2024-06-02 269 浏览
約左屋企人晚餐揀左文興酒家因為有啲掛住佢地嘅櫻桃鴨🤩經理⼀如以往咁好客未開始食已有種賓至如歸嘅感覺黎親文興都必飲靚湯今日係猴頭菇螺頭燉雞湯湯頭清潤湯料豐富櫻桃鴨叉燒皇雙拼櫻桃鴨鴨肉結實脂感肉感平衡叉燒皇都好但都係櫻桃鴨略勝一籌芥末脆蝦球蝦球炸得金黃香脆入口爽滑彈牙👍面層醬汁恰到好處唔會太多蘸到淋晒醬汁鮮甜芥末味點都即止海皇魚香脆茄子海皇意即海鮮睇下幾大粒帶子👍入面仲有好多蝦同魷魚脆茄子蘸唔同份量醬汁有唔同效果喜歡脆可以蘸少啲我就喜歡多汁😉文興招牌炒飯呢個炒飯好矜貴用左花膠濃汁去炒飯所以口感唔係乾爽偏黏笠入面有花膠片同魷魚片有種好香嘅海鮮味而面頭櫻花蝦增加左香脆口感好豐富👍最後經理送左椰汁千層卷俾我地做甜品千層卷煙韌有致味道清香不過甜相當貼心
約左屋企人晚餐

相當貼心
2024-05-20
1K
2024-06-01 305 浏览
早前有外國朋友番來香港,我問了朋友有什麼香港懷舊酒家好介紹, 朋友說有間由大埔開到中環的文興酒家好值得支持, 高質又水準極高。其中有馳名馳名皮脆櫻桃鴨 ,所以約了我的外國朋友一起幫襯!我們點了休閒午市二人套餐羊肚菌雞腳瘦肉湯燉湯味濃郁勁足料!粵式燒泰國櫻桃鴨(半只)招牌必食燒鴨是大廚新鮮即燒,所以皮脆肉厚,嫩滑溜溜又肉汁豐富!另一定要沾特製醬油一起品嘗喔!文興酒家中環威靈頓街160-164號曾昭灝大廈2樓

其中有馳名馳名皮脆櫻桃鴨 ,所以約了我的外國朋友一起幫襯!

我們點了休閒午市二人套餐
羊肚菌雞腳瘦肉湯
燉湯味濃郁勁足料!

粵式燒泰國櫻桃鴨(半只)

文興酒家
中環威靈頓街160-164號曾昭灝大廈2樓
2024-05-28 227 浏览
第一次食一間餐廳係喺外國食完再返香港encore 🫣 屋企人啱啱去完英國旅行話唐人街有間好正嘅文興酒家,原來佢哋喺中環都有分店就話母親節之後要去試吓香港係咪都係咁正🥹試咗呢度最出名嘅櫻桃鴨同叉燒王拼盤,鴨嘅肉質真係非常鮮嫩,叉燒亦都難得係香跪得黎肉唔會太過硬,而且肥瘦適中。另外點咗兩個小食,一個係日本胡麻拌茄子,另一個椒麻牛柳粒。牛柳出奇地肉味好濃,同椒麻味道好夾,好惹味。最後最後就係重點推薦嘅文興招牌炒飯,一上菜已經覺得好香,原來呢個炒飯加咗啲蝦乾同埋櫻花蝦,所以好香嘅海鮮味道。食落仲發現原來有啲花膠鮑魚魷魚,真係好足料。今次屋企人真係冇介紹錯,以為英國冇好嘢食原來英國出名嘅中菜,返到嚟香港都係咁好食!

