2011-10-07 87 浏览
以前經常來食的食齋好地方,因我工作在灣仔區,故此差不多一星期總有兩三晚在此開餐,而最常叫是招牌流沙湯餃,真的很不錯, 還有南乳齋煲,的確好足料,味道香而不膩,重有那個香煎蓮藕餅,有口感得嚟,又足夠大件,另外又有咕嚕竹,食落仿似真咕嚕肉,正正正! 早前再去時稱大裝修,約在7月尾左右,裝到9月頭,今日再來時,食物依舊,但原來人面全非,經理及大厨都換了人,沒有了以往歡樂的氣氛, 只有講一句,可惜,可惜~~~~

只有講一句,可惜,可惜~~~~
2011-10-06
2011-10-03 16 浏览
已經第二次來樂農吃飯。經歷整個八月的休息,我們終於可以再來幫襯。以前我不愛素食,除了是作為一隻食肉獸外,更重要的是傳統素食以油炸或濃味為主。但樂農的素食兼顧健康,少油鹽和有機,如果在附近上班,著實是午餐的好選擇;而這類健康素食,不單在灣仔,即使在香港也是鳯毛麟角。加上社會企業,使我一再上門幫襯。十二點上去,餐廳還是靜悄悄的,我們差點以為店舖還未開;但半小時後,餐廳裡已是車水馬龍;雖然人多,還未致於滿座,樓面大概有五個侍應,其中四人都是聾啞人士。幸好他們久經訓練,點菜上菜也沒有問題;我說要咖啡時,他們甚至可以說出「咖啡」兩字,可見是唇語練得純熟之故。傳統素菜館最愛以罐頭菠蘿作前菜奉客,但這裡則是水煮粗糧:粟米、蕃薯、南瓜,其中M君至愛的水煮花生,不加調味更見果實本身的獨特味道。雙餃:是金沙餃和雲耳餃。金沙餃其實是薯仔煲爛,混蕃茄而成的餡料。蕃茄味甜,配上薯仔的澱粉恰到好處。看似簡單,但其實別出心裁。對於我這個比較不喜歡太多餡料的人來說,是一大喜訊。雲耳餃的餡料比較豐富,雲耳爽口,中間有胡蘿白絲,薑味亦重,驅寒倒是甚佳。後面是冬菇西蘭花。獻汁較濃味,讓人感覺蠻HEAVY;份量很多,冬菇炆得
後面是冬菇西蘭花。獻汁較濃味,讓人感覺蠻HEAVY;份量很多,冬菇炆得不錯,驚喜不大,是家裡的味道。
琵琶豆腐:跟冬菇西蘭花是同一個獻,有些失望。
又有冬菇,兩個人似乎太多。板豆腐吸到獻汁,做得不錯,但同一個獻已經把我吃膩了。
原本以為午餐可以捷足先登嚐到南瓜糕,怎料今天沒貨。最後的甜品是桂花糕,感覺上沒有上次吃的煙韌和驚為天人。吃得出面層有少許硬化,明顯是桂花糕沒有蓋子,一直放在雪櫃的結果,這末小枝節可以再改進。
有公平貿易咖啡,沒有拍照,但M君說甚難喝。
如果在附近上班,可以在午飯吃到家常和健康的味道是不錯的,亦相信會受到歡迎。但質素比起幾個月前有少許下滑跡象,希望可以維持一貫水平,吸引更多人支持社會企業。
2011-09-24
2011-07-11 24 浏览
6-7-2011(Wed)繼續o係灣仔做o野,約同男友出o黎食飯,我o地再次o黎呢o度,o黎到都有8成滿,我o地坐低後,至知o係收銀o度填表揀$42.00o既三餸飯餐,要飲品就加$8.00,好貴喎.我同男友都揀晒六個餸,有五香麵餅,咖哩茄薯雜菜,椒鹽脆豆腐,南乳炆齋,青瓜粉絲同時菜.而一碗飯內原來有糙米,重有一碗湯.先飲湯,係雪耳煲雜豆.呢個冇味精,唔錯.而餸呢,五香麵餅其實係五香齋,佢就最濃味;咖哩茄薯雜菜,茄係毛茄同茄子,薯仔夠腍,呢個食到辣味;椒鹽脆豆腐最遜色,因為唔惹味之餘亦唔脆;南乳炆齋一般冇問題;青瓜粉絲有啲怪味,似西芹味,男友話落o左薑,呢個麻麻;而時菜呢,我o地唔知係咩菜,但清得o黎好食.環境:其實都幾迫.服務:由於男友要搬o野,所以有個手拉車仔,職員見到主動幫我o地keep起,呢黠唔錯.
好貴喎.

