2017-10-29 636 浏览
這間餐廳其實日日搭車都經過,就係青山道大街,招牌超大一定睇到佢。當然就被吸引我過嚟食一食!這間餐廳工業風設計簡單又舒服,空間感好大,樓底夠高!這裏初頭以為是一間新式茶餐廳,入到去發現食物種類同一般茶餐廳都有分別,主要係食意大利粉意大利飯扒類, 但價錢就係平民價錢。睇完樣樣都想食如果意大利粉意大利飯一定係乾身的,因為我唔係好舒服想食濕濕地,又比我見到有個意式海鮮湯意粉,就叫一個來試吓! 蕃茄濃湯,蕃茄味香濃,海鮮種類都多,有青口大蝦蜆,當然其實都係雪藏但係冇乜雪藏味,整體配搭都幾好我朋友就叫咗個好抵食的$88安格斯牛扒大餐,睇見圖片就知道夠豐富.大大塊牛扒,又有薯條又有番茄又有蔬菜!豐富得來又健康又夠飽, 係十分夠飽!最主要係物超所值,這個價錢邊度搵!這裏也有好多特色飲品甜品,下次可以再來試吓!
這間餐廳工業風設計簡單又舒服,空間感好大,樓底夠高!

這裏也有好多特色飲品甜品,下次可以再來試吓!
2017-10-21 501 浏览
附近返學,諗住近近地就試下食尼間,加上見到食評好似唔錯,就決定食尼間。因為時間尚早,就決定食下午茶,價錢幾平,唔知好唔好食呢。我叫左原茄烤豬扒焗珍珠飯同好特別既熱檸檬菜蜜。因個名特別,平時飲得多菜蜜,但加檸檬,我第一次見,所以叫左黎飲。一黎到就即刻試,第一啖好似唔錯,但試真d,發覺2者唔多夾,仲酸酸地,定係要加糖?但已有蜜糖係入面@@?我唔建議飲尼個,因為要加6蚊,唔多值,建議不如叫番熱檸水仲好等左廿分鐘終於黎左,以為好好食。。。點知除左茄子之外,其他難食。珍珠飯同番茄汁完全唔夾,好似分開上,即係珍珠米還米,汁還汁,味道分離晒;另外,豬扒雖然多有三塊,但除了第一口外,其他都好“un”好難咬到;仲有半熱半暖。。。感覺有d生米,飯既口感麻麻,定係正常珍珠米係硬的?希望有待改善。Ps.咁岩餐廳廁所維修,佢有格係共用廁所(其實而家係唔係潮流熱門,都係女仔用廁格,男生一推門就見到用尿兜形式?)接近尿兜旁有梯,有大型垃圾筒,有廁格。。。其實果間似雜物房多d。。。環境比較惡劣希望 貴餐廳盡快維修完廁所。整體唔會再幫襯。

因為時間尚早,就決定食下午茶,價錢幾平,唔知好唔好食呢。

我叫左原茄烤豬扒焗珍珠飯同好特別既熱檸檬菜蜜。

希望 貴餐廳盡快維修完廁所。

整體唔會再幫襯。
2017-10-20
2017-10-11 368 浏览
今日返晏,又可以同朋友食完飯先返工,朋友推介屋企附近既意樂。午餐有多款選擇,有飯有麵,我地分別叫左意大利蕃茄濃湯天使麵同九州叉燒豬骨濃湯拉麵。蕃茄濃湯麵餐包蒜香牛油多士,多士即叫即烘,入口鬆脆,蒜香牛油夠香口。蕃茄濃湯天使麵可揀雞扒/豬扒加一款配料,亦可直接揀兩款配料,今次揀左腸仔加流心蛋。湯底蕃茄味重,天使麵亦好順滑,配埋流心蛋汁食份外好味。叉燒豬骨濃湯拉麵,有兩片大叉燒,配料有半隻溏心蛋,紫菜同粟米粒,豬骨湯底夠濃,拉麵亦爽口彈牙,日式叉燒煮得夠淋,整體黎講算唔錯。總括黎講,呢度午餐都算抵食,兩個人都唔駛一百蚊,份量亦足夠,有機會可以再黎。

