2016-04-05 235 浏览
精緻用心甜品 , 唔同時節甜品唔同,menu大慨有10 樣甜品 可以獨立叫 , 或者點「大糖鈕」 即係menu入面五款甜品既縮少版 再加上三個神秘甜品 (可點*小糖鈕*就有五個), 總共8 個喺一個碟上面 每一個都夠特色好味! 198蚊Menu甜品冰鎮玫瑰荔枝燉蛋冰鎮噴煙 燉蛋配合左玫瑰味 比較林身 入面有荔枝肉增加甜味 而且上面整得精美既玫瑰係薄脆 整爛佢 撈埋一齊食增加口感燒焦蕉杯朱古力核桃既brownies配以香蕉芭菲 再加上少少焦糖味既香蕉 應該用左少少火槍燒過增加焦香味雜草莓芝士忌廉杯上面係藍莓士多啤梨等雜果 下面分好左 芝士mousse,草莓mousse同忌廉 條理分明!意式蕃茄芭菲配紫薯mousse原來蕃茄係甜度高既生果 好適合做甜品, 成個芭菲充滿住蕃茄味配以少少新鮮蕃茄肉 上面再加濃甜味既紫薯mousse中和番蕃茄既青草味 配搭得宜!(而上面加上一塊白色既meringue蛋白加糖打成既solid以作裝飾)芒果心太軟心太軟皮好軟綿綿 芒果味好香 亦有少少流心 入面配以少少椰果 增加口感神秘甜品熱情果curd meringue以熱情果既殼做底 入面放入熱情果既curd (
[大糖鈕] 198蚊
Menu甜品
雜草莓芝士忌廉杯
意式蕃茄芭菲配紫薯mousse
芒果心太軟
神秘甜品
熱情果curd meringue
以熱情果既殼做底 入面放入熱情果既curd (凝乳) meringue 口感似係熱情果蛋糕甘 咬落有質感 上面再配以軟身既meringue以作裝飾 yummy
楊桃芒果沙律芭菲
外表兩細塊焗過既洋桃乾,有心思, 入面充滿住洋桃 同芒果碎 配以一d 咬落充滿果汁既粒粒 同埋芒果芭菲一齊食 十分特別
朱古力慕絲燴菠蘿
上面以焗過既乾身腐竹 外表美觀, 表面既脆脆下面充滿住燴過juicy 既菠蘿 , 下面加上濃烈甜度既朱古加mousse, 正
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
整體黎計 制作精美 感覺到師傅既用心, 專注,同創意。 價錢又唔貴 值得推介!
2016-04-03
$100 (宵夜)
2016-04-04 128 浏览
住九龍人既我,入得元朗都想試新野!發現間新甜品店,彩色鈕扣裝潢吸引左我 睇完menu,每樣都想試,就點'精選小拼盤' 實話雖然喜歡甜品,但好怕好甜好漏!呢個拼盤我同朋友都食曬我問過"型仔甜品師"甜品用蛋白糖,好為食客著想👍同時我見好多檯客人都叫精選大拼盤有幾款我食落都不禁嘩左一聲! 有富士蘋果撻,用富士蘋果唔會有甜漏感,比起用蘋果juicy好多!意式蕃茄芭菲,保留原有蕃茄味,mousse質感真的像食緊蕃茄一樣!仲有,小糖鈕森林,咸咸的,黑松露的味道!額外再點黑加侖子拿破倫,mousse+脆脆一齊食,甜、酸味好平均! 一讚係有哥哥姐姐會同每位客人講解拼盤上的甜品,十分有誠意仲有一些特色飾物、自家製曲奇! 溱柏住客証仲有優惠 !甜品水準仲食到咁多款式!額外我點了杯 蜂蜜桂花茶,潤喉清新!餐牌如下:
住九龍人既我,入得元朗都想試新野!

發現間新甜品店,彩色鈕扣裝潢吸引左我
睇完menu,每樣都想試,就點'精選小拼盤'
實話雖然喜歡甜品,但好怕好甜好漏!呢個拼盤我同朋友都食曬

有幾款我食落都不禁嘩左一聲!

仲有,小糖鈕森林,咸咸的,黑松露的味道!
一讚係有哥哥姐姐會同每位客人講解拼盤上的甜品,十分有誠意
仲有一些特色飾物、自家製曲奇!

溱柏住客証仲有優惠 !
甜品水準
仲食到咁多款式!

額外我點了杯 蜂蜜桂花茶,潤喉清新!
餐牌如下:
  • 黑加侖子拿破倫
  • 小糖鈕森林
  • 精選小拼盤
2016-04-01 127 浏览
食完飯.....行埋過去隔離到食埋甜品...呢間甜品店....真係近期食過價錢抵而又最有驚喜既一間...一去到...真係同個名一樣..哈哈.....入面有好多鈕既擺設呀..哈哈之後再睇佢個MENU其實佢算多野揀架....如果講緊只係得一個廚師的話....咁我就揀左個【super冰鎮玫瑰荔枝燉蛋$88】呢個一上枱我就覺得好似去左仙境一樣...因為佢底下係放左乾冰係到..雖然個乾冰係冇乜作用...但個影覺上已經好美甜品十分有創意。玫瑰燉蛋有香甜的荔枝味,上有用蘋果製的玫瑰花,少女一定愛。仲要講緊佢個燉蛋入面係真係有新鮮既荔枝肉在內的......之後再聽老闆話..其實如果我整醉左個蘋果製的玫瑰花撈埋落去個燉蛋到食...其實仲好味....之後試啦..又係...因為個口感又會唔同左....之後再嗌左個...之後再嗌左個綠茶奶凍-78蚊綠茶與紅豆一向是絕配,加上清新的柚子冰亦帶來與別不同的協調感,還伴以大大塊葉子狀的酥皮曲奇來豐富口感。順帶一提....其實佢旁邊的葉子狀都很香口....這樣的配搭我都來第一次嘗試....
食完飯.....行埋過去隔離到食埋甜品...
之後再睇佢個MENU
其實佢算多野揀架....如果講緊只係得一個廚師的話....
咁我就揀左個【super冰鎮玫瑰荔枝燉蛋$88】
但個影覺上已經好美
甜品十分有創意。
玫瑰燉蛋有香甜的荔枝味,上有用蘋果製的玫瑰花,少女一定愛。
仲要講緊佢個燉蛋入面係真係有新鮮既荔枝肉在內的......
又係...因為個口感又會唔同左....

