2019-12-07 235 浏览
今晚去觀塘吃晚飯,想不到觀塘變天後,不少新住宅落成後,有這麼高檔的餐廳進駐。餐廳門口感覺很莊嚴,餐廳環境寧靜,選擇很多,可以吃壽司或鐵板燒,也提供不少套餐,我點了一份鐵板一人前。⭐️時令沙律首先是一小碟沙律菜,入口清爽新鮮。⭐️活龍蝦龍蝦肉已經一早煮好剝殼,啖啖肉,配搭龍蝦汁,好惹味。⭐️銀鱈魚兩塊銀鱈魚幾厚身,吃起來有魚的鮮味。⭐️A5日本宮崎和牛薄燒和牛我最愛,可以配鹽,但我覺得本身味道已經好夠。和牛薄燒肉汁豐沛,包著香蔥,香蔥好香,加上蒜片和麵包片,好飽。⭐️和牛炒飯炒得好香,細細碗,其實很多,不過和牛切得太細,其實不是很吃得出和牛的味道。⭐️湯龍蝦湯入口香淡,龍蝦味道突出,味道很好。⭐️甜品吃完甜品就完美,和菓子很精緻,很可愛。想不到還有雲尼拿雪糕,哈哈!

⭐️時令沙律
首先是一小碟沙律菜,入口清爽新鮮。

⭐️活龍蝦
龍蝦肉已經一早煮好剝殼,啖啖肉,配搭龍蝦汁,好惹味。

⭐️銀鱈魚
兩塊銀鱈魚幾厚身,吃起來有魚的鮮味。

⭐️A5日本宮崎和牛薄燒

⭐️和牛炒飯

⭐️湯

龍蝦湯入口香淡,龍蝦味道突出,味道很好。

⭐️甜品
甜品

吃完甜品就完美,和菓子很精緻,很可愛。

想不到還有雲尼拿雪糕,哈哈!

2019-12-07 224 浏览
個人認為,觀塘的餐廳雖多,但類型比較單一,跟主要做工商廈生意有關。見觀塘竟然有日式鐵板燒餐廳,立即要來試試。餐廳離地鐵站約10-15分鐘的路程,門面裝潢典雅,經過玄關進入餐廳,裡面有幾個用餐區域,坐在板前用餐,欣賞廚師的手藝。有幾種餐牌,可以單點菜式,也可以點廚師發板鐵板餐或壽司廚師發板。⭐️鐵板一人前$880不過我們坐的位置只看到壽司師傅的手藝,鐵板燒的過程我們是看不到的。▫️時令沙律有車厘茄和沙律菜,吃起來清爽開胃。之後端上一碟漬物,有青瓜、白蘿蔔等。▫️活龍蝦龍蝦肉飽滿,口感偏軟腍些,全靠龍蝦汁調味,要不然味道會淡一點。▫️銀雪魚銀雪魚很好吃,整整厚厚一片,雪白的魚肉入口香軟,吃得出魚的鮮甜。▫️A5日本宮崎和牛薄燒薄薄的牛肉包捲著青蔥和蒜片,牛肉的味道都給香蔥和蒜片搶去,有點美中不足,加上一片烤麵包,把牛汁也吃進去。▫️和牛炒飯這碗飯我頗喜歡,飯粒比較濕潤,我喜歡比較濕潤的炒飯。加入蔥粒、牛肉粒調味,味道惹味。▫️湯龍蝦湯入口香淡,暖一暖肚。▫️甜品甜品是日本年糕和菓子,日本年糕吃起來比蕨餅更韌一點,紮實一點。還有芝麻雪糕,結束這頓飯。

