搭車成日經過這間飯店,通常越夜越多人等位,到 openrice 看食評,竟然係食泰菜既地方,好奇心驅使下,終於到這間位置太不方便的飯店品嘗泰菜。為免人多,趕及在七點前攞位,順利找到一張卡位。牆壁貼滿很多餸菜的名字,除了泰式的食品,還有打邊爐、炭燒和潮式打冷等。我們一行三人,連小食吃了六款餸菜,價錢算是經濟實惠。煎蠔餅咖哩蟹 - 唔夠香鹵水雞什 - 這是特價18元的小食,又唔錯喎。炒什菜 - 種類多,份量足。炭燒雞翼 - 全晚最正的美食沙爹雞紅 - 偏鹹,雞紅很硬連兩支平價啤酒,每人一百蚊,怪不得在如此隱蔽的位置也可以天天滿座。

煎蠔餅
咖哩蟹 - 唔夠香
鹵水雞什 - 這是特價18元的小食,又唔錯喎。
炒什菜 - 種類多,份量足。
炭燒雞翼 - 全晚最正的美食
沙爹雞紅 - 偏鹹,雞紅很硬
2011-05-30
2011-02-17 30 浏览
朋友突然提議走去試試砵蘭街既特式餐廳。途中經過好黑暗既街。行到街尾在遠處己經見到有間燈光火著既餐廳。門口係一間茶餐廳型式既餐廳。但係估唔到可以有火鍋,小菜仲加上泰式食品。真係大開眼介。先講地方,都幾BIG下,坐位與坐位間都唔係有太多空間。四個人, 叫左:炭燒雞翼 8分 野味油王鵝腸 8分 普普通通蒜容蒸勝瓜 7分 普普通通泰式烏頭 8分 冇唸過茶餐廳都食到咁OK 既烏頭。椒檻鮮尤 7分 都係普普通通胡椒豬肚湯 6分 正常啦。。因為好肚餓所以掛住食完先記得影相,下次再食補番數啦。。其實呢家野OK架。。再加埋價錢就好抵食。。四個人食左每人唔洗一百蚊加埋5支大啤。 下再會再ENCORE。烏頭胡椒豬肚湯蒜容蒸勝瓜椒檻鮮尤

先講地方,都幾BIG下,坐位與坐位間都唔係有太多空間。

四個人, 叫左:

炭燒雞翼 8分 野味
油王鵝腸 8分 普普通通
蒜容蒸勝瓜 7分 普普通通
泰式烏頭 8分 冇唸過茶餐廳都食到咁OK 既烏頭。
椒檻鮮尤 7分 都係普普通通
胡椒豬肚湯 6分 正常啦。。

因為好肚餓所以掛住食完先記得影相,下次再食補番數啦。。

烏頭
胡椒豬肚湯
蒜容蒸勝瓜
椒檻鮮尤
2011-01-26
2011-01-15 5 浏览
天寒地凍有乜好過打邊爐!見食友推介+人氣旺…一試無妨!在旺角內街民居之地,四圍「靜英英」+雙線泊車,有一燈火通明兼有人等位的食店 - 就是「新水記」! 想不到…白天是五金、寄貨的街道,到晚上卻變成另一景象!「新水記」是「地踎」格局,奉勸各位不要「大包小包」、「一袋二袋」入內用餐,因為座位較逼…只會吃得不爽!四人慢吃,由於有朋友不吃牛,故只點了以下餸菜:1.泰式咖哩炒蜆: 蜆無沙、色水合格,但唯獨欠了些蝦醬味;似有點欠傳神!2.煎蠔餅: 正! 夠潮式! 又多蔥、多蠔仔仲溝埋啲粉漿一齊煎…吃落夠煙韌! 我的定點推介,必吃!3.火煱湯底 - 咸菜豬肚湯: 似「例水」,無味又色水「淡」,失望!4.泰式炭燒豬頸肉併排骨: 合格兼有炭香味…最正係它的醬汁,又蒜香、微辣+些少魚露味,一流!5.脆鯇、鱔片、肉丸三併,一般新鮮貨色,不評!6.炸雲吞併韮菜餃:餡料足、夠脆口,正!還有三碟潮式滷水肝、腎、雞腳等…埋單五百元! 總體她的潮式食品較泰式食品出色! 但我個人認為出品合格的,但沒想像中難忘…可能是是晚有人「戒牛、戒生蝦剌身」,而未能盡情「一快朵頤」罷了!
天寒地凍有乜好過打邊爐!見食友推介+人氣旺…一試無妨!
四人慢吃,由於有朋友不吃牛,故只點了以下餸菜:
5.脆鯇、鱔片、肉丸三併,一般新鮮貨色,不評!
6.炸雲吞併韮菜餃:餡料足、夠脆口,正!
2011-01-10
  • 煎蠔餅
算是遲來的生日飯,跟朋友前前後後約了差不多三次吧,才喬到時間。 也是朋友挑餐廳,朋友說:「不如去吃水記?」西打第一個反應是:「去旺角還是中環,兩家都是怪店。」朋友說,旺角那家!很不錯,剛好想去旺角買東西,是個好機會造訪這家身處於錯落街頭,有著錯落店名字的店。 怎樣錯落?像荒漠一樣的街頭,名字叫作甘霖街。新水記火鍋,主打卻是潮州和泰國菜。 想起何韻詩的歌,汽水樽裏的咖啡,男子身卻藏著一顆女兒心。在朗豪坊後轉,沿著山東街,走幾個街口便到了甘霖街。連街燈不多幾盞的甘霖街,跟到晚上還燈火通明的朗豪坊,活跳脫是個反差。從光明步進黑暗,遠遠看到街中最耀眼的招牌,像提醒人們來這條街,就只有單純一個目的:新水記火鍋。避開在門外的人潮,真的,想不到這樣的一家小店,還真的有不少老饕追捧到這個荒漠。推門進店,感覺就是在古舊街角靜靜發霉舊店鋪,當然少不了那種可以嗅出歲月痕跡的氣味,跟自己說,等待幾十秒吧,讓鼻腔對這種味道變得遲緩便會好過來。剛好門邊剩下兩個位子,跟朋友就擠進去。坐下,第一句就是,椅子塵很多。應該不會是積聚了幾十年,不過剛好不太多人坐門邊,塵多一點。翻開餐牌,看到幾款像沒靈魂的火鍋材料,手便自動

