2019-05-26 115 浏览
🔎樂壽司📍銅鑼灣耀華街38號 Zing! 5樓-又開始掛住日本,有朋友介紹呢間樂壽司,今日就去試試,餐廳環境好靚,格調好好,樓底都好高,感覺幾舒服。今次試刺身盛同壽司盛,兩款都會跟一份前菜沙津菜及南瓜:沙津菜好新鮮,有蕃茄,有幾款不同既菜,而南瓜好大件,好甜🔹壽司盛壽司師傅會先問有無唔食既食物,會按返需要而整定邊款壽司,仲會問想一件件上還是一盤上,分別有9款壽司,而壽司飯係用赤醋調味北海道馬糞海膽:馬糞海膽好新鮮,好鮮甜,而且好份量仲好多間八腩刺身:肉質爽口,呢款刺身比較特別,平日都幾小機會食拖羅:非常鮮甜,入口即溶,好肥美帆立貝海膽:好厚既帆立貝,好鮮甜,加埋大舊既海膽,呢個配答真係好夾赤蝦配黑魚子醬:赤蝦配上黑魚子,味道有點鹹中帶香鯛魚:魚味重,而且鮮甜左口魚裙邊:輕輕燒過既左口魚,入口即溶池魚:肉質柔軟甘香螺肉:好爽口,易咬又甜,平時比較試到呢款蒸蛋:熱辣辣岩岩蒸好,而且入面仲好足料有埋菇係入面,更加香迷你丼:好靚既迷你丼,海膽加上三文魚籽配落飯入面,十分甜🔹刺身方面同樣都包括了: 帆立貝,拖羅,鯛魚,池魚,左口魚裙邊,海膽。海膽份量好多,非常鮮甜,帆立貝夠甜夠大粒餐廳食物質素好
🔎樂壽司
📍銅鑼灣耀華街38號 Zing! 5樓