頭三樣餸o既套餐
另外三樣餸o既套餐
先飲湯,係雪耳煲雜豆.呢個冇味精,唔錯.

環境:
其實都幾迫.

服務:

2011-07-06
$42.00 (午餐)
2011-07-08 4 浏览
朋友介紹一起來食,好可愛又簡單的裝修,服務也幾好。兩個人點佐冷盤雙拼,蓮藕餅,餃子,咕嚕支竹,紅棗茶。餃子就一般了,其他都ok,不過要特別推薦咕嚕支竹,真系好好味阿,中意食支竹如我的人一定要試,醬汁味道同咕嚕肉好似,支竹咬落去軟硬適中,仲入晒味tim.好好味阿。不過位置比較逼,兩次去都好多人,價錢也唔算便。
2011-06-30
2011-06-22 34 浏览
同朋友慶祝生日,其中一個食素嘅朋友搵咗呢間試下……呢間素菜店請咗有聽講障礙嘅人當侍應,佢哋態度都唔錯,亦都唔會因為咁而影響order服務。叫咗最出名嘅流沙餃,講真真係有 d 期望,因為好多人都話好食,仲話係呢度嘅招牌菜,但我個人就好唔鍾意果種蕃茄味,質感也怪怪哋。羅漢齋煲個南乳味其實幾香,但好似有小小濃咗嘅味。三絲炒米粉同沙葛炒 xx (唔記得) 都普通啦。比較好味係炸嘢,火喉唔錯,炸得香,但又唔會好多油。最正係個芋頭魚,其次係炸春卷,但春卷皮略厚。係一餐中規中矩嘅店。最特別係有朋友生日,訂檯時訂埋壽包,最後壽包係送嘅,生日朋友個壽包仲會特別大。除此之外,店長特意教我哋做手語唱生日歌,雖然感到有小小尷尷,但店長用心教我哋,我哋都有跟住做。
生日朋友仔個壽包~
南乳羅漢齋
同朋友慶祝生日,其中一個食素嘅朋友搵咗呢間試下……

