悶熱的午後,榴蓮王才剛剛開店。Order 一個貓山王白雪餅,老闆不慌不忙,拌一拌米糊,為鐵爐試一試溫,才在爐模上塗點油,下糊。老闆特別為熱熱的街頭放一個噴水點的大風扇降溫,等待期間不時有人問路,老闆都熱心一一告知,然後就細心摸摸、看看店裏的榴槤。熱呼呼的白雪餅完成了!老闆娘還細心說「小心熱。」外皮脆脆帶淡淡米香,咬開有軟軟糯糯的口感,貓山王也在這時傾斜出來。暖暖的貓山王配白雪餅,有趣的組合!離開前老闆娘還為我扔垃圾,非常熱心和善的人!放心,一定會叫喜歡榴櫣的朋友來的。

2017-07-11
下午茶
2017-07-09 303 浏览
最近天氣好唔穩定,成日無啦啦落驟雨,喺電影中心睇完戲之後就同男朋友喺附近搵嘢食。見到門面大大隻字「榴槤王」,作為「榴槤控」的我同男友當然控制唔到自己,一定要試吓!魷魚筒飯$42店家很老實的說這是來自台灣現成的,他們只是做翻丁弄熱的工夫。魷魚不算很大一隻,但甫上桌已香噴噴,十分有嚼勁,米飯亦飽滿黏稠,多沾一點醬油吃份外惹味!貓山王榴槤白雪餅$28食咗咁多款,男朋友話最鍾意呢個白雪餅,外皮係用日本米漿造成,非常煙韌,有咬口,米香四溢,配合榴槤內餡真係好邪惡!貓山王榴槤班戟 $38而我則比較喜歡班戟,因為口感軟綿綿的,榴槤同cream嘅組合真係無可挑剔,芳香馥郁,齒頰留香!紅毛榴槤特飲$22紅毛榴槤(即番荔枝)平時已經少吃,以它為主題的特飲更是從未喝過。杯中有紅毛榴槤的果肉,非常清新,還要記得吐核呢!除此之外,店家還有售從馬來西亞新鮮空運來港的貓山王榴槤,包裝精美,一份四件,如果不是已經太飽,一定會嚐嚐的!自家出品榴槤冰,不加奶,入口就像吃冰凍的榴槤肉一樣,夏天吃一流!

魷魚筒飯$42

貓山王榴槤白雪餅$28

貓山王榴槤班戟 $38

紅毛榴槤特飲$22

2017-07-05
2017-07-06 102 浏览
昨晚經過廟街,看到充滿馬來西亞地道文化的 "榴槤王",你只可在店外路邊的座椅坐下來品嚐各種榴美食和小吃,真的很有風味!貓山王榴槤肉醬 $58真材實料,啖啖榴槤果肉,香濃榴槤果味,沒有加上牛奶,所以口感不像雪糕般,但可保持榴槤果肉的香滑👍🏻!貓山王榴槤卷 $48稱得上貓山王榴槤,必須具有獨特的香、甜😋,薄薄的雞蛋製外皮,配合上貓山王榴槤肉,皮薄餡靚,絕配! 😘😘紅毛榴槤特飲$22清淡、酸酸甜甜、冰涼口感,以馬來西亞獨有的紅帽榴槤製成的凍特飲,老闆 "榮哥" 說這種生果可以抗癌,而且又健脾開胃,這是夏天最暢銷的飲品之一!記得要食埋這些果肉是高纖維的! 😜😜