今次試刺身盛同壽司盛,兩款都會跟一份前菜

🔹壽司

北海道馬糞海膽:馬糞海膽好新鮮,好鮮甜,而且好份量仲好多

間八腩刺身:肉質爽口,呢款刺身比較特別,平日都幾小機會食

拖羅:非常鮮甜,入口即溶,好肥美

赤蝦配黑魚子醬:赤蝦配上黑魚子,味道有點鹹中帶香

鯛魚:魚味重,而且鮮甜

左口魚裙邊:輕輕燒過既左口魚,入口即溶

池魚:肉質柔軟甘香

螺肉:好爽口,易咬又甜,平時比較試到呢款

蒸蛋:熱辣辣岩岩蒸好,而且入面仲好足料有埋菇係入面,更加香

迷你丼:好靚既迷你丼,海膽加上三文魚籽配落飯入面,十分甜

海膽份量好多,非常鮮甜,帆立貝夠甜夠大粒

餐廳食物質素好高,我最鐘意係個海膽,真係好鮮甜,而且餐廳既設計都好靚,環境好好 坐得好舒服
2019-05-23 116 浏览
期待咗呢餐好耐喇!好朋友5月忙完一輪終於得閒理我喇😆 一於去食好嘢💕今次一於去豪食,嚟咗呢間餐廳食Omakase,不過都係叫咗平嗰款Sushi Feast😂 一共有12件壽司,店員介紹埋食嘅次序,12件包括:帆立貝、鳥貝、牡丹蝦、蠔、真鯛、金目鯛、池魚、深海池魚、赤身、燒右口魚邊、銀鱈魚bb、海膽。每件調味都好到位,例如池魚,平時其它日本餐廳會用較多份量嘅薑蔥嚟吊吊味,但呢到只用好少量已經能帶出池魚嘅鮮味🥰 我最鍾意嘅仲有燒右口魚邊,入口即溶,成口充滿油香,超幸福🤤天婦羅都係以蔬菜為主,茄子、南瓜、菇等等,外層好透薄,食完唔會好膩👍🏻湯好鮮甜,食材同功夫都出色💕甜品係芒果奶凍同和菓子。需加一服務費,埋單2人約$2600。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
湯好鮮甜,食材同功夫都出色💕
甜品係芒果奶凍同和菓子。
需加一服務費,埋單2人約$2600。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2019-05-22 1800 浏览
好耐冇同好朋友食飯啦,以朋友又未試過廚師發辦,於是在網上找到這間在港島區唔算太貴的廚師發辦餐廳跟她一起試試。一出升降機,完全feel到這間餐廳的貴氣,門口會自動開門等待你內進。我們二人被安排坐於bar枱,方便廚師介紹食材。看過餐牌後,我們點了兩款價格較便宜的廚師發辦套餐,一款是刺身,而另一款是壽司。兩個套餐都包括了沙律、前菜、主菜、湯及甜品。沙律菜拌了和風沙律酸汁,十分開胃。而前菜是南瓜,煮得幾淋又惹味!Premium Sashimi Platter($368),這款刺身盛合包括了7款刺身,包括赤蝦、帶子、拖羅、紫海膽、堅魚、左口魚等。這幾款刺身都好新鮮鮮甜,赤蝦及帶子感覺彈牙,拖羅入口即溶,非常美味!Deluxe Sushi Platter($368),這款壽司盛合價錢也是一樣,有10款壽司,包括赤蝦、紫海膽、鳥貝、左口魚邊、堅魚、拖羅、帶子等,雖然款式跟刺身差不多,但壽司款式稍為有作調味!帶子有柚子的味道、堅魚配有松露醬、鳥貝爽口。蒸蛋,較其他餐廳少,但是因為食完主菜都飽飽地了,所以份量足夠!面豉湯,這裡的面豉湯跟出面的不同,帶有蝦味,幾鮮甜!甜品,最後還有抹茶味雪糕作結,很滿足呢
我們二人被安排坐於bar枱,方便廚師介紹食材。
兩個套餐都包括了沙律、前菜、主菜、湯及甜品
Premium  Sashimi  Platter

Deluxe  sushi  platter

面豉湯,這裡的面豉湯跟出面的不同,帶有蝦味,幾鮮甜!
甜品,最後還有抹茶味雪糕作結,很滿足呢!

這間餐廳除了這兩個套餐抵食外,而加仲做緊慶祝6週年的活動,有不同的優惠,如1星期前book位會減$200、6週年套餐等。對於這個價錢能夠食到廚師發辦實在不錯呢!
2019-05-20
Premium  Sashimi  Platter
Deluxe  sushi  platter
  • Deluxe Sushi Platter
  • Premium Sashimi Platter
2019-05-21 104 浏览
是日SOGO Thankful week, 加上剛出糧嘅日子 相約嫂子去拼博之餘, 當然要先醫飽個肚仔先啦.環境確係有少少高級嘅感覺。一出電梯門見到D裝潢係落左心思嘅,眼見大部分都係梳化位,坐得幾舒適,私隱度高。Lunch set - $666Staff推薦蠍餐廳6週年嘅特別lunch set ,分別有6道菜。芝麻醬沙津 / 漬物 - 沙津嘅質素中等,反正菜新鮮已經唔會錯了。 而旁邊嘅漬物係難得我會食得哂嘅上菜分別有6款壽司/6款刺身 (真係全部都係6😂😂)壽司飯係用赤醋去整嘅,唔知係唔係心理作用係感覺比平時嘅香d。除左刺身鮮甜之外,部分壽司仲有D特別D嘅食法,例如加左魚子醬同特制柚子醬咁,唔會搶左魚本身嘅鮮味之餘亦提升左佢嘅層次感。刺身係食得出高級質料嘅新鮮,性價比高 。麵豉湯 / 茶碗蒸 - 茶碗蒸裡面有帶子/菇/銀杏,香滑之餘仲有海鮮嘅鮮甜味最後黎到甜品 - 雪糕有兩款選擇- 柚子/綠茶,我地就要哂2款味道黎試。綠茶係比較奶味重嘅一款,而柚子係雪葩咁嘅質感,偏清新嘅口味,兩款都唔算好甜。
 相約嫂子去拼博之餘, 當然要先醫飽個肚仔先啦.

