2020-05-23 2268 浏览
愛川菜食過雲陽又支持德哥嘅朋友,當然一定吃過川流,前排餐廳推出過任食點心已經非常震撼,這裡的型男經理Edward話日日爆場,但估唔到餐廳在下一城,推出一個更震撼嘅優惠。呢個飲食川式滋味每位$298,任食多種唔同嘅川菜 ,90分鐘內可無限享用,再加前菜,一個主菜,同一款麵食。一年之前我試過呢度嘅文殊院甜水麵,呢個來自成都非常特別嘅麵食,一整條長長又煙韌嘅麵,又好食又呃like,當我知道係呢個飲食川式滋味嘅麵食主角,平時單點都接近一百,依家有得食之餘,仲要無限供應其他菜式,加上我最愛的醋椒胡辣羹,唔食真係對唔住自己。當晚嚟到,和很久不見的朋友Z先生和C小姐見面,但係我哋都冇噓寒問暖啦,食咗先講。一坐低當然要飲番碗醋椒胡辣羹,有食過川流應該都會有飲過呢一個羹,正到不行,加上川流獨有嘅辣椒粉,包你食到成身汗,出番身汗,乜濕都去到。另外一個招牌菜家鄉燻臘肉胡椒餅,又係好多人最愛,那個臘肉嘅肉香,加上胡椒餅的熱辣辣質感,無得輸。自選一款主菜有水煮魚片同豆酥桂魚,各有愛好者,我自己較為鍾意水煮魚片,加上芽菜和寬粉,完全係無得彈。豆酥桂魚也是P先生大愛,送呢度手工啤酒,一流。好啦,要講下無限量嘅川式滋

豆酥桂魚也是P先生大愛,送呢度手工啤酒,一流。

好啦,要講下無限量嘅川式滋味有乜嘢可以任食,呢班先至係靈魂人物。

來食過咁多次晚飯,都未試過一啲家庭菜式,今晚竟然有宮保雞丁、乾煸四季豆、魚香茄子和麻婆豆腐。

當中我覺得最好食係麻婆豆腐同宮保雞丁。

就好似C小姐話齋,完全冇諗過可以食到呢類菜式,好想即刻嗌碗白飯。

呢幾個菜式都冇乜嘢好講,因為全部水準好高,出自德哥廚房,又有得任食,想點?

另外蒜泥黑毛豚白肉,基本上係呢個半鐘,枱面一空閒就會想叫多碟, 蒜泥之香,白肉又入味,多多都殺。

然後有個回鍋本地黑毛豚都係同門之作,又係送飯佳品,個惹火程度爆燈。

雖然我哋幾個大男人好鍾意食肉,但係同時間又好鍾意呢一個花生芽,又係點十次都食得哂, 花生芽嘅爽和油香,你會想立即想飛奔上四川同成都。

仲要有呢一個點題作小籠包俾你食,之前有睇過我嘅文都知,介紹過好多次,都唔講啦。

尾聲嘅麵食係擔擔麵同文殊院甜水麵,先講擔擔麵,辣度適中,麵條彈牙,無太過多餘嘅花生醬味,不會搞到你好飽,我覺得係香港頭三位好味嘅擔擔麵。

頭先介紹左文殊院甜水麵,呢個別緻的四川小食,又韌又彈牙又好食,同日本嘅拉麵同烏冬有異曲同工之妙,如果呢個都有得任食就真係完美。

臨走之際,你以為我哋點甜品,食雪糕,點知我哋唔夠喉,單點了一個百花煎酿蘿蔔糕,這個是百吃不厭,你睇任食完都唔夠,我哋呢班人真係愛川流愛到一個點吧。

都冇問到依家餐去到幾時,我淨係知道好爆,有興趣嘅快啲去book啦。

川流
灣仔太和街28號灣仔薈賢居地舖
2020-05-06
2020-05-18 159 浏览
One of the best Sichuan restaurants in town that we did not expect. We like all the dishes and love the dumplings (Xiao Lon Bao) and the goose bun. The lunch set offers free refill but there is no need as there is ample food to just run through the menu once. The main dish of prawn is excellent reminding us of of Nan Bei Lou in its hey days. The noodle is truly Sichuan style. Recommendation without reservation. The price is very reasonable of $424 for two persons.