貓山王榴槤肉醬 $58

貓山王榴槤卷 $48

紅毛榴槤特飲$22
記得要食埋這些果肉是高纖維的! 😜😜
2017-07-05
2017-07-02 65 浏览
之前去開廟街已經見到呢間專食榴槤既鋪頭,已經好想食,鑑於榴槤係一樣好極端既食物,一係就好鐘意一係就避之則吉於是搵左個同樣愛吃榴槤既朋友一齊去食當日天氣熱很要命,老闆推介左呢隻飲品比我叫紅毛榴槤佢話呢隻飲品好有益,多飲會防癌,而且個個飲完都話正,講到咁掂唔可能唔試下啦果然味道好清新,又解渴又消暑入面仲有啲果肉,少少硬身得黎又爽口,好很意D24拿破崙第一次食拿破崙中間係夾榴槤!D24既榴槤比貓山王淡一啲,但仍然都係勁香濃,好滑身而且拿破崙既酥皮好脆,加埋一齊食真係好夾貓山王榴槤白雪餅呢度既招牌,即叫即整,所以要等一等榴槤都係來自馬來西亞,外皮係用日本米漿做,所以煙煙韌韌而入面則是馬來西亞貓山王,榴槤肉好多,多到漏哂出黎,榴槤肉甜得香濃貓山王榴槤卷呢個真心推介,表面看起來只係兩條班戟,但入面卻全部都係榴槤滿滿的榴槤,一啖咬落去,榴槤既香味係口內爆發出黎食完更是齒頰留香,令人回味無窮
於是搵左個同樣愛吃榴槤既朋友一齊去食

當日天氣熱很要命,老闆推介左呢隻飲品比我叫紅毛榴槤

果然味道好清新,又解渴又消暑
入面仲有啲果肉,少少硬身得黎又爽口,好很意

D24拿破崙

第一次食拿破崙中間係夾榴槤!
D24既榴槤比貓山王淡一啲,但仍然都係勁香濃,好滑身
而且拿破崙既酥皮好脆,加埋一齊食真係好夾

貓山王榴槤白雪餅
呢度既招牌,即叫即整,所以要等一等

榴槤都係來自馬來西亞,外皮係用日本米漿做,所以煙煙韌韌

貓山王榴槤卷

呢個真心推介,表面看起來只係兩條班戟,但入面卻全部都係榴槤
滿滿的榴槤,一啖咬落去,榴槤既香味係口內爆發出黎

食完更是齒頰留香,令人回味無窮
2017-06-24 62 浏览
我之前去完星加玻食完榴蓮一直都想食返上等榴蓮,有朋友介紹呢間榴蓮王話好正,咁梗係要去試!鋪位雖然唔算大,但係都會有檯坐係到慢慢享受,老闆好好人,會介紹有咩正野食,又recommend應該食咩先會比較好,服務態度相當好!紅毛榴蓮特飲 ($22)紅毛榴蓮本身係酸既,唔會好似榴蓮咁既味,仲有抗癌作用,好有益,但係香港好似無餐廳有呢種飲品,係呢到見到有真係好獨特,所以梗係要試試!個特飲飲起黎居然無我想像中酸,仲會帶甜,好正好解渴好啱夏天飲!啲果肉都好多,咬咬下好有口感,係必試!貓山王榴蓮披薩 ($58)乜貓山王都可以配pizza?咁特別梗係要親自去試,本身真係好驚會伏黎,有咩可能貓山王加芝士同香草?pizza既料真係好足,啲芝士仲可以拉好長既絲,影相一流!個pizza熱辣辣,個皮係脆既,可能因為貓山王遇熱之後無咁濃味,所以啲芝士同貓山王有莫名既配,係個口到融埋一齊真係好夾,食完陣餘香令我仲想食........ D24榴蓮白雪餅 ($20)見到咁多款味,都係想試下呢到招牌。雖然個樣就普普通通咁,但係食落去勁足料,啲榴蓮係勁多,食一啖係成口都榴蓮!老闆見我想影相,問我洗唔洗幫手剪開會影得靚啲,好細

紅毛榴蓮特飲 ($22)

貓山王榴蓮披薩 ($58)

D24榴蓮白雪餅 ($20)
見到咁多款味,都係想試下呢到招牌。雖然個樣就普普通通咁,但係食落去勁足料,啲榴蓮係勁多,食一啖係成口都榴蓮!老闆見我想影相,問我洗唔洗幫手剪開會影得靚啲,好細心!

