2019-05-30 205 浏览
文記車仔麵嘅性價比比起其他車仔麵高 每一次嚟深水埗都一定要食 價錢係由朝到晚都一樣既 每次去到門口都好多人排隊所以趕時間嘅人就要小心啲 所以多數人都會選擇買外賣鋪頭有兩間一間主要做外賣一間主要做堂食 要食就預咗要同人一齊坐因為鋪頭冇獨立嘅位置講下野食先,首先講吓個瑞士雞翼,非常之入味同埋價錢合理 食得出瑞士雞翼嘅甜味即是就唔係車仔麵裏面一段時間, 甜味依然可以留係雞肉嘅裏面,可以鎖住瑞士汁。另外個腐乳通菜係必須要叫 怕食辣嘅人要小心啲因為腐乳好多同埋都係辣既 係價錢合理($15)分量比較適合兩個人一齊食我認為呢度嘅招牌菜係蘿蔔,我每次嚟到一定會叫嘅餸, 因為蘿蔔吸收晒全部嘅湯底,食得出應該係煲左好耐嘅蘿蔔, 而且唔會硬,咬落去林得來又多汁湯底要注意因為呢間鋪頭普遍都係偏向辣嘅所以叫嘅時候最好唔食得辣就叫小辣/唔辣我本身係唔食辣嘅所以就冇特別叫辣嘅湯底
要食就預咗要同人一齊坐因為鋪頭冇獨立嘅位置

我本身係唔食辣嘅所以就冇特別叫辣嘅湯底
  • 車仔麵
  • 腐乳通菜
2019-05-29 194 浏览
基本上一個月點都要食一次文記🙊每次必點辣魷魚同蘿蔔😆蘿蔔真係超級無敵冧 冧得黎又要無渣真無正🥰魷魚好入味🤩 但其實都有啲辣 所以唔食得辣建議唔好食😂湯底我通常都會揀腩汁 好夾🤪除左呢兩款必點的餸 我有時都會點雞翼佢既雞翼系超級入味😚 真係無敵好味🤪就算一個人黎文記食都唔會老尷 因為都系面向牆食 不過啲食飯時間都預左要等 但一個人會等得快啲😂😂😂 同埋佢有三間分店 但我每次都係食呢間~ 希望有機會試埋其他分店 睇下有冇分別😏
基本上一個月點都要食一次文記🙊
每次必點辣魷魚同蘿蔔😆
蘿蔔真係超級無敵冧 冧得黎又要無渣真無正🥰
魷魚好入味🤩 但其實都有啲辣
所以唔食得辣建議唔好食😂
湯底我通常都會揀腩汁 好夾🤪
除左呢兩款必點的餸 我有時都會點雞翼
佢既雞翼系超級入味😚 真係無敵好味🤪

