2019-12-31 100 浏览
同男朋友慶祝周年紀念。所以去咗呢間朋友推薦嘅鐵板燒,以Omakase來講,價錢都吾貴,服務態度又好,環境又靚,推薦!一嚟就俾咗開胃菜我哋食,我最中意山藥,好好爽口仲大啲啲甜味又唔會有渣,前菜就有凍番茄同埋安康魚肝,我會建議食安康魚肝先,個汁酸酸甜甜,但都有少少漏,所以食呢個食返個清新既番茄就最合適,配合得剛剛好!之後仲有個刺身五點,無咩雪味,新鮮料!之後店員就準備啲食材,見到有大大隻嘅虎蝦,同埋好靚花紋既牛,流灑口水!D蝦食落口啖啖肉,仲充滿咗蝦膏,超好味!跟住個西京燒都好出色,一開始仲驚好柴好乾,結果超級滑。望住佢燒好治癒跟住有個蟹肉西柚杯,佢應該係涼拌,解決咗我覺得食咗好多油膩嘅罪惡感,可以清一清味雷,再迎接下一道食物。跟住就見到印着阪神嘅麵包,放咗喺石板上,師傅好快咁炒好咗啲蒜,蔥,然後燒起咗個薄牛放咗喺麵包上,吸一吸油份,食落口感豐富,成件事配合得好好,成晚我最鍾意呢道菜。其次就係牛扒,砍成骰子牛一粒粒,好重肉味,又吾un!之後仲有個牛肉炒飯同麵豉湯,食到呢part其實已經好飽,不過當然都係清晒!至於甜品係極度邪惡嘅砂糖麵包。用咗大量嘅牛油同砂糖,好香牛油味,再配埋個雪糕嚟食不

之後仲有個刺身五點,無咩雪味,新鮮料!

D蝦食落口啖啖肉,仲充滿咗蝦膏,超好味!

其次就係牛扒,砍成骰子牛一粒粒,好重肉味,又吾un!

至於甜品係極度邪惡嘅砂糖麵包。用咗大量嘅牛油同砂糖,好香牛油味,再配埋個雪糕嚟食不得了!
2019-12-30 113 浏览
這餐飯其實在兩個月前和朋友去吃,可惜一直很忙碌未有時間寫下,年末將至,便將這記憶中的美味再回味一次不是朋友推介我也不會知道觀塘的工業區中竟然有如此高質的omakase,平常大多都是來吃西餐/cafe的呢!這家餐廳在駿業街地鋪,與地鐵站有大概7-10分鐘步程。就連餐牌也做得十分別致,有種在日本的錯覺呢。我和朋友一人點了一個廚師發辦,一個點了鐵板一人前。我們吃了很多東西,我就挑選當中數款介紹前菜沙律有柚子香味,感覺清爽,蟹子十分新鮮,吃下去卜卜聲,一道好的前菜令我們更期待這一餐!先說這個北海道帶子,十分新鮮,上面灑了些綠茶鹽,不用點豉油味道也已很足夠我最愛之一的拖羅,只看色澤就知不是一般的貨色,入口即溶,ichiban!!!赤貝壽司也是一望就流口水~它本身有足夠調味,不需點豉油已經十分美味。咬下去充滿海水的新鮮感充溢在口腔中,好幸福喔!這是帶刀魚,我們俗稱的牙帶。師傅把表面燒了少許,油脂十分充足,吃下更滿足日本鰹魚,師傅在上面放了蒜片和蔥,質感頗特別,蒜片使魚的鮮味更突出,相互映襯,不得不佩服師傅的巧思!拖羅蓉和三文魚子都是我十分喜愛的食材。而這碗迷你丼也沒有令我失望,新鮮的三文魚子吃下去

這家餐廳在駿業街地鋪,與地鐵站有大概7-10分鐘步程。

我們吃了很多東西,我就挑選當中數款介紹

前菜沙律

赤貝壽司也是一望就流口水~

帶刀魚

這是帶刀魚,我們俗稱的牙帶。
師傅把表面燒了少許,油脂十分充足,吃下更滿足

拖羅蓉和三文魚子都是我十分喜愛的食材。而這碗迷你丼也沒有令我失望,新鮮的三文魚子吃下去卜卜聲,而拖羅蓉配飯恰到好處。

鐵板燒-龍蝦

說到鐵板燒那邊,這個龍蝦真的超·好·吃!!!!!
一端上來已經覺得賣相很美,而且香味四溢~吃下去也沒有失望,肉質鮮美,十分新鮮,配以旁邊鹽巴吃,只吃得我們一口接一口,完全停不了!