2017-10-08
2017-10-03 293 浏览
和朋友這日未選定食甚麼好,決定邊走邊決定。意樂這店的選址真是好,老是常出現,今日又行街經過,於是就入來一食和朋友三人共叫了三個菜:溫室青瓜雞柳冷面, 鰻魚汁 $58香草烤雞忌廉意大利飯 $55九州叉燒豬骨濃湯拉麵 $55我叫的就是溫室青瓜雞柳冷面, 鰻魚汁 $58雖然貴他們的$3,但我認為是物有所值雞柳口感嫩滑,冷麵也軟硬適中,配上鰻魚汁的惹味簡直是畫龍點晴之作下次如果再路過,可能也是忍不住要食一食
和朋友這日未選定食甚麼好,決定邊走邊決定。

和朋友三人共叫了三個菜:
溫室青瓜雞柳冷面, 鰻魚汁 $58
香草烤雞忌廉意大利飯 $55
九州叉燒豬骨濃湯拉麵 $55

我叫的就是溫室青瓜雞柳冷面, 鰻魚汁 $58

雖然貴他們的$3,但我認為是物有所值
下次如果再路過,可能也是忍不住要食一食
2017-09-21 304 浏览
剛開業時。吉列魚柳早餐是超好食。外脆內軟魚肉好嫩。又有雜菜沙律,凍啡香濃好飲。但今日來食吉列魚柳塊魚柳好乾又冇魚味,冇雜菜沙律換咗茄汁豆,凍啡味道怪怪。好失望唔會再嚟食
2017-07-15 929 浏览
14:56 兩人好開心在這餐廳點餐,女服務員寫單,落完單唔夠10秒 派下午茶餐牌, 原來15:00 下午茶,我們order的食物在下午茶餐牌都有差無幾,但價錢就差20%左右,點解寫單時唔講我地知,大家都覺得好似俾人搵笨咁,說時遲那時快,諗住叫剛剛落單的服務員傾下可否改單? 點之佢一句得埋黎 “呢D你自己睇自己點架” 冇理到我地就走左,人都唔見埋。我是非常認同佢講,黎呢道食係自己攞黎,但這事件有可以改進空間,服務員態度,服務員質素,服務員水準。謝謝!
兩個人食飯,諗住等好快啦,其實去到嗰時下一張就係我哋架啦,之後黎左幾張大枱D客人,2張4人,2張5人⋯等,諗住佢想讓人多嘅人入先,明白嘅咁佢俾去入兩張啦,點知佢仲keep住叫啲大枱,咁上前同佢理論啦,佢就話下一張就係啦,點知又入咗張大枱,大佬,我有咁噤飛仔嫁,再嘈佢先話下一張真就係有,安排入座的情況,最好一定嘅指標,會比較公平,可以改善一下。嘢食一般,款式比較少,價錢叫做平,一家大細去食都算OK。有啲侍應比較冇咁醒目,要叫先有水,好多野都唔會自動自覺,要叫佢先會做,仲有好多進步空間。
2017-06-27 490 浏览
又去新居,於是又發掘一下有甚麼好餐廳。見到意樂,又不用排隊,就進去試一試。餐廳環境不錯,不會跟隔壁食客靠太近,也有卡位。一看menu, 有挺多選擇,有焗的,炒的,湯的,咖哩的,鐵板的跟小食,一定有一款是你喜歡。最後我決定order, 鐵板雞扒,海鮮蕃茄湯意粉和薯條。鐵板雞扒,有兩塊,香腸兩條,太陽蛋,一些配菜,薯條,份量超足的。價錢只是$5x, 非常高CP。海鮮蕃茄湯意粉,有元貝,青口,蜆,蝦,完全很足料,如果湯裡有多一點新鮮蕃茄就更好,這個好像$6x, 也很值得。薯條,是粗粗的,很脆,但不夠熱,如果是剛炸起應該超美味。這頓晚餐只是$150兩個人,很便宜,而且吃得很飽,所以可以再去。
餐廳環境不錯,不會跟隔壁食客靠太近,也有卡位。
薯條,是粗粗的,很脆,但不夠熱,如果是剛炸起應該超美味。