⭐️鐵板一人前$880

▫️時令沙律
有車厘茄和沙律菜,吃起來清爽開胃。

之後端上一碟漬物,有青瓜、白蘿蔔等。

▫️活龍蝦

▫️銀雪魚

▫️A5日本宮崎和牛薄燒

▫️和牛炒飯

▫️湯

龍蝦湯入口香淡,暖一暖肚。

▫️甜品
甜品

還有芝麻雪糕,結束這頓飯。

和牛炒飯
門面好低調的高質omakase😘❤️質素同價錢成正比!CP值好高呀!好耐冇去觀塘覓食啦,今次朋友帶左我黎新間的日式omakaese店。沿住海濱方向行,灰色門口一條細走廊,質感樸素,走入去卻有截然不同的高級感覺。我地好幸運可以坐吧枱同師傅近距離接觸,食omakase既精粹就係一齊傾計聽師傅介紹💕店內有包廂,私隱度好高,啱曬一大班朋友book房暢談呀。我地叫左2款omakase套餐share👭🍣神 omakase前菜,沙律,刺身6款,海膽丼,壽司5款,手卷,湯,甜品池魚,側面好似蓮藕的食物叫蓮芋,食落爽口清淡左口魚卷住梅子醬,酸甜的好吃石雕魚 間八 赤身 拖羅 牡丹蝦每種都各有特色,始終最愛都係拖羅,抗拒唔到個種肥美油脂的感覺🙈海膽丼細細碗,雖然海膽冇鋪滿全部白飯,望落去份量唔夠飽滿,不過味道鮮甜唔腥😋最簡單的食法,加少少wasabi已經好滿足。葱花拖羅蓉手卷師傅發板,幫我地揀左拖羅蓉手卷,知我地share食仲主動幫我地分一半添😊🍴鐵板 omakase前菜,時令沙律,活龍蝦,銀鱈魚,A5日本宮崎和牛薄燒,和牛炒飯,湯,甜品蟹肉蟹籽沙律,清新爽口的沙律菜,加上柚子汁,開胃一流。活龍蝦再加龍蝦醬
門面好低調的高質omakase😘❤️
質素同價錢成正比!CP值好高呀!

我地叫左2款omakase套餐share👭
🍣神 omakase
前菜,沙律,刺身6款,海膽丼,壽司5款,手卷,湯,甜品

池魚,側面好似蓮藕的食物叫蓮芋,食落爽口清淡

左口魚卷住梅子醬,酸甜的好吃

石雕魚 間八 赤身 拖羅 牡丹蝦

葱花拖羅蓉手卷

🍴鐵板 omakase

蟹肉蟹籽沙律,清新爽口的沙律菜,加上柚子汁,開胃一流。

活龍蝦再加龍蝦醬😋double滋味!好鍾意呢個擺碟,加左少少乾花好浪漫的感覺。

燒銀鱈魚的魚油好正😋魚皮邊煎得香脆,魚肉鮮嫩👍配菜的冬菇同南瓜燒得入味,同樣味道唔錯喔。

充滿油花的和牛薄片,包住滿滿的葱花同蒜片,一啖咬落去好正😍下面的多士吸左板神的名字,又可以索油,和牛連埋麵包一齊食無得頂。

龍蝦湯真才實料👍雖然食飯要有儀態,不過美食當前,都係用手拆龍蝦肉啦😋湯有鮮味,味道又唔會太咸

食埋個炒飯先叫完美的鐵板燒套餐😂炒飯粒粒分明,用上和牛粒炒香,加上少許葱粒,蘿蔔粒同蛋,望上去金黃色都已經知道正🍚

芝麻雪糕同抹茶雪糕🍦雪糕質地軟滑,食落口濃郁芝麻味散出👍

推介各位一試😉就黎聖誕節食好d獎勵自己呀嘛😜🥳
2019-12-05 78 浏览
呢間係位於觀塘的日本餐廳,聽朋友話佢嘅鐵板燒好出名,所以我今次抽空收工同朋友過來品嚐一下🤤今次嗌咗依個菜單,前菜係沙律,仲有刺身併盤,全部刺身都係日本直送,裡面包括有:活帶子刺身,面上面有d紫菜蓉,而白色果個係尾長調,紅色嗰塊係拖羅,依個係我最鍾意之一☺️,很新鮮又肥美,入口即溶另外有個帶子料理,日本北海道帆立貝加上木魚湯,冬菇同少量胡椒將帆立貝嘅鮮味再提升高一個層次最後仲有燒鯖魚,魚油香味很濃整體不錯!另外最期待的就係美國特級牛柳,見住廚師係度燒已經流晒口水🤤🥩牛柳唔會有油膩感,牛香味亦很重👍🏼之後再黎左碟牛肉炒飯,面頭上的蛋花同葱都證明了師父們刀法超凡,炒飯粒粒分明,裡面仲配合有大蝦ge新鮮蝦膏,混合了牛肉更加惹味,令每粒飯都沾有濃厚的香味,很有層次感😊最後仲有雪糕作為我們的飯後甜品,非常美滿的一餐飯😁服務很令人滿意,員工上菜時仲會有耐心地講解食材的來源,非常細心。下次會再黎✨
最後仲有燒鯖魚,魚油香味很濃整體不錯!