食落仲發現原來有啲花膠鮑魚魷魚,真係好足料。

2024-05-28 187 浏览
近年要喺香港搵到好食嘅中菜,真係越嚟越難,今次就難得搵到呢間喺英國China Town好出名嘅文興酒家。 去到門口已經feel到好有懷舊嘅風味,菜式方面亦都非常傳統。 我哋叫左出名嘅燒味拼盤(文興叉燒王拼泰國櫻桃鴨),份量唔算多,但係肉質鮮嫩味道非常出色。 每位仲有一個燉湯,係猴頭菇螺頭燉雞肉,足料入味。 小菜就推薦芥末脆蝦球,睇外表已經知道蝦球炸到好香脆,配上芥末係惹味之選。 最後不得不提最出色嘅文興招牌炒飯,入面有花膠、蝦乾、魷魚、鮑魚同櫻花蝦。炒得好有鑊氣,加埋櫻花蝦同蝦乾嘅甘香令人回味無窮。 食完鹹點當然有甜點啦,甜品係椰汁千層糕,椰汁味濃郁之餘甜度適中,就算老人家食都唔使驚。 總括嚟講呢一餐令我哋大家都非常回味,絕對值得encore!
文興叉燒王
2024-05-25
文興叉燒王
2024-05-28 4826 浏览
約咗幾個朋友一齊食飯,佢哋話想食中菜,有朋友就提議,不如試吓喺中環呢間來自英國嘅中菜,因為佢哋有好多結合咗傳統同埋創新嘅菜式👍🏻燒味🔥泰國櫻桃鴨 例牌食落唔油膩,入口肉香香濃,皮嫩肉滑🥰文興叉燒皇 例牌肥瘦適中,加上蜜汁,更加惹味😍是日燉湯🥣花膠羊肚菌螺頭燉雞呢個超級推介,超足料, 飲落好清甜👍🏻小食🍆日本胡麻拌茄子主菜🍽️椒麻牛柳粒椒麻香十足,牛仔粒肉質軟熟🥰芥末脆蝦球蝦仁大大粒夠晒彈牙,配埋特調嘅蜜糖芥末醬,好啱夏天去食❤️沙地蘆菔燒牛肉依個絕對係手工菜式,清甜嘅白蘿蔔釀入左燜淋咗嘅牛肋肉,蘿蔔朔晒啲醬汁同埋肉味,超級清甜好味😋海皇魚香脆茄子茄子炸得内脆内軟,仲配左個海皇魚香醬,入邊有超大粒嘅帶子、蝦球😍文興招牌炒飯未見過炒飯係咁足料,全部鮑魚、花膠、蝦乾、瑤柱都係大大粒,加上乾身嘅炒飯好夾🥰甜品🍮千層糕食落煙煙韌韌,又唔會太甜👍🏻