環境確係有少少高級嘅感覺。

Lunch set - $666

上菜分別有6款壽司/6款刺身 (真係全部都係6😂😂)
刺身係食得出高級質料嘅新鮮,性價比高 。

2019-05-21 106 浏览
Zing這棟大廈有許多高質餐廳,這晚便同男友黎食高級日料店Kishoku。星期六晚上約7點來到,人不算多,感覺不錯。這天嘗試了deluxe sushi platter,分別有前菜、沙律、九款壽司、一個迷你丼、茶碗蒸、麵醬湯同甜品,價錢只是$368。前菜是蒸南瓜,還有新鮮的沙律菜。食完前菜,師傅便開始製作壽司。由於坐在bar台,師傅每款壽司都會與我們介紹。九件壽司分別是..日本鳥貝 配檸檬汁日本赤蝦 配魚子醬 - 很大隻很鮮甜北海道帶子配柚子皮 - 柚子皮能帶出帶子鮮味真鯛 配昆布葉深海赤魚王配炸京蔥絲 - 油脂豐盈依左目 配辣蘿蔔蓉 - 第一次食這款魚生,竟然很好吃銀鱈魚 - 松茸醬吞拿魚腩海膽配梅鹽 - 非常creamy與甜之後有個賣相好靚既迷你丼都好好食最後是蒸蛋、湯同甜品!味道很不錯,可惜份量如果男士應該唔夠飽。

前菜是蒸南瓜,還有新鮮的沙律菜。

日本鳥貝 配檸檬汁
日本赤蝦 配魚子醬 - 很大隻很鮮甜
北海道帶子配柚子皮 - 柚子皮能帶出帶子鮮味
真鯛 配昆布葉
深海赤魚王配炸京蔥絲 - 油脂豐盈
依左目 配辣蘿蔔蓉 - 第一次食這款魚生,竟然很好吃
銀鱈魚 - 松茸醬
吞拿魚腩
海膽配梅鹽 - 非常creamy與甜

之後有個賣相好靚既迷你丼都好好食

最後是蒸蛋、湯同甜品

味道很不錯,可惜份量如果男士應該唔夠飽。

2019-05-19 86 浏览
🔎銅鑼灣耀華街38號 Zing! 5樓*「高級壽司一級享受」- 樂壽司.Deluxe Sushi Platter ($368)壽司種類都算多。估唔到有蠔嘅壽司,亦都好新鮮。海膽壽司嘅海膽都好多。9件壽司其實都好夠好飽。Lunch嚟講絕對飽肚有突。同埋佢仲跟咗個海膽魚籽飯,所以真係非常豐富。而且食完你仲會好滿足。Premium Sashimi Platter ($368)日本餐廳一定唔可以唔試刺身!但最吸引我係佢d刺身超級新鮮~款色都算了多。赤貝、拖羅同我最愛嘅海膽等。拖羅脂肪好夠,食到我停唔到。而當然海膽迷唔可以錯過海膽啦。海膽份量都算多!而且都係鮮味十足。蝦頭好大隻,而蝦尾部分肉質好堅實幾鍾意。🍽8/10
🔎銅鑼灣耀華街38號 Zing! 5樓
「高級壽司一級享受」- 樂壽司
Deluxe Sushi Platter ($368)