2020-05-18
2020-05-15 189 浏览
鍾意食辣嘅朋友,必來這試呢間新派Fushion川菜!
在一個咁西式有格調嘅環境食川菜真係別有一番風味!酒吧和川菜 這個配搭既新鮮又有趣!來川流必點這個「松花口水雞」,用上嫩滑彈牙的清遠雞,雞味非常之出,再淋上層次豐富的麻辣汁,惹味到極,是我近期吃過最好味的口水雞!
「薑汁藤椒熗蟶肉」
蟶子肉爽甜,慘出薑汁藤椒嘅辛香,麻麻辣辣,吃完食慾大增!底層是香港較少見的花生芽,爽脆清新,夏天食很清涼。
「黑醋黑毛豚酥肉」外層香脆,內層肉質嫩滑,配上黑醋酸酸味味,愈食愈開胃!這個實在是水準之作,我和同行朋友都很喜歡!
「紅燒扇牯黃牛腩」牛腩非常的軟腍,紅燒得夠哂入味,再帶點辛辣,味道相當好!醬汁惹味,吃完一塊接著又一塊!
「怪味大曲朱古力雪糕」甜品方面對了這個朱古力味的雪糕,吃一口,口內滲出清新嘅辣味,特別得來都幾有驚喜,不妨一試!
鍾意食辣嘅朋友,必來這試呢間新派Fushion川菜!

在一個咁西式有格調嘅環境食川菜真係別有一番風味!

酒吧和川菜 這個配搭既新鮮又有趣!

「薑汁藤椒熗蟶肉」

蟶子肉爽甜,慘出薑汁藤椒嘅辛香,麻麻辣辣,吃完食慾大增!
底層是香港較少見的花生芽,爽脆清新,夏天食很清涼。

「黑醋黑毛豚酥肉」外層香脆,內層肉質嫩滑,

「紅燒扇牯黃牛腩」
牛腩非常的軟腍,紅燒得夠哂入味,再帶點辛辣,味道相當好!
醬汁惹味,吃完一塊接著又一塊!

「怪味大曲朱古力雪糕」
甜品方面對了這個朱古力味的雪糕,
吃一口,口內滲出清新嘅辣味,特別得來都幾有驚喜,不妨一試!
2020-05-13 1598 浏览
一諗起食川辣就諗起德哥,呢間新派川菜館裝橫走暗黑格調路線,仲有個酒吧檯紅白酒、雞尾酒、清酒等唔同酒類都有~雞尾酒都以果香清新為主,好適合夏天餸菜方面都好多選擇,辣與不辣都有,近排天氣開始熱,川式涼菜正合胃口微辣清新沙律「牛油果松花豆腐」而「松花口水雞」及「薑汁藤椒熗蟶肉」都係肉質爽口,前者比較香辣仲有黃金皮蛋,後者薑蒜惹味又鮮甜~這個「黑醋黑毛豚酥肉」真係好味到不得了,食落酸咪咪,外層微脆又而入面仲好嫩滑~另外2款主菜「紅燒扇牯黃牛腩」炆煮到軟嫩Q彈又入味,紅燒惹味又有層次的辣度另一款「當紅沸騰龍躉鰭」望落紅噹噹愛辣人士致愛,大大塊龍躉鰭肉質彈牙,又係另一種辣的味道~最尾甜品「怪味大粬朱古力雪糕」都離不開辣味,食落朱古力味香濃,但又有淡淡辣味滲出幾得意「有機焦糖豆漿燉蛋」夠香甜都不錯喔~
雞尾酒都以果香清新為主,好適合夏天
微辣清新沙律「牛油果松花豆腐」
「有機焦糖豆漿燉蛋」夠香甜都不錯喔~
2020-04-30
2020-05-11 1778 浏览
$168限時90分鐘的川菜點心放題 質素唔錯喎十幾款點心任叫 多款川菜小食在沙津吧任攞環境就較為陰暗 但每枱座位都好闊落由於所有客人都同時間入座等了好一段時間先有人來招呼同開茶大家亦一窩蜂落單 我地叫的點心可能因此漏單了枱枱都有野食我地就遲遲都未有最後要重新落過單😞沙津吧的小食添置得比較慢 安排亦係頗為混亂每次一出都火速沽清 要攞到真係要眼明手快建議佢每次預備份量可以多一點小食整體都好好食超鐘意酸辣伴闊粉 闊粉超級煙韌口感一流掛上微酸辣汁勁惹味五香牛肉 好好味又有嚼口蒜蓉青瓜同蒜泥白肉都充滿蒜香好食另外仲有雞絲粉皮、酸菜花生、川北涼粉特別喜歡醬汁同小食分開客人除自己喜好添加點心方面可以段件叫 食幾多叫幾多唔會浪費必食一定係魚香茄子芋角超級鬆化外邊勁脆裡面超滿的芋頭餡中心有帶微辣鹹香惹味的魚香茄子一口有多重口感同味道 超推介❗️絕對係encore首選😏另外鮮蝦豆苗餃 同蝦餃 同樣出色超新鮮蒸出熱烘烘餃皮彈牙煙韌又唔會太厚 餡料多味道好迷你size食多幾粒都唔覺膩鍋貼抄手燒賣都很不錯京醬燒鵝包幾特別有點似叉燒包不過用上鵝肉小籠包 就相對一般般裡面蝦湯味道唔夠濃亦唔夠熱小蝦尾令賣相得意但食的時
$168限時90分鐘的川菜點心放題 質素唔錯喎