之後再嗌左個...
之後再嗌左個綠茶奶凍-78蚊
綠茶與紅豆一向是絕配,
加上清新的柚子冰亦帶來與別不同的協調感,
還伴以大大塊葉子狀的酥皮曲奇來豐富口感。
順帶一提....其實佢旁邊的葉子狀都很香口....
這樣的配搭我都來第一次嘗試....
题外话/补充资料: 佢呢間甜品真係好有驚喜... 下次一定會再黎試埋其他野...
2016-03-31
  • super冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
2016-03-28 128 浏览
難得入到元朗食lunch 當然要食個飯後甜品啦前排係雜誌見到小糖鈕嘅精緻甜品 今日終於可以見真身 果然名不虛傳! 門面以一粒大鈕作logo裡面無論係牆紙或燈罩 都係用鈕作裝飾 色彩繽紛 叫左最有特色嘅大糖鈕特色拼盤 一次過滿足晒8種口感 5款主打甜品+3款神秘甜品單看擺盤 已經係五星級酒店嘅水準完美得如同藝術品一樣 不知應該從何入手😌😌 神秘甜品之一 藍莓心太軟 香甜嘅藍莓醬配上鬆軟嘅心太軟 加上鮮藍莓 三重口感 富士蘋果撻 蘋果絲被炸到金黃香脆 沾上糖粉雲尼拿雪糕配上暖暖嘅金寶脆脆同軟林嘅蘋果肉酸酸甜甜 又暖又凍 口感豐富👍🏼黑加侖子拿破侖 拿破侖口感鬆脆👍🏼下層慕絲酸酸甜甜 香濃黑加侖子味 玫瑰荔枝燉蛋 燉蛋非常嫩滑 中間夾有荔枝肉進食時將由薄脆做成嘅玫瑰花打碎並混合燉蛋口感更為豐富👍🏼👍🏼👍🏼 欣賞店主嘅一絲不苟 一整個拼盤除器皿外全部都可進食 並親自制作👍🏼用小店價錢可以食到酒店級水準 的確值得支持👍🏼
難得入到元朗食lunch 當然要食個飯後甜品

前排係雜誌見到小糖鈕嘅精緻甜品

今日終於可以見真身 果然名不虛傳!

門面以一粒大鈕作logo

全部都可進食 並親自制作👍🏼

用小店價錢可以食到酒店級水準 的確值得支持👍🏼

大糖鈕特色拼盤
2016-03-28 139 浏览
很多時候晚上經過這裡,總是滿滿的人潮等候進內。這天,特意與朋友於下午時間拜訪這間人氣頗高的甜品店「小糖鈕」。「小糖鈕」這個名字也十分易記,店內的怖置、配搭均與其店舖名字十分符合。下午時間幸運不用等位便可入內,抬頭望望,連燈罩也給七彩繽紛的衣服鈕所包圍著。發現紙巾上也印著小糖鈕標誌,證明店舖在細微地方上也悉心裝扮過,紙巾上也不忘留下印記。冰鎮玫瑰荔枝燉蛋從侍應手上端上來時候,已開始感受到眼前視野煙霧瀰漫,瀰漫之際散發著陣陣芬芳的玫瑰味。未吃前,視覺已得到充分的滿足,完全沒法想像燉蛋也能創出其他的味道來,創意十足。先嚐一口,發現不是一般普通燉蛋的厚身質感,反而像在吃奶酪似的,細滑無暇。士多啤梨、荔枝果粒混合在一起,產生一種清甜感覺,很適合這個春夏季節時份。玫瑰花以蘋果皮來製作,非常有心思,脆口無比。黑加侖子拿破崙外表已非常吸引眼球,一般只有在酒店才會出現這樣的擺設,光研究如何擺法應該花了不少心思。環狀型的酥餅,吃下去鬆脆可口。藍莓、紅桑莓均勻分怖在表面及內裡。粉紅色長條味道是甜甜的,與下層夾著各種莓的情況下一起吃,顯得相當有層次感,比例均衡酸甜適中。若單是吃下層,酸度便會較為濃烈。香檸薄荷
香檸薄荷梳打
又是煙霧彌漫的時候,店舖連飲品也能做到這種效果,完全是驚喜。這些效果全是因為飲品加了乾冰的效果。青檸薄荷葉配搭,味道清爽自然,帶點青檸雪碧的味道,因採用新鮮薄荷葉關係,薄荷味道相對輕微。對於向來不太喜好薄荷的人,會因而喜歡上這款飲品。

