2020-08-19 592 浏览
我覺得文記車仔麵係我心目中全香港最好食嘅車仔麵頭三位...佢喺深水埗有幾個分店,呢一間感覺上最好食,雖然並唔係最企理。仲有嗌嘢食嘅時候有少少壓力,因為要快速回答d煮麵姨姨食啲咩😂所以排隊嘅時候一定要決定好食咩。個人鍾意食嘅配料有蘿蔔,清甜冇根。小花菇,蠔油味重又細細粒唔會好硬。瑞士雞中翼都係必食!美味酸齋又係~飲品都好多選擇,除咗檸檬茶檸檬水嗰啲普通嘢之外,仲有羅漢果龍眼茶同蜂蜜菊花茶等等一支支嘅特飲。
我覺得文記車仔麵係我心目中全香港最好食嘅車仔麵頭三位...

2020-08-06 717 浏览
文記車仔麵相當好多人都聽過,甚至食過。已經開左四間分店,仲要攞左米芝連,當然要試試佢。麵嘅湯係好濃味,好正,送又可以自由配撘,大概$40左右都食到一碗麵,視乎你送嘅份量而定。蘿蔔、豬紅都好推薦大家食,蘿蔔好入味,超正!有食過韮菜餃,我都覺得幾好食。我自己食車仔麵會好鍾意簡油麵,吾知你哋呢😛。 同埋個招牌瑞士雞翼($35/5隻),如果多過一個人食的話一定要嗌,自己一個食五隻又太誇😂,自己就覺得好入味好好食。整體來說係值得一試。仲超宵夜嘅好選擇,因為開到凌晨4點。

整體來說係值得一試。仲超宵夜嘅好選擇,因為開到凌晨4點。

• 瑞士雞翼
  • 自選車仔麵
2020-07-22 898 浏览
J.World.Food 呈獻 - 環球美食小知識: 點解車仔麵冇車仔?其實,本來係有車仔㗎。等我哋坐時光機,返到1950年嘅香港,嗰陣生活差得多,D人租唔起鋪,但又要搵食,有D人就諗倒用木頭,砌成一架車 (似今日路邊D粟子小車子),周圍R生意,商家就喺架車賣麵,1架車3個鍋,分別裝麵丶餸丶同埋湯,客人就自由揀麵丶餸丶同埋湯。慢慢咁賣到成行成市,衛生情況差咗,英國政府就立法禁止D人喺路邊擺攤,時至今日,大家唔使咁辛苦喺路邊食麵,可以舒適咁涼住冷氣食麵。 位於深水埗嘅文記車仔麵,深水埗地鐵站B2出口,直行到黃金電腦商場既十字路口,轉右就見到,文記車仔麵有3間分店。我嗌咗本店十大美食推介嘅瑞士雞中翼 ($14),同埋手打魚肉 ($12),米線 ($10),瑞士汁,加蒽花。瑞士雞中翼 ($14) 好入味,味道遍甜,雞翼皮好滑。手打魚肉 ($12),感覺似切成絲既鯪魚球。

2044 浏览

瑞士汁湯底米缐加蒽花

瑞士雞中翼

瑞士雞中翼 ($14) 好入味,味道遍甜,雞翼皮好滑。
手打魚肉
手打魚肉 ($12),感覺似切成絲既鯪魚球。
2020-07-10
瑞士汁湯底米缐加蒽花
瑞士雞中翼
手打魚肉
2020-07-14 784 浏览
近日疫情關係,盡量減少外出用膳,同事們發起外賣文記車仔麵在office慢慢品嘗。大家一早打電話落order, 然後中午食飯前揸車去拿。同事叫了十二碗車仔麵及小吃。今次係我第一次食文記,叫了三個餸加薯粉,分別花膠、柚皮及蝦春卷,用了腩汁湯加秘制辣汁。花膠大塊有肉,爽滑、柚皮有少少苦味但也可以,春卷彈牙好吃,加埋少少秘制辣汁及菜譜,简直绝配,非常惹味,一定會再食。
車仔麵
車仔麵
2020-07-05 569 浏览
一直都唔中意食車仔麵,但呢間唯一一間食咗好多次都食唔厭,所以一定要比個正評佢!食物質素高💛必食瑞士汁雞翼同埋辣魷魚,個湯真係無得頂,未試過車仔麵都可以咁入味,腩汁湯底真係好正,一定要試!豬大腸個口感真係好正,入口即溶!羅白甜到無人有,加埋辣辣地又咸咸地嘅湯汁真係好開胃!腐乳通菜又係好好食,基本嘢!魚皮餃應該係叫貨的?白菜餃應該係自家制,唔錯,好入味!今次兩個人去,食咗200蚊價錢都幾貴下但份量足,一碗真係好飽,另外啲小食都係食唔曬,但真係好好食😢