超鐘意酸辣伴闊粉 闊粉超級煙韌口感一流
掛上微酸辣汁勁惹味
五香牛肉 好好味又有嚼口
蒜蓉青瓜同蒜泥白肉都充滿蒜香好食
另外仲有雞絲粉皮、酸菜花生、川北涼粉
特別喜歡醬汁同小食分開

鮮蝦豆苗餃
蟹籽燒賣
京醬燒鵝包
2020-05-11 1146 浏览
今日母親節同家人一齊黎食下午茶點心自助餐,早早就在網上訂了位,好爆場喔在灣仔太和街街市附近,好方便!門口有點神秘,入到去好有型的設計及擺設,地方唔細,有2間房,我們6人竟為我們安排了房間,真的好好!服務員哥哥好用心好友善,會貼心為我們提議及解釋,先點了茶!男朋友及我的好友都最愛茶葉,這裡的茶好靚好香,是高質的,我們試了3種茶:龍井、菊花、鷹嘴茶;各有特色,如果在每種茶葉都有介紹其功效及味道更讓客人了解,更用了好典雅的茶壺,餐具也很靚又乾淨自助點心只有假日、星期六及日才供應,分了2部分:自取沙律及甜品;即點即製點心自取沙律及甜品推薦:五香牛肉配醬麻油汁(好香軟滑溜的牛肉口感配有爽口萵筍)、煙韌有咬口開胃酸辣伴闊粉、滑溜香甜的古方紅糖豆腐花即點即製點心推薦:必食有得玩又熱辣辣又皮薄多汁的蝦汁小籠包,配了黑醋好開胃好滿足;多蝦皮薄男朋友一點再點的貢笋三蝦餃;香口多汁皮薄內餡香的爆汁芝麻牛肉鍋貼;香麻脆口的麻辣腸蔥油餅;媽媽最愛熱辣辣好脆口內芋泥軟的蜂窩魚香茄子芋角;酸辣抄手也微辣皮軟滑內餡正好滿意好吸引,推薦要試的點心buffet

服務員哥哥好用心好友善,會貼心為我們提議及解釋,先點了茶!
Tea

自取沙律及甜品

即點即製點心
麻辣腸蔥油餅
蜂窩魚香茄子芋角

好滿意好吸引,推薦要試的點心buffet

2020-05-10
Tea
麻辣腸蔥油餅
蜂窩魚香茄子芋角
  • 五香牛肉配醬麻油汁
  • 古法紅糖豆腐花
  • 爆汁芝麻牛肉窩貼
2020-05-08 190 浏览
I booked a table via diningcity for buy 1 get 1 free discount, without knowing this shop is doing a all-you-can-eat discount for $298 per person. Honestly the dining city offer wasn’t that attractive as it was buy 1 main dish and free 1 snack. We paid $700 in total for 2 people. The quality of food is ok. Yet we are disappointed by the service as the staff didnt remind us they are actually doing a better promotion for buy 1 get 1. Would be good if they can give customers a nudge before we order!
2020-05-03 431 浏览
今日去左係灣仔嘅川流,門口的裝修已經非常有特色,分吸引!佢地嘅假日任食點心,呢家只係$168,茶介$25!茶有好多款選擇,有菊花,普洱,香片,鐵觀音等等。眾多點心中,最喜歡的是紅酒京醬燒鵝包。它以紅酒配傳統多汁的四川甜麵醬燒鵝作包點的餡料,令到燒鵝的味道更能突出!川流最吸引嘅就係辣嘅點心,除左有香辣抄手之外,仲有雞湯抄手比唔食辣嘅你揀!炒手皮薄軟滑,配埋糊辣椒的麻香,更具風味!其他點心也做得很有特色,比如這個蝦汁小籠包,配醋是用特別的試管!鮮蝦豆苗餃,他的外皮非常煙銀,但不會太厚,再配上肥美的鮮蝦,口感非常好👍🏻蜂窩魚香茄子芋角,十分推介給喜歡芋頭的朋友,外皮非常脆但是內裏的芋頭是入口即溶,很喜歡他的口感!沙律吧有不同的前菜及沙律,比如有雞絲粉皮、泡菜、小蕃茄、蒜泥白肉等亦有豆腐花吧枱更有提供不同的醬料,可以自己選擇喜歡不同的辣度。
今日去左係灣仔嘅川流,門口的裝修已經非常有特色,分吸引!

