2020-11-07 245 浏览
觀塘亞太中心一向都多嘢食,但係好多時唔記得訂枱就會等到傻🤣。今次lunch嚟咗間3樓嘅法菜餐廳,靜靜地環境幾好👍🏻。呢度嘅午餐主要食係lunch set,價錢係depends on 你揀咩主菜,套餐有齊沙律湯同嘢飲🧃,都係唔錯既選擇,佢另有A la cart menu,不過當然係set lunch抵食的。🔻精選沙律🔻意大利沙律,有2片既意大利腸,沙律用咗兩種油醋去整,配上鮮菠蘿🍍,令油醋味甘香,入口更加酸甜開胃,意大利腸少少咸香味,加上蕃茄🍅,感覺好fresh😋。🔻餐湯配香蒜法包🔻南瓜蓉帶子湯,裏面有南瓜肉,有一粒粒嘅帶子肉,仲有藜麥😲。勁香甜既南瓜🎃味,帶子食落爽口,個湯真係香甜濃郁,加上蒜蓉包外脆內軟😋,好味。🔻北海道帶子配茴香檸檬蜂蜜汁+$88🔻上面嘅白色泡泡係蛋白泡🥚,黃色一粒粒嘅係芥末珠珠😲。蛋白泡令帶子更滑,芥末珠珠令帶子既鮮味提升🔝,蜂蜜檸檬汁🍋又好清新,同帶子好夾🤩,真係幾特別😍🔻冰鎮荔枝浸蕃茄+$28🔻店員企係旁邊教你住😌,邊食邊介紹😆,一啖入口,飲埋的荔枝汁,先感受到冰凍嘅荔枝味,然後咬下個蕃茄,酸甜味好夾,再咬下個薄荷葉🌿,即刻變得好fresh😌,幾樣感覺就係個幾

🔻冰鎮荔枝浸蕃茄+$28🔻店員企係旁邊教你住😌,邊食邊介紹😆,一啖入口,飲埋的荔枝汁,先感受到冰凍嘅荔枝味,然後咬下個蕃茄,酸甜味好夾,再咬下個薄荷葉🌿,即刻變得好fresh😌,幾樣感覺就係個幾十秒內發生,再加上店員嘅聲音導航,簡直係味覺同聽覺嘅享受🤤。

🔻意式脆香燒雞扒$198🔻店員介紹雞皮一定要食😏,薄片雞扒以為無咩特別?錯了,雞皮煎得香脆,肉質嫩滑😁,配上帶有醋味既醬汁,令雞扒味道更唔同🤤,咸酸相衡,真係幾特別😎

🔻法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬鞍$258🔻有層蛋漿包住左個黑毛豬鞍,煎到個豬鞍熟又令到個蛋漿唔濃都真係要啲技巧👏🏻,配菜有意式燉菜,成個菜都好靚😍,完全感覺到佢哋幾用心。豬鞍煮得軟淋好香蛋味,旁邊有油醋汁同香橙南瓜汁,有香甜,有微酸2個口味選擇,兩種口味都令個豬鞍昇華去另一層次‼️真心推介‼️

🔻Shake Shake檸檬茶🔻連上茶飲都會介紹,講解下檸檬皮既特性,未飲已經比檸檬🍋既香味包圍,嗅覺享受一流🤤。茶同檸檬嘅比例好好,茶味香而不苦澀,加上清新既檸檬味🍋,的確係幾出色👍🏻

‼️真係好有❤️既餐廳,每上一度菜,店員都會介紹有咩特別,菜式用上咩特別材料令味道提升🔝‼️

🍽 普羅旺斯
📍 觀塘亞太中心3樓302號舖
2020-11-06 178 浏览
由細到大喺觀塘覓食都知道觀塘既街邊小食,街市打冷係香港既地道美食,但貴價餐廳真係少之又少。最近得知朋友去觀塘食左間法國餐廳,見佢既lunch menu價錢合宜就去試試佢🤔位於商業大廈低層既餐廳,附近都係啲大型連鎖食肆,係佢一間零零星星行慢食路線,的確係幾獨特。我地一早就reserve左12點正立刻入場食lunch,一入去waitress招呼我地坐底之後就同我地介紹餐廳既背景,大意就係佢地既餐廳重生活態度,預左客人喺餐廳慢慢食,嘆幾個鐘😛 佢更加強調佢地不需要生意好好,重點係每個客走既時候都覺得well served。沙律選用左兩種不同既意大利醋油,比起平時食既沙律層次感更豐富,好醒胃,蔬菜夠爽脆,同充滿鹹香既ham互相補足。冰鎮荔枝浸蕃茄。依個前菜都幾令人驚喜,荔枝同蕃茄既組合從來都未聽過,亦無,諗過可以咁夾。店員建議我一口食晒,一口咬落去十分juicy,酸甜清新,不愧係招牌前菜。店員建議蒜蓉包同餐湯分開食,事關蒜蓉包剛焗起,外脆內弱,口感極佳,如果同餐湯一齊食就無左焗脆既效果。而忌廉蘑菇湯亦香氣撲鼻,忌廉香濃郁。意式脆香燒雞扒。不得不承認依個main dish係其中一塊我食過最香嫩幼