最後仲有雪糕作為我們的飯後甜品,非常美滿的一餐飯😁
刺身併盤
燒帆立貝
燒鯖魚
美國特級牛柳
2019-12-04 156 浏览
好耐冇食過鐵板燒,估唔到原來觀塘呢個位有鐵板燒食!😆首先就係時令沙律,沙律菜都非常新鮮,加埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃🌟跟住就梗係到主菜龍蝦出場,龍蝦嘅膏會用返嚟作烹調龍蝦之用,而龍蝦殼亦都會保留用嚟煲湯,一啲都唔浪費,龍蝦肉鮮味彈牙!🍤🍤🌟跟住就到銀鱈魚,我食魚嘅時候好怕食皮,但師傅悉心地將魚皮煎到香脆,冇咗嗰陣魚腥味,咁樣食真係幾特別🌟之後就到A5宮崎和牛薄燒,首先係將蔥炒香左,再用和牛片包住嚟食,加埋炸蒜真係好香,牛味好香但又唔會覺得油膩,因為底下有塊麵包給左多餘嘅油份🙈🌟跟住就係和牛炒飯,飯粒炒到金黃色,粒粒分明,唔會黐埋一舊舊。蛋花同蔥都切得好平均好幼細,師傅嘅刀工真係好犀利!係食嘅時候店員都會好詳細解釋每一道菜嘅製作,令大家更加清楚自己食緊啲乜,服務周到,真係唔錯!👍🏻👍🏻👍🏻
好耐冇食過鐵板燒,估唔到原來觀塘呢個位有鐵板燒食!😆

原隻龍蝦

A5宮崎和牛薄燒

蛋花同蔥都切得好平均好幼細,師傅嘅刀工真係好犀利!

2019-12-04 75 浏览
同老婆喺觀塘想食日本野,又想食廚師推介,搵到呢間餐廳!鐵板燒$980前菜及沙律先上前菜三味,有柚子大根,牛蒡,青瓜。另外仲有沙律,正好清味蕾,開胃一下。時令刺身五點超拖羅,間白,海鯁,帶子,深海池魚全部刺身都係新鮮運到,好多刺身係岀面都係食唔到,推介點評超拖羅,入口溶化,吞拿魚香係口內擴散,刺身質素非常高。店員亦好有心機講解品嘗的順序。日本香箔蟹我地食既係蟹身,已經拆哂肉,啖啖肉,好鮮甜,面頭仲有金箔,好高貴。日本仙台大蝦大隻過男士的手掌,師傅即場為我地燒,咬落好爽口,蝦味好濃好鮮甜。加拿大銀鱈魚真係好香滑。師傅的火喉都掌握得好好。金黃色,皮脆肉嫩,咬落去啲香香同香油係口到停留。推介!鹿兒島日牛薄燒我地叫左五成熟!牛包著大量的葱花,食落去牛肉既油脂好豐富,牛肉味好香濃!美國牛柳一樣係五成!口感軟軟的,入口慢慢溶化,牛味岀眾,質素非常好。食完牛仲有三款時令蔬菜去中和一下。牛肉炒飯功價十足,啲飯炒到一粒粒,乾身的,味道香濃十足,用既牛肉都好上盛!最後仲有焦糖多士同雪糕做甜品!
同老婆喺觀塘想食日本野,又想食廚師推介,搵到呢間餐廳!