佢地嘅假日任食點心,呢家只係$168,茶介$25!

茶有好多款選擇,有菊花,普洱,香片,鐵觀音等等。

眾多點心中,最喜歡的是紅酒京醬燒鵝包。

亦有豆腐花

吧枱更有提供不同的醬料,可以自己選擇喜歡不同的辣度。

2020-04-30
1K
2020-05-01 418 浏览
川流 #灣仔❗️高質假日任食點心❗️好慶幸自己發現到呢一間任食點心優惠🥰$168有多達12種點心同埋6道小菜任食,而且每一款味道都好好食,回味無窮💕作為川菜餐廳,所以有啲點心小菜係辣,而每一款點心配搭都非常獨特✨從來未喺其他地方見過,超級值得食!雖然呢一間係川菜餐廳,但今次嘅點心任食有好多款式都唔辣,就算辣嘅菜式都唔係超辣,就算唔食得辣嘅人都可以黎試吓!點心 (個人推薦指數):1️⃣蜂窩魚香茄子芋角 ❤️❤️❤️❤️❤️極高質嘅芋角🤩首先外層夠晒薄脆,入面嘅芋頭好綿滑,甚至優勝過好多香港bagel芋頭,巧妙地加上鹹香味重嘅魚香茄子,好味到食咗兩輪👍🏻如果個胃可以再大啲一定會無限食呢款!2️⃣鮮蝦豆苗餃❤️❤️❤️❤️❤️同樣係我最愛之一💕order左三次!嗰皮超級煙銀好咬,一向唔好豆苗餃嘅我都覺得超好食😋豆苗入味多汁,配上爽口鮮蝦,回味無窮。3️⃣爆汁芝麻牛肉鍋貼❤️❤️❤️❤️❤️一咬落去完全係爆汁,超誇張🤩冇食過咁高質嘅鍋貼!加上芝麻喺面,更加香口,完全係一個高質鍋貼形狀嘅生煎包!4️⃣百花煎釀蘿蔔糕❤️❤️❤️❤️❤️連蘿蔔糕都做得好精緻😍居然係蘿蔔糕入面釀咗蝦膠,令到口感味道都更豐富。而且蘿蔔糕係微炸,外層脆卜卜入面軟熟,超級好味。5️⃣貢
川流 #灣仔
❗️高質假日任食點心❗️

點心 (個人推薦指數):
1️⃣蜂窩魚香茄子芋角 ❤️❤️❤️❤️❤️

2️⃣鮮蝦豆苗餃❤️❤️❤️❤️❤️

3️⃣爆汁芝麻牛肉鍋貼❤️❤️❤️❤️❤️

4️⃣百花煎釀蘿蔔糕❤️❤️❤️❤️❤️

5️⃣貢笋三蝦餃❤️❤️❤️❤️❤️
呢個蝦餃真係好好食,個皮比起一般嘅蝦餃更為煙韌,但依然非常薄,入面嘅蝦爽口彈牙,order咗起碼三次!

6️⃣蝦汁小籠包❤️❤️❤️❤️
有別於一般肉汁小籠包,用上蝦汁,仲要有原隻蝦係入面,更為鮮甜,而且皮薄多汁。

7️⃣麻辣腸蔥油餅❤️❤️❤️❤️
係圓形細細粒嘅嗰種蔥油餅,呢一款嘅蔥油餅外皮非常脆,但通常較為厚身,而且內裏蔥油夠香,加上少少麻辣,甚為惹味👍🏻不過呢一款就較為油膩,建議唔好食咁多,如果唔係會無胃口食其他。

8️⃣️⃣紅酒京醬燒鵝包❤️❤️❤️
同叉燒包味道分別唔大,唔太覺係燒鵝,相對上驚喜冇咁大🙈但係餡料豐富,配上甜甜地嘅醬汁,鍾意食叉燒包嘅人一定鍾意。

9️⃣美味素菜包❤️❤️❤️
味道香濃嘅素菜包,用上蔬菜🥬菇菌🍄等製作,而且仲要有汁,素菜包來講都幾好食! 🔟煳辣酸辣抄手❤️❤️❤️
1️⃣1️⃣️⃣雞湯抄手❤️❤️❤️
一款辣一款唔辣任君選擇👍🏻兩款所用嘅抄手係一樣,都係皮薄包住菜肉餡。而且無論辣定唔辣湯底都好濃郁🤤視乎你鍾唔鍾意食辣。

1️⃣2️⃣蟹子燒賣❤️❤️❤️
同茶樓食開嘅燒賣類似,都係以豬肉、菇為主,大大粒香氣十足。
————————————————————
小菜沙律吧🥙
唔單只點心任食,仲有啲沙律同幾款四川小菜,同樣唔錯。

1️⃣酸辣拌寬粉🧡🧡🧡🧡🧡
好鍾意呢個寬粉❤️超級煙韌,完全符合到我理想中寬粉嘅口感同味道,食咗兩大碗!