意式脆香燒雞扒。不得不承認依個main dish係其中一塊我食過最香嫩幼滑既雞扒,外皮煎得香脆,內裹入味。

法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬。 呢塊豬既最面頭有一層薄薄嘅蛋漿,食落去有同雞扒異曲同工既感覺,同樣既外脆內軟。但雞扒既皮係精華,而豬扒既內裹先係重點🥰 厚度有返咁上下以為食落會好吃力,但諗唔到口感反而鬆軟,能夠做到面頭既蛋漿煎得脆香而塊咁厚既豬扒又煎得咁有口感的確好考廚師功夫!
今日介紹呢間冇咩花巧野但食物水準同功夫一流嘅fine dining餐廳-Provence😋呢間餐廳嘅前身係蘭桂坊個邊私房菜黎,佢地著重於食材本身而唔只係菜式嘅外表,而係每一樣食材嘅味道都被發揮得淋漓盡致🤤-法式香煎鵝肝/鴨肝配麥爹娜汁 $268佢地依家香煎鵝肝/鴨肝做緊買一送一優惠🥳‼️呢度嘅鵝肝係比出面個d大件好多,呢個優惠價食到真係好抵好抵之前係其他餐廳食嘅肝係煎到只有6-7成熟,令到中間過於淋,缺乏口感,呢間係煎到全熟,所以食落面層好似焦糖咁勁脆,裡面好好好creamy😍😍個sauce係油加martell酒再加黑醋,超級開胃呀!👅食落去唔會話有油膩嘅感覺,因為逼曬d油出來做汁🤤而佢罕有地唔係配toast,而係用香煎蘋果做底,酸酸地正好解膩🍎😍-法式凱撒沙律伴巴瑪火腿/意式雜菜沙律伴風乾肉腸 $158沙律菜🥗好新鮮,醬汁用上簡單嘅橄欖油,每一塊蔬菜d都沾有醬汁,好均勻,莎樂美腸同parma ham嘅香味淡淡滲出☺️-餐湯係由藜麥、雜菜,同刺身級帶子去整🤩🤩入口完全品嚐到菜嘅甜味,仲要每一啖都食到有帶子肉呀😍個餐包都係熱辣辣焗出來,好香好鬆軟🤤🤤-西班牙紅蝦配自家製蝦油天使麵 $468個
法式香煎鵝肝/鴨肝配麥爹娜汁 $268
佢地依家香煎鵝肝/鴨肝做緊買一送一優惠🥳‼️
呢度嘅鵝肝係比出面個d大件好多,呢個優惠價食到真係好抵好抵
法式凱撒沙律伴巴瑪火腿/意式雜菜沙律伴風乾肉腸 $158
個餐包都係熱辣辣焗出來,好香好鬆軟🤤🤤
西班牙紅蝦配自家製蝦油天使麵 $468
個麵係用西班牙紅蝦🦐自家提煉嘅蝦油去整😍唔怪得未食已經聞到勁香蝦油味道,個麵索曬d蝦油,但油而不膩😍個蝦肉入口鬆化🤩平時食個d蝦係彈牙,呢隻口感勁特別🙈
最有驚喜係,剝開個蝦頭係有蝦膏,仲要好鮮甜,個蝦油真係好珍貴,用好多蝦先提煉到個少少架,都只係$220/100ml,我都買左一罐走呀😍
法式香煎刁魚柳配鮮檸檬白酒汁 $408
有4塊大大塊嘅刁魚柳🐟香煎到表面好脆,裡面保持嫩滑,鮮檸檬白酒汁令成件事清新好多😋伴以色彩繽紛嘅雜菜,好滿足🥳
最後以兩杯樸實無華但好考功夫嘅檸檬茶同港式奶茶作結。飲之前staff會唧d檸油落去,原來係檸檬皮個外層有檸油架!
檸檬茶係用黃檸同青檸整🍋 唔使duk都有味,好似比清新嘅檸檬味包圍住咁😍😍一般茶餐廳係冇得比🙈
港式奶茶🥤面頭好多濃密泡泡,應該係想將茶同奶沖埋一齊,呢杯奶茶完全發揮到靚茶嘅香味,試到奶香與茶香完全融合到一齊呀🤤
2020-10-29 139 浏览
嚟咗呢度慶祝生日。頭盤叫咗冰鎮荔枝蕃茄,聽個名幾得意所以就叫咗。從來冇諗過呢個配搭會咁夾。侍應同我哋講呢個頭盤要一啖食晒飲埋啲汁。侍應同我哋講呢個頭盤要一啖食晒飲埋啲汁。食落去荔枝味非常之清新,當咬落去蕃茄時,蕃茄同荔枝嘅味一個清新一個濃郁,非常之特別。再嚟食咗一個香煎鵝肝,鵝肝燒得好香,但係個人唔太鍾意個汁。主菜嗌咗牛肋骨配紅酒汁,紅酒汁調得啱啱好唔會太甜,牛肋骨有好香燒焦味質地非常爽,煙煙銀銀好有𡁻口。餐飲嗌咗檸檬茶,除咗檸檬味重啲之外冇咩特別。最後甜品有法式蘋果撻,雲呢拿雪糕好香香草味,配上熱辣辣嘅蘋果撻,都幾唔錯。服務方面,侍應有耐心,點餐前同上菜後都會同我哋講解每一道菜。
庆祝纪念
生日
2020-10-27 154 浏览
觀塘有間法國菜有好多人試過,雖然同區來講價錢唔算平,而且餐廳要預先約先有得食,紅日又唔開,不過今次好好彩可以嚟到試下!餐廳職員好主動同我哋傾偈,講到明食法國菜呢度嘅環境唔算靚,但係食物絕對可以保證高質!法式凱撒沙律配巴馬火腿作為refreshing嘅頭盤,食咗呢個好開胃,麵包糠夠脆,parma ham薄切大塊唔會過鹹。法式橄欖油黑松露野菌野雞仔鮮香草野米飯來自法國嘅野雞仔皮薄肉嫰,超juicy!一開頭見到野米飯旁嘅黑松露同橄欖油,感覺好似好肥膩,但原來撈埋一齊食1d都唔油膩,反而仲好香添!口感幾豐富,食落野米飯偏酸,個人幾中意!蕃茄湯配法式蒜蓉包呢度嘅蕃茄湯同出面唔同,用咗三種唔同嘅蕃茄熬製出咁濃郁嘅湯底。飲落第一啖覺得偏酸,但飲下飲下又覺得酸得來帶甜,另外再加上啲燒過嘅帶子粒,令到成碗湯嘅層次更豐富,大推!蒜蓉包外脆內軟,好香!冰鎮荔枝蕃茄幾有特色嘅一道refreshing菜,蕃茄配上荔枝汁同薄荷葉,可以清清口腔!法式香橙燒釀鴨胸配香橙冧酒汁煎得好香又脆身,鴨胸油殘留喺口腔當中,配埋香橙冧酒可以減輕當中嘅油膩感。檸檬茶絕對唔係普通貨色架,係手搖檸檬茶配上天然嘅檸檬油。