鐵板燒$980

前菜及沙律

時令刺身五點

超拖羅,間白,海鯁,帶子,深海池魚

日本香箔蟹

最後仲有焦糖多士同雪糕做甜品
2019-12-04 64 浏览
這間位於觀塘低調的日本餐廳,裝潢很簡約,開左無耐又適逢紀念日所以就去慶祝❤日本餐廳除左食壽司及刺身之外仲有鐵板燒😍係我最愛。比目魚煎得外脆內軟,味道剛剛好能夠帶出魚的鮮味,魚肉好嫩滑又香口😋😋鵝肝多士鵝肝入口既溶而且好creamy,配上香脆的多士,質感豐富又美味🥰龍蝦湯龍蝦頭係湯內十分有睇頭,湯十分鮮甜美味,以海鮮一齊煲鮮甜可口👍🏻A5和牛薄切脂肪既牛肉去煎口感細滑,入口和牛既油份好香口美味,炒飯粒粒分明每粒飯都有蝦膏既油香,唔會太油膩💕最後仲有甜品雪糕,好美滿的晚餐🥰餐廳有三間房間可以做私人聚會是一個不錯的選擇!
這間位於觀塘低調的日本餐廳,裝潢很簡約,開左無耐又適逢紀念日所以就去慶祝❤日本餐廳除左食壽司刺身之外仲有鐵板燒😍係我最愛。

比目魚

鵝肝多士

龍蝦湯

A5和牛薄切

最後仲有甜品雪糕,好美滿的晚餐🥰

餐廳有三間房間可以做私人聚會是一個不錯的選擇!
2019-11-28 100 浏览
小妹身為日本控,對有質素的日本餐廳自然特別留意,這晚就跟好友去了觀塘一家評語不俗的日本鐵板料理餐廳一試。我們點的時令套餐我們被安排坐在可以看到師傳親手處理刺身食材的位置,師傳邊切刺身邊向我們講解每種魚類的特色,讓我們邊吃也邊長知識這款是鯖魚,魚油香味尤重,入口好一陣子仍有餘韻鰤魚,肥美版的油甘魚,魚肉質感實在而味濃鰹魚,呑拿魚的近親,撘配的有薑蔥、蒜片和蒜蓉豉油。小妹就最喜歡與蒜片一起吃,兩種口感交疊,加上蒜香味,十分好吃日本香箱蟹師傅說這種蟹是松葉蟹的媽媽,很罕有,因保育的關係,每年的供應只有一個月,名字的由來就因似寶箱一般,打開來是撲鼻的香氣,內𥚃如獲至寶一樣。師傅說不管是蟹肉和籽分開吃或混著吃也同樣好吃日本仙台大蝦光看賣相就已經垂涎三尺吃下去,大蝦非常鮮甜爽口,蝦烤得也太香了吧鹿兒島日牛薄燒美國牛柳日牛薄燒富有牛香味,裏面裹著蒜片和香蔥粒,惹味非常加拿大銀鱈魚烹調得剛剛好,肉質依然嫩滑牛肉炒飯醬油均勻地包裹着每顆飯粒,炒飯粒粒分明而香口是日甜品雪糕配脆多士

我們點的時令套餐

這款是鯖魚,魚油香味尤重,入口好一陣子仍有餘韻
鰤魚,肥美版的油甘魚,魚肉質感實在而味濃
光看賣相就已經垂涎三尺
吃下去,大蝦非常鮮甜爽口,蝦烤得也太香了吧
美國牛柳
日牛薄燒富有牛香味,裏面裹著蒜片和香蔥粒,惹味非常
加拿大銀鱈魚
烹調得剛剛好,肉質依然嫩滑
牛肉炒飯
醬油均勻地包裹着每顆飯粒,炒飯粒粒分明而香口
是日甜品
雪糕配脆多士
2019-11-23 95 浏览
難得星期五晚上約到閨蜜出街,一早決定要食好啲!今次我哋唔使出尖沙咀銅鑼灣,竟然喺觀塘都有咁高質嘅omakase食完沙律,師傅就會係你面前準備個款刺身,全部刺身都係日本直送㗎 !呢款刺身我都係第一次見,原來叫赤矢柄!跟住有好新鮮嘅帆立貝,呢款係加咗綠茶鹽,味道好夾,唔使點醬油都得靖魚刺身,入口有油香,口感比較實淨啲鰤魚刺身,我都係第一次食,原來係肥版嘅油甘魚,魚味比較濃最後一款係鰹魚刺身,加咗蒜片同薑蔥蓉,微微燒過,感覺幾香口食完刺身,就到食香箱蟹蓋喇!一絲絲蟹肉加埋蟹膏,可唔可以食多十個鐵板燒仙台大蝦,好大份,蝦肉好彈牙,配埋個汁食,好香口!燒銀鱈魚,表面燒得脆身,入面好有油香!食完咁多海鮮,到食牛喇!有鹿兒島薄燒牛,好有油香,肉味好濃,入面夾住啲蒜片,回味無窮仲有鐵板燒牛柳粒,牛味濃,不過我都係鍾意上面個薄燒牛多啲牛肉炒飯,雖然已經好飽,但呢個炒飯我都食晒成碗,因為炒得好靚,夠乾身又香口最後當然仲有甜品啦,有蜜糖吐司配雪糕,一冷一熱,感覺好滿足呢餐鐵板燒omakase無得彈仲要唔使出尖沙咀同人迫,實在太啱我喇

