2019-04-28 818 浏览
呢日帶左媽媽去山景閣食自助餐,一入到酒店大堂轉左就係,都幾易搵我地7點多d去到,入面已經好多人食緊啦,d野食都比人食左輪,好彩佢fill得都幾快媽媽一去到就拎左三文魚同凍蝦食,都幾鮮甜,搞到佢食完一轉又拎多轉我就對刺身冷盆冇咩興趣,一去到就食熟食先,試左咁多樣,水準都幾好,冇邊樣係伏到食唔落,仲有幾樣我食完覺得好得所以拎多次例如佢個芝士焗蟹蓋,首先見到佢面頭鋪左一層芝士已經覺得好吸引,食落去啖啖都係肉,味調得好好,唔會太咸蓋過哂蟹肉既鮮味焗薯都好推介,薯仔煎到外層金黃色,內裡就軟度適中,唔會太淋,味道方面都很不錯甜品方面都好出色,選擇非常之多,比較特別既係有朱古力噴泉,自制pancake機,仲可以排隊有專人幫你整pancake,配料任選去到八點果陣會全場響起鈴鈴鈴聲!話比大家知有野睇!有人推左個勁大既蛋糕出黎,即場表演火焰雪山,在場每位都拎手機出黎捕捉佢起火果刻 真係又食又打卡!佢面頭d cream因為淋左酒所以有酒味,內裡就係雲尼拿雪糕蛋糕,好好食!大家記得留到八點食埋甜品先好走!
真係又食又打卡!
2019-04-28 2267 浏览
又係放假先黎落雨,原本想趁weekend去郊外行吓山曬下太陽,但天文台話會落驟雨同有狂風雷暴。只好搵啲室內活動做啦,一於試吓呢一間位於尖沙咀一間細酒店嘅下午茶自助餐餐廳環境唔錯,有好多靠窗嘅卡位同埋梳化位坐得幾舒服😌而且窗口位望到小小山景,正如佢嘅酒店名山景閣。簡單介紹下呢度提供嘅食物,冷盤有凍蝦、各款煙三文魚凍牛肉三文治、新鮮沙律菜、三文魚壽司同埋青瓜卷等等。熱盤有好多選擇,味道都算唔錯例如有炸花枝餅、咖喱角、椒鹽三文魚骨腩、砂礓雞翼、XO醬炒腸粉、芝士汁焗吞拿魚通粉、上海白菜豬肉餃、皮蛋瘦肉粥等等。另外一邊有扒芝士火腿多士,芝士係拉絲嘅同埋塊多士係用牛油烘過嘅,好香好脆,我一口氣食咗三件😂甜品方面,有pancake機可以自製pancake,旁邊仲有好多配料例如忌廉、士多啤梨粒、花生粒、可可脆片等等可自行添加。另外仲有一啲西餅,同埋有雀巢雪糕同糯米糍任食唔嬲以咁樣嘅價錢可以嘆到一個休閒嘅任飲任食下午茶,真係好抵