法式凱撒沙律配巴馬火腿

法式橄欖油黑松露野菌野雞仔鮮香草野米飯

蕃茄湯配法式蒜蓉包
蒜蓉包外脆內軟,好香!

法式香橙燒釀鴨胸配香橙冧酒汁

檸檬茶
絕對唔係普通貨色架,係手搖檸檬茶配上天然嘅檸檬油。
2020-10-26 95 浏览
同事請食飯諗住去隔離,咁岩見到呢度就入黎試下,價錢唔平,但服務一流,侍應每一個菜都為我地介紹番,最緊要係食得舒服,那個前菜侍應極力推介,教埋我地應該點食先食到個層次,不得了呀!最正個檸檬茶都係侍應推介,唔係普通貨式。
2020-09-24
2020-10-25 1056 浏览
星期六中午總想去輕鬆吃點好的,在openrice見到這間對食材非常講究的餐廳,價錢又合理,就約了朋友去吃個法國lunch~餐廳裡面坐得舒服,不會好逼,最適合與朋友慢慢聊。最特別的是,餐廳播放著廣東歌,原來老闆是想給食客一個relax的空間,過些悠閒時光。~頭盤~🥗意大利沙律:欖油黑醋汁,帶出蔬菜的新鮮,入面嘅蕃茄仔仲非常甜。😝🥖蒜蓉包:果然是講究的餐廳,連蒜蓉包的味道也與別不同,上面好脆,下面好軟熟,而且一點也沒有其他餐廳蒜蓉包般的油膩口感。(所以餐廳也不建議點湯食,才可吃到口感)🥣蘑菇湯:非常出色,餐廳為了保持蘑菇的口感,將蘑菇blend了後放在內,吃進口除非常香濃的蘑菇味,還有粒粒的蘑菇😋🍅冰鎮荔枝蕃茄🌟🌟:原來這個頭盤非常有來頭,是中環做了十多年私房菜的starter帶到來,吃法也相當特別,要將整個番茄仔連同上面的薄荷葉吃,如何喝下碗裡的清甜汁,口裡先是荔枝味,然後是蕃茄,然後又再有荔枝味,帶來多重味覺的享受,好refreshing,set lunch只需加$28就食到。~主食~🌟意式脆香燒雞扒:餐廳的招牌菜之一,非常有心思製作,所以偶然一次邪惡一點,要連皮吃,因為外皮真的很香脆

~頭盤~

~主食~

意式脆香燒雞扒

🌟意式脆香燒雞扒:餐廳的招牌菜之一,非常有心思製作,所以偶然一次邪惡一點,要連皮吃,因為外皮真的很香脆,再加上熟度剛剛好的鮮嫩雞肉,點埋sauce非常滋味😋
side dish是法式燉菜,是用鮮蕃茄醬配洋蔥,好香濃蕃茄味。
法式燒黑毛豬柳炒意大利扁麵

🌟法式燒黑毛豬柳炒意大利扁麵:餐廳非常有心思,連炒入意粉的豬肉也用上了西班牙黑毛豬,而且意粉不是一味靠sauce/creamy才好吃,而是加了醋和水瓜柳,讓意粉香得來一點也不膩。

甜品
招牌法式蘋果撻

🍮招牌法式蘋果撻:來這裡必點甜品!這個apple pie跟出面的整法完全不一樣,是以蘋果切片做底,配上肉桂和雪糕、所以好香好脆。(我本身最怕整到琳晒的蘋果)雪糕都好滑。這道甜品完全顛覆了吃甜品一定會好飽的感覺。