元朗原來隱秘有這一間高水準甜品,在質素、賣相下,價錢相對合理,無論甜品、飲品均看得出是花了不少心思。
2016-03-26 299 浏览
有朋友話元朗入面有間好正嘅甜品小店,耐唔耐都會推出好多新款甜品,如果去開附近食飯一定要食埋。因為呢間小店做出嚟嘅甜品味道與外表都有五星級嘅水準,咁岩前幾日去開附近就一於同朋友食埋佢啦。小店內裡環境都以鈕作為主題,色彩繽紛嘅顏色代表著甜品係由多款顏色組成,食完會令人更加開心更加色彩繽紛。大糖鈕特選拼盤(5款主打甜品 + 3款神秘甜品)呢個拼盤總共有8款甜品每款都非常精緻,今次真係要相機食先啦,因為成個拼盤都非常之靚。黑加輪子拿破輪:唔會好似傳統將酥皮一層層疊放,而係把酥皮整成一個半拱形,令甜品更似藝術品。而酥皮沾上細滑重果香嘅黑加侖子吉士,非常好食而且甜度岩岩好。桂花果凍配楊桃柚子沙律:呢個甜品以桂花果凍、楊桃、柚子肉作為材料,看似平平無奇但呢個組合真係出奇地夾,每一啖都會有桂花與楊桃、柚子嘅味道十分清新,唔怪得呢個係神秘甜品之一,下次一定要再食呢個,因為真係堅好味。紅豆抺茶檸檬芝士餅:紅豆抺茶其實已經係好多人眼中嘅絕配,但估唔到加埋檸檬嘅清新可以令到成件事更加完美。而整個甜品拼盤我都感受到大廚果份認真,因為每款甜品嘅組合都非常之夾,亦與平時食開嘅甜品與別不同。冰鎮玫瑰荔枝燉蛋:粉紅色的
大糖鈕特選拼盤(5款主打甜品 + 3款神秘甜品)
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋:粉紅色的玫瑰荔枝燉蛋裡加入了草莓醬,於拼盤上非常搶眼。食果陣要將酥皮整碎同燉蛋一齊食令口感更加豐富,而燉蛋亦非常軟滑每啖都有玫瑰荔枝香味。
富士蘋果撻:酥皮放在甜品表面,令酥皮與富士蘋果粒分開,而果肉味道適中甜酸並重,加埋酥皮一齊食真係好滿足。
小糖鈕森林:蘑菇造型超級可愛,蘑菇頂部係用蛋白做成,而下則是黑松露白朱古力,每一啖都係超濃嘅黑松露香氣,而蘑菇下面就係一個橙味燉蛋,與黑松露白朱古力一齊食又係好有驚喜。
雜草莓芝士忌廉杯:表面是雜草莓醬,雜草莓非常新鮮加埋芝士忌廉可省卻芝士油膩感,而整個甜品亦好清新。
牛油麵包布丁:與傳統麵包布丁不同是加入了麻糬,表面亦加了自製蓮子乾果。食嘅時候麵包布丁有好重嘅牛油味加入煙韌麻糬、蓮子乾真係好正,而且亦睇得出大廚花了好多心機係甜品每一個細緻位上面。
2016-03-25 172 浏览
鐘意煮野食既我,最近迷上研究甜品,但一個唔好甜野既人,點先可以吸引到我,當然係賣相laaa🙈 但呢粒鈕一次過滿足曬我好多個願望💕見到咁多款,眼闊肚窄既我,第一眼就被呢個拼盤吸引住😍靚到要餵飽部相機先😂 充滿好奇心既我,忍唔住即刻要問要問應該食邊樣先la,從師傅既介紹我感到佢對甜品既熱誠 呢個麵包布甸加左麻薯,口感煙韌,仲有加自家制糖蓮子,食落去唔係傳統死甜果種,加埋麵包布甸一齊食,感覺唔似成緊西式甜品,好香,幾特別,中間仲加左焦糖軟糖碎碎,正! 之前自己都有整過Apple crumble , 但呢個最特別佢係將蘋果做左兩個口感,上面個脆脆絲都係蘋果黎,我最鐘意撈埋雪糕一齊食,而底層就係焗左既蘋果撻好驚佢溶所以之後就馬上食佢喇,但一食落發覺佢唔係雪糕,食落凍凍地,質地好滑,軟身,加埋個拿破侖脆脆食,唔錯,而粉紅色果兩支棒係士多啤梨蛋白,脆脆地,唔太甜,好香士多啤梨味,如果有得散買呢個棒就好喇😍楊桃做甜品真係好少有,之前食過楊桃味雪條,之後一直想搵楊桃做既甜品,而家終於比我遇到喇,上面兩塊係楊桃乾,咬落去係煙韌,香甜既味道,中間加左柚子絲,爆珠,楊桃酸酸甜甜好夾,最底桂花糕好清新

見到咁多款,眼闊肚窄既我,第一眼就被呢個拼盤吸引住😍
麻薯麵包布丁

黑加侖子拿破輪
楊桃柚子桂花糕
楊桃做甜品真係好少有,之前食過楊桃味雪條,之後一直想搵楊桃做既甜品,而家終於比我遇到喇,上面兩塊係楊桃乾,咬落去係煙韌,香甜既味道,中間加左柚子絲,爆珠,楊桃酸酸甜甜好夾,最底桂花糕好清新,再一個創意之作
抹茶紅豆檸檬芝士餅
個人係抹茶&芝士控,所以希望抹茶+紅豆可以再多d , 檸檬芝士餅少d,檸檬味少d 🙈, 但食落去味道出奇地夾
小糖鈕森林
咁多個裡面,呢個係我最鐘意,除左創意滿分,呢個係最唔甜既,白朱古力忌廉充滿好香既黑松露味,加埋個蘑菇形狀蛋白脆食一流,香橙燉蛋好滑,感覺自己唔似食緊甜品一樣,love it , 會再黎散叫,因為迷利版太細喇🙈
玫瑰荔枝燉蛋
玫瑰花係脆脆黎,我好恨咁將佢整碎,撈埋佢地一齊食,食落去脆脆+軟身荔枝,口感好得意
雜莓芝士忌廉杯

中間用左 Mascarpone Cheese , 怕甜既我將果醬整走左d先食到 , 呢個甜品有師傅專設既匙羹,所以唔怕擔心食唔到最底果層gaaa
朋友點左呢杯好有效果既特飲,加左乾冰係底,所以會出煙,有氣而且唔太甜,杞子+番石榴味好 fresh
果茶
食親甜品我就例必order 茶/水,畢竟我唔慣太 sweet 😂

