2019-12-19 133 浏览
趕住去睇戲,所以快快手手食茶餐廳啦!見到佢有推介滑蛋叉燒飯,咁就要試一試佢手勢啦!首先,欣賞佢非常多蔥😂!叉燒半肥瘦剛剛好。個滑蛋唔會稀稔稔咁,仲幾有蛋味!個portion 非常之大,所以我真係食唔晒啲飯,同人share 黎食,再叫下小食仲好。至於朋友就叫左個蕃茄湯通粉配滑蛋芝士菠菜同午餐肉。啲午餐肉厚之餘仲煎得好香口。菠菜芝士滑蛋真心幾好食,係輕食之選。個蕃茄湯偏甜,不過入口都幾順。最緊要係真係無咩味精。肉醬芝士焗薯角非常熱氣但非常好食。上菜時非常熱,非常新鮮。肉醬幾惹味,非常罪惡。華田脆脆個人覺得太甜了一點,下次要叫小甜。不過華田味非常濃,值得一試。食晒啲野口痕痕,所以仲叫左隻雞髀食下。瑞士汁都較得唔錯。塊皮非常邪惡,因為好入味...所以最後忍唔住食晒...間餐廳非常旺場呀,大家可能都要等一陣先可以入座!
趕住去睇戲,所以快快手手食茶餐廳啦!

見到佢有推介滑蛋叉燒飯,咁就要試一試佢手勢啦!

間餐廳非常旺場呀,大家可能都要等一陣先可以入座!
2019-12-19 123 浏览
係荃灣附近打完拳,男朋友一路推介話之前自己好中意食呢間冰室於是就跟佢去試試,晚餐時間都有幾多人排隊,冰室坐爆但格局唔會感覺侷促,佈置都設計成80年代冰室模樣,紅沙發白瓷磚。我叫左好出名既瑞士雞脾,大大隻,瑞士汁甜度適中,而且上枱佢地都會比好瑞士汁墊底,夠juicy, 肉質嫩滑,最正係連雞皮食,我仲有叫左火腿奄列配蒜蓉多士,蒜蓉味好足,多士烘底外皮夠脆,推介紅豆冰少冰多奶,好多紅豆夠曬味,台式雞扒肉燥飯都值得一試,肉燥撈飯夠juicy, 唔會太過dry, 雞扒醃得夠味,大大碗夠暖胃啦冬天

2019-12-08 1718 浏览
樓下冰室的蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋, 一試難忘;今次又有機會去荃灣,把握機會,去到路德圍樓下冰室開餐。典型冰室格局,是熟悉的感覺。今次選擇了蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋,再配搭餐廳推介的厚切牛乳炒蛋治,可以說是把牛乳炒蛋進行到底。餐飯加十元選擇特飲華田脆脆。先來特飲;阿華田選擇了少冰。侍應送過來的時候,即時先呷一口,溫度暖暖的,這種溫度很切合個人口味。阿華田甜度恰到好處,配上可口的脆脆,簡直是飲品和甜品二合為一。然後侍應奉上厚切牛乳炒蛋治。厚切的程度, 與其用文字描述,還不及看圖片來得實際。 好簡單的一個食物,但因為用料純粹,幼滑的炒蛋及濃濃的蛋香,讓味蕾有無上的享受 。蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋最後上場。在這寒冷的天氣,蕃茄濃湯好能保持熱度,更加能夠溫暖身體。番茄味道香濃,加上新鮮番茄,和牛乳炒蛋是天作之合。通粉軟硬適中,是即製的好處,不是老早整好浸得軟淋隻稀巴爛的狀態,這是會令人掛念的口感。

典型冰室格局,是熟悉的感覺。

2019-12-06 133 浏览
荃灣路德圍是一個較舊的地區,這種地下就有單位的建築在香港可謂極度罕見了。有空來觀賞一下,順便找點嘢食。在這些住宅的對面就有一間感覺好像不錯的冰室,在懷舊情緒的驅使下就走入去了。一入去就比地上這些細塊的瓷磚吸引了,還有其他擺設與及裝修,都很有老香港的味道。內有雅座的指示牌、和這種金屬矮欄杆。墻身也有各種懷舊擺設,卡位的設計也很有港產片中茶記或冰室的感覺。下午茶時間Menu,上面的部分和其他茶記大同小異,但下面的特飲款式就很吸引了。叫了個西多+特飲(紅豆奶茶)餐,再叫個馳名招牌瑞士雞髀。看上去很像紅豆冰,但紅豆冰就喝得太多了。看看這個奶茶有什麼特別。紅豆份量很多,肚仔餓先畢一羹吃住先,很有紅豆甜味。再喝一口奶茶——不是珍珠奶茶那種粉沖的假奶茶,是地道的港式奶茶!奶茶茶底濃郁和有茶香,再配上紅豆的香味,比多10蚊值了。最特別的一點是,奶茶放了很少糖,靠清甜的紅豆供給甜味,很推薦介意糖分的女士喝。西多士香氣撲鼻,表皮金黃香脆得看也看得出來。內頭的包鬆軟,一切下去表皮脆卜卜的聲音響起,裡面很易就切開。揭開可以看到裡面的花生醬。平時下午茶筆者都是愛吃西多士,這家的西多士屬於高質的。最後是瑞士雞髀,

