2020-02-03 327 浏览
天氣咁凍,最好就係打邊爐!今日去左北角既本色鍋品料理。鍋底揀左椰子雞煲古法椰皇螺片雞湯($268)椰子味勁香濃,雞件份量都多!淨係飲湯都正!每檯都有醬料提供,生蒜蓉、炸蒜蓉、芫茜、蔥、辣辣等等都有,平時叫一碟都十幾廿蚊,呢度有九款比你任落,正。羊肉片羊肉價錢唔貴之餘份量都好多羊肉肉味濃,而且肉質嫩滑蟹籽鮮蝦丸($78)平時經常都會食蝦丸,但係加左蟹籽既蝦丸都係第一次試,估唔到又幾夾!蝦丸爽口彈牙,再加埋蟹籽既口感,好特別!
天氣咁凍,最好就係打邊爐!
今日去左北角既本色鍋品料理。

鍋底揀左椰子雞煲

古法椰皇螺片雞湯($268)
椰子味勁香濃,雞件份量都多!淨係飲湯都正!

羊肉片
羊肉價錢唔貴之餘份量都好多
羊肉肉味濃,而且肉質嫩滑

蟹籽鮮蝦丸($78)
2020-01-20 189 浏览
雖然平時成日打邊爐,但好多時都喺揀果幾款湯底,好少走出湯底 comfort zone今次膽粗粗試一品酸菜魚鍋,出乎意料,有驚喜沒有預期的好酸,酸道是討好的,食得幾開胃配上其他火鍋配料也有不錯的效果而且酸菜魚鍋嘅魚啖啖肉牛魔王拼盤同樣吸引,一次過食到不同嘅靚部位,極品牛胸尖白色夠特別,口感豐富美國牛頸脊美國金錢𦟌甘香牛柳粒極品牛胸尖美國牛肩胛肉自製韮菜餃非常飽滿金牌手工丸擺碟精綴,丸富彈性新竹米粉口感柔軟,配酸菜魚鍋食唔停口金牌手工丸黑松露墨魚丸豬肉丸牛肉丸蝦丸
今次膽粗粗試一品酸菜魚鍋,出乎意料,有驚喜
沒有預期的好酸,酸道是討好的,食得幾開胃
配上其他火鍋配料也有不錯的效果
而且酸菜魚鍋嘅魚啖啖肉

美國牛頸脊
美國金錢𦟌
甘香牛柳粒
極品牛胸尖
美國牛肩胛肉

自製韮菜餃非常飽滿
金牌手工丸擺碟精綴,丸富彈性
新竹米粉口感柔軟,配酸菜魚鍋食唔停口

黑松露墨魚丸
豬肉丸
牛肉丸
蝦丸
2019-11-01
2020-01-08 135 浏览
天氣涼左就係出動去打邊爐既時間今次朋友就帶左我黎呢間位於北角既火鍋店店內環景舒適湯底我地叫左胡椒豬肚布袋雞鍋上枱時豬肚包住左隻雞待應會係我地面前剪開湯同雞都吸收左好香濃既胡椒味👍🏻個湯底亦好甜好正日本黑豬腩肉片豚味好香金牌手工丸 賣相好吸引有4款唔同既工手丸分別有豬、牛、墨魚同蝦質感好彈呀👍🏻而蝦丸中間仲有驚喜係有芝士係入邊所以食個陣 大家要小心唔好‘辣’親另外再叫左鳳城水餃同香草帶子菜苗餃2款餃都大大粒 好新鮮好足料而呢到既待應亦好有禮貌經常過黎睇我地有無野要幫忙非常貼心👍🏻
天氣涼左