返到屋企好奇心驅使我睇下呢個師傅呢來歷,原來師傅來頭不少,從佢對甜品介紹,可以感受到師傅對甜品既熱誠,執著,從中不斷改良,制造驚喜,下次一定要黎睇睇有咩新攪作,支持一下小店

2016-03-22
$130 (宵夜)
麻薯麵包布丁
黑加侖子拿破輪
楊桃柚子桂花糕
2016-03-24 208 浏览
星期日冇野做 所以同媽咪去食甜品 去到果時已經有好多人 淨得一張2人坐餐牌款款甜品都好吸引,本身想叫3個甜品,包括''大糖鈕特選拼盤'',但老闆話叫住個拼盤先,唔夠食先再叫好彩聽老闆話,個拼盤好大碟total有8款甜品拼盤包括餐牌內5款主打甜品+3款神秘甜品,個賣相已經100分,酒店級水準冰鎖玫瑰荔枝燉蛋:燉蛋上面朵玫瑰花係薄脆,薄脆加埋燉蛋好香荔枝味嘅清新甜,平均左個甜味,好Fresh!個口感都好豐富芒果流芯配青檸雪芭:呢個類似心太軟,但冇佢咁流心,佢仲有d芒果粒,連埋個雪芭一齊食,個味好夾仲好有口感 但可能d芒果未夠熱 所以有啲硬同酸麵包布丁:第一次食麵包布丁,又幾好食喎上面有兩小塊麵包同有啲橙味嘅糖,個布丁好重蛋白味,好香 但佢仲有啲口感類似年糕嘅野,我覺得同個布丁唔太夾 柚子楊桃沙拉:最鍾意呢一款上面有兩片楊桃乾,好脆好好味佢個沙拉係用柚子肉加楊桃粒加爆珠整,好豐富嘅口感,再加埋最低有桂花jelly,好fresh, 好清甜雜草莓芝士忌廉杯:上面果層係士多啤牌醬,個醬帶點酸,下面果層係士多啤梨慕斯,帶點甜。兩者加埋平均左個味,所以唔太酸又唔太甜,正!日本芝士蛋糕配綠茶紅豆:日本
星期日冇野做 所以同媽咪去食甜品
去到果時已經有好多人 淨得一張2人坐

好彩聽老闆話,個拼盤好大碟
total有8款甜品
大糖鈕特選拼盤:玫瑰荔枝燉蛋
大糖鈕特選拼盤:芒果流心
大糖鈕特選拼盤:麵包布丁
麵包布丁:第一次食麵包布丁,又幾好食喎
大糖鈕特選拼盤:柚子楊桃沙律
柚子楊桃沙拉:最鍾意呢一款
上面有兩片楊桃乾,好脆好好味
大糖鈕特選拼盤:雜草苺芝士忌廉標
大糖鈕特選拼盤:日式芝士蛋糕
日本芝士蛋糕配綠茶紅豆:日本芝士蛋糕好香芝士味,個紅豆唔會太甜,唔鍾意食紅豆嘅我都覺得夾埋個芝士好好味。佢個餅低有啲特別,應該係加左nuts,我都係覺得浄餅好味啲
燒焦蕉杯
燒焦蕉杯:入面包括香蕉芭菲,朱古力核桃班尼士同埋焦糖香蕉  香蕉加朱古力係永遠冇得輸
好夠香蕉味
但我覺得個香蕉容口感太厚
大糖鈕特選拼盤:黑松露香橙燉蛋
小糖鈕森林:呢個其實係白朱古力忌廉同意大利黑松露配橙香燉蛋
佢用白朱古力加黑松露同埋蛋白餅做粒蘑菇 賣相好cutecute
空口食個白朱古力黑松露就好漏 但加埋個蛋白餅一齊食 就均衡返個味道 完全冇左漏個感覺 個口仲留有陣陣嘅黑松露味
仲有橙香燉蛋,個燉蛋好滑,好有橙香味

食飽甜品,就叫兩杯野飲

佢啲飲品加左乾冰 所以不斷有煙升出嚟
香寧薄荷梳打
香寧薄荷梳打:好清新嘅口味 香寧味好重 令到冇咩薄荷味
但食完咁多甜野 飲啲清清地嘅野都唔錯
小糖鈕特飲 Wolfberry & Pink Guava
小糖鈕特飲 Wolfberry & Pink Guava:好特別嘅飲品 紀子加紅石榴
第一次飲由紀子做嘅飲品
兩樣野個味好夾 但我覺個味淡左啲啲 但總括嚟講都好好飲 估唔到紀子都可以咁好飲

