2017-04-24 717 浏览
以前曾經在觀塘返工,覺得觀塘人多車多,午飯時更加是人多到動彈不得... ...所以沒有必要,我都很少去觀塘。在觀塘上班的好友說近日觀塘有間新開雞煲,叫我一起來試試,本來我已經喜歡吃雞煲,再加上叫「火焰雞煲」,感覺更有趣,於是立即約!餐廳位置好方便,在觀塘廣場附近,步行5分鐘便到地鐵站呢!餐廳地方寬敞,有很多位,也許是平日夜晚,人數不算多,不用等位超正呢!坐下一看,價錢很公道吧! $168/一位,點心+雞煲+火鍋+任飲,加多$48/一位,可添加海鮮拼盤。點心拼盤是兩款粉果,味道不錯,皮不會太厚,而且咬苟煙韌又軟熟,不過因為我主力想吃雞煲,所以還是十分集中期待雞煲出現火焰雞煲登場! 我們選了奇味雞煲,因為覺我奇味是每間餐廳廚師調配的獨特味道,值得一試。雞煲來到之後,侍應倒拿一杯酒過來點火,然後將著火的酒倒入雞煲裡! 火光熊熊,好香酒味又好美啊!一看便覺得惹味吧! 這就是奇味的威力!雞肉夠滑,肉香微辣,帶有酒香,好惹味,好正!未吃雞煲時想吃雞,吃了雞煲又急不及待想快點吃完吃火鍋(哈)每位加$48便可以吃一盤海鮮拼盤,有帶子、蠔、青口、蜆,正!帶子好大隻啊!蠔也漲卜卜,大大粒,很鮮味!其他火鍋

餐廳位置好方便,在觀塘廣場附近,步行5分鐘便到地鐵站呢!
坐下一看,價錢很公道吧!
奇味火焰雞煲
火焰雞煲登場!
一看便覺得惹味吧! 這就是奇味的威力!
雞肉夠滑,肉香微辣,帶有酒香,好惹味,好正!
未吃雞煲時想吃雞,吃了雞煲又急不及待想快點吃完吃火鍋(哈)
帶子好大隻啊!
海鮮火鍋料
蠔也漲卜卜,大大粒,很鮮味!
火鍋料
其他火鍋料,好像肥牛、菜、丸類等都不錯,不過不失
最令我驚喜是飲品類,選擇多,還有健康工房的竹蔗茅根海底椰,可以清熱解渴,正!整體來說,這裡也很得我歡心,也很適合喜歡雞煲火鍋的朋友呢!順帶一提,洗手間很乾淨(我最重視的一PART)以這個實惠的價錢,吃到這麼多種不同食物,物超所值啊!
調味料
2017-03-22
奇味火焰雞煲
平時去觀塘工廈shopping 完畢之後都會在工廈裏的食店醫肚, 但今次有多幾個友人一起, 當然想坐得舒服D, 所以見到駱駝漆旁有間酒樓就諗住叫小菜食. 但友人見到有得食任食火鍋又話想食, 好啦, 幾條友仔食火鍋會過癮D, 好, 去攞野飲同醬油先. 我地叫了個火焰雞煲套餐, 加雜錦併盤, 任食火鍋, 海鮮拼盤都係HKD246一位, 先來個點心, 蝦餃及菜肉餃, 味道不錯. 我地個秘製火焰雞煲來啦, 我們就揀了奇味雞煲, 奇味是指佢秘製醬汁, 帶點辣又鮮香味的奇味雞煲, 加上火紅紅的花綢酒來煮, 入味野味非常, 而且酒精味散後雞就吸了花綢的香味, 令雞的味道更出. 食完雞就來雜錦拼盤, 但每人的份量就不算多, 只是每人一件的量, 不過味道不錯 而海鮮拼盤整體也是新鮮. 好啦, 我們都係叫多D 任食類, 而且他們的任食丸類種類多之餘都好特別及美味呢~

而海鮮拼盤整體也是新鮮.