日本黑豬腩肉片

豚味好香

賣相好吸引
有4款唔同既工手丸
分別有豬、牛、墨魚同蝦
質感好彈呀👍🏻

而呢到既待應亦好有禮貌
經常過黎睇我地有無野要幫忙
非常貼心👍🏻
2020-01-07 153 浏览
北角都有優質火鍋‼️幾個好姊妹都住得遠 今次就其中一個去左北角打邊爐😛估唔到北角都幾多好野食 呢間本色鍋品的確不錯喔✨ 滋潤花膠白鳳美人鍋 $298人大左之後打邊爐都想養下身所以選擇左呢款美人鍋 有花膠同一大隻烏雞✨湯底好濃郁 膠質感好重 飲到飽飽先開始打邊爐😂✨ 美國牛頸脊 $208打邊爐必食牛肉吧!多數我都會喜歡嗌牛頸脊 唔會太肥 但牛味岀色👍🏻✨ 鏡花水月 $198呢個甘叻嘅名其實係豬肉呀!食落似豬下青 沾埋生雞蛋 肉質超嫩滑又爽口 比牛肉更岀色呀😍✨ 日本黑豚腩肉片 $128因為朋友戒口關係唔食得牛所以今次嗌多左豬肉類🙈呢款黑豚腩肉大大片 肥瘦分明食落不覺得油膩 不錯👍🏻✨ 香草帶子菜苗餃 $78呢個菜苗餃encore左兩次一咬開 香草嘅味岀唒黎 好香呀!有帶子粒 兩樣野加埋好夾 岀面未見過呢個配搭 估唔到甘正😋✨ 美國桶蠔 $158點可以唔嗌啲海鮮食下呢?今次食左桶蠔 新鮮大隻 淥完都唔會縮 正呀💋 整體覺得服務不錯 做野快手 岀野都快又唔會趕人走 可以開開心心甘一邊談天一邊打邊爐 👍🏻🍽 本色鍋品料理 🔎 北角丹拿道18號愛群商業中心地下3-5號舖
北角都有優質火鍋‼️

所以選擇左呢款美人鍋 有花膠同一大隻烏雞✨
湯底好濃郁 膠質感好重 飲到飽飽先開始打邊爐😂

✨ 美國牛頸脊 $208

✨ 鏡花水月 $198
呢個甘叻嘅名其實係豬肉呀!
食落似豬下青 沾埋生雞蛋

呢款黑豚腩肉大大片 肥瘦分明
食落不覺得油膩 不錯👍🏻

✨ 香草帶子菜苗餃 $78
呢個菜苗餃encore左兩次
一咬開 香草嘅味岀唒黎 好香呀!
有帶子粒 兩樣野加埋好夾
岀面未見過呢個配搭 估唔到甘正😋

✨ 美國桶蠔 $158
點可以唔嗌啲海鮮食下呢?
今次食左桶蠔 新鮮大隻 淥完都唔會縮 正呀
💋 整體覺得服務不錯 做野快手 岀野都快
又唔會趕人走 可以開開心心甘一邊談天一邊打邊爐 👍🏻
2020-01-03 119 浏览
本色鍋品料理 (北角)北角丹拿道18號愛群商業中心地下3-5號舖-❤️閏蜜的每月一聚,天氣凍心血來潮想食火鍋,便試下新嘢!🔸滋補花膠白鳳美人鍋豐富足料嘅湯底,有一隻烏雞,另有不少進補食材如花膠😍非常香濃嘅雞湯,喺冬天飲完即刻暖翻曬!🔸金牌手工丸有手打鮮牛丸,手打蝦丸,黑松露墨魚丸以及豬肉丸。不同丸適合不同人嘅口味,全部都大大粒,口感彈牙新鮮!個人最愛係黑松露口味,淡淡清香☺️🔸鳳城水餃🥟鮮蝦雲吞好有肉汁嘅水餃同雲吞,外皮厚度適中,裏面係豬肉同鮮蝦餡料。好豐富嘅內餡,大大粒!推薦大家要試下!🔸桶蠔本身勁鍾意食蠔,所以食火鍋必點!一桶有4至5大隻,可以開心share! 大小差不多,大大隻新鮮口感食落好juicy好滿足😍🔸牛頸脊肉牛肉也是必點之選吧!呢個牛頸脊肉牛味香濃,不油膩,肉質軟熟口感好,值得叫。
本色鍋品料理 (北角)
北角丹拿道18號愛群商業中心地下3-5號舖
❤️閏蜜的每月一聚,天氣凍心血來潮想食火鍋,便試下新嘢!

