2018-02-07 1744 浏览
幾個月前光臨過櫻木一次,當時印象不俗,食材質素上佳。今晚再度光臨,一嚐呢度既omakase。前菜有兩款,日本茄子同南瓜沙律。刺身有四款,先上既係吞拿魚、北海道牡丹蝦同埋鱈魚白子。櫻木用料新鮮早係意料之中,所以牡丹蝦同吞拿魚質素自是不在話下。印象深刻既係鱈魚白子,第一次試,好柔軟滑溜,入口即化,口感好得意一啲腥味都無!真係一試就愛上❤️❤️最後一款刺身係拖羅,十分豐腴,魚油甘香同紫蘇葉既香氣齒頰留香,久久不散味噌煮牛舌,十分軟腍入味,好好食!三文魚軟骨漬物,口感爽脆,酸酸甜甜毫無腥味,三文魚子同上次食既一樣高質!壽司,最好食係北海道海膽,平時唔係用呢款架,不過店員話貨源問題所以轉左,真幸運真係超級濃郁甘香,無腥味食完壽司都仲有個吞拿魚手卷,所以其實都好飽下再飲一碗溫熱既舞茸湯,十分溫潤,毫不油膩最後係一球芝麻味極香濃既雪糕,大滿足加埋一大約六百零蚊一位,作為入門級既omakase 係唔錯既選擇!

前菜有兩款,日本茄子同南瓜沙律。

刺身有四款,先上既係吞拿魚、北海道牡丹蝦同埋鱈魚白子。

一啲腥味都無!真係一試就愛上❤️❤️

味噌煮牛舌,十分軟腍入味,好好食!

真係超級濃郁甘香,無腥味

食完壽司都仲有個吞拿魚手卷,所以其實都好飽下

再飲一碗溫熱既舞茸湯,十分溫潤,毫不油膩

最後係一球芝麻味極香濃既雪糕,大滿足

• 鱈魚白子
  • 味噌牛舌
  • 三文魚軟骨漬
2018-02-06 1095 浏览
約咗美人食飯,當然要就佢返工地點,去咗佢好鍾意食的櫻木。兩個人想食得好但又唔想花心思點菜,自然想食Omakase。呢間店雖然環境都幾靚幾高級,但價錢就好親民,omakase只係$580起。不用多想,馬上拍板。美人食量唔大,我哋揀咗價格最相宜的套餐,都有齊壽司同熟食。前菜有兩款。南瓜開胃,口感硬硬地。日本海哲有少少酸,同中式有點相似。刺身先來三款簡單的,食佢地的原味。象拔蚌好爽口,味道好濃帶少少腥。牡丹蝦口感超級Rich,好稠好正。八角魚好得意,聽餐廳介紹係真係有八隻角的。味道較淡,質感較滑身,有少少似鯛魚。第四款刺身好有心思,係肥美的拖羅。用上紫蘇葉調味,再包上紫菜,好香好濃又好夾。我揀左汁煮牛舌作主食,牛舌煮到非常軟。汁底好濃郁又甜,係好甜好甜,超級正。醋漬物係鰻魚BB同三文魚鼻,兩種食材都比較少見,而且質感特別。酸酸地,醋味幾濃。壽司絕對係大驚喜,令我哋讚嘆不已!海膽清甜,唔腥,而且紫菜好脆身。左口魚魚油濃香,滲入飯中好Rich好豐富。池魚係鯖魚類,甜甜地好獨特。帆立具就夠哂滑夠哂清甜。深海深魚屬油甘魚的同科,味道鮮甜好濃。最後是吞拿魚手卷,餡料的份量好多,仲多過飯,啖啖都係肉。湯
約咗美人食飯,當然要就佢返工地點,去咗佢好鍾意食的櫻木。