羅漢齋煲個南乳味其實幾香,但好似有小小濃咗嘅味。
三絲炒米粉同沙葛炒 xx (唔記得) 都普通啦。
係一餐中規中矩嘅店。

2011-06-17
生日
生日朋友仔個壽包~
2011-05-27 191 浏览
21-5-2011(Sat)同男友出席男友人LKH筳開4圍o既壽宴,菜單由佢大女請相熟o既樂農發板,有:1. 五福臨門五福臨門有中間o既燒粟米,大豆芽菜,苦瓜,涼伴粉皮同西芹,當中最好食o既係燒粟米,調味應該係日本燒汁o個類,甜甜o地o既.涼伴粉皮夠凍夠爽,麻醬同芝麻味夠濃.苦瓜味道好甘,另外兩樣都冇乜問題.2. 秋葵雙耳淋o左好多芝麻o係面,同樣勁芝麻味.秋葵亦即係毛茄,內裡有潺口感都爽,而黑木耳同雪耳都冇問題.3. 香脆芋蓉餅呢個無論外表同口感都唔油膩,內裡芋蓉味道唔算好夠,可能o衣o家未當糙o掛.而芋蓉餅o既汁就超好味,女友人R更留低佢自用.4. 生煎蓮藕餅每個都做得薄薄,食落,唔覺有蓮藕o既?應該係剁得太碎吧,而可幸冇食粉o既應覺,因為都有好多蘿蔔絲.5. 流沙湯餃內裡亦有好多芝麻,湯汁清清o地,皮薄,舖底o既係莧菜.6. 梅菜蒸餃呢個冇問特別.7. 南乳炆齋煲有雲耳,腐竹,蘿蔔同粉絲.呢個南乳味唔多夠,好清o既一道菜.8. 咕嚕鮮竹唔記得睇菜牌時,睇唔出係咩o黎,咬開後都唔知係乜,女友人M問係咪魚?我都唔確定,要睇返菜牌至知.呢個酸甜汁煮得好味,正.9. 焗咕嚕咕菇唔明點解個

1. 五福臨門
五福臨門

2. 秋葵雙耳
秋葵雙耳

3. 香脆芋蓉餅
香脆芋蓉餅
而芋蓉餅o既汁就超好味,女友人R更留低佢自用.

4. 生煎蓮藕餅
生煎蓮藕餅

5. 流沙湯餃
內裡亦有好多芝麻,湯汁清清o地,皮薄,舖底o既係莧菜.

6. 梅菜蒸餃
左:流沙湯餃,右:梅菜蒸餃
呢個冇問特別.

7. 南乳炆齋煲
南乳炆齋煲

8. 咕嚕鮮竹
咕嚕鮮竹
呢個酸甜汁煮得好味,正.

9. 焗咕嚕咕菇
焗咕嚕咕菇
唔明點解個名咁奇怪.送上o黎時,唔知邊位問侍應,侍應話呢大個珍寶花菇要$200.00一個.
但真係好大隻,同手掌差唔多大.侍應幫我o地切開,每人一件.睇睇佢都好厚,而成個餸重有金菇等.花菇味道濃,呢個冇留意啲汁o既味道.

10. 豉油皇炒麵
都一樣係落好多芝麻,內裡亦有好多芽菜仔,好香芝麻味,呢個又炒得唔太油.

11. 芋粒南瓜焗飯
左:豉油皇炒麵,右:芋粒南瓜焗飯
一o黎到嗅到芝士味,飯係炒飯底,而除o左芋粒南瓜外,重有西蘭花,但我食呢個飯時,冇乜留意佢o既口感.

12. 精美糕點
精美糕點
賣相好靚,我o地掛住影相,老闆就催我o地快啲食,因為一來凍o左啲皮會硬,二來...佢唔夠蒸籠.

呢個一睇就知外面加o左南瓜汁,而餡呢,老闆叫我o地估係咩o野?我o地估極都估唔到,佢話係蕃薯蓉,因為唔想工序太複雜.
蕃薯蓉都幾清甜,唔錯.

13. 生果盤
生果盤
哈,果盤唔寫啦,不過佢砌得有心思.

14. 壽桃
壽桃
壽桃係來貨,因為佢o地唔做,不過佢o地同樣砌得好有心思,而呢隻來貨顏色靚啲,內裡香甜o既蓮蓉唔算少.

服務:
雖然係聽障人士,但服務水準比正常人唔差得去邊.

