2024-07-30 372 浏览
屋企人很喜歡食小籠包,近近地去左啟德Airside行街食Lunch。lee度環境唔錯,樓底高。很喜歡佢地會點小蠟燭保持壺內嘅茶溫度,不會怕放耐後涼了。招牌原味小籠包 $80/6粒外皮夠薄,湯汁多,而且唔易穿肉質又鮮味飽滿,皮薄餡靚~京醬肉絲薄餅皮 $108京醬肉絲醬汁濃郁,肉絲嫩滑,搭配薄餅皮剛好,岩重口味人仕。上海炒飯 $95經典炒飯,米飯加入很多材料,有肉類、瓜、蛋、蝦仁等等,粒粒米飯分明又爽口,口感好豐富上海黑豚肉生煎包 $52包嘅外皮軟熟,底部又煎得焦香脆口,豬肉餡多汁。茶位$12/位,前菜小食花生栗子$15花生粟子軟腍。

招牌原味小籠包 $80/6粒

外皮夠薄,湯汁多,而且唔易穿
肉質又鮮味飽滿,皮薄餡靚~

京醬肉絲薄餅皮 $108

京醬肉絲醬汁濃郁,肉絲嫩滑,搭配薄餅皮剛好,岩重口味人仕。

上海炒飯 $95

經典炒飯,米飯加入很多材料,有肉類、瓜、蛋、
蝦仁等等,粒粒米飯分明又爽口,口感好豐富

上海黑豚肉生煎包 $52

包嘅外皮軟熟,底部又煎得焦香脆口,豬肉餡多汁。

茶位$12/位,前菜小食花生栗子$15
花生粟子軟腍。
2024-07-22 429 浏览
今日同閨蜜來左呢間位於九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖噶樂天皇朝薈萃,環境舒適,窗邊還可以觀望啟德嘅風景,藍天白雲真係好舒服。係咁舒服嘅環境,當然要點返少少美食嘆下啦!🤭特色皇朝小籠包$148,呢個真係必點,顏色外觀相當吸引,一籠入邊有八隻,每隻口味都唔同,還附上食小籠包噶順序,由原味到濃味,相當特別!每隻噶湯汁都好鮮,不會膩,還可以試晒唔同噶味道,對於喜歡是新嘢嘅人,呢個簡直係滿足到呢個需求!宮廷驢打滾$50,入口冰涼,軟軟糯糯,比較煙韌,黃豆粉加入邊嘅紅豆沙,甜度剛好,朋友果然無推介錯。京醬肉絲配薄餅$108,肉絲滑嫩,醬香十足,薄餅勁道,兩者十分配搭。餐前小食都唔差,花生,栗子,炆得好軟爛呢間酒樓唔差,下次可以同屋企人過嚟再食

餐前小食都唔差,花生,栗子,炆得好軟爛

呢間酒樓唔差,下次可以同屋企人過嚟再食
2024-07-03
啟德站既AIRSIDE開左咁耐 一直都無咩機會黎行下😳今日終於係叫行左轉 幾闊落舒服🤪食肆選擇唔算多 好耐無食小籠包😛見到樂天皇朝既分店 就梗係想試下啦高檔中式既裝潢 燈光少少昏黃樓底高 空間感十足 枱與枱之間距離夠👍🏻坐位數量多 岩晒一家大小黎聚餐😬樂天皇朝最出名當然係佢地既小籠包但除此之外 唔少上海小菜都幾出色架👐🏻菜式選擇不少 單點套餐皆有今次就單點左小籠包 包點 炒年糕 甜品🤩💥招牌原味小籠包兩個人食六隻以為夠數 點知唔夠喉🫠外皮夠薄 唔易穿唔多粉湯汁多 肉既份量都夠 幾鮮味飽滿下次想試埋八色小籠包先😎💥上海黑豚肉生煎包包外皮中等厚度 底煎得焦香脆口🔥肉既份量相對無咁多 但都食到濃郁肉味 不錯🙂💥上海炒年糕用料非常豐富 份量都唔少 幾飽肚每塊年糕都沾滿醬汁 口感煙煙韌韌 味道較重 咸中帶鮮 😗💥宮廷驢打滾第一次試呢款甜品就愛上口感軟糯得黎有層次兩種唔同餡料香甜帶椰香絕對係必試之選😍💥酒釀芋圓滿滿既酒香 將一般既圓子換做芋圓唔單只更色彩繽紛 多左種芋頭香甜清甜消膩🥶