🍽8/10
2019-05-17 64 浏览
><平時嚟開Zing! 飲嘢 人哋5樓出lift個陣 望到純木裝修好靚 於是嚟試下寿司盛合($368)前菜 豆腐菠菜 魚生沙律估唔到魚生片同芝麻醬都幾夾壽司9貫次序由比較清嘅食到濃味壽司飯本身用咗赤醋?! 所以都冇額外沾豉油帶子 鳥貝 蟹肉真鯛 赤鯛 中拖羅炙銀鱗魚 伊佐目 海膽迷你丼一口壽司飯 仲有三文魚籽 吞拿魚蓉 海膽茶碗蒸 麵豉湯食返熱食暖下個胃蕃薯雪糕><><><><><><><><><><><><楽壽司銅鑼灣耀華街38號 Zing! 5樓
平時嚟開Zing! 飲嘢
人哋5樓出lift個陣 望到純木裝修好靚 於是嚟試下
寿司盛合($368)
前菜 豆腐菠菜 魚生沙律
壽司
銅鑼灣耀華街38號 Zing! 5樓
2019-05-16
2019-05-17 903 浏览
今晚同朋友慶祝生日,知道佢鍾意食日本野,就帶佢去咗呢間餐廳食, 我哋兩個都order咗 <<壽司盛合 Deluxe Sushi>>,$368一個set有齊前菜、9款壽司、湯同甜品🍮,都幾經濟實惠!門面好靚,樓底超高,裝修好有格調!頭盤係雜菜沙律,同埋冰頭,即係三文魚嘅鼻樑軟骨位,口感爽脆,師傅預先用醋醃製過,酸酸地,好開胃😋!師傅會將一件件壽司放喺呢到,我哋再自己夾返自己隻碟食!😋師傅會因應各種壽司而作適當調味,可以突出食材原本嘅鮮味!第一件壽司:鳥貝口感相當柔軟,本身味道係比較淡嘅,所以師傅簡簡單單咁用咗豉油調味!😋第二件壽司: 北海道活帶子個表面搽咗少少柚子皮,再用岩鹽調味,幾清新! 😋第三件壽司: 赤蝦配黑魚子醬,赤蝦膠質好重,食落有漿住漿住嘅感覺,而黑魚子醬偏咸,兩者加埋味道鮮明!😋第四件壽司: 毛蟹肉+蟹膏+蟹好,好鮮甜!😋第五件壽司: 太刀魚用咗柚子胡椒調味,所以有少少辣😋師傅燒一燒個面,更加香口! 第六件壽司: 銀魚加上咗 wasabi漬物,魚味夠晒出!第七件壽司: 拖羅,睇相都知油脂夠晒豐富~~~第八件壽司: 左口魚裙邊,輕燒嘅左口魚配上

門面好靚,樓底超高,裝修好有格調!

師傅會將一件件壽司放喺呢到,我哋再自己夾返自己隻碟食!😋

師傅會因應各種壽司而作適當調味,可以突出食材原本嘅鮮味!

第四件壽司: 毛蟹肉+蟹膏+蟹好,好鮮甜!😋

第六件壽司: 銀魚加上咗 wasabi漬物,魚味夠晒出!

第七件壽司: 拖羅,睇相都知油脂夠晒豐富~~~

第八件壽司: 左口魚裙邊,輕燒嘅左口魚配上蔥、小菊花,入口即溶,令人回味無窮!

師傳好認真喺燒緊左口魚!型!