這個銀鱈魚也是十分滿意。燒完的銀鱈魚鎖住油脂,吃下每一口都大滿足,完全沒有燒得過火而變得乾爭爭,這就是師傅的功架吧!

壓軸的是肥牛多士

超級肥美,牛味十足,旁邊的疏菜還有幫忙解膩的作用,好好吃喔!

其實還有很多美食,但篇幅有限,就以它們自家製的雪糕作結吧

奶味頗重,很滑的雪糕為今晚畫上完美句號。

值得一提臨走時還幫我們在身上噴了噴香味噴霧,十分貼心!
前菜沙律
帶刀魚
鐵板燒-龍蝦
2019-12-30 132 浏览
好耐冇食過omakase, 估唔到今次竟然係觀塘都搵到驚喜🤭 雖然真係唔係太起眼, 都搵左好耐先搵到. 不過係工業區既阪神, 入到去既裝修都唔覺得自己係觀塘咁😬哩到有一般嘅omakase同鐵板燒既set, 今次2樣都有叫, 可以一次次試哂. 2樣既價錢都唔算貴, 食落就知真係十分抵食😋食omakase有個好嘅師傅真係可以話係個重點, 全程有傾有講食得好開心😃 師傅仲會每種魚生/壽司都會講下佢既特別。每一道魚生都好新鮮每日日本直送, 但係最中意就係哩隻蝦, 蝦味係超級出, 同埋真係新鮮到好似岩岩捉上黎咁🦐一向都比較抗拒食帶子, 但係哩隻真係追住食😍其他魚生🐟鐵板餐方面都係超唔錯, 無論係材料本身定係食味都👍🏻👍🏻👍🏻⋯哩個蝦炒完之後都仲係好爽口🥰

一向都比較抗拒食帶子, 但係哩隻真係追住食😍

其他魚生🐟

哩個蝦炒完之後都仲係好爽口🥰
2019-12-27 117 浏览
聖誕節選了最愛的板神食鐵板燒,環境乾淨有私隱,廚房廚藝非凡,員工服務貼心,食物依舊新鮮美味。龍蝦一向是我最愛,今晚龍蝦超級新鮮,煎完再配上超鮮甜龍蝦汁,真係好食到暈。 另外還有魚(忘記了是什麼魚)但肉質超嫰滑,上面灑上黑椒,配搭起來非常夾。 師傅還為我們蒸煮魚頭及蘿蔔,又是令人回味的一道菜式,連個頭都勁出色好味。今晚太豐富,所以叫師傅改了炒烏冬,師傅的手藝一流,一道簡單的炒烏冬也可以炒到這麼出色,他更接著弄了我最愛的邪惡麵包,這次的邪惡麵包整得特別好味,又甜又脆,真係無得頂,希望可以成日都食到在聖誕搵找一間擁有獨立空間,環境清靜,可與一班老友相聚的地方不是易事。好在提早訂位才可以過一個快樂聖誕

才可以過一個快樂聖誕

2019-12-25
庆祝纪念
圣诞节
早前協助朋友簽成合同,還為他做了些資料,今晚由他引路及請客去慶祝。食店裝修簡單淸雅,日式鐵板燒加刺身,食物質數與烹煮水準很不錯,工廈區逐漸轉變與轉營,讓我們滋味地吃到一頓豐富晩餐。先來廚師發版的日本刺身 :無花果沙律 與漬物漬物有爽脆的雞冠草;海葡萄 ~咬爆後有清鮮的感覺,很有趣;青瓜漬;牛蒡;薑;賣相與味道也不錯,清新鮮甜也開胃。刺身有5款新鮮魚生,大廚建議由淡味到濃味,故先吃肉色透明白 海立(即係鯛魚),加了些唐墨(烏魚子粉)提鮮 ,肉色微粉紅 的 鯖魚腩,充滿油香 ;鰤魚腩(食飯學魚名,哈哈),加了少少柚子和胡椒,微微的柚子香與辣,帶出有層次的鮮味,最喜歡這款。肉質嫩口的 金目鯛,皮很彈牙,加了少少薑蓉調味。最後的鰹魚也極巧味,咖啡色,伴了炸得很香脆的獨子蒜片,薑和蔥,配搭很有心思。魚生,每款配搭各有特色,豐富層次與平常吃的截然不同。主菜 : 魚蝦蟹蟹~ 名‘香箱’,原來是松葉蟹的媽媽!拆肉後連同蟹膏,蟹子放回蓋內,再加上少少的食用金泊,雖然沒味道,但賣相確吸睛,膏和肉的味道也極香口鮮甜。蝦~ 超大的仙台大蝦,與筷子長度相約,蝦膏多又甘香,蝦肉超彈牙,連蝦頭也有很多肉。魚~ 銀雪
先來廚師發版的日本刺身 :
無花果沙律 與漬物
刺身

