2021-03-27 3162 浏览
雖然我經常在附近出沒,也常到附近用餐,但這間在福榮街同一路段上連續開了數間店舖,而且店外總是排著長長人龍的人氣車仔麵店,正因為我不喜歡排隊,始終不曾一試。直到這一天,在附近覓食的我,因為還沒到中午十二時便來到,見這店門外等候的人不多,才終於決定試它一試。沒吃粉麵,只是點餸。點了六款車仔麵餸,當中大部分都是這店的十大必食推介。「新鮮本地南乳豬手」($14)共有兩件,一大一小,都十分入味,不但豬皮軟滑,骨膠原滿分,而且豬肉也軟熟可口,確是水準之作。三隻「自製韭菜餃」($12)隻隻大隻飽滿,餡料豐富,味道也不錯。「美味酸齋」($11)酸味適中,開胃夠味而不過酸,質素不比素菜館的遜色。「清甜蘿蔔」($10)確是清甜,而且甜味並不人工,多汁無渣,有水準。唯一一款並非店中必食推介的「通菜」($9)也不錯,嫩綠爽口,是我這車仔午餐的綠色健康之選。被埋藏在底下,沒有被我拍到它的模樣的「瑞士雞中翼」($14)共有兩隻,瑞士汁完全滲進兩隻雞翼之中,香甜好味。皮滑肉嫩的雞翼,好吃。這次光顧,我只是試了這店十大必食推介車仔餸的一半,另外五款「上湯花膠」、「玻璃辣魷魚」、「鹵水豬大腸」、「蠔皇小花菇」和「手打魚

這次光顧,我只是試了這店十大必食推介車仔餸的一半,另外五款「上湯花膠」、「玻璃辣魷魚」、「鹵水豬大腸」、「蠔皇小花菇」和「手打魚肉」,下次再來,我一定會試試。
相比起同一條街上,就在斜對面不遠處,同樣地佔有著數個舖位的老牌名店,招牌豬膶麵水準似有下降的「維記」,我更喜歡這間後起之秀「文記」呢!
午餐
  • 新鮮本地南乳豬手
  • 瑞士雞中翼
2021-03-27 149 浏览
次次去都要排队,不过都好快,这次叫了比较出名的瑞士鸡翼、猪大肠和牛柏叶,番薯粉加秘制小辣,个汤底好饮,瑞士鸡翼必点,猪大肠也没有臭臭的味道,反而好吃,我喜欢滑滑的番薯粉,不过始终唔够油面入味,还有牛柏叶也不够入味,总体值得一试
2021-03-23 239 浏览
今日放工,突然之間好想食車仔麵,深水埗最出名既車仔麵一定係文記,夜晚6、7點門外總有長隊係度買外賣。排左20幾分鐘,終於買到啦,睇下我地嗌咗咩啦。一碗嗌咗兩個餸,係公仔麵底,另外一玩嗌咗三個餸;係河粉麵底。兩碗都係腩汁湯底,好好味,我地係會飲曬既🥰。必點瑞士雞中翼,勁入味,肉質嫩,厚肉😍;另外,牛腩燉得好淋,入口就融化,好正啊;仲有豬大腸都唔錯,份量頗多;車仔麵點少得蔬菜,西洋菜好新鮮,吸收湯底既味,😍推薦。

2021-03-20 229 浏览
每次去文記都大排長龍,今日一開門就入去食唔使排隊。 幾年冇去過文記,質素差咗,有啲失望。玻璃辣魷魚$42好淋好辣但唔熱瑞士雞中翼5隻$35瑞士汁好入味,好食牛腩辣汁螺肉河粉$38河粉唔夠滑,好”鞋”牛腩同螺肉唔夠味腩汁湯底好夠味,中辣好辣豬大腸牛肚墨丸出前一丁$47牛肚唔夠淋豬大腸墨丸一般總結:鍾意文記係因為佢個湯底同辣汁,其他配料我覺得好普通,如果要我排隊等好耐,我就唔會食,以這個價錢,深水埗仲有好多選擇。