深海深魚屬油甘魚的同科,味道鮮甜好濃。

最後是吞拿魚手卷,餡料的份量好多,仲多過飯,啖啖都係肉。

湯就無咩驚喜,熱辣辣偏清淡。

豐富的Omakase當然有甜品啦!紅豆雪糕有粒粒紅豆,好味到我破戒食哂。

$580食到足料的omakase,其實算係幾抵。環境好大,走華麗的風格,服務亦算周到。唯獨是上菜速度未能控制得很好。
2018-01-16
2018-02-06 174 浏览
最近搵到間omasaka 一千蚊都唔洗呢間唔係坐師傳前面食到自己唔太鐘意既 都唔洗擔心師傅唔開心你知啦個樣真係可以差好遠架嘛同埋同朋友去食 唔通有時傾計傾d咩又比你知咩呢間就唔怕 無論你傾生意 同fd去食都唔怕一出𨋢口都幾grand架 唔講唔知睇過佢散嗌餐牌 想追加小食或者lunch黎食個飯都唔係貴架wo 幾十蚊既事 抵食我地2個人試下個平set今日第一道前菜 : 汁煮日本南瓜 + 日本海折好鐘意南瓜個汁 同埋煮得岩岩好 唔會太淋 爽爽地1 牡丹蝦 、2 左口魚、3 太刀魚左口魚群邊就食得多啦 就甘左口魚都係第一次食Toro 紫菜包冰頭漬 幾得意wo 個味又唔會太酸爽口 有少少軟骨 好食壽司 5件 海膽超新鮮 其他都好食手捲x 1 Toro 蓉 🤤最後就係完美的句號湯+雪糕球甜品蜆湯飲落去 好似飲左好多隻蜆落肚 埋單連加一 每人600唔洗唔知下次黎食 又會遇到咩料材呢
最近搵到間omasaka 一千蚊都唔洗

蜆湯飲落去 好似飲左好多隻蜆落肚

埋單連加一 每人600唔洗

唔知下次黎食 又會遇到咩料材呢
2018-02-04 155 浏览
星期三晚 約左朋友係灣仔晚餐 朋友係灣仔番工 提議去係軒尼詩道官立小學附近the Hennessy 三樓櫻木日本🇯🇵料理 餐廳位置不是在街 比較少人留意到。餐廳座位闊落 樓底高 餐廳中間位置掛了巨型鋁管吊飾仍不覺壓迫。坐卡位更闊落 好適合情侶💑或與朋友慢慢靜靜享受日本料理 餐廳主要供應兩款套裝 分別$580及$880㨂了580套餐 餐具精緻 進餐前有熱毛巾 感覺細心前菜係日本茄子🍆及日本海淅 茄子很很甜 配合味醂柴魚絲 好味 海淅爽好彈牙刺身四盛 先來三款 分別是右口魚 牡丹蝦 野生油甘魚 三款都很新鮮 蝦味道鮮甜 右口魚有魚鮮味 油甘魚肥美 再來紫菜㚒中拖羅。魚肉新鮮。色澤紅 味道鮮甜套餐有燒物 揚物及煮物三款㨂一。我㨂左燒物係燒䐁肉。味道鮮嫩 配合醬汁 好食醋物是 冰糖漬 配三文魚魚頭餃軟骨位 味道酸酸甜甜 魚餃位爽口 Sushi有海膽 中拖羅 深海池魚 帶子 伊佐木。味道新鮮 值得一讚是飯團夠實 不會一夾就散 而且味道有嚼口 應是嚴選日本米仲有吞拿魚手卷及清蜆湯 雖然都是簡單食物 但吃落仍感覺有前幾道菜水準 好食 新鮮。不會同前幾道菜有大差別 最後甜品是芝麻 綠茶 紅豆雪榚三選一

餐廳主要供應兩款套裝 分別$580及$880

㨂了580套餐 餐具精緻 進餐前有熱毛巾 感覺細心

再來紫菜㚒中拖羅。魚肉新鮮。色澤紅 味道鮮甜

仲有吞拿魚手卷及清蜆湯 雖然都是簡單食物 但吃落仍感覺有前幾道菜水準 好食 新鮮。不會同前幾道菜有大差別 最後甜品是芝麻 綠茶 紅豆雪榚三選一。㨂了芝麻味。芝麻味重但又不太甜 不覺膩口 總體來說 呢餐各款菜都很好食。下次會再試880套餐 尋求更高享受

2018-02-04 1004 浏览
又一間好正既omakase要介紹俾大家,餐廳開係灣仔,樓底好高,環境靜謐,裝潢帶日本風得黎簡潔高級,燈光光猛,特別岩作business lunch/dinner。價錢以呢個地方及以omakase黎講,算幾合理,不會覺得mark up太多。前菜 - 左邊係玉子,蛋味濃郁,包住鰻魚,更帶有一分鮮味。而右邊係菠菜,芝麻味非常香濃,而菠菜爽甜無渣,對前菜感到十分滿意。刺身-左邊係紅蝦刺身,味道無得彈,勁甜!中間係伊佐木而右邊係油甘魚,建議由左食起,伊佐木既味道較清爽,而油甘魚魚味較重,味道都不俗。拖羅夠新鮮,不用太多調味料,只加幾粒海鹽同少許wasabi吊一吊鮮,食落魚味甘香,用紫菜包住食,紫菜好脆,多了一分口感。牛舌 - 牛舌燜到好腍好入味,唔似平時牛舌既口感,但牛味照樣keep到,而醬汁偏甜,味道可口。醃漬三文魚軟骨 - 好特別既一道漬物,軟骨無腥味,醋味醃得好入味,食落酸酸地,加上爽脆口感,感覺refreshing!壽司 - 刺身大過舊飯好多,而且都十分新鮮! 帶子爽甜,海膽份量多到漏,而中間既魚刺身分別係針魚,池魚同吞拿魚,魚味好突出。拖羅蔥花手卷,拖羅份量非常多,食極都未食到飯hah