啟德站既AIRSIDE開左咁耐 一直都無咩機會黎行下😳

滿滿既酒香 將一般既圓子換做芋圓
唔單只更色彩繽紛 多左種芋頭香甜
清甜消膩🥶

2024-07-21 360 浏览
樂天經典(啟德) -✅ #雪波吃啟德𓈒𓏸 ⛅🍹 𓂂𓈒𓏸享受這份這‬放慢時間的愜意 *ೄ原來Airside 都有樂天經典 ✨帶住老人家食飯,都係揀間穩陣牌😎😎🔅特色皇朝小籠包味道:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味每款味道各有特色,個人最鍾意鵝肝同黑松露味道,味道特別🔅芝麻醬油麥菜蔬菜沾上香濃的芝麻醬,非常開胃清新,是非常適合炎熱夏日的一道開胃沙律。 ❤️🔅雲吞雞雲吞皮薄餡嫩,加上嫩雞肉,口感層次豐富。店員仲好主動問需唔需要幫手分湯。
樂天經典(啟德)
✅ #雪波吃啟德

𓈒𓏸 ⛅🍹 𓂂𓈒𓏸享受這份這‬放慢時間的愜意 *ೄ

🔅特色皇朝小籠包
味道:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味
每款味道各有特色,個人最鍾意鵝肝同黑松露味道,味道特別

🔅芝麻醬油麥菜

🔅雲吞雞
2024-07-05
  • 特色皇朝小籠包
同屋企人中午黎食飯,想試下樂天皇朝個質素。嗌咗幾樣菜,但份量好小,完全唔夠食,食完都唔會飽肚,價錢相對下偏貴,同質素份量唔成正比,好失望😔,絕對唔會黎第二次。其中招牌菜小籠包質素完全不及預期般,小籠包係任何味道😪,同普通小籠包冇分別,甚至普通小籠包仲會好味過有色小籠包。而醉雞重酒味,可惜份量小,肉小,食完都唔會飽肚。環境衛生好,裝修環境良好,枱凳餐具乾淨。但係食物份量同質素太扣分,同佢嘅價錢完全不對應👎🏻👎🏻

而醉雞重酒味,可惜份量小,肉小,食完都唔會飽肚。

環境衛生好,裝修環境良好,枱凳餐具乾淨。

但係食物份量同質素太扣分,同佢嘅價錢完全不對應👎🏻👎🏻
2024-07-20 431 浏览
收工約咗朋友去Airside行街食飯🛍️🍚🫖~招牌原味小籠包 ($80/6粒)🥟小籠包皮薄餡靚,一咬落去就有鮮味嘅湯汁湧出嚟🤤,係我每次必食嘅菜式之一~醋醬海蜇頭 ($90)🌊海蜇頭新鮮爽脆,每片都泡滿酸甜可口嘅醋醬,夠晒清爽,開胃又消暑😋李白醉雞 ($92)🐣醉雞非常入味,每件雞肉都肉質鮮嫩而且充滿酒香😍,酒味令雞肉嘅鮮味變得更特出~上海炒年糕 ($95)年糕Q彈有咬口,仲有唔少新鮮蔬做配料🥬🥕🍄‍🟫🥗,而且調味岩岩好,如果份量大啲會更好🥹
收工約咗朋友去Airside行街食飯🛍️🍚🫖~

招牌原味小籠包 ($80/6粒)🥟
招牌原味小籠包

醋醬海蜇頭 ($90)🌊
醋醬海蜇頭

李白醉雞 ($92)🐣
李白醉雞

上海炒年糕 ($95)

招牌原味小籠包
醋醬海蜇頭
李白醉雞
2024-07-10 641 浏览
今日去了樂天皇朝薈萃AIRSIDE分店,當然要點招牌菜 特色皇朝小籠包$148,八個顏色,八種味道,皮薄餡靚,仲有品嚐次序介紹,從最淡原味到最濃川味,非常專業。我最欣賞係個湯汁,清甜而不膩,必點之選👍蔬菜:肉碎欖菜乾煸四季豆$88,好有鑊氣,香噴噴 帶少少辣,仲可以選擇走肉👍主食:黃鱔炒飯$128,醬汁味道不錯,黃鱔沒有腥味,炒飯不會太濕。小食$15茶位@$12/位餐廳好新淨、寬敞,不同崗位的職員,包括帶位/上菜/結帳都表現得非常有禮貌,令人有賓至如歸的感覺,值得一讚👍
今日去了樂天皇朝薈萃AIRSIDE分店,