2017-04-05
  • 奇味雞煲
2017-04-22 156 浏览
跟3位朋友一起打完波又餓又攰,是時候找東西吃因為其中一位朋友是黑洞所以我們最希望找到任飲任食放題雖然觀塘有很多東西吃但是我們找了很多間都沒有位置我們真的又餓又攰了當抬頭一望,看到這間新的東煲西炒很吸引呀,當然看到知客姐姐她說有位置不用等位我們完全不用考慮😂每位$168很超值呀侍應哥哥很周到提醒我們雞煲前有點心吃(忘記了拍照呀)然後侍應哥哥幫我們下單,送上雞煲味道不過不失雖然雞肉有少少"鞋"但勝在很野味其實我個人不太喜歡雞煲的因為太油膩食完我有可能會肚子痛的幸好這次沒有發生😂吃完雞煲,便加水火鍋侍應哥哥送上預先設定的火鍋配料有很多款式,也很新鮮因為跟這班朋友一起我連拍照都忘記了整體這間是不錯的地方很乾淨,跟其他酒樓不一樣價錢方面算性價比很高的下次打完波可以再考慮這間的😊
跟3位朋友一起打完波
又餓又攰,是時候找東西吃

因為其中一位朋友是黑洞
所以我們最希望找到任飲任食放題
雖然觀塘有很多東西吃
但是我們找了很多間都沒有位置
我們真的又餓又攰了

當抬頭一望,看到這間新的東煲西炒
很吸引呀,當然看到知客姐姐
她說有位置不用等位
我們完全不用考慮😂
每位$168
很超值呀

侍應哥哥很周到
提醒我們雞煲前有點心吃
(忘記了拍照呀)
然後侍應哥哥幫我們下單,送上雞煲
味道不過不失
雖然雞肉有少少"鞋"
但勝在很野味

其實我個人不太喜歡雞煲
因為太油膩
食完我有可能會肚子痛的
幸好這次沒有發生😂

吃完雞煲,便加水火鍋
侍應哥哥送上預先設定的火鍋配料
有很多款式,也很新鮮
因為跟這班朋友一起
我連拍照都忘記了

整體這間是不錯的
地方很乾淨,跟其他酒樓不一樣
價錢方面算性價比很高的
下次打完波可以再考慮這間的
😊
2017-04-21 2859 浏览
雞煲熱潮方興未艾,各大酒樓食肆、街坊小館依然常見它的蹤影。久末見面的朋友是雞煲迷,他說這裡剛推出一個任飲任食的火焰雞煲套餐,非常抵食。食肆就位於這幢大廈的一樓。或許時間尚早,人客並不很多。這家的雞煲共有五款味道可供選擇,分別是甜、酸、苦、辣和奇味,最後我們還是選擇了微辣;始終雞煲都是要帶點辣才過癮的。套餐另送點心併盤(每人一粒餃),如叧加$48/每位,更可享有海鮮併盤一客。醬料採自助形式,朋友喜歡吃辣,指天椒必不可少。飲品也有多種選擇,相信不難找到自己喜歡的味道。點心併盤,廚師按人數隨機出點心,每人一件(今次是鮮蝦菜肉餃和潮州粉果),皮薄餡靚,又剛剛蒸好,不錯吃。侍應趁雞煲未上,先擺上一小杯烈酒和一個點火器,定然是作惹火之用吧?雞煲甫被放下,侍應便放酒點火,隨即便生出橙、藍色的焰火;香味四溢,吃之前先來點視覺及嗅覺的刺激,倒也不錯。熱辣惹味的雞肉倒也嫩滑,而且分量非常多,兩個人吃也頗有難度。吃得七七八八,侍應替我們注水入鍋;開始另一Part的火鍋之旅。套餐包一個雜錦併盤,內有手打鮮蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、農家鮮菜籃、爆汁牛筋丸、中山脆肉鯇魚、安格斯肥牛和自家製餃子。因我們不吃牛肉,侍應特
雞煲熱潮方興未艾,各大酒樓食肆、街坊小館依然常見它的蹤影。

食肆就位於這幢大廈的一樓。
或許時間尚早,人客並不很多。
醬料採自助形式,朋友喜歡吃辣,指天椒必不可少。
醬料
飲品也有多種選擇,相信不難找到自己喜歡的味道。
飲品
點心併盤
侍應雞煲未上,先擺上一小杯烈酒和一個點火器,定然是作惹火之用吧?
雞煲