價錢:
原來菜牌有寫$198.00一位,絕對抵食啦.
2011-05-21
$217.80 (晚餐)
咕嚕鮮竹
精美糕點
2011-05-05 21 浏览
去演藝學院看Drama前,先約好友晚飯相聚。生病的我被逼收心養性,暫時忘記大魚大肉,今餐改為清淡一點。老友介紹我到這間素食店,它是一所社會企業,為聽障人士提供就業機會。店子位於樓上舖,面積不算太大。裝修以綠色為主,配合素食的主題。晚上六時多到來,可以即時入座。後來發現不少桌子經已留座,若要光顧還是預早訂枱為妙。侍應見我拿著個大袋,特別給我一張圓櫈擺放,果然是照顧周到。雖然服務我們的是聽障人士,但溝通完全沒有困難,而且覺得他們工作勤快,經常留意客人需要,值得鼓勵。言歸正傳,今次點了兩個菜式,分別是流沙湯餃,以及芋粒南瓜焗飯。後者需要製作三十分鐘,見時間許可便即管一試。流沙餃的餡料有別於坊間所見,是意想不到的蕃茄和薯仔,頗有創意。餃子的外皮偏厚,餡料則酸酸甜甜,我覺得味道可再強烈一點。最敗筆是湯底,胡椒粉味過重,而且油份極多,破壞了整道菜式。以味道品評,這只是平平的作品。另一道芋粒南瓜焗飯卻教人驚喜萬分。焗飯送上時還在冒煙,夠晒熱辣辣。飯面鋪上一層白汁,還加了些芝士粉,非常香噴噴。炒飯底夠乾身,配合芋粒、南瓜粒、西蘭花等,恰到好處。真想不到素食也令我吃得舔舔脷。曾經幫襯不少社企食肆,論食物
去演藝學院看Drama前,先約好友晚飯相聚。
生病的我被逼收心養性,暫時忘記大魚大肉,今餐改為清淡一點。

侍應見我拿著個大袋,特別給我一張圓櫈擺放,果然是照顧周到。

後者需要製作三十分鐘,見時間許可便即管一試。
餃子的外皮偏厚,餡料則酸酸甜甜,我覺得味道可再強烈一點。
最敗筆是湯底,胡椒粉味過重,而且油份極多,破壞了整道菜式。
以味道品評,這只是平平的作品。
另一道芋粒南瓜焗飯卻教人驚喜萬分。
焗飯送上時還在冒煙,夠晒熱辣辣。
飯面鋪上一層白汁,還加了些芝士粉,非常香噴噴。
炒飯底夠乾身,配合芋粒、南瓜粒、西蘭花等,恰到好處。
真想不到素食也令我吃得舔舔脷。

曾經幫襯不少社企食肆,論食物味道和服務,這間算是跑出了。

2011-05-03 149 浏览
20.4.2011很感激朋友們記得我的生日, 並說要與我吃生日飯. 他們知我善於找一些特別的餐廳, 所以就叫我自己找慶祝生日飯的餐廳. 本來想去UCC, 但原來是不可訂位的, 所以我就要找另一間可以訂位+地點方便+價錢實惠+食物好味的餐廳. 找了一晚, 突然找到我在三月時看過食評的樂農, 從食評中已經知道這是一間幫助聽障人士就業的社企, 所以都有興趣找個機會去試試. 於是, 當我告知其中一個朋友我選擇這間餐廳後, 我就立即去訂位了. 唉, 其實要自己為自己生日飯揀地點, 訂位和通知他們訂枱資料, 真的覺得怪怪的, 總覺得是迫他們與我慶祝生日似的. 但當我想深一層, 他們六個都是放工後趕過來的, 如果是無心與我慶祝, 就不會犧牲休息時間與我吃飯吧. 之前已告訴了朋友們這是素食的社企餐廳, 朋友們對食物沒有特別要求, 於是由我來點菜: 白灼時菜我們要了西生菜, 是有機的, 口感清爽, 鮮美. 香煎芋容餅外層好香好脆, 內層好熱, 芋容好腍, 軟棉棉的, 質感好像護膚品的cream一樣, 好感好正 芋粒南瓜焗飯飯內有芋粒, 南瓜粒和西蘭花, 這個焗飯落了糊椒粉, 所以有點辣. 這個飯焗得
20.4.2011