也是朋友挑餐廳,朋友說:「不如去吃水記?」
西打第一個反應是:「去旺角還是中環,兩家都是怪店。」
朋友說,旺角那家!

怎樣錯落?
像荒漠一樣的街頭,名字叫作甘霖街。
新水記火鍋,主打卻是潮州和泰國菜。

想起何韻詩的歌,汽水樽裏的咖啡,男子身卻藏著一顆女兒心。

翻開餐牌,看到幾款像沒靈魂的火鍋材料,手便自動的把餐牌繼續翻過去。終於見到潮泰美食的分類。在想,怎麼會把兩個不相干的菜系連在一起呢,如果要說不相干...很難不想起最近的Tamaru先生。
點菜時有點阻帶,想要的幾款都沒供應。朋友反過來提議不如要個煎蠔餅。聽到是煎的,感覺已經很不錯。

送上來時看到蠔餅,已覺很不錯,不會油膩膩。比一般的蠔餅厚,中間位置軟糯好吃,不會滿口粉。邊位當然還是香脆可口。經過慢煎,蠔還是嫰滑鮮美,不會乾巴巴。蘸一點魚露,增添了一份鹹香,蠔餅更好吃!

再來便是朋友推介的燒豬頸肉和燒排骨。

一貫都說,豬頸肉這種滿帶油份的肉類,最好的處理方面一定是燒烤。這碟豬頸肉還算合格。外皮燒得焦香,肉間的肥油也烤得七七八八,但如果再烤多一點時間,把肉烤得更香脆,美味度一定大大提昇。
燒排骨
選用了腩排的位置,明智的做法。燒過的腩排也不會硬,同時,油香成了最自然的調味品。醃得非常入味的排骨,入口帶著甜味,剛好中和了燒烤的刺激,好好吃!比豬頸肉更好吃!

朋友也提議吃一點青菜,就點了個飛天通菜。
不算特別的通菜,但送上來時,是前所未有過的熱度,差不多是燙口。看到整店都坐滿人,侍應忙得跑來跑去,還可以趕在第一時間送菜上來,難得。泰式的炒法,加入了麵豉,一直都很愛這種味道。