2️⃣古方紅糖豆腐花🧡🧡🧡🧡🧡
特別地用上紅糖配豆腐花,豆腐花本身豆味已經夠重,配上甜甜地嘅紅糖,冇諗過原來係咁夾!

3️⃣五香牛肉配醬麻油汁🧡🧡🧡🧡🧡
好好味嘅牛肉💕切到一粒粒嘅形狀,有啲似牛腩,不過冇咁肥但依然嫩,加上五香味同埋麻油汁,超級入味。

4️⃣川北涼粉配涼粉汁🧡🧡🧡
似係粉皮多過川北涼粉🥰撇除呢一點,配上酸酸辣辣嘅涼粉汁,開胃又好味。

5️⃣蒜泥白肉配甜紅蒜泥汁🧡🧡🧡
用上較為瘦身嘅豬肉,配上酸甜紅蒜泥汁,冇平時食嘅咁重蒜味咁辣。

6️⃣棒棒雞配棒雞麻醬汁🧡🧡
其實似雞絲粉皮,切到幼細嘅雞絲撈埋麻醬粉皮,不過略嫌雞嘅存在感唔係好高。

味道4.5/5
性價比: 4.7/5

整體來講呢一間川菜點心放題真係超級好食,對比對上一次係逸東軒食嘅更加推薦呢間,雖然逸東軒係米芝蓮一星,但個人認為呢一間嘅點心更加有特色同埋更加惹味🤤🤤🤤而且價錢更平,推薦!

點心放題詳情:時間:星期六、日及公眾假期11:00am - 3:00pm(任食1.5小時)收費:成人$168,需加茶水費$25及加一服務費。訂座電話☎️3126 6633

2020-04-25 245 浏览
所有照片都是原圖及原創謝謝想吃一個正宗的川菜,友人就帶了我來這嘗鮮一番辣子雞通常食辣子雞都會發現雞的數目很少,但呢度就比較真材實料,雞件不但無骨,而且食極都有一粒大約是手指公的大小,辣辣的咸咸的,皮脆肉嫩當紅沸騰龍躉鰭這個簡單來就是高級版的水煮魚,龍躉的魚味和口感都比起一般的魚更為嫩滑同重魚香!呢個吃著又沒看起上來的辣,龍躉好入味,下面就是芽菜等食材,更加吸收到整碗湯的辣辣腸海鮮炒飯炒飯的份量可以分到大約4-5碗,帶點微辣,海鮮味不算重,但是食材很豐富,飯粒都炒到很入味辣腸不會搶走原有海鮮炒飯應有的味道,反而是提鮮了!!不錯A5和牛呢個價值5百多的和牛,可以說的是貴但是值得!和牛的口感配上中式的做法,又幾夾!!上面係溫泉蛋,令到和牛的口感更加嫩滑
所有照片都是原圖及原創謝謝

想吃一個正宗的川菜,友人就帶了我來這嘗鮮一番
辣子雞

一粒大約是手指公的大小,辣辣的咸咸的,皮脆肉嫩

當紅沸騰龍躉鰭

辣腸海鮮炒飯

辣腸不會搶走原有海鮮炒飯應有的味道,反而是提鮮了!!不錯

A5和牛

上面係溫泉蛋,令到和牛的口感更加嫩滑
2020-03-06
2020-04-20 220 浏览
在疫情下大家都好少出街,今日呢一餐仲可以多過四個人的聚餐於是朋友提議去灣仔呢間川流!本人都好喜歡食酸菜魚,但係好可惜食過香港好多間都係唔好食 於是抱著好奇心太又嚟試下啦👀首先呢間餐廳嘅環境裝修幾有情調,主要係黑色加暗燈光 💡 通常食川菜的酒樓都比較老土, 所以入到裏面的食客大多數比較年青 👦👧首先講下幾樣印象最深刻嘅,第一樣一定係酸菜魚 一碗酸菜魚收$2xx其實算係幾貴。不過老實講佢真係幾好食,老公以前經常要跑廣州, 上面的酸菜魚真係做得好好。呢間好類似,魚亦都非常滑!湯底亦都極為相似,最緊要佢有寬粉好食到震
在疫情下大家都好少出街,今日呢一餐仲可以多過四個人的聚餐
於是抱著好奇心太又嚟試下啦👀
首先講下幾樣印象最深刻嘅,第一樣一定係酸菜魚