同埋佢有三間分店 但我每次都係食呢間~
希望有機會試埋其他分店 睇下有冇分別😏
2019-05-29 144 浏览
今日去咗文記食車仔麵,難得冇乜人排隊,梗係朝聖下先叫咗兩碗面一碗尤魚/小冬菇/牛筋/豬紅/雞翼尖/河粉/大辣雞翼尖同豬紅入味,牛筋夠晒林最精粹當然就係個辣汁啦,一路食一路流鼻水基本上覺得如果唔食辣就係冇嚟過文記朋友叫咗碗勁大嘅豬腸/小花菇/牛筋/魚蛋/牛丸/雞翼尖/河粉/小辣佢鍾意食豬腸,所以叫咗兩份咁多咁我試咗兩舊,都真係唔錯嘅,又淋又入味雖然佢只係食到小辣,但係佢都覺得文記嘅辣汁真係冇得頂,再加埋罐可樂,爽呀
今日去咗文記食車仔麵,難得冇乜人排隊,梗係朝聖下先
叫咗兩碗面一碗尤魚/小冬菇/牛筋/豬紅/雞翼尖/河粉/大辣
雞翼尖同豬紅入味,牛筋夠晒林
最精粹當然就係個辣汁啦,一路食一路流鼻水
基本上覺得如果唔食辣就係冇嚟過文記
朋友叫咗碗勁大嘅
豬腸/小花菇/牛筋/魚蛋/牛丸/雞翼尖/河粉/小辣
佢鍾意食豬腸,所以叫咗兩份咁多
咁我試咗兩舊,都真係唔錯嘅,又淋又入味
午餐
2019-05-20 275 浏览
雖然已經食過好多次🙈🙈但有選擇困難症的👧🏻每次諗叫咩餸都需要點時間因為每款餸都好吸引😋而最常叫的有瑞士雞翼/玻璃魷魚/小花菇麵底只會叫:銀針粉🙈🙈🔸瑞士雞翼好好入味,雞肉嫩滑🔸魷魚咬下去好彈牙🦑🦑🔸小花菇細細粒,數量差不多8-10粒😋雖然經常都要排好長隊😗😗但無阻我去食車仔麵的心情😋😋
雖然已經食過好多次🙈🙈
但有選擇困難症的👧🏻每次諗叫咩餸都需要點時間
因為每款餸都好吸引😋
而最常叫的有瑞士雞翼/玻璃魷魚/小花菇
麵底只會叫:銀針粉🙈🙈
🔸瑞士雞翼好好入味,雞肉嫩滑
🔸魷魚咬下去好彈牙🦑🦑
🔸小花菇細細粒,數量差不多8-10粒😋
雖然經常都要排好長隊😗😗
但無阻我去食車仔麵的心情😋😋
星期五好少可咁經過深水埗 雖然係中午三四點 但係仍然有一條好長嘅人龍係文記車仔麵出面排緊隊嗰陣時隱約聽到前面同埋後面都係內地遊客 排咗大約九個字左右終於入到去啦落單嘅方法係 跟住條人龍行過店員前揀要食既面種同餸 揀完之後啲姐姐會問你 要唔要辣同埋要唔要菜po 最後佢地會送埋碗面去我地張枱度 唔需要自己攞嘅雖然唔係第一次食文記 但係對上一次已經係半年前隱約記得啲豬腸好香好入味😍今次我叫啲姐姐落咗瑞士汁俾我 佢一啲都唔孤寒 不左一大落我碗麵度今次叫咗河粉 我覺得文記同其他車仔面一樣其實重點都唔係個面係餸方面叫咗 蘿蔔瑞士雞翼同埋花膠蘿蔔同瑞士雞翼基本上 都冇野可以挑剔兩樣都好入味而且煮得好淋 加上啲瑞士汁 完全係Perfect match!!!如果唔係因為之後要食甜品 我差啲就叫咗五隻瑞士雞翼行街㗎啦花膠方面可能因為花膠始終唔係會好索味嘅食材 所以整體來講好普通 唔係好食到佢煮左好耐既感覺跟餐叫埋杯凍檸茶小冰少甜 一共都只係60蚊左右已經期待緊下次再食啦

落單嘅方法係 跟住條人龍行過店員前揀要食既面種同餸

如果唔係因為之後要食甜品 我差啲就叫咗五隻瑞士雞翼行街㗎啦

跟餐叫埋杯凍檸茶小冰少甜 一共都只係60蚊左右
已經期待緊下次再食啦
2019-05-16 374 浏览
6:30和男友🐽來到這間車仔麵店,已經有心理準備要排隊的了,所以也很樂意地等了大概20分鐘。我選擇了到第二分店,裝修比較漂亮,但是座位仍然是比較擁擠,不建議大家拿著一大袋東西進去。如果喜歡懷舊的可以選擇到旁邊的本店。🍽辣汁玻璃魷魚第一次來到當然要試一下馳名的辣魷魚。我一開始以為是熱的,但原來是凍食🙈非常喜歡它的口感,有點爽爽又有一點煙韌,而且魷魚吸收了秘制辣汁,令人停不了口。可是如果不太吃得辣的朋友就未必推介了,因為本身份量很多,而且會越吃越辣😉🍽雞腎+溏心蛋+牛肚+牛孖筋配幼麵(少辣)雞腎比一般的更大更厚,令我非常意外👍🏻牛孖筋不是那種熬得很久軟軟的,而是爽口的口感,但是件數很多有大塊🤤牛肚也醃得很香很入味👍🏻比較失望的是溏心蛋,除了不夠味以外,而且蛋黃比較生,偏向poached egg而不是溏心蛋,和車仔麵的感覺不太搭🙈幼麵的面質剛好,掛湯力高,但是略嫌不夠蛋香味。