唔算太貴嘅價錢可以食到啲酒店級水準嘅甜品 加埋環境又好  值得再嚟
2016-03-20
大糖鈕特選拼盤:黑松露香橙燉蛋
香寧薄荷梳打
小糖鈕特飲 Wolfberry & Pink Guava
2016-03-24 229 浏览
係元朗食完晚餐之後緊係唔可以俾佢停,要去食埋甜品啦,同行嘅女仔做足功課,搵到呢間甜品,所以就試下Walk-in~聽聞老闆之前係賽馬會餐廳定係係啲大酒店到做,搞到我真係未食先興奮!!!舖頭佔地唔多,所以入面唔係有好多位同有少少逼,所以就揀咗坐室外嘅位置,望下四周圍就可以知道老闆真係好細心,連燈罩都痴滿鈕扣因為店舖細,所以老闆都會親自落場幫手招呼客人,佢話呢個Menu係新出嫁,所以啱啱好可以食到~由於樣樣野都想試下,老闆就建議我地叫呢個大糖鈕特選拼盤,入面有五款甜品係原本有嘅A la Carte Menu,而另外仲有三款神秘甜品,係個Menu入面無嘅野黎,所以可能個個去到都唔同由於有太多甜品係同一碟到喇,所以我分開逐樣介紹啦:首先就係Menu上有嘅甜品,呢個黃色嘅蛋糕係芒果流芯,其實即係中間會有芒果蓉流出黎嘅蛋糕,蛋糕焗得啱啱好,所以一切開就有芒果汁同細粒嘅芒果粒流出黎,而且芒果好甜,一啲都唔酸。第二樣有嘅係富士蘋果撻,上面係炸到脆脆嘅蘋果絲,而下面就係一塊薄薄嘅蘋果果肉撻,成個撻都有淡淡嘅肉桂香,而且酥皮都幾鬆快,口感又脆又軟第三樣係意式蕃茄芭菲,呢個芭菲係我最唔鍾意嘅,唔係因為佢唔好食
!!!
大糖鈕特選拼盤
由於有太多甜品係同一碟到喇,所以我分開逐樣介紹啦:
芒果流芯
意式蕃茄芭菲
第三樣係意式蕃茄芭菲,呢個芭菲係我最唔鍾意嘅
,唔係因為佢唔好食,而係因為我本人好揀飲擇食,我唔鍾意食蕃茄
,但係我係有嚐試到嘅,係個蕃茄芭菲上面其實有紫薯Mousse,紫薯味就唔係太濃,如果連埋蕃茄芭菲一齊食,可能會被蓋過咗
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
第四樣就係冰鎮玫瑰荔枝燉蛋,現家真係好多地方都推出荔枝同玫瑰配搭嘅食物,其實兩者味道都係幾配合,呢到控制得好好,無放過多嘅玫瑰花香油,所以有淡淡玫瑰嘅滿清香
,而且仲有荔枝果肉係中間,同上面擺咗酥皮焗成嘅玫瑰花,不過燉蛋感覺就有啲“水”,應該再凝固多少少會更好
燒焦蕉杯
第五樣就係燒焦蕉杯,其實就係放咗香蕉芭菲、朱古力核桃蛋糕同蕉糖香蕉,未食之前都可想像到係咩味,朱古力同香蕉都可以話係絕配,而且軟滑嘅香蕉芭菲同實實地嘅朱古力蛋糕,所以口感豐富,而呢個甜品味道較重,最後先食會好啲
小糖鈕森林
見到個小糖鈕森林咁得意,我真係好想食啊
!!好彩老闆好好人咁俾我將其中一個神秘甜品,改為呢個甜品。雖然我錯失咗一個可以試到神秘甜品嘅機會,但係食完之後,我就覺得轉咗都一個唔錯嘅選擇(其實我會想用蕃茄芭菲換多啲lol
)~
小糖鈕森林
呢個蘑菇甜品真係幾可愛,而味道都唔簡單,蘑菇頂部就係蛋白餅,可惜因為潮濕嘅關係,個蛋白餅已經唔脆,變咗煙煙韌韌
。而個柄就係估你唔到嘅黑松露忌廉芝士!!係最底嘅係熱情果Mousse蛋糕,聽落啲野好似好怪唔太夾,但係連埋一齊食,熱情果嘅甜味同黑松露忌廉芝士可以話係非常和諧嘅味道,無一隻味蓋過另一個
芒果熱情果吉士泡芙
終於到Secret Menu喇~~呢個一睇就知係泡芙,而中間就有芒果粒同熱情果吉士,表面嘅泡芙無變得好淋,而熱情果吉士都幾好食,不過係咁多特別嘅甜品之中,略厭有啲簡單平淡
桂花啫喱杯
而最後一樣,亦都係另一樣神秘甜品就係呢個桂花啫喱杯,上面星星薄片,就係天然嘅食材楊桃,以為佢咁薄會係幾爽脆,但係口感其實係煙韌,底下有一啲荔枝爆珠,一粒粒咬開,口感好特別
,但係我就覺得成個甜品嘅桂花味太過濃

除咗啲特色甜品之外,一定留意咁靚嘅擺盤
,係碟幾不同角落都可以見到鈕扣型狀嘅朱古力,老闆話就連朱古力都係自家出品嫁
~~
Selecetd Herbal Tea
一路食甜品都真係唔好話唔漏,所以就叫咗個花茶平衡下個甜味,花茶都有幾款味可以揀嫁,而我都算係花茶愛好者,普遍嘅牌子我都有見過,不過呢個牌子都真係未見過。
Selecetd Herbal Tea
我就揀咗Rooibos Tangerine,講完都知係咩
~~但係聞落幾清香,應該有少少莓
呢個新出嘅Menu主要用嘅材料都好有夏日嘅感覺,好似芒果啊,熱情果咁,相信大熱天時下食會更加好食姐
~
题外话/补充资料: Monday to Friday 20% off for spending over $80 (Except public holidays and weekends)
2016-03-19
$115 (宵夜)
芒果流芯
  • 冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
2016-03-20 172 浏览
元朗區內甜品店成行成市,要殺出名氣確不容易。小糖鈕為了吸引甜品愛好者,以精巧的甜品拼盤作招徠,迎合眼闊肚窄但又想品嘗多款甜品的食客。嗜甜如我當然要造訪一下。目標非常明確,先點一份大糖鈕特選拼盤,另外點了以店家名字為名的大糖鈕特飲與小糖鈕特飲。大糖鈕特飲其實是 Apple Colada,外表樸素,清新蘋果香中帶沉實的椰子味,質地幼滑頗為 creamy。小糖鈕特飲即杞子配酸酸的紅石榴汁,血紅色的果液中不斷冒中煙霧,原來是杯底中加入了乾冰,昇華成二氧化碳而呈現出那麼霸氣的效果。主角上場,大糖鈕特選拼盤以八款迷你甜品組成,當中五款為餐牌內主打甜品,剩餘三款為神秘甜品。店員著我們先從品嘗屬於熱食的富士蘋果酥皮撻與芒果流芯配雲尼拿雪糕,最後享用味道最濃的70%特濃朱古力釀菠蘿杯。富士蘋果酥皮撻將果肉與酥皮分開,形成充滿藝術感的形狀。果肉尚帶溫感下味道甜中帶酸,配搭脆香酥皮品嘗很有層次感。因為這芒果流芯配雲尼拿雪糕是迷你版本,難以做到核心果醬流出的效果,於是裡面的芒果果醬是軟芯的。溫熱流芯連同外層鬆軟蛋糕併冰冷的雲尼拿雪糕,吃感一熱一冷,刺激味蕾。黑加侖子拿破侖的酥皮以車輪狀派取代了傳統的平面形狀,