熱盤有好多選擇,味道都算唔錯

另外仲有一啲西餅,同埋有雀巢雪糕同糯米糍任食唔嬲

以咁樣嘅價錢可以嘆到一個休閒嘅任飲任食下午茶,真係好抵
2019-04-27
2019-04-26 749 浏览
第一次來仕德福食buffet,唔錯啊!凍食熟食甜點好多款可以揀最驚喜有生蠔、長腳蟹食,平靚正!生蠔好大隻有成隻手咁大,又多肉,絕對是堅野!長腳蟹都好大條,好多肉又甜,大大條蟹柳棒成日都俾客人搶晒,但職員都fill得好快,好少吉晒仲有魚生食,啲三文魚都好鮮甜肥美😋香草燒牛肉都ok,是半生熟,都嫩口!燒雞塊好好,嫩滑好味!炸鯪魚球要食,每轉都新鮮炸出來,好鮮甜彈牙!熟食質素都好,我最喜歡焗蟹蓋、帆立貝雞髀菇西蘭花、牛肉片、洋蔥煙肉炒薯!好好味啊!有熱辣辣煮好既蒸蒜蓉粉絲扇貝,每人只有一隻呢個星馬咖哩蝦正,食到yummy yummy! 飲品有啤酒任飲,橙汁咖啡檸檬,隔離仲有一個飲品機有mocha, chocolate 個啲飲特別環節,8pm會有呢個「火焰雪山」首先佢會用酒點火,灑上個蛋糕上面食個時會有酒味,它不是普通蛋糕,是雪糕蛋糕!裡面中間白色個啲就是雲呢拿味雪糕!甜品有好多款揀,仲有個大大個朱古力流心Pancake現整!仲有生果、dreyer’s雪糕、維記雪米滋!P.S. 仲有個沙律吧我無影,同埋會有忌廉湯、中湯飲!
第一次來仕德福食buffet,唔錯啊!
凍食熟食甜點好多款可以揀
最驚喜有生蠔、長腳蟹食,平靚正!
生蠔好大隻有成隻手咁大,又多肉,絕對是堅野!
長腳蟹都好大條,好多肉又甜,大大條蟹柳棒
成日都俾客人搶晒,但職員都fill得好快,好少吉晒

仲有魚生食,啲三文魚都好鮮甜肥美😋

香草燒牛肉都ok,是半生熟,都嫩口!

有熱辣辣煮好既蒸蒜蓉粉絲扇貝,每人只有一隻

呢個星馬咖哩蝦正,食到yummy yummy!

特別環節,8pm會有呢個「火焰雪山」
首先佢會用酒點火,灑上個蛋糕上面
食個時會有酒味,它不是普通蛋糕,是雪糕蛋糕!
裡面中間白色個啲就是雲呢拿味雪糕!

甜品有好多款揀,仲有個大大個朱古力流心

P.S. 仲有個沙律吧我無影,同埋會有忌廉湯、中湯飲!
2019-04-25 605 浏览
復活節就同屋企人搵間buffet食,睇到依度評價唔錯而且價錢抵食!啱晒一家大細一齊去,唔怕荷包大出血!晚上buffet由六點半就開始食物種類唔算好多,但每樣質素都唔錯,冷盤方面有生蠔長腳蟹三文魚日式冷麵刺身壽司沙律等等,長腳蟹數量唔多,每次一拎出嚟就會俾人搶曬🤭真係要把握機會😂😂依依食方面就有中湯西湯,釀蟹蓋,炒大蝦,炒粉面飯!最吸引嘅係生滾蟹粥同埋燒牛肉!每樣食少少已經好飽!食到最後要留肚食甜品!有一盤生果選擇,好新鮮!特別係西瓜同菠蘿,好多汁好甜好好食!仲有一部pancake機,比你DIY整pancake~不定時會拎啲馬卡龍出嚟有唔同色彩繽紛!加上朱古噴,小朋友一定好喜歡❤️我就覺得芝麻同檸檬最好味!另外有任食Dreyer’s雪糕同雪糕糯米糍開心果同朱古力都好好味!八點半起仲有廚師即叫即造法式班cake🤗🤗❤️

每樣食少少已經好飽!

食到最後要留肚食甜品

仲有一部pancake機,比你DIY整pancake~

另外有任食Dreyer’s雪糕同雪糕糯米糍
開心果同朱古力都好好味!

八點半起仲有廚師即叫即造法式班cake🤗🤗❤️
2019-04-23 25 浏览
2019年4月22日星期日之前上網買咗依間酒店自助餐夜晚市優惠券主打係生蠔。啱晒我嘢食嘅選擇都唔少冷盤有生蠔,長腳蟹,青口,魚生,蝦... 生蠔好大隻my favorite!!! 熟食都有唔少嘅選擇。仲有我最鍾意食蟹蓋!甜品嘅款式都唔少有dryers 杯裝雪糕生蠔非常大隻,好fresh 同creamy. 食咗差不多半打隻隻都有好濃海水味生魚片也不錯My favourite 蟹蓋。焗烤都啱啱好,好味仲有燒牛肉食火候十足好香嘅牛肉味每人再送多一隻蒜蓉粉絲蒸扇貝職員會送過嚟8點餐廳突然關咗一半嘅燈,然後酒店職員推咗一個火焰雪糕蛋糕出嚟味道唔錯,值得等待
2019年4月22日星期日
之前上網買咗依間酒店自助餐夜晚市優惠券
主打係生蠔。啱晒我

嘢食嘅選擇都唔少
冷盤有生蠔,長腳蟹,青口,魚生,蝦...
生蠔好大隻
my favorite!!!
熟食都有唔少嘅選擇。仲有我最鍾意食蟹蓋!