🍽辣汁玻璃魷魚

🍽雞腎+溏心蛋+牛肚+牛孖筋配幼麵(少辣)

2019-05-14 360 浏览
食過返尋味的車仔面,短短3分鐘路程已經有3間分店,一樣是要等的。3間舖,中間的老店是傳統做法,排隊點菜,坐低食。前後兩間也是新派的,拎飛等叫入座,再用環保♻️餐牌上圈出要點的食物,湯底,小食和飲品。我倒是喜歡新派的店舖。 呢到有十大必食推介,今次就試了韮菜餃,清甜蘿蔔,秘製豬手,手打魚肉,豬大腸,花膠。加$9的一小瓶的鮮榨甘蔗汁👍🏻推介!必食第五位 - 花膠是偏白色的超級大片,厚肉試問車仔面有幾可有花膠丫!必食第四位 - 清甜蘿蔔非常極之稔甜😍必食第三位 - 秘製豬手喜歡骨膠原的你唔好錯過😊有皮,有肉,有骨膠原,不會太肥必食第二位 - 韮菜餃餡料超飽滿菜肉分佈適中滿足!必試第一位 - 手打魚肉平時唔係好食魚肉的但這個不會太粉,可能是魚肉比例多好味道!去深水埗會想食的店。推介👍🏻

必食第五位 - 花膠
是偏白色的
超級大片,厚肉
試問車仔面有幾可有花膠丫!

必食第四位 - 清甜蘿蔔
非常極之稔甜😍

必食第三位 - 秘製豬手
喜歡骨膠原的你唔好錯過😊
有皮,有肉,有骨膠原,不會太肥

必食第二位 - 韮菜餃
餡料超飽滿
菜肉分佈適中
滿足!

必試第一位 - 手打魚肉
平時唔係好食魚肉的
但這個不會太粉,可能是魚肉比例多
好味道!

去深水埗會想食的店。推介👍🏻

2019-04-22
2019-05-13 172 浏览
香港人嘅情意結是什麼哩,當然係包括燒賣魚蛋啦,除此之外當然車仔麵係其中之一個重要既一環,相信大家都唔會反對,出得車仔麵當然係心思思有件事想你知是多啲,所以我去親車仔麵檔的話,都係會,是最小四送五送什至六個餸七個餸都唔出奇,我呢啲花心人士真係要試特色嘅宋詞的特色嘅味道,所以車仔麵就好啱喎咦呢間餐廳嘅車仔麵款式都特別多恰我呢啲花心人士而且麵質好味道,誒裝修普通彈,坐舒服,而我哋價錢方面又經濟實惠,適合大眾化
2019-05-10 215 浏览
#文記車仔麵 (深水埗)深水埗福榮街123號地下C舖-----瑞士雞中翼($32-5隻)雞翼隻隻都大隻又飽滿 脹卜卜 淨係睇個個樣同色澤都已經搞到B仔春心蕩漾😍外表吸引之外 味道亦無令人失望 瑞士汁味道調得恰到好處 偏甜少少 唔會太鹹 而且每一吋雞皮 每一絲雞肉 甚至連雞翼骨都有瑞士汁ge味道 令到啖啖肉都好惹味🤤質感方面 雞翼非常嫩滑 輕輕一咬就可以脫離雞骨 但軟腍ge同時 依然保持肉質ge彈性 整體係非常高質瑞士雞翼 真係諗起都覺得回味🤤-----👶🏻B仔整體評價:9/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:9.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:10/10個👍🏻-----
#文記車仔麵 (深水埗)
深水埗福榮街123號地下C舖
👶🏻B仔整體評價:9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:9.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:10/10個👍🏻
2019-05-05 295 浏览
今日行完犀牛石山,夜晚朋友話仲想行埋嘉頓山,咁行之前我地就先去深水埗醫肚哪。深水埗其實真係好多又平又正既餐廳,行過見到好多人排緊隊,原來係文記車仔麵。反正我地唔趕時間,咁就排下試下有幾好味啦!文記特別之處係有好多粉麵既選擇,連少有既狗仔粉都有。除左車仔麵,連酸辣粉都有!朋友果碗有瑞士雞翼,通菜,魚肉,我就唔係好肚餓,嗌左通菜,蟹柳同蘿白。腩汁湯底唔錯,有少少甜甜地,特製辣醬好惹味!調味果到又係有勁多選擇,連醋都有分浙江紅醋同荔枝醋俾你揀,岩哂各種唔同口味既食客!