拖羅蔥花手卷,拖羅份量非常多,食極都未食到飯haha! 好味!

日式煮蜆,蜆既size幾大,蜆肉juicy有口感,兩隻都夠食。

最尾甜唔揀咗抹茶雪糕,不會太甜而抹茶味濃。
2018-01-22
2018-02-04 120 浏览
同太太每一日都周圍捐窿捐罅去搵嘢食~今次太太請客我就揀咗日本菜就揀咗灣仔嘅"櫻木"食Omakase。食Omakase嘅精髓係唔知會有咩食,師傅就用嗰日最新鮮嘅食材去招呼客人!所以真係要揀間好啲!入到去樓底都幾高裝修都唔錯!終於上枱啦…小茄子上面加咗木魚花碎清清地做第一道菜係師父嘅安排好似想叫我嘅味蕾作出準備,而隔離嘅芥末雜菜鮮蝦沙律味道酸酸辣辣就係好似要叫醒我個胃一樣飲一啖茶之後上第二道菜"刺身" 最左手邊係野生嘅油甘魚接近腩部嘅位置所以唔會覺得太肥 中間係北海道嘅牡丹蝦食落去個質感比較黏口非常鮮甜 最右手邊嗰個就係吞拿魚佢用咗酸汁加埋洋蔥絲夾埋一齊整,坦白我唔太喜歡食酸嘢但呢個做得唔錯!呢個冬菇鵝肝天婦羅, 冬菇唔會炸得太濕或者太乾身炸粉亦都非常之薄加埋鵝肝一齊食個感覺又脆口又爽口咬到入面好似綿花咁成個組合好香~吞拿魚腩加手磨芥辣加紫蘇葉再加埋紫菜卷埋一咬。清脆完全冇根位,食落感覺唔肥但成個口都係好濃嘅魚油香三文魚軟骨加三文魚子,三文魚骨用醋嚟醃對我嚟講係超級酸!但唔知係咪醃法嘅關係咬落去有少少煙韌嘅感覺好特別, 三文魚子就真係好新鮮香港大部分嘅日本料理都未必可以入到咁新鮮嘅貨,夾起
同太太每一日都周圍捐窿捐罅去搵嘢食~今次太太請客
我就揀咗日本菜就揀咗灣仔嘅"櫻木"食Omakase。

兩小碟

三文魚軟骨加三文魚子,三文魚骨用醋嚟醃對我嚟講係超級酸!但唔知係咪醃法嘅關係咬落去有少少煙韌嘅感覺好特別, 三文魚子就真係好新鮮香港大部分嘅日本料理都未必可以入到咁新鮮嘅貨,夾起跌落枱嘅時候好似彈珠咁!入口甜香

壽司方面師傅用每件都好新鮮鮮味不過一定要提嘅就係海膽!我上次去二条都有食過但係呢板海膽竟然甜過日本即開嗰啲~

舞茸加埋木魚花湯底煮出嚟嘅湯好清澈,兩樣嘢都唔令到搶味嘅事件發生!

最後奉上甜品一個香滑芝麻雪糕! 睇落成個餐又唔係好多嘢食,但食埋最後嘅雪糕又真係啱啱好飽肚!

