2018-08-07 134 浏览
一朝早想靜靜地飲杯咖啡,放鬆下,醒一醒,之後去附近睇早場,所以嚟咗呢間新d又光d嘅 Starbucks。電梯落地庫之後,立即靜咗d。好似比舊分店多d產品賣,有兩大個位展示產品嘅。電梯落嘅時侯就見到 "Coffee is about exploration",好似要準備進入咖啡世界咁。場內仲有句 "Pour your heart into it" 係俾員工睇要有 heart 冲咖啡,定係俾客人睇要全心投入自己嘅事呢?場內仲有個咖啡枱,有個職員負責滴濾咖啡嘅,不過我今次未試,因為時間唔會太長可以慢慢嘆。下次有多d時間 hea 再嚟試下~ 點咗 tall 嘅 Americano,咁就可以試清楚個新出嘅紫薯撻嘅味道喇。紫薯撻有紫薯吉士餡,中面有紫薯蓉及紫薯粒,一次過食到多種紫薯感覺。場內位比大部分舊分店多,而且光少少,可能仲因為傢俬用咗淺色d嘅關係。頭先10點幾都仲有好多位,靜嘅,慢慢去到11點幾就每張枱都有人喇,仲有小朋友嘈嘈閉閉。有位嘅清潔職員好快手清枱架,所以感覺比其他分店快d有枱同乾淨。櫃檯做嘢嗰到d職員都 nice 嘅,而且佢地有 friendly 工作上嘅交流同提點,氣氛好,食嘢

好似比舊分店多d產品賣,有兩大個位展示產品嘅。

櫃檯做嘢嗰到d職員都 nice 嘅,而且佢地有 friendly 工作上嘅交流同提點,氣氛好,食嘢都開心d呀~
2018-08-04
用餐时段
早餐
2018-08-05 155 浏览
為左女友一句想試starbucks嘅nitro cold brew coffee,突登去左加連威老道間starbucks reserve買黎飲。點知去到先發現呢間冇,店員話最近都要去到旺角家樂坊starbucks reserve先有,唯有過去試下啦。家樂坊分店比平時嘅店舖大好多。門口已經見到starbucks reserve所提供嘅4款咖啡豆。我地入去就即刻過去bar枱果邊,終於發現有nitro cold brew。同店員落完單就揾位坐低。隔左一陣期待已久嘅咖啡就送到。除左咖啡之外,店員會係餐盤上放有一片朱古力,一杯水同一張介紹所用咖啡豆嘅卡片。今次呢杯就用左薩爾瓦多蒙特卡洛莊園嘅咖啡豆。雖則我地唔係咖啡狂熱份子,亦唔係好識分卡上所謂嘅柑橘氣息同黑朱古力餘韻,但作為外行人黎講呢杯nitro cold brew係唔錯嘅。咖啡入口細滑,沒有苦澀味,之餘仲有d清香。因為沒有加糖同奶所以更能帶出咖啡嘅香味,與一般係starbucks買到嘅咖啡相比可以講係香滑10陪。雖說價錢係比starbucks一般咖啡貴,但間唔中享受下都唔錯呀!

I normally don’t bother rating chain coffee venues like Starbucks. This is a relatively large place by HK standards and is a comfortable retreat from the crazy heat and crowds of Mongkok.However - forget about Starbucks Reserve counter. Is it just for show? There was no one serving behind the counter at 1015am and after waiting 30minutes, my partner gave up and drank from a bottle of Evian water purchased earlier at the “regular” Starbucks counter (with my tea).It is nice in the early morning

It is nice in the early morning but is an absolute mess during the busy afternoon.

Big thumbs down 👎🏻if you want to try the Reserve counter.
2018-04-14 150 浏览
It’s Spring time but it’s 30 degree outside the street so we got into this Starbucks for some drink & rest. As one of the Reserves Starbucks in Hong Kong, they have their own corner for special coffee while the original food and drinks are provided in the other side. Though we had to line up for around 10 minutes for the order, their coffee really taste better, and we had our sweat all gone thanks for their air conditioner

2018-04-14
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
用餐时段
-Starbucks出左草莓🍓新飲品☺️,成杯都係粉紅色調🌸而且係大學有學生證👯‍♀️買Starbucks食物/飲品都會有七折優惠,真係好平🤤我好耐無飲過Starbucks😍所以好有興趣去試下新口味☺️-草莓蜜糖花見忌廉星冰樂🍓🥤Strawberry Honey blossoms Creme Frappuccino Tall ($43➡️$30.1)Grande($47➡️$32.9)Venti($51➡️$35.7)-依杯星冰樂 睇落真係超靚🤤打卡一流🌸,飲落幾好飲,不過我飲完覺得比較甜🤔飲完要飲水漱口😂不過草莓味好香🤤,但飲唔到有蜜糖味🍯唔睇果名,真係以為係草莓星冰樂😂 仲有好多邪惡嘅Cream 和草莓脆脆係上面👍🏻Love it❤️🌸🍓-