第九件壽司: 北海道馬糞海膽,呢件師傳冇落其他調味,海膽極之新鮮,鮮甜嫩滑,份量多到差啲一啖食唔晒,跌出嚟!😂😂

味噌湯不過不失;茶碗蒸入面有雞肉、蓮子、冬菇......材料意想不到

是日甜品:綠茶雪糕
庆祝纪念
生日
啱啱去完日本旅行返嚟,好掛住啲日本壽司,於是呢日同男朋友去左位於銅鑼灣嘅樓上壽司店度食午餐~•店員同我地推介左呢一個六周年嘅午市套餐,見佢有六款壽司六款刺身又幾吸引喎,價錢都ok,於是就揀咗黎試吓🥰•六周年午市套餐($660)[🥗沙律]一開始先上咗沙律,佢嘅沙律上面係有兩款刺身,令佢冇咁寡~•[🐟小食]海蜇加蒟蒻海蜇幾爽口~.鱈魚絲佢燒過脆卜卜好香口,點埋沙律醬都唔錯~•[🍣六款刺身+六款壽司]勁鍾意佢嘅刺身,有池魚、真鯛、赤背、牡丹蝦等,每款都有兩件,仲要係厚切勁滿足呀!壽司有赤鯛、海膽軍艦、拖羅等,最鍾意嘅係海膽,佢係嚟自北海道超鮮甜、拖羅都好肥美入口即溶冇根!壽司飯已加好左豉油同埋Wasabi調味唔使自己另外加~•[🥚蒸蛋]好香滑有蛋味,入面仲落咗冬菇同埋雞肉,味道豐富~•[🥣麵豉湯]味道適中唔會過鹹過淡~•[🍨甜品]揀咗柚子味雪糕,好清新解膩,正~————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫

六周年午市套餐($660)
[🥗沙律]
一開始先上咗沙律,佢嘅沙律上面係有兩款刺身,令佢冇咁寡~

[🐟小食]
海蜇加蒟蒻
海蜇幾爽口~
鱈魚絲
佢燒過脆卜卜好香口,點埋沙律醬都唔錯~

[🍣六款刺身+六款壽司]

[🥚蒸蛋]
好香滑有蛋味,入面仲落咗冬菇同埋雞肉,味道豐富~

[🥣麵豉湯]
味道適中唔會過鹹過淡~

[🍨甜品]
揀咗柚子味雪糕,好清新解膩,正~

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫
  • 海膽壽司
2019-05-09 115 浏览
每年周年紀念也會出外吃飯慶祝,當然會食好D食靚D,來配合甜蜜心情。 今次預訂了銅鑼灣樂壽司,未進入內在門口位已看出它的氣派。 從天花吊燈及牆上掛薕,再配上窗口花紋木框,在每個細節細緻位上,也突顯出高貴優雅氣質。剛巧碰著餐廳也是推出6週年紀念定食套餐,新套餐包括了6款壽司及6款刺生套餐。 先送上來是雜菜刺生沙律及菠菜木魚碎前菜,新鮮沙律菜加上刺生,增添口感。跟著送上令人十分期待壽司刺生,拼砌擺碟十分靚。 侍應建議我哋由上排右上角日本蠔開始打橫吃,再由下排左邊元貝刺身開始,令味蕾由淡至濃慢慢品嚐。有宮城蠔丶真鯛魚丶拖羅丶池魚丶燒銀雪魚BB丶帶子丶赤蝦丶海膽丶三文魚子等等,太美了看見它已被深深吸引,有點忘我了。大大粒蟹籽,珍寶size 日本蠔,海膽更堆砌滿滿在壽司飯上,每一樣也令人好大滿足。每片刺生也是優質級數,十分新鮮,質感彈牙又帶有鮮魚油脂,令人齒頰留香。還有暖胃味噌湯及茶碗蒸最後是雪糕,味道有綠茶及柚子可選擇。 綠茶味道香濃又滑,柚子帶有絲絲清香柚子皮,兩款味道唔甜,口感也十分好。