個皮食落煙煙韌韌咁,又唔會好似糯米咁,居然完全唔痴口,軟軟地,就問下老闆係咩皮黎,老闆話係由日本米漿做成既,難怪咁特別!個皮都唔會話太厚,好似食皮咁,加埋D24,好豐富!

貓山王榴蓮班戟 ($38)
出面啲甜品鋪有好多都有榴蓮pancake,食完都覺得無咩味,又淡,每次都好失望。見到呢到有,梗係要試下會唔會唔同啲,睇落雖然同出面啲差不多,但係食落真係將其他甜品鋪既榴蓮pancake比下去......

個皮好薄,啲陷一樣都係好多,榴蓮好creamy好滑,但食落唔會好瘺,貓山王果然係榴蓮之王,食落好濃郁,好好味..........

食完今次,好肯定有下次!真係好耐無食啲上等榴蓮,以咁既質素既榴蓮真係算好抵..... 而且老闆又好好人,會慢慢同我解釋啲唔明既野,傾下計咁。
我其實對榴蓮既要求都幾高,都抱幾大期望,所以真係好值得一讚!下次可以再黎試下其他榴蓮食品。
2017-06-22 90 浏览
今日放工去了食榴蓮王,聽說這店鋪很出名最近。店鋪員工很有禮貌,值得一讚。我們食了好有名氣的貓山王白雪餅,貓山王的榴槤餡料味道非常濃郁,喜歡食濃濃的榴槤味的人士必定愛上,而且,餡料還很多,真係真材食料呀!職員還介紹白雪餅是由米漿做的,咬落口感果然很煙靭,好特別。 另外,店鋪推出了新飲品,來自馬來西亞桔仔特飲,味道酸酸甜甜,桔仔果肉還對身體健康,有抗癌作用。不得不提係榴蓮雪糕,雪糕經過特別制造,令榴蓮味一直保持著,而且很濃郁。

職員還介紹白雪餅是由米漿做的,咬落口感果然很煙靭,好特別。

2017-06-21
下午茶
2017-06-13 144 浏览
榴蓮王就在油麻地港鐵出口附近,也是接未婚妻放工必經之路,以前試過榴蓮王的榴蓮pizza和白雪餅一直念念不忘,今天時間尚早便再嚐白雪餅。白雪餅$15一個,有七種口味,因即叫即製的關係要給點耐性,要等5-10分鐘。老闆將紅豆餡塞滿了白雪餅,而白雪餅則由日本米磨漿而成。快將燒好之際,老闆問外皮要否脆一點,然後用火鎗燒白雪餅外層造出微焦的效果。白雪餅外脆內軟,由米漿磨成的麵糊咬起來竟有不輸糯米的黏糯口感。餅的米香亦強,配紅豆餡和我早前試過的芝士味也是非常搭配,紅豆感覺較傳統,而芝士香中帶鹹又有拉絲效果,似乎略勝一籌。