大糖鈕特飲
小糖鈕特飲
富士蘋果酥皮撻

黑加侖子拿破侖
黑加侖子拿破侖的酥皮以車輪狀派取代了傳統的平面形狀,外表精緻。黑加侖子 cream 亦無欺場,果味濃郁且質地細滑。
玫瑰荔枝燉蛋
玫瑰荔枝燉蛋裡的燉蛋加入了草莓醬而呈現了粉紅色,於拼盤上非常搶眼。燉蛋軟滑滲出玫瑰香。
意式蕃茄芭菲配紫薯慕絲
意式蕃茄芭菲配紫薯慕絲,底層蕃茄芭菲上舖墊紫薯慕絲,蕃茄與紫薯一紅一紫食材配搭,又甜又香。
桂花蜜糖啫哩杯
桂花蜜糖啫哩杯,味道如中式甜品桂花糕的啫哩版,再加入楊桃粒,清新怡人。杯上裝飾的兩片楊桃片小吃脆香非常。

熱情果泡芙的酸味生津,喚醒味蕾的敏感度,即使吃了這麼多款甜品後,吃過這道令人能夠繼續吃下去。
70%特濃朱古力釀菠蘿杯
最後一道,70%特濃朱古力釀菠蘿杯,將杯底藏有的菠蘿粒撈出,拌以面頭特濃朱古力漿,一甜一酸,味道甚為濃烈。杯中另配有兩條烤焗過的腐竹,沾點朱古力漿一流。

碟面另外伴有鈕扣形狀的黑白朱古力與拖肥糖,這也是店家細心的伴碟小擺設。
2016-03-19
意式蕃茄芭菲配紫薯慕絲
桂花蜜糖啫哩杯
70%特濃朱古力釀菠蘿杯
2016-03-19 160 浏览
這間小店雖小,座位不多,但入到去你會覺得好warm。首先,menu已經好靚,裝修可見別出心裁!周圍都係一粒粒鈕!女仔去到一定好中意!如果你同我一樣都係貪心鬼,你就一定要叫呢個set dessert $198有齊menu dessert 5款再加神秘dessert 3款!甜品味道出色,睇到師傅既創意,係你估唔到既食材同配搭!店主會教你次序,非常貼心,值得一讚!overall覺得好滿足,even better than酒店tea set,又貴又唔好食,呢個性價比高!店外仲有得帶寵物一齊去食!
這間小店雖小,座位不多,

但入到去你會覺得好warm。

首先,menu已經好靚,裝修可見別出心裁!

周圍都係一粒粒鈕!女仔去到一定好中意!