甜品嘅款式都唔少
有dryers 杯裝雪糕

隻隻都有好濃海水味
生魚片也不錯

My favourite 蟹蓋。焗烤都啱啱好,好味

仲有燒牛肉食火候十足
好香嘅牛肉味

每人再送多一隻蒜蓉粉絲蒸扇貝
職員會送過嚟

味道唔錯,值得等待

2019-04-22 655 浏览
復活節諗住去食自助餐,揀啲方便嘅旺區,去咗尖沙咀山景閣 自助餐六點半開始,六點三左右已經有唔少客人喺度排隊等入座。六點半入座就可以開始自助餐自助餐通常我都會比較喜歡睇下個甜品部甜品部甜品種類都算多,有朱古力噴泉,各式糕點、蛋糕、啫喱等等。另外後面仲有dreyer's雪糕 。凍盤方面有港人最愛嘅生蠔、蟹腳、三文魚刺身、蝦、壽司等等。店員都refill得幾快, 因為客人眾多好快就拎曬另外仲有沙律、冷麵、火腿、parma ham蜜瓜、鴨胸等等。 生蠔都幾大隻。另外仲有即切牛扒, 都幾大塊自助餐每人包一隻扇貝,面上有粉絲同蒜蓉 蔥等調味 我仲拎咗焗蟹蓋。熟食方面都有炸蟹鉗、豬扒、雞扒、蟹粥等。 雞扒煎得幾脆,雞加埋薑蓉都幾滑,炸蟹鉗都係新鮮熱辣辣 個人認為呢個熟食位嘅食物比較出色另外我會推介蟹粥,幾鮮甜,新鮮即整另一邊仲有多款傳統熟食,如炒菜、米粉、炒飯等等。拎完甜品我仲去咗拎即製pancake,揀咗香蕉朱古力pancake,呢個都唔錯自助餐夜晚$398,確實算抵食。
復活節諗住去食自助餐,揀啲方便嘅旺區,去咗尖沙咀山景閣

自助餐通常我都會比較喜歡睇下個甜品
甜品甜品種類都算多,有朱古力噴泉,各式糕點、蛋糕、啫喱等等。

另外後面仲有dreyer's雪糕 。

凍盤方面有港人最愛嘅生蠔、蟹腳、三文魚刺身、蝦、壽司等等。

店員都refill得幾快, 因為客人眾多好快就拎曬

生蠔都幾大隻。

另外仲有即切牛扒, 都幾大塊

自助餐每人包一隻扇貝,面上有粉絲同蒜蓉 蔥等調味
我仲拎咗焗蟹蓋。

個人認為呢個熟食位嘅食物比較出色

另外我會推介蟹粥,幾鮮甜,新鮮即整

另一邊仲有多款傳統熟食,如炒菜、米粉、炒飯等等。

自助餐夜晚$398,確實算抵食。
2019-04-20 5106 浏览
The hotel is located in upper hill in tst east/Jordan, and you have to walk a long hill reaching there. such a good exercise before lunch lolThe lobby is quite nicee, neat here and reaching the standard of hotel star four. And the restaurant is not so big cause the hotel isn’t large too. We came here for lunch buffet and the buffet feature is seafood and they having a seafood corner which providing mainly oysters, mussels, shrimps. I felt ok with the shrimps but oysters not so sweet here. In col

Oyster, mussels, shrimps
In cold-food area, you can get tuna tart which I like the tuna ingredient, haaaa
, my favorite. Vegetables mango roll is quite nice too.
Tuna tart
I do have to mention the pumpkin soup which tastes nice and richer than its look, fine soup as a good appetiser, haa

Pumpkin soup
For hot food, deep-fried salmon having too many bones even the taste is quite nice
. but I having enough here sad
Mixed Dishes
Deep-fried octopus cake is so evil, haaa, though tastes yummy and you can really eat the octopus insides, haa

Deep-fried octopus cake
Sand-ginger chicken wing is really good here, soft texture and yummy taste, not too over and just fine

French fries with bacons are ok here but having more bacons will be better, lol
French fries with bacons
Fried mussels with tomatoes sauces are much better than the cold dishes, lol. The taste is so yummy and such a well match!