2017-06-02
5 分钟 (外卖自取)
2017-06-05 96 浏览
駕車途經見到好大個招牌寫住「榴蓮王」,恰巧有少少餓,身為榴槤控嘅我哋便決定到店試下,順便醫肚。一如想像,店家有多款榴槤食品供應,包括飲品、雪米糍、班㦸、泡芙、心太軟、拿破崙、布丁、蛋糕、榴槤冰、榴槤卷、榴槤肉、榴槤肉醬,最特別嘅係有榴槤Pizza同白雪餅。款款都想試,但係肚子空間有限,所以叫住幾樣試吓先。榴槤奶昔 $38榴槤奶昔好香滑,見到有一大堆果肉喺入面,好足料。D24榴槤白雪餅 $20白雪餅有好多口味供應,我哋就揀咗榴槤餡。見到店家喺現場新鮮烤製,一上桌已經聞到香氣撲鼻。餅質好軟彈,原來係用日本米漿製成,健康得來口感又好。餅中間熱暖的榴槤,香味很濃郁。全果肉貓山王榴槤Pizza $58估唔到榴槤可以做pizza,更加估唔到榴槤同芝士味會咁夾。薄薄的餅底又香又脆,上面佈滿榴槤果肉,再加上一層分量十足嘅芝士,味覺和口感都很豐富。芝士重要做到拉絲效果!店家仲好細心咁提供埋膠手套拎pizza 食,夠晒衛生!流心榴槤心太軟 $48見住心太軟喺焗爐即製。食完其他嘢,心太軟剛好出爐,時間啱啱好。有忌廉、朱古力醬同果醬伴碟,賣相很精美,食得又睇得。還伴有一球榴槤冰,有很香甜的榴槤味,夠冰凍,食到

榴槤奶昔 $38
榴槤奶昔好香滑,見到有一大堆果肉喺入面,好足料。

D24榴槤白雪餅 $20

全果肉貓山王榴槤Pizza $58

流心榴槤心太軟 $48
見住心太軟喺焗爐即製。食完其他嘢,心太軟剛好出爐,時間啱啱好。有忌廉、朱古力醬同果醬伴碟,賣相很精美,食得又睇得。還伴有一球榴槤冰,有很香甜的榴槤味,夠冰凍,食到尾聲也沒有溶的跡象。心太軟內有榴槤漿和朱古力漿,流心效果剛好。蛋糕外層香脆,有水準!

流心榴槤心太軟

已想著下次要來嚐嚐其他 & encore!
2017-06-02
流心榴槤心太軟
有天經過油麻地,見到有間小食店叫「榴槤王」,很想帶喜歡食榴槤的媽媽一起試。終於放假,便約媽媽到油麻地一試。以外賣為主的小食店,不過店外都有幾張枱仔可供食客用。除了白雪餅,還有PANCAKE﹑PUFF﹑心太軟等都有榴槤口味,就連飲品都有,真的每樣都想試。而個人覺得最特別的,可算是榴槤PIZZA,真是從來都未聽過榴槤都可以做PIZZA。榴槤PIZZA(8吋/$58)PIZZA有厚薄之後,厚底並不是常常提供,要另加$10,而我地就選擇了薄底。PIZZA剛焗起,餅底好香脆,上面舖滿了厚厚的榴槤肉及融化了的芝士。芝士味唔算濃,可能榴槤實在太香了,我的注意力都集中在滿滿的榴槤香味。咬落啖啖榴槤肉,好細滑CREAMY,加上可以拉絲的芝士,真的極度邪惡。未試過真的想不起榴槤同芝士味,原來是很搭的。榴槤白雪餅($20)白雪餅同樣是即場做的,看到店員將米漿倒入熱模內,再加入大大球的榴槤蓉,絕對足料。店員介紹白雪餅是用日本米漿做的,所以可以做到煙韌的口感。用米漿做成的白雪餅本身沒有什麼味道,沒有人工的甜味,所以更突出餡料的榴槤的香味。榴槤蓉好滑身,一點渣都沒有。稍為暖暖地的溫度,令榴槤味更突出。榴槤芝士凍餅

榴槤PIZZA(8吋/$58)
榴槤PIZZA

榴槤白雪餅($20)
榴槤白雪餅

榴槤芝士凍餅($38)
榴槤芝士凍餅

食完熱的,當然要試一下凍的榴槤食品,於是點了榴槤芝士凍餅。這個甜品更能食得出榴槤同芝士的相襯味道。面層是榴槤蓉,中間是芝士,下面應該是混了榴槤的忌廉芝士。
凍餅同樣足料,做得好厚實,不過食落都好滑,好濃郁的榴槤香味。