內有雅座的指示牌、

叫了個西多+特飲(紅豆奶茶)餐,再叫個馳名招牌瑞士雞髀。

西多士香氣撲鼻,表皮金黃香脆得看也看得出來。

最後是瑞士雞髀,很大隻,有點像油髀,但瑞士汁的甜味解除了這個誤會。
雞髀的肉質屬於正常,有汁有咬口,也熟透。配得上招牌菜身份的是瑞士汁,同時帶有酸甜和鹹香,而碟子上也盛了很足夠的份量。不像某些賣魚蛋的店叫他拿多點汁只會作狀點幾滴下去XD

整體來說很有特色的冰室,包括環境和食物款式。喝一杯珍珠奶茶都要2、30蚊的話,不如吃個下午茶+特飲。
2019-12-05
  • 紅豆奶茶
  • 瑞士雞髀
  • 西多士
2019-11-30 142 浏览
難行入荃灣行街緊要搵下好野食見Openrice顯示呢間樓下冰室正評不錯於是試下星期六中午時段滿坐,好彩只需要等一張枱蕃茄湯通粉配豬潤叫左呢到最有人氣既蕃茄湯通粉,番茄湯底濃郁,味道偏甜不會過酸,而且有蕃茄肉不過豬潤比較老,好乾好‘鞋’,牛肉應該會較好午餐跟餐會有份炒滑蛋及厚片土司滑蛋份量多而且夠滑,厚士亦充滿牛油香跟他互動的熱奶茶雖然夠大杯,但係茶底苦澀而且不夠奶,一般整體份量充足,碗通粉食極都食唔完咁,以45蚊既價錢算係cp值高
難行入荃灣行街緊要搵下好野食
見Openrice顯示呢間樓下冰室正評不錯於是試下
星期六中午時段滿坐,好彩只需要等一張枱
番茄豬膶通粉

蕃茄湯通粉配豬潤
不過豬潤比較老,好乾好‘鞋’,牛肉應該會較好

炒滑蛋多士

午餐跟餐會有份炒滑蛋及厚片土司
滑蛋份量多而且夠滑,厚士亦充滿牛油香
跟他互動的熱奶茶雖然夠大杯,但係茶底苦澀而且不夠奶,一般
2019-11-30
2019-11-19 88 浏览
今日忙左成日,連晏都未食。到晚飯時間已經餓到肚都凹咗😫。見附近有間冰室,啲嘢幾好食,環境又好似幾好咁,就同朋友去食飽飽🥰!都成六點幾,入面都已經好多人了。好在我都啱啱有位。🤗餐牌都好多選擇,見周圍個個都係叫蕃茄湯通粉同瑞士雞髀,睇來係必食推介啦🥰,我地都叫左🙈。個蕃茄通來到,飲啖湯都真係好濃厚,勁重蕃茄味。佢隻蕃茄味又唔係甜到好勁果隻,係少甜多酸,同個通粉好夾。個雞髀就真係一流,好入味,但隻雞髀又好滑。隻汁又係好濃又甜香,有個飯既話可能汁都撈埋🙈。食完未夠喉🤣🤣,我地叫多左份雞翼,又叫左碟德國腸,仲有個好特別嘅麻辣脆雞粒。雞翼比雞髀更加入味,肉質再嫩滑好多。鍾意啖啖肉就雞髀,鍾意入味啲既就雞翼。不過,Why not both?🤤另外,個麻辣脆雞都係推介。好香脆,又夠辣味,好好食既炸雞!呢個小食外賣送酒都一流吖!