🔸滋補花膠白鳳美人鍋

🔸金牌手工丸

🔸鳳城水餃🥟鮮蝦雲吞

🔸桶蠔

🔸牛頸脊肉
2019-12-14 112 浏览
上次聽到老友講過,今日嚟咗北角試吓「本色」呢個好出名嘅美人鍋。打邊爐嘅角度來講,淨係個湯底已經贏晒,完全係要先飲左湯先開始落食物。湯底咁靚係因為足本 烏雞《成隻》兼加埋花膠,好足料先出產到咁靚既湯。之前都試過其他鋪頭嘅美人鍋,但呢間算是最愛。牛頸脊肉質軟熟口感好,重牛味。推介一定要試。呢個鏡花水月用既係豬夏青,有驚喜既係原來需要點左蛋漿先落,食上嚟口感會滑啲爽啲。什錦蔬菜份量夠多手工丸都好食,最鍾意黑松露丸,濃香既黑松露味。

牛頸脊肉質軟熟口感好,重牛味。推介一定要試。
什錦蔬菜份量夠多
手工丸都好食,最鍾意黑松露丸,濃香既黑松露味。
  • 美國牛頸脊
2019-12-14 893 浏览
兩個人食打邊爐真係唔容易,但係呢排真係癮起,所以最啱就係食啲本身個湯底裏面已經有好多材料嘅,咁就可以食到多款d嘅嘢食。台式一品滷水鍋$298除咗一般嘅滷水之外,呢一個鍋中本身送一碟鵝片,本身個鍋裏面已經有好多韭菜,仲有鴨血,豬腸,同埋豆腐,本身個鍋嘅滷水味非常之重,每一樣嘢食都已經好似煮咗好耐咁樣,非常入味。豬腸方面,佢有腸頭同埋腸中間係入面,腸頭會比較肥少少,腸中間就冇晒肥膏,比較啱我。鳳城水餃拼韭菜餃$68雙拼每件有三粒,每一粒水餃都脹卜卜,我特別鍾意食鳳城水餃,裏面嘅蝦非常之彈牙,但我個人認為果皮可以在薄啲,咁就做到皮薄餡靚呀。蜂巢豆腐$38滷味鍋係一定要叫蜂巢豆腐嘅,睇到豆腐有好多層,吸左好多湯嘅精華,一般見到嘅蜂巢豆腐更加入味。雜菇拼盤$68一個拼盤有齊唔同嘅菇,有冬菇,雞髀菇,本菇,金菇菜,大部份嘅菇都好新鮮,而且冇乜草青味,唯獨係最底嘅秀珍菇有少少苦味蜂蜜桂花香茅洋甘菊$68真係落足料,飲一啖已經飲得出裏面有好龍嘅蜂蜜同埋桂花嘅香味,而且見到落咗好多洋甘菊,非常解熱氣。兩個人食咗差唔多$700。