如果你同我一樣都係貪心鬼,

你就一定要叫呢個set dessert $198

店外仲有得帶寵物一齊去食!
2016-03-17 114 浏览
每天回家也會經過這間色彩繽紛,叫人一看見舖面已經感覺到開心與甜密的甜品店,今天在 g phone 推薦下卒入內一試。眼見大糖鈕特選併盤只是198元,已包含8款甜品,貪心的我二話不說點了這個。併盤不消一會送上,繽紛色彩,令我心花怒放,再由靚仔廚師為我們逐道介紹,窩心的提示那兩個是熱的要先吃,將那特濃的朱古力放至最尾,輪到我老婆心花怒放。富士蘋果撻配雲呢拿雪糕,這個撻一放入口,心裏大叫很久沒有吃過傳統的蘋果批了,平常也不太喜歡蘋果批,因坊間的大多數都有點酸,但這裏的沒有酸味,甜度亦剛剛好,加上與肉桂味這完美配搭,很好吃,一口溫暖的蘋果撻,一口冰凍的雲呢拿雪糕,冰火的感覺,慾身飛出了五重天外。脆焗南瓜玉桂芝士卷,南瓜,玉桂及芝士這個組合為味蕾帶來新鮮的刺激,意想不到芝士能與南瓜相配。意式蕃茄芭菲配紫薯慕絲,本身對蕃茄十分喜愛,但以蕃茄為主的甜品還是首次嘗試。味道有點像V8蔬菜汁,喜歡茄味的朋友不妨一試。綠茶奶凍配柚子冰及日式紅豆,柚子冰十分清新,突出的柚子味及冰極的感覺剛好為剛才的紫薯作出緩衝。白朱古力忌廉及意大利黑松露配橙香燉蛋,從來吃黑松露也是鹹食,今次配橙香燉蛋及朱古力忌廉真是新奇,菇
大糖鈕特選併盤
白朱古力忌廉及意大利黑松露配橙香燉蛋,從來吃黑松露也是鹹食,今次配橙香燉蛋及朱古力忌廉真是新奇,菇型的賣相更是可愛。
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋,這個配合得很好,燉蛋蘊藏極度鮮甜的荔枝肉粒,上面那朵“玫瑰”脆卜卜,將它打碎後跟燉蛋一起吃,就像送粥或蛇羹的薄脆一樣,有趣。
黑加輪子拿破輪配砵酒黑加侖子汁,把拿破輪做成圓環狀已經是一件藝術品了吧,其他的,不多說。
70%特濃朱古力配黑椒脆片,甘荀脆絲及雲呢嗱雪糕,很喜歡這個特濃朱古力的甜度,個人覺得朱古力味還可以再濃一點。
2016-03-11
大糖鈕特選併盤
元朗絕對係新的美食天堂,除咗有傳統美食,亦進駐咗好多年輕的食肆。一直以黎,講到飯後甜品,大家一定會想起老字號涼粉,但假如想同另一半撐枱腳,以平民價錢,享受五星級一流嘅甜品,就一定要到《小糖鈕》。《小糖鈕》位於舊涼粉舖同一條街入少少。地點不算方便,但可算是隱世酒店級甜品小店,加上老闆對甜品的熱誠和功夫,絕對能打動你心。一入去,就瀰漫著小店簡約且有特色嘅感覺,牆壁上以及燈罩,都用上各式各樣嘅鈕釦, 貫徹店名主題,給人一種輕鬆自在嘅感覺。入返正題,呢度嘅 signature 甜品有成十多種,而且每一款無論口感,味道,擺碟都各有特色,如果係sweet sweet情侶幫襯,就一定要點招牌大糖鈕拼盤,裡面有五種主打甜品,同三款神秘甜品,保証每一啖都係驚喜。首先食嘅係暖love love嘅Apple crumble, 玉桂嘅芳香,配上酸甜嘅蘋果,簡直係絕配,上層crumble碎,以及炸蘋果絲脆卜卜,配上濃濃的movenpick雲呢拿雪糕,那種冰火感覺,令人陶醉。第二樣熱食係玉桂南瓜脆焗芝士卷,賣相有點似中式點心中的炸芋角,外層鬆脆,裡面係南瓜蓉加上芝士,微甜得黎帶點芝士嘅咸香,整個食晒可能會有點飽,
大糖鈕拼盤
第二樣熱食係玉桂南瓜脆焗芝士卷,賣相有點似中式點心中的炸芋角,外層鬆脆,裡面係南瓜蓉加上芝士,微甜得黎帶點芝士嘅咸香,整個食晒可能會有點飽,建議開心Share~留肚依埋其他嘅甜品
中間果杯係紅豆綠茶奶凍柚子冰,柚子冰超級清爽refreshing, 淡淡嘅柚子味並無蓋過綠茶味,徵甜嘅紅豆亦同綠茶奶凍配搭得宜。
最特別嘅一個甜品,應該係蕃茄芭菲紫薯mouse,用蕃茄做甜品,小妹真係第一次試,未嚐之前疑惑著究竟係咪咸嘅呢?一入口,有點蕃茄汁感覺。蕃茄芭菲係口中慢慢溶化,上面有自製蕃茄乾,加上中心嘅蕃茄蓉,啱晒鐘意tomato嘅你。紫薯mouse細滑,伴著上面的蛋白脆一齊食。
個人至愛,小糖鈕森林,蘑菇造型超級可愛。蘑菇係用黑松露白朱古力製成,每一啖都係超濃郁嘅黑松露香氣。下層係橙味燉蛋,橙味輕怡,可為濃濃嘅黑松露間場。
中間嘅大圈圈,係黑加侖子拿破崙, 酥皮圈圈鬆脆,黑加侖子mouse酸酸尾尾,好開胃。
70%特濃朱古力,啱晒一眾朱古力迷,朱古力granche口感軟滑,而且濃郁,配上黑椒脆片,加上一點辛辣,觸動味蕾。
最後係荔枝奶凍,整個造型很浪漫,玫瑰粉紅,配上面嘅玫瑰花,女士一定鐘意。荔枝奶凍滑溜溜,裡面有粒粒荔枝果肉,吃時最好將上面嘅玫瑰花脆脆弄碎(很不忍心),同奶凍一齊食。
精緻嘅甜品,有如藝術品一樣優美。老闆對甜品嘅熱誠同創意,絕對係一百分,大家一齊黎支持一下小店啦~
2016-03-11
大糖鈕拼盤
2016-03-08 171 浏览
對甜品有追求既朋友們 我#heidirecommend 要試下呢間元朗既甜品店 雖然裝修無五星級既水準 但餐廳甜品既質素絕對係五星級酒店既甜品同平價版😎😎😎 仲有呢間餐廳絕對係有選擇困難症既恩物👼🏻 因為餐廳有個#大糖鈕特選拼盤 (HKD198) 近乎食左餐廳成個menu咁濟☺️ 裡面包含左餐廳5款主打甜品同3款神秘甜品 每一款甜品都睇得出老闆用心設計同製造 希望餐廳有別於其他甜品店依家就逐一介紹呢個拼盤有D咩啦!大糖鈕特選拼盤 (HKD198)剛才都提及過裡面包含餐廳5款主打甜品同3款神秘甜品其實細心諗下198有咁多款甜品 真係好抵食 性價比超高!老闆仲建議食呢個拼盤既時候要由淡到濃食 同埋熱既食先首先就講 藍莓流芯蛋糕裡面係軟心既藍莓醬個感覺有D似流心 但因為太細舊所以做唔到流心既效果所以餐廳特意出軟心既效果味道方面 藍莓特濃 再加上movenpick既雲呢拿雪糕 非常香濃冰鎮綠茶燉蛋呢個燉蛋比想像中嫩滑綠茶味亦濃郁依然蕃茄紫薯慕絲呢個慕絲係我覺得最特別同最有創意老實講第一啖 我同朋友都覺得好難接受因為其實慕絲裡面係有D蕃茄sauce係裡面所以第一啖已經feel到有好濃郁既蕃茄味但係
甜品有追求既朋友們
我#heidirecommend 要試下呢間元朗既甜品
雖然裝修無五星級既水準
但餐廳甜品既質素絕對係五星級酒店既甜品同平價版😎😎😎
仲有呢間餐廳絕對係有選擇困難症既恩物👼🏻
因為餐廳有個#大糖鈕特選拼盤 (HKD198)
近乎食左餐廳成個menu咁濟☺️
裡面包含左餐廳5款主打甜品同3款神秘甜品
每一款甜品都睇得出老闆用心設計同製造
希望餐廳有別於其他甜品
依家就逐一介紹呢個拼盤有D咩啦!