2017-06-18 365 浏览
下午茶選擇很多,有點眼花繚亂,所以點了兩個必食推介試試重量級公司三文治 + 柚子蜜味芝麻烤雞翼(2隻) + 熱奶茶巴馬臣芝士火腿野菌汁焗長通粉 + 水牛城辣汁烤雞翼(2隻) + 熱咖啡公司三文治汁偏甜,應該是因為加了蕃茄醬吧… 個人不喜歡在三文治中加入蕃茄醬焗長通粉的汁偏咸了點,吃後常常想喝水相對主食,反而更加喜歡雞翼,加上柚子蜜後的味道不錯啊~總體而言,食物味道尚可
下午茶選擇很多,有點眼花繚亂,所以點了兩個必食推介試試

焗長通粉的汁偏咸了點,吃後常常想喝水

相對主食,反而更加喜歡雞翼,加上柚子蜜後的味道不錯啊~

總體而言,食物味道尚可
2017-05-11 452 浏览
世上只有媽媽好(SINGING),因此提早慶祝母親節,加上早食所以不用等位,食了2個安格斯扒餐,1個什扒餐,1個豬扒飯餐,1個田園pizza餐,1個天使麵餐,1個芥末意大利飯餐,1個咖哩牛腩飯餐,飲品跟餐半價都ok(紅豆抹茶冰,奶味比較重的奶茶,咖啡)!
世上只有媽媽好(SINGING
2017-05-06
庆祝纪念
母亲节
  • 什扒餐
2017-03-22 766 浏览
意樂近一年間不斷擴充開了多間分店,午市用餐幾乎坐無虛席。午餐除有多款意粉、長通粉、炒飯、.......等選擇,還可選擇Pizza,午市套餐送飲品/湯,其粟米忌廉湯很creamy, 每口也能感受到湯的精華!晚市有吃不完的一人火煱(因份量很多),同樣美味!

晚市有吃不完的一人火煱(因份量很多),同樣美味!
  • 長通粉
  • Pizza
  • 火煱
2017-03-06 732 浏览
近排屋企附近都開左好多新食肆,今晚老婆約左人食飯,就我自己先黎試下呢間意樂餐廳,如果好食,下次再帶佢黎。米蘭肉醬扁意粉,肉醬都夠多,但味道偏淡,不過意粉又夠彈牙。飲品選擇了利賓納啫喱冰最正就係個甜品,朱古力牛乳布甸,朱古力味濃,布甸也夠滑。老婆實鍾意,呢個下次要再order。一個人大約$70連埋甜品,以現時嘅物價,算ok了
米蘭肉醬扁意粉,肉醬都夠多,但味道偏淡,不過意粉又夠彈牙。
飲品選擇了利賓納啫喱冰
一個人大約$70連埋甜品,以現時嘅物價,算ok了
2017-02-06 831 浏览
意大利菜,無論是傳統口味的、比較美國化的,又或者是港式的,我都會去試吓。這次,試的是一間港式意大利食肆,它位處剛落成的屋苑樓下,裝修頗新。新年期間大吃大喝,係時候要食得清淡D了,心想“蕃茄濃湯天使麵應該幾健康”,所以便點了,這個自選午餐可揀兩餸,我的選擇是雜菌 X 2。充滿期望的等待着,終於端來一碗淺啡色的湯麵,我的蕃茄濃湯呢,在那裏??!!侍應代為了解,然後再次端上之前的同一碗麵,不過今次加了些蕃茄醬(見圖)。湯的味道很淡,有進步空間。菇的份量多、爽滑、入味,但欠缺食材本身的香氣。蒜味多士熱且香,可以。總括而言,這是一個四十幾蚊的餐,我唔應該有太多要求。但從另一角度想,决定食物好唔好食,價錢只係其中一個因素,更加重要的是心和力。