因我們不吃牛肉,侍應特意將之改為豚肉,細心之餘亦不致造成浪費。
雜錦併盤
食材每樣兩粒,唔夠飽還可以再點其它火鍋配料,大胃王大可放心,一定食得你飽。
而我自己比較喜歡手打墨魚丸,墨魚味濃郁彈牙;豬肉片雖然肥瘦不均,肉味卻不錯。農家鮮菜籃,食得肉多,怎也要吃點菜平衡一下吧。
海鮮併盤有大花甲、流浮山生蠔、青口和扇貝。
海鮮併盤
大大隻的鮮扇貝,肉厚鮮甜;不要看花甲比較上細隻,其實鮮味往往比大的更加吸引。
扇貝
青口
正吃得興起,抬頭一望,竟已坐無虛席;有興趣一試的朋友,真是要早一點來了。
任飲任食且不限時,連加一及海鮮併盤,總數也不用$500,真是非常超值。
2017-04-08
點心併盤
雞煲
雜錦併盤
扇貝
青口
2017-04-18 2651 浏览
近日工作異常忙碌,而且更含不少鎖碎事項,令我心思無暇細密,多次看錯或漏了一些小事情,就是今晚的晚餐亦不例外,變得不夠精彩! 來到新開的東煲西炒,因為之前有朋友提過這兒主打的火焰雞煲,聽來有特色,可惜原來需要自己要求加法國干邑方有火焰表演,員工沒有介紹,我們亦忙於傾談,未有仔細查詢之下便忽略了! 中式酒家格局。 祕製火焰雞煲有五款選擇,甜酸苦辣及奇味,分別以蜜糖及菠蘿、酸菜、苦瓜或秘製醬汁調味,奇味以獨特醬汁醃味應該最有特色的,服務員告知味道有少許辣,可惜就是同伴不嚐辣,我只好選甜的。 火鍋食品可以無限追加,基本的都有,但選擇不算很豐富。 先以每人一粒點心開始,我吃了菜餃,皮是煙韌,餡料味道亦好。 雞煲即點即做,十分鐘左右到,服務員放下雞煲在爐上便離開,我們不知如何是好,需要開爐麼?追問下,答案是已經煮熟,可以即食,所以我們沒有著爐。 以蜜糖菠蘿調味,效果不錯,濃郁醬汁中甜味較特出,而且適中不過火,連帶菠蘿青紅辣及洋蔥等配料亦帶甜,菠蘿微酸亦醒胃,雞件細細但份量足,肉質有彈性,開心吃到並非打針勁肥大的腍雞,水準都不俗。 加$40/位配上海鮮拼盤及一份火鍋配料,基本的水準,不過不失。

中式酒家格局。

火鍋食品可以無限追加,基本的都有,但選擇不算很豐富。

點心
菜餃
先以每人一粒點心開始,我吃了菜餃,皮是煙韌,餡料味道亦好。

海鮮拼盤
火鍋配料

追加一些肉,薄切但大片。

調味料亦只有基本選擇。

飲料任取。

新張有優惠。

雞煲惹味好吃,但如果服務員能殷勤一點多加解釋,我們該真正嚐到火焰雞煲

我剛開了個 Facebook 專頁,打算分享飲食、旅遊及生活心得,因為人面唔夠廣,暫時無咪人氣,請多多幫忙,支持小妹俾個 like 呀!

2017-04-07
2017-04-17 135 浏览
17/4, 4人食奇味雞煲+什錦火鍋任食,飲品任飲(有汽水,果汁及清熱飲品,啤酒除外)。頭盤點心是蒸粉果,味道OK,皮滑不粉。雞㷛份量OK,每人有幾舊,差不多半隻雞吧!雞肉滑,但沒什麼雞味,醬汁濃香,微辣。其他火鍋料質素OK,但款式很少,多素少葷,夠健康,哈哈!全程主攻肥牛,多數切得太厚,質素一般,其他配料沒什麼特別。侍應態度很好,有笑容,有禮貌,夠主動,可能客人不多,只有半滿。可惜沒啤酒任飲。埋單783.2。
埋單783.2。
2017-04-13 124 浏览
今日同屋企人去食雞煲,而依度既雞煲設有火鍋配料同飲品供任飲任食,價錢經濟又實惠。依度既雞煲有幾種口味供選擇,而我就揀左奇味雞煲黎食。奇味雞煲:雞煲可以另外要求加法國干邑酒去煮。而放低雞煲之後,待應亦都拎左杯干邑酒出黎幫我地加係雞煲入面一齊炒,落左干邑成個雞煲即刻火光紅紅,未食已經嗅到陣陣既香味。雞肉既口感好鮮嫩,再加上有少少微辣,非常野味。食完雞煲之後,侍應亦幫我地加湯食鍋。肥牛:肥牛煮完好軟熟,牛味濃郁。手打墨魚丸/蝦丸/鯪魚丸:各類丸好新鮮,而且口感食落去好彈牙爽口,各有特式,正!爆汁牛筋丸:口感彈牙之餘,仲有好香濃既牛味,而且咬落去仲有汁爆出黎,正!自家製餃子:餃子皮薄,餡料味道夠濃郁,都算幾好味。脆肉鯇魚:鯇魚肉質鮮嫩仲好滑添。鮮菜籃:入面有小白菜、生菜、娃娃菜、冬菇同粟米,各菜類都好新鮮。豚肉片:豬肉片有淡淡既豚肉味,索左湯底既味道,唔洗點醬料都好入味。羊肉片:薄薄一片酌一酌好快就熟,食落去仲有淡淡既羊羶味,好味。
依度既雞煲有幾種口味供選擇,而我就揀左奇味雞煲黎食。
奇味雞煲雞煲可以另外要求加法國干邑酒去煮。而放低雞煲之後,待應亦都拎左杯干邑酒出黎幫我地加係雞煲入面一齊炒,落左干邑成個雞煲即刻火光紅紅,未食已經嗅到陣陣既香味。雞肉既口感好鮮嫩,再加上有少少微辣,非常野味。
食完雞煲之後,侍應亦幫我地加湯食鍋。
肥牛:肥牛煮完好軟熟,牛味濃郁。