當然要點招牌菜 特色皇朝小籠包$148,

八個顏色,八種味道,皮薄餡靚,
特色皇朝小籠包

特色皇朝小籠包

蔬菜:肉碎欖菜乾煸四季豆$88,
肉碎欖菜乾煸四季豆

好有鑊氣,香噴噴 帶少少辣,仲可以選擇走肉👍

主食:黃鱔炒飯$128,
黃鱔炒飯

醬汁味道不錯,黃鱔沒有腥味,炒飯不會太濕。

小食$15
茶位@$12/位

2024-07-10
2024-07-10 4306 浏览
「樂天皇朝薈萃」位於啟德airside,是我假日和家人聚會的地點。樂天皇朝薈萃提供高品質的中式點心餐點,以創新、新穎的菜式聞名。讓我來詳細描述一下這裡的特色菜品口感: 皇朝八色小籠包:這款小籠包外皮薄而有嚼勁,內餡豐富多樣,每一口都能品嚐到不同的風味,絕對是味蕾的享受。原味小籠包:經典的原味小籠包,湯汁鮮美,肉香十足,每一口都讓人回味無窮。糟溜絲瓜:絲瓜爽脆可口,搭配糟溜醬汁,酸甜適中,清爽開胃。鵝肝:鵝肝口感濃郁滑嫩,入口即化,散發出濃郁的香氣,絕對是我們全家的最愛。黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味:黑松露香氣、芝士濃郁、蟹粉鮮甜、蒜香香氣和川味麻辣,在口中品味到不同風味。宮廷驢打滾:口感軟糯,外皮軟糯有嚼勁,內餡香甜可口,讓人想要一口接一口。京醬肉絲薄餅皮:京醬肉絲醬汁濃郁,搭配薄餅皮的脆香,口感絕佳,讓人回味無窮。在如此美味的菜品和舒適的環境下,「樂天皇朝薈萃」絕對是享受美食、放鬆心情的最佳聚會地點。

糟溜絲瓜:絲瓜爽脆可口,搭配糟溜醬汁,酸甜適中,清爽開胃。

黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味:

• 特色皇朝小籠包
2024-07-02 199 浏览
樂天皇朝嘅小籠包一直都好出名,今次約朋友嚟食晚餐😍😍 餐廳環境好靚,有落地大玻璃望住美景用餐,環境氣氛舒適🥰 整個用餐體驗良好,$400內試到五款菜式,夠兩個人食飽👍入座後店員會先送上小食及茶~招牌原味小籠包(6 粒)必食!以精選豬肉餡料為內餡,皮薄餡靚 夾起外皮唔會穿!一啖咬落滿口都是湯汁🤤🤤 十分香濃鮮美蟹粉鍋貼(3件)用新鮮的蟹肉為餡料,鍋貼外皮好脆口,內餡鮮嫩多汁,散發蟹肉的甜美鮮味😋😋刀切小饅頭(炸)(3個)好鍾意食炸饅頭😍 呢度嘅炸饅頭特別大件 特別脆口,外皮金黃酥脆,內裡柔軟鬆軟,配上煉奶一流!!上海炒飯色香味俱全😍 經典炒飯菜品,米飯加入各種配料如肉類、瓜、蛋、蝦仁等,口感好豐富😋開陽蔥油拌麵彈牙Q嫩的麵條,加上特製的蔥油調料,香口惹味🤩

入座後店員會先送上小食及茶~

招牌原味小籠包(6 粒)

蟹粉鍋貼(3件)

刀切小饅頭(炸)(3個)

上海炒飯

開陽蔥油拌麵
彈牙Q嫩的麵條,加上特製的蔥油調料,香口惹味🤩
外賣的炒拉麵,木耳同牛柳絲包餅都好正,拿到番屋企食仲熱又好味😋放假唔想出去同人迫了。而且Airside 又地鐵上蓋非常方便,我收到message去到counter,馬上有staff拿俾我,服務好好。今日公眾假期都費事出去迫,都係叫外賣。
外卖自取
2024-06-27 169 浏览
招牌原味小籠包熱辣辣上枱,皮薄餡嫩,輕輕一咬就已經爆肉汁同埋湯汁,湯汁飽滿仲好鮮甜上海炒飯份量都足夠,炒飯都夠鑊氣,炒得好乾身,有醬油香味但又唔會太鹹,配料有新鮮爽口嘅蝦仁,肉粒同埋菜粒!蘿蔔絲酥餅熱熱上枱,食落口外層香口,層層都係酥脆而唔油膩嘅酥皮,入面嘅蘿蔔絲仲好清甜多汁,好正上海媽媽烤麩滿滿吸收左醬汁嘅味道,鹹中帶甜,好開胃宮廷驢打滾,一圈圈嘅糯米卷層次分明,包住紅豆沙,入口香甜軟糯,口感煙煙韌韌,味道偏甜餐廳舒適寬敞,坐得好舒服,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,抵讚👍🏻會再黎幫襯!