肉質嫩口的 金目鯛,皮很彈牙,加了少少薑蓉調味。
魚生,每款配搭各有特色,豐富層次與平常吃的截然不同。

主菜 : 魚蝦蟹

魚~ 銀雪魚,煎得外脆內嫩
,還有番薯和南瓜墊底。
鐵板燒~ 牛 2款
先來鹿兒島日本薄燒,半生熟的牛肉包著香蔥,
 極度嫩滑,入口溶化。

再來是牛味較濃的厚切牛柳粒,配上大大塊的獨子蒜片同吃

鐵板牛肉炒飯
來到這刻已經挺飽,但炒飯真的很香,粒粒的米飯有雞蛋,蔥,蒜牛肉,蔬菜粒等極多配料。

甜品麵包以牛油和沙糖煎得很香脆,配抹茶雪糕同吃,真不得了。朋友胃口比我少,結果益我,吃了兩份。

正滿足的和廚師閒聊,順便讓飽肚的感覺之際,竟然還送上一客龍蝦麵豉湯。想要放棄吃之際,嗅到香濃的龍蝦味,喝了第一口。。。。最終也是ko了它,完滿地離開。
  • 無花果沙律
  • 鐵板 魚蝦蟹
  • 鹿兒島日本薄燒
  • 刺身五點
2019-12-18 318 浏览
再次來到觀塘覓食 朋友說有家不錯的鐵板燒他帶了我去這家餐廳用膳 享受一下日本料理來到餐廳 店員為我們安排入座 我感到有點凍貼心店員為我送上暖水 再安排另一位置給我們環境挻日式風格 坐在吧枱位置挻賞心悅目呢又可以看到廚師做菜 又可以即時食到剛做好的🌟前菜:時令沙律 先來食個健康食物打打底隔油份吧🌟活龍蝦:店員說用了新鮮屠宰的活龍蝦以保持品質🤤🤤另外龍蝦的蝦膏會用在烹調龍蝦肉的時候配上秋葵來食增加咬感挻不錯耶 很滿足🌟銀鱈魚:銀鱈魚我食得多 但用鐵板整的就第一次食了外皮煎到脆卜卜 肉質不會太韌挻香口🙈🙈🌟A5日本宮崎和牛薄燒:薄燒捲着了蔥和炸蒜 宮崎和牛煮完食落好腍身而且是入口即溶🤤🤤 沒有油膩感 牛香味挻重🌟和牛炒飯:和牛做飯不是常吃 但飯式不會硬身 粒粒分明挻不錯的口感 因為我很怕食油膩的炒飯🤔這個挻好的味道 可以再來一碗也可以haha🌟湯:店員說用了龍蝦殼來做這個麵豉湯 感覺很鮮味而且很暖胃耶 這個天氣最合適來一碗熱湯💕店員的服務真好中途還會幫我們換上熱茶🍵很細心耶 照顧到客人所需 挻不錯的服務態度

