2020-12-02
話說深水埗黃金商場後面條街有好多好多野食, 又有豬潤麵又有竹升麵又有港式炒粉麵, 咁就當然重有最出名嘅文記車仔麵啦, 因為對上次食都成十年前都有, 所以就當自己冇食過照寫篇食評分享下啦餐牌顯示哂所有價錢, 有最低消費, 不過價格唔貴, 好深水埗價咁呢碗就係油麵, 腩汁湯底加沙嗲醬, 配花膠同豬大腸, 咁岩呢兩款配餸都係佢地嘅推薦, 咁就一次試哂佢地啦, 湯底方面係好重嘅牛腩湯味, 咁形容好奇怪, 係好好味嘅牛腩河湯底😅加埋沙嗲醬會令個成個湯成為打邊爐嘅沙嗲香味, 佢嘅沙嗲醬唔多油, 更突出到沙嗲混腩汁嘅味炸蒜頭, 每張檯都有一樽, 色水比平時嘅炸蒜頭深色, 有香味, 而且有微濕, 我估可能係加左醬油再炒, 加落車仔麵度存在感極高, 炸蒜頭吸飽湯之後就化開, 可以見到蒜頭片好薄好透, 證明炒得好通透, 因為好重味, 如果好此道者(例如我)會好開心, 呢樽野吸引過d 配餸花膠一舊過, 影張相時我已經咬左一啖, 因為本人唔多識花膠, 只係覺得成塊咁大, 口感厚實, 吸汁帶甜, 算係另類嘅好選擇, 不過唔好預係好濃味, 因為炆得起膠已經好收貨了豬大腸份量好多, 食極都重有, 而且滷得好入味,
豬大腸份量好多, 食極都重有, 而且滷得好入味, 要有嘅油脂都有, 非常香非常好𡁻口, 最近食嘅豬大腸都好高質太好了
呢碗就係油麵配腩汁小麻辣醬, 配餸就係酸齋同魷魚, 唔知點解大家都係腩汁底但色水好唔同, 而且味道都大相逕庭, 因為呢碗嘅辣味係衝口而出, 就好似辣陳皮魚蛋咁辣, 唔深沉, 爆發力高, 但又瞬間消失, 食落都好過癮, 因為負擔唔重, 唔會食到身水身汗
咁辣魷魚係切絲嘅, 上檯果時係有醬汁鋪面, 不過醬汁都溶左響湯底度, 不過好奇就係呢度嘅魷魚都會吸汁, 不過效果當然冇其他配餸咁理想啦, 如果另上的話味道應該會更好, 所以算係不過不失啦
酸齋就兩粒大切成四舊, 呢度嘅酸齋唔似車仔麵之家果d 咁煙韌有𡁻頭, 不過就做到佢最應該要做嘅事, 就係吸汁, 除左佢本身嘅汁之外, 湯底嘅汁都來者不拒, 通通都吸, 所以呢舊野有幾好味就唔洗講嫁啦, 係最好食嘅配餸, 特別係咁濃嘅湯底之下
最後埋單71蚊, 份量多, 所有野都有水準, 安排有序, 難怪文記響深水埗冇人唔識啦