玻璃辣魷魚$42
好淋好辣但唔熱

瑞士雞中翼5隻$35
瑞士汁好入味,好食

牛腩辣汁螺肉河粉$38
河粉唔夠滑,好”鞋”
牛腩同螺肉唔夠味
腩汁湯底好夠味,中辣好辣

豬大腸牛肚墨丸出前一丁$47
牛肚唔夠淋
豬大腸墨丸一般

• 瑞士雞翼
2021-03-19 161 浏览
🍜我要比呢碗車仔麵100粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為實在太好食~ 以下係我嘅配搭🤤#瑞士雞中翼 #自製韮菜餃 #牛柏葉 再配河粉 沙嗲汁小辣 瑞士汁湯底‼️‼️‼️‼️想講第一啖飲佢個湯底已經好感動 瑞士汁甜中帶辣 沙嗲小辣對我黎講岩岩好 唔會比辣味太搶 再食佢嘅雞翼 瑞士汁已滲哂入佢d皮同肉入面 肉質係非常嫰滑 自製韮菜餃非常飽滿多餡 牛柏葉又完美咁吸哂湯汁😭😭😭😭-再後加個 #招牌玻璃辣魷魚 對唔係食得好辣嘅朋友要留意 呢個魷魚比我想像中辣 而且好麻 要有心理準備係偏辣 但都係個句 辣得黎好食啵又🤤-⭐️溫馨提示:呢間鋪出左名要排隊架啦 我星日下晝3點食都要等30mins 就算你可能要等多過30分鐘 我鼓勵你要堅持呀 因為一定唔會後悔 而且係米芝連級數🤤========================#文記車仔麵📍深水埗福榮街121號地下 (深水埗站D2出口直行轉右就係啦~)-#沒有一秒是餓的 #mageatallday
🍜
========================
#文記車仔麵
#沒有一秒是餓的 #mageatallday
2021-03-15 137 浏览
每次經過文記門口一定排長龍, 一條街已經有幾間分店,今日得我一個人,所以比較易有位試左雞翼,蘿蔔清甜冇渣,花菇,韮菜餃,魚蛋彈牙,帶點陳皮味,沙嗲汁店鋪秘製辣醬,麵配辣醬不算辣得驚人雖然文記並唔平但分量都對得住價錢。

店鋪秘製辣醬,麵配辣醬不算辣得驚人

雖然文記並唔平但分量都對得住價錢。
深水埗美食雲集,能在同一條街佔據4個店位,自然非同少可,但仍然是每天大排長龍店面不大,疫情關係坐得梳落,在門口選好餸和麵後便可坐低,會有店員把麵送上玻璃辣魷魚$14 + 蠔皇小花菇$13 + 美味酸齋$11 + 米粉$10辣魷魚用上秘製辣汁,又香又辣,咬落非常爽口,雖然我不是特別愛魷魚,但我每次都會點小花菇細細粒且有很多粒,每粒都是香濃的冬菇味,過足口癮酸齋是我個人的喜好,味道相當不錯,但不算是這裡特別的餸菜瑞士汁雞翼$35/5隻因為太愛雞翼的關係另上,瑞士汁偏甜,雞翼不會過老,肉質依然鮮嫩,而且全部都大大隻,我還會將部分瑞士汁倒進車仔麵湯一起吃文記絕對是我喜愛的車仔頭3大,作為食客當然希望別大排長龍,但又希望它生意好,食材便可保持新鮮

小花菇細細粒且有很多粒,每粒都是香濃的冬菇味,過足口癮

酸齋是我個人的喜好,味道相當不錯,但不算是這裡特別的餸菜

瑞士汁雞翼$35/5隻

• 瑞士雞翼
2021-03-03 200 浏览
香港人集體回憶美食,點可以無車仔麵。車仔麵可算是香港草根美食,但係依家嘅價錢一啲都唔草根🤣文記車仔麵係深水埗都好多年,十幾年前係附近返工成日經過,至於味道就係食慣車仔麵味道。十幾年前覺得無乜特別,十幾年後就覺得回味無窮。一場黎到,唔知幾時再有下次,食開三個餸嘅我,今次點四個餸。蘿蔔豬紅豬腸係車仔麵靈魂,唔點唔得,辣味魷魚望落吸引,一大盆拌著濃濃醬汁,姐姐夾餸都算重手,餸料分量夠多。蘿蔔夠甜,如果皮再刨深啲會好啲,因為入口有少少渣。豬紅夠入味,豬腸唔痴牙,好食。辣味魷魚好正,細心位係剪得夠細,一啖一條,食得方便。而且好惹味。值得一讚係,點餸方式傳統,可以望住一盆盆餸,睇到邊樣吸引嗌邊樣。最怕圈紙仔,碗麵出到黎先知中伏😆四餸麵$58 係貴咗啲,不過呢種古早味,遲啲會買少見少啦!
香港人集體回憶美食,點可以無車仔麵。
車仔麵可算是香港草根美食,但係依家嘅價錢一啲都唔草根🤣
辣味魷魚

一場黎到,唔知幾時再有下次,食開三個餸嘅我,今次點四個餸。
四餸麵$58 係貴咗啲,不過呢種古早味,遲啲會買少見少啦!
2020-12-21
辣味魷魚
幾年前曾經幫襯過,今次特登出嚟深水埗就係想食車仔麵,今次係幫襯老店嗰間佢一條街總共有四個舖位,老店嗰間呢就先排隊叫麵跟住再有員工分配座位。但價錢呢就比幾年前就貴咗囉,兩個車仔麵夾埋都要成一百蚊。相比起出面可以食個飯嘅價錢。味道實在係同以前一樣咁好食,特別喜歡個酸齋,基本上酸齋係我每次嚟都必食嘅。同埋放喺度比客人自己加嘅榨菜,好入味辣度好夠,係必食之選。