再次來到觀塘覓食 朋友說有家不錯的鐵板燒

很細心耶 照顧到客人所需 挻不錯的服務態度
2019-12-01
活龍蝦
2019-12-17 19189 浏览
唔知喺唔喺社會事件問題,近來就見唔少餐廳推出好多優惠,繼幾個月前到過機場嘅「空港居酒屋」大嘆鐵板燒,今晚同表哥嚟到觀塘嘅「板神」,同樣因為有超抵食嘅鐵板燒推出,點抵法,一陣你就知。觀塘區晌呢十年八年銳變咗好多,不斷有新商廈落成,就算唔喺新商廈,亦有唔少廠廈變身,好似「板神」位處嗰幢就喺其一。「板神」嘅門面非常型格,又帶點神秘感,單睇門面,真喺估唔到呢度喺工廠區。入到裡面,第一眼就喺壽司吧枱,設計好有個性,仲剛剛完咗起一條吞拿魚嘅表演。如果坐晌出面嘅壽司吧枱,當然喺揀「廚師發辦」啦,一邊睇師傅捏壽司,一邊就可以慢慢細味每一件出品。而「廚師發辦」有兩款選擇:「梵」($880)、「神」($1,280),已包埋前菜、沙律、丼飯、湯品、甜品……等等。再略略環顧四周,以廂房為主,周邊加入好多垂直綠化,令成個場睇起嚟唔會太冷,而有種悠然感。而我哋被安排近門口嘅一個廂房,裡面裝潢簡約,卻又有點粗獷原始味,尤其背後嘅一幅石牆,圍住鐵板燒個「舞台」可以坐到7個人。小弟坐晌邊位,更可以睇到鐵板燒枱內部,足証乾淨衛生。除環境,餐具亦都好別緻,一碟、一杯,甚至筷子托,都好靚、好襯。而服務都好熨貼,侍應既有禮,又
除環境,餐具亦都好別緻,一碟、一杯,甚至筷子托,都好靚、好襯。而服務都好熨貼,侍應既有禮,又不時為我哋添茶及收拾餐具。
文初已講嚟嘅目的喺佢哋新推超值嘅鐵板燒套餐「席前鐵板燒二人前」,性價比真喺堅高,個套餐包括時令沙律、前菜、刺身五點、銀雪魚、鵝肝、鐵板美國肉眼薄燒、炒時令野菜、炒飯、湯、甜品,仲加送南非鮑魚,只賣$880
,更喺二人價添,平常食個有啲質素嘅鐵板燒座底六、七百起錶啦。
時令沙律

迎接美食之前,先喺沙後及前菜同步登場。雖然喺簡簡單單嘅野菜沙律,但蔬菜嘅種類豐富,而且好新鮮,尤其啲露筍,爽脆無渣,淋上胡麻醬,已夠晒好食,開開胃納。
前菜

前菜就喺幾款漬物,包括喺啲醃漬嘅蘿蔔同蒜頭,前者酸香開胃,而後者就最有驚喜,因為一般蒜頭食落都喺軟軟腍腍,除非炸過,但呢粒蒜頭入口喺好爽脆,好似食緊「酸蕎頭」,非常得意。
特色刺身五點

賣相分精緻,而每件刺身都切成剛好一口過,包括有鮮帶子、油甘魚、拖羅、金目鯛及炙燒吞拿魚,每款睇外觀都感覺到佢哋嘅新鮮度,入口果然喺靚料,鮮味爆燈,而且,各有特色。
特色刺身五點
跟住見到年輕嘅師傅登場,就知輪到喺鐵板燒時間。先捧上一碟加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚、鵝肝及野菜,睇住啲鮑魚仲郁吓郁吓,非常新鮮,而鵝肝撲咗少少麵粉,師傅話一陣煎起嚟外層就更香脆。
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚、鵝肝
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚

睇住師傅將鮑魚起肉、去內臟、調校唔同火力慢煎、灑水、切片、再放回外殼,真喺一擔心機;同樣,啲銀雪魚雖然少啲步驟,但要煎得色香味俱全,都有唔少功夫同竅門,實在喺台上一分鐘,台下十年功。
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚
煎好嘅成品,經過細心嘅擺盤,襯以少少野菜,真喺感覺唔同晒,成道精緻嘅主菜咁。
加拿大銀雪魚、澳洲鮑魚
先試試啲鮑魚,入口口感柔韌,唔會有咬唔入嘅感覺,沾沾放晌碟邊嘅岩鹽及黑椒,鮑味更突出。
澳洲鮑魚
澳洲鮑魚
再試埋啲銀鱈魚先,表皮煎得非常焦脆 , 而啲肉質細緻嫩滑,又極富油香,果然極具質素,平常晌出面食一客銀雪魚都成嚿水架。
加拿大銀雪魚
加拿大銀雪魚
香煎鵝肝

與此同時,已見師傅煎緊鵝肝,相對嚟講,煎鵝肝就無咗多技巧,最緊要喺有耐性,慢慢煎到兩面「起焦」。基本鵝肝都幾油膩吓,所以師傅特登配件多士嚟食。
香煎鵝肝
件鵝肝果然煎得外脆內軟,外層好似啲法式焦糖燉蛋咁有層脆殼,裡面就嫩滑到不得了,並且充滿甘腴油香,細細哋一口,過到口癮,又唔會太罪惡感。
鐵板美國肉眼薄燒