最後是出發前已經看上的燒鵝翼。
這個也算是fusion菜吧。在純泰國菜店不會找到鵝翼,在潮式食店也不會發現燒物吧。破成一半的鵝翼,賣相不甚討好,還好像有點乾。吃一口,立時嚐到辣椒粉的辛辣,果然,鵝肉有點燒過了頭,肉汁都失卻了。唯一可取是,皮都變得酥脆。可能帶著期望而來,有點讓人失望。
總計:HK$23X
飯局前,一位朋友才說西打跟穿制服上班的女生特別有緣。想了下,又好像真的!這個女警,最初認識時,胖胖的,帶著稚氣,很可愛。現在,比西打還要強壯。常打趣說,千萬別查我身份證。
謝謝朋友挑這家餐廳讓西打品嚐了一頓稱心飯局!也謝謝朋友的禮物,真是窩心到爆炸。
2010-09-17 24 浏览
如果不是食友推介是想也不會想到來這間接近零裝修,麻甩風味爆燈的火鍋店來吃口碑甚佳的泰國菜!從名字到環境裝修也很難令人聯想到與泰菜有關!晚上七時半來到已見全場滿座!門外更出現等位的人龍,看來這裡"未食都知幾好食"因早已訂位故店方預留了一間"VIP"房給一行十ニ人,作今晚Happy Friday之用!在等其它食友到來期間已把餐牌看得爛熟.待人齊便立即點菜開飯!雞雜----很久沒吃過有齊腸、腎、膶、心的一副雞雜.較喜歡腎的爽脆及膶的粉嫩質感.花雕雞脚----吃起來皮層有彈性但酒的味道苦而不香.泰式沙律,扎肉沙律,蝦沙律,海蜇沙律,粉絲沙律----其實起初只點了兩份來試味,但當各人吃一口這個有洋蔥、青瓜、蕃茄、蒜粒、甘荀絲、生菜及蔥的沙律後也相繼出現了心跳加速、流汗、伸脷、飲凍飲、停不了口等疑似上癮症狀!沙律的酸辣汁與泰國當地吃到的沒甚分別,有一種令人辣得爽快的感覺!於是便以試不同配料為名而怒吃沙律!泰式生蝦----蝦肉新鮮有彈性,集酸、辣、香的辣汁味道調校得比九龍城大部份的泰菜館更出色!翡翠螺----一磅剛好每人有一隻,螺肉結實乾淨無沙.煎荀殼魚----荀殼魚的肉質鮮嫩,外皮及魚鰭也炸得非常

花雕雞脚----吃起來皮層有彈性但酒的味道苦而不香.
翡翠螺----一磅剛好每人有一隻,螺肉結實乾淨無沙.
煎荀殼魚----荀殼魚的肉質鮮嫩,外皮及魚鰭也炸得非常香脆.淋上帶甜味的豉油不消一會只剩下一條白骨.
白灼蝦----蝦頭位置沒有發黑,肉質爽彈有鮮味!
花雕浸雞----雞皮軟淋不爽雞肉浸得有點霉,酒的味道帶苦,這個可算水準以下.
椒鹽豬排----豬扒沒經化學處理,保留了一件肉應有的纖維及質感.雖略為偏硬但吃得高興!
燒鵝翼----鵝翼一分為ニ從中破開,面層灑了大量的孜然粉來燒,吃起來香辣惹味非常不錯!全檯只得我和另一位食友聽名字以為這菜是"燒鵝嘅翼",到上檯才知是"燒嘅鵝翼"….果然是痴痴呆呆坐埋一檯!
炸腐皮卷----炸得乾身鬆脆豬肉的餡料帶點五香粉的味道,有一點像福建的五香卷影子,切成小件剛好一口一件.
椒鹽鮮魷----外層炸得很濕椒盬的味道不明顯,吃入口並不香口酥脆幸魷魚肉質柔軟.
椒鹽九肚魚----相反地這個又做得夠脆,只是依然不夠椒盬!
滷水豆腐----這裡果然非常多元化,廣東小炒、泰式食物連潮州滷水食物也有!豆腐質感柔軟不太入味,滷水汁味道較單薄是欠一點火侯.
燒羊肉串----吃起來味道及肉質也像內地那些急凍包裝產品,沒有了羊肉的味道及羊脂的油份.
燒豬頸肉----與常吃帶爽口的質感不同,這裡的肉質偏軟身,黑椒的味道頗濃.
炸粉腸----也是第一次吃的做法,這菜的賣相亳不起眼,看上去粉腸炸得外層乾身,蘸點泰式甜酸醬同吃,一口咬下腸身香脆內裡非常粉嫩!
豉汁蒸鱔----鱔件不算特別肥美但肉質有彈性,吃起來沒有泥味出現.
沙薑雞----剛浸熱的雞肉上擡時還冒著蒸氣,從切口來看是已全熟沒半點血紅,但肉質沒有因太熟而變得粗嚡,依然保持到嫩滑!
咖喱炒蜆----港式咖喱汁太杰身,吃不出咖喱汁中香料的味道,蜆肉因煮得太熟而縮得很細小.