The beef and lamb are in normal standard too.

Desserts seem to be one of their features and having great numbers of choices including both cakes, pancake, chocolate fountain, haaaa. Chocolate fountain is very common in buffet in session, and I still like it, haaa

Chocolate fountain
For all cakes, i only like bread pudding, the taste is sweet but not too over, really well matching with the rusksss. so lovely and I finished all haaa

Bread pudding
Sweet
ice cream
Self made pancake is nice too with chocolate haaa, so happy making myself though it’s actually made by machine lol

Chocolate marshmallow
Selfmade pancake
Hand made pancake is pretty nice too, but mango one is way better
, the cherry is a bit too sweet laaa

Handmade pancake with mango and cherry
Handmade pancake
I like cinnamon apple water so much, refilled so many times, special one during the lunch haaa

Cinnamon apple water love it!
Hot milk is rich and latte is fine too
Latte and Milk
insides:
Overall, neat and comsy buffet with quite numbers of surprises, haaa, but more food choices will be better
Pumpkin soup
Deep-fried octopus cake
Chocolate fountain
Bread pudding
Sweet
ice cream
Chocolate marshmallow
Selfmade pancake
Handmade pancake
Cinnamon apple water love it!
Latte and Milk
2019-04-15 891 浏览
星期日放假同男朋友喺尖沙咀行街,突然口痕好想食buffet,橫掂好耐都冇係香港食過啦,就把心一橫,沖左去朋友之前提過抵食嘅Buffet「山景閣」🙆‍♀️.酒店環境優美,座位寬敞,唔會覺得壓迫,坐得舒服👍.「山景閣」分為左右兩區。湯,沙律,冷盤,熱盤,甜品位於左區,所以座位相較於右區少。大排檔,銀車,雪糕,飲品位於右區。.✨冷盤-海鮮區有多款海鮮可以選擇,如美國生蠔,長腳蟹,加拿大藍青口,凍中蝦等等。侍應refill得都幾快,所以我哋都好快就可以拎到美國生蠔食啦🙆‍♀️美國生蠔真係好大隻好肥美呀❗️口感嫩滑,咬破蠔身,肉質香甜帶點鹹水香,啱晒鍾意食生蠔嘅朋友🥰.✨熱盤-熟食區熟食區嘅選擇到不少,蟹肉粉絲,中式炒飯,羅漢上素, 干炒伊面等等,其中焗蟹蓋同咖喱蝦最受歡迎,我自己都Encore左兩轉🙈咖喱蝦大大隻,入口鮮甜彈牙, 配合濃郁嘅咖哩香,好惹味😍焗蟹蓋更係不得了,啖啖都係蟹肉薯蓉,上面仲有半溶焦香嘅芝士🥰.✨冷盤-沙律區鍾意食沙律嘅朋友一定唔可以放過沙律區~鮮雜果沙律,柚子粟米沙律,煙鴨胸,蕎麥面~.✨大排檔大排檔嘅生滾蟹粥,一定唔好放過❗️用咗大量嘅花蟹,即叫即滾嘅生滾粥,口感濃稠綿密,味

酒店環境優美,座位寬敞,唔會覺得壓迫,坐得舒服👍
✨冷盤-海鮮區

✨熱盤-熟食區

✨冷盤-沙律區

✨大排檔
大排檔嘅生滾蟹粥,一定唔好放過❗️用咗大量嘅花蟹,即叫即滾嘅生滾粥,口感濃稠綿密,味道鮮甜,仲有炒花生作咬口,真係Perfect,match🙈除咗生滾粥,仲有炸蟹鉗,炸鯪魚球,香煎豬扒,蒜香雞扒等等。蒜香雞扒醃至入味,再煎至金黃色, 蒜香味重而又不失香脆😋

