2020-03-09 204 浏览
位於尖沙咀的志,是一間開業不久的廚師發辨料理餐廳。雖然是新開幕,但當日光顧,料理桌的位子已坐滿客人,建議大家先預早訂位,否則不能跟師博們好好交談,且不能欣賞師博製作壽司哦。餐廳走高雅日式風格,主要以白黃燈光,形造出舒適感覺。地方不太大,分為料理台丶廂房和一般用餐區。Omakase $1200/位晚市只提供一款廚師發辨,每位享用的客人能品嚐到多達25款食物哦。五種刺身,包括: 深海池魚丶鰆魚丶鰤魚丶右口魚丶劍魚腩。刺身味道偏淡,作為率先呈上的菜式,選材不俗,但個人偏愛濃味魚,所以沾上醬油覺得更好吃。甜蝦和槍魚壽司。據師博指,甜蝦預先用昆布慢煮六小時,魚肉依然滑溜溜,而蝦膏則拆起調味,濃香馥郁。車海老和細池魚壽司丶木魚刺身。向來大愛車海老,色澤鮮紅,肉質較其他蝦肉更彈牙,味道也更濃郁。而細池魚則熟成過,魚肉細膩。白海膽壽司。來自北海道的白海膽,質感滑嫩,口感幼滑,海水味不濃,卻鮮甜盡顯。三文魚子壽司。放滿三文魚子的小碗,令我興奮起來! 魚子鮮燈,粒粒飽滿,好鮮甜呀!最後更有用蝦和魚做成的烘蛋,甜品則是大顆鮮草莓哦!
位於尖沙咀的志,是一間開業不久的廚師發辨料理餐廳。

Omakase $1200/位

五種刺身,包括: 深海池魚丶鰆魚丶鰤魚丶右口魚丶劍魚腩。

甜蝦和槍魚壽司

車海老和細池魚壽司丶木魚刺身

白海膽壽司

三文魚子壽司

最後更有用蝦和魚做成的烘蛋,甜品則是大顆鮮草莓哦!
2019-12-28
2020-03-06 78 浏览
掛住鄉下日本嘅Omakase🍣尖沙咀呢間日本餐廳嘅壽司竟然好食過日本食到嘅😳OMG.✨Omakase Lunch Set $350有13貫壽司 最後一貫壽司係自選 揀自己最喜歡嘅壽司作結☺️特別有意思先上前菜✨茶碗蒸 蛋味濃郁每件壽司飯已加入醬油同Wasabi 係日本🇯🇵傳統最正宗嘅食法每件刺身都係時令海鮮包括✨醬油賴尿蝦、章紅魚、甜蝦、魷魚🦑、三文魚子、帆立貝、真鯛、拖羅、海膽、凍蟹🦀、赤貝、左口魚每貫壽司都好鮮甜👍🏻真心高質過日本連鎖壽司店!特別喜歡💕✨拖羅 油脂豐富 入口即溶🥰 再點了✨海膽 超鮮甜!再點了✨凍蟹 真蟹肉鮮味🦀冇雪藏味.最後以香草雪糕🍦甜品作結 太完滿嘅一餐Omakase Set.志📍尖沙咀亞士厘道17-19號17樓
掛住鄉下日本嘅Omakase🍣
尖沙咀呢間日本餐廳嘅壽司竟然好食過日本食到嘅😳OMG
✨Omakase Lunch Set $350
有13貫壽司 最後一貫壽司係自選
揀自己最喜歡嘅壽司作結☺️特別有意思
先上前菜✨茶碗蒸 蛋味濃郁
每貫壽司都好鮮甜👍🏻真心高質過日本連鎖壽司店!
特別喜歡💕
✨拖羅 油脂豐富 入口即溶🥰 再點了
✨海膽 超鮮甜!再點了
✨凍蟹 真蟹肉鮮味🦀冇雪藏味

📍尖沙咀亞士厘道17-19號17樓
2020-03-04 479 浏览
待家太久人的情緒難免低落!對於我來說吃是最好的良方,這夜便約車爸爸去新張數月的志 Kokorozashi嘆場25品用心兼有特色的Omakase,收費只是$1200/位相當抵食和吸引!! 刺身在我思緒中從來是新鮮便美味但世事無絕對的!皆因餐廳從日本訂製了一個檜木雪櫃做正宗熟成刺身,讓我們這夜可品嚐精心炮製坊間罕見的熟成刺身和壽司,真的十分期待這*志*高無上的Omakase! 摘下口罩消毒好雙手喝口熱茶,準備迎接餐廳唯一的25品Omakase來臨,此刻心情是近來少有的期待和愉快!! 首送上第一道前菜是有馬煮!此菜是使用山椒將蜆肉以糖、醬油及味醂淆煮成口味較濃郁的日本料理,味道香甜中略帶麻的滋味挺可口,伴碟的新鮮山葵葉令賣相更清新。 接下來是8款不同的熟成刺身!由12點順時針起有伴以竹炭鹽口感紮實的平貝、八爪魚、象拔蚌、鰈魚、鰈魚裙邊、深海池魚、油甘魚及中間的鰆魚,十分期待熟成刺身的味道。 當中3款令我頗有驚喜當中有八爪魚刺身,那鬆軟得來富咬口的感覺絕沒在外享受過,加上香甜的味道確是誘惑不已! 另一款是象拔蚌吃下鮮味爽脆又彈牙一件吃下意猶未盡呢! 最後的鰈魚有