台式一品滷水鍋$298

鳳城水餃拼韭菜餃$68

蜂巢豆腐$38

雜菇拼盤$68

蜂蜜桂花香茅洋甘菊$68

兩個人食咗差唔多$700。

2019-11-09
2019-12-10 60 浏览
最近天氣凍了,很想和朋友一起去打邊爐,於是找到這間位於北角的火鍋店,地點十分方便,我便訂了位今晚來食。餐廳環境裝修高尚,座位十分闊落,很適合一大班朋友聚會聊天。今晚的客人也坐满了一半座位以上,真的很熱鬧。滋補百鳳美人鍋湯底的份量很足,清甜濃厚,有足半隻烏雞,也有不少的藥材,如川芎白芷等,令湯底充滿雞的甜味與藥材的香味。烏雞的肉質嫩滑鮮甜,令人食不停口。中山白鱔片魚肉肉質剔透,情白色,切得唔夠薄身,肉質彈牙爽甜,如香味濃郁,吸收了湯底的線條精華。金牌手工丸賣相精美,用上了一個木旋轉的木拼盤裝上,有五款手工丸,例如豬肉丸,墨魚丸等,全部新鮮即整,用人工手打出來,膠質豐富而彈牙。炸響鈴即點即炸,爽脆香甜,食落不覺油膩,富有豆腐味。新竹米粉米粉有新爽滑,很快就煮得軟稔而彈牙,吸收了湯底的清甜,令米粉的味道更為突出。雜菇拼盤拼盤的份量有很多,有冬菇,本菇,金針菇,新鮮爽滑,清甜而滋潤,可以中和肉的油膩感。

滋補百鳳美人鍋

中山白鱔片

炸響鈴
即點即炸,爽脆香甜,食落不覺油膩,富有豆腐味。

雜菇拼盤
2019-12-10 55 浏览
近來養生鍋風潮,朋友也表示想吃呢,養生湯底那裡有呢?台灣尋?香港廣式火鍋近年也愛用花膠雞鍋,作火鍋湯底,在火鍋前呷一口滋潤湯頭,養生之餘也養顏。裝修精緻~GREAT!花膠雞鍋吸引不少回頭客,看到很多人也有叫呢。我們也為了這個花膠而來呢,熬湯之程序相信是很繁雜了,這店的感覺有點像私房菜,來的客人也很熟悉這店店員,親切感GREAT!上來了,有點儉雞煲翅做法呢,上枱時放一隻蒸好的竹絲雞,雞肉嫩滑,花膠在湯底滾起,不用自己去放落湯去,因此湯底飲落已經重膠質。朋友看到也說,美人真的因為由此而生,感覺很好呢~火鍋,燉湯作湯底,看到這店子有不同湯:分滋補、養生、驅風及美顏等,選擇很多,店員說這樣子也可中和熱氣,今晚想同跟朋友吃火鍋再同時嘆個足料靚燉湯感受一下家的感覺喔*看見到心亦覺得暖喔~花膠淮山杞子烏雞火鍋配料比較有睇頭的必數~海鮮盛呢~如一個小海鮮檔,店內有自家的水池養魚,感覺很新鮮呢:火鍋配料當然首選海鮮,蝦、蜆、魚片等基本食物,連蟹、鮮鮑魚也有且非常的鮮甜。當中的花甲、蜆都是非常生猛  鮮鮑魚,足料,而且爽口彈牙。脆魚鯇氣溫驟降,羽絨衣都不能保暖的話,最好一班人圍爐吃火鍋,暖身都暖心。打邊爐

看見到心亦覺得暖喔~花膠淮山杞子烏雞

火鍋配料比較有睇頭的必數~海鮮盛呢~

鮮鮑魚,足料,而且爽口彈牙。

脆魚鯇
氣溫驟降,羽絨衣都不能保暖的話,最好一班人圍爐吃火鍋,暖身都暖心。打邊爐離不開肥牛,響鈴,丸,這初見脆鯇魚,這不是家常菜中的草魚~久煮不烂,而且肉质非常脆,所以非常适合一家大小聚餐。我們也就選了吃~

先歎湯,有效緩和打邊爐的熱氣之餘,又可多重享受。

菠菜上市的季節,我們也從多個選擇之中選一些來吃,這店的菠菜很清潔,因為從前買的上面經常有一層泥土,不好清洗喔。菠菜從我們小時候已經是「大紅人」,是所有蔬菜中最出名的菜。原因是它真的很好吃,這店的清新~