再落嚟,師傅捧上一盤薄切肉眼,雖然唔喺日本啲雪花和牛,但睇色澤、油花,都已經好靚。肉眼已經簡單以鹽及黑椒調味,再準備好自家製嘅獨子蒜蒜片及大量蔥花。
鐵板美國肉眼薄燒
師傅三兩吓手勢,將薄荷薄嘅肉眼燒一燒,再加入蒜片及蔥花,捲起後,再軋成兩截,方便一口一件,就上碟食得。
鐵板美國肉眼薄燒
每位客人可享有兩大片肉眼,即喺有4件。薄切嘅肉眼口感柔嫩,有肉香,有點點油脂。由於捲住大量蔥花,所以,完全無油膩應,加上蒜片引發嘅香味,每肉眼薄燒味道更具層次。好奇問師傅,墊底嘅塊麵包有無人會食埋,佢笑笑口話都有架。
牛肉炒飯

雖然餐牌只喺寫住牛肉炒飯,但師傅靜雞雞講喺用上和牛嚟做。佢先炒香啲配料及牛肉,再加飯及蛋漿,不斷兜,不斷炒。
牛肉炒飯
飯粒炒至金黃色,粒粒分明,加上配料多,食落飯粒又爽身,入口「暖笠笠」,食埋碗飯就夠晒飽肚。
味噌湯

我哋香港人就喜歡一餐之前就飲湯先,但日本人就相反,食到尾先嚟一碗熱乎乎嘅麵豉湯。麵豉味香濃,但又唔會太濁,內裡更混咗唔少海帶。
味噌湯
甜品

餐餐所包嘅甜品可以揀芝麻雪糕、綠茶雪糕、朱古力雪糕或香桃雪葩。表哥就揀芝麻雪糕,小弟就想食雪葩多啲,雖然我嘅雪葩個樣衰啲,但感覺清爽,桃味不俗。
香桃雪葩、芝麻雪糕
蜜糖多士

以為食埋個雪糕就完,師傅仲額外整多份蜜糖多士俾我哋嘆,大量牛油將方包煎香,入口熱辣辣,又焦香甘脆。
蜜糖多士
晌一啲傳統市中心旺區,食一頓有番咁上下質素嘅鐵板燒,真喺無$1000,都要上$600、$700一位,但依家未夠$900,就已經喺二人價,加埋一都唔過$500一個人,加上菜式唔少,食材不賴,性價比確喺高
庆祝纪念
圣诞节
2019-12-11 144 浏览
今天男友說要帶我去見識一下有特色的日本菜 - Omakase。這間店裝修貴氣,還有獨立房間可供選擇,私隱度高。我們坐在師傅前的吧檯,看著他切刺身、握壽司,像看表演一樣,並令人對美味充滿期待。刺身都是有鋪排地順序由清新口味至濃味逐一送上,這就是師傅發辦才吃到的心思。今晚吃到矜貴的香湘蟹,據說每年只有2-3個月才有的、外形特別的赤矢柄、脂肪平均、入口滑溜柔軟的鰤魚,還有章目魚、牡丹蝦、赤身、拖羅等,都是高質又新鮮。壽司方面,鰹魚、赤背、左口魚邊、木鯛,都很有水準。海膽丼更是一試難忘,我第一次吃到味道這麼鮮甜的,而且份量十足!鐵板燒方面,鹿兒島日牛薄燒配獨子蒜,香口惹味,牛的油脂味很濃郁,值得推介。廚師發辦除了能吃到時令鮮味,師傅還會與客人作交流,這晚的師傅人很好,為我們介紹用餐刺身的特色,給我們看赤矢柄的模樣,讓我們大開眼界。
。這間店裝修貴氣,還有獨立房間可供選擇,私隱度高
。我們坐在師傅前的吧檯,看著他切刺身、握壽司,像看表演一樣
,並令人對美味充滿期待

。今晚吃到矜貴的香湘蟹
,據說每年只有2-3個月才有的、外形特別的赤矢柄、脂肪平均
、入口滑溜柔軟的鰤魚
,還有章目魚、牡丹蝦、赤身、拖羅等,都是高質又新鮮
壽司方面,鰹魚、赤背、左口魚邊、木鯛,都很有水準。
海膽丼更是一試難忘
,我第一次吃到味道這麼鮮甜的,而且份量十足
!
,值得推介。
廚師發辦除了能吃到時令鮮味,師傅還會與客人作交流
,這晚的師傅人很好