白灼時菜
我們要了西生菜, 是有機的, 口感清爽, 鮮美.
芋粒南瓜焗飯
飯內有芋粒, 南瓜粒和西蘭花, 這個焗飯落了糊椒粉, 所以有點辣. 這個飯焗得好香, 也有不少汁, 不過份量不太多.
招牌流沙湯餃-蕃茄薯仔
有八粒湯餃, 湯餃皮好簿, 所以一夾起湯餃就爛了. 湯餃有薯仔粒和蕃茄做餡. 蕃茄已經溶了在餃內, 薯仔粒切得好細, 好腍, 薯仔粒和蕃茄的味道永遠都這麼match
湯底有菜心哩, 很特別.
炒貴刁
都幾辣喎, 有芽菜, 青椒, 紅椒, 紅蘿蔔絲, 蛋條, 材料豐富, 炒得好有咖哩香味.
麗姐炒飯
點菜的時候沒有留意, 這都是辣的, 材料有咖哩, 羅漢齊, 欖菜, 菜粒, 蛋, 粟米, 花生粒等, 好香好惹味, 不太咸, 但偏向太油了.
梅子千層
千層其實是厚腐皮, 梅子汁甜甜酸酸的, 幾醒胃, 也可退減口中的辣味,而這碟送又有菜心舖低, 很特別.
梅子千層
至於服務態度方面, 侍應們也很快手地添茶, 收碟, 而他們永遠都對我們微笑的, 給予我們親切的感覺.
當我們要切生日蛋糕時, 餐廳負責人走過來教我們怎樣用手語唱生日歌. 這是我第一次, 也是我的朋友們第一次用手語唱生日歌. 大家都覺得好新奇, 好特別哩. 及後, 在吃蛋糕時, 負責人也講解了這餐廳的背景哩.

我們七個人只吃了五百多元, 而這裡不收切餅費. 大家都吃得又飽飽又滿足. 有機會必會再來

最後, 多謝你們六個與我慶祝生日, 我愛你們~~
2011-04-20
(非会员)
2011-04-09 20 浏览
原本見這裡頗出名, 就在星期六的晚上一試.但實在令人失望.裝潢不算吸引, 食物質素亦然, 但只是一客8隻的招牌流沙餃也要盛惠40. 還要茶錢10元. 而且味道只是一般, 還要是招牌菜.另外晚上給人的感覺是只招呼人多的一群, 晚上所有套餐欠奉, 逼人 a la carte, 要不是人多有得share實在很難負擔, 每款菜式要40以上, 就算是社企也不應收這價錢吧??最不忿是, 人家7-8人可送免費特式甜品, 每桌像我一支弓或二人世界的, 就什麼都無. 要是晚上只服侍大客仔的話, 那麼就不應安排座位給我們, 乾脆說沒座位好了. 這樣的質素我下次都不會再去. 要食素食, 做善事也有很多選擇. 我寧可到功德林大吃一頓然後再捐款到救世軍.
原本見這裡頗出名, 就在星期六的晚上一試.

但實在令人失望.

2011-03-30 18 浏览
之前見過電視介紹已經想嚟試下,趁今日同朋友仔去婚紗展買餅咭就順路試下啦~去到已經接近九點嘞,不過仍然要等位喎,好彩都只係等左十五分鐘,期間職員向我地介紹公平貿易貨品,俾左d朱古力同曲奇我地試食,最後買左一罐可可粉以示支持.好啦,終於有位嘞...我地叫左例湯,煎梅菜餃(蕃茄流沙餃沽清!),秋葵雙耳,咕嚕古菇例湯係木瓜湯,見唔到木瓜亦飲唔到木瓜味,不過仍然有一種瓜果類嘅清甜煎梅菜餃相當爽口,不過唔係好覺梅菜味秋葵雙耳有好多芝麻,碟頭亦頗大,ok朋友仔因為鍾意食菇,而本人亦對酸甜的小菜有偏好,所以叫左咕嚕古菇,豈料到上菜的時候,至發現原來係鍚紙焗巨形冬菇同什菇...點知,到埋單嘅時候至發現原來呢個巨菇要 $2xx一碟喎,其實叫嘢食時我地冇諗過會有d咁嘅價位嘅小菜ga, 下次都係要睇清楚價錢嘞...