燒味🔥
泰國櫻桃鴨 例牌
食落唔油膩,入口肉香香濃,皮嫩肉滑🥰

文興叉燒皇 例牌
肥瘦適中,加上蜜汁,更加惹味😍

是日燉湯🥣
花膠羊肚菌螺頭燉雞
呢個超級推介,超足料, 飲落好清甜👍🏻

小食🍆
日本胡麻拌茄子

主菜🍽️
椒麻牛柳粒
椒麻香十足,牛仔粒肉質軟熟🥰

芥末脆蝦球
蝦仁大大粒夠晒彈牙,配埋特調嘅蜜糖芥末醬,好啱夏天去食❤️

沙地蘆菔燒牛肉

甜品🍮
千層糕食落煙煙韌韌,又唔會太甜👍🏻
2024-05-26 307 浏览
放假同家人4個人去上環搵特色中菜試下聽聞呢間係英國China Town好出名燒味:要左兩款例牌泰國櫻桃鴨~由泰國的盤谷牧場直接入口,以上等穀物飼養,絕對無注入激素及抗生素。食落比其他燒鴨無咁油膩,皮嫰肉滑,配埋秘製醬汁,齒頰留香。文興叉燒王~採用肥瘦適中既梅頭豬肉,肉厚得嚟脂肪分佈均勻。夾起會發覺肉身令立立,但一d都唔肥,會食到黑椒味,去除油膩感,特登嚟食呢份叉燒都值得。是日燉湯~熱辣辣好足料,有猴頭菇、雞腳、螺頭、瑤柱、瘦肉、雞件,鮮味出晒嚟~推介菜式:小食:日本胡麻拌茄子~茄子唔會太腍,加埋胡麻醬好開胃。主菜:芥末脆蝦球~呢個好有驚喜,粉薄炸到好脆,入面既蝦好飽滿,爽口彈牙~加埋芥末醬好惹味。除左蝦球仲有荔枝,車厘番茄,青瓜,菠蘿,士多啤梨等配粒,非常清新既組合。沙地蘆菔燒牛肉~人氣手工菜式平時好少見,清甜蘿蔔釀入牛肋肉炆煮,加埋惹味醬汁~唔錯唔錯飯:文興招牌炒飯~呢個飯係第二驚喜~砂鍋上令人好期待,用料十足,有花膠、蝦乾、瑤柱、鮮魷,每口都充滿海鮮味直擊味蕾。最後仲有甜品~煙韌椰汁卷,一上枱已經好香椰汁味,呢個口感出面都未食過。環境舒適座位唔擠迫,晏晝嚟講都算多人,侍應們都非常有
放假同家人4個人去上環搵特色中菜試下
聽聞呢間係英國China Town好出名

燒味:要左兩款例牌

推介菜式:
小食:日本胡麻拌茄子~茄子唔會太腍,加埋胡麻醬好開胃。

主菜:

飯:

環境舒適座位唔擠迫,晏晝嚟講都算多人,侍應們都非常有禮貌~下次可以再嚟試埋其他菜式。
2024-05-26
  • 文興叉燒王
  • 芥末脆蝦球
2024-05-20 218 浏览
母親節約左媽媽去文興酒家食招牌櫻桃鴨❤️先上是日燉湯猴頭菇燉肉湯燉湯足料甘甜猴頭菇厚肉軟淋入面仲有螺肉👍日本胡麻拌茄子呢道本來以為係冷盤但原來茄子走過油挺身成型加胡麻醬食開胃鮮味櫻桃鴨x文興叉燒王雙味櫻桃鴨水準穩定肉質結實彈牙叉燒王唔算肥但又唔柴合格以上👍海皇魚香脆茄子舊菜新造將茄子先淋粉炸香食時先灑上海皇魚香醬同食開嘅魚香茄子完全唔同樣👏芥茉脆蝦球蝦球顆顆結實大粒芥末醬香而不辣反而帶甜味伴碟仲有唔少水果時蔬有荔枝、菠蘿、蕃茄仔顏色更靚味道更鮮甜文興招牌炒飯原窩上侍應會幫我地分好四人用剛好雖然係同媽媽慶祝媽媽仍然心繫住我點菜都會點我最愛嘅炸物類媽媽就係咁好❤️最後食埋甜品千層糕煙韌微甜希望媽媽繼續身體健康可以成日食好野~年年都⼀齊慶祝母親節🥰
母親節約左媽媽去文興酒家食招牌櫻桃鴨❤️