在眾多湯底中,花膠淮山杞子烏雞湯最適合女士,有滋補美顏的功效。「花膠;起膠了,烏雞,是一大隻足料呢!」

火鍋的體驗非常好,地方大,食物方面充滿了賣相而且吃得舒適呢,所以要再來一次~吃
2019-12-09 66 浏览
最近天氣轉涼了,又到了吃火鍋的時候,對住暖笠笠的熱湯,心情也愉快不少。今晚來到了朋友介紹的這間本色鍋品料理。有九款不同配料讓你混醬一下。滋補花膠白鳳美人鍋天氣涼了要滋潤一下,便點了這個湯底,原隻烏雞浸在湯底裏,花膠數量很多,湯料很豐富。日本黑豚腩肉片用了這個木架上,大方而貴氣,一篇篇掛在木架上,從外觀血色上更見新鮮。即炸響鈴每次吃火鍋,響鈴也是必點的,這個響鈴是即炸,非常香脆可口。爽脆白鱔片外表美觀,切得厚薄均勻,沒有雪藏味非常新鮮。金牌手工丸這個木架也很精緻,總共有四款丸每一層一款,自家手打丸當然彈牙鮮味,打邊爐一流。鳳城水餃拼雲吞這裏的水餃可選單拼或雙拼,自由配搭,餃子雲吞均皮薄餡靚。新竹米粉新竹米粉在火鍋店來很罕見,自己本身很喜歡吃,所以見到它便立即點了。雜菇拼盤這個拼盤有多款菇類,一次過可以滿足你不同的願望。
今晚來到了朋友介紹的這間本色鍋品料理。
有九款不同配料讓你混醬一下。

滋補花膠白鳳美人鍋
日本黑豚腩肉片
即炸響鈴
每次吃火鍋,響鈴也是必點的,這個響鈴是即炸,非常香脆可口。
爽脆白鱔片
外表美觀,切得厚薄均勻,沒有雪藏味非常新鮮。
鳳城水餃拼雲吞
這裏的水餃可選單拼或雙拼,自由配搭,餃子雲吞均皮薄餡靚。

雜菇拼盤
這個拼盤有多款菇類,一次過可以滿足你不同的願望。
2019-12-07 569 浏览
雖然香港人一連四季都會打邊爐,但天氣凍嘅時候,就更加想打邊爐。本色係一間走中檔路線的火鍋店,雖然位在北角,不過估唔到平日晚上都幾旺場。本色的抽風系統做得幾好,食完都唔會好大陣打邊爐味。座位亦夠闊落,其中兩張U形枱,人多都坐得落。湯底有十幾款選擇,無論港式或台式藥膳湯底都有。一品酸菜魚鍋($288)這個酸菜魚鍋有成條桂花魚,再加上大量酸菜、芽菜、芫荽同辣椒,非常足料。趁未落火鍋料前先飲啖湯試味,酸酸地辣辣地咁,味道非常濃郁,但食完又唔會覺得口喝,証明冇落味精。桂花魚好多肉,肉質好滑。酸梅湯($42)酸梅湯因為剛剛煲起所以唔夠凍,不過侍應都細心送上冰塊。牛魔王拼盤(小)($328)哩個牛魔王拼盤可以一次過食勻金錢展、牛肩甲肉、牛柳粒、牛頸脊同牛胸尖,份量夠二至四人食,真係啱晒牛魔王呀!金錢展唔會切得太薄,有少少彈口。牛肩甲肉雪花紋好平均,食落都幾腍幾嫩滑,牛味都幾濃。牛柳粒雖然比較厚身,但唔洗煮太熟,食落好有咬口又唔會太韌。牛胸尖外表似似地肥豬膏,但食落其實係爽口,都幾特別。牛頸脊好腍好滑,鍾意食軟滑口感嘅就最啱。新竹米粉($30)米粉夠鬆,煮熟左都唔會太腍,幾好食。總結,雖然湯底同火鍋料