都成六點幾,入面都已經好多人了。好在我都啱啱有位。🤗

2019-11-15 97 浏览
放工同家人係荃灣食晚飯,去左路德圍方便搵食。最後揀左食樓下冰室!野食選擇唔少,最後分別揀左一個番茄濃湯通粉加牛肉配招牌瑞士雞髀同吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治+粟米什果沙律,野飲一個要熱奶茶、一個要左紅綠椰冰🍹🍗 番茄濃湯通粉加牛肉配招牌瑞士雞髀瑞士汁好香,隻雞髀入晒味!番茄湯夠香,加配嘅牛肉都算幾滑。通粉份量好多好足,而且個粉唔會煮得過火👌🏻🥪 吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治+粟米什果沙律個什果沙律真係好有細個食嘅時候嘅味道!吉列豬扒都炸得好香脆。至於個厚切牛乳炒蛋治,層蛋真係好厚,搽咗牛油好香,好滿足!☕️ 熱奶茶隻杯幾靚😆 奶茶味都算幾香~🍹 紅綠椰冰顧名思義,即係紅豆加綠豆蓉嘅椰汁冰!好多豆、好足料!欣賞個綠豆蓉,而且個椰汁冰唔會太甜,好清新!跟餐可以半價加黎飲,都幾抵!樓下冰室野食整體份量都好充足,夠晒飽,味道都唔錯!價錢定價亦都適中,整體唔錯!

🍗 番茄濃湯通粉加牛肉配招牌瑞士雞髀

🥪 吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治+粟米什果沙律

☕️ 熱奶茶
隻杯幾靚😆 奶茶味都算幾香~

🍹 紅綠椰冰

2019-11-10 249 浏览
今日路過荃灣諗住去搵一間好食嘅茶記啦, 點知發現嗰間茶記多人到排曬隊, 我諗冇返半個鐘一個鐘都應該入唔到去喇。 行下附近見到呢間, 裝修都幾唔錯, 而且人都算多於是入去食。我同朋友睇到個menu大部分嘅餐都要40幾50蚊, 茶記嚟講實在唔算平, 不過荃灣都係咁㗎啦除非樓上舖嘅啫。朋友叫咗嗰個嘅 煎蛋肉醬飯首先到, 呢啲嘢對茶記嚟講實在冇難度啦。 你都就賣相一般般, 好多汁唔算多肉, 不過味道都過得去。隔咗一陣我呢個咖哩牛腩飯都嚟啦, 咖哩味就一般, 如果鍾意食甜啲嘅應該會鍾意。 個汁都幾傑有誠意。 重點係牛腩都非常之多, 我呢個食肉獸竟然食唔曬。 不過隔離啲菜就頹啲啦, 焗到淋咗。杯凍奶茶都ok, 唔知係咪因為多人得濟所以水準一般呢。

咖哩牛腩飯

杯凍奶茶都ok, 唔知係咪因為多人得濟所以水準一般呢。
肉醬煎蛋飯
咖哩牛腩飯
2019-11-09 95 浏览
行過路德圍,想覓下食,又想食得飽肚啲,朋友話有間冰室幾好味,所以去左樓下冰室。入面既裝修幾好,幾光猛,啲卡位好闊落,大多數都係梳化位,幾好,見多數人都唔洗搭枱。另外,冰室以懷舊特色為主,幾唔錯。我朋友推介我食佢既蕃茄通粉同瑞士雞,所以就叫左佢既蕃茄粉面餐配瑞士雞比、雞翼各一,另外加錢叫左野飲,佢都幾多特飲,我地分別叫左椰汁冰同酸梅冰。另外都叫左個菜share下,健康啲。等左五分鐘,野食就到喇~蕃茄通粉:份量多,好多蕃茄粒,濃得黎唔咸,食完唔口渴,蛋滑而重味。瑞士雞: 入味,不過個汁有啲咸飲品:濃味而不太甜,幾好菜:有菇同菜,幾清兩個人食左咁多野都係$150渣!絕對值得翻桌~