玻璃辣魷魚、酸齋、韮菜餃配油麵 加腩汁
瑞士雞翼、花膠、魚肉配米粉
2021-01-15
午餐
  • 車仔麵
2021-01-21 549 浏览
車仔麵係60後和70後的香港人必食,也許年輕一代嘅人未必知道70年代嘅車仔麵係什麼味道,今天我去吃完,覺得尋回兒時的味道,味道這東西因人而異,今天吃了豬大腸,蘿蔔,豬紅,雞翼,真的回果味,蘿蔔絕對清甜,雞翼真的比太平館還要好吃,這價錢絕對合理,不能錯過他的辣汁,本土食物真的是車仔麵最當之無愧!看見那條長長人龍,還能相信這店會不好吃嗎?講到底食,如果你食雞翼加蘿蔔加麵,只需34元,3樣食物34元,低不低食?我說低吧!
2021-01-21
下午茶
2021-01-21 2318 浏览
之前去了幾次深水埗,每次都想幫襯這一間人氣車仔麵店;自從幾年前成為《米芝蓮(港澳版)》的推介街頭小食店後,就更加多人排隊。但每次經過此店,正好是午飯及晚飯時段,最少也有10多人排隊等位,每次也要被迫放棄。難得今日在黃昏六點前經過此店,下午茶時段已過、又未到晚飯時段;加上疫情關係,不少香港人都不願在環境地踎的車仔麵店進食,寧揀外賣⋯⋯ 所以,見到只有三四個人排隊,終於可以食到「文記」了!還要是老舖總店!車仔餸款式選擇非常非常多,印象中香港沒有其他車仔麵店可以比得上「文記」。不過,車仔餸的價錢也較其他車仔麵店貴,最便宜$9、最貴$14。小店採用傳統車仔麵檔(由推車檔入舖後)經營模式,麵餸檔口設在店舖靠門口位置;客人先排隊,再揀餸、揀粉麵,之後俾錢,然後搵位坐低。 「文記」在福榮街上共有四間舖位,但麵餸檔只設在一間舖,其餘三間舖只設座位。客人買完車仔麵後,如果老舖滿座,就要自己捧過鄰鋪搵位食;又或者在鄰鋪坐低,再剔紙仔!以前人流暢旺會有專人安排座位,今日所見就沒有了。老舖座位很少,因應疫情關係,還要用膠板分隔,有點似日式拉麵個室座位。比起其他車仔麵店優勝的地方,就是有多款醬料選擇:胡椒粉、泰
比起其他車仔麵店優勝的地方,就是有多款醬料選擇:胡椒粉、泰國魚露、大紅浙醋、荔枝醋汁、辣椒醬及甜醬。
四餸車仔麵(凈餸)($48)包括滷水豬大腸、白蘿蔔、豬紅及新鮮牛草肚,其中的牛草肚強調新鮮及售完即止。其實唔係好明白,點解金錢肚及其他牛雜就冇點明新鮮,唯獨牛草肚??
四餸車仔麵(凈餸)
最緊要還是味道。街邊推車檔年代的車仔麵,車仔餸都是下欄,以豬雜、魚蛋、白蘿蔔為主,來貨價錢非常便宜;只講求味道濃郁,豬雜臊味去除得夠徹底。今時今日的車仔餸款式雖然多了,但基本要求維持不變。「文記」的湯底味道非常濃、亦很鹹,但就欠缺其他湯料味道 ⋯⋯ 其他車仔麵名店的湯底更為出色。豬紅唔夠煙韌,差點一夾就散。白蘿蔔的確清甜,蘿蔔皮亦刨得徹底,沒有苦澀味、沒有殘留蘿蔔根。
真係食唔出是否新鮮牛草肚,彈牙,但有少少韌、要多一點咀嚼;一般而已,同金錢肚分別不大。滷水豬大腸沒有臊味,質感軟腍、又有少少咬口;炮製得幾好,但略嫌滷水汁太鹹。整體來說,味道並不特別出色,唔知點解香港芸芸車仔麵店,《米芝蓮(港澳版)》會推介這一間?
2020-12-01
2021-01-18 426 浏览
第一次吃的時候,這家店鋪還沒有得到米芝蓮,但我每次經過,都發現每天很多人排隊,有一次不是繁忙時間,我和友人一起光顧,朋友就表示不會再來,因為他覺得很一般,我自己就覺得會想再來。後來,這家店鋪拿了米芝蓮,更多人排隊了。我曾經帶過親朋戚友來吃,(不是同一區的),他們都給予好評,並且會想再來吃,可惜每一次再來吃,都因為大排長龍而放棄,改去吃其他。這個店鋪的優點和缺點,很多人寫過,我就不寫了。我寫另外一個事情當然現在已經沒有了。曾經圖片文字也出現過在店門口一個月
第一次吃的時候,
這家店鋪還沒有得到米芝蓮,
但我每次經過,
都發現每天很多人排隊,
有一次不是繁忙時間,
我和友人一起光顧,
朋友就表示不會再來,因為他覺得很一般,
我自己就覺得會想再來。