靖魚刺身,入口有油香,口感比較實淨啲

鰤魚刺身,我都係第一次食,原來係肥版嘅油甘魚,魚味比較濃

最後一款係鰹魚刺身,加咗蒜片同薑蔥蓉,微微燒過,感覺幾香口

鐵板燒仙台大蝦,好大份,蝦肉好彈牙,配埋個汁食,好香口!

燒銀鱈魚,表面燒得脆身,入面好有油香!

仲有鐵板燒牛柳粒,牛味濃,不過我都係鍾意上面個薄燒牛多啲

最後當然仲有甜品啦,有蜜糖吐司配雪糕,一冷一熱,感覺好滿足

呢餐鐵板燒omakase無得彈
仲要唔使出尖沙咀同人迫,實在太啱我喇
2019-11-22 89 浏览
閨蜜今晚帶我去左間隱世鉄板燒餐廳,坐落於觀塘工業區,但係無論門面定內裡裝修都係高級日式風格😍呢度主要食set, 有omakse同鉄板燒,我地就選擇左鉄板二人前✌️前菜係三小碟🤤分別係蕃茄、日本大閘蟹、鮟鱇魚肝。而家大閘蟹當造,啲膏好香濃!鮟鱇魚肝原本驚會好腥,點知一啲都無😍😍仲好綿!時令沙律沙律有日本水菜、豆乳同柚子。水菜好fresh, 但我最欣賞係個豆乳,豆味好重,同平時食既豆腐爭好遠🤣季節刺身見呢度啲食材都好新鮮,我地就決定加錢追加刺身。今晚有間八、杜丹蝦、赤貝、拖羅及鰹魚。我最愛就係赤貝,好厚肉夠爽口🥰 仲有拖羅,好肥美👍🏻澳洲鮑魚師傅廚藝勁!鮑魚不論厚切薄切都好爽口,好鮮甜😍 本身調好左味,唔駛再額外點已經掂😚銀鱈魚好滑好滑😋塊皮仲脆卜卜鵝肝厚切🤩 好香好肥美石燒A5宮崎牛為左睇師傅表演,我地加左錢連石燒牛😂 除左有得睇,食都正㗎!一啲都唔靭,保留到肉汁🥳

前菜

季節刺身

澳洲鮑魚

好滑好滑😋塊皮仲脆卜卜

鵝肝
厚切🤩 好香好肥美

石燒A5宮崎牛
2019-11-18 92 浏览
今次去左板神食晚飯,不得不說這一間餐廳真的cp 值爆表,好食得來飽肚,而且價錢以呢種食物質素來講,抵到不得了。重點介紹🤩介紹番第一道菜係刺身,食之前師傅會問下你有無咩係唔食,上菜後會逐件介紹番,十分貼心!之後再上一道香箱蟹,師傅介紹因爲把蟹最精華既部分放晒係蟹蓋,所以叫做香箱蟹。跟著來左一道我覺得最好味既菜,用上等和牛放上麵包吸走油分,配香蔥,味道充滿牛香味,肉質鮮嫩,香蔥再提升整體鮮味,美味之極