2018-02-02 128 浏览
OMAKASE 意思系 日本料理師傅發版既一份套餐! 通常金額篇幅好大! 通常都1000-2500 左右! 今次呢個超值OMAKASE 只系 600幾一個人! 食倒精選新鮮刺身同高質料理食品! 呢間位置系灣仔中間! 店鋪位置好寬趟! 舒適環境! 第一道前菜系系刺身3款! 分別系牡丹蝦 獅魚 同吞拿bb 牡丹蝦大大,而且 都好新鮮!口感好好!第四款就係海鹽拖羅! 一塊大大片拖羅放系紫菜上面 再系上面撒海鹽 同手磨秋葵!一淡食落口 感受到魚肉油脂香同加上海鹽 同秋葵 紫菜調味! 又另一番層次第二道 就係燒物! 呢個系烤黑毛豬! 汁調得相當入味! 口感十足!第三道 就係醋物!師傅話呢個系用三文魚 最多骨膠原的位置整! 因為本來冇味, 加用醋 胭脂~小小酸甜 而且咬落去 好爽 而且QQ的第四道就係壽司5款啦  ! 師傅親自整! 而且裡面已經加了sawabi  所以客人可以不用再加!分別有兩層高的海膽 針魚 靖魚 深海池魚!  第五倒就係卷物!系吞那魚蓉做! 再加上 小小醬油! 好快就食曬!食完仲可以揀一個 抹茶雪糕食!
呢間位置系灣仔中間! 店鋪位置好寬趟! 舒適環境!
第一道前菜系系刺身3款! 分別系牡丹蝦 獅魚 同吞拿bb
牡丹蝦大大,而且 都好新鮮!口感好好!
分別有兩層高的海膽 針魚 靖魚 深海池魚!
食完仲可以揀一個 抹茶雪糕食!
2018-02-02 882 浏览
今日和妹妹慶生,跟日系的她吃飯,挑了家較高檔次的日本菜,提供$580的Omakase (廚師發板)。免卻懶人思考吃些甚麼的煩惱,又可以滿足的魚生胃,定價是慶生可負擔的水平,適合不少日系朋友。在煩忙的軒尼斯道走來,除了前方的金牌燒鵝,又不意會這裡開了樓上店。裝修具氣派,樓底高,結合天花深藍光烘托的吊燈,有著高級西餐廳感覺,不像坊間不少日本料理店以木系裝修為主,較為特別。以為省卻了點甚麼的問題,煮物/炸物/燒物,得從三者二選一。快速點選完,便進入影相mode!先上碟的是小碟(先付):糖漬南瓜和海哲。海哲味道跟中華沙律差不多,感覺不太日本料理 ... 但味道是像樣的,也十分爽口。煮南瓜帶冰糖的清甜味道,粉沙質感帶南瓜糯香。接下來的刺身盛,包括白身魚(平目)、牧丹蝦和火灸太刀魚。肥美的中型牧丹蝦鮮甜、火灸過的乾脆刀魚魚皮,在三者中留下較深刻印象。接著上桌的中吞拿魚,油花較少,上塗了薄一層wasabi,下面隱伏一塊紫蘇葉,以略脆的紫菜搖起同吃。由紫蘇沖淡半解凍吞拿魚出水時的魚水味道,吃來更爽更香。刺身豉油帶甜味,加起來吃是鮮味。是日其中一碟驚喜,是這碟貌似茄子的三文魚軟骨漬,更魚嘴魚的部位煮過放

前菜

刺身盛

中吞拿魚

是日其中一碟驚喜,是這碟貌似茄子的三文魚軟骨漬,更魚嘴魚的部位煮過放涼,甜酒和砂糖燉煮入味,所以放涼後同漬便驅走了魚腥,留下冰甜味道,而且十分爽口!
吞拿魚軟骨漬

是日的煮物和燒物,分別是白味噌牛舌和韓式燒五花腩。前者擺碟精緻,既以西式盛碟方法擺放軟稔入味的牛舌和蔬菜,也放上布袋腐皮捲露荀,亦帶傳統京都精進料理的影子。
味噌煮牛舌
至於五花腩,意外不辣,倒是帶著泡菜惹人的酸味,同時軟化了五花肉,吃起來香軟,肉味亦濃。
韓式燒五花腩

接下來,即握壽司盛也緊接登場。左至右,分別是帶子、油甘魚、鯛魚、火灸醬油左口魚、海膽軍艦。五款壽司水平不錯,除帶子稍薄甜度稍欠,開薄片的油甘魚和鯛魚具彈牙肉質,十分鮮爽;火灸左口魚齒甲留甘,是是夜之最!海膽也是鮮甜不苦,不澀,好吃!
壽司盛

再上桌的免治吞拿魚手卷,赤肉偏多,肉味較濃,飯鬆軟,酸度稍欠,加上蔥花吃起來清淡,是不錯的飽肚之選。
蔥吞拿魚手卷
同時上桌的清酒蜆湯,味道鮮甜,果然是時令之選!同時清酒下得足,木魚湯底僅是薄薄調味,加起來是扣人的酒蜆高湯味道,大推!
清酒蜆湯