蝦球顆顆結實大粒
芥末醬香而不辣
反而帶甜味
伴碟仲有唔少水果時蔬
有荔枝、菠蘿、蕃茄仔
顏色更靚

最後食埋甜品
千層糕
煙韌微甜

希望媽媽繼續身體健康
可以成日食好野~
年年都⼀齊慶祝母親節🥰
2024-05-12
  • 粵式燒泰國櫻桃鴨
文興酒家馳名已久,有趣的地方是從來本地酒家都是在本地成名再揚威海外。但文興竟然是掉轉,先揚威海外再回到香港,文興原來最初1990年是在英國倫敦開業😮😮 這一次有朋友從英國回來香港想食燒鴨🦆他說在英國沒吃過文興,我就帶他來到了中環的分店😀 裝修企理舒服,最重要的一點是員工好有禮貌😊😊同行好友有點怕冷,還未開口說要換位,員工留意到便主動替我們調校冷氣,更表示一會覺得熱的話可以再調🫶🏻在現今經常被客人投訴餐飲務態度差的香港來說實屬少見👍🏻👍🏻 🔸猴頭菇螺頭燉雞湯湯盅外表頗為大方,材料十足,每人的碗裡也可以找到餐牌上的材料童叟無欺。除了猴頭菇、螺頭、燉雞外,我還吃到瑤柱,雞腳,燉湯味道香濃不膩雞骨更熬至老火湯水才有的鬆脆質感,做到骨髓也可以吃,雞腳軟淋一咬即溶,好吃好飲😋 🔸金牌叉燒皇拼櫻桃鴨🦆最期待的「燒味」便到來了。為了讓朋友吃到滿載而歸,我叫了最出名的燒味雙拼「金牌叉燒皇拼櫻桃鴨」。 最初以為櫻桃鴨大概跟橡果豬是類似的命名原因,橡果豬是餵橡果給豬吃令豬有獨特的橡果味道~那麼櫻桃鴨大概就是餵櫻桃吧?😆但原來是因為養殖的地方是櫻桃谷,因此直接叫櫻桃鴨🦆 雖然沒有櫻桃味,但鴨肉出了名瘦,因此很

🔸猴頭菇螺頭燉雞湯

🔸金牌叉燒皇拼櫻桃鴨🦆

那麼櫻桃鴨大概就是餵櫻桃吧?😆

但原來是因為養殖的地方是櫻桃谷,因此直接叫櫻桃鴨🦆 雖然沒有櫻桃味,但鴨肉出了名瘦,因此很合適做烤鴨。而烤出來果真肥肉甚少,鴨肉結實外皮香脆,味道及其結實肉質是平常燒味燒鴨不能媲美🤭

至於金牌叉燒皇真不愧為金牌🥇與櫻桃燒鴨比較一點也不失色,叉燒半肥瘦恰到好處,讓人想夾起一件又一件🤤

🔸日本胡麻醬茄子
煮至軟淋的茄子配上日式胡麻醬,口感清新開胃☺️

🔸芥末蝦球
在上粉炸好的新鮮大蝦球上加上黃芥末,賣相很吸引😚而伴碟有多種生果,其中更有冰凍的荔枝配上剛炸好的芥末蝦球一拼送進口中,冰火的口感令蝦的鮮味提升又同時吃到荔枝的甜,味道有趣清爽不覺濃味,很容易不小心便吃多兩球😛

🔸沙地蘆菔燒牛肉
活了這麼多年從未聽過的菜式名,一問之下原來是一道舊時的功夫菜,來得文興招呼遠道而來的朋友當然要一拼拿下🤣🤣

簡而言之是白蘿蔔釀牛肉,第一眼看上去就像是中式的威靈頓牛扒🐮不過麵包變成白蘿蔔,牛扒變成牛肉😝蘿蔔與牛肉向來是絕配,而這一道沙地蘆菔燒牛肉用上廚師秘製的醬汁烹調,而蘿蔔又將牛肉的肉汁鎖實,令包裹牛肉的蘿蔔非常香濃多汁軟淋,有點南乳的味道👅菜式味道較其他濃厚,但味道平衡拿捏得很好👍🏻

而且店員窩心地為我們切好再重新排好菜式,讓我們方便打卡📸相當有儀式感👏🏻

🔸文興招牌炒飯
炒飯一到,像山一樣高⛰️木魚絲在飯上飛揚令我們食指大動🤞🏻有魷魚、冬菇、蘿蔔、木魚絲等。
炒飯粒粒分明,味道濃厚,特別一讚的是魷魚🦑有刻意切薄,入口有一種軟綿的感覺,配上香飯,兩者有微妙的協同效應,實在一絕😍