牛油果芒果奶昔($28)
好少地方可見飲到牛油果奶昔,媽媽點了牛油果芒果奶昔。奶昔打得好滑溜,飲落第一口是香濃的芒果味,而牛油果味的淡淡地後發而至的。奶昔好新鮮果味,飲唔到人造甜品,十分讚。
牛油果芒果奶昔

我和媽媽坐在店外「堂食」,整段時間都看到食客不斷,無論是香港人還是遊客都很多。看到別人點的榴槤卷﹑榴槤PANCAKE和榴槤雪米糍,我都好想一試。可是食了PIZZA和甜點後都已經好飽。還好工作的地方不遠,我一定一定會再來試的。真的很高興發現到一間以榴槤為主的小食店,價錢抵食而又地點方便,簡直是榴槤迷必要一試的店。
榴槤PIZZA
榴槤白雪餅
榴槤芝士凍餅
牛油果芒果奶昔
2017-05-22 76 浏览
一值都想試可惜時間夾唔倒,幾次都摸門釘,早幾日在附近食飯即時醒起呢到,廟街街頭,四X煲仔飯附近老闆人好nice又好傾佢話我咁有心要獎勵我試食佢地剛整好嘅榴槤芝士蛋糕,哈哈!好感動呀芝士蛋糕軟綿綿味道唔太濃,配上D24榴槤又幾夾,出乎意料之外雪餅即叫即造,等候時間唔算耐,因為食完飯嘅關係,所以今次試住咁多先,下次一定要試埋個榴槤pizza貓山王雪餅$28/個,用料好足榴槤餡又夠香,餅皮煙煙韌韌好有咬口

老闆人好nice又好傾

榴槤芝士蛋糕
貓山王榴槤雪餅
  • 貓山王/D24榴槤雪餅
2017-05-15 63 浏览
位落街角嘅榴蓮王,大大個招牌吸引左我過去!貓山王榴蓮披薩 $58呢個價錢係做梗特價,即叫即焗,等梗已經聞到陣味!個餅底又薄又脆,榴蓮肉夠多好濃郁,配埋芝士,鹹食一樣無得彈!店員會提供埋手套,好貼心!店舖其實仲有好多榴蓮食品,例如雪糕,白雪餅,下次試埋先 😍
位落街角嘅榴蓮王,大大個招牌吸引左我過去!
貓山王榴蓮披薩 $58

店舖其實仲有好多榴蓮食品,例如雪糕,白雪餅,下次試埋先 😍
2017-05-06
2017-05-14 378 浏览
童年住在外婆家,跟榴槤結下不解之緣。一到夏天,每隔幾天,她便拖著我的小手,結伴去街市買榴槤。回家打開報紙,室內頓時充斥著榴槤香。我倆對望,咧嘴大笑。伸手去拿硬殻之間熟得軟腍腍的榴槤肉,慢慢享受。有時候熟得手指陷入肉內,把核舔乾淨後,連手指都不放過。即使當年吃的是已被遺忘的金枕頭,童年的時光仍然叫人甜蜜。去百老匯電影中心途中,見到榴蓮王的巨型綠色招牌,加上射燈,特別搶眼。看完戲首要做的,當然是大飽口福。單是榴槤食品,有不少選擇,有出名的披薩、榴槤冰、班戟、榴槤卷、雪米糍等等。命名榴蓮王,名符其實。除此之外,還有鹹味薄餅、串燒、魷魚筒飯、如大判燒的白雪餅等。以為是甜品店,原來有甜有鹹,可以當正餐。貓山王榴槤白雪餅白雪餅另有朱古力、芝士、奶黃等幾款味,榴槤細分D24和貓山王,兩款都是馬來西亞榴槤的頂級品種。榴槤迷趨之若鶩的貓山王比D24貴逾倍,但白雪餅只是$8的分別。即叫即做。吃開黃色蛋漿做的大判燒,見到白色米漿感覺新奇,忍不住問「這是你們自創的嗎?」「特別D呀嘛。周圍都有就冇特別啦。用日本米漿做嫁。」說畢,他放入滿滿的榴槤肉,夾起來,再待一會,就大功告成。我們二人只點了一個,店員細心地問要