本色的抽風系統做得幾好,食完都唔會好大陣打邊爐味。

座位亦夠闊落,其中兩張U形枱,人多都坐得落。
湯底有十幾款選擇,無論港式或台式藥膳湯底都有。

一品酸菜魚鍋($288)

一品酸菜魚鍋

桂花魚好多肉,肉質好滑。

一品酸菜魚鍋

酸梅湯($42)

酸梅湯因為剛剛煲起所以唔夠凍,不過侍應都細心送上冰塊。
酸梅湯
牛魔王拼盤(小)($328)

牛魔王拼盤(小)

金錢展唔會切得太薄,有少少彈口。

牛魔王拼盤(小)
牛肩甲肉雪花紋好平均,食落都幾腍幾嫩滑,牛味都幾濃。
牛魔王拼盤(小)
牛柳粒雖然比較厚身,但唔洗煮太熟,食落好有咬口又唔會太韌。

牛魔王拼盤(小)
牛胸尖外表似似地肥豬膏,但食落其實係爽口,都幾特別。
牛魔王拼盤(小)
牛頸脊好腍好滑,鍾意食軟滑口感嘅就最啱。

牛魔王拼盤(小)
新竹米粉($30)

米粉夠鬆,煮熟左都唔會太腍,幾好食。
新竹米粉

總結,雖然湯底同火鍋料唔算平,但真材實料交足功課,座位亦舒服,如果本身對食物同環境比較有要求應該唔會失望。
题外话/补充资料: 茗茶$8/位,醬料$18/位
2019-12-07 59 浏览
很久沒有去食火鍋。今日朋友約我去食火鍋。火鍋一定會有好多選擇。落好單,先調好個醬汁,乜都有隨便落餐廳地方寬闊,枱與枱之間唔會太逼,相當好。環境亦好有格調大大個銅煲係美顏湯底。烏雞,好似仲有花膠滑牛肉仲正過食肥牛,更有口感,更加正菇菌拼盤,用料十足,相當抵玩。牛栢葉,次次打邊爐都必定要點綜合肉丸,好吸引,有牛丸,有墨丸食火鍋,除咗丸,牛肉,蔬菜菇菌,更加重要嘅係海鮮,呢個貝殼,烚完超級肥美,又好鮮甜呢間餐廳打邊爐,真係一流,遲下再嚟食,遲下其他野食
很久沒有去食火鍋
今日朋友約我去食火鍋
火鍋一定會有好多選擇。
落好單,先調好個醬汁,乜都有隨便落
餐廳地方寬闊,枱與枱之間唔會太逼,相當好。環境亦好有格調
大大個銅煲係美顏湯底。
烏雞,好似仲有花膠
滑牛肉仲正過食肥牛,更有口感,更加正
菇菌拼盤,用料十足,相當抵玩。
牛栢葉,次次打邊爐都必定要點
綜合肉丸,好吸引,有牛丸,有墨丸