2019-12-11 122 浏览
首次約會對一段情侶關係何其重要,佢斷定左好多第一印象,例如以後會唔會俾女朋友話返轉頭,或者有冇深刻開心回憶。適逢第一次同女朋友約會,朝頭早揀齣好戲睇,安排節目,梗係少不免。但係又點少得一餐精彩嘅晚飯呢?鐵板燒通常都有師傅即場現製,有人服侍自己唔使落手落腳,就咁夾起就食就得,可以欣賞着師傅嘅功能之餘,又可以席間同另一半言談新歡,冇咁多冷場嘅時間。決定咗帶埋女神去見另一神位於觀塘駿業術嘅板神,門面相當有派頭,店舖樓底高,裝潢大氣得體,食鐵板燒會有自己嘅房間,私穩度高。新鮮沙律清新開胃,由多色日本野菜組成,擺盤精美,沒有多餘醬汁更顯清甜,另附上漬物洗洗口,為其後嘅濃厚燒香作好準備。由冷盤不見敷衍已令我倆對鐵板燒倍加期待,最喜愛燒咩前都明明白白俾食客望一轉,清清楚楚亦可於煮食前鑑賞一番。龍蝦即劏即製。龍蝦出名生命力頑強,處理時會較多郁動,未必人人樂見之;餐廳見細心,開咗邊先上。龍蝦新鮮爽甜,仲附有龍蝦膏作醬汁,濃郁甘香,亦令入口更多層次。手油亦帶嚟少許焦香,更見味美。魚肉望落鮮美,帶光澤。煎香後魚肉並無散開,確認新鮮的事實。味道不需多調,少少鹽已帶出魚肉油香,甜甜的肉令人想起西京燒,但更見純粹

魚肉望落鮮美,帶光澤。煎香後魚肉並無散開,確認新鮮的事實。味道不需多調,少少鹽已帶出魚肉油香,甜甜的肉令人想起西京燒,但更見純粹。此道見鐵板燒倍現食材質量的魔力。

重頭戲絕對係A5宮崎和牛薄切,為咗試試啲牛係咪真係咁正,特登請師傅一塊煎成三成熟,另一塊五成。師傅仲會講解返唔同熟度對味覺上嘅影響,同埋要點感受,多咗個專家傍住,即刻好食咗很多。

入口有融化滑喉嘅油香,肉味分明溢於口腔,卷住蔥花蒜片,吊起味上嚟又減去過重油脂感,作一個利落品嚐,截取最和味。

用咗頭先隻龍蝦個頭煲埋個麵豉湯俾我哋飲,善用食材,亦係一貫做法。麵豉龍蝦湯,咸中帶鮮甜,又有啲龍蝦香,可以中和一下味蕾,解除口中滿滿油脂感。

好耐無食過粒粒飯!粒粒分明嘅炒飯,仲有和牛粒
,微帶焦。雖果腹之慾早已完,但只好再撥啲位佢落肚。本身諗住好飽食唔落,但係扒下扒下,就成碗清晒,一粒不剩。

Last but not least,為完美一餐作結嘅仲有兩份甜品。焦糖多士,諗都無諗過係鐵板燒餐廳食到,仲要高質,乾身甜脆。仲有茶味濃,不交行貨的綠茶雪糕,無得輸⋯

板神仲有Omakase食,下次可以再試試。同女神一齊有食神,完滿。板神係一間新開嘅餐廳,同我哋嘅關係一樣,剛開花亦艷美,望結出豐碩果實。

重點:套餐$880只係一位
  • A5日本宮崎和牛薄燒
2019-12-10 100 浏览
星期日同朋友食完呢間鐵板燒,食材新鮮,刺身都好我哋好好彩被安排坐喺鐵板前,可以邊食邊睇到師傅煮嘢食香港真係好少有呢種咁特色嘅餐廳 我哋叫咗個二人前,全程專注係邊食邊欣賞師傅起龍蝦肉、炒龍蝦球、煎銀鱈魚、切蛋花,炒飯🤤但竟然唔記得影相 好彩最尾都記得影師傅整甜品! 師傅將麵包烘成多士,再加上靚白糖,白糖溶成糖焦黏附住麵包,令到麵包表層好Bling Bling✨✨ 食落非常脆,但唔會覺得好乾或熱氣。加埋雪糕食最正!
星期日同朋友食完呢間鐵板燒,食材新鮮,刺身都好
我哋好好彩被安排坐喺鐵板前,可以邊食邊睇到師傅煮嘢食
香港真係好少有呢種咁特色嘅餐廳