重點介紹🤩

之後再上一道香箱蟹,
師傅介紹因爲把蟹最精華既部分放晒係蟹蓋,所以叫做香箱蟹。

觀塘都有唔少精緻西餐食嘅不過走高格調路線嘅日本嘢真係唔覺有所以呢晚朋友帶我嚟食鐵板燒見識下🤣由店面到內裡裝修都充滿和風~【時令沙律】師傅切好咗啲漬物之後先上咗個好養眼嘅沙律因為有好多唔同顏色嘅蔬果好colourful中間嘅粟米係極鮮甜!🌽【時令刺身5 點】坐吧枱睇住師傅切刺身😍第一款係【鰤魚】,即係肥美版嘅油甘魚油脂豐腴,好似識得滑入口咁師傅拍拍【赤貝】令佢嘅肌肉收一收縮食落會更加爽口~而且赤貝好新鮮,味道鮮甜【牡丹蝦】嘅賣相好可愛好似一粒圓潤飽滿嘅車厘子🍒好鍾意牡丹蝦咁漿口,絕對係齒頰留香【鰹魚】係肌肉強壯嘅魚感覺同呑拿魚有啲似師傅將鰹魚嘅外皮烤得香脆,再配上蒜片味道濃郁帶點鹹香壓軸就係超矜貴嘅【赤鯥魚】魚皮炙得焦香,魚肉非常嫩滑師傅仲教我哋可以伴少少紫蘇花一齊食❤️鐵板燒有成幾種海鮮同牛肉每樣都配上唔同嘅時蔬滿足咗我N 個願望,哈哈呢個【日本香箱蟹】無得輸呀香甜嘅蟹肉堆到小山丘咁高仲有蟹膏同滿瀉嘅蟹籽我連個殼都想食埋呀!【加拿大銀鱈魚】都幾大塊師傅燒得恰到好處,魚肉保持到好幼滑調味亦控制得啱啱好,唔會蓋過魚味【日本仙台大蝦】好厚肉彈牙同刺身蝦嘅口感好唔同點少少伴碟嘅蝦膏更惹味🦐無浪費
觀塘都有唔少精緻西餐食嘅不過走高格調路線嘅日本嘢真係唔覺有
所以呢晚朋友帶我嚟食鐵板燒見識下🤣
由店面到內裡裝修都充滿和風~

【時令沙律】
師傅切好咗啲漬物之後
先上咗個好養眼嘅沙律
因為有好多唔同顏色嘅蔬果好colourful
中間嘅粟米係極鮮甜!🌽

【時令刺身5 點】
坐吧枱睇住師傅切刺身😍
第一款係【鰤魚】,即係肥美版嘅油甘魚
油脂豐腴,好似識得滑入口咁

師傅拍拍【赤貝】令佢嘅肌肉收一收縮
食落會更加爽口~
而且赤貝好新鮮,味道鮮甜

【牡丹蝦】嘅賣相好可愛
好似一粒圓潤飽滿嘅車厘子🍒
好鍾意牡丹蝦咁漿口,絕對係齒頰留香

【鰹魚】係肌肉強壯嘅魚
感覺同呑拿魚有啲似
師傅將鰹魚嘅外皮烤得香脆,再配上蒜片
味道濃郁帶點鹹香

壓軸就係超矜貴嘅【赤鯥魚】
魚皮炙得焦香,魚肉非常嫩滑
師傅仲教我哋可以伴少少紫蘇花一齊食❤️

鐵板燒有成幾種海鮮同牛肉
每樣都配上唔同嘅時蔬
滿足咗我N 個願望,哈哈

呢個【日本香箱蟹】無得輸呀
香甜嘅蟹肉堆到小山丘咁高
仲有蟹膏同滿瀉嘅蟹籽
我連個殼都想食埋呀!