刺身在我思緒中從來是新鮮便美味但世事無絕對的!皆因餐廳從日本訂製了一個檜木雪櫃做正宗熟成刺身,讓我們這夜可品嚐精心炮製坊間罕見的熟成刺身壽司,真的十分期待這*志*高無上的Omakase!

另一款是象拔蚌吃下鮮味爽脆又彈牙一件吃下意猶未盡呢!

最後的鰈魚有兩款做法!先有嚼勁十足的鰈魚身,而鰈魚裙邊則經炙燒過後將魚油充份表現潤澤香氣教人著迷!

緊接著是三道極盡鮮氣的料理!包括有甜蝦壽司、蝦膏及我至愛的瑩光魷魚!

甜蝦壽司用的是赤醋飯吃下口感更為豐潤,經特別炮製的甜蝦那軟糯口感從來也討我歡心,加上蝦膏的點綴更加發光發亮鮮到一個點啊!

以往吃日本螢光魷魚太多是漬物這夜我品嚐到鮮品實在太幸福了!師傅將肥美的螢光魷魚輕燒保持著多汁煙韌的口感,正值當造的時候魷魚身內充斥滿滿的膏香十分吸引!

接下來的是我愛吃的鮟鱇魚肝吃一口真的不得了!這海底鵝肝絲絲入口滑嫩非常味道香醇,真正令我感受到齒頰留香的一刻,加上師傅處理得宜絕不會吃到腥味和一口筋超讚。

吃過一輪刺身壽司後師傅貼心送上一客暖粒粒的昆布竹筍,簡單以昆布湯伴清甜無渣的竹筍清清味蕾,讓我們好好迎接往下來的盛宴。

接力的是雪白油鯛和日本石斑壽司,味道偏向清雅很合白身魚的性格!

像金目鯛模樣其實是日本石斑壽司,魚油非常充裕入口油花四濺滑溜香口我十分喜歡它呢!

這客燒香魚BB又是驚喜滿滿的一道菜,魚皮燒至乾身恰好吃下香口非常,內裡散發著誘人的甘香絕美味道我鍾意喔!

再來菜式是吞拿魚壽司三弄赤身、中、大拖羅三兄弟一起上檯!色澤異常誘人就循序漸進的由赤身品嚐起吧!柔軟沒帶上一絲筋的鮮嫩赤身跟赤醋飯配合得天衣無縫。

從來喜歡中拖羅多於大拖羅的我今趟則大返常,中拖羅油份較預期的輕,返而大拖羅則油香恰好肥而不膩吃得我很滿足。

之後送來的是鯛魚刺身輕炙過的魚皮多上一份香氣,夾著彈性十足的魚肉蠻可口!

繼而上的是沙甸魚壽司和赤膽軍艦,澄黃的新鮮赤海膽充滿海水味道,一件入口鮮味滿載在口腔中歷久不散!

很多人以為沙甸魚會很腥但這沙甸魚壽司經過師傅細心處理,加配薑葱同吃便可品嚐出沙甸魚的原本肉香。

這客是鯖魚棒用醃製過的鯖魚整成,可以吃出鯖魚甘香的魚油之外更同時品嚐到紫蘇葉幽香,車爸爸吃不了紫菜我可獨享兩件太幸福了吧嘻嘻!

到最後一件是海鰻壽司一口咬下汁料與魚肉慢慢在口中溶化,配以黏度適中赤醋飯甜美滋味教人滿足!

接近尾聲來一客蜆肉味噌湯,湯內有新鮮蜆肉好足料絕非一般開粉味噌湯,呷一口鮮味湯水胃子即時暖粒粒好舒服喔!