貓山王榴槤白雪餅
我們二人只點了一個,店員細心地問要不要剪開。
貓山王白雪餅
榴槤肉下得慷慨, 把餡餅填得滿滿的,看得人垂涎欲滴,聞到香噴噴的榴槤甜。乾脆的表層,中間煙煙韌韌,跟麻糬波波有點似。榴槤肉甜得香濃,口感綿密,夾在帶淡淡米香的白雪餅,互相平衡,很夾。
貓山王榴槤披薩
起初見到網上介紹,心想必定很膩,看完不了了之。一場來到,加上店員推介,沒有不試鎮店招牌的理由。新鮮出爐的pizza,鋪滿芝士和香草,賣相跟普通薄餅無異。
貓山王榴槤披薩
熱呼呼,氣味特別濃。聞著榴槤香,明明坐在廟街的摺櫈,卻彷如置身馬來西亞。相起那年去沙巴旅行,玩完激流,筋皮力盡。街頭的小販推著木頭車,一個個榴槤堆成山,像一座移動城堡。細細粒的榴槤即叫即食,價錢便宜。不理媽聞到榴槤面容扭曲,顯然她沒有遺傳外婆愛榴槤的基因,跟爸盡情吃。一個又一個,都忘記吃了多少,只知道是最盡興的一次。
不客氣了。熱得有點燙手。
芝士有拉絲效果。
放入口裡輕輕咬,拉出長長的絲。第一口芝士味較多,跟正常薄餅差不多。芝士味不重,反而喜歡其實實地的彈。
薄餅底很薄,芝士就如一塊薄膜鋪在慷慨地多的榴槤上。榴槤肉焗至熱熱的,軟綿變成濕潤,一樣香甜。芝士的微鹹和少量濃味的香草,沒有蓋過榴槤的主角位置,反而把榴槤的甜襯托得更高。吃到最後,來到薄餅邊,又薄又脆,如原味的餅乾,輕輕抹去榴槤在口腔裡留下的甜。由芝士打開序幕,榴槤達至頂峯,去型餅邊淡出,完整,完美。
榴槤奶昔
剛打好的奶昔夠冰涼,為炎炎夏日降一降溫。不過,凍凍地,味不太出,只知其厚稠細滑。稍待一會,溫度微升,依然清涼,但榴槤和奶香變得明顯。做成奶昔,改用產量較多,性價比高的D24,仍然香甜。榴槤軟綿的質地,做成奶昔,又濃又滑,跟奶很夾。
榴槤拿破崙
這是老板額外請我們吃的,讓我們給點意見。拿破崙是個高階級甜品,要做得好很難,吃過無數不好吃的拿破崙,滿意的屈指可數。這個是多數之一。
拿破崙
面層淋上朱古力醬,味道不是太夾。四層酥皮,偏濕偏厚,不夠脆不夠鬆,沒有牛油香。每層夾著不少榴槤,但相比之前幾款,榴槤味沒那麼突出。口感和味道都有有待改善。
老板用專門店,以不同方式把果王演譯,夠特別,又好吃。天氣悶熱,店員站在熱烘烘的爐前,一邊耐心地做白雪餅,一邊跟我們談話,讓我們吃榴槤之餘,感受一下廟街的人情味。