最後,甜品雪糕較為一般,抹茶和紅豆是較歡迎的選擇,若能多添丸子或蛋糕塊,便更添層次。
抹茶&紅豆雪糕

總括是次用餐體驗,餐廳環境舒適乾淨,不算嘈吵,適合小型聚會。價錢和食物成正價比,以晚餐吃omakase的價錢而言,較出面便宜近一半。想吃質素不差的入門omakase,可給櫻木一次機會。
前菜
清酒蜆湯
  • Omakase
  • 三文魚軟骨漬
2018-01-31 756 浏览
最近同朋友去咗日本餐廳食廚師發板,仲有兩款唔同價錢選擇,包括係$880嘅高級小小同埋一般的$580 ,唔需要超級貴嘅價錢已經食到好多唔同款式嘅食品.首先食咗前菜,包括有沙律同埋魚乾,比較開胃。剝皮魚,剝皮魚魚乾汁:剝皮魚都幾有彈性,加埋啲剝皮魚嘅汁更加香啦!北海道牡丹蝦味道鮮甜、鰤魚 (深海油甘魚)極具彈性、都是非常新鮮的。紫蘇葉紫菜拖羅配搭非常新奇有趣,令整體生色不少但是減少油膩感。燒豚肉雖然肉質結實吃起來不會太難,時間火候剛好。三文魚冰頭漬是一道開胃菜酸酸地夠晒開胃清新。壽司方面總共有五款鯖魚就比較有魚味,而且是有點熟的,質感更加厚實。針魚質感清新,深海池魚油分十足。帶子有足夠的鮮甜味。韓國海膽原本不太大期望,但是想不到味道同樣非常新鮮,似是最高級的韓國海膽。拖羅碎手卷加上蔥花已經非常清新,另外紫菜還是卜卜脆即時吃更有口感。最後有一個蜆肉湯,味道較為清甜,得出的鮮味。甜品方面選擇了綠茶雪糕,吃到飽飽的。

首先食咗前菜,包括有沙律同埋魚乾,比較開胃。

燒豚肉雖然肉質結實吃起來不會太難,時間火候剛好。

三文魚冰頭漬是一道開胃菜酸酸地夠晒開胃清新。

壽司方面總共有五款
帶子有足夠的鮮甜味。

最後有一個蜆肉湯,味道較為清甜,得出的鮮味。

甜品方面選擇了綠茶雪糕,吃到飽飽的。
2018-01-28 139 浏览
一間樓底特高,座位寬敞舒適 ,氣氛輕鬆的—間料理店👍。前菜: 涼伴海蜤和波菜芝麻醬,海蜇爽口,非常開胃。刺身四款: 牡丹蝦晶瑩通透,鮮甜膠口。👍鮫鰈魚是深海魚所以魚脂豐腴,肉質爽滑鮮。😄鰹魚配上酸甜醬汁好滋味。😋吞拿魚,海鹽,芥末,紫蘇葉配紫菜: 一般都是蘸豉油食,今次用海鹽夾紫蘇葉提升所有味道,整體非常好。牛舌很厚身,但吃時一咬即化,紅酒醤汁味濃,牛舌吸收醬汁的味道,變成很惹味,還嫌份量少😄。 醋物三文魚頭軟骨和BB 鰻魚。三文魚軟骨嚼口,略有腥味 。BB鰻魚滑溜溜,本身没有味道,用醋汁提升味道。主食的五款壽司有海胆,金目鯛,帶子,吞拿和針魚。入口即溶的海胆。帶子鮮甜美味。呑拿魚肥美,几款都是喜歡们😄。手卷吞拿魚茸配蔥🙌,這是我最鍾意。脆紫菜配上軟綿的吞拿魚茸和蔥每啖都是幸福。舞茸清湯,清香暖身!最後黑芝麻雪糕。
一間樓底特高,座位寬敞舒適 ,氣氛輕鬆的—間料理店👍。

前菜: 涼伴海蜤和波菜芝麻醬,海蜇爽口,非常開胃。

刺身四款: 牡丹蝦晶瑩通透,鮮甜膠口。👍
鮫鰈魚是深海魚所以魚脂豐腴,肉質爽滑鮮。😄
鰹魚配上酸甜醬汁好滋味。😋

舞茸清湯,清香暖身!