最後甘味以一顆當造香甜的士多啤梨作完美結束!這頓性價比不俗的Omakase亦完滿地曲終人散。

但驚喜沒完沒了師傅竟為每位客人送上神秘禮物一份!原來是青瓜鰻魚卷回到家中亦可以重溫師傅的用心作品這安排很貼心耶!這次的美食體驗令我重新認識另一樣的廚師發板,感受到多方面的驚喜十分滿意,相信很快我會再來品嚐這美味的驚喜!!

2020-03-02
KOKOROZASHI志こころざし的漢字是志,意思是志向、志願,亦有盛情、厚待的意思甫一進門,我就感受到こころざし了店員臉帶親切的笑容,帶著我們進店一坐下來,店員就遞上酒精搓手液作潔手之用,然後再提供一個密實袋以放口罩在衛生方面,餐廳可以說是相當注重餐牌上有4個選擇,4個都是おまかせ所以,就點了個おまかせ壽司飯跟市面上的壽司飯不同市面上的壽司,或者是傳統日本的壽司,甚或是小野二郎的壽司飯,都是白色的這裡的壽司,是棕黃色的,應該是混入了醬油成調色增味之用,感覺有點似曾相識壽司手握功力不錯夾下去是不會散開的飯的溫度是接近人體的溫度,也是壽司的絕對溫度如此特別的壽司飯,跟之前元朗的那家如出一轍肯定是,除非不是話說回來壽司的飯上鮮,是新鮮的不同的海鮮,有不同的味道師傅根據不同的海鮮,配上不同的調味有時候在海鮮上薄薄的掃上一層醬油,有時候在海鮮上放一小撮岩鹽更將海鮮的鮮味帶出,相得益彰吃畢十二貫壽司,可以挑一件最喜歡的壽司,作為第十三貫,再吃一遍這是傳統おまかせ的做法十二貫壽司之中,最出色的是海膽,鮮中帶甜,絕對值得一吃再吃吃完之後,還有小禮物,是手卷真的想馬上回家回味一下
KOKOROZASHI志

甫一進門,我就感受到こころざし了
店員臉帶親切的笑容,帶著我們進店
在衛生方面,餐廳可以說是相當注重
餐牌上有4個選擇,4個都是おまかせ
所以,就點了個おまかせ
壽司飯跟市面上的壽司飯不同
市面上的壽司,或者是傳統日本的壽司,甚或是小野二郎的壽司
飯,都是白色的
壽司手握功力不錯夾下去是不會散開的
飯的溫度是接近人體的溫度,也是壽司的絕對溫度
如此特別的壽司飯,跟之前元朗的那家如出一轍
肯定是,除非不是
話說回來
壽司的飯上鮮,是新鮮的
不同的海鮮,有不同的味道
師傅根據不同的海鮮,配上不同的調味
更將海鮮的鮮味帶出,相得益彰
這是傳統おまかせ的做法
十二貫壽司之中,最出色的是海膽,鮮中帶甜,絕對值得一吃再吃
吃完之後,還有小禮物,是手卷
真的想馬上回家回味一下
2020-03-03 379 浏览
朋友一早book好位話同我去試間新開既日本菜~~短期內都唔會外遊既我真係好想出走,日、韓、台都係我中意快閃既地方,可惜呢排連街都出少左,更何况係外遊呢……既然出走無望,一於食返當地既食物止下癮先啦xppp我地中午時份黎到,有幾款set可以揀,我揀左 季節會席$380既set,朋友就要左 手握壽司$350既個款set每個set都會有埋湯品同滑溜既蒸蛋:)我所揀既set以便當形式奉上,當中有齊刺身、壽司、煮物、迷你丼同天婦羅等數款菜色,感覺好富豐~~整體既質素都幾高,食材好新鮮!!自己最欣賞當中既三色迷你丼,濃厚而鮮既海膽伴而肥美既拖羅蓉同咸鮮脆感既三文魚籽,即使係大一倍既分量都可以輕易吃清光xpp而天婦羅都做得好出色,炸漿部份脆薄不油,火喉控制得宜!!朋友既set就有13件由廚師發辦既壽司,食完頭12件之後,第13件就係由自己話事,係之前個12件到揀1款encore做第十三貫~~見到朋友係12件當中已經食齊白身魚、貝類同火炙款式既壽司,每件既吸晴度都相當高!!朋友最後就揀左呢件海膽壽司作為佢既encore之選xpp最後除左有蕨餅做甜品之外,新張期間,餐廳仲會每人送一份卷物做紀念添:)呢份
朋友一早book好位話同我去試間新開既日本菜~~

既然出走無望,一於食返當地既食物止下癮先啦xppp

每個set都會有埋湯品同滑溜既蒸蛋:)

我所揀既set以便當形式奉上,當中有齊刺身壽司、煮物、迷你丼同天婦羅等數款菜色,感覺好富豐~~

整體既質素都幾高,食材好新鮮!!