🔸相比那些坊間的叫貨馬拉糕,這裡的馬拉糕很鬆軟彈牙,味道正是我兒時吃過的👶🏻

一直想試的文興真係「有驚喜!有味道!」
假如想跟朋友吃有質素的中菜,我會很推薦文興給大家呢💯

📍文興酒家
  • 芥末蝦球
  • 金牌叉燒皇
  • 猴頭菇螺頭燉雞湯
2024-05-12 191 浏览
外國朋友來香港,帶他們到中環老街感受香港,走走大館、中央街市,也走走石板街,然後找一家特色的中菜。今次揀了威靈頓街的文興酒家,就在蓮香樓後面,最大分別是這家酒家源於英國,餐廳獲得上海米芝蓮推介,其招牌燒鴨更被英國《金融時報》譽為世上最好食的燒鴨,連查理斯王子都食過,吸引了無數食客前來品嚐。我們一行人點了幾道招牌菜,首先上桌的是猴頭菇螺頭燉雞。這道菜將鮮嫩的雞肉與猴頭菇、螺頭完美融合,燉煮得恰到好處,湯汁醇厚,雞肉滑嫩,每一口都能品嚐到食材的原汁原味。接著是日本胡麻拌茄子。這道看似普通的家常菜,在文興酒家的巧手下焕發出全新的風味。胡麻醬的香氣與茄子的清甜相互襯托,口感層次豐富。燒鴨拼叉燒是今餐的重點,這裡的燒鴨享負盛名,從英國打回香港市場,皮脆肉嫩,是食家必吃之選。蜜果芥末脆蝦球則是一道創意十足的菜品。蝦球炸得外酥裡嫩,搭配上獨特的蜜果芥末醬,甜酸微辣的味道在口中綻放,給人一種全新的體驗。沙地蘆菔燒牛肉則是一道很有儀感的佳肴,大大個蘿蔔包着牛肉來煮,牛肉燒得嫩滑多汁,搭配沙地蘆菔的清香,令人陶醉。最後是文興招牌炒飯,是酒家的手本名菜。
2024-05-11
大家除咗去試翻新過嘅蓮香樓,不妨可以去隔離文興酒家懷舊吓 😆 以為懷舊嘢得個feel ? No No No ~ 菜品以經典粵菜為主,兼具傳統風味和創新元素 ✌🏻 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 例牌: 泰國櫻桃鴨,文興叉燒皇櫻桃鴨外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,蘸上特製的梅子醬,酸甜可口。叉燒亦都相當入味。✨ 是日燉湯花菇,瘦肉,響螺。✨ 日本胡麻拌茄子茄子軟糯入味,胡麻醬香氣濃郁。✨ 芥末脆蝦球蝦球外酥裡嫩,芥末醬酸辣可口。✨ 沙地蘆菔燒牛肉牛肉軟嫩配軟硬適中的蘿蔔。✨ 文興招牌炒飯炒飯香口更有花膠早點綴 ,粒粒分明,米香四溢。✨千層糕口感軟糯,奶香濃郁。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 文興酒家 📍 中環威靈頓街160-164號2樓全層 Tsang Chiu Ho Building

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 例牌: 泰國櫻桃鴨,文興叉燒皇

✨ 是日燉湯

花菇,瘦肉,響螺。

✨ 日本胡麻拌茄子

茄子軟糯入味,胡麻醬香氣濃郁。

✨ 芥末脆蝦球

蝦球外酥裡嫩,芥末醬酸辣可口。

✨ 沙地蘆菔燒牛肉

牛肉軟嫩配軟硬適中的蘿蔔。

✨ 文興招牌炒飯

炒飯香口更有花膠早點綴 ,粒粒分明,米香四溢。

✨千層糕

口感軟糯,奶香濃郁。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

文興酒家

2024-05-12 129 浏览
位於中環威靈頓街的文興酒家,開業至今已有超過60年歷史,是香港知名的粵菜館之一。餐廳裝潢典雅高貴,服務周到細緻,深受政商名人和遊客的喜愛。招牌菜包括泰國櫻桃鴨、文興叉燒皇、薑蓉蒸魚頭、砂鍋焗豬腸煲等。其中,泰國櫻桃鴨選用優質櫻桃鴨,皮脆肉嫩,蘸上特製的梅子醬,酸甜可口;文興叉燒皇以蜜汁叉燒聞名,肥瘦相宜,入口即化。其他菜品有日本胡麻拌茄子、芥末脆蝦球、沙地蘆菔燒牛肉、文興招牌炒飯、千層糕。總體而言,文興酒家是一家值得推薦的粵菜館。菜品精緻美味,服務周到細緻,是宴請賓客或品嚐地道粵菜的理想場所。

