2019-06-02
在旺角道一號,新開了一家'新華苑',有蒸氣海鮮粥底鍋,也有家常小菜👍愛吃海鮮的我,當然選海鮮鍋啦😍還是任飲任食,重點是連啤酒都係住飲呢~ 粥底有三款,我揀選咗較為健康嘅瑤柱鮮淮山粥,然後自選四款海鮮~先來兩款定食:乳鴿同埋貝殼拼盤~乳鴿皮香肉嫩,不用也淮鹽都足味😋 貝殼類,粒粒脹卜卜,冇沙👍鮑魚、蟶子皇、美國桶蠔、象拔蚌桶蠔肥大肉厚,鮮甜冇渣,淥耐左都冇縮小👍鮑魚爽口唔韌,鮮甜無比,鋪上少許蟲草花,更顯鮮味😋😋😋聖子皇長過對筷子😅,肉質爽脆鮮甜,配以蒜蓉粉絲,口感更佳😍象拔蚌亦豪不遜色,它的肉比聖子厚,爽得嚟更有口感,但鮮甜度就聖子較勝一籌囉~食完貝殼拼盤、乳鴿同四款海鮮。。。都飽得七七八八😅但都不得不試手切和牛,牛肉油脂分佈均勻,入口軟綿,牛味香濃👍和牛粒肉味跟手切和牛一樣,但較有嚼口,難分高下😅不想再食太多,主要是不想浪費最美味嘅粥底啦~海鮮和牛肉嘅精華,全部落晒喺粥底,不用多說。。。都知道有幾好味啦~連茶介、加一,每人都是三百元左右,的確化算呢~
愛吃海鮮的我,當然選海鮮鍋啦😍
還是任飲任食,重點是連啤酒都係住飲呢~
先來兩款定食:乳鴿同埋貝殼拼盤~
鮑魚、蟶子皇、美國桶蠔、象拔蚌
桶蠔肥大肉厚,鮮甜冇渣,淥耐左都冇縮小👍
鮑魚爽口唔韌,鮮甜無比,鋪上少許蟲草花,更顯鮮味😋😋😋
聖子皇長過對筷子😅,肉質爽脆鮮甜,配以蒜蓉粉絲,口感更佳😍
食完貝殼拼盤、乳鴿同四款海鮮。。。都飽得七七八八😅
和牛粒肉味跟手切和牛一樣,但較有嚼口,難分高下😅
不想再食太多,主要是不想浪費最美味嘅粥底啦~
連茶介、加一,每人都是三百元左右,的確化算呢~