等左五分鐘,野食就到喇~

瑞士雞: 入味,不過個汁有啲咸

飲品:濃味而不太甜,幾好

菜:有菇同菜,幾清

兩個人食左咁多野都係$150渣!絕對值得翻桌~
2019-11-08 1740 浏览
平時食茶記,來來去去都係食果幾味,有啲厭。今日去到荃灣行街,見到有幾間冰室,呢間特別多人,所以就去呢一聞樓下冰室試下。入到去有啲驚喜,因為見到餐牌啲食物都幾特別。我馬上比張义燒滑蛋飯既相吸引住😂茶餐廳竟然有我最愛,芝士焗西蘭花,咁我緊係馬上叫返一份。女朋友,見到格離枱個蕃茄通粉,好香好吸引,所以佢就叫左一個,跟餐重有瑞士雞翼👍🏻先介紹下個滑蛋义燒飯,個飯好好味,賣相都非常吸引。好明顯食到個蛋非常滑,一啲都無炒過火,而且重可以同啲义燒黏在一起,炒功非常了得。加埋啲鼓油,真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻芝士焗西蘭花都好味,西蘭花無焗到黃晒,而且啖啖都有芝士,好好味,芝士味都好香,吾錯吾錯😋😋蕃茄通粉個湯好濃味,正,每一啖通粉都連埋湯一齊食,非常開胃👍🏻通粉無煮過頭,每一粒都爽口,吾會爛晒😀瑞士雞翼好入味,但我本身吾鍾意食,所以無咩感覺。但女朋友就話吾錯,佢話雞翼啲肉都入味,最重要係熟晒,因為好難煮到入面熟晒,但又吾濃,需要比較長時間處理。👍🏻👍🏻有心思👍🏻食左咁多野,緊係要飲返杯野,佢地有好多特飲,我就要左一個紅豆咖啡,女朋友叫左個朱古力脆脆。紅豆咖啡好特別,好似飲緊紅豆冰咁,但又係咖啡味,口感一流

茶餐廳竟然有我最愛,芝士焗西蘭花,咁我緊係馬上叫返一份。

加埋啲鼓油,真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻

通粉無煮過頭,每一粒都爽口,吾會爛晒😀

紅豆咖啡好特別,好似飲緊紅豆冰咁,但又係咖啡味,口感一流,大家真係要試下。

而女朋友果杯脆脆,佢話好濃朱古力味,但吾會太甜,杯面重有好多脆脆比你即時食埋,無得輸😂😂
如果大家食茶記食到厭,強烈建議大家去樓下冰室試下👍🏻

2019-11-05
2019-11-07 83 浏览
今日放假,決定係荃灣黎個美食之旅。講到美食。好掛住樓下既瑞士雞腿。冰室依然保存住好多懷舊野。冰室夠大,冷氣夠,作得好舒服,好chill。瑞士大雞腿。成個雞腿咁大隻。見到都興奮,雞腿好伶身,發光,外觀好靓。雞肉好入味。瑞士汁入晒雞肉。好濃郁。汁同出邊唔同,有陣甘甜既味道。好特別。濃郁既瑞士汁,唔怪得係招牌菜。有好多瑞士汁係個碟度。可以點其他野食。因為呢個汁真係太甘香。滑蛋叉燒飯。成盤都係蛋。好大份。啱啱整出黎,好香好熱。叉燒加滑蛋真係超好既搭配。滑蛋既質感滑又痴痴地,蛋味又香。好好食。叉燒有啲部位係有少少肥肉,更加滑。呢個飯煮得真好。醬油撈上去,簡單但好味。綠椰冰。呢杯凍飲係冰室必飲。所以就叫黎飲。椰汁味好濃。粒粒綠豆係底,好多。椰汁陪綠豆好奶好滑。飲完好舒服。

今日放假,決定係荃灣黎個美食之旅。
講到美食。好掛住樓下既瑞士雞腿。
今次入左荃灣食樓下冰室😍😍招牌係食蕃茄既野食😋😋連餐廳入面都有介紹食茄紅素既好處🍅🍅🍅都幾搞笑😂😂首先黎左個瑞士雞脾配番茄炒蛋公仔面🤪呢個真心係招牌😋😋蕃茄湯飲得出係落左重本👍🏻👍🏻絕對唔係用茄膏🥫🥫個炒蛋雖然有少少碎👉🏻👈🏻👉🏻👈🏻但都算幾滑溜😼😼重點係瑞士雞脾真係滷得好入味😝😝而且又好多肉😚😚呢個套餐係性價比高之選👍🏻👍🏻第二個要推介係佢既招牌炒意粉🍝🍝其實係蕃茄汁雞肉火腿炒意粉🍅🍅係出面既茶記好少見到呢個配搭🙈🙈成個意粉炒得好惹味😋😋而且蕃茄味好濃郁🤩🤩又唔會炒到好水汪汪🤭🤭下次再黎會再食🤪🤪跟住仲叫左個芝士肉醬焗熱狗🌭🌭呢個都係係出面比較少見既🙈🙈值得一讚既係個面包表面焗得好香脆🤩🤩比起平時一般既肉醬熱狗🌭️🌭多左一層焦香既囗感😚😚不過一定要趁熱食先可以見到芝士拉絲🧀🧀整體黎講,依度d野食唔算好貴,鍾意食蕃茄既朋友一定會好鍾意🤭🤭