2024-05-09 3727 浏览
英國出名的文興餐廳,中環開分店都一排了,呢日同家人特登出來懷念一下味道。餐廳裝修雅潔,典型圓枱,座位闊落坐得舒服唔迫,經理介紹菜式亦會同客人寒暄,員工有笑容服務周到,我好鍾意呢啲人情味中餐廳。🌟泰國櫻桃鴨 & 文興叉燒皇例牌文興出名櫻桃鴨必試,被英國《金融時報》譽為世上最好食燒鴨,鴨肉的確有陣甜香,鴨皮燒得又薄又脆。叉燒肥瘦相間,肉香味甜,好好食。是日燉湯🌟雪梨川貝猴頭菇燉湯燉湯非常香,猴頭菇香味撲鼻而來,用料非常豐富,有雪梨、川貝、猴頭菇、螺頭、雞同豬肉,連雞腳都燉到軟爛,非常好飲!🌟小食:日本胡麻拌茄子茄子輕微炒香,再用胡麻醬凉拌,軟綿開胃。主菜:🌟芥末脆蝦球芥末味道唔會太勁,大蝦球炸得香脆,每人食2隻真係好滿足。🌟沙地蘆菔燒牛肉瓜內包住牛肋條,炆得軟淋入味,醬汁都好特別,送飯食就啱晒。🌟花膠上湯浸時蔬估唔到咁多花膠,仲有菇同紅蘿蔔絲,百零蚊有呢個份量同質素真係超班。🌟文興招牌炒飯招牌炒飯用料多,有大隻蝦乾、魷魚、花膠、雞髀菇粒、翠玉瓜粒同炒雞蛋。用濕炒煮法,老人家同小朋友都好鍾意。🌟甜品:千層糕、馬拉糕、紅棗糕千層糕煙煙韌韌,奶香味濃。馬拉糕軟熟到不得了,而紅棗糕最值得大讚,散發