果王不是人人喜愛,有些人都它欲罷不能,有些退避三舍。慶幸身邊都是志同道合的人。
2017-05-13
$124 (宵夜)
  • 貓山王榴槤薄餅
2017-05-14 73 浏览
榴連友出黎啦!今次同大家去到廟街搵食!食榴蓮🙊榴連奶昔 hkd38 係超超超重榴連味👌🏽入面仲要有舊真果肉架!飲得出係真榴連!勁fresh勁甜,唔似係落左野,味道一啲都唔假,超新鮮🔫呢個價錢係超值架~同朋友share岩岩好~唔會太膩🤣另外佢個貓山王榴連雪餅 hkd28蚊個😍又係好食到痴左線!榴連饀爆燈!加埋佢啲餅係煙煙unun好似糯米滋咁,軟軟糯糯,口感口正又好好食💕完全係勁match😍推推!鐘意食榴連既大家唔好錯過啦!
榴連友出黎啦!
今次同大家去到廟街搵食!食榴蓮🙊
鐘意食榴連既大家唔好錯過啦!
2017-05-10 114 浏览
今日發現原來廟街有好多好野食ga, 俾我發現到一間有好多榴槤食品既小店身為durian addict, 當然唔可以錯過啦仲有貓山王賣添ga, 第一次見整個既貓山王,顏色同普遍見的好唔同即叫即整既D24榴槤白雪餅熱辣辣,煙煙韌韌的,個白雪餅無咩味道,不過連埋中間既榴槤一齊食,口感好正,同榴槤既甜味融合一齊,無得頂榴槤pizza你食過未呢?呢個榴槤pizza既榴槤肉好厚,面頭有埋芝士,做到拉絲既感覺,雖然呢個pizza又有榴槤,又有芝士,但比我想像中唔係好膩喎不過如果2個人食就可能會食唔哂,最理想係3-4個人KO佢榴槤cheesecake呢個cheesecake我非常欣賞,超soft, 又唔會好甜,同之前食開既new york cheesecake差好遠,new york cheesecake比較硬,食幾啖就會開始膩,但呢個cheesecake完全無膩既感覺中間仲有一層厚厚既榴槤肉ga除左有榴槤甜品之外,仲有其他燒烤野食ga下次我要過黎食下燒烤先得
身為durian addict, 當然唔可以錯過啦

即叫即整既D24榴槤白雪餅

榴槤pizza
不過如果2個人食就可能會食唔哂,最理想係3-4個人KO佢
榴槤cheesecake
中間仲有一層厚厚既榴槤肉ga
除左有榴槤甜品之外,仲有其他燒烤野食ga
下次我要過黎食下燒烤先得
2017-05-08
  • 榴槤cheesecake
2017-05-07 338 浏览
榴槤被稱為果王, 外觀堅硬有三角形刺, 內裡肉色淡黃, 由於榴槤口感像雪糕, 質感較為軟身, 愛吃的人會食不停口, 相反不愛吃的就會覺得它很臭跟友人慢走到廟街盡頭, 發現一家大大字寫著榴蓮王的店, 令我立即回憶當時到馬來西亞在街邊吃榴槤的情景, 走近看看, 榴槤pizza, 甜品, 飲品, 貓山皇, D24, 飛機貨榴槤種類都有供應看到榴槤pizza是他們的名菜, 所以來了一份, 熱烘烘薄脆的餅底, 一客6件, 加$10可轉厚底, 榴槤蓉加芝士熱食?!, 味道出奇地夾得天衣無縫, 芝士味不會搶走榴槤的果肉香, 在薄餅上的榴槤焗熱後並沒有一點已變得乾, 相反甜度更為增加, 店員亦有提供手套供食用, 感覺完全是回到馬來西亞一樣, 因為街邊食榴槤是很普遍的習慣再來的就是店員介紹的D24榴槤卷, 即叫即製的榴槤卷內全是榴槤肉製並沒有cream, 一聽之下跟友人都決定點一份, 岩晒鍾意食榴槤的食客, 每一啖都充滿榴槤肉, 非常彭湃,味道比pizza更甜

看到榴槤pizza是他們的名菜, 所以來了一份
貓山王pizza

2017-05-06