自家製餃子:餃子皮薄,餡料味道夠濃郁,都算幾好味。
脆肉鯇魚:鯇魚肉質鮮嫩仲好滑添。
2017-04-08 1732 浏览
爸爸不常在香港,因為時常出外到處工作,難得今天他回家,所以我們一家出外吃飯,他很喜愛吃雞煲和燒烤,每逢他回來都會二選其一到外面的餐廳吃頓豐盛晚餐。今天去了這家雞煲專門店任飲任食,幸好在觀塘站附近只是步行幾分鐘到了餐廳已見全場幾乎滿座,而且格局有點像酒樓擺法,剛好有桌子不用等候,一坐下事不宜遲先選了雞煲味道和點吃完雞煲後的火鍋配料首先送上點心拼盤,分別是糕點和粉果,粉果餡料挺多的,而且又夠入味,咬一口外皮煙韌且又夠軟熟,而糕點就有少許略甜,如減少甜味相信更容易入口雞煲亦有分為甜、酸、苦、辣和奇味,因爲我們不知四種味道會否奇怪,所以保險地選了奇味雞煲,即是平常雞煲的味道,等了一回就送到,店員把煲放上電陶爐上再加熱,然後再將酒用火槍在杯中燃點,最後淋在雞件上,火光紅紅,讓我們驚嘆不已雖然這裡只有半隻雞,但每件雞肉都很大件,肉質不太乾身,入口帶著微微的酒香和少許辣味,惹味十足吃完雞煲後就可吃火鍋了另外先送雜錦火鍋拼盤,當中包括有手打丸、牛筋丸、鮮菜籃、脆肉鯇魚、安格斯肥牛和自家製餃子等配料手打丸粒粒口感彈牙,而且吃得出新鮮材料。脆肉鯇魚亦很重魚味又無腥味,肉質爽脆可口。最驚喜的是任食中竟有安格

吃完雞煲後就可吃火鍋
手打丸粒粒口感彈牙,而且吃得出新鮮材料。脆肉鯇魚亦很重魚味又無腥味,肉質爽脆可口。最驚喜的是任食中竟有安格斯肥牛,吃起來相當重牛肉味,脂肪分怖適中。餃子皮薄餡多,但味道略淡,沾少許醬油吃就剛剛好了。牛筋丸大粒且一咬就湧出肉汁,牛味濃郁,我挺喜歡的
另外我們每位追加了精選海鮮拼盤,當中有四款不同種類的海鮮,一送到上桌賣相有氣勢,流浮山生蠔超級大隻,稱得上為巨蠔,灼一會也不會縮得太小,入口鮮甜帶微微的蠔味,帆立貝也是巨型尺寸,吃起來嫩脆兩存帶鮮味,另外還有青口和大花甲
吃不夠還可追加其他近三十多種配料,最後忍不住再加了安格斯肥牛和生麵、米粉
的確比其他任食火鍋更有誠意,而且飲品是任飲,當中除了汽水,還有其他涼茶和無汽飲品,所以我挺欣賞這裡會供應其他不同飲品讓客人選擇,服務是不錯的,但人手方面如可增派多點人就更好
雞煲不再單一只有濃烈、爆辣,吃完會爆瘡的不成文結果,只因找到一間聲稱是分別帶出有如人生的「甜」、「酸」、「苦」、「辣」及「奇」味的五味雞煲。 吃過雞煲後更可以加湯,兼打邊爐,任飲任吃都是每位 $ 168,新張期內無限時 ! 地點是在觀塘的駱駝漆中心 1 樓,行過路過都會被搶眼的明黃色廣告吸引而留意著。任飲任吃 火焰 雞煲套餐 每位 $ 168,包括一款雞煲、點心拼盤、火鍋雜錦拼盤、任吃的多款火鍋配料 及 任飲的飲品;茶芥每位 $ 10,另收取加一服務費。任飲的飲品中除了有一般的罐裝汽水、啤酒外,竟然連「健康工房」系列都有,在任點任吃喝的界別裏算是有驚喜吧 !在等待雞煲上檯時,店員帶來了這籠點心拼盤,她告訴我們雞煲是即落單即炒,所需等待時間為大約十多分鐘,因此現在送上點心拼盤給我們邊吃邊等,點心是每位一至兩款不同口味的蒸餃,通常是粉果及菜苗餃,但有時也會因應點心師傅的考量而作出粒數及款式的改變。 當晚的粉果及菜苗餃都有晶瑩剔透的外皮,可以清楚易見餃餡的豐富,入口是軟糯中見彈牙,餃餡的味道也不馬虎。點選了「甜味雞煲」,店員的介紹是說雞件與配料放在煲裏炒開後,最後加入蜜糖翻炒,配料都是以顏色