~飲品~

honey moon:這杯飲品也非常特別,由三種lime整成,還會現場加檸檬油,好香好refreshing。

有時平日生活太忙碌,放假或放工去個舒適點的地方relax一下,吃個高水準的lunch,做自己喜歡的事,也不錯呢。
2020-10-19 132 浏览
去法式餐廳當去咗旅行今日同朋友去左間法式餐廳😍以家去唔到旅行,食左呢間就當去左✈️🥰間野雖然唔大但環境好有情調,有feel jeng~仲原來呢間野前身仲係整私房菜😆入邊嘅店員好nice 都會分享每道菜,勁似去咗旅行咁😋jeng 👍🏻西班牙紅蝦薄片沙津佢賣相十分精緻🤩如果鍾意食蝦嘅人一定要叫,呢個加咗一種蝦油超級香濃😳因為本身自己超級鍾意食蝦,所以問咗佢原來佢哋呢個蝦油係有賣架!😍仲叫左個意式雜菜沙律伴煙三文魚賣相好靚煙三文魚砌左朵花🥰🌸沙律好fresh,入面仲有啲Wasabi分子料理爆爆珠(有驚喜🤣)法式香煎鵝肝配麥嗲娜汁佢呢個鵝肝真係冇得頂🤭🤭鵝肝香濃但唔會蘇味 ,外層香脆,入邊仲好有肉汁,仲要勁大份😳😋香燒美國牛肋條配先黑提紅酒汁牛肋條雖然有少少煙韌,個汁好好味甜甜地再加埋佢個蕃茄,真係一流,酸酸甜甜咁☺️冰鎮茘枝番茄呢個勁特別之前完全冇見過😳佢係荔枝味加埋蕃茄同薄荷葉食完好清新,好特別嘅口味,值得一試👍🏻西班牙香燒黑毛豬鞍配香蒜蜜糖汁肉質鮮嫩,脆口😚加埋餐廳獨有嘅烹飪方式真係好有想食多次嘅感覺!我哋叫檸檬茶嚟飲 。雖然係法國餐廳但係呢杯檸檬茶好好飲,唔會有苦澀味、甜度適中👍🏻最尾支檸
去法式餐廳當去咗旅行

今日同朋友去左間法式餐廳😍
以家去唔到旅行,食左呢間就當去左✈️🥰
間野雖然唔大但環境好有情調,有feel jeng~
仲原來呢間野前身仲係整私房菜😆

法式香煎鵝肝配麥嗲娜汁

香燒美國牛肋條配先黑提紅酒汁

冰鎮茘枝番茄

西班牙香燒黑毛豬鞍配香蒜蜜糖汁

我哋叫檸檬茶嚟飲 。雖然係法國餐廳但係呢杯檸檬茶好好飲,唔會有苦澀味、甜度適中👍🏻最尾支檸檬油個下令成件事好有驚喜
2020-10-16 206 浏览
平時食得太多文青Cafe,想試吓其他類型嘅餐廳喺觀塘APM商場附近發現一間法國菜樓上舖價錢可圈可點,五舊水同自助餐差唔多價錢,同樣食足2-3hrs室內唔大,裝潢普通,無咩打卡位,但環境清靜,淨係適合三五知己小聚個人覺得食餐豐富啲好過俾幾千蚊去Staycation門口有細細張餐廳同主廚介紹,提到主廚曾長居法國普羅旺斯識炮製正宗法國菜,再並向拍檔傳授烹飪技巧坐低店員甚至店主都輪流熱情招呼同主動介紹各款菜式同進食方法曾經食過fine dinner感覺係好拘謹,但今次又唔算,反而感覺受尊重感覺食材上係走高檔路線,服務都似法國餐廳質素,大廚幾有功架菜式上的確有穿越法國普羅旺斯嘅感覺,但室內食法國餐時聽廣東歌即刻一秒出戲!叫咗兩份Lunch Set,包意大利沙律同蘑菇湯沙律伴有微鹹嘅Salami、香甜嘅蜜瓜重有大廚自己醃櫻桃蘿蔔仔,入口酸甜,幾開胃蘑菇湯含3種菇菌類、麥藜同Cream,夠香滑濃稠雖然可以叫店員加胡椒,但我唔建議加胡椒,因為原味已經夠味蒜蓉包外脆內軟,法式麵包表皮雖脆口,但內裏好軟熟牛油、蒜蓉平均分佈麵包表面,蒜香味足夠前菜加$28可試吓冰鎮荔枝浸蕃茄,蕃茄仔Size似車厘茄,真係法
平時食得太多文青Cafe,想試吓其他類型嘅餐廳
喺觀塘APM商場附近發現一間法國菜樓上舖
個人覺得食餐豐富啲好過俾幾千蚊去Staycation

門口有細細張餐廳同主廚介紹,提到主廚曾長居法國普羅旺斯
識炮製正宗法國菜,再並向拍檔傳授烹飪技巧
坐低店員甚至店主都輪流熱情招呼同主動介紹各款菜式同進食方法
感覺食材上係走高檔路線,服務都似法國餐廳質素,大廚幾有功架

叫咗兩份Lunch Set,包意大利沙律蘑菇湯
沙律伴有微鹹嘅Salami、香甜嘅蜜瓜
重有大廚自己醃櫻桃蘿蔔仔,入口酸甜,幾開胃
蘑菇湯含3種菇菌類、麥藜同Cream,夠香滑濃稠
雖然可以叫店員加胡椒,但我唔建議加胡椒,因為原味已經夠味
蒜蓉包外脆內軟,法式麵包表皮雖脆口,但內裏好軟熟
牛油、蒜蓉平均分佈麵包表面,蒜香味足夠
蘑菇湯