是夜燈吃得情緒高漲,十二人連酒水才一千三百.因兩張圓檯面空間有限故點菜也分了三次下單,食友笑說如非冷氣不夠溫度高影響食慾,可能還再落單四次、五次….
雖然這裡的名字是新水記火鍋但環顧四周一檯火鍋客也沒有,在冷氣不足的情況下邊流著汗邊吃水準不俗的泰國菜,甚有曼谷街頭的小店風味!.想試這裡的火鍋還是留待冬天時份再來為上策.
VIP房
燒羊肉串/燒豬頸肉
炸粉腸/豉汁蒸鱔
沙薑雞/咖喱炒蜆
2010-09-07 62 浏览
8月20日(星期五)晚,是晚約了食友「搵食能手」和他的另一半吃晚飯,這頓飯也約了多月才能成事,所以我很期待,準時去接女友收工後乘地鐵到旺角。陪女友買完東西然後慢慢行過來,也比約好的時間早了十數分鐘,但見這店生意極好,不斷有客人進內,為免要等位便和女友先行入座。坐在卡座後就致電給搵食兄,卻沒想到此舉反令他們二人匆匆忙忙地趕來,實在非常不好意思。此店雖名為火鍋,但小菜的選擇比吃火鍋的多得很,還有馳名的潮式食品和泰國菜式供客人選擇。先來一個幾乎是每檯必點的泰式酸辣生蝦,每隻上面都放了一片生蒜片,相信是用來“殺菌”的,入口辛辣非常且有點嗆喉,而附上的酸辣汁亦頗辣,所以蝦肉雖爽滑卻被以上兩者搶了其鮮味;潮式腐皮卷是女友提議點的,切成粒狀的腐皮卷內包裹了豬肉和馬蹄,熱脆香口,最適宜用來送冰凍啤酒,但略嫌炸得過了火;咖哩炒蜆香氣四溢,咖哩汁味道溫和而不辣,用來送飯簡直是一流,蜆的份量雖不多,但我就覺得蜆肉的份量和質素已比想像中較好;飛天通菜脆綠爽嫩,鑊氣十足,既不是用椒絲腐乳或蝦醬來炒,而是用些紅椒和麵醬來炒,味道香甜;後加的咕嚕肉也甚有驚喜,甜酸的味道比重就如醬汁的份量一樣,控制得恰到好處,肉排軟

此店雖名為火鍋,但小菜的選擇比吃火鍋的多得很,還有馳名的潮式食品和泰國菜式供客人選擇。先來一個幾乎是每檯必點的泰式酸辣生蝦,每隻上面都放了一片生蒜片,相信是用來“殺菌”的,入口辛辣非常且有點嗆喉,而附上的酸辣汁亦頗辣,所以蝦肉雖爽滑卻被以上兩者搶了其鮮味;潮式腐皮卷是女友提議點的,切成粒狀的腐皮卷內包裹了豬肉和馬蹄,熱脆香口,最適宜用來送冰凍啤酒,但略嫌炸得過了火;咖哩炒蜆香氣四溢,咖哩汁味道溫和而不辣,用來送飯簡直是一流,蜆的份量雖不多,但我就覺得蜆肉的份量和質素已比想像中較好;飛天通菜脆綠爽嫩,鑊氣十足,既不是用椒絲腐乳或蝦醬來炒,而是用些紅椒和麵醬來炒,味道香甜;後加的咕嚕肉也甚有驚喜,甜酸的味道比重就如醬汁的份量一樣,控制得恰到好處,肉排軟腍且肥瘦適中,搵食兄果然沒介紹錯;最後當然每人來一串串燒羊肉,羊肉雖不夠嫩滑且帶點肥,但羶香位卻正正落在這些脂肪上,不得不對這個羊肉串又愛又恨。

我們剛把食物吃完,店員便極速地收拾檯面,我再看看門外等候的人不少,於是四人便乖乖動身離開,再另覓地方詳談。
掛在牆上的餐牌,方便慳位
潮式腐皮卷
飛天通菜
串燒羊肉
2010-08-21 12 浏览
一直想約千里兄吃飯,可惜大家不是工作忙,就是另有要事在身,經多番安排下,尋晚終於可以一齊坐低傾傾計。約了七半新水記,點知突然要加班,累食友呆等了半句鐘,先在此講聲唔好意思!新水記位於旺角甘霖街,從朗豪坊向新填地街一直行,只需約五分鐘腳程,是典型的大檔格局,環境無可避免比較迫夾,但勝在有氣氛就行了。先有一客泰式生蝦 ($68),一共十二隻,蝦肉呈半透明,上面放了一塊生蒜,放入口生蒜片有點嗆,蝦肉則爽口彈牙,汁醬夠晒酸辣,只是略嫌欠了一點鮮味。熱辣辣的潮式腐皮卷 ($45),size 是一口吃的,以脆脆的外皮包著馬蹄、豬肉及香蔥等材料,十分香口,佐酒確係一流。接著的咖哩炒大蜆 ($60),蜆肉的數量不少,跟青椒、洋蔥、蛋絲等一起炒,但反而惹味的咖哩先係主角,立即叫了兩碗白飯撈汁吃,值得推介。飛天通菜 ($38) 簡簡單單,菜夠爽嫩,再落些紅椒絲和麵豉炒,很有鑊氣!還未夠喉,另要了咕嚕肉 ($48) 及羊肉串燒 ($28),前者調味恰到好處,甜酸汁剛好掛在肉排上,肉質不死韌帶點彈性;後者即叫即燒,約等了十五分鐘,肉質比想像的腍軟,不會乾過我荷包,肥脂位亦好有羶味,只略嫌比較油,但 $7 一串