茶芥每位 $ 10,另收取加一服務費。

點選了「甜味雞煲」,店員的介紹是說雞件與配料放在煲裏炒開後,最後加入蜜糖翻炒,配料都是以顏色多彩奪目的食材為主,例如是罐頭菠蘿片、紅黃波椒、紫洋蔥等等。
為增強視覺及風味的效果,不同口味的雞煲是會配搭一款酒,務求拉出漂亮的火焰,「甜味雞煲」會配搭 玫瑰露酒。

『 熊熊聖火,憐我苦痛多 ...... 』
襯著酒精還沒消散,店員幫忙把雞煲內的食物左翻右炒一番。
兩位的雞量是半隻,採用皮薄肉厚的三黃雞,雞件及配料在煲內翻炒時都沾滿蜜糖,慢慢吃的時候也要時常留意熱煲內的食物情況,火要調細一點也要不時把煲內食物翻炒,因為熱力會把食物上的蜜糖燒焦,若然時間能控制得恰當更可以吃到入口甜脆又帶微焦,恍如蜜糖烤雞一樣。
吃過雞煲,可要求店員加湯為打邊爐作準備。
$ 168 套餐也有為無海鮮不歡的朋友著想,他們可選擇額外每位加 $ 48,追加精選海鮮拼盤,包括有 新鮮大花甲、本地流浮山生蠔、扇貝及青口。

套餐裏包一份火鍋雜錦拼盤,當中一部份的火鍋配料是可以在任吃的多款火鍋配料裏找得到;不可以任吃的配料有 : 手打鮮蝦丸、手打墨魚丸、中山脆肉鯇魚、安格斯肥牛、自家製蝦肉餡餃子。

農家鮮菜籃內的蔬菜與金菇、冬菇,摸上手是不霉不爛,品質相當好。
多款火鍋配料是任吃的,要吃甚麼只需要劃剔在點餐紙上便行。
任吃配料裏的美國優質肥牛,肥瘦參半,柔軟美味。
雜錦拼盤裏的中山脆肉鯇魚的肉質爽實脆口,咀嚼時能嚐出魚肉清甜,沒有泥味。
海鮮拼盤內的四款海鮮,個人較喜愛扇貝及青口,稍有不慎這兩款海鮮是較為容易煮過火至肉柴,幸而它們的本質是不錯,吃出鮮味及無渣。
任吃的羊肉片及豚肉片,刨成薄片,只需多灼數秒便可以吃,羊肉片有羊味香,豚肉片沒有豚臭味,兩肉肉質是還可以的。
其餘任吃配料都是大路貨式,不過品質卻一點也不馬虎,例如冷凍丸丸 ......

黃色丸是芋泥果,一咬會爆出芋泥,味道是有點甜及重芋香;麻辣鱈魚包的肉碎內餡是重麻香但少辣味,丸的本身是軟滑兼爽彈,咬爆開時好有口感,必食!
黃沙豬膶片能吃出有使用薑酒醃過,灼熟後是不會韌,爽滑質感是坊間少遇見。
平均每位 $ 250 便可以與親朋戚友共聚而吃喝足全晚,只因新張期內無限時 !