還有暖胃味噌湯及茶碗蒸

2019-05-08 609 浏览
放假就緊係去食好西,今日下午就去左銅鑼灣食男朋友最愛既日本野。適逢餐廳六周年,楽壽司推出左個lunch set,見到都好有興趣,每位$660,六款壽司配六款刺身。價錢唔平,但絕對物有所值。先講餐廳位置,位置銅鑼灣後街嘅商廈,係時代廣場後面,都幾方便。但由於大廈正左裝修,所以要小心留意返個入口。餐廳裝修好靚,樓底好高令到感覺好華麗,好高級,配上軟綿綿嘅梳化,令人感覺好舒服。首先會有前菜,係蘿蔔絲,蘿蔔好甜,不過個人就對呢個前菜感覺普通,唔係唔好食,我會鐘意食蘿蔔而唔太好蘿蔔絲。而另一個前菜就係刺身配沙律,包括有帶子同吞拿魚,魚生好鮮味,新鮮爽口嘅沙律菜配上芝麻醬,好好食,而且都幾開胃。主角到了,六款壽司配六款刺身,睇得出餐廳花過心思係擺位上,賣相好靚。首先介紹返壽司,先食針魚,好鮮味爽口。之後食宮城蠔配日本啫喱,超級滿足,好豐富既口感。再食池魚,新鮮。跟住係松葉蟹肉加蟹膏,拆好哂蟹肉,超多。再黎燒銀鱗魚加黑松露,好香好惹味,同埋黑松露好配合。最後既三文魚子,完全唔腥,好食。至於刺身方面,象拔蚌勁爽好新鮮,赤蝦加魚子醬,又係大滿足!好大隻,好爽。伊佐目(侍應姐姐話叫雞魚) 比較煙靭,但好鮮

至於刺身方面,象拔蚌勁爽好新鮮,赤蝦加魚子醬,又係大滿足!好大隻,好爽。伊佐目(侍應姐姐話叫雞魚) 比較煙靭,但好鮮味,亦都不腥。重有黃扇魚,燒得好香,食落又好滑,好特別。最重頭戲就係拖羅加wasabi漬,再有紫蘇葉一齊食,好好食,無得輸!最後當然唔少得北海道海膽,搵紫菜包住黎食,好新鮮。
另外要提一提有食用菊花,擺落茶到飲好香。

食哂成盤壽司刺身,之後仲有麵豉湯同蒸蛋。麵豉湯比一般麵豉湯無咁鹹,而且帶點蝦香味,幾好飲。加上滑到爆嘅蒸蛋,仲有香濃嘅蛋味,好好食。最後仲有雪糕食,左邊綠茶味,偏向重牛奶味嘅綠茶雪糕,牛奶味好香,但又唔會搶哂綠茶味,岩哂我呢啲怕苦嘅人。右邊柚子味,好清新,而且有果肉。兩隻味都好好食,各有特式。雖然食左壽司刺身已經好滿足,不過加埋而三樣野簡直係錦上添花!

總括黎講,本身都對而個餐有好期待,亦都無令我地失望,完全值返而個價錢,想食好野又唔介意俾多少少既朋友要試一試喇!
老公為我慶祝生日,算是有做功課,最後選了吃一餐lunch fine dining。🎉來到耀華街的一座大廈,由出電梯開始便看出餐廳很高檔,樓底很高感覺很舒服,枱數不多,私隱度十足,很滿意餐廳的裝修;無論business lunch還是情侶來都很適合。老公一坐下便說要點個最貴的套餐慶祝一下,侍應走來問我們有沒有興趣他們的六周年套餐,六樣菜式、包括精選六種刺身六件壽司,定價$666,比一般omakase便宜。老公説是高價格的優質魚生,所以這價錢也很合理。🍣🦐🐟先來前菜日式沙律及泡菜茄子, 十分開胃。等了一會,重點的刺身和壽司上菜擺碟精美,不禁立刻打卡一下。侍應用心介紹每一件壽司,及教我們又蝦和貝類開始吃起,魚類則是由淺色開始吃起, 非常講究!老實說,平日吃壽司通常都是吃大路的三文魚、甜蝦等普通貨色,想不到來一次fine dining吃一些較少吃的魚又是一種體驗!每一口用心品嚐,加上侍應講解,更加領會箇中口感!其中印象深刻的包括:紅蝦非常大隻,肉質結實,切勿忘記吃蝦頭,因為也有很多膏很鮮甜!帶子用紫菜卷着再切,很有心思。另外有池魚、金目鯛、鯖魚、鮫魚等,(我們不是魚類專家所以都不能完全分辨)很

先來前菜日式沙律及泡菜茄子, 十分開胃。
等了一會,重點的刺身壽司上菜擺碟精美,不禁立刻打卡一下。侍應用心介紹每一件壽司,及教我們又蝦和貝類開始吃起,魚類則是由淺色開始吃起, 非常講究!