甜品
甜品都有分兩part,1 part 係精緻糕點,1 part雪糕櫃。雪糕櫃入面有唔同種類嘅Dreyer',s仲有我最鍾意食嘅開心果dreyer添😍 另外值得一提嘅係,逢八點過後都會有即叫即燒嘅pancake。 我叫咗芒果班戟,入邊有粒粒芒果粒配上朱古力醬,外脆內軟,入面仲有杏仁粒片, 增添口感😋除咗芒果,仲有香蕉同車厘子去選擇~

最後最後,一定要食到火焰雪山蛋糕,一晚只有兩轉炸❗️注銷會籍長淋酒同點火,非常吸睛💕火焰雪山蛋糕裏頭有一層薄薄嘅cream,一層薄薄嘅蛋糕包裹着一層勁厚口嘅雲呢拿雪糕,真係色香味俱全😋

2019-04-14
2019-04-15 4689 浏览
間唔中都會好想食酒店buffet, 今次訂了枱到仕德福山景酒店的山景閣吃自助餐。 預早我已經打電話問酒店, 揸車有沒有泊車安排? 點知真係好方便,酒店職員同我講 可以泊向酒店停車場入面,自助餐時段免費泊車的。 我們大約六點半到達, 酒店職員安排我們坐窗口位置, 然後我們放低行裝就出去攞野食了。一出到去就見到新鮮肥美的生蠔和長腳蟹, 真是一大驚喜。 海鮮區還有凍蝦,青口等等。 刺身有三文魚和劍魚,還有一些壽司。 冷盤和沙律區有火腿,新鮮蔬果,橄欖,鴨胸, 沙律。熟食方面有湯類,伊麵,炒飯,炒菜, 還有我最喜愛的牛扒。甜品類有芝士餅,薄荷朱古力蛋糕,椰汁西米糕, 啫喱,木糠布甸,迷你朱古力撻,慕絲等等。 飲品有一部咖啡機供給客人自行沖飲, 還有啤酒,橙汁, 茶類。 雪糕有三款不同口味的dreyer's, 朱古力,開心果和芒果,雪糕櫃入面仲有雪糕糯米糍。班戟會在八點鐘供應, 同時間也有火焰雪山的。第一次到山景閣食自助餐, 大約$368加一, 這個價錢在酒店來說算抵食, 個人最喜歡這裏的生蠔大大隻又肥美又鮮甜,正!

2019-04-14
2019-04-13 1772 浏览
上網見到呢間既Tea Buffet好平,星期六日及公眾假期3點到5點都只係$188另有加一服務費,非常吸引。呢度係條斜坡上面,餐廳好開揚既觀景,大玻璃窗可以睇到外面成個view,一入場待應就主動帶位到窗口位,我留意到待應會優先安排坐窗口位,好貼心啊~下午茶自助餐主要都係輕食,熱盤既沙薑雞翼、牛肉燒賣、日式炸花枝餅&吞拿魚芝士汁燴通粉,我都好中意芝士汁好濃郁!凍盤既凍中蝦、雜開面三文治🥪、沙津都做得唔錯,凍蝦🦐夠凍得黎又彈牙,唔會梅曬!正啊!另外最出既位置仲有個位可以拎迷你雞批、扒芝士火腿三文治🥪(呢個係熱食)& 喇沙湯麵🍜呢三樣都好合我口味,三文治既芝士全部都係溶掉了,勁正,外面既麵包焗到脆卜卜!喇沙湯夠濃郁,油麵又夠彈牙,材料又夠豐富,好味啊!最後到甜品:蘆薈椰汁糕,鮮果撻、朱古力撻、朱古力噴泉⛲️椰汁糕夠彈,有粒粒蘆薈係入面。鮮果撻同朱古力撻都好脆身,細細粒過口癮岩曬!我仲拎左好多生果粒粒(自選班戟用)黎送棉花糖食~呢間山景閣下午茶自助餐,性價比十分高,選擇都算可以,唔係太少,有特色既自選班戟,仲可以自己焗熱香餅~不錯!