上海媽媽烤麩滿滿吸收左醬汁嘅味道,鹹中帶甜,好開胃

2024-06-26 198 浏览
今日同同事去咗AIRSIDE 4樓嘅樂天皇朝薈萃,呢間餐廳主打滬菜,環境高雅舒適,服務亦都好貼心。首先去到有餐前小食花生粟子,花生粟子軟糯,味道簡單但十分開胃。跟住試咗招牌原味小籠包,皮薄餡靚,汁多味美,一啖咬落去,湯汁爆出嚟,好滿足。上海黑豚肉生煎包,底部煎得金黃香脆,豬肉餡嫩滑多汁,外脆內嫩,口感豐富。蝦仁酸辣湯酸辣適中,蝦仁爽口彈牙,湯底濃郁,非常暖胃。李白醉雞,用花雕酒醃製,雞肉鮮嫩,酒香四溢,食落去好香甜。上海炒年糕,年糕軟糯有嚼勁,配料豐富,有肉絲、青菜同黑木耳,味道入味,整體非常滿意。樂天皇朝薈萃嘅食物質素高,每道菜都好有特色,推薦大家嚟試試,特別係鐘意滬菜嘅朋友,一定唔會失望!

2024-06-25
  • 上海炒年糕
  • 招牌原味小籠包(黑豚肉)
  • 上海黑豚肉生煎包
2024-06-26 119 浏览
Airside商場越開越多舖頭,經過呢一間,見到啲座位都好舒服,比較闊落一啲,其實都幾鍾意食小籠包,啱啱lunch時間都多人,等咗一陣就有位了。我哋兩個人叫咗幾款嘢食,比較鍾意食佢嘅拉麵同包點類嘅嘢:🍴招牌原味小籠包六粒:每次食都覺得佢好穩陣,外皮好薄,日本煙充滿濃湯,肉汁好多,我好鍾意落醋去食😁🍴上海黑豚肉生煎包三個:雖然係煎,但係入邊都可以鎖住好多汁,另外個皮好軟熟,佢唔會煎到好乾身,剛剛好。🍴紅油鮮蝦黑豚肉抄手拌麵:我至愛,仲要配埋擔擔麵簡直一流,佢嘅麻辣汁配埋手工拉麵,唔會好辣,同埋唔會好油,味道剛剛好。🍴皇朝擔擔拉麵:麻香味適中,醬汁濃稠但食落口有剛剛好既花生味,少少辣,麵條有咬口同彈牙😄🍴雷沙湯丸:入邊芝麻餡滿滿的流心效果,湯圓皮煙韌彈牙,細細粒唔會好膩。

2024-06-23 114 浏览
最近又想吃炒年糕了,所以下班去了樂天皇朝吃飯,點了我最愛的上海炒年糕。上海炒年糕這個炒年糕真的是必點的,加入了肉絲、冬菇絲和蔬菜一起炒,而且醬油味甜甜的,年糕又超軟糯,真的超好吃。蟹粉鍋貼本來以為不會加了很多蟹膏,但沒想到蟹味比想像中重,和肉的比例大概1:1,味道比想像中出色。成都口水雞雞比較肥美,口味比想像中辣,但醬汁調較得很好。黃橋燒餅家裏人指定必點的,因為剛出爐,所以夠熱夠脆,餅皮入口即化。但是吃的時候要小心點,餅屑容易掉到一地都是。

蟹粉鍋貼

成都口水雞
雞比較肥美,口味比想像中辣,但醬汁調較得很好。

黃橋燒餅

2024-06-20 119 浏览
喺Airside睇完戲諗下食咩好見好耐冇食小籠包 一於去樂天皇朝啦平時我最憎餐廳俾花生做小食但樂天皇朝嘅栗子花生次次都唔夠喉 煮得好粉糯好入味 好想食多碟特式皇朝小籠包去樂天皇朝梗係要食招牌八色小籠包啦隔住廚窗可以見到師傅現場即制 保證新鮮八隻顏色代表八隻味道 連食法都有順序由清淡嘅原味、絲瓜食到濃味嘅蒜香、川味每種味道都各有特式 同樣皮薄餡靚!紅油黑豚肉抄手少少辣好惹味 每隻抄手都係咁飽滿足料上海炒年糕濃油赤醬嘅上海菜代表 呢個炒年糕咸咸甜甜咁年糕夠煙韌 仲有冬菇白菜幾有口感宮廷驢打滾糯米皮捲住紅豆蓉餡 再加上黃豆粉 味道唔太甜
喺Airside睇完戲諗下食咩好

特式皇朝小籠包
去樂天皇朝梗係要食招牌八色小籠包啦
隔住廚窗可以見到師傅現場即制 保證新鮮
八隻顏色代表八隻味道 連食法都有順序
由清淡嘅原味、絲瓜食到濃味嘅蒜香、川味
每種味道都各有特式 同樣皮薄餡靚!

紅油黑豚肉抄手
少少辣好惹味 每隻抄手都係咁飽滿足料