【加拿大銀鱈魚】都幾大塊
師傅燒得恰到好處,魚肉保持到好幼滑
調味亦控制得啱啱好,唔會蓋過魚味

【日本仙台大蝦】好厚肉彈牙
刺身蝦嘅口感好唔同
點少少伴碟嘅蝦膏更惹味🦐
無浪費到大蝦任何一 part

左邊係【鹿兒島日牛薄燒】
卷住香口嘅蔥花,肉汁流出嚟都會索落麵包度😋

中間就係【美國牛柳】
相比起薄燒有咬口,兩種牛肉係唔同食法

【牛肉炒飯】炒得好有鑊氣
飯粒好飽滿,每粒都混有蛋絲
雖然已經好飽,但都好味到食哂成碗✌🏻

甜品】係綠茶雪糕同砂糖多士
個多士本來都勁酥脆
就連砂糖嘅顆粒都卜卜脆
成個 set 食嘅嘢都好多唔同變化
承惠 $980,CP 值好高!
2019-11-13 9906 浏览
觀塘是傳統的工廠區,但現在已是半商廈,因為食客有要求,高質食肆應運而生,設址近海旁的板神鐵板燒,正是主打高質及多元化套餐的代表。位於地舖不難找,傳統和式溫馨木糸裝潢,設置三間貴賓房。鐵板燒之外,刺身壽司的廚師發板亦有供應。母女二人還是鍾情鐵板餐,三款價錢,選了每位$980 的時令套餐,組合有心思,先來沙律菜,繼而是刺身,然後有來自不同國家的優質食材,享受美味的同時可以增廣見聞。時令套餐 $980漬物蘿蔔、牛蒡、青瓜等漬物先到,一剎那以為蘿蔔是開胃酸菜,但始終是漬物,爽口但鹹味。 野菜沙律先吃健康野菜是個好主意,水菜、酸啫喱及日本豆腐的混合,日本豆腐質地棉密最討好,其次是啫喱粒的酸甜,十分醒胃。特色刺身五點依次序吃,赤貝、牡丹蝦、眼仁奈、鰹魚及燒拖羅。半熟拖羅浸在酸汁內,豐腴瞬間被中和,全無膩感,有其優點,但我還是喜歡肥美口感的回甘滋味,拖羅刺身更討好我!日本香箱蟹松葉蟹的雌性又名香箱蟹,十一、二月是最肥美的季節。面前的一小杯蟹肉,早已拆肉拆膏,輕鬆品嚐,香鮮味美。相機食先,日本仙台大蝦、加拿大銀鱈魚及三款時令蔬菜,體積有份量,色澤亮麗,見到已經垂涎。日本仙台大蝦為什麼要吃仙台大蝦,與