大糖鈕特選拼盤 (HKD198)
剛才都提及過裡面包含餐廳5款主打甜品同3款神秘甜品
其實細心諗下198有咁多款甜品 真係好抵食 性價比超高!

老闆仲建議食呢個拼盤既時候要由淡到濃食 同埋熱既食先

因為其實慕絲裡面係有D蕃茄sauce係裡面
所以第一啖已經feel到有好濃郁既蕃茄味
但係始終好少食甜品會有蕃茄味
第一啖會覺得好奇怪
不過愈食愈覺得好味 味道令人變得開胃而不膩!

呢個係我第二最愛 係夏天既恩物
奶凍上面係意式薄荷西瓜冰 入口即溶
上面黑色一塊 其實係想做到好似西瓜裡面既seed咁
食落去卜卜脆 口感幾豐富

呢個脆糖蛋白偏甜
不過佢入口即溶 濃濃既草莓十分突出
旁邊仲有D草莓汁既爆珠!

小糖鈕大蘑菇
小糖大蘑菇
同樣 平時唔係甜品食到既味道都會覺得好奇怪 好難接受
但係食落就愈食愈好味
呢個係濃白咖啡奶凍配港式奶茶泡沫
第一啖就食到有好濃烈既黑松露
黑松露再加埋咖啡奶茶味 味道十分特別!

2016-03-04
小糖大蘑菇
2016-02-28 211 浏览
剛剛落機,放下行李後,就立即搵男朋友仔~~兩口子拍拖拖,當然食下甜品啦!難得佢黎到元朗,就帶左佢去我想食好耐嘅小糖鈕佢個位置好隔閡,5好以為我搵5到,就係舊b仔直行到尾咋嘛!話到明小糖鈕,成間舖頭由上到下左至右都係sweet button design,裝潢門面餐牌甜品裝飾等等,讓你置身一個色彩繽紛嘅世界!sweet button series 甜品~全部都好靚好想食!紅色底綠色邊黑色鈕扣洞個粒好似大西瓜 xd其實我好中意飲花茶,比起晚上飲咖啡更為妥當!花茶有好多功用,呢度有花茶正給我意!今次揀左個蘋果薑茶!嘩個味道5岩我心水,不過我男友話健康,叫我乖乖地飲左佢~蘋果嘅酸味好濃,完全知道係新鮮打造!而個薑味辣得好刺激~完全係女性恩物~~不過呢...我都係中意清新點!2口子食得幾多野?!只能叫個細嘅拼盤!小糖鈕精選拼盤 sweet button combo $158店員過了大約十分鐘後,將拼盤送上枱~ 成個拼盤推放得好靚顏色鮮艷加埋個d線條~成個藝術品咁!女主人好細心咁為我地介紹每一個甜品同埋點樣食法原來從左至右食起~~首先吃嘅係紅豆綠茶奶凍綠茶跟紅豆天生一對,做成jelly狀簡直一流,
剛剛落機,放下行李後,就立即搵男朋友仔~~
兩口子拍拖拖,當然食下甜品啦!
難得佢黎到元朗,就帶左佢去我想食好耐嘅小糖鈕

佢個位置好隔閡,5好以為我搵5到,
就係舊b仔直行到尾咋嘛!

裝潢門面餐牌甜品裝飾等等,讓你置身一個色彩繽紛嘅世界!
紅色底綠色邊黑色鈕扣洞個粒好似大西瓜 xd
蘋果薑味特飲
其實我好中意飲花茶,比起晚上飲咖啡更為妥當!
花茶有好多功用,呢度有花茶正給我意!

今次揀左個蘋果薑茶!嘩個味道5岩我心水,
不過我男友話健康,叫我乖乖地飲左佢~
蘋果嘅酸味好濃,完全知道係新鮮打造!
而個薑味辣得好刺激~

完全係女性恩物~~不過呢...我都係中意清新點!
2口子食得幾多野?!只能叫個細嘅拼盤!

店員過了大約十分鐘後,將拼盤送上枱~
成個拼盤推放得好靚
顏色鮮艷加埋個d線條~
成個藝術品咁!

女主人好細心咁為我地介紹每一個甜品同埋點樣食法
原來從左至右食起~~

首先吃嘅係紅豆綠茶奶凍
綠茶跟紅豆天生一對,做成jelly狀簡直一流,
味道甜蜜蜜又帶茶味,無敵!

第二個係一件迷你版心太軟!
上面有2粒鮮藍莓!補眼!
而個心太軟係傳統朱古力~特濃

暖暖的入面,流心朱古力好稠~~

中間那個是香蕉慕絲拿破崙!
mousse入面成份帶冧酒同一陣好香濃既香蕉 慕絲做得好滑!
配埋拿破崙酥皮一齊食,一脆一軟,口感豐富而層次分明!

跟住第4款那件係富士蘋果ice cream+雲尼拿雪糕
入面充滿蘋果蓉同果仁 甜甜地又脆口又熱
配埋雲呢拿雪糕 一冷一熱喺口中交融
整件事好特別!

last but not least 糖鈕漢堡!
漢堡包造型的甜點!
裡面有朱古力、吉士、雪芭
仿真度好高,好似菠蘿包味道!

老闆話下個月menu,下次食大糖鈕xd
2016-02-12
$70 (宵夜)
蘋果薑味特飲