芝士汁好濃郁!

喇沙湯夠濃郁,油麵又夠彈牙,材料又夠豐富,好味啊!

最後到甜品:蘆薈椰汁糕,鮮果撻、朱古力撻、朱古力噴泉⛲️

我仲拎左好多生果粒粒(自選班戟用)黎送棉花糖食~

2019-04-13
2019-04-10 687 浏览
好耐冇食過自助餐,今日約埋老公book咗山景閣,因為有朋友介紹呢間自助餐嘅性價比高。門口有埋今日自助餐嘅食物餐牌,非常貼心。入座後緊係要去海鮮區先啦,佢地喺海鮮都好豐富,有生蠔、長腳蟹、涷蝦,涷蟹同青口。店員都經常refill海鮮,鍾意食海鮮嘅朋友,一定非常滿足。長腳蟹都好粗好大隻,好重海水味,肉質爽口,好新鮮。生蠔隻隻都好大隻,好creamy,一d腥味都冇,非常新鮮。自助餐有涷蟹食緊係要試試啦,size都幾大,肉厚,好鮮甜。而日式菜式方面唔少得有三文魚剌身、魚、希露魚同壽司,仲有冷麵可以自己撈,有新意。有廚師即場切牛扒,廚師會問想食生d定熟d,好貼心嘅服務,d牛扒食落好juice...佢地嘅熱盤都唔少,最特別係有泰式咖喱蝦,焗蟹蓋,炒粉麵飯緊係唔少得啦。甜品款式都唔少,有多款蛋糕,有現在即整班戟,有新鮮芒果肉,原片杏仁做涵,好好食,甜品控一定會食好多件。仲有小朋友至愛嘅朱古力溫泉,隔離有好多生果同綿花糖可以點朱古力醬,我都忍唔坐食咗幾件。雪糕方面,有幾款dreyers,真係回本之作,食食吓突然聽到叮叮聲,原來有火焰雪山,有廚師即場淋酒同點火,非常驚喜,雪山面頭係cream,入面係蛋

長腳蟹都好粗好大隻,好重海水味,肉質爽口,好新鮮。

雪糕方面,有幾款dreyers,真係回本之作,食食吓突然聽到叮叮聲,原來有火焰雪山,有廚師即場淋酒同點火,非常驚喜,雪山面頭係cream,入面係蛋糕包住雲呢拿雪糕,呢個懷舊甜品未見過其他酒店自助餐有得食,緊係要食多2件啦

整體用$368呢個價錢,食咁多海鮮同甜品,性價比非常高,要再encore..
2019-04-07 617 浏览
那天,可算是本人首次涉足天文台道。以往都只在下邊大馬路略過,那邊太多特式小店及韓國餐廳了,十真令人心花恕放。想不到友人今天約我的,是攀上仕德福山景酒店山景閣,以平民價錢享用酒店lunch buffet,偠錢十分有驚喜,這價位能到酒店食個buffet,還真是令人期待呢!餐廳就位於地下層,基本上一踏入酒店就可看到,那天大概1點多到,餐廳內已坐滿人,當中當然以旅客為主,但亦有不少是本地人,相信是附近返工或是被價錢吸引過來嚐鮮的人。海鮮冷盤海鮮方面,有凍蝦、青口及生蠔。說實在以這個價位來說算是交足功課,加上海鮮全程,包括生蠔都不停有refill,相當有誠意!生蠔不過不失,海水味不算重,蠔味亦偏淡。蝦則相當新鮮。熟食熱葷方面都有十多款選擇,由飯、面到河鮮都有,整體選擇算多。最驚喜是有自選車仔面及生滾粥,任君選擇,挺不錯,again性價比算高。甜品主要是basic款式,西式有慕絲,朱古力cake、cheese cake及布丁等,中式亦有數款可借選擇,refill得相當快,味道方面也算高份。