前菜加$28可試吓冰鎮荔枝浸蕃茄,蕃茄仔Size似車厘茄,真係法國菜份量咁的骰
蕃茄浸泡荔枝汁內,必須按次序將蕃茄擺入口,飲埋小碗內嘅荔枝汁,要一啖食晒佢!
混合冰涼鮮蕃茄同荔枝汁,味蕾同時會feel到蕃茄酸甜同荔枝汁香甜味輪流交替
咀嚼時甜中帶酸,感覺好Fresh
最後薄荷葉再滲透出微微清涼感,口腔會有Refresh感覺,夠醒胃,但夏天食會更好

前菜加$88可以試埋北海道帶子,屬輕微炙燒嘅刺身冷盤
帶子表面有少量蛋白,店員介紹時指蛋白係大廚自己打,想香滑同Creamy啲
蛋白旁邊有一小堆貌似魚子嘅Wasabi,有幾分似分子料理
底部有帶酸甜味嘅茴香檸檬蜂蜜汁,醬汁清爽而唔算甜膩
帶子肥美鮮甜,配合軟滑蛋白泡沫同微辣唔嗆鼻嘅Wasabi粒粒,層次幾豐富
北海道帶子

一份主菜係法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬鞍 $258/set
店員上枱時介紹黑毛豬係食全醬果,所以好有肉香
大廚煎黑毛豬鞍時同時將煎蛋置於表面,令表面有一層薄薄蛋面
蛋香融入黑毛豬鞍內,夾雜肉香同微微油香
煎蛋要煎得靚唔容易,重要薄層,好考大廚功架
蛋全熟而黑毛豬鞍略有粉紅色,見到豬肉有微微粉嫩同貌似未熟透有少少怕
但店員主動表示煮法正常,黑毛豬鞍屬安全狀態
黑毛豬鞍略有火喉,同平時慢煮版有分別
表層蒜蛋焦香微脆,底層肉質腍滑,唔老,入口Juicy,屬厚身
旁邊配上香橙醬同黑毛豬醬,前者帶酸甜味,後者則鹹中帶甜
法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬鞍

另一份主菜係法式油封鴨腿配桂花蜜茸啤梨 $298/set
好耐無食過真油封鴨髀所以想叫
店員介紹話好落本地用法國髀,而唔係中國髀
油封鴨髀係煎完再炸,再焗一焗,鴨髀熱辣辣上枱
再淋上桂花蜜茸啤梨汁,但自己覺得好似有微微荔枝香味
油封鴨髀表皮微脆,略帶油脂香,唔會太肥膩
內層鴨肉鬆化,食得出有啲西式配料醃製調味
而醬汁就包含啤梨汁,清新感亦中和鴨髀肉油香感
配菜就選擇冰凍蜜桃,幾香甜清爽,好解膩
重有意大利青瓜、翠玉瓜、紅蘿蔔、茄子、薯仔做配菜,淋有用蕃茄煮嘅醬汁
自己知識有限,需詢問店員先知道係一款普羅旺斯燉菜,用錫紙包住嚟煮
法式油封鴨腿配桂花蜜茸啤梨

套餐飲品有Shake shake檸檬茶,同平時凍檸茶係有少少分別
店員稱係每日餐廳都會煲煮紅茶,茶底夠香夠濃
除咗檸檬同青檸汁,亦加入有檸檬皮上嘅檸檬油,有小清新感
雙檸入口有更重酸味,夏天飲會更爽
但建議檸檬茶要攪勻先飲,茶膽似乎有少少澀味

另一杯加$25有Honey moon 蜜月,採用檸檬、青檸、青桔仔,再加上蜜糖,可滋潤吓
熱飲嚟,入口暖笠笠,酸甜味突出,大概係青桔仔帶出柑橘味
青檸比一般情況溫和咗,無咁酸苦,略帶清香
將檸檬、青檸同青桔仔混合,好清爽
而加入蜜糖後就滋潤溫和,唔會過甜或太Dry

其中一款甜品法式蘋果撻,但需加$118
蘋果撻層層酥脆,置於碟上睇落好薄身,但有幾層
當中有一塊又一塊手切蘋果烤焗完變薄脆
店員話大廚會確保無氧化情況,會即叫即整,而且希望客人盡快食,唔好浪費
蘋果有微微酸香感,香甜而脆口,表面曬有玉桂粉,但唔搶味
表面亦置有一球雲呢嗱雪糕球,令甜品冷熱共融,非常特別
2020-10-10
蘑菇湯
北海道帶子
法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬鞍
法式油封鴨腿配桂花蜜茸啤梨
法式蘋果撻
餐廳:普羅旺斯餐廳 (觀塘)地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302舖身邊嘅朋友一向知我識食😋,前排有人介紹我去呢間觀塘嘅法式餐廳私房菜🇫🇷,唔好以為法國餐廳一定係好高檔,呢間普羅旺斯餐廳反而帶比我親民同舒適嘅感覺🥰,餐牌係中文,仲播住廣東歌架🎶今日唔知聽日事,提前慶祝生日緊係要豪返餐🙈,叫咗個主食跟套餐,仲有幾款頭盤同甜品。店員話每日都會做唔同頭盤嘅優惠,今日嘅6️⃣折優惠係鵝肝同帶子,梗係唔執輸啦😎店員會介紹每一道菜同食法🍴,俾你係品嚐美食之餘,都有另一種資料性嘅享受👩🏼‍🍳,完全感受到餐廳嘅專業同誠意、店員嘅細心同窩心💕先黎嘅係法式凱撒沙律伴巴馬火腿🥗,仲有意式雜菜沙律伴風乾肉腸配欖油黑醋汁;值得一提佢地嘅sauce唔會過鹹/過酸,以往食過出面啲沙律係濃味到食唔到🙈,完全蓋過咗沙律菜本身嘅味道🥬,仲有好少見嘅日本櫻桃蘿蔔🥕,選料好認真北海道帶子配回茴檸檬蜂蜜汁 (原價$188,折後$112.8)超肥美嘅日本帶子配上自製醬汁🍯,加埋蛋白泡泡同埋唔攻鼻嘅wasabi味爆珠,呢種分子料理做法引人入勝😍,提升帶子嘅味覺享受之餘亦突出到佢本身嘅鮮甜🤤意大利水牛芝士配烤菇 $238大啡菇經過
餐廳:普羅旺斯餐廳 (觀塘)
地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302舖