位於地舖不難找,傳統和式溫馨木糸裝潢,設置三間貴賓房。

鐵板燒之外,刺身壽司廚師發板亦有供應。

時令套餐 $980

漬物

漬物

野菜沙律

野菜沙律

特色刺身五點

依次序吃,赤貝、牡丹蝦、眼仁奈、鰹魚及燒拖羅。

酸汁拖羅浸

日本香箱蟹

松葉蟹的雌性又名香箱蟹,十一、二月是最肥美的季節。

日本香箱蟹

面前的一小杯蟹肉,早已拆肉拆膏,輕鬆品嚐,香鮮味美。

日本仙台大蝦、加拿大銀鱈魚及三款時令蔬菜

日本仙台大蝦、加拿大銀鱈魚

日本仙台大蝦

為什麼要吃仙台大蝦,與別不同之處在於蝦膏,當然是特別多,而且身軀大隻,口感爽彈。

加拿大銀鱈魚

師傅煎煮工夫了得,皮脆肉滑又多汁。

鹿兒島日牛薄燒, 美國牛柳

輪到牛了。

鹿兒島日牛薄燒

脂肪分佈平均,入口快化,口感軟綿綿。

鹿兒島日牛薄燒

配合煎至金黃酥脆的蒜片,香辛刺激。

美國牛柳

厚厚的肉粒鬆軟好嚼,煎至焦香,內心保持粉嫩。

三款時令蔬菜

三款時令蔬菜

燒得唔乾唔過火。

牛肉炒飯

牛肉份量唔算多,不過炒得都幾香。

蜜糖多士

最後的蜜糖多士,簡單美味。

回想起來,唯獨少了一碗熱湯作終結。

牛肉炒飯

六點開飯有好處,因為其他客人未放工,我們二人等於包了房,輕鬆舒適,感覺超然。

服務態度非常好,女經理用心解釋,知道媽咪滿意,我就開心。
2019-11-07
美國牛柳
鐵板燒定omakase❓兩樣我都like❗️👍🏻竟然俾我發現到觀塘有好正嘅日本料理呀地方比較隱蔽 私隱度好高 鋪頭唔算好大 有兩間房適合一大班朋友開party食好野😝當晚我同朋友去 見到兩間房都俾人包晒 好生意👍🏻因為鐵板燒同omakase 都想食呀 所以每人嗌左一個套餐🧡 神 $1280/ppl先分享omakase套餐先 師傅見我哋係兩個人share所以都幫我地分左一半 非常好啊👏🏻沙律 蟹肉蟹子沙律配上柚子汁 酸酸甜甜開開胃刺身六款 有天使蝦、帶子、左口魚、鯖魚、鰹魚、池魚- 左口魚嘅食法好特別 整到一卷卷裏面包着梅子醬 味道清新- 池魚加左薑蒜 再配蓮芋 口感特別- 鰹魚 輕輕燒過個面 再配多一片超薄嘅炸蒜片 有入口即溶嘅感覺海膽丼 用咗北海道嘅海膽 分量唔算多但係非常鮮甜👍🏻壽司五件 石雕魚、牡丹蝦、間八、赤身、拖羅- 牡丹蝦加上特製蝦粉 將鮮味昇華- 拖羅 肥味無筋 入口即溶呀手卷 蔥花拖羅蓉手卷師傅問我哋想食咩手卷 諗唔到所以都係等返師傅發板😂師傅為我地炮製左蔥花拖羅蓉手卷果然無推介錯 好味道呀😍🧡 鐵板一人前 $880/ppl鐵板燒嘅部份又係勁豐富嘅活龍蝦 肉質爽口味道鮮甜
鐵板燒定omakase❓兩樣我都like❗️👍🏻
🧡 神 $1280/ppl
先分享omakase套餐先 師傅見我哋係兩個人share
所以都幫我地分左一半 非常好啊👏🏻
沙律 蟹肉蟹子沙律配上柚子汁 酸酸甜甜開開胃
刺身六款 有天使蝦、帶子、左口魚、鯖魚、鰹魚、池魚
左口魚

海膽丼

海膽丼 用咗北海道嘅海膽 分量唔算多但係非常鮮甜👍🏻
牡丹蝦
拖羅

壽司五件 石雕魚、牡丹蝦、間八、赤身、拖羅
- 牡丹蝦加上特製蝦粉 將鮮味昇華

果然無推介錯 好味道呀😍

🧡 鐵板一人前 $880/ppl
鐵板燒嘅部份又係勁豐富嘅
活龍蝦

活龍蝦 肉質爽口味道鮮甜 加埋用龍蝦膏炮製嘅膏醬 係滿足嘅味道呀!

銀雪魚 肉質嫩滑 正
A5日本宮崎和牛薄切

A5日本宮崎和牛薄燒 呢個實在太正啦
牛肉味道濃郁 再加埋炸過嘅蒜頭同埋蔥 味道層次更加豐富 好想再食多啲🙈

和牛炒飯 炒飯粒粒分明 仲有和牛粒 油份滋潤左成個炒飯

拖羅
蔥花拖羅茸手卷
A5日本宮崎和牛薄切
2019-11-12 97 浏览
【鐵板燒2人前🏮】HKD2220/2人-鐵板燒店新開將🎉 主打鐵板燒同廚師發板👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳全部食材都喺日本直送,每日供應時令海鮮保証新鮮呀,想食番日本嘅味道呢間值得試😍👍🏻我哋試咗鐵板燒套餐,有10道菜🍙先嚟個《前菜》同《時令沙律🥗》,酸酸地開胃一流!之後可選《澳洲鮑魚》或《活龍蝦🦞》,鮑魚切成薄片,鮮嫩彈牙。《銀鱈魚🐟》外皮煎至香脆,魚肉好嫩滑🤩《鵝肝🐟》好香口,入口即溶。《A5日本宮崎和牛薄燒🐮》牛味香濃,肉質同脂肪分佈平均,口感較滑。之後就有《炒時令野菜🥬》同《湯》清淡啲👌🏻唔少鐵板燒師傅有講過《和牛炒飯🍚》炒得好食相當有難度,呢個整得不錯👍🏻 飯粒粒粒分明,和牛粒油脂香氣十足~ 最後食埋《甜品🍨》就好滿足啦!-鐵板燒套餐:前菜時令沙律澳洲鮑魚 或 活龍蝦銀鱈魚鵝肝A5日本宮崎和牛薄燒炒時令野菜和牛炒飯湯甜品

【鐵板燒2人前🏮】HKD2220/2人
鐵板燒店新開將🎉 主打鐵板燒同廚師發板👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