雞煲 與 打邊爐,現已兩者兼得,回味無窮。

味道 4

環境 3

服務 3

衛生 4

抵食 4
2017-04-07 206 浏览
我們食的是火焰雞煲套~包括有點心、雞煲、金鍋拼盤、任食配料,另加了一人$48海鮮拼盤第一個特別之處就是,雞煲有五個味選,包括甜、酸、苦、辣、奇,不能吃辣,又不想太「奇」的我最後選了的是甜味。首先來的是點心,有兩款水晶餃,皮造得很薄很滑,值得一讚!一般火鍋有的調味也十分齊全~仲有仲有!!!非常加分的是有,而且是支裝,有點豪爽的說。(因為小編是超燥底,每次食雞煲BINLO都狂爆瘡)當然還有火鍋店必備的飲品雞煲到後,會有店員幫你來個火焰*V*做法是,把手中杯酒點火,然後一口氣倒入雞煲中,便成了火焰雞煲了~  如果問我與之前食過的雞煲比較,我覺得這裡的,適合本來飲食較為清淡一點的人(所以吃完,完全不會被雞煲味纏身。記得上一次吃,居然隔天還覺得自己全個人都是雞煲……)食得出有淡淡的甜,但小編認為甜味可以再加重~這個是火鍋拼盤~非常值得一提的是,全部!!,吃得出非常鮮味,完全不是一般包裝丸類的水準。這是海鮮拼盤(2人份)~包括了生蠔、青口、扇貝、蜆。海鮮的賣點也是新鮮!!但笨拙的小編實在不知道它們要煮多久LOL(如果有人來教教我便好了)來個合照:D連同能任食的配料,這餐雞煲是完全夠飽(任食有可能不

首先來的是點心,有兩款水晶餃,皮造得很薄很滑,值得一讚!
一般火鍋有的調味也十分齊全~
當然還有火鍋店必備的飲品

這個是火鍋拼盤~

來個合照:D
連同能任食的配料,這餐雞煲是完全夠飽(任食有可能不飽嗎?)

以下是小編對於「東煲西炒」的一點簡評

優:食材新鮮,最吸引是手打丸類和海鮮,也是很多一般雞煲店沒有的

另外,因為店鋪是酒樓式的,所以枱與枱之間有較闊的空位,雞煲味相對不會那麼密集,食畢後不會因為全身雞煲味,而在交通工具被人側目

超級多涼茶選擇

劣:雞煲的雞不夠入味(但可適合淡口味的人士),而且雞的肉也略少

店舖燈光略暗,感覺不夠精神
2017-04-06
  • 蝦丸
  • 牛丸
  • 海鮮
2017-04-05 176 浏览
見網上介紹官塘有間食雞煲嘅食店,我又好耐冇食,就膽粗粗去試下啦!$168一位,任食!3個人去食,個雞煲份量係得好少,我哋選擇奇味雞煲,話有少少辣,除了麻油味,我真的食不出任何味道!食物質素方面,沒有一款是啱食!唯有食丸食飽!好彩有烏冬,出前一丁任食,否則這個價錢係超級不值!汽水都係任飲!冇收醬油費,但每位要比$10茶錢!今晚如果要選一樣味道較好的話,我會話係個點心,每人有兩粒!個皮好薄!我相信唔會再有下次啦!
我相信唔會再有下次啦!
2017-04-05 184 浏览
天氣熱就快冇得打邊爐所以早兩日同朋友收工即刻去爭取時間打邊爐因為好怕天氣熱到時就覺得打邊爐會好熱好彩公司附近都有地方食雞煲火鍋依間東煲西炒,名字時常令我諗起一個電視節目成日經過但係就未黎過食,今次就可以試下任食火鍋都只係$168我地點左秘製火焰雞煲先食點心併盤再食雞分別係野菌餃同潮州粉果點心水晶皮超軟熟因為怕辣,揀左甜味雞煲店員在喺上面加法國干邑再點火燒,形成火焰效果雖然我哋係揀咗甜味但係佢都大少少辣,令到個雞煲好惹味成個雞煲二人份量都差唔多有半隻雞咁多所以食完雞煲都飽左一少半食完雞煲之後再另外啲職員加湯就準備打邊爐我地每位加$48要多個精選海鮮併盤分別有大花甲、流浮山生蠔、青口、鮮扇貝扇貝、生蠔都好大隻我哋預早放左啲海鮮落去所以可以令個雞煲帶點鮮味除咗任點之外,套餐仲包括火鍋雜錦併盤有手打鮮蝦丸、手打墨魚丸、手打鯪魚丸、農家鮮菜籃、爆汁牛筋丸、中山脆肉鯇魚、安格斯肥牛、自家製餃子其中安格斯肥牛同埋爆汁牛筋丸係我同朋友都特別欣賞肥牛肉質鮮嫩,一啲都唔韌牛筋丸食嘅時候要慢慢食,因為一咬入面嘅醬汁就會流出來食完拼盤之後,我哋覺得仲未夠喉,所以再點左芝心包、香菇貢丸、麻辣鱈魚包、美國精選肥牛
天氣熱就快冇得打邊爐
所以早兩日同朋友收工即刻去爭取時間打邊爐
因為好怕天氣熱到時就覺得打邊爐會好熱
好彩公司附近都有地方食雞煲火鍋
依間東煲西炒,名字時常令我諗起一個電視節目
成日經過但係就未黎過食,今次就可以試下
任食火鍋都只係$168