帶子用紫菜卷着再切,很有心思。
另外有池魚、金目鯛、鯖魚、鮫魚等,(我們不是魚類專家所以都不能完全分辨)很新鮮口感很厚實,順序吃由淺到濃味準沒錯!而且每款刺身也加點心思,會配不同醬、加蔥、也有灸燒一下,需要等一下才上菜但完全值得!

海膽壽司算鮮甜,較特別的是他撒了點鹽,彷彿有點吊味的作用。
留了拖羅壽司最後吃,入口即溶,嚐到箇中油脂的甘香,非常幸福!

吃了很多刺身後,再上了一個蒸蛋和龍蝦麵豉湯,頓時暖胃一下。喜歡麵豉湯,因為一打開立刻聞到那濃烈的龍蝦香味,非常特別。

最後,送上甜品,選了綠茶雪糕及柚子雪糕各一個,非常透心涼,為這一餐畫上完美的句號!我比較喜歡柚子味,夠清新,還有一點點的柚子皮!

唯一要挑剔是大廈地下正在裝修,所以在lobby要經過一點木板地。但仍不會影響我對這次fine dining的高度評價,亦感謝老公的豪氣請客!😁
2019-05-07
庆祝纪念
生日
2019-05-06 119 浏览
女朋友最鐘意食日本野,今日佢生日特登帶佢去食位於銅鑼灣嘅日本餐廳-楽。原來咁岩今年都係樂嘅六週年,係銅鑼灣嘅美食林立嘅地帶可以屹立咁長時間真係唔容易,今次當然要試下佢。環境滿分!六週年套餐 ($666)前菜係三文魚軟骨沙律,沙律好香醋味,軟骨充滿彈性,非常有嚼口。加上青瓜粒及胡麻汁,食落好香,好非常清新!等左20分鐘到,主菜終於到!!有6件壽司同埋6件魚生。蟹肉軍艦 - 呢件軍艦蟹肉多到滿瀉!一放入口,你感受到整個口腔都充斥著香甜的蟹味,蟹肉中間中夾雜住蟹膏,好有質感~服務員仲同我講壽司嘅飯都係用赤醋做,所以紅卜卜。帶子卷 - 第一眼望落去以為佢係壽司,睇真嘅原來係大大粒帶子! 帶子非常新鮮,又滑嫩。放入口一啲都唔會痴牙。日本真鯛 - 魚肉上面係落咗昆布鹽,令到魚味更突出更香,厚切既真鯛,肉質鮮甜又有彈性,有咬口得黎,魚油分量充足! 拖羅 - 肥美嘅拖羅充滿魚油,油脂特別豐富,入口即溶,即使食完後,拖羅嘅味道都充斥住整個口腔。魚金目鯛,很長的尾,加了松露、辣椒絲,魚皮火炙後帶陣陣魚香,用火燒一燒將魚入面嘅脂肪鎖住,令到魚嘅脂肪和鮮味在口裏揮發。北海道岩蠔 - 蠔肉身跟殼一樣大,入口非常

環境滿分!

