2019-09-30
好耐無打邊爐,天氣又轉涼,今晚就同男朋友嚟到銅鑼灣嘅尚鮮火鍋海鮮料理,佢位於銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓,當晚我地book左六點半食,店舖入面唔算好大,但每枱嘅座位好寬敞,坐得好舒服,店員就安排左我地坐卡位,卡位每邊都有坐墊,好細心!仲有我最愛嘅電視添,一邊打邊爐一邊睇電視真係咪話唔爽啊!🤪🤪🤪我地就嗌左雙拼湯底(姫松茸冬瓜濕、血池麻辣湯)$136,個湯底唔係用平時出面打邊爐嘅火鍋煲嘅,呢到係用石鍋打邊爐架☺️個冬瓜湯底好清清地,仲有好多冬瓜粒添,而麻辣湯底睇落好紅好似好辣咁,但佢真係麻麻辣辣好過癮,好有去台灣麻辣湯底嘅熟悉味道🥰湯底仲有好多木耳好正嘅!而我地每個人都要加醬油味料$30/位,店員一開始就會拎一盤醬油料俾你自由配搭。食物方面,我地叫左鮮炸脆響鈴$48,佢響鈴有四舊,每舊都大大舊,好脆卜卜,係新鮮滾熱辣炸出來嘅,放落麻辣湯浸幾秒食好入味好好食🤤🤤🤤然後叫左一碟特尚手切牛(中)$180,碟牛肉唔係一般嘅牛肉,啲牛肉花紋好靚,淥落湯底幾秒就可食喇,入口好嫩口好似入口即融咁,好有牛味!非常正嘅!❤️❤️❤️超級推薦!係手切架!員工刀功好利害!鮮打四寶丸$78,有八粒,我地每樣都可以試一粒
鮮打四寶丸$78,有八粒,我地每樣都可以試一粒,鮮打嘅丸真係唔同啲架,咬落去一啲都唔銀,好軟好有牛味!
重頭戲嚟喇!二人海鮮尚盛$228,好多款海鮮可以食架!有生蠔、魚、象拔蚌、大蝦、大花甲。全部都係新鮮送上,男朋友最喜歡食生蠔,佢話啲蠔好新鮮,淥冬瓜湯果邊就真正食到佢嘅鮮味!我就好怕腥我就淥左落麻湯到,平時我食唔到生蠔,佢竟然令我接受到添🤭🤭🤭而我最愛就係象拔蚌同大蝦,佢淥一陣就可食喇!仲要大大隻,真係好鮮味,超抵食!好推介兩個人食!
最後就係鹽燒牛舌$45有兩大串,每串都有4至5舊,每舊都係超厚切!牛味好重!最中意佢啲調味料,同牛舌好夾味!都好推薦大家話試下佢嘅串燒!
埋單最後$820,平均每人$410,食到高質海鮮同手切靚牛,仲有超好服務!都好抵架!嚟銅鑼灣不妨試一試!🥰🥰🥰