還未夠喉,另要了咕嚕肉 ($48) 及羊肉串燒 ($28),前者調味恰到好處,甜酸汁剛好掛在肉排上,肉質不死韌帶點彈性;後者即叫即燒,約等了十五分鐘,肉質比想像的腍軟,不會乾過我荷包,肥脂位亦好有羶味,只略嫌比較油,但 $7 一串的價錢,確是抵吃!

埋單每人 $80,一次過品嚐港、泰、潮美食,同時滲進大檔風味,好一個另類 crossover。第一個胃滿足了,就輪到傳說中的第二個胃起動,一於向 HD 出發!
酸辣汁生蝦爽口彈牙
潮式腐皮卷佐酒一流!
咖哩炒大蜆,咖哩先係主角?
飛天通菜好有鑊氣!
咕嚕肉甜酸恰當
羊肉串燒,肥脂位好重羶味
2010-08-20
酸辣汁生蝦爽口彈牙
潮式腐皮卷佐酒一流!
咖哩炒大蜆,咖哩先係主角?
飛天通菜好有鑊氣!
咕嚕肉甜酸恰當
羊肉串燒,肥脂位好重羶味
  • 咖哩炒大蜆、潮式腐皮卷
2010-08-15 30 浏览
  原來字號是新......水記。  這個字號近年於旺角迅速冒起,引起不少人士關注與留意,只因當中有四大系鎮江山,泰哥、港仔、潮州叔,還有是中流砥柱,有份建立字號的老火鍋。  今天機緣巧合之下能夠有緣會面。碰面地點猶如電影情節一樣,灰灰暗暗,地板濕漉漉,牆壁滲透殘舊八十年代的古舊感。身旁不乏一些能操流利三字經的市井小民外,還有西裝筆挺的上班族,果然沒有將人分上中下等。難得有緣碰面,自然要多加留意,一看甚麼底蘊。  泰哥系,近年為字號帶來不少盈利,自然有一群得力功臣,如冬蔭功、烏頭,不過今天這兩位沒有伴隨。反而有「蝦兵、羊群、雞友」,這三個作先頭部隊,在現場監視片刻,三個的體型與骨骼有點瘦削,縱然有粉飾外表,但仍難掩缺點,舉足輕重仍發覺沒有內涵,相信只作嘍囉角色。跟著入場的是「蝦弟」,充滿朝氣,結實肌肉,給予別人自信,但行事低調,只穿上米黃色的短衣,配上近肉色的褲子。「蝦弟」呼喝前者的小嘍囉,前者的三嘍囉即時鴉雀無聲。與「蝦弟」地位相約的便是「雞翼仔」,外型比「蝦弟」更加健美,骨肉均稱,一身陽光膚色,配搭簡單的衣履,紅色帽子,令人羨慕。果然實力非凡,與「蝦弟」平分春色,各有魅力。最知名的

原來字號是新......水記

這個字號近年於旺角迅速冒起,引起不少人士關注與留意,只因當中有四大系鎮江山,泰哥、港仔、潮州叔,還有是中流砥柱,有份建立字號的火鍋

最知名的「大蜆哥」接續上場,十足派頭,外型高大,服飾上略花心思。「青綠」、「咖哩」在旁負責開路,引領「大蜆哥」入場,而「蝦兵、羊群、雞友」出外負責看守。「蝦弟」、「雞翼仔」迎合「大蜆哥」來臨,讓出中間主席位置,震懾之力無可置疑,只因大蜆哥有多年處事經驗,吃四方飯,作風熱情,甚得泰哥系上下尊敬。當看見港仔系的得力弟子「靚仔白」,便先互相問候一番,狀甚相熟。

原來港仔系以「靚仔白」任先頭部隊,主角便是「咕嚕」主場,在旁引領是「皇帝苗」。相比之下「皇帝苗」的打扮年輕,性格率真,不懂交際,故「咕嚕」在旁訓斥片刻。「咕嚕」向「大蜆哥」問候一番,竊竊私語,甚有識英雄重英雄之感。「咕嚕」外型略胖,穿上深紅色的外衣,氣宇軒昂,為港仔系打下多年江山,見慣世面而有內涵,言談間難以隱藏一片丹心,原來真是愛字號的。