2019-10-31 90 浏览
每次到荃灣做完Facial後想快快手食過好吃又唔貴既晚餐,每次都會不由自住揀左樓下冰室,除左價錢親民外,更重要係有我喜愛的蕃茄湯粉類🔸瑞士汁雞翼睇色水就知已經醃制好耐,雞翼食落非常入味,瑞士汁味道十分濃郁,甜甜地的瑞士汁其實都幾開胃。🔸瑞士汁雞脾雞脾比雞翼更多肉,雞肉唔會韌,岩晒鍾意啖啖肉既人士!整體佢地出品既瑞士汁系列都非常入味,切開都會見到肉被醃制上左色,唔係單單得表面有色咁簡單。🔸豬潤炒滑蛋蕃茄湯米線蕃茄湯好濃,因為叫左豬潤,吃到蕃茄湯溶入左少少豬潤味,又幾好食@@蛋依然好滑,米線滑溜入味,感覺比通粉更好食。🔸套餐包一份蛋治超厚既炒蛋食得出陣陣蛋香外,仲有牛奶既🔸焗芝士肉醬薯角薯角切得,芝士同肉醬既份量都豪不吝嗇,基本上每一啖都一定食到芝士同肉醬。炸得香脆既薯角配上醬料,令人完全停唔到口。叫左兩杯飲品:華田脆爆同話梅柑桔蜜,華田好濃,所以我比較推介梅柑桔蜜,因為無論佢地出品既瑞士汁或蕃茄湯系列都好濃厚,所以酸酸甜甜既話梅柑桔蜜好解膩,而且好好飲。🔸雜茹娃娃菜最後叫左個上湯娃娃菜,再好既食肉獸都要食蔬菜呀~~整體我覺得樓下的出品和品質控制方面一直做得不錯,而且價錢合理,咁多年都無點

🔸瑞士汁雞翼

🔸瑞士汁雞脾
雞脾比雞翼更多肉,雞肉唔會韌,岩晒鍾意啖啖肉既人士!

🔸豬潤炒滑蛋蕃茄湯米線

🔸套餐包一份蛋治
超厚既炒蛋食得出陣陣蛋香外,仲有牛奶既

🔸焗芝士肉醬薯角

叫左兩杯飲品:華田脆爆話梅柑桔蜜,華田好濃,所以我比較推介梅柑桔蜜,因為無論佢地出品既瑞士汁或蕃茄湯系列都好濃厚,所以酸酸甜甜既話梅柑桔蜜好解膩,而且好好飲。

🔸雜茹娃娃菜
最後叫左個上湯娃娃菜,再好既食肉獸都要食蔬菜呀~~

整體我覺得樓下的出品和品質控制方面一直做得不錯,而且價錢合理,咁多年都無點加過價,表示安慰。
2019-10-27 77 浏览
之前已經係好多區見過樓下冰室既身影 但都無試過 今次就衝住佢既招牌蕃茄通而黎😼😼😼好多朋友試過都話依度既茄通唔錯 所以就專程黎試試叫茄牛通就是必然的😂😂但我地就叫咗餐 配埋德國腸拼盤先講茄牛通 個湯好濃郁 而牛肉係鮮牛 啲牛肉好滑 而碗入面都見到有好多蕃茄蕃茄濃湯其實就最驚好酸個種 但依個有一種甜味而唔酸👍🏻👍🏻👍🏻😻😻招牌瑞士雞翼😸😸啲雞翼上枱嘅時候已經聞到好香 而且雞翼望落都好大隻 顏色均勻 味道帶啲啲甜味我地口痕仲叫多咗個金牌咖哩牛腩飯個咖咖哩有八角香味 微辣 厚切牛乳炒蛋治🤤🤤🤤🤤個蛋好滑好滑 每食一啖三文治都有淡淡牛油香 👏🏻👏🏻咸檸七華田脆脆有埋啲脆脆,杯華田飲落好濃味、好香 我自己就好推薦呢杯華田脆脆啦🥳🥳🥳

叫茄牛通就是必然的😂😂但我地就叫咗餐 配埋德國腸拼盤

個蛋好滑好滑 每食一啖三文治都有淡淡牛油香 👏🏻👏🏻

咸檸七

華田脆脆

2019-10-26 65 浏览
套餐價$50 (瑞士雞脾+滑蛋茄通)瑞士雞脾夠入味,滑蛋茄通都係必試,食左兩樣間鋪頭最出色既野,都算唔錯😋 另外,煎蛋免牛飯($46)就一般,正常味道。 因為夜晚去食,入去個陣未算太多人,所以都坐得鬆動,食完既時候已經開始有人排隊。
2019-10-25
  • 瑞士雞翼