最後黑芝麻雪糕。

2018-01-17
2018-01-28 135 浏览
位於The Hennessey 3樓,是一家既有質素,又有日式格調的日本餐廳。整體裝潢不錯,無論空間或是潔淨感,都予人相當舒適及放鬆的感覺,遠離都市的繁囂。前菜兩款為芝麻醬菠菜及玉子鰻魚,芝麻拌菠菜,簡單而fresh,而玉子鰻魚的鰻魚也夠香口爽彈。左邊數起,紅蝦刺身 > 伊佐木 > 油甘魚,刺身均屬新鮮 - 紅蝦蝦肉晶瑩剔透,鮮甜而爽彈; 伊佐木及油甘魚亦味鮮不淡,前者較爽身,後者厚切較有肉感,魚油香較重。吞拿魚拖羅配海鹽、紫菜 & 蔥花吞拿魚拖羅手卷: 雖然卷物排在較後,但兩者屬同類,只是不同吃法,宜一同評說。吞拿魚拖羅油脂比例適中,吃下去滿口油香,香濃幼滑,甚感滿足。黑糖煮牛舌: 從燒物、揚物及煮物選一款,牛舌為煮物, 以糖醋汁入饌,醬汁能滲入牛舌,兩者味道融合。牛舌質感軟腍,呈一絲絲般的質感,有別於一般認知的爽滑。醋物為三文魚軟骨,此醋物較少吃,為三文魚的軟骨,本怕有腥味,但其實經醋來調製後,並無不妥。此較重於軟骨的爽彈質感,味道已被醋味覆蓋。由左邊數起,分別是帆立貝 > 針魚 > 池魚 > 吞拿魚 > 海膽軍艦。雖說該按淡至濃的次

由左邊數起,分別是帆立貝 > 針魚 > 池魚 > 吞拿魚 > 海膽軍艦。雖說該按淡至濃的次序進食,但由於海膽軍艦的紫菜放太久的話會軟掉,所以或需放在首位。海膽相當鮮甜,creamy香濃,整體較rich,蠻好吃; 帆立貝與吞拿魚較常見,不用多談,但非常新鮮甜美; 針魚肉質結實爽口,清甜但油香較少。

日式煮蜆: Omakase的汁物大多是日式煮蜆,一般而言也有兩隻,蜆肉肥美鮮甜,juicy多汁,還帶淡淡鹽水味,湯只帶微鹹,宜淺嘗。
2018-01-22
2018-01-25 732 浏览
鍾意Omakase嘅原因係成個餐都係由專業嘅厨師諗埋整乜俾我食,由於唔係自己決定所以每食完一道菜都會對下一道菜有所期待,有啲似自己做緊美食節目咁,全部嘢有人安排,乖乖坐低一路食一路欣賞。坊間嘅Omakase郁啲都過千蚊,呢度五百幾就有得食,當然要嚟試吓。【SAKURAGI OMAKASE SET$580】【前菜2款】【海蜇】海蜇好爽口,海蜇同青瓜酸酸地又清新,都幾開胃。【鰻魚蛋卷】鰻魚我自己就麻麻地鍾意食,不過蛋卷就蛋香濃郁又甜,都OK。【刺身四款】先嚟三款刺身,分別用個黑色邊嘅兜型瓷器裝住,和風得嚟又有格調。左起係BB吞拿魚、北海道牡丹蝦、鰤魚。店員話應先食味道較輕嘅牡丹蝦,再食鰤魚,最後係味道最重嘅BB吞拿魚。【北海道牡丹蝦刺身】蝦殻係半透明狀,極新鮮。口感係半爽彈半膠質又帶點黏感,加上蝦味濃郁,感覺好似食緊一粒蝦味拖肥糖咁。蝦頭部份仲有鮮蝦羔,yummy。【鰤魚刺身】用日本國花菊花裝飾,感覺好別緻。鰤魚刺身外表粉嫩透白,但食落就油脂感不多,質感幼嫩。【BB吞拿魚刺身】佐以醋同埋洋蔥,酸酸地又香口,果然係BB,肉身非常之綿滑,口感一流。【吞拿魚腩】魚腩上面係岩鹽,仲有塊紫蘇葉喺下面

【SAKURAGI OMAKASE SET$580】

【前菜2款】
【海蜇】海蜇好爽口,海蜇同青瓜酸酸地又清新,都幾開胃。

蝦頭部份仲有鮮蝦羔,yummy。

【吞拿魚腩】魚腩上面係岩鹽,仲有塊紫蘇葉喺下面。食法係捲起嚟食。紫蘇葉就好似食泰菜加香葉咁,成卷吞拿魚腩卷有魚鮮味中帶清香甜味,味道層次加倍。

記得要趁紫菜仲脆嗰陣捲起嚟食,腍咗口感會差好遠。

【燒物、揚物、煮物】揀一款,我就揀咗燒物。今日燒物係沖繩名物【Agu豚】,仲有香菇同玉米筍。豚肉燒到好惹味,肉汁豐富,不過咬落有啲韌。另外仲有香菇同玉米筍,呢兩樣就冇乜特別,冇燒過,亦都唔係好夾個豚肉咁。