意大利水牛芝士配烤菇 $238
大啡菇經過上湯同白酒等餵養,以致烤完之後都能夠保持入味多汁又夠腍💦,面頭加咗Parma ham同水牛芝士🧀再去烤🔥,精華慢慢滲透到大啡菇入面,濃郁惹味,芝味爆登🤪

法式香煎鵝肝配麥嗲娜汁 (原價$268,折後$160.8)
全熟而且好厚嘅鵝肝經過煎、焗、曬等處理方法🌞,再稍微收油,令鵝肝外層香脆;而出面一般會配多士,呢到就選用燒過嘅青蘋果做底🍏,鵝肝食落冇咁油膩,亦減少咗本身嘅油膉味👍🏼

食完頭盤就嚟咗蒜蓉包同餐湯🍲,蒜蓉包外脆內煙韌,蒜香唔會過濃🧄,連盛載嘅容器都唔馬虎🤩;餐湯係餐廳自己新鮮打造,堅持唔用罐頭湯,仲好足料😋,每一啖都有豐富嘅蔬菜粒、藜麥同唔少嘅帶子刺身

冰鎮荔枝蕃茄
先將蕃茄仔包住嘅荔枝,連埋薄荷葉一齊放入口👄,之後飲埋啲凍荔枝汁,再開始咀嚼;蕃茄同荔枝甜香先拔頭籌,越咬得耐就慢慢滲出薄荷香,口感層次分明而豐富😍,讚👍🏼

西班牙香燒黑毛豬鞍配香蒜蜜糖汁 $468
頂級豬鞍外面有一層煎香嘅蛋漿,切開見到粉嫩嘅豬鞍肉😻,雖然無用慢煮方法去整,但經過煎、焗同曬嘅過程,豬鞍一樣軟腍,鎖住肉汁令每一啖都有香濃肉香🐗;另外有火箭菜同一啲都唔苦嘅椰菜仔,配埋香蒜蜜糖汁更突顯風味

甜品三寶 $288
三寶即係桂花蜜茸啤梨、法式蘋果撻同法式焦糖燉蛋。
啤梨燉完好綿好腍、桂花荔枝肉磨成蓉再淋上啤梨,大大提升咗果香同甜度😋;
蘋果撻面頭放咗一舊雲呢拿雪糕🍦,用自己焗嘅蘋果整成薄脆撻🍎,面頭加上肉桂粉,有陣陣肉桂香,雪糕加上脆撻嘅滋味確實令人齒頰留香👻;
最後係法式焦糖燉蛋,餐廳知道我提前慶祝生日🎊,所以特登喺呢個甜品上面幫我加咗字畫😍,靚得嚟又有心思☺️,所用嘅水果亦都精心挑選,有金奇異果🥝、無花果同藍莓等,主角當然係香滑而且蛋香味濃嘅燉蛋啦🤤,輕輕敲碎焦糖,連埋一齊食😽,真係食多幾個都仲得🤩

唔好以為飲品平平無奇,原來都俾咗我唔少驚喜😏,
蘋果薄荷梳打(+$38)飲得出唔係人工代糖🍹,每啖都有陣陣嘅蘋果同薄荷香,仲加入咗冰沙提升飲品嘅口感同涼快感❄️;
蜜月(+$25)係以青檸、檸檬🍋同蜜糖🍯主打嘅飲品,清甜滋潤,一啲都唔會酸