我地點左秘製火焰雞煲
先食點心併盤再食雞
分別係野菌餃同潮州粉果
點心水晶皮超軟熟
因為怕辣,揀左甜味雞煲
店員在喺上面加法國干邑
再點火燒,形成火焰效果
雖然我哋係揀咗甜味
但係佢都大少少辣,令到個雞煲好惹味
成個雞煲二人份量都差唔多有半隻雞咁多
所以食完雞煲都飽左一少半
食完雞煲之後再另外啲職員加湯就準備打邊爐
我地每位加$48要多個精選海鮮併盤
分別有大花甲、流浮山生蠔、青口、鮮扇貝
扇貝、生蠔都好大隻
我哋預早放左啲海鮮落去
所以可以令個雞煲帶點鮮味
除咗任點之外,套餐仲包括火鍋雜錦併盤
其中安格斯肥牛同埋爆汁牛筋丸係我同朋友都特別欣賞
肥牛肉質鮮嫩,一啲都唔韌
牛筋丸食嘅時候要慢慢食,因為一咬入面嘅醬汁就會流出來
食完拼盤之後,我哋覺得仲未夠喉,
所以再點左芝心包、香菇貢丸、麻辣鱈魚包、美國精選肥牛、脆皮芝士腸、炸枝竹
其中貢丸係極力推介,彈牙入味
依個之後都再有encore再點

整體平日黎講都幾多人食,以後放工後又多個地方食飯啦
2017-04-03
2017-04-04 248 浏览
朋友介紹觀塘新開雞煲任食火鍋!見到$168/位任食火鍋+雞煲,心想都是一般平價普通質素!首先見到飲料櫃的飲品不是平價野.雞煲還有甜,酸,苦,辣選!等待中送來一籠點心作前菜!選了酸菜雞煲,酸菜好惹味,雞肉漱滑+味道十足👍🏻食完雞煲便食火鍋,送來火鍋拼盆!肥牛,牛丸,貢丸,墨魚丸,脆肉皖,豬肝等都是高質素.不是將貨就價貨式!最後要贊的係侍應質素非常好,有耐性,招呼好好!咁高質素的食府一定要值得支持👍🏻
選了酸菜雞煲,酸菜好惹味,雞肉漱滑+味道十足👍🏻
最後要贊的係侍應質素非常好,有耐性,招呼好好!
咁高質素的食府一定要值得支持👍🏻
2017-03-23
  • 酸菜雞煲
2017-03-28 1720 浏览
雞煲就食得多, 但噴火既雞煲就得第一次食, 係朋友介紹呢間噴火雞煲, 就即管試試佢。 一坐底, 部長就介紹我地食火焰雞煲套餐, 喂, 係幾抵食, $168一位, 見佢咁平就再加錢加埋個海鮮併盤, 之後我地叫左個奇味雞煲, 部長推介我地加玫瑰露吊味, 話會香D, 但醉翁之意不在酒,  我地既目的就係要睇隻雞噴火, 所以吊唔吊到味唔緊要, 最緊要夠大火。頭盤先黎左個晶瑩剔透既水晶餃暖一暖胃, 之後就到主菜雞煲, 連埋個杯著左火既玫塊露, 一瀉而下, 果然沒有令到我失望, 燒到熊熊聲。 唔知係心理作用定咩,加左玫瑰露既雞,帶小小微辣,又真係幾香,肉質算鮮嫩,但記住較返個火細d, 唔係會好易燶,另外識食既一定會係呢個時候放埋金菇落去,索哂d汁,正呀!品嚐完咁正既雞煲,可以叫侍應加湯轉打邊爐,基本所有野都係任食,除左加錢既海鮮併盤,而最有驚喜莫過於碟肥牛,通常任食都唔預有靚肥牛,但係今次黎既肥牛無雪到硬轟轟,厚簿適中,色澤紅潤,算係中上級的肥牛,啱哂我呢個牛魔王。雖然湯底唔算太濃味,但勝在火煱配料夠新鮮,而海鮮併盤有大大隻生蠔同扇貝等海鮮,都算抵食。 總括黎講,呢餐任食雞煲火鍋係幾抵食,
雖然湯底唔算太濃味,但勝在火煱配料夠新鮮,而海鮮併盤有大大隻生蠔同扇貝等海鮮,都算抵食。 總括黎講,呢餐任食雞煲火鍋係幾抵食, 火煱配料新鮮 ,汽水任飲,啱哂好似我同朋友兩個人, 一路吹水一路慢慢嘆。
2017-03-24 1145 浏览
朋友住觀塘去搵佢食飯~放工時間唔洗等位又可以傾計傾得耐去左東煲西炒食招牌火焰雞煲地點都好方便,係駱駝漆中心1樓環境都幾大幾舒服~係一般既酒樓格局見到差唔多檯檯都點這個火焰雞煲套餐價錢唔貴仲好多野食點心併盤係粉果有4粒幾大粒~個皮都幾薄同埋好多餡夜晚都有點心食都幾驚喜火焰雞煲上檯啦~這個是重頭戲點解叫火焰雞煲?因為店員會拿著火槍在客人面前點火(好像睇表演一樣)個火都勁下上檯之後會等佢燒一陣個個都影相燒完之後d雞會有微焦,更加惹味上檯其實就已經熟晒食得架啦~內裡有好多調味,分別有大量的香蔥和莧,辣椒及洋蔥所以食落好惹味,味道好濃但食完都唔會覺得好渴個汁真係幾濃味而且雞既份量好多雞都幾大件,食落啖啖肉吸收左個醬汁既味道入去又唔會乾爭爭肉質都幾滑差唔多食完個雕煲之後就加湯打邊爐啦~不過d雞我地食唔晒店員幫我地放左上另一隻碟度先,唔會加左湯之後令d雞變淡,貼心!併盤好多野食呀除左個雞煲套餐本身包左既火鍋雜錦併盤之外我地仲加左每人hk$48加點精選海鮮併盤精選海鮮併盤內有扇貝、青口、蠔、蛤蜊海鮮的份量都好大件,而且都算新鮮食落都唔覺好腥火鍋併盤都好多款式有安格斯肥牛、餃子、脆肉鯇魚、牛筋丸、鯪魚丸
朋友住觀塘去搵佢食飯~