而天婦羅都做得好出色,炸漿部份脆薄不油,火喉控制得宜!!

朋友最後就揀左呢件海膽壽司作為佢既encore之選xpp

呢份對口味既紀念品正好成為回家後既茶點啊xpp
午餐
2020-02-29 125 浏览
[ 新開壽司店 | 午餐$300就有啦🍣]呢餐已經係12月食架啦🙈打緊呢個post既時候,諗諗吓好耐無食過正既壽司,就叫男朋友聽晚同我去食😛佢好有效率即刻就book左枱啦✌🏻⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹季節會席($380)⭐️6/10🔹壽司10貫($300)⭐️5.5/10季節會席好似感覺抵食啲,除左壽司之外,仲有其他熟食🍱壽司唔小得拖羅同海膽,仲有天婦羅同燒魚我覺得都唔錯👍🏻燒魚幾滑,天婦羅又幾正,炸皮好薄又好脆🍤我鍾意😆另外叫左壽司10貫,魚生感覺有啲乾身,食落有少少腥,尤其海膽😞同之前睇人地啲lunch相睇落好正咁,不過Omakase好睇彩數🙈拖羅蓉軍艦色澤有啲暗啞,不過食落去ok👌🏻-▫️餐前有個茶碗蒸,好味好滑😍👍🏻餐後就係抹茶雪糕做結尾🍵-🔺店入面裝修好靚,好光猛,好岩影相😆
[ 新開壽司店 | 午餐$300就有啦🍣]
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹季節會席($380)⭐️6/10
🔹壽司10貫($300)⭐️5.5/10
燒魚幾滑,天婦羅又幾正,炸皮好薄又好脆🍤我鍾意😆
拖羅蓉軍艦色澤有啲暗啞,不過食落去ok👌🏻
▫️餐前有個茶碗蒸,好味好滑😍👍🏻
餐後就係抹茶雪糕做結尾🍵
🔺店入面裝修好靚,好光猛,好岩影相😆
2020-02-27 108 浏览
早前嚟到呢間新開嘅Omakase,有別於一般嘅Omakase menu~呢度係均一價晚餐有25個course,所以係超豐富同一定飽肚而歸啊!一餐入面有晒超愛嘅北海道白海膽、三文魚籽、左口魚、鰻魚,好滿足嘅晚上啊!一次過試晒好多唔同嘅食材,好似係鮟鱇魚肝、烏魚白子等等~等我慢慢介紹,首先前菜係用左有馬煮嘅蜆肉,仲有啲冬菇粒,都幾濃郁入味!之後就係刺身部分,鰤魚係冬天最當造,特別肥美~深海池魚就口感腍滑啲。燒過嘅鮫魚好香,油份高~竹簽魚皮脆肉嫩。鮟鱇魚肝、烏魚白子兩者都處理得好好,特別係白子,外面燒過令到內層更creamy~里芋煮—芋頭炸左一層,再打芡汁。芋頭熟透食落好香~左至右春子鯛、甜蝦、秋刀魚。呑拿魚三食,有齊大拖羅中拖羅同赤身,大拖羅火炙左少少面頭,而赤身就用醬油醃製,三食滿足晒你三個願望!黑鯥魚油份比較高,再加上火炙魚油更出。北海道白海膽,淡淡嘅鮮甜停留係口腔時間雖然唔長但令人回味。聽店員話佢地好多食材都無用火槍去燒,而選用日本嘅炭燒,呢一道北寄貝就係其中嘅代表啦。北海道稻蟹一絲絲蟹肉,純粹的鮮甜。沙甸魚比到驚喜我地,處理到無晒骨同埋食落毫無腥味,好仔細!三文魚子大愛啊,一粒粒晶

燒過嘅鮫魚好香,油份高~竹簽魚皮脆肉嫩。

鮟鱇魚肝、烏魚白子
里芋煮—芋頭炸左一層,再打芡汁。芋頭熟透食落好香~
左至右春子鯛、甜蝦、秋刀魚。
黑鯥魚油份比較高,再加上火炙魚油更出。
北海道白海膽,淡淡嘅鮮甜停留係口腔時間雖然唔長但令人回味。

北海道稻蟹一絲絲蟹肉,純粹的鮮甜。

沙甸魚比到驚喜我地,處理到無晒骨同埋食落毫無腥味,好仔細!

三文魚子大愛啊,一粒粒晶瑩剔透嘅魚子好似蓋餅咁鋪係壽司飯上面,超澎湃!
上面仲撒上少少柚子皮,帶點清新嘅點綴~

燒鰻魚係我最愛之一,鰻魚燒得魚質好爽口,魚皮位置又帶黏口,燒得好完美!