草莓蜜糖花見忌廉星冰樂🍓🥤
Tall ($43➡️$30.1)
Grande($47➡️$32.9)
Venti($51➡️$35.7)
草莓蜜糖花見忌廉星冰樂
草莓蜜糖花見忌廉星冰樂
2018-02-14 193 浏览
位於地庫的星巴克,扶手電梯下來,地面上的熱鬧彷佛與它無關。面積挺大的,估計可多於百人,假日一定相當熱鬧。星期一早上來到,店內只有零星的客人,散落在不同角落,基本上大家都不會打擾到大家。帶上我心愛的杯子,減免了$4,也算是對環保作了一個小支持。點了杯熱朱古力鮮奶紅茶,加一個煙肉芝士蛋酥皮三文治。熱朱古力鮮奶紅茶,散發著濃濃的紅茶香,感覺更熱會更加完美!即席加熱的煙肉芝士蛋酥皮三文治,酥皮非常香脆。配上舒適的座位,實在是休息放鬆的好地方!
位於地庫的星巴克,扶手電梯下來,地面上的熱鬧彷佛與它無關。
面積挺大的,估計可多於百人,假日一定相當熱鬧。
帶上我心愛的杯子,減免了$4,也算是對環保作了一個小支持。
點了杯熱朱古力鮮奶紅茶,加一個煙肉芝士蛋酥皮三文治。
熱朱古力鮮奶紅茶,散發著濃濃的紅茶香,感覺更熱會更加完美!
即席加熱的煙肉芝士蛋酥皮三文治,酥皮非常香脆。
配上舒適的座位,實在是休息放鬆的好地方!
煙肉芝士蛋酥皮三文治
2018-02-12
等候时间
3 分钟 (堂食)
$66 (早餐)
  • 熱朱古力鮮奶紅茶
正所謂,無論飲嘢食嘢都追求色香味俱全。可惜今次嚟到呢間Starbucks ,就俾唔到我呢種感覺。呢間Starbucks分開兩條唔同嘅lines,一條係正常嘅Starbucks ,另一條係行專業感覺嘅出品,今次我就揀咗後者,要左一杯Soya Latte,咖啡攞到你面前嗰刻覺得個presentation都幾唔錯。仲跟一粒Dark Chocolate。賣相好但係唔好飲,就等同一個人有外表無內涵。呢杯咖啡只有淡淡的咖啡味,豆奶比例太多令到咖啡味淡如水,更加唔好提咖啡嘅油脂香,欠奉~最後飲左半杯擺低,呢個價位,我會揀TCA,雖然細杯D,但係味道就好得多。
正所謂,無論飲嘢食嘢都追求色香味俱全。
可惜今次嚟到呢間Starbucks ,就俾唔到我呢種感覺。

Soya  Latte

2018-01-19 107 浏览
Haven’t been in any coffee place where everything goes so slow. A simple americano took them 20 minutes to make and there wasn’t even a long queue. On top of that, the coffee wasn’t really hot. Starbucks and similar coffee places, I usually avoid if there’s other choices simply because it’s not really good coffee. But this place is even worse. Just wondering how long it would take during rush hour to get a coffee.
2018-01-19 84 浏览
約好友周六嘆個早餐…好友建議在上堂地點附近...家樂坊o既星巴克咖啡店!!比較少蒲旺角, 亦因自己"個人資訊吾夠發達”哈哈哈!!! …N年冇去過舊底家樂商場…原來已經大翻身…變左H&M Flagship store!!...尼早左… …商場捲閘開到一半…2,3 位清潔姐姐打掃中…. …Starbucks就响商場地庫…一個小小入口落條短小自動電梯即達…原來周六9點先開始營業….清潔姐姐叫我企响外面等等…先!!真係驚喜啊!!...自己第一個客入到尼...放眼四周…哩間係我去過/見過最大o既一間分店呢!!...客已經陸續入到尼…坐位多的是…梳化有點被坐陷!! …可以想像下午一定旺場迫爆耶!! ......所以晨咁早哩段時間尼到就較舒服休閒點…真正比較好hea享受咖啡時光…!!連鎖店食物都係一樣呀!!...叫左比較喜歡o既Sausage roll同埋Spinach+broccoli cheese pie!! 加兩杯咖啡已經好醒神!!留意到係咁大間店…又居然得3個服務生, 落單收銀沖咖渄翻熱食物…晨早已忙到交關咁!!...而另一樣就係…要招呼大量食客...原來想去個洗手間...要去櫃位借鎖匙.
Sausage Roll + Spinach & Brocolie Pie

比較少蒲旺角, 亦因自己"個人資訊吾夠發達”哈哈哈!!!