【醋物】係【冰頭漬】即係用醋將三文魚頭軟骨醃成漬物,每塊都好晶瑩剔透,口感就極爽脆。可以同三文魚子一齊食,兩種不同鮮味又幾夾。

【五款壽司 海膽 鯖魚 池魚 深海池魚 帶子】壽司飯來自北海道產嘅米,食落感到粒粒分明而且軟棉。

【海膽壽司
海膽份量都幾多,望落去見到有兩層而見唔到有飯。食落滿口半溶海膽非常滿足。

帶子就鮮甜夠厚,食落有啲黏黏嘅感覺。

【卷物】係【吞拿魚蓉手卷】,吞拿魚係拖羅部位,配上芝麻同香蔥,食落好香口又甘甜。

【汁物】係【蜆清湯】蜆得兩粒但又大又水潤。湯嘅溫度係熱到會燙口,唔好咁心急,識飲嘅當然係一小口一小口咁慢慢享受,嗒真啲鮮味啦。

甜品】係雪糕三種口味擇其一,我揀咗綠茶,其餘兩款係係芝麻、紅豆。綠茶味道稍嫌唔夠濃。

除咗食物質素上佳,餐廳裝潢都幾有格調,空間感充足,座位亦寬敞。我哋就喺美食愜意環境吓度過咗一個愉快晚上。

2018-01-24 584 浏览
門口已經打正旗號用上日本產的食材,包括沖繩豚肉、北海道米等,餐廳裝修modern的日式設計,樓底夠高,空間感十足,燈光適中,令人感覺好舒適。Sakuragi omakase set 有兩種$580、 $880,我地試下便個個set先。前菜2款: 玉子鰻魚卷,青瓜海蜇白芝麻豚肉,碟仔好精美,色彩豐富。刺身4款: 北海道牡丹蝦、鰤魚、BB吞拿魚,由右至左食起。牡丹蝦已為你剝殼,蝦頭好多羔,蝦肉鮮甜。鰤魚口感好特別,肉質比較扎實,但不減魚香,油脂分佈平均,美味der。吞拿魚邊燒過,食個時有陣香氣。第四款係紫菜TORO,師傅在TORO面放了WASABI,包住食不用加調味。TORO肥美到暈,入面仲有少許海鹽調味,味道係口腔一直徘徊。燒物、揚物、煮物選一款揚物: 鵝肝釀冬菇拌青椒仔鵝肝夾左片紫蘇葉,口感好rich,香噴噴,脆卜卜。醋物: 冰頭漬即三文魚軟骨,係罕有部位,師傅刀工勁,超薄片,加醋調味,口感幾爽口,又feel到好多collagen。壽司5款: 海膽、帶子、針魚、鯖魚、深海池魚,先由海膽方向食起。超多海膽,唔腥,有質素!大片的帶子滑lulu,鮮味十足。白色的針魚口感較爽。鯖魚係生食都幾特

刺身4款: 北海道牡丹蝦、鰤魚、BB吞拿魚,由右至左食起。

牡丹蝦已為你剝殼,蝦頭好多羔,蝦肉鮮甜。

吞拿魚邊燒過,食個時有陣香氣。

燒物、揚物、煮物選一款
揚物: 鵝肝釀冬菇拌青椒仔
鵝肝夾左片紫蘇葉,口感好rich,香噴噴,脆卜卜。

醋物: 冰頭漬

超多海膽,唔腥,有質素!大片的帶子滑lulu,鮮味十足。

白色的針魚口感較爽。鯖魚係生食都幾特別,平特都係熟食多,原來口感都好肥美。深海池魚魚油更豐富,似油甘魚,令人再三回味。

卷物: 吞拿魚蓉手卷,厚身的魚蓉食到尾都仲有魚蓉,新鮮包的手卷,紫菜脆卜卜。

汁物: 蜆肉清湯,新鮮清甜。

甜品有紅豆、抹茶、芝麻雪糕,食得多抹茶都想轉下口味。黑芝麻雪糕好味到暈!