店員除咗好service仲好專業👍🏼,同佢地傾偈唔會有喺其他法國餐廳嗰種拘謹感覺🥰,就好似一個小窩屋咁🏡,一於下次再黎暢談,同試埋其他野食🍴
2020-09-29
庆祝纪念
生日
  • 法式焦糖燉蛋
  • 西班牙香燒黑毛豬鞍配香蒜蜜糖汁
Fine Dining 🍴是提供最精緻的美食體驗很多時候大家都會着眼於食物質素但其實環境氛圍亦是享受之一🙋🏻‍♀️而今次這餐廳與平時法國菜煥然一新的是這裡會較為家庭式及窩心❤️比較著重與客人之間的關係👥除咗點餐,介紹 也會輕鬆休閒地談天另外餐廳所播放的亦非外語歌曲而是粵語歌曲並是大眾所認識的🎼營造出親切感 達至賓至如歸的感覺沒有平常那種拘束👍🏻👍🏻除了餐廳氛圍 食物也固然重要😋廚師非常著重於質素方面然而上枱時 每樣菜式都會逐一介紹並提供建議/理想之食法🍽🦐 西班牙紅蝦薄片沙律廚師先把蝦肉弄碎後壓扁 做成薄片再配上自製蝦油 使得鮮味程度更為提升表面那精緻像蟹子的珠珠🤔則是將紅酒醋以分子料理方式製成營造出爆汁感及豐富了口感💪🏻🦆 法式香煎鴨肝配麥嗲娜汁鴨肝是厚切的 並把外皮做成外脆內軟相比鵝肝,鴨肝的羶味會較濃烈👅而平常的餐廳通常會搭配多士但這裏卻是用燒焦的青蘋果作襯托散發出淡淡燒後的焦果糖香💕🍲 普羅旺斯餐湯配 法式蒜蓉包餐湯每日不同 新鮮製作而今天的精選是西西里鮮茄湯🍅用上三款不同種類蕃茄 當包括兩種外國茄湯內伴隨刺身級別北海道小柱帶子和藜麥鮮甜味美乃矜貴之作⚜️🍅 冰鎮荔枝蕃茄外形像車厘茄
Fine Dining 🍴
是提供最精緻的美食體驗
很多時候大家都會着眼於食物質素
但其實環境氛圍亦是享受之一🙋🏻‍♀️
而今次這餐廳與平時法國菜煥然一新的是
這裡會較為家庭式及窩心❤️
比較著重與客人之間的關係👥
除咗點餐,介紹 也會輕鬆休閒地談天
另外餐廳所播放的亦非外語歌曲

則是將紅酒醋以分子料理方式製成
營造出爆汁感及豐富了口感💪🏻

🦆 法式香煎鴨肝配麥嗲娜汁
鴨肝是厚切的 並把外皮做成外脆內軟
相比鵝肝,鴨肝的羶味會較濃烈👅
而平常的餐廳通常會搭配多士

鮮甜味美乃矜貴之作⚜️

🍅 冰鎮荔枝蕃茄
外形像車厘茄般小小的 一口把它放進口裏
再連同底部醬汁一同食用💧
蕃茄味,荔枝甜,蕃茄味,清新薄荷葉香
不同香味逐一現出 營造多層次享受

🐥法式欖欖油黑松露炒野菌野雞仔鮮香草野米飯
這是招牌菜之一 食材用上法國走地雞💁🏻‍♂️
肉質更為嫩滑 然而雞皮及邊緣都很脆口
所以店員會建議先盡快食用雞🍴
然後把旁邊的橄欖油,黑松露與飯粒攪拌一起
當中更加入黑白胡椒 增添爆口感和惹味💖

🍋Honey moon
這是由檸檬,桔仔及蜂蜜炮製而成
除感覺滋潤外 更具美容養顏作用

餐廳每日都會有不同折扣優惠💰
推薦大家都可來品味這精雕細琢的料理
但是由於營業時間可能會有更改
所以來之前記得要訂座了☎️
週末 假日節奏雨後 暫回好天氣友人小聚 更難得大觀塘 小法菜歲月痕跡 回憶乍現暫別慶功宴 再會普羅旺斯暫別後 再會同味私房佳餚 更有意義柔和燈光 酒莊擺設相比環境 更著菜式質素前菜 並不簡單 更不馬虎鹹香腿片沙律 輕拌酸醋 開開肥胃脆口 蒜香法包濃滑郁香 忌廉湯 拌帶子顆粒 拌煮 拌嚐 口感滿滿小前菜 大王道招牌 冰鎮荔枝浸番茄窩心推薦 一口大呷大呷連拌汁乾清荔枝甜香 番茄清新 後勁薄荷一一順序 感受主菜 還是主角油封鴨腿 慢煮烹調法國進口 更地道肉嫩味濃 油香散發口腔不要問 只要吃 只要感受相機吃先 竟然沒後果脆香燒雞扒 稍涼 還是激脆手起輕切 卜卜聲 更動聽外脆內嫩 盡現大師功藝主角賣力 仍需甜刻法香蘋果批即叫即焗 仍需期待慢功 出細貨甜香果肉 酥脆內皮半融雪糕 拌食冰火二重 兩重味覺外嫩內脆 雙重感受招牌中大作 果名不虛傳
週末 假日節奏
冰鎮荔枝浸番茄
香蒜法包
法式油封鴨腿
2020-09-18 677 浏览
今晚黎到位於觀塘亞太中心3樓的Provence普羅旺斯品嚐Fine Dining,店內裝修環境幽暗有情調,適合情侶到來燭光晚餐法式凱撒沙律伴巴馬火腿羅馬生菜碧綠爽脆,配上鹹香油潤巴馬火腿,作為前菜沙律最好不過意式雜菜沙律伴煙三文魚雜錦沙律菜內加了櫻桃蘿蔔及黑醋油,酸酸甜甜的,開胃又清新~煙三文魚配上餐廳自家製的芥末爆爆珠,味道好匹配!普羅旺斯餐湯配法式蒜蓉包南瓜忌廉湯口感creamy,充滿南瓜香甜味。面上加了日本刺身級小帶子及藜麥作襯托,增添口感!餐廳重點推介佢地嘅自家製法式蒜蓉包,外層酥脆,內裏鬆軟,蒜蓉同牛油比例平衡剛好冰鎮荔枝蕃茄法國菜在品嚐主菜之前都會有雪芭作清新味蕾之用;餐廳別具創新的用冰鎮荔枝蕃茄取替雪芭。冰鎮蕃茄同荔枝汁要一齊放入口食,甜甜的,同時有陣薄荷葉清香,味道同層次都好豐富法式香煎刁魚柳配鮮檸檬白酒汁刁魚柳合共有四塊,煎到外脆內軟,魚肉保留鮮嫩口感!配上鮮檸檬白酒汁,酸甜開胃,減低了油膩感~另外仲有七彩繽紛嘅蔬菜,好健康香燒美國牛肋條配鮮黑提紅酒汁牛肋條通常以炆燉的烹調方法為主,餐廳採用香燒方法,將牛肋條的油脂逼出,融入在牛肋條肉裏,使得牛肉味及油脂更香濃突出!鮮

