2024-11-25
香港其中一間預約困難嘅私房菜 今次好幸運因為朋友排嘅waiting list有房 先可以skip咗排到2年後嘅booking所有菜式都非常instagram-able. 老闆娘都好有心 每道菜式都會入房介紹煮法同埋recommend食嘅次序因為waiting list一定要坐房 所以都要12人以上先食到 $1190/位 我哋唔夠12人 餐廳都好貼 多咗嘅食物(1人份) 用唔同餐盒分開包 - 做到乾濕分離 到咗第二日食都仲保留到個味道+賣相 🍴芥末麻香花膠 老闆用咗好多心機研究每樣菜式+source食材 花膠超級大份- 有手掌咁長 wasabi嘅味道啱啱好 好入味 花膠都處理得好好 唔”un” 💯🍴冰鎮南非鮑魚個plating好架勢 個個都嘩一聲 鮑魚都處理得好好👍🏼🔥桂花火方鍋巴好甜嘅蓮子+火腿 呢個菜式最令我surprise係第二日食個鍋巴仲係脆!唔知點做🍻🍈哈密瓜爵士湯 老闆用咗16個鐘頭燉好足料 響螺頭 花膠 金華火腿 老雞 仲有哈密瓜🍈好甜 好甜 但唔係調味/味精 而係真材實料嘅甜 老一輩一定好鐘意🦀賽螃蟹粉法包滿滿一大盤蟹粉 法包都有3款 原味-牛油 / 單面蒜蓉牛油 / 雙
🍴芥末麻香花膠
🍈哈密瓜爵士湯
老闆用咗16個鐘頭燉
好足料 響螺頭 花膠 金華火腿 老雞 仲有哈密瓜🍈
🦀賽螃蟹粉法包
滿滿一大盤蟹粉 法包都有3款 原味-牛油 / 單面蒜蓉牛油 / 雙面蒜蓉牛油
個人覺得原味最好 食到蟹粉個原汁原味 啖啖蟹肉 好正🤤🤤🤤
到最後係一定食唔晒要打包