食物質素高💛

豬大腸個口感真係好正,入口即溶!
羅白甜到無人有,加埋辣辣地又咸咸地嘅湯汁真係好開胃!
腐乳通菜又係好好食,基本嘢!
魚皮餃應該係叫貨的?
白菜餃應該係自家制,唔錯,好入味!

今次兩個人去,食咗200蚊
2020-06-30
  • 腐乳通菜
  • 瑞士雞翼
2020-06-27 516 浏览
文記車仔麵一向都多人話好食,假日下午3點來,以為少d人,但都要等左十分鐘,都ok, 入面好多位都係對住牆食,但坐得舒服,仲有好多醬油比你試。招牌玻璃魷魚一定要食,好好味,豬大腸次次都會哎,因為好爽又多又大舊,超抵食。瑞士雞亦都好多人哎,但今次想試新野,哎左花膠同白菜餃。估唔倒食車仔麵可以哎花膠,又幾滑wo! 白菜餃都ok。我每次去文記的車仔麵,湯底一定會揀瑞士汁+辣,你係估唔倒咁正,辣得來甜甜地,真係食每一啖都想飲湯。同埋油麵一定係最襯的!
2020-06-16 791 浏览
終於黎到傳說中嘅深水埗文記車仔麵兩間舖頭黐住, 左面嗰間似係舊舖, 右面嗰間似係新舖(見到啲裝修新淨啲),左邊嗰間舊鋪就係要人肉排隊等入座嘅,右邊嗰間新舖就可以攞籌喺門口等嗌number,我見好多人都係喺右邊攞完籌就去左邊排隊,咁我同朋友都係攞完籌就排左邊間舊舖,時間係星期六下午大約一點左右,排隊大約排咗30分鐘,大約排咗10個人就到我哋,入到去係嗌咗食咩先至再坐低,首先第一樣就係同啲姐姐講你要咩麵,跟住就講要咩餸,最後個姐姐會問你要唔要加辣,再問埋你要唔要飲品,咁佢哋就計好數直接畀錢,之後佢哋會安排座位畀你,亦會幫你攞你碗麵放喺你枱面,唔使自己攞,汽水都係啲姐姐攞畀你, 仲跟埋獨立包裝嘅飲筒我個人覺得個車仔麵同啲餸都好好食見朋友加辣就跟住加,結果辣到個嘴變咗孖潤腸但我仍然係覺得好好食一定會再幫襯( 向前行多一兩個舖位會見到佢哋第三間分店)( 見佢哋門口貼咗告示,話佢哋淨係得三間舖,都係喺同一條街)
終於黎到傳說中嘅深水埗文記車仔麵

左邊嗰間舊鋪就係要人肉排隊等入座嘅,
右邊嗰間新舖就可以攞籌喺門口等嗌number,
我見好多人都係喺右邊攞完籌就去左邊排隊,
咁我同朋友都係攞完籌就排左邊間舊舖,
時間係星期六下午大約一點左右,
排隊大約排咗30分鐘,大約排咗10個人就到我哋,
入到去係嗌咗食咩先至再坐低,
首先第一樣就係同啲姐姐講你要咩麵,
跟住就講要咩餸,
最後個姐姐會問你要唔要加辣,
再問埋你要唔要飲品,
咁佢哋就計好數直接畀錢,
之後佢哋會安排座位畀你,
亦會幫你攞你碗麵放喺你枱面,唔使自己攞,
汽水都係啲姐姐攞畀你, 仲跟埋獨立包裝嘅飲筒

