未完的!還有一個橙香焦糖燉蛋,焦糖面很脆,底下的燉蛋較挺身,帶輕微的橙香,令平日甜膩的焦糖燉蛋變得清新!
這樣的新配搭我是第一次試,極力推介各位愛松露的朋友!
黑加侖子拿破侖
最後有這個非一般的黑加侖子拿破侖,因為一般的拿破侖都是一層一層相間的,而這個的酥皮卻做成了圓拱形,中間的不是吉士,反而是黑加侖子慕絲。
酥皮很鬆化酥脆,稍帶牛油香,但略嫌層次不夠豐富。而黑加侖子有點似是雪皅的口感,帶冰感但亦有拉張力,當中有不少黑加侖子果肉,整體不甜但偏酸,比其他都要清新,但亦較清淡。
整體來說,最滿意的甜品是小糖鈕森林,因為將松露混入甜品實在是意料之外的火花!而最抵吃的是懸鈕,有3份甜品合併但亦比其他便宜。雖然這裡坐位不多,亦只見店主一人一腳踢,但誠意可嘉!創作新穎,而不失味覺上的享受!
2016-04-28
$150 (宵夜)
懸鈕
小糖鈕森林