左口魚軍艦,平時食開左口魚壽司但呢度用上左口魚一片片燒過逼出魚油再置軍艦上,更香口!
但係左口魚炙燒到有啲焦左少少影響味道。

食完燒鰻再食嫩口嘅海鰻係味道同口感嘅對比。
好巨型嘅鯖魚卷,前面廿幾品已經佔據左我八九成嘅肚量,最後再來一個鯖魚卷快令我支持唔住,但我都堅持要品嚐廚師為我預備嘅心思!呢個鯖魚卷炙燒左面頭魚油更香,肉厚啖啖肉真係每一口都令人滿足。

湯品係麵豉湯但內裡仲有蜆肉等材料,味道加添左層鮮味呢!

最後仲有靜岡蜜瓜作結,多汁又甜令人好滿足!
2020-02-02 453 浏览
初四食壽司間餐廳新開,聽聞係以前元朗間壽司之神的師傅。如果飯的溫度和濕度改善下,應該會更好食。Kokorozashi志=====墨烏賊 帆立貝 👍🏻鱆紅魚 劍魚腩  👍🏻👍🏻赤貝 赤貝群邊 中拖羅 長崎縣 螢光魷魚蝦蛄腦天 👍🏻👍🏻赤身 👍🏻👍🏻👍🏻海膽 👍🏻👍🏻魚子 沙甸 👍🏻👍🏻👍🏻
初四食壽司
間餐廳新開,聽聞係以前元朗間壽司之神的師傅。
如果飯的溫度和濕度改善下,應該會更好食。

Kokorozashi志
  • 赤身
  • 劍魚腩
  • 海膽
2020-01-18 88 浏览
依間新開Omakase都算幾抵食,$1200一位有25道菜,不過就冇得坐吧枱睇住師傅整,因為吧枱好似得4,5個,所以侍應安排左我同朋友坐4人台。如果想坐吧枱ge朋友最好預早request左先。25道菜包括有前菜冬菇蜆肉,深海池魚刺身,獅魚,鰆魚,竹籤魚,烏魚白子,鮟糠魚干,李芋煮,鯛魚壽司,甜蝦壽司,秋刀魚壽司,大拖羅,中拖羅,赤身,黑目魚,北海道白海膽,燒北寄背,北海道蟹,沙甸魚,三文魚籽,燒鰻魚,左口魚邊軍艦,海馬魚,鯖魚,日本蜜瓜。食物用料都好講究,全部都係時令最靚嘅食材,非常新鮮,做法亦唔係一般刺身壽司炸物漬物等大路嘢。例如熟成魚生,熟成時間同溫度要控制得好好,否則好易變質食壞肚皮,熟成後嘅魚生味道更濃郁。較特別有三文魚籽,味道同外面唔同,師傅磨左柚子皮調味,令三文魚籽有陣清新柚子味,而且令味道更鮮甜!另外燒鰻魚都十分推介!火候啱啱好,而且鰻魚肉質十分彈牙。鮟鱇魚肝同烏魚白子口感都好Creamy,入口即溶無腥味。雖然冇得坐吧枱,但侍應服務都好好,不時會加茶同詢問對食物意見同滿意度。$1200黎講性價比都幾高!如果有得坐吧枱食就完美啦!

2020-01-18 494 浏览
誤打誤撞試左呢間新開嘅壽司店,環境都唔錯,即日book都有位,去到等左一陣就入得!本身諗住試11 course omakase set($380),點知被告知今日啲天婦羅唔靚,所以冇呢個set供應⋯其實天婦羅唔靚乜師父唔識搵其他野replace? 即係一樣材料冇,成個set就要取消⋯flexibility 都幾低⋯期望日後呢方面可以改善一下啦。友人話食壽司set,於是揀左13貫set($350)蒸蛋,還好,如果唔落白果同熱啲就好。然後可能因為今日師父好忙嘅關係,等左半個鐘,終於上壽司啦!啲魚都幾新鮮,有我鐘意食既劍魚!👍🏻海膽鮮甜唔腥,三文魚子配埋柚子汁清新好味!仲有左口魚裙邊!肥美好味😋 最後可自選多一件壽司~仲有麵豉湯同甜品作結。臨走,仲有腐皮壽司小禮物。總括泥講野食係唔錯,可能太新,好多野都未夠純熟,未夠smooth~期望上咗軌道後會更好。

友人話食壽司set,於是揀左13貫set($350)

蒸蛋,還好,如果唔落白果同熱啲就好。

然後可能因為今日師父好忙嘅關係,等左半個鐘,終於上壽司啦!