終於明白這字號迅速冒起的原因,只因四大系互相團結合作,青出於藍,無分芥蒂。雖然今次沒有遇上較資深的潮州叔、老火鍋,但近年由泰哥、港仔系於前線衝鋒陷陣,實力可見一斑,相信潮州叔、老火鍋亦不遑多讓。

餐牌
蝦肉、羊肉、雞肉串燒(肉質劣而味過鹹)
酸辣汁生蝦(肉爽而醬汁俱佳)
炭燒雞翼(香脆肉嫩非過鹹)
咖哩炒大蜆(蜆蚧鮮而醬汁豐)
咖哩炒大蜆配白飯(配料甚豐而味濃)
蒜泥炒皇帝苗(菜鮮嫩調味非濃)
咕嚕肉(外脆內嫩汁剛好)
2010-08-13
餐牌
酸辣汁生蝦(肉爽而醬汁俱佳)
炭燒雞翼(香脆肉嫩非過鹹)
咖哩炒大蜆(蜆蚧鮮而醬汁豐)
咖哩炒大蜆配白飯(配料甚豐而味濃)
蒜泥炒皇帝苗(菜鮮嫩調味非濃)
咕嚕肉(外脆內嫩汁剛好)
  • 酸辣汁生蝦、炭燒雞翼、咖哩炒大蜆、咕嚕肉
2010-06-19 14 浏览
1行4人, 不過有位朋友stay咗大約半個鐘就走咗..... total食咗$540... 以呢間餐廳嘅價, 好似其實唔係真係咁抵, 不過我男朋友, 食親灰色嘅生蝦, 如果唔夠新鮮嘅話, 佢就會咀腫..... 佢嚟過呢間兩次, 食咗泰式生蝦好多好多好多隻都無事!!!! 所以我地認為呢間D蝦真係好新鮮!! 好味!! 所以以呢個價, 係抵!加上其實我地好誇張.... 叫咗好多味餸.... 仲竟然清哂!!!! 泰式生蝦 x2 豉椒炒蜆 鹵水吊片 沙薑雞半隻 炭燒豬頸肉 羊肉串 x12 白灼唐生菜 鹵水豬大腸 大啤sss道道菜都好好味, 我覺得especially沙薑雞, 好滑!!!我地4個人, 店員本來安排我地坐卡位, 但係d位有d窄, 所以我地要求坐圓枱.. 起初, 店員都不願意, 但之後都俾咗張起碼可以座到8人嘅圓枱我地 好彩咋, 8人枱先啱好夠擺我地d餸 ^O^同埋落單個姐姐都有d細心, 見我地本來叫咗7樣餸, 之後叫我地不如再叫多樣
所以以呢個價, 係抵!

泰式生蝦 x2

大啤sss

好彩咋, 8人枱先啱好夠擺我地d餸 ^O^

2010-06-15
2010-06-15 24 浏览
四年一度的世界盃令師傅忙過不停, 星期六的是日精選有頭盤阿根庭對尼日利亞, 主菜英格蘭對美國, 兩場比賽堪稱非睇不可, 前者有美斯, 後者有朗尼, 所以真的十分吸引! 遇啱六月為好友廢柴牛一, 師傅與一班好友當然要同佢慶祝一番, 借機搵個籍口出黎食番餐, 飲番杯, 睇場波, 顛番晚咁!於是食店就由師傅負責揀選, 而師傅只想揀一間大家都從未食過而有好味嘅食店, 最後師傅發現左呢間食店, 再同食神商量一下, 大家都覺得不錯, 就黎呢間試一試佢! 十四人報名, 於是打電話去留枱, 而訂枱電話竟然係手電號碼, 師傅都係頭一次遇見, 勁呀! 訂完枱, 師傅得到個結果係會留間vip房, 感覺十分好; 由於師傅當晚有事會遲來少少, 預先叫定好友亨利早點攞枱, 當師傅去到食店後發現唔係坐房係坐廳喎, 覺得有d唔對板, 細問下先知所謂vip房其實環境惡劣, 地方又窄, 所以先轉左出去! 師傅覺得如果間房咁差就咪比人坐啦, 不過呢d街坊食店都唔會理咁多架喇!最後十三人出席, 師傅見差不多人齊, 於是開始點菜, 由於大定都冇咩所謂, 所以師傅亦負責發板; 雖然呢間食店掛名係火鍋, 但實質以小菜為主, 再睇真

最後十三人出席, 師傅見差不多人齊, 於是開始點菜, 由於大定都冇咩所謂, 所以師傅亦負責發板; 雖然呢間食店掛名係火鍋, 但實質以小菜為主, 再睇真d係以泰菜為主, 妙極妙極! 於是師傅就柯打左泰式生蝦, 辣鹽吊片, 咖哩炒蜆, 泰式燒豬頸肉, 羊肉串燒, 串燒蝦, 咕嚕肉, 黑椒牛仔骨, 鹽燒烏頭, 豉椒鵝腸, 生菜包, 蒜蓉炒菜心同飛天通菜, 基本上每道菜都柯打左兩碟, 咁先夠十二個人食!