🌟泰國櫻桃鴨 & 文興叉燒皇例牌

是日燉湯
🌟雪梨川貝猴頭菇燉湯

🌟小食:日本胡麻拌茄子
茄子輕微炒香,再用胡麻醬凉拌,軟綿開胃。

主菜:
🌟芥末脆蝦球
芥末味道唔會太勁,大蝦球炸得香脆,每人食2隻真係好滿足。

🌟沙地蘆菔燒牛肉
瓜內包住牛肋條,炆得軟淋入味,醬汁都好特別,送飯食就啱晒。

🌟花膠上湯浸時蔬

🌟文興招牌炒飯

🌟甜品
千層糕、馬拉糕、紅棗糕
千層糕煙煙韌韌,奶香味濃。
馬拉糕軟熟到不得了,而紅棗糕最值得大讚,散發淡淡的紅棗甜味,食得出完全只用紅棗本身嘅甜味。

餐廳上菜速度快,燉湯好飲,xo酱好味送炒飯好合適。服務同菜式都出色,絕對推薦,亦會再來食。

2024-05-04
2024-05-06 176 浏览
餐廳位置喺蓮香樓後面,好易搵~前菜要咗燒鴨拼叉燒王燒鴨去埋骨,好方便食。燒鴨同燒鵝唔同,一啲都唔肥冇咁膩,仲有陣鹹香味,好好食。拼埋叉燒王,一鹹一甜啱啱好。驚前菜唔夠食,仲叫多咗個胡麻拌茄子,點知超級大份!茄子好腍,伴埋個醬小小酸味味食好開胃!大家都好想飲湯,就嗌咗個雪梨燉豬展~點知入邊仲有雞腳,幾舊螺頭,個湯勁香超級足料!呢個芥末脆蝦球好好食!啲蝦超級大隻,個炸粉啱啱好,唔會太厚但又食到油炸脆嘅感覺,個芥末醬甜甜酸酸,仲有生果,好好食!佢哋推介咗最近嘅招牌菜,沙地蘆菔燒牛肉~一上枱完全唔知咩嚟,個樣勁搞笑~原來係一種瓜,個味有少少似白蘿蔔,中間好有心思咁樣咗牛肉,個醬辣辣地,牛肉個味滲返入個瓜度,好得意!個招牌炒飯超級好食!!一定要叫!佢係用個花膠汁炒飯,炒飯做得好好,個汁份量控制得好好,小小濕濕地,但又粒粒分明。個炒飯入邊除咗好多花膠之外,仲有蝦乾同魷魚,成個飯都好香!另外再要多咗個花膠浸菜心甜品好貪心地嗌咗好多!因為成家人都係好鍾意食中式嘅糕點~馬拉糕好鬆軟,個紅棗糕勁煙靭,個質感超好食!仲有個椰子千層糕!呢個係勁軟淋淋,同埋好香椰味!呢餐真係超級滿足。嘢食好足料好大份,服務態度
餐廳位置喺蓮香樓後面,好易搵~

前菜要咗燒鴨拼叉燒王
拼埋叉燒王,一鹹一甜啱啱好。

佢哋推介咗最近嘅招牌菜,沙地蘆菔燒牛肉~
一上枱完全唔知咩嚟,個樣勁搞笑~

個招牌炒飯超級好食!!一定要叫!
個炒飯入邊除咗好多花膠之外,仲有蝦乾同魷魚,成個飯都好香!

另外再要多咗個花膠浸菜心

甜品好貪心地嗌咗好多!因為成家人都係好鍾意食中式嘅糕點~

呢餐真係超級滿足。
嘢食好足料好大份,服務態度仲要好好,侍應中途不斷幫手加茶同埋換碟!
以佢喺中環呢一個地段嚟講,價錢一啲都唔貴,人均$300, $400左右,真係超值!

2024-05-05 146 浏览
今日跟家人一起吃午餐,出中環有咩想食,第一時間諗起文興酒家。來的時間比較早,店內未有什麼人,環境很舒適,點了好多個小菜,每一道菜份量很足,並且很好吃。服務員態度非常好,印象很深刻。叫了個招牌炒飯,入邊有海鮮及花膠,濕飯來的,連BB都吃得好滋味。日式胡麻拌茄子,我以為只是一個前菜小食,誰知他是一個主菜的份量,最後竟然五個人吃不完的多。👍是日例湯都很出色,是猴頭菇豬展湯,非常好味的老火湯,連雞爪都燉到可以啃骨吃掉!叉燒燒鵝都很出色

叉燒燒鵝都很出色
2024-04-27 357 浏览
帶左個外國來嘅朋友來食、諗住倫敦嗰間幾好香港呢間都一定好食。點知… 伏 🫠燒味呢就一般,價錢都算貴 😮‍💨 服務態度已經麻麻哋,嘢食又唔平。點知到埋單嘅時候,單上面係多咗個XO醬。我哋本身冇嗌,但係一坐低已經遞上枱。佢哋亦都冇問我哋需唔需要XO醬。買單嗰時候個XO醬係$28 … 仲要再加一… 同侍應講嗰時時候佢話我哋擺低嗰時候你可以唔要㗎。咁如果我知要俾錢梗係唔要啦 🙄 邊有餐廳XO醬辣椒醬嗰啲都要收錢㗎!!!Brought a friend from overseas here for lunch thinking the quality is as good as the one in London - we were totally wrong! The food was very mediocre and it was expensive for roast bbq in hk… The most absurd part is that we had to pay for sauces that we didn’t even order!! We only knew when
燒味呢就一般,價錢都算貴 😮‍💨

The most absurd part is that we had to pay for sauces that we didn’t even order!! We only knew when we got the bill that the plate was $28… they didn’t ask us if we wanted it to begin with they just put the sauces on our table.

Service wasn’t great - food was average and it was expensive for what we got… wouldn’t go back again 👎🏼