菇的份量多、爽滑、入味,但欠缺食材本身的香氣。
蒜味多士熱且香,可以。

2017-01-21 801 浏览
菜媽媽獨自去偷歡😂所以我地今晚落街食😛咖哩慢煮牛坑腩配珍珠米// $4x份量唔多,但女仔食應該剛剛好嘅🤔牛坑腩都估到唔會好多架喇😂 3舊加d碎碎咁啦,而且有2粒薯仔。但佢個咖喱汁出奇地香,而且牛腩都煮到好淋,無牙嘅朋友應該都可以食到😄但反而舊薯仔好硬下😂不過都底食嘅~請俾分:7/10另外杯抹茶啫喱都幾離奇下😂 啫喱仲多過抹茶😑仲要係芒果味牛扒配薯菜仲有個湯// $88呢個餐真心真係平到爆😂 可以選黑椒汁/牛乾箘汁牛扒係黎自加拿大嘅,雖然唔可以話好好食,不過呢個價錢都算係咁啦,但成個扒好淋,好似放左好多鬆肉粉咁🤔?但最最最出色係佢個薯條🍟!真係超脆!仲要係皮薄脆口,入面軟棉棉🙀👍🏻❤️另外旁邊嘅燒茄子同彩椒都好有心思😮唔似平時放堆蔬菜絲就算~成盤野性價比真係好高,幾有誠意😎👍🏻請俾分:7/10拉麵就🤔可以不試,完。🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪YouTube: Happy AmyInstagram/ Facebook: Amylaceous
菜媽媽獨自去偷歡😂
所以我地今晚落街食😛
咖哩慢煮牛坑腩配珍珠米// $4x
份量唔多,但女仔食應該剛剛好嘅🤔
但反而舊薯仔好硬下😂不過都底食嘅~
請俾分:7/10
另外杯抹茶啫喱都幾離奇下😂 啫喱仲多過抹茶😑仲要係芒果味
牛扒配薯菜仲有個湯// $88
呢個餐真心真係平到爆😂 可以選黑椒汁/牛乾箘汁
另外旁邊嘅燒茄子同彩椒都好有心思😮唔似平時放堆蔬菜絲就算~
成盤野性價比真係好高,幾有誠意😎👍🏻
請俾分:7/10
拉麵就🤔可以不試,完。
🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪
YouTube: Happy Amy
2017-01-09 559 浏览
個擺碟賣相係標準程度,ok的~但一放入口就出事...我先逐樣配料試,菇、煙肉係淡味到接近無味...當我幫佢諗埋藉口,揀啲無味煙肉係為咗突顯黑松露。。。再試下啲汁,哇!! 啲忌廉係成盒原味上,似係無調過味...黑松露一啲都唔香...又啖味又無層次感...對於白汁意粉控嚟講...千萬唔好俾期望...有姿勢無實際...我有加錢飲意大利菜湯,料好足味道我唔敢評論係咪叫好正,因我對紅湯無研究,但至少本人接受。anyway...絕不推介: 黑松露菌煙肉忌廉扁意粉!!
個擺碟賣相係標準程度,ok的~

但一放入口就出事...
我先逐樣配料試,菇、煙肉係淡味到接近無味...

當我幫佢諗埋藉口,揀啲無味煙肉係為咗突顯黑松露。。。
再試下啲汁,哇!! 啲忌廉係成盒原味上,似係無調過味
...黑松露一啲都唔香...

又啖味又無層次感...
對於白汁意粉控嚟講...千萬唔好俾期望...

有姿勢無實際...

我有加錢飲意大利菜湯,料好足

anyway...
絕不推介: 黑松露菌煙肉忌廉扁意粉!!
2017-01-09