啲魚都幾新鮮,有我鐘意食既劍魚!👍🏻

海膽鮮甜唔腥,三文魚子配埋柚子汁清新好味!

仲有左口魚裙邊!肥美好味😋

最後可自選多一件壽司~仲有麵豉湯同甜品作結。

臨走,仲有腐皮壽司小禮物。

2020-01-15 447 浏览
於亞士厘道既日本餐廳Kokorozashi「志」,班底是來自元朗的某間有名日本餐廳,而25道既 Omakase都只不過$1,200,相當抵食又吸引。看到日本餐廳專用的熟成櫃,在港只得少數日本餐廳會採用,十分專業。Menu上並未有詳細羅列當晚菜色,正符合廚師發版的神秘感。前菜: 有馬煮 - 蜆肉,味道帶甜。深海池魚刺身- 肉質清爽,已經熟成3日,肉味更濃。鰤魚刺身 - 油脂豐潤,肉質嫩滑,入口脂香滿盈。帆立貝刺身 - 有冰涼感,灑上了小許岩鹽提味,十分鮮甜嫩腍。網燒帆立貝刺身 - 不再用火槍燒,保持香口但少一份焦味,多了一份香口。鮫魚(鰆魚)- 魚肉角切,入口啖啖肉。表面油份豐富,燒過又帶脆口。粒貝 + 膽 - 爽身清甜,膽香,加了7味粉提味。白子 - 白子質感柔滑豐腴,綿密滑嫩入口即化的口感。里芋田舍煮 - 炸過有熱度,內裡芋蓉味道帶微甜,吃過刺身後很適合吃點熱食。針魚 - 刺身中間夾住昆布,鮮爽口感中帶酸,清新。鰆子鯛 - 是鯛魚的幼魚,用鹽同醋醃過,味道帶點酸很減膩。拖羅 - 油潤亮澤,魚脂味濃,有溶化的口感;海膽 - 入口軟綿,味道香濃鮮味。鰹魚 - 熟成了5日,油份完全地滲透出
Menu上並未有詳細羅列當晚菜色,正符合廚師發版的神秘感。
前菜: 有馬煮 - 蜆肉,味道帶甜。
深海池魚刺身- 肉質清爽,已經熟成3日,肉味更濃。
鰤魚刺身 - 油脂豐潤,肉質嫩滑,入口脂香滿盈。

粒貝 + 膽 - 爽身清甜,膽香,加了7味粉提味。
白子 - 白子質感柔滑豐腴,綿密滑嫩入口即化的口感。
針魚 - 刺身中間夾住昆布,鮮爽口感中帶酸,清新。
鰆子鯛 - 是鯛魚的幼魚,用鹽同醋醃過,味道帶點酸很減膩。
拖羅 - 油潤亮澤,魚脂味濃,有溶化的口感;
海膽 - 入口軟綿,味道香濃鮮味。
鰹魚 - 熟成了5日,油份完全地滲透出來,再用火炙過,魚皮有點脆,灑上芝麻令味道多了幽香。
口岸省真蠔 - 麵豉醬加紫蘇花,味道甜又肥美。
蟹肉壽司 - 因為不吃蝦所以貼心換了蟹肉。
燒北寄貝和裙邊 - 入口濃濃的燻香味,肉質很嫩,加上了少許7味少提味,有餘韻。
穴子壽司 - 煮完再燒,肉質細嫩軟綿。
鯖魚棒 - 柚子醃製 ,遠遠已聞到柚子和脂香。
三文魚子壽司 - 一粒粒晶瑩剔透有光澤,入口不單有嚼感,十分煙韌,而且三文魚子汁爆出絕無澀味,香甜而不腥。

魚湯
水果
新張期間還送食客 特製腐皮壽司 ,可儲放一天的呢!明天早餐有著落了,感覺幸福!
2019-12-21
2020-01-13 304 浏览
沉寂一排,最後回到Omakase的懷抱。經同事介紹來到新開不久的志。這裏店子不大,不過裝修陳設很新,走日式和諧風。 沒有多想,就點了25品的Omakase Set。想不到新開但walk in 的客人都不少。平常食Omakase 都坐到吧枱,但今次人多,只能坐普通座席,不過也是另類體驗。  上菜也很快,先來的山椒煮搭上wasabi嫩葉,甜甜地但帶些微wasabi香。 然後是刺身拼盤,共五款魚。右口魚,深海池魚、鰤魚皆有刺身和火炙,刺身入口鮮爽,而火炙則帶油香,各有味道。北寄貝三食則分別有群邊和貝肉。前者更爽脆,後者更鮮甜。火炙黑鯥和膠魚則油分不高,但魚味很濃。 接住係壽司三食,有針魚、花竹蝦及甜蝦。針魚帶點晶瑩透亮,沾上豉油則將魚味淡一事以爽脆蓋過。重點是個蝦頭混麵豉醬調配出來的醬。好惹味,蘸上少許,蝦味已經好突出。加上花竹蝦及甜蝦本身鮮甜,所以加上蝦醬,令蝦味更徹底。   安康魚肝都有好一排無食,難得再遇上厚切又肥美的它。脂感重但入口不油,少許wasabi中和了膩感。過場來了個小芋頭,搭配新鮮。   接下來才是戲肉所在,因為有我愛的海膽。小小的一件壽司上鋪滿了ju