酸菜魚

水煮魚
水煮牛肉
  • 水煮魚片
2020-04-18 188 浏览
以下為100%原創及原始照片, 由我本人拍攝及個人對食物的感受呢間位於灣仔既川菜餐廳,從裝潢來看已經很有神秘感現場既環境都好現代岩哂一班fd子聚會食物價錢算係比一般既貴鮮沙薑雞湯首先來個湯每人暖一暖個胃先,呢度湯既選擇都唔少,有位上的也有一煲煲的今次點既呢個係鮮沙薑雞湯,廚師已經率先分開左湯同湯渣沙薑雞味道既湯都係第一次飲沒想到又幾特別,好似食緊沙薑雞一樣所以個湯渣比起一般既更有味同更吸引小籠包小籠包係我既最愛,呢度既小籠包食法都幾特別,係用吸管將自己想要既醋份量加入去,感覺好新穎,不止係好玩咁簡單因為直接加係小籠包入面既湯內,所以一入口個下不會吃到酸的味道個酸味係慢慢甚出來的!!很特別又好別擔擔麵四川擔擔麵享負盛名,呢個擔擔麵既份量都幾大,麵有口感,醬汁同配菜方面都好正宗

呢間位於灣仔既川菜餐廳,從裝潢來看已經很有神秘感

現場既環境都好現代
岩哂一班fd子聚會

食物價錢算係比一般既貴

鮮沙薑雞湯

今次點既呢個係鮮沙薑雞湯,廚師已經率先分開左湯同湯渣

沙薑雞味道既湯都係第一次飲

沒想到又幾特別,好似食緊沙薑雞一樣

所以個湯渣比起一般既更有味同更吸引

小籠包

小籠包係我既最愛,呢度既小籠包食法都幾特別,

個酸味係慢慢甚出來的!!很特別又好別

擔擔麵

川菜貴為中國八大菜系之一,看似守舊單調多以酸辣為主,但其實當中的變化與層次深具學問,烹調的技巧與功架不會比任何一個菜系遜色。早前筆者就來到灣仔地鐵站附近,太和街內的一間新派川菜,門面裝潢神秘而型格,與周遭的環境有點點格格不入,但大隱隱於市,隱約間已感到並非池中物,從網上資料得知,原來這店正是由入廚達半世紀的川菜名廚陳啟德師傅主理的「四川菜實驗室」,顧名思義主打將大膽創新的元素加入到傳統川菜之內,給予客人嶄新的味覺體驗。店內裝潢同樣型格時尚,設計以黑色為主調,配上橙色的座椅,對比鮮明。倘大的闊落吧枱簡約吸睛,蠻有西式餐廳的風格,店家還特別調製了一些富川式風味的Cocktail,給予客人除川菜以外的另一種味覺享受。牆上掛上一整排裝著四川香料的試管,添上了玩味的元素;加上柔和帶昏暗的燈光,令整個環境營造出高尚而富氣派的氛圍,在內用餐感覺舒適自在。甫入座親切有禮的店員已熱情介紹了餐廳的理念和菜餚的特色,其中的特調風味雞尾酒更是引起了筆者的興趣,遂點來了一款Chili Margarita一試,將川味融入到cocktail當中,入口冰爽酸甜中帶著淡淡的花椒辣椒香,啖啖神秘得來又芳香怡神,很有特色的

Chili Margarita
Margarita一試,將川味融入到cocktail當中,入口冰爽酸甜中帶著淡淡的花椒辣椒香,啖啖神秘得來又芳香怡神,很有特色的一款調酒。

餐牌內傳統新派菜式兼備,有些甚至加入了西式元素,很多款式都頗吸引,令人花多眼亂,選擇困難症發作。
自家製的四小碟

四川泡菜

話梅爆谷

魚皮花生

川味毛豆
先送上來是自家製的四小碟,四款小食分別為四川泡菜、話梅爆谷、魚皮花生和川味毛豆。四川泡菜跟韓式泡菜同樣的酸辣,但多上一份麻香爽脆;話梅爆谷甜中帶微辣,帶淡淡的話梅香,十分過癮。魚皮花生不像兒時吃到的硬脆,香酥鬆化;川味毛豆比起日式枝豆多上一份淡麻辣,麻香中有清甜。