留意到係咁大間店…又居然得3個服務生, 落單收銀沖咖渄翻熱食物…晨早已忙到交關咁!!...而另一樣就係…要招呼大量食客...原來想去個洗手間...要去櫃位借鎖匙...然後走出街上去隔離栢裕商業中心…….
16樓!!!!!!....真係估吾倒!! 哈!
2018-01-06
$65 (早餐)
2017-12-06 120 浏览
今日因為約咗朋友但係佢又遲咗到,所以就喺附近搵間Starbucks坐低飲杯嘢等佢。一入到黎就見到有張poster上面有杯有聖誕樹嘅mocha,諗住係啲聖誕節嘅限定飲品,好似幾特別咁,同埋上面有個綠茶味嘅聖誕樹形狀嘅cream,覺得應該會幾靚, 所以就買咗一杯grande然後坐低慢慢等😂😂😂點知一打開杯咖啡嗰蓋,發覺完全一啲都唔似聖誕樹🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️除咗頭幾啖飲到啲綠茶味之外,食唔到野都係同普通嘅摩卡冇分別🤢
其實很少去星巴克,只是剛好路過,剛好有點口渴了,剛好也走得有點累。。。 所以就進去了。 裝修後第一次進店,想不到店面變到如此大,人還是很多。好大容易才找到位。對星巴克咖啡一向沒什麼特別喜好,就隨便點了一杯Ice mocha.其實我不愛甜,但朱古力咖啡總應該有點甜,也總有點咖啡味吧! 個人感覺我好像喝了一杯被水沖淡的朱古力而已。心想,難道我太久沒喝咖啡,忘記味道了嗎?問了朋友,她試了一口,也說半點咖啡味,只有朱古力。可能人有點多,服務員都工作得板起臉。又不是不能入口,所以就沒向店員反映加重他們工作量了。朋友點的星冰樂,好像也是朱古力口味,味道正常。 相信我那杯只是一個小失誤而已。

2017-10-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
2K
2017-09-12 183 浏览
身在 旺角 忽然啡癮到 , 這一間位於地庫的Starbucks 會是我們不二之選 , 可是要有位坐卻是要講求幸運度 ~今次我們先找到咖啡吧位置的座位 , 更加要點杯特色的咖啡來抗炎侷的空氣 ~同樣是冷萃咖啡 , 普通的經過十數小時慢速萃取的冷萃咖啡 , 以我自己口味而言是已重重地被上圖的 " 氮氣冷萃咖啡 " 所取代 ~尤其是當看見源源不絶的 " 氮氣冷萃咖啡 " 是從 Tap 裏湧下來時 ~無需飲管 , 直接舉杯喝下的 " 氮氣冷萃咖啡 " , 是選用 尼加拉瓜馬拉卡杜拉 的水洗咖啡豆 ~首先喝到的是它柔滑綿密的細緻泡沫 , 咖啡每喝一口是越喝越有層次 , 酸度及濃度都是中等 , 味道豐富誘人猶如喝黑啤的滋味 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2017-06-27 220 浏览
愛爾蘭忌廉咖啡布丁星冰樂咖啡的奶味超濃,甜甜的,蓋過了咖啡本身的味道。咖啡果凍份量適中,軟軟的,不甜,帶點酸味。忌廉輕盈,軟滑,完全不膩,淡淡雲呢拿的味道。整體來說,這飲料一般,性價比低。
愛爾蘭忌廉咖啡布丁星冰樂

愛爾蘭忌廉咖啡布丁星冰樂
2017-06-27
2017-06-16 1070 浏览
約左朋友7點響旺角食飯。咁啱要拎電話去整,5點整完,所以就揾個地方飲杯野,Starbucks都幾方便同埋新裝修,就選擇左H&M旁下的飲返杯啡。Order時, 職員介紹我飲一隻較新既豆沖出來既cappuccino,如果大杯就$56,我OK,另外加左個肉桂卷。肉桂卷即焗後暖笠笠,香噴噴!外層超鬆軟, 將它切一半就可分開一條條咁食,好似幾“噤”食。另外唔算好油, 用手指拎住食,手指都唔肥,連咖啡一起食都很有風味。‌咖啡用木碟一起由服務員送上,木碟上另配有水和餅乾。咖啡很大杯,感覺上有半公升咁多,飲完都飽左!咖啡飲落真係更濃,停留在口的味道都持久,唔太苦,與奶味很配。‌這裏冷氣很大,很多人都穿上厚衣和披肩,無披肩的人,都快手快腳飲完就走,這趕人走的方法都幾厲害呢,哈!

2017-06-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
2017-05-27 184 浏览
位於柏裕中心地下的starbucks, 星期六好多人來這裡溫習或喝杯咖啡。叫了一件藍莓芝士蛋糕和一支橙汁。藍莓蛋糕是這裡的招牌,質感很厚實,很實在,不要以為細細件,份量便很少,其實很飽肚。而且蛋糕面上的藍莓每顆都甜甜的,很大粒很飽滿。橙汁則味道正常,在炎炎夏天喝一口冰凍解渴的橙汁很不錯,橙汁容量為375就毫升。找到位置坐下後,梳化的位置很舒適,有些位置下更備有插頭,所以來這裡討論小組功課也是不錯的選擇。
2017-05-27
等候时间
5 分钟 (堂食)