呢間餐廳打邊爐,真係一流,遲下再嚟食,遲下其他野食
  • 金牌手工丸
  • 滋補花膠白鳳美人鍋
【入冬必食🍲 養顏美人雞湯鍋 配雪花牛頸脊 】本色鍋品料理 | 北角 雖然夏天熱辣辣都成日打邊爐,但係呢幾日開始凍 打邊爐特別正呀~ 前身為火鍋本色 格調都好相似, 舒適私隱度不錯!冬天特別乾燥,所以叫咗個人氣嘅美人鍋 滋潤一下!1⃣美人鍋 $298女生好需要養顏,打邊爐 都不忘護膚!全隻烏雞加入花膠/淮山/黨參等材料,飲落充滿膠質 濃濃嘅雞湯!無味精 湯底足料 大大條花膠 有6-7條!淥食物前飲咗兩大碗!先落菜同金菇,吸收晒湯汁 !2⃣牛頸脊 $208牛肉雪花平均分佈,煮到67成熟 入口嫩滑 牛味濃郁! 3⃣西班牙豬脊肉$198豬肉肥瘦平均,肉味香濃!雖然食起來無五花腩咁有油脂香,但啖啖肉 好滋味!4⃣游水海蝦 $148打邊爐最鍾意食海鮮 吸收晒湯汁,今次的烏雞滋潤湯底 可以真係當湯飲 加埋海蝦之後 鮮味昇華! 海蝦用料新鮮,食落爽彈 蝦味濃郁!蝦頭超多膏~抵食! 5⃣油麥菜 $38火鍋本色出名用料上乘新鮮,連蔬菜都食得夠刁!油麥菜 食落嫩滑 無渣, 吸晒湯汁!🤣🤣6⃣即炸響鈴 $58本來無諗住叫,但見每枱都有碟,我都唔執輸!因為即叫即整 所以要等大概15分鐘!響鈴份量比平日的大件,上菜時候仲係
【入冬必食🍲 養顏美人雞湯鍋 配雪花牛頸脊 】
本色鍋品料理 | 北角

1⃣美人鍋 $298

2⃣牛頸脊 $208
牛肉雪花平均分佈,煮到67成熟 入口嫩滑 牛味濃郁!

3⃣西班牙豬脊肉$198

4⃣游水海蝦 $148

5⃣油麥菜 $38

6⃣即炸響鈴 $58
本來無諗住叫,但見每枱都有碟,我都唔執輸!因為即叫即整 所以要等大概15分鐘!響鈴份量比平日的大件,上菜時候仲係出煙熱辣辣!質感鬆脆,吸收湯汁無影響佢嘅鬆脆度!而且炸過之後依然好
香腐竹嘅味道!相比平日現成的,無油益味!食多幾件都唔膩!

*溫馨提示 醬料每位$18,茶錢$8位
2019-12-01
2019-12-03 65 浏览
As the weather getting cold is time to have a hot pot with my friends. We chosen the beauty soup base which was so delicious. There was a black chicken as well as many precious Chinese herb in the soup. We have ordered Taiwan abalones, Japanese pork, beef and some seafood balls. I was impressed by how fresh the seafood were, I really enjoyed the dinner.
Beauty  soup
Beef  shoulder
Pork
Beauty  soup
Pork
  • 美國牛頸脊
2019-12-02 55 浏览
花膠含豐富的天然膠原蛋白,是女性養顏美容的聖品,男朋友知道我喜歡進補,所以一知道這家火鍋店新開便嚷着要說要帶我來!我們周五晚上來到,雖然位置在幽靜的住宅區,不過只是七時多已座無虛席!期待已久的美顏花膠湯一端到桌面上已經忍不住要馬上品嚐原味湯頭!果然名不虛傳,味道鮮香濃郁,加上烏雞精心炮製,只輕輕淺嘗一口,就知道沒有添加味精,非常滿意。火鍋飽肚之選當然非丸子莫屬,本色丸子都是新鮮手打的,共有四款不同口味:芝士鮮蝦丸、鮮牛丸、豚肉丸以及黑松露丸,各有特色!特別想提及味道不會太鹹,非常適合我的口味。眼見牛魔王拼盤幾乎是每桌必點,所以決定一試。從圖中可見, 每片牛肉切有一定的厚度,油脂分布平均,至於質感方面一定是牛頸脊比較軟腍,肉味非常濃郁!由於黑牛柏葉不常見,所以我們亦毫不猶豫點了來品嚐! 細膩的刀工把黑柏葉切得很薄,輕輕用熱水灼熟即可入口,而且口感非常香脆!整體來說,我和友人都給予本色很高的評價,尤其是手工丸是必點菜色,太好吃了!喜歡火鍋的朋友千萬別錯過喔!

特別想提及味道不會太鹹,非常適合我的口味。

由於黑牛柏葉不常見,所以我們亦毫不猶豫點了來品嚐!