我個人覺得個車仔麵同啲餸都好好食

見朋友加辣就跟住加,
結果辣到個嘴變咗孖潤腸

但我仍然係覺得好好食

一定會再幫襯

( 向前行多一兩個舖位會見到佢哋第三間分店)
凍汽水兩罐
2020-06-13
凍汽水兩罐
  • 玻璃魷魚
2020-06-14 714 浏览
雖然是米芝蓮餐廳,但該店的車仔麵非常平民化, 性價比十足💯,份量亦很足料👍👉🏻 韮菜餃+豬紅配瑞士汁湯河招牌韮菜餃飽滿, 非常足料, 但可能煮得太久, 皮略嫌軟🙈;豬紅味道十足,配上甜甜的瑞士汁湯河真的一流😋👉🏻 玻璃辣魷魚+牛柏葉配沙嗲汁粗麵玻璃辣魷魚加上牛柏葉的組合真的是又爽口又彈牙,沙嗲汁(微辣)有少少辣,又香又開胃🤤👉🏻瑞士汁雞翼(5隻)雞翼非常入味, 但略嫌煮得過火, 肉質偏老😔

👉🏻 韮菜餃+豬紅配瑞士汁湯河
韮菜餃+豬紅配瑞士汁湯河

👉🏻 玻璃辣魷魚+牛柏葉配沙嗲汁粗麵
玻璃辣魷魚+牛柏葉配沙嗲汁粗麵

👉🏻瑞士汁雞翼(5隻)
瑞士雞翼
雞翼非常入味, 但略嫌煮得過火, 肉質偏老😔
韮菜餃+豬紅配瑞士汁湯河
玻璃辣魷魚+牛柏葉配沙嗲汁粗麵
2020-06-07 553 浏览
好耐冇黎深水埗,今日同女朋友去深水埗特登食呢間文記車仔麵因為大家都好掛住呢個車仔麵🤣小花菇酸齋筍絲米線(腩汁)(微辣) $44小花菇有好多粒而且好入味好滑,推介!酸齋配車仔麵幾新奇又幾夾,不錯。麻辣筍絲好脆好爽口,不過有一定辣度👅。另外,我叫左微辣但佢俾咗中辣份量我😂惹味九菜豬紅蘿蔔大腸 $35呢個好抵食有四款菜,每次黎都會叫!🥰油菜通菜腐乳 $16呢個都一樣抵食$16好大碗!😍魷魚牛孖根米線(中辣)$38魷魚本身有少少辣質感偏爽口彈牙,牛孖根好淋。🤩

小花菇酸齋筍絲米線(腩汁)(微辣) $44

惹味九菜豬紅蘿蔔大腸 $35
呢個好抵食有四款菜,每次黎都會叫!🥰

油菜通菜腐乳 $16
呢個都一樣抵食$16好大碗!😍

魷魚牛孖根米線(中辣)$38
魷魚本身有少少辣質感偏爽口彈牙,牛孖根好淋。🤩
  • 腐乳通菜
2020-06-06 360 浏览
🐾 文記車仔麵 🐾-牛腩,辣魷魚,魚肉,蘿蔔幼麵$50-次次經過都見到好多人今次終於有時間排黎食啦,佢啲餸全部都好入味囉而且湯底可以揀自己最鍾意食嘅味道下次有機會想食埋花膠好似都幾正咁🤣———————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:5/10服務:6/10人均消費:60———————————————▪店舖名稱: 食記餐店 (鴨脷洲)▪店舖地址:🔸 鴨脷洲鴨脷洲大街42號舖-----------------------
🐾 文記車仔麵 🐾
牛腩,辣魷魚,魚肉,蘿蔔幼麵$50

———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:5/10
服務:6/10
人均消費:60
———————————————
▪店舖名稱: 食記餐店 (鴨脷洲)
▪店舖地址:
🔸 鴨脷洲鴨脷洲大街42號舖
-----------------------
2020-06-04 458 浏览
同老媽子出九龍做d野,問家姐深水埗有咩推薦,佢就介紹左文記車仔麵,12點左右去到已經有人排隊,好在唔算多。車仔麵聽就聽得多,食就無乜機會,住果頭附近都無車仔麵檔。過黎食既就一定要叫車仔麵必食既蘿蔔啦!仲有家姐強烈推薦既瑞士汁。等左一陣到啦!!!睇落個畫面都好震撼啊!咁既價錢叫花膠仲以為得幾片仔,點知咁大塊又勁有咬口,雞翼大大隻炆到入哂味,蘿蔔好甜唔會太淋好爽口,吸埋甜甜地既瑞士汁真係好正😍😍😍你見張相足料到見唔到麵咁制,但麵既份量絕唔偷工減料,保證食得飽。最最最重要係呢碗麵既性價比好高!!!打打下呢篇食評又掛住想食啦🤤