蒜泥本地黑毛豚白肉
蒜泥本地黑毛豚白肉,本地黑毛豚雖不及外地如西班牙或日本的甘香,但仍算肥瘦適中,亦沒有臊味,加上師傅刀功細膩,每塊豚肉均厚薄如一,鬆軟中帶爽口,配上滿滿的蒜蓉和辣油,蒜香麻香使肉片入口變得濃郁惹味,又不會蓋過肉香,比一般的蒜泥白肉層次更豐富。

醋椒胡辣羹
醋椒胡辣羹,帶點上海酸辣湯的影子,用料有齊鴨血、木耳和豆腐,口感豐富,更多上淡淡的胡椒香,據講店家不惜工本以有「胡椒之王」之稱的柬埔寨貢布胡椒調味,其特色在於香味複雜而帶濃郁花香,成本差不多要$1000/1Kg,用來佐上酸辣羹,鹹酸中帶微辣而不嗆喉,回甘有後勁縈繞在舌尖之上,餘韻悠長。

家鄉燻臘肉胡椒餅
隨著醋椒胡辣羹,大廚推薦配上家鄉燻臘肉胡椒餅佐吃,餅皮酥香脆口,同樣採用了貢布胡椒作調味,配上滿有煙燻香的四川臘肉和蔥粒,脂香四溢,滲著濃厚的胡椒和芝麻香,熱烘酥脆的口感佐上酸辣開胃的胡辣羹,果真相映成趣,別具風味。

豆酥鴨腿
豆酥鴨腿,單看賣相還以為是在吃法國菜,鴨腿做得軟嫩入味,腿骨輕易已能分離剝出,伴著以香油炸成的豆酥,盡吸鴨腿脂香,啖啖肉滑溜多汁,香而不濃,口感豐盈,是另類的惹味。

水煮魚片
水煮魚片,是一道經典的川菜,紅噹噹的賣相一端上來已震懾全場,單看還以為辣度強勁,但其實反而以麻香較為突出;魚肉雪白無骨,滑嫩富彈性,其他佐料亦十分豐富,豆芽大蔥萵筍粉條皆見蹤影,很有地道的感覺。如覺得辣度不夠,店員還會送來辣度數一數二的藤椒粉贈興,添加了後令味道即時熱哄起來,刺激惹味,好辣之徒不妨一試挑戰一下。

灌汁小籠包
灌汁小籠包,小籠包外皮厚薄適中,薄薄的柔韌度高,肉汁清香豐盛,原隻入口在味蕾中爆發肉香,縈繞不散。大廚還設計了特別的吃法配合,以針管將薑醋汁直接灌入小籠包內,減少了平時點醋時弄穿外皮的機會之餘,亦呼應了Lab的主題,盡顯貼心,滿有創意。
雞汁鍋貼
雞汁鍋貼,細細隻煎得底部脆脆的,咬開迎來了鮮甜的肉汁,簡單而美味。
千絲蘿蔔酥
千絲蘿蔔酥,外皮酥香沒有油膉味,但較傳統的來得硬脆,絲絲的蘿蔔內餡綿滑多汁,香口清甜,蘿蔔香滿瀉。
文殊院甜水麵

文殊院甜水麵
文殊院甜水麵,之前聽過店員推介的一款特色麵食,最後還是心思思點來一試。據講整道菜只有1條長長的麵條,果真沒有說慌,粗粗的麵條長得拉盡了手臂還未見尾,入口彈牙帶嚼勁,大廚以四川花椒配上醬油和砂糖調味,甜中帶辣,香麻十足,味道雖未至於十分突出,但很夠玩味。
藤椒香子蘭意式雪糕
最後來一客藤椒香子蘭意式雪糕作為甜品,綿密中帶黏性的意式雪糕,入口先是濃厚的雲呢拿香,隱藏的陣陣藤椒香氣慢慢滲出來,點點冰爽麻辣在味蕾間伸延開來,不太濃恰到好處,軟綿順滑,為整晚的川式美味畫上了完美句號。