法式凱撒沙律伴巴馬火腿

意式雜菜沙律伴煙三文魚

普羅旺斯餐湯配法式蒜蓉包

法式香煎刁魚柳配鮮檸檬白酒汁

香燒美國牛肋條配鮮黑提紅酒汁

牛肋條通常以炆燉的烹調方法為主,餐廳採用香燒方法,將牛肋條的油脂逼出,融入在牛肋條肉裏,使得牛肉味及油脂更香濃突出!鮮黑提紅酒汁濃郁又香甜👍🏻旁邊嘅新鮮蕃茄先係主角,蕃茄裏釀入了煙肉及香草,一切開的時候肉汁瞬間爆發,勁Juicy!同鮮黑提紅酒汁混合後形成酸甜清新的新醬汁,配牛肋條食用有提鮮作用

桂花蜜茸啤梨

啤梨好軟腍,甜甜蜜蜜的,帶有陣陣桂花香

Shake Shake凍檸茶

餐廳自家調製的,有別於茶餐廳的凍檸茶~採用黃檸檬汁、青檸檬汁及精選紅茶,面上再加上新鮮檸檬擠出來的檸檬油,入口非常清香,檸檬味好突出,酸酸甜甜好解膩

Honey Moon蜜月

飲品裏面有檸檬、蜂蜜同桔仔,甜度剛好又滋潤
2020-09-13 305 浏览
北海道帶子配茴香檸檬蜂蜜汁 (+$88)白色泡泡係蛋白,黃色爆珠係wasabi分子料理,入口有淡淡嘅芥辣味,但一啲都唔攻鼻。北海道帶子好厚身,鮮味十足!大蒜薯仔湯 配 香蒜法包店員建議先食咗蒜蓉包先,蒜蓉包啱啱整起仲熱辣辣,入口外層香脆內裡軟鬆,好香蒜蓉味,但一啲都唔咸。大蒜薯仔湯材料豐富,有煙肉、藜麥同海鮮。海鮮係刺身,因為刺身本身係凍,為咗避免直接放落湯會令到湯嘅溫度降低,所以會先用火輕輕燒下,好貼心!湯入口順滑薯仔味道香濃,海鮮爽口彈牙。冰鎮荔枝浸蕃茄 (+$28)由底成粒蕃茄𢳂起再放入口,先食到香甜嘅荔枝味,跟住食到冰酸蕃茄味,最後會食到清新嘅薄荷味,味道層次豐富。法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬鞍 ($258)豬鞍好厚身,肉質爽彈嫩滑,仲好Juicy!最犀利嘅係要煎得熟之餘,外面層薄蛋漿香脆得嚟又唔燶,真係好考大廚嘅功架!意式脆香燒雞扒 $198廚師建議雞扒連雞皮食,外皮好香脆,雞扒充滿肉汁,嫩滑香口。

北海道帶子配茴香檸檬蜂蜜汁 (+$88)

大蒜薯仔湯 配 香蒜法包

冰鎮荔枝浸蕃茄 (+$28)

法式香蛋厚燒西班牙黑毛豬鞍 ($258)

意式脆香燒雞扒 $198
廚師建議雞扒連雞皮食,外皮好香脆,雞扒充滿肉汁,嫩滑香口。
2020-08-02 660 浏览
在同事的極力推介下,試了一下應該在觀塘最貴的法國餐廳。門口踏實簡約,餐廳佔地不大有小店風味,餐廳服務走高級路線,員工會為你簡單介紹菜式的味道和獨特之處。即使在午餐時段都是Fine dining,一道一道慢慢上。前菜:沙律風乾火腿、蘋果、蕃茄仔用料新鮮,也做到開胃的作用。餐飽:香烤蒜蓉包香脆可口,上手溫度是剛好可以入口。餐湯:南瓜忌廉元貝南瓜味超濃厚,邊喝還邊食到絲絲南瓜肉,元貝也是,幾乎每一口都有,整體而言,口感十分豐富,而且感嘆南瓜和海鮮也能這麼夾。意式脆邊燒雞扒外脆內軟的雞扒不是處處可見,雞皮比得上脆皮燒肉風香脆程度,但比燒肉皮更薄身,咬下去還有薯片斷裂開的聲音。雞肉帶啲雞肉香味,而不膩,也不會粗糙。法式蛋香蜜糖西班牙黑毛豬鞍肉質嫩滑多汁,厚切也保持到軟綿。外層加上蛋醬一齊煎,口感獨特,而黑毛豬的油香味更加傳神。是一試就會愛上的味道。

即使在午餐時段都是Fine dining,一道一道慢慢上。

前菜:沙律
風乾火腿、蘋果、蕃茄仔用料新鮮,也做到開胃的作用。

餐飽:香烤蒜蓉包
香脆可口,上手溫度是剛好可以入口。

餐湯:南瓜忌廉元貝

意式脆邊燒雞扒