第一碟登場當然係泰式生蝦, 生蝦嘅蝦身唔算好大隻, 但亦不算細, 入口都幾爽口而且唔腥, 至於肉身未算太鮮但就幾甜, 唔冰冰凍凍再點少少泰式醬汁, 都幾爽口惹味, 不錯; 辣鹽吊片賣相一流, 入口香脆, 脆而不油, 加上吊片薄身爽口, 絕對唔韌, 呢道菜絕對係必食之選; 而咖哩炒蜆嘅咖哩都幾香濃, 但就唔夠辣, 至於蜆肉甚少, 師傅覺得殼多過肉, 有少少搵笨之嫌, 並非其他食家講得咁出色, 一般!

泰式燒豬頸肉就燒得幾香, 切得唔算太厚或太薄, 入口爽口唔油, 都非常好味; 羊肉串燒嘅香草味唔算太濃, 而羊肉亦十分酥香, 肉身非常鬆軟, 師傅就幾欣賞喇; 串燒蝦一串有三隻蝦仔, 蝦身已去殼, 入口爽口, 冇咩特別, 但亦接受到; 而咕嚕肉酸酸甜甜, 師傅略嫌醋酸過多, 酸左少少, 而肉身非常鬆軟, 加上炸得唔油, 如果酸味稍為調低少少相信會更好!

黑椒牛仔骨反而普普通通, 黑椒汁香, 牛仔骨鬆, 沒有甚麼特別; 至於鹽燒烏頭就真係幾大條, 烏頭燒得幾香, 而肉身唔腥唔鞋, 係多骨少少, 算係不錯; 豉椒鵝腸炒得非常夠鑊氣, 豉椒汁十少香濃, 甚為搶口, 加上鵝腸爽口唔韌, 非常好味, 所以師傅都不知食左幾多; 生菜包嘅生菜夠爽口, 而肉鬆香香辣辣, 真的極度惹味, 亦係師傅覺得嘅必食之選; 至於蒜蓉炒菜心師傅冇食, 而飛天通菜嘅通茶夠嫩綠, 夠爽口, 唯獨是唔夠辣, 但亦收貨!

總括黎講食物質素都出色, 環境地方就一般, 清潔乾淨亦算合格, 但唔算坐得舒服, 服務態度都可以, 街坊生意不能要求太多, 價錢就經濟實惠, 十三個人埋單千二蚊, 每人一舊水, 一舊水係包埋酒水, 白飯, 所以真係幾抵食; 師傅好耐未試過去間食店食嘅野係唔貼題, 火鍋店吃小炒配泰式風情, 真的一絕, 希望好友攲廢柴滿意啦; 是次笑臉值得一比, 皆因好味加經濟抵食, 但師傅再黎嘅可能性不大, 一切隨緣!
辣鹽吊片
鹽燒烏頭
豉椒鵝腸
生菜包, 蒜蓉炒菜心, 飛天通菜
2010-04-07 18 浏览
從來不知有如此食肆, 朋友winnie帶我到此地方, 初頭都有d愕然, 但發覺個度有好多客人, 而客人大多是後生仔女! 根據邏輯推理, 此食肆遠離鬧市, 如果不是很多熟客和好吃, 那個地段根本不會有客人。此食肆名叫新水記火窩, 但它最好的不是火窩, 是家常小炒和泰式風味的菜式, 不得不提是這裡的事頭婆是超級超級好人和非常非常風趣!!! 當晚, 因為只得兩個人, 所以只叫了4道菜: 第一道菜: 咖喱炒蜆 – 咖哩胆近乎馬來西亞咖哩, 很香, 略帶甜, 蜆新鮮, 配料足, 有洋蔥同蔥頭, 有紅椒青椒, 惹味非常。第二道菜: 炒通菜 – 鑊氣夠, 但油多了一點點。第三道菜: 生菜肉碎包 – 跟勁多生菜, 比我在九龍城吃過多間更好。 第四道菜: 花雕雞腳 – 花雕味夠, 入味。本來想嗌生蝦, 因為見到枱枱都有一碟,應該是很出名的, 但因為winnie又不吃生, 我又驚食唔哂, 所以冇叫到, 下次搵齊腳再試。 環境非常熱鬧同埋有點逼, 但是氣氛很好, 三五知己去飲埋啤酒更加相得益彰, 環境衛生有進步空間, 但以大排檔標準是很ok的!