但竟然唔記得影相

好彩最尾都記得影師傅整甜品

白糖烤麵包+雪糕🤤

食落非常脆,但唔會覺得好乾或熱氣。加埋雪糕食最正!
2019-12-08
白糖烤麵包+雪糕🤤
2019-12-09 116 浏览
同成班姐妹去咗觀塘食日式鐵板燒,知道九龍區有一間性價比好高嘅日式鐵板燒,咁岩同好姊妹經過就帶佢嚟試一試!板神觀塘駿業街地舖,門面相當有派頭,店舖裏面空間感十足,私穩度高。室內面積唔算好大但係舒適,共有3間可以安置20年的鐵板燒房。一邊睇住師傅整野食,一邊同朋友傾計。同成班好姐妹分別每人叫咗鐵板燒套餐$880/位(一人前),性價比極高!分別有:⭐️前菜沙律⭐️龍蝦⭐️銀雪魚⭐️A5和牛(薄切)⭐️炒菜⭐️和牛炒飯⭐️湯⭐️甜品沙律十分清新,十分開胃。龍蝦鐵板燒都十分之新鮮,配上龍蝦膏濃郁之餘,口感豐富。另外,最令我回味的是煎銀雪魚,大廚悉心為我地切開每一舊肉,方便食,更細心地煎香魚皮,食落脆卜卜,肉質嫩滑。重頭戲係絕對和牛薄切,煎到3-5成熟,入口即溶,絕對令人印象難忘!麵豉龍蝦湯,可以中和一下味蕾。另外,和牛炒飯亦都極之有蛋香!而甜品就係綠茶雪糕!整體來講我同好姐妹都好滿意今次嘅飯局!板神絕對係喺九龍區來講係性價比最高嘅鐵板燒餐廳!

分別有:
⭐️前菜沙律
⭐️龍蝦
⭐️銀雪魚
⭐️A5和牛(薄切)
⭐️炒菜
⭐️和牛炒飯
⭐️湯
⭐️甜品

2019-12-08 83 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 板神鐵板燒日本料理 (觀塘)📍觀塘駿業街43號地下🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟今日放工,朋友話要帶我食好嘢,但係佢唔同我講要食咩,去到先發現原來係食呢一間板神鐵板燒日本料理😛之前都有嚟過幾次觀塘嗰邊搵食,但係都係通常係工廠大廈嗰邊搵啲小店食,今日竟然嚟到咁高級嘅鐵板燒!😳當晚食咗好多嘢都質素好高,食材好新鮮,而我印象最深刻嘅就係炒龍蝦球,因為真係超級好食呀!佢最特別嘅地方係用龍蝦膏炒,好揼本,令到龍蝦嘅味道激重!肉質鮮嫩,又爽口彈牙,簡直一食難忘😭❤️另外一味覺得好正嘅係煎銀鱈魚,唔好睇佢好似普普通通咁,佢個外皮表面帶啲微脆,唔會過熟,Keep到個肉質好嫩滑,魚味好香,大讚👍🏻👍🏻多謝朋友帶路,下次再帶其他朋友嚟食!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 板神鐵板燒日本料理 (觀塘)
📍觀塘駿業街43號地下
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

多謝朋友帶路,下次再帶其他朋友嚟食!
2019-12-08 180 浏览
平時喺觀塘返工,竟然唔知道駿業街嗰度有間隱世日本鐵板燒餐廳!平時booking好full,喺今個星期五終於訂到枱試試🤓 叫左份活龍蝦嘅一人前套餐✨ 🌟時令沙律🥗 仲忍唔住叫左份刺身拼盤😆 🌟刺身 (拖羅,尾長鯛,帶子,鯖魚)拖羅入口即溶,未試過咁正嘅拖羅 🌟膏炒龍蝦肉🍤食材都係即劏,用翻龍蝦本身嘅膏去炒,難怪肉質可以又實又鮮😆 🌟香煎銀鱈魚同樣肉質好實,但令我意想不到嘅係銀鱈魚竟然有好豐富嘅魚油,師傅更加將魚皮分開煎得好脆🧐 魚柳食落外脆內軟,口腔充滿魚油但完全冇油膩感!師傅烹調手法同食材嘅新鮮真係好出色👍🏻✨ 🌟日本A5宮崎和牛薄燒🥓和牛牛味香而不騷🤤因為本身脂肪較多,烹調後肉質比較淋身,配搭香蔥同炸蒜,真係絕配。(餐廳仲好細心,會用麵包吸走多餘油份) 🌟和牛炒飯飯粒炒得粒粒分明,炒嘅時候仲會見到飯粒係鐵板上跳彈😆雖然師傅落左醬油,但味道岩岩好,色香味俱全 🌟龍蝦殼煮味噌湯龍蝦殼會用黎煮味噌湯,食材每部分都唔會浪費! 我地可以邊食嘢邊欣賞師傅烹調過程,店員亦好有耐性咁同我解釋食材來源。多得佢,我就黎變成一個專業食家😎 總括而言,裝修地道,食材超新鮮,完全冇油煙味,俾我感覺我置身於日本
平時booking好full,喺今個星期五終於訂到枱試試🤓