接下來才是戲肉所在,因為有我愛的海膽。小小的一件壽司上鋪滿了juicy的北道白海膽,一口吃盡剛好,讓鮮甜滋味充斥。

然後是拖羅,粉紅粉紅的顏色是超拖羅,即魚腩部份,最肥美的部位。入口油香慢滲,讓人不忍心快吞。火炙油香更甚,更多了一份焦香,對拖羅的愛從未止息。

隨後的沙甸魚帶點醋酸,讓味蕾翻新。 鰹魚和北海道凍蟹也是水準之作。三文魚子杯算是omakase不可或缺的一員,粒粒晶瑩飽滿,帶點咸香。

到了尾聲的鯖魚捧和鰻魚燒,看似普通但吃得出是心機之作,尤其那鰻魚,皮超脆,肉則爽脆非常,是我最愛的質感。

最後飲返一碗熱辣辣的湯,吃上一粒香甜的士多啤梨,劃上了是日晚餐的句號。這裏雖然第一次黎,但食足25品,千五有找的價錢來說,性格比很高,絕對值得黎一試。

2019-12-23
2020-01-10 264 浏览
小編係百食不厭的刺身迷,今日中午黎到呢間新開既 — 「志」食壽司,午市上去好熱鬧,幸好都仲有一張枱心我同朋友一齊食。-📌 茶碗蒸午安每人都有一個熱辣辣的茶碗蒸,蒸蛋滑身帶微微鹹味,入面仲有一些香菇等配料,格外清甜。-📌Chief Special Omakase Set 💰380(👅: 8.5/10)呢個似便當既擺盤,相當豐富,係由廚師選取當日最新鮮食材做成唔同既食法,有壽司、刺身、鯖魚、天婦羅同關東煮,選擇困難症既朋友揀呢個Set就岩哂喇!款款都食下,又唔怕悶🤣。 我最中意食係食懶尿蝦,燒魚都有兩款,款款新鮮🤤🤤。最有驚喜係原本仲有個迷你三色丼,有海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽,配埋紫蘇花香,好滿足呀,魚蓉鮮香,海膽更係鮮甜。📌Omakase Sushi Set 13/10貫 💰350/300(👅: 7.5/10)同樣由廚師發板,選出12種刺身整成壽司,而特別之處係第13款,客人可以依照剛才食過既12款,揀自己最中意既一款食多次🤩。 當日就食左池魚、帆立貝、間八、白蝦、真鯛、道蟹、海膽、拖羅、蝦、道蟹、蝶魚邊。每件壽司🍣都新鮮美味,由白身魚食到紅身刺身,魚味香濃。至於第13舊就揀左道蟹,因為

📌 茶碗蒸

呢個似便當既擺盤,相當豐富,係由廚師選取當日最新鮮食材做成唔同既食法,有壽司刺身、鯖魚、天婦羅同關東煮,選擇困難症既朋友揀呢個Set就岩哂喇!款款都食下,又唔怕悶🤣。 我最中意食係食懶尿蝦,燒魚都有兩款,款款新鮮🤤🤤。

、道蟹、蝶魚邊。

每件壽司🍣都新鮮美味,由白身魚食到紅身刺身,魚味香濃。至於第13舊就揀左道蟹,因為個人中意食蟹😚。

📌味噌湯
主食過後仲有碗湯暖暖胃,味道清甜。

📌甜品
最後仲有抹茶雪糕作結!