好啦,終於有位嘞...

煎梅菜餃相當爽口,不過唔係好覺梅菜味

秋葵雙耳有好多芝麻,碟頭亦頗大,ok

2011-03-11
2011-03-26 3 浏览
友人介紹來到樂農,名字不花巧,已給足夠的空間在期望之內,服務員大多是說話和聽力障礙,店內收益亦會作慈善用途!但可以告訴你,服務跟正常食市沒兩樣,甚至水準不錯。跟老闆一個短短交流在供應飲料的立場下,喜歡他的堅持,純供應健康飲食是他的忠旨!食物一樣做得出色,沒像一般素菜;這裡不多油又有特色。來個估魯千層番茄薯仔餃子,醬爆上海粗麵全部都好好味,沒有半分水氣而令你覺在茹素!這家食店是我這期極力推食市,再謝友人介紹:)!
友人介紹來到樂農,名字不花巧,已給足夠的空間在期望之內,
服務員大多是說話和聽力障礙,店內收益亦會作慈善用途!
但可以告訴你,服務跟正常食市沒兩樣,甚至水準不錯。

跟老闆一個短短交流在供應飲料的立場下,喜歡他的堅持,
純供應健康飲食是他的忠旨!

食物一樣做得出色,沒像一般素菜;這裡不多油又有特色。

來個估魯千層
正- 估魯千層
番茄薯仔餃子
[img:2],
醬爆上海粗麵
[img:3]

全部都好好味,
沒有半分水氣而令你覺在茹素!

這家食店是我這期極力推食市,再謝友人介紹:)!
2011-03-26
正- 估魯千層
2011-03-23 33 浏览
同家姐去演藝學院睇話劇,之前就黎咗呢度試新菜。一早知道樂農係社企,為弱聽人士提供就業機會,便打算來這裡表演一下我的手語。 大概六時半來到,已經坐無虛席,我們就坐在對窗的自閉位那裡。原來這裡的侍應並非全部弱聽人士,穿黑色制服的WAITER是健聽的,負責落單的居多,而穿綠衣的WAITER才是弱聽人士,多數是負責收碗或上菜的工作。話雖如此,當我途中有需要的時候,綠衣WAITER也是毫無懼色的走上來「看」我有什麼需要,當然我們溝通不會有問題啦!是時間看看有什麼吃。家姐很讚賞這個雲耳什麼什麼的例湯,但對我來說只有濃烈的中藥味......流沙餃分了不同的味道,其中我比較喜歡蕃茄薯仔餃,他們煲爛薯仔作流沙餡,吃來不膩而且很清甜!三絲炒米則略遜,油太多了,而且我不喜歡紅椒青椒,可以不點.桂花糕沒有外面的做得清瑩剔透,看上去有點混濁的樣子.但一吃之下,驚為天人!它沒有外面如大菜糕般爽口,卻是黏黏靭靭的有口感;而桂花的香味非常濃郁,很少吃到如此美味的桂花糕呢!原本還叫了南瓜餅,可惜已經售完了。下次一定要來試。我出了名是食肉獸,但這家素菜館著實得我歡心。它沒有舊式素菜的肥膩或「扮肉」,既提倡有機健康,而且還
同家姐去演藝學院睇話劇,之前就黎咗呢度試新菜。