海鮮

熟食

1K
周末苦短,難得偷得浮生半日閒,就想歎個下午茶享受片刻的放鬆,但又不想銀包大出血,來到仕德福山景酒店山景閣,以平民價錢享用酒店tea buffet。餐廳環境寬敞,座位之間不會排得太擠,坐得舒服自在,不過食物refill 速度就不太頻密。下午茶自助餐供應時間為3pm 至5pm,折實後價錢也只不過是$160一位,以酒店buffet 來說算是價位便宜。不過一分錢一分貨,冰鎮海鮮只有凍蝦一款,但就全程都有refill。蝦size 不算特別厚肉,肉質未算得上是最新鮮,幸而也不至於變霉。相比起來,熱盤選擇就比較多元化,有咖喱角、炸花枝餅,炸得脆卜卜,就是稍為油膩了一點。炸三文魚腩比較多骨刺,炒飯炒得粒粒分明,不會過油。個人比較推介XO醬炒腸粉,炒得香口,鹹辣惹味,豉油雞翼亦夠入味,一咬開肉質嫩滑,肉汁豐富。牛肉燒賣就像是微波爐叮叮貨色,不太特別。芝士白汁吞拿魚燴通粉鋪滿吞拿魚,通粉中間的空隙位盛載著creamy醬汁。餃子肉餡飽滿多汁,只是略嫌外皮太厚。自助餐竟然有熱辣辣的老婆餅,酥脆餅皮裹著軟滑的冬瓜蓉內餡。芝士火腿多士煎得香脆,內藏拉絲芝士芝味無窮。基本上這個下午茶buffet 的食物都是澱粉質居