後來,
這家店鋪拿了米芝蓮,
更多人排隊了。

我曾經帶過親朋戚友來吃,(不是同一區的),
他們都給予好評,
並且會想再來吃,
可惜每一次再來吃,
都因為大排長龍而放棄,
改去吃其他。

這個店鋪的優點和缺點,
很多人寫過,我就不寫了。

我寫另外一個事情

當然現在已經沒有了。
曾經圖片文字也出現過在店門口一個月
2021-01-15 393 浏览
不得了名氣好高嘅車仔麵食過幾間出名嘅車仔麵佢都算係我三甲之內🥇🥈🥉見到佢可以一條街可以開四間分店就知有幾多人食🙊.辣魷魚 豬大腸 豬紅 幼麵 腩汁 秘製辣汁⬇️文記之所以咁出名我覺得係因為佢個湯底🌟我叫開腩汁 真係好濃味 食得辣嘅 記得要圈秘製辣汁🌶佢個秘製辣汁都幾辣 但好香好惹味😋⬇️辣魷魚我覺得係必食 隻辣好正 魷魚幾爽唔食魷魚可以食螺肉 個汁都係一樣!佢豬大腸份量都幾多滷水得都幾入味 又唔會太肥豬紅冇乜特別 普普通通佢普遍啲餸其實都做得唔錯大家可以根據自己口味揀岩嘅餸😋😋😋⭐️多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️希望大家可以關注我嘅ac “thegrainyspace “咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
不得了名氣好高嘅車仔麵
食得辣嘅 記得要圈秘製辣汁🌶
佢個秘製辣汁都幾辣 但好香好惹味😋
⬇️
辣魷魚我覺得係必食 隻辣好正 魷魚幾爽
唔食魷魚可以食螺肉 個汁都係一樣!
佢豬大腸份量都幾多
滷水得都幾入味 又唔會太肥
豬紅冇乜特別 普普通通
佢普遍啲餸其實都做得唔錯
大家可以根據自己口味揀岩嘅餸😋😋😋

⭐️
多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️
咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
-<<🚗🍜>>聽聞依家麵店經常大排長龍💛 發現佢有三間分店喺同一條街諗住應該唔駛等好耐👻 雖然佢返枱快但礙於佢太受歡迎午飯時段等咗差不多20分鐘先有位🌞.✨自選車仔麵 (8.8/10)配料方面要咗四樣: 炆小花菇, 豬紅, 魷魚, 牛肚強烈推介小花菇 吸晒蠔油味超好食👅 魷魚唔算好辣但係好彈牙入味番薯粉好煙韌而且超級吸湯🙆🏻‍♀️ 湯底要咗秘製辣汁 濃郁香辣暫時食過最正最地道嘅車仔麵💕.💰: $63.📍文記車仔麵 深水埗福榮街121號地下
<<🚗🍜>>
聽聞依家麵店經常大排長龍💛
發現佢有三間分店喺同一條街
諗住應該唔駛等好耐👻
雖然佢返枱快但礙於佢太受歡迎
午飯時段等咗差不多20分鐘先有位🌞
✨自選車仔麵 (8.8/10)
配料方面要咗四樣:
炆小花菇, 豬紅, 魷魚, 牛肚
強烈推介小花菇 吸晒蠔油味超好食👅

💰: $63
📍文記車仔麵
深水埗福榮街121號地下
2020-12-11 573 浏览
有日朋友同我講,文記車仔麵有幾咁好食,問我食過未,我話未,話日日都排曬長龍去買個車仔麵,今次我終於忍唔住過左去試下仲要堂食,朋友介紹話雞翼最好食必食,同埋嗌多個腐乳通菜,估唔到碟菜都幾大碟,腐乳都幾足幾開胃,d通菜幾爽口,雞翼好入味,好好味,最正係個湯底,個必製湯底味道十分特別,唔會太鹹或太甜,米線都煮得好入味,個朋友冇介紹錯,食完我仲想再嗌多一碗添呀,下次要介紹埋我其他朋友來食多次先得😋😋😋