叫左份活龍蝦嘅一人前套餐✨

🌟時令沙律🥗

仲忍唔住叫左份刺身拼盤😆

🌟刺身 (拖羅,尾長鯛,帶子,鯖魚)
刺身拼盤

拖羅入口即溶,未試過咁正嘅拖羅

🌟膏炒龍蝦肉🍤
膏炒龍蝦肉配秋葵

食材都係即劏,用翻龍蝦本身嘅膏去炒,難怪肉質可以又實又鮮😆

🌟香煎銀鱈魚
香煎銀鱈魚

🌟日本A5宮崎和牛薄燒🥓
日本A5宮崎和牛薄燒

(餐廳仲好細心,會用麵包吸走多餘油份)

🌟和牛炒飯
和牛炒飯

飯粒炒得粒粒分明,炒嘅時候仲會見到飯粒係鐵板上跳彈😆
雖然師傅落左醬油,但味道岩岩好,色香味俱全

🌟龍蝦殼煮味噌湯
龍蝦殼煮味噌湯

龍蝦殼會用黎煮味噌湯,食材每部分都唔會浪費!

總括而言,裝修地道,食材超新鮮,完全冇油煙味,俾我感覺我置身於日本👍🏻✨
未試過咁好嘅鐵板燒料理🍽
日本A5宮崎和牛薄燒
龍蝦殼煮味噌湯
  • 龍蝦殼煮麵豉湯
  • 日本A+宮崎和牛薄燒
平時又要返工又要返學,連抖氣都冇時間!適逢12月聖誕節,加上老公生日,呢段時間要帶佢食多啲好嘢!星期五,收工同老公去左觀塘呢間高質鐵板燒,我地一致讚好,不論環境、服務,或是食物質素,一概好好😋!而且師傅炒功一流,簡直係一場表演,一種視覺享受!龍蝦膏炒龍蝦球:龍蝦好新鮮,煮果時仲會郁郁下,好有生命力!龍蝦球烹調時間恰到好處,爽口嫩滑,驚喜好味道,啖啖滋味😋!香煎銀鱈魚:肉質鮮嫩,大大塊,無骨刺,入口魚肉脂香滲透全口腔!簡直回味無窮,好好味呀!相信必定會再訪這家高質素鐵板燒!

相信必定會再訪這家高質素鐵板燒!
  • 龍蝦膏炒龍蝦球
2019-12-07 182 浏览
估唔到係工廈區都有高質日本料理☺️而且環境都幾似去左日本咁服務態度不錯 員工會詳細講解食材嘅來源!➖➖➖1️⃣A5日本宮崎和牛薄燒(2卷)入味卷住蔥同炸蒜牛香味重、煮得夠腍身同入味 入口即溶但唔會好膩➖➖➖2️⃣刺身拼盆拖羅肉質肥美、鮮嫩 仲有尾長鯛、活帶子+ 紫菜蓉 、鯖魚夠新鮮、鮮味十足➖➖➖3️⃣麵豉湯用左龍蝦殻而蝦膏就會係烹調龍蝦嗰陣用仍然有龍蝦嘅鮮味 唔會過咸 味道剛好➖➖➖4️⃣和牛炒飯粒粒分明 蛋同蔥都證明到師傅刀法👍🏻👍🏻👍🏻🌟➖➖➖分數:9/10 ➖➖➖📍板神鐵板燒日本料理
估唔到係工廈區都有高質日本料理☺️
而且環境都幾似去左日本咁
服務態度不錯 員工會詳細講解食材嘅來源!
龍蝦

➖➖➖
1️⃣A5日本宮崎和牛薄燒(2卷)
入味卷住蔥同炸蒜
牛香味重、煮得夠腍身同入味 入口即溶
但唔會好膩

2️⃣刺身拼盆
拖羅肉質肥美、鮮嫩
仲有尾長鯛、活帶子+ 紫菜蓉 、鯖魚
夠新鮮、鮮味十足
刺身拼盆