2019-05-04 262 浏览
一向好中意食車仔麵,黎到文記想試下會唔會有咩唔同,會唔會特別啲。今次試左個豬手豬大腸腩汁麵,豬手好正正,一向好中意食豬手。豬大腸都好正配埋油麵加腩汁一流。/之後叫左個腐乳通菜,好奇怪嘅醬汁😑食落去成陣味都好奇怪,同通菜好唔夾,唔係好接受到,最後食左唔夠一半放棄左。/總括黎講我覺得價錢都合理,車仔麵還可以,唔會話特別好食,普普通通。但通菜就接受唔到,食唔落。/落完order 都幾快食得,唔會話等咁耐。
落完order 都幾快食得,唔會話等咁耐。
腐乳通菜
2019-05-04 253 浏览
無論邊日,幾點都基本上會有人龍既米芝蓮車仔麵😊🌟價錢一d都唔平,但食物質素幾ok,而且汁同蔥果d配菜係任配搭,但最好揀d非繁忙時間黎,因為忙起上黎d姐姐服務都幾麻麻🤔Menu上面推介果10樣基本上都係無伏,本人最推介瑞士雞翼(好大隻好入味)👍🏻蘿蔔👍🏻(無渣,好甜,但幾細舊),韮菜餃🥟(入味)👍🏻,辣魷魚🦑(好爽又夠辣)👍🏻(要叫另上,但食得辣先好叫)。另外麵底就如一般車仔麵一樣唔大,大食既男士記得要加底😉。

• 韮菜餃
  • 辣魷魚
2019-05-02 225 浏览
深水埗文記真係冇得輸,每次想食車仔麵都一定會嚟。其實大部分餸都好正,自己最中意就係雞翼,雲吞同蘿蔔。個湯底夠哂味,加埋辣醬就更正。雖然深水埗大把又平又正既美食,但文記會係我長期深水埗最愛!
一個人食車仔麵果然係快啲有位呀呢間文記車仔麵喺深水埗已經有三間分店,間間都keep住排長龍既今次第一次一個人嚟食,好快就有位啦我最鍾意食嘅就一定係哩度既必食之選「瑞士雞中翼」因為真心超級入味,而唔係單單表面嘅瑞士汁顏色🤗🤗🤗入味到啲骨都係瑞士味其實我唔係咁鍾意食油麵既,但係我見好多人都食,所以又心思思想帶嗌,配埋個「自制辣酱」,又真係幾好食嘅啲魚旦細細粒好有魚味,拍得住就咁買嗰啲一串串既魚旦
一個人食車仔麵果然係快啲有位呀

今次第一次一個人嚟食,好快就有位啦
我最鍾意食嘅就一定係哩度既必食之選
「瑞士雞中翼」

啲魚旦細細粒好有魚味,拍得住就咁買嗰啲一串串既魚旦
2019-05-02
午餐
  • 車仔麵
2019-04-29 298 浏览
文記車仔麵在深水埗同一條街有3家分店也可以3家同時排隊,可見其受歡迎程度小妹如果堂食就會選擇去新店,比起舊店坐得舒服,還有很喜歡新店的點菜板用箱頭筆畫好就可以,環保又清晰必點-牛孖根,滷得剛剛好不會炆得太林,保留牛孖根的囗感蘿蔔也是必需點,淸甜多汁沒有渣豪邁的店家把不同的調味料和自家製辣菜甫放在桌面上任你調味!花椒油和辣菜甫係小妹每次必落的整體其他配餸的水準也不錯,唯一要説就是偏鹹,吃完後要飲很多水
必點-牛孖根,滷得剛剛好不會炆得太林,保留牛孖根的囗感
蘿蔔也是必需點,淸甜多汁沒有渣