藤椒粉
值得一提是店員推薦的那一款藤椒粉,據說史高維爾指標達百萬度數,剛入口時辣度不算強烈,但原來後勁頗為凌厲,十分刺激過癮!可能巧遇知音人關係,店員還贈送了一支Test tube裝的藤椒粉予筆者留念及回家享用,實在感謝!
縱觀整晚的出品質素十分到位,憑著「承傳川菜源流,注入現代元素,川流匯聚」的理念,用上名貴香料炮製出多種麻香辛辣的川式味道,融入了不同的元素但又不失個性風味,擺盤裝飾更是精緻吸引,每一項目都十分講究而別出心裁,傳統中見創新,平衡得宜,誠意可嘉。加上簡約而富氣派的環境,店員專業熱情的招待,令筆者十分享受這趟嚐辣「實驗」之旅,價格雖不算便宜,但亦算物有所值,不妨一試支持一下。
2020-02-19
川味毛豆
雞汁鍋貼
藤椒香子蘭意式雪糕
2020-04-12 240 浏览
星期日下午通常都係同屋企人享受天倫樂嘅時間,特別喜歡星期日去飲茶,因為去完教堂,呢個應該係最好嘅活動。不過依家好多酒樓都休息,我哋去開半山壹號嘅酒樓都暫停營業14日。之前試過一次逸東軒個優惠,都知道呢排好多酒店都提供唔同嘅餐飲優惠,不過好多都係平日先至有優惠,好少星期六日都會有宣傳。然後發現川流竟然星期六日都有優惠。我之前食過夜晚廚司發辦,七百幾蚊一位都幾精彩。不過夜晚價格都幾貴,所以我沒有想像下午飲茶可以平成咁。$168一位,精選假日任食點心,90分鐘任你食,而且這裏的點心選擇都幾多。小籠包和燒鵝包也是必吃的選擇,尤其是燒鵝包嘅餡非常正,小籠包咬下去全是豐滿嘅汁。常見嘅蝦餃、燒賣和豆苗餃相對來說比較普通。最推介嘅係爆汁芝麻牛肉餅鍋貼,煎得勁香勁脆,入面全都是滿滿的牛肉。百花煎釀蘿蔔糕也是必點的選擇,外邊肯定食唔到咁美味嘅蘿蔔糕。仲有雖然我唔食得辣,但呢度嘅酸辣抄手好正,我諗起之前夜晚食過好美味嘅酸辣湯。最後沙律吧可以任食:蒜泥白肉、川北涼粉、棒棒雞,仲有甜品豆腐花真係食極都唔厭。當然如果比起逸東軒佢冇咁好嘅原因,就係佢得個半鐘任食,較為趕一點,冇得坐低慢慢嘆。不過老實說,如果星期六日

常見嘅蝦餃、燒賣和豆苗餃相對來說比較普通。

不過老實說,如果星期六日以一個咁震撼嘅價錢,加上又唔太貴嘅茶錢,仲有一個非常舒適嘅環境飲茶,我覺得可以享受一下天倫之樂,值得一去。
2020-04-06 336 浏览
川菜一向是我的至愛,朋友話我知川流依家推出精選假日任食川式點心,聽到當然約埋好友去食喇!發覺選擇都唔少,有辣有唔辣,除左傳統點心外,仲有創新川式點心添。 甫進店內就發現這裡有別一般的川菜館,裝潢設計型格簡約,當坐定定後,就看到在酒吧枱前 擺放蓋住的幾款前菜、沙律及甜點。 由於只得90分鐘用餐時間,一坐底就用點心紙叫了幾款點心先,由於是即叫即蒸,就在等點心 的時候,先吃個前菜,這道酸辣拌闊粉,真是酸辣俱備,口感帶點煙韌,個人就覺得唔夠辣, 不過唔緊要,這裡的自家製辣椒粉,都幾辣,加埋一齊食就至好味。 除了川菜的美點外,傳統點心的蝦餃、燒賣及韭菜都有呀!蝦餃內的蝦,大大隻的只是覺得皮 不算薄;燒賣及韭菜也不錯,最愛是足料的韭菜,香口好味。 吃熱辣辣的小籠包時,記住注入黑醋,入口時令肉質更鮮嫩。 這道叫麻辣腸葱油餅,蔥油餅入口散發陣陣的蔥油香,入口微辣,可以話是其中一款我的最愛。 單看還以為好辣,實則呢味糊辣殼酸辣抄手,真是皮薄,入口軟滑,還有糊辣椒的麻香,幾有 風味。       呢款紅酒京醬燒鵝包,必定要試,入口就試到傳統多汁的四川甜麵醬,餡料就有燒鵝肉,

擺放蓋住的幾款前菜、沙律及甜點。
酸辣拌闊粉

蝦餃、燒賣及韭菜

不算薄;燒賣及韭菜也不錯,最愛是足料的韭菜,香口好味。
小籠包

吃熱辣辣的小籠包時,記住注入黑醋,入口時令肉質更鮮嫩。
麻辣腸葱油餅

風味。

呢款紅酒京醬燒鵝包,必定要試,入口就試到傳統多汁的四川甜麵醬,餡料就有燒鵝肉,口感
好鮮味。

川流假日任食點心