六週年套餐 ($666)

等左20分鐘到,主菜終於到!!有6件壽司同埋6件魚生。

北海道岩蠔 - 蠔肉身跟殼一樣大,入口非常之爽口,一咬落去肉汁從蠔中溢出,非常新鮮。完全唔需要落檸檬汁去遮蓋腥味。

食完12款壽司魚生已經開始飽,但驚喜仲未完,仲有蒸蛋份量不多,熱騰騰嘅蛋,入口質地夠滑溜再配著上層的蟹肉湯汁吃,而吃到底時還有著幾顆白果,非常出色。

整體而言,除了食材新鮮美味外,服務員都非常親切,用心同你講解每項食材。務必為你提供優質的用膳體驗,抵讚!!
2019-05-06 97 浏览
上個月做得太辛苦,出咗糧決定食餐好嘅,順便慶祝埋家姐生日,上網見到呢間餐廳質素好好,不過夜晚食就會貴啲,所以我哋就決定lunch去試吓上到餐廳感覺高級,樓底好高,卡位非常闊坐落好舒服。今次我哋決定食好啲,叫咗一個午餐有六款刺身+6件壽司,先來2款前菜開開胃Lunch set 好豐富,有真調魚,池魚,蟹肉羔,處女蠔,深海池魚,帶子柴菜,介蝦,銀雪魚bb,銀輪魚等等,全部都好新鮮。刺身厚切,食落特別有口感,全部都好鮮甜好好味,而且壽司飯都係用茶漬整,唔會就咁用普通白醋飯咁悶。刺身啖啖肉,好肥美,真係款款都好鮮甜,太正啦食完後仲送上湯同蒸蛋,蛋好香好滑,湯非常濃郁,好好飲,食完真心覺得原來咁食都好飽架喎,真係滿足。最後竟然仲有雪糕,有我最鐘意的芝麻味同家姐至愛綠茶,我同家姐都好滿意,家姐仲話下次我生日請我食呢度既omakase 添,哈,家姐萬歲😂😂

上到餐廳感覺高級,樓底好高,卡位非常闊坐落好舒服。

刺身啖啖肉,好肥美,真係款款都好鮮甜,太正啦

2019-05-05 113 浏览
上網得知 樂壽司 開業六週年,推出了$666的週年lunch套餐,緊係要後食下啦!前菜開胃沙律刺身六款北海道帶子,師傅加份了岩鹽及柚子,令人更開胃赤蝦,配上黑魚籽及小菊花真鯛,加上乾昆布油甘魚腩,有厚度令人一試難忘鮫魚,配有紫酥花、薑苗,而且表而輕燒,魚油突出鯖魚,夾住芽蔥、薑蓉,有一番新感覺壽司六件生蠔壽司-第一次食生蠔壽司,口感creamy 與壽司有略不相配既感覺。甘目鯛- 輕輕滾了表面,突出了鮮魚蟹肉蟹膏蟹籽- 蟹味十足!鮮甜銀魚 - 配紫菜,帶帶甜甜的味道,更帶魚油香池魚- 配帶蔥油薑花海膽壽司- 為左唔讓紫菜淋掉,包完要即食呀!海膽口感creamy ,為了保持新鮮,看似剛才從雪櫃拎出黎,略厭有略冰冷!味噌湯加蟹肉燉蛋燉蛋加入大量蟹肉,提升了燉蛋的鮮味,熱騰騰的燉蛋令人窩心綿綿!甜品以黑芝麻雪糕作結。黑芝麻味道濃郁,有別於平常食得到的黑芝麻雪糕!整體黎講,樂壽司 睇落份量唔多,卻能夠滿足我們的胃,$666呢個lunch set 剛剛好!

前菜
開胃沙律

刺身六款
北海道帶子,師傅加份了岩鹽及柚子,令人更開胃

赤蝦,配上黑魚籽及小菊花

真鯛,加上乾昆布

油甘魚腩,有厚度令人一試難忘

鮫魚,配有紫酥花、薑苗,而且表而輕燒,魚油突出

鯖魚,夾住芽蔥、薑蓉,有一番新感覺

壽司六件

甘目鯛- 輕輕滾了表面,突出了鮮魚

蟹肉蟹膏蟹籽- 蟹味十足!鮮甜

銀魚 - 配紫菜,帶帶甜甜的味道,更帶魚油香

池魚- 配帶蔥油薑花

味噌湯加蟹肉燉蛋