2020-05-30 375 浏览
每次經過美食街,文記總會大排長龍。麵店有20多款餸菜選擇,購買第一步選擇面底及是否需要加菜,然後就可以除你當日喜好揀選想食嘅餸,最後選擇配菜和醬汁。特別推介銀針粉同油麵面底,然後隨你喜好選擇餸菜。
2020-05-28
宵夜
2020-05-23 491 浏览
呢間車仔麵係我10次過嚟深水埗有5-6次都一定會幫襯佢。首先第一佢選擇多其次佢有啲餸喺出邊係少見,甚至係見唔到。例如八爪魚腐皮卷,雞腎等每次我嗌係要清湯但會要滷水汁或者腩汁兩款汁都好好食。款式多,料又足,又煮得好食入味。
呢間車仔麵係我10次過嚟深水埗有5-6次都一定會幫襯佢。
首先第一佢選擇多
每次我嗌係要清湯但會要滷水汁或者腩汁
兩款汁都好好食。
款式多,料又足,又煮得好食入味。
本人係非常之鍾意食車仔麵😋去開深水埗差唔多次次都你食維記,今次要揾下有冇出名嘅車仔麵試下,一Search,就睇到文記好評如潮,咁就要黎朝聖一下我食咗佢哋推介嘅辣味魷魚🦑牛肚米麵秘製辣汁中辣先講吓佢個湯底,好夠味我鍾意食辣所以揀左中辣,對於我來講辣左少少少少,下次會試返個小辣😂米線好滑好食呀,牛肚都好入味唔錯,魷魚方面我嫌佢熟咗少少,食車仔麵嘅魷魚我自己口味鍾意生生地,因為鍾意爽滑口感另外朋友order嗰碗唔記得咗影相佢係揀咗豬腸雞尖牛孖筋幼麵沙嗲汁小辣我都有偷偷地試過佢嘅辣汁同埋餸雞翼尖好好味,一定要食牛孖筋好淋好入味,都係必食唔係間間餐廳都有鹹檸七,見到佢有得揀當然唔使諗啦正呀得閒實會再返嚟食呀
本人係非常之鍾意食車仔麵😋

我食咗佢哋推介嘅辣味魷魚🦑牛肚米麵秘製辣汁中辣

先講吓佢個湯底,好夠味

另外朋友order嗰碗唔記得咗影相

佢係揀咗豬腸雞尖牛孖筋幼麵沙嗲汁小辣

我都有偷偷地試過佢嘅辣汁同埋餸

雞翼尖好好味,一定要食

牛孖筋好淋好入味,都係必食

唔係間間餐廳都有鹹檸七,見到佢有得揀當然唔使諗啦
正呀

得閒實會再返嚟食呀
2020-05-17 437 浏览
講到香港車仔麵,第一時間一定係諗起文記!喺深水埗食肆林立,周圍都係各式各樣嘅美食,文記竟然可以喺度獨佔三個用鋪位! ! ! 繁忙時間更加係要排隊,可想而知佢係有幾咁出名又好食😱今次我地6點就去到,不用等就可以入坐!店面貼滿米芝蓮推介, 必食大奬!餐牌上嘅選擇起碼有50款,有選擇困難症嘅朋友可以參考佢哋十大必食推介。瑞士汁雞翼可以話係鎮店之寶,我每次嚟到都必定會叫,雞翼大大隻有好入味,必食必食!我另外都點左鮮蝦腐皮卷同蟹子丸,兩樣都好好味👍🏻 配上腩汁湯底,簡直係平民嘅幸福xd 枱面亦上面放咗唔同嘅醬汁可以俾大家任加😝如果有外國朋友,不防帶佢地黎試試香港車仔麵,本士得黎又滿戴人情味,體驗下香港地道經典💛
講到香港車仔麵,第一時間一定係諗起文記!