整體來講: 個人中意便當款式多d,比較雜錦,又可以食到多款滋味。
2020-01-10 2096 浏览
今日是好朋友的升職大日子,當然要跟他好好慶祝一番吧! 朋友已吃過不少日本廚師發辨,今次就帶他去試試全新開業的餐廳,心想他一定沒食過啦! 果然,朋友說未吃過,所以他也好高興啦。廚師發辨 $1200廚師發辨只有一種,可以食到二十五食物,個人認為價格合理又掋食!首先呈上深海池魚丶鰆魚丶鰤魚丶劍魚腩丶左口魚刺身。這碟刺身全是白魚,所以魚味有點淡,當中以劍魚腩最肥美。甜蝦壽司經過慢煮,味道别有風味,更有層次,而且蝦膏拆出,好濃好香,配酒一流。槍魚壽司味道較濃,後嚐較好。首次食利芋煮,感覺好特別。芋頭仔預先炸脆,然後用本菇和金菇做芡,如果熱少少更好食。鮟鱇魚肝是餐廳招牌,快煮8小時,入口即溶,完全不用咀嚼。日本的大隻真蠔,用一般生蠔食法,品嚐到本身的鮮美。大拖羅刺身,拖羅超肥美,入口油份溶化,好吃!春子鯛壽司,用鹽和醋調味,加了少少蛋黃碎,色澤更豐富。醬油漬吞拿魚好濃味,好喜歡吃這件壽司!最後更會有味噌湯和草莓,每位客人更獲贈腐皮壽司,有手信拎回家。
今日是好朋友的升職大日子,當然要跟他好好慶祝一番吧!

廚師發辨 $1200

鮟鱇魚肝是餐廳招牌,快煮8小時,入口即溶,完全不用咀嚼。

日本的大隻真蠔,用一般生蠔食法,品嚐到本身的鮮美。

大拖羅刺身,拖羅超肥美,入口油份溶化,好吃!

2019-12-29
2020-01-08 258 浏览
12月特登提早同男朋友慶祝聖誕食餐好,平時成日都係食西餐,所以今次決定食有25道菜式嘅廚師發辦。餐廳唔算太大,而吧枱可以望住壽司師傅料理嘅位就只得八個,我地兩個就霸咗其中兩個位喇,由於有太多道菜式嘅關係,等我挑出幾道心水菜式主力介紹一下首先介紹係第一道菜式,鮟鱇魚肝,之前有食過平價版,口感令人聯想起貓糧,但係呢到爬將魚肝用酒灼煮過,絕對同我之前試過嘅無得比,完全覺得係兩樣唔同嘅食材黎,呢個魚肝有濃郁嘅肝臟味,有入口即溶嘅口感,表面仲有一小撮芥辣,可以中和油膩感,只可話之前食過嘅鮟鱇魚肝都係假貨黎!!跟住有當造嘅沙甸魚壽司,師傅預先用鹽風乾咗兩日,有別平時嘅沙甸魚,平時食嘅時候會食到細小嘅軟骨,口感比較粗糙,反而呢個嘅質感係好滑溜,一啲都唔會腥,壽司飯亦都調好味,真係幾好食接住有帆立貝兩食,一食緊係帆立貝刺身啦,口感嫩滑、微微彈牙,食到原有嘅鮮味,而第二食就係磯燒,中間仲係半生熟嘅狀態,幾惹味呢個形狀睇落似滑梯嘅係鮫魚刺身黎,細望會見到直紋,表面稍稍火炙過,油脂甘香,原本以為係滑溜嘅質感,食落反而係實實地嘅下一個係我向來都鍾意食嘅白子,雖然好多人知道白子係咩之後就會卻步,但係只要大膽試一
下一個係我向來都鍾意食嘅白子,雖然好多人知道白子係咩之後就會卻步,但係只要大膽試一次之後,擔保你一定會愛上佢超Creamy嘅口感,師傅仲削咗少少柚子皮,所以伴隨淡淡清新果香
之後有簡單嘅美味,花竹蝦壽司,鮮橙紅色嘅斑紋令人食欲大增,上面亦都灑上柚子皮,蝦肉食落嫩口,微微彈牙,好食!
雖然春子鯛壽司係主角,但係千其唔可以睇少魚肉上面嘅黃色碎粒,今次唔再係柚子皮喇,而係烘乾咗五日嘅蛋黃黎,魚似嘅味道同蛋黃嘅味道都幾夾
不得不介紹一定係呢個海膽杯,用比清酒杯稍大嘅玻璃杯載住一小撮壽司飯,跟住放上白海膽,味道唔腥,而且接近入口即溶嘅口感,令人難以抗拒
呢個類似手卷嘅菜式係叫鯖魚棒,係日式嘅箱押壽司,用醃製過嘅鯖魚整成,可以食鯖魚嘅甘香魚油味,同時帶有陣陣嘅紫蘇葉香,最後再連埋紫菜包住一齊食,非常滿足
最後仲有麵豉湯同甜品,不過估唔到仲有一份小禮物可以拎走,原來餐廳會為每一名顧客送上一份外帶嘅腐皮壽司,講真食完25道菜真係好飽,所以我放咗入雪櫃,第二朝做早餐食,調味好恰當,飯粒分明彈牙,好食~