三絲炒米則略遜,油太多了,而且我不喜歡紅椒青椒,可以不點.
原本還叫了南瓜餅,可惜已經售完了。下次一定要來試。我出了名是食肉獸,但這家素菜館著實得我歡心。它沒有舊式素菜的肥膩或「扮肉」,既提倡有機健康,而且還是社會企業。最衰我好耐先黎灣仔,唔係我一定成日黎幫襯,加油!
2011-03-12
  • 流沙餃
  • 桂花糕
2K
2011-03-10 19 浏览
9-3-2011一直對呢度的流沙餃好有興趣, 但是日上到嚟先知原來 lunch hour 只供應 3 餸飯餐 ($40), 不過既來之則安之吧, 難得近 1:20pm 嚟到仲有大把位.飯餐的 3 out of 6 款餸揀了南乳炆齋, 鹵水豆腐及咕嚕竹:-南乳炆齋: 有雲耳, 豆卜, 紅蘿蔔, 銀杏 etc, 煮得腍身入味, 雖然南乳汁質地有點 gooey, 南乳味亦比預期淡, 不過係好「住家」的味道又幾好送飯, 清碟無難度的.鹵水豆腐: 幾硬身, 食落稍嚡, 不過鹵得入味之餘又滿有豆香, 幾好食的.咕嚕竹: 即咕嚕汁配炸過的千層腐皮, 食落唔脆, 不過亦唔會硬, 咕嚕汁的酸甜味平衡得宜, 效果不錯的; 其他配料仲有菠蘿, (罐頭)蜜桃及黃椒 ( ), 前兩者配咕嚕汁同吃好酸吓 , 後者就無食了.亞麻籽糙米飯: 就咁食一啖其實幾有米香, 亦唔會太乾 / 濕; 份量就真係大了 d, 明明 3 樣餸都咁好送飯, 我都食唔晒 d 飯, 早知叫「少飯」啦.例湯就係眉豆 + 佛手果 (?), 火喉十足, 味道清潤,「屋企」feel 得很, 正. 食物清淡住家得來味道又不錯, 環境衛生亦好
$40 三餸一湯, 糙米飯任裝
豆香鹵水香兼備
南乳齋就較失色
lunch hour 幾旺場, 不過搵位比想像中易得多
9-3-2011

), 前兩者配咕嚕汁同吃好酸吓
, 後者就無食了.

食物清淡住家得來味道又不錯, 環境衛生亦好; 而由於全程都近乎自助形式, 服務無得評了, 不過據聞呢度係聘用 auditorially challenged 人士做店員, 絕對值得支持的.

埋單 $40, 有機會夜晚再嚟試試吧 -- 好想食流沙餃 / 煎藕餅!
2011-03-09
清甜的例湯
咕嚕肉走肉
其實係千層腐皮
入味的鹵水豆腐
豆香鹵水香兼備
lunch hour 幾旺場, 不過搵位比想像中易得多
2011-03-08 63 浏览
大家對一些社會企業模式經營的餐廳,給予評價也較為寬鬆,味道不行也不給予喊面,完全是出自同情心,如果照直說,恐怕會被人罵沒有愛心了.位於灣仔修頓球場,永華樓上的樂農,正好是社企經營的素食館,聽說幕後功臣是曾志偉先生.而此店與長沙灣優閒堡不同之處,是前者僱用智障人仕,樂農是僱用聽障人當員工.晚上生意好到不得了,我們八個人一早訂了檯當然沒有問題,眼見當晚很多沒有訂位的食客前來,全部打回頭.可見這間素食店的確受大家歡迎,我最欣賞其中之一個地方,是菜單上的菜式名字,沒有"掛羊頭賣狗肉"之流,沒有素鵝素雞,在外面稱之為"五柳仙斑",樂農內的名字叫"香煎芙蓉餅".夠老實.餃子有兩款,一個是招牌流沙餃,另一個是懷舊梅菜餃.食法可分煎和放湯上,流沙餃的材料是番茄薯仔,味道酸酸甜甜,果然帶有流沙效果,感覺豐厚.而梅菜餃味道則較為香甜,吃罷湯餃和煎餃之後,還是放湯的效果比煎好一點.是日例湯為羅漢果湯,只賣$9一盅,比外面涼茶舖喝一口涼茶更便宜,羅漢果湯味道甘中帶甜,感覺溫和舒暢.香煎芙蓉餅做得香口,芋茸甘香而不算太膩,少食多滋味.南乳齋煲充滿南乳的濃香,材料足,炆得入味,但感覺上阿鴻小吃做得更好.這一道梅菜