當晚, 因為只得兩個人, 所以只叫了4道菜:

第二道菜: 炒通菜 – 鑊氣夠, 但油多了一點點。

第四道菜: 花雕雞腳 – 花雕味夠, 入味。

2010-04-04
2010-01-06 18 浏览
之前黎食過覺得野食好好, 咁0岩屋企開雀局, 就黎呢度外賣番去我地叫左燒小排骨燒雞翼 -- 佢d燒野真係掂的, 真係燒出黎, 似我地bbq 0個d醉雞腳 - 如果你好鍾意食醉雞0個種味, 呢個真係好0岩食, 入晒味咖喱蟹 - 好好味, d汁送飯一流鹽水雞什 - 平, $18, 但係送酒一流飛天通菜 - 我唔知個名點黎.... 不過係一般炒通菜菠蘿炒飯 - 都ok, 不過以前有提子乾好食d不過店入面衛生真係麻麻...

我地叫左
燒小排骨
咖喱蟹 - 好好味, d汁送飯一流
鹽水雞什 - 平, $18, 但係送酒一流
飛天通菜 - 我唔知個名點黎.... 不過係一般炒通菜
菠蘿炒飯 - 都ok, 不過以前有提子乾好食d

不過店入面衛生真係麻麻...

2009-11-28
  • 燒小排骨
  • 咖喱蟹
2009-11-05 5 浏览
朋友帶我到此店, 說這裡小菜不錯, 看到門面, 一點也不吸引, 但裡面擠滿了食客, 且要等位. 20分鐘後有位了, 朋友發版, 一聽見他叫"生蝦刺身", 真係很詫異, 這裡既不是泰國餐廳, 環境看似有點簡陋, 怕刺身會出事...但見每張檯都好似有一蝶, 即管博一博. 出奇地好味喎 ! 還有羊肉串, 原全有北京街頭風味. 食食吓, 已經投入咗個環境. 油浸筍殼魚, 不會油膩, 魚肉嫩滑, 其他如炒菜都很香口. 可惜我們只有兩個人, 下次一定要叫"咖喱蟹"試試, 看見隔離檯果碟好似好正!"下次", 即是我一定會再去過.

"下次", 即是我一定會再去過.
2009-11-03
  • 生蝦刺身
  • 油浸筍殼魚
2009-10-30 5 浏览
旺角行街買野就方便,搵到好野食的地方真係唔多,我記得第一次嚟到,望見個餐牌都有D擔心,餐牌內居然會有泰國菜,明明係茶餐廳格局,食下小菜,打個泠會正路D,但是朋友強烈推介泰國菜,所以就大膽選擇以下菜色飛天通菜--夠鑊氣,用豆醬香葉同炒,好食泰式生蝦--蝦肉爽脆,新鮮貨,水準之高令我震驚油浸筍殼魚--表面炸到又香又脆,雪白的魚肉嫩滑多汁白灼蝦--大大碟,HK$18交足功課泰式蝦沙律--HK$18一人一碟,夠酸夠辣送酒啤酒最正..............鹵水鴨半隻--鹵鴨肉甜,可惜鹵水不算純厚,一食到翼位,頸位就知鹵水靚唔靚冬蔭功--香料落得夠重手,又多蝦,好味道,但係都有加師傅

飛天通菜--夠鑊氣,用豆醬香葉同炒,好食
泰式生蝦--蝦肉爽脆,新鮮貨,水準之高令我震驚
油浸筍殼魚--表面炸到又香又脆,雪白的魚肉嫩滑多汁
白灼蝦--大大碟,HK$18交足功課
冬蔭功--香料落得夠重手,又多蝦,好味道,但係都有加師傅
油浸筍殼魚
鹵水鴨半隻
油浸筍殼魚
  • 飛天通菜
  • 泰式蝦沙律
(非会员)
朋友介紹去食宵夜,之前未去過,0 裝修一入去d阿姐就話收2點咁我地快快趣咁食不過感覺ok啦叫$18一碟特價蝦,幾平泰式沙律魷魚又係$18雖然略為細碟,就唔係好多魷魚肉不過一試無妨最好食係個燒排骨值得推介唔好食串燒,$6一串完全無肉又唔入味我地入去得夜食到大半個鐘d阿姐已經等收工(點返一台)咁我地就快快趣埋單但係埋單都$190連2支啤酒係幾平
朋友介紹去食宵夜,
之前未去過,
0 裝修
一入去d阿姐就話收2點
咁我地快快趣咁食

不過感覺ok啦

叫$18一碟特價蝦,幾平
泰式沙律魷魚又係$18
雖然略為細碟,就唔係好多魷魚肉
不過一試無妨
最好食係個燒排骨