凍蝦

凍蝦

咖喱角、炸花枝餅

炸三文魚腩比較多骨刺,炒飯炒得粒粒分明,不會過油。
炸三文魚腩,炒飯

XO醬炒腸粉,豉油雞翼

牛肉燒賣就像是微波爐叮叮貨色,不太特別。
牛肉燒賣

芝士白汁吞拿魚燴通粉

餃子肉餡飽滿多汁,只是略嫌外皮太厚。
餃子

自助餐竟然有熱辣辣的老婆餅,酥脆餅皮裹著軟滑的冬瓜蓉內餡。
老婆餅

芝士火腿多士煎得香脆,內藏拉絲芝士芝味無窮。
芝士火腿多士

基本上這個下午茶buffet 的食物都是澱粉質居多XD 我自己就覺得這裡的熱食比凍盤質素較穩定。

喇沙都是即叫即煮,湯底滲出陣陣椰香和微微辣勁,也算是這頓buffet中水準較有保証。
喇沙

皮蛋瘦肉粥粥底綿滑,可惜油炸鬼就似乎放得太久了,質地已變韌。
皮蛋瘦肉粥

甜品種類也不算很多,但就勝在一口一個,份量剛好。

朱古力慕絲蛋糕
朱古力慕絲蛋糕

士多啤梨慕絲
士多啤梨慕絲

芒果布甸
芒果布甸

杞子桂花糕
杞子桂花糕

每款甜品淺嚐了幾口,可是質素比較平庸。
甜品

反而我自己就推介現場即製的法式班戟,只需等幾分鐘。
法式班戟

可以自行加上配料,這款士多啤梨加朱古力,簡單配搭卻已是令人百吃不厭。
法式班戟

餅皮厚薄適中,口感煙韌軟綿,滿足我的甜品慾。
法式班戟

除此之外,也有另一部自助班戟機,只需按個掣就有新鮮班戟出爐。
自助班戟機

可以加入不同配料D.I.Y一下,有得玩又有得食,當日所見到甚受小朋友歡迎
自製班戟

水果則有西瓜、蜜瓜及菠蘿可選。
水果

雪糕就有牛奶公司雪糕杯及維記雪米滋。
牛奶公司雪糕杯及維記雪米滋

飲品都是自斟自飲,有果汁、咖啡、檸茶無限量供應。
飲品
2019-03-30
XO醬炒腸粉,豉油雞翼
喇沙
2019-03-31 482 浏览
Weekend訓到2點多起身,起身後來到尖沙咀食tea buffet😛😛 餐廳比我想像中易行,走到諾士佛臺的盡頭便可以見到酒店🏨去到剛好3點,自助餐在酒店大堂,非常方便,已經有不少客人在等候入場。餐廳環境乾淨整齊,職員頻頻收碟~🔸Tea buffet $188食物都放置在入口處,食物選擇不算很多,但應該有的都有~ 冷盤有大蝦、壽司🍣、冷麵等,質素正常。另外亦有粥、麵、小菜、三文治🥪,點心🥧等。最有驚喜是這個芝士火腿三明治🥪,看似簡單卻不然,它外皮焗得好香脆,芝士非常足料💕甜品提供蛋糕、朱古力噴泉、水果、雪糕、糯米磁,pancake等。飲品都包埋,有蘋果汁,咖啡等~一個價錢包咁多食物,不錯👍🏼

餐廳環境乾淨整齊,職員頻頻收碟~

🔸Tea buffet $188

食物都放置在入口處,食物選擇不算很多,但應該有的都有~

冷盤有大蝦、壽司🍣、冷麵等,質素正常。

另外亦有粥、麵、小菜、三文治🥪,點心🥧等。

2019-03-27 402 浏览
👁‍🗨 自助下午茶💲價錢根據日子有所變動星期一至日 3:00-5:00 大小同價 $188加一💰三月份優惠:星期六,日及公眾假期 75折見到有75折優惠,就去同朋友一齊輕鬆嘆下下午茶自助餐,享受下難得既星期日,雖然食物普通,不過不失,但以下午茶離講,款式都算多,換食物既速度幾快頭盤(7/10)頭盤有沙律配法汁或者千島醬,不過沙律菜既款式較少,refill沙律菜既速度亦都比起refill 其他野食為慢冷盤(7/10)有凍中蝦,肉質吾算彈牙爽口,但係都新鮮既,仲有日式雙色冷麵同埋海蜇刺身(6.5/10)壽司種類吾多,有三文魚,蝦壽司同各款雜錦卷物🍣但係相機吾夠啲人快,未影就已經秒速比人清哂🥺卷物入面有玉子配蟹柳,不過不失,只係略嫌有部分既飯硬左些少麵包類(7/10)🌟扒芝士火腿三文治雖然係好普通既野,但係熱辣辣,夠脆身,芝士呈半溶狀態就係好味😛仲有手指三文治,牛角包同老婆餅熱食(7/10)🌟吞拿魚芝士汁燴通粉,個汁好creamy,入面有好多吞拿魚碎,食落惹味香口🌟咖喱角熱辣辣,咖喱味濃吾太油膩🌟XO醬炒腸粉,佢既XO醬味濃郁,吾會太咸,惹味到不得了,另外仲有牛肉燒賣,奶皇水晶角,略油既日式

👁‍🗨 自助下午茶💲價錢根據日子有所變動

星期一至日 3:00-5:00 大小同價 $188加一
💰三月份優惠:星期六,日及公眾假期 75折

頭盤(7/10)

冷盤(7/10)

刺身(6.5/10)

麵包類(7/10)

熱食(7/10)
🌟咖喱角熱辣辣,咖喱味濃吾太油膩🌟XO醬炒腸粉,佢既XO醬味濃郁,吾會太咸,惹味到不得了,另外仲有牛肉燒賣,奶皇水晶角,略油既日式炸花枝餅,豉油皇雞翼,雪菜肉絲湯米粉金蒜椒鹽三文魚頭腩同埋偏淡味既皮蛋瘦肉粥等等

甜品(7/10)

🌟自選班戟係廚師即時整,然後自己去找揀配料diy入落去,班戟皮重蛋香味,岩哂我🌟雪糕方面有雀巢朱古力,芒果同雲呢拿味既雪糕,仲有不同口味既維記雪米糍😁蛋糕食左佢既栗子蛋糕,但個人吾覺有栗子味,入面有大量椰絲,好似食緊椰撻咁,芒果布甸,各式雜餅,咖啡慕絲蛋糕等都不過不失

飲品(7/10)
呢度有無限量供應既蘋果汁,茶同咖啡

🔛 整體評分(7/10)