香煎芙蓉餅做得香口,芋茸甘香而不算太膩,少食多滋味.
這一道梅菜茄子蒸山水有機豆腐,至於豆腐是否真的有機,那就不得而知,但豆腐的豆味很濃郁,與香甜的梅菜實在配合得天衣無蓬.
生煎蓮藕餅的賣相和質感,與歐洲的煎薯餅有點點相似,磨菇,蘿蔔絲,蓮藕絲切成一絲絲,再混合而煎成,脆口鬆化之外,磨菇蘿蔔與蓮藕的錯綜交錯,得出來的效果是好吃.
芋粒南瓜焗飯是以葡汁為主,芋粒南瓜粒之外,還有西蘭花等配菜,焗得香噴噴,醬汁濃香飯底夠乾身,幾個大男人有點不夠分.
豉油皇銀芽炒麵很多地方都有得吃,在素食店吃就少之又少,當然不寄望與我吃過出色的相比,此炒麵做得乾身,色水均勻,每一條麵條完全沾滿豉油香與鑊氣,味道也不錯.燒粟米外表燒得焦香,粟米肉香甜可口.

還追加了芝士白汁茄薯螺絲粉,是茶餐廳經常吃到的芝士白汁石班/豬扒焗飯之變奏,芝士加白汁濃上加濃,味道更香,而且焗得非常入味,大家最後吃到一粒不剩.經理"細細聲"之推介,就是這一味"阿姐炒飯",餐牌上是沒有此一味的.說此炒飯是由廚房阿姐親自操刀,她在此區炒飯炒了多年,功多藝熟自然受歡迎.主要是用咖喱汁來炒,伴以花生碎,菜粒同炒,簡單不花巧,飯粒分明乾身,粒粒也染了咖喱的濃惹味道,菜粒爽而不乾,果然沒介紹錯.
最後奉上心型桂花糕,代表樂農仝人的一番心意,我們當然樂於接受,因為每一味菜也做得很好.
與同區的"天下太平"一樣,店內亦有一些如公平貿易的咖啡,有機食材等出售,價錢比普通超市見到的貴一點點.如今出外用膳已進升為另一層次,除了交際,填肚,享受之外,更要肩負起社會責任,有衣食,不製做廚餘已是基本,光顧一些支持減碳,有機原材料的食店,間接支持環保,喝公平咖啡,目的或是支持在第三世界的種咖啡豆農民,來到此等食店,為社會上處於弱勢的社群打氣.

深信天生我才必有用,每一個人在社會上,也有立足之地,為何有些人為了感情而自殺?為何有些人天生的缺陷,並沒有磨滅生存的意志?這個世界就是這樣不公平,我們可以做的事情,就是身體力行,光顧此類社會企業一盡綿力.
2011-02-23 9 浏览
睇報道得知餐廳背景希望香港可以有多D咁既類型餐廳啦 促進社區和諧流沙餃幾特別! 用蕃茄同薯仔 (本身味道已經好夾既食材)不過個湯略嫌胡椒粉味太重健康炒飯 都幾多料 有提子乾 腰果碎等等 唔油! 秋葵雙耳 好多芝麻 幾爽口不過個汁稍為多左 食多最後好似好多油咁順帶一題茶位$10 一個人 再加一真係略貴如果可以平D就好
睇報道得知餐廳背景
希望香港可以有多D咁既類型餐廳啦 促進社區和諧
流沙餃幾特別! 用蕃茄同薯仔 (本身味道已經好夾既食材)
不過個湯略嫌胡椒粉味太重
健康炒飯

都幾多料 有提子乾 腰果碎等等 唔油!
秋葵雙耳 好多芝麻
幾爽口