放工時間唔洗等位

又可以傾計傾得耐

去左東煲西炒食招牌火焰雞煲

地點都好方便,係駱駝漆中心1樓
環境都幾大幾舒服~
係一般既酒樓格局
見到差唔多檯檯都點這個火焰雞煲套餐
價錢唔貴仲好多野食
點心併盤係粉果
有4粒幾大粒~個皮都幾薄同埋好多餡

夜晚都有點心食都幾驚喜
火焰雞煲上檯啦~這個是重頭戲

點解叫火焰雞煲?

因為店員會拿著火槍在客人面前點火

(好像睇表演一樣)
個火都勁下
上檯之後會等佢燒一陣

個個都影相

燒完之後d雞會有微焦,更加惹味
火焰雞煲
上檯其實就已經熟晒食得架啦~
內裡有好多調味,分別有大量的香蔥和莧,辣椒及洋蔥

所以食落好惹味,味道好濃

但食完都唔會覺得好渴

個汁真係幾濃味

而且雞既份量好多
火焰雞煲
雞都幾大件,食落啖啖肉
吸收左個醬汁既味道入去

又唔會乾爭爭

肉質都幾滑
拼盤
差唔多食完個雕煲之後就加湯打邊爐啦~
不過d雞我地食唔晒

併盤好多野食呀

除左個雞煲套餐本身包左既火鍋雜錦併盤之外

我地仲加左每人hk$48加點精選海鮮併盤
海鮮併盤
精選海鮮併盤內有扇貝、青口、蠔、蛤蜊
精選海鮮併盤
海鮮的份量都好大件,而且都算新鮮
食落都唔覺好腥
火鍋併盤
火鍋併盤都好多款式

有安格斯肥牛、餃子、脆肉鯇魚、牛筋丸、鯪魚丸、墨魚丸、鮮蝦丸

種類好多

2個人這樣吃一吃都肚皮爆開了
鮮菜籃
還有大量蔬菜如金茹、冬茹、粟米、生菜、娃娃菜
最喜歡吃蔬菜了哈哈

這個價錢吃晚餐食到咁多野

真係超值!

而家平時食得DINNER都要成舊水啦~

而家200蚊度都食到飽到行唔到啦~

仲可以無限時間無限吹水

男仔去食應該更抵