今次的omakase 令人很有驚喜和有種期待的感覺,因為你都唔知道會食D咩,加上紫菜TORO、冰頭漬和鵝肝釀冬菇令人有新鮮感,非常有質素,cp值甚高,值得慢慢品嚐。
  • Sakuragiomakaseset
2018-01-24 116 浏览
為感謝朋友早前的幫助,特意請朋友食飯,選擇了位於灣仔的''櫻木''。在一幢商業大樓之內。位置寬敞,有不少卡位。樓底高,加上木材裝修,非常有氣派。餐廳主要食Omakase(廚師發辦),由廚師決定是日食的前菜、刺身、漬物、壽司、甜品等。前菜:日本南瓜、鰻魚卷蛋。小小一口,精緻小巧。經店員介紹,順序享用的三色刺身。1. 牡丹蝦。膠質非常高,味道鮮甜。2.鰤魚,魚味香濃,齒頰留香,香味口中久久不散。3.bb吞拿。魚皮稍為燒焦,肉質鮮嫩。紫菜包中吞拿魚。底下配有紫蘇葉, 上面抺有芥末,不用醮任何醬油,香濃的吞拿味中帶有點點清新味道。套餐中要出選擇的之一,煮牛舌配黑糖醋汁。厚厚的牛舌,煮得軟淋,醬汁濃郁。五色壽司。當中最愛帆立貝和赤身。海產本身香甜味濃厚。海膽、鯖魚、池魚也不錯。吞拿魚茸手卷。紫菜脆卜卜,吞拿魚配上香蔥味道更加鮮美。最後還有蜆湯和雪糕作終結,完美又豐富。第一次食Omakase,感覺每一道菜都似有一個驚喜等著我,新奇又充滿期待。
在一幢商業大樓之內。
位置寬敞,有不少卡位。樓底高,加上木材裝修,非常有氣派。
餐廳主要食Omakase(廚師發辦),由廚師決定是日食的前菜、刺身、漬物、壽司甜品等。
前菜:日本南瓜、鰻魚卷蛋。小小一口,精緻小巧。

2.鰤魚,魚味香濃,齒頰留香,香味口中久久不散。

3.bb吞拿。魚皮稍為燒焦,肉質鮮嫩。
吞拿魚茸手卷。紫菜脆卜卜,吞拿魚配上香蔥味道更加鮮美。

最後還有蜆湯和雪糕作終結,完美又豐富。
2018-01-23 106 浏览
而家每次食廚師發辦,我都會諗起秋生哥,因為佢會用「我阿媽家姐」即係「姨媽」嚟形容Omakase,咁都俾佢諗到! 除左「秋生哥」,我仲會諗到「貴」,高貴同昂貴,一聽就知係高檔野同貴嘢。日本迷朋友介紹左間日本餐廳俾我,喺灣仔,有特惠嘅Omakase。餐廳樓底好高,掛左大型吊燈仍然覺得好寛敞。望住壽司吧枱就可以睇住師傅認真製作美食。Omakase有兩個餐選擇,$880同$580,最後揀左$580 SAKURAGI Omakase Set。前菜2款 - 鰻魚蛋卷同海蜇,蛋卷帶甜味,而海蜇就特別爽彈。刺身4款 –BB吞拿魚、北海道牡丹蝦、鰤魚、吞拿魚腩。BB吞拿魚加左洋蔥、芝麻同醋汁,味道開胃。因為係BB級,所以魚味唔濃,但係比較嫩滑;北海道牡丹蝦好甜,膠質重;鰤魚刺身竟然可以肥美到Pink Pink顏色,都係第一次食到,魚香味好出;吞拿魚腩食落同望落都唔覺得肥美,但下面墊有紫蘇葉,上面有岩鹽調味,再用脆脆紫菜包住嚟食,又真係另一種風味。醋物 - 冰頭漬,三文魚鼻樑軟骨位,極珍貴同罕有,仲配左三文魚籽。因為漬完味道酸酸甜甜,爽彈有咬口。五款壽司順序係海膽、鯖魚、池魚、深海池魚、帶子。池魚近皮位置

餐廳樓底好高,掛左大型吊燈仍然覺得好寛敞。

望住壽司吧枱就可以睇住師傅認真製作美食。

刺身4款 –BB吞拿魚、北海道牡丹蝦、鰤魚、吞拿魚腩。

北海道牡丹蝦好甜,膠質重;

五款壽司順序係海膽、鯖魚、池魚、深海池魚、帶子。
池魚近皮位置有啲韌;帶子係軟滑帶彈性仲好鮮甜;最鍾意係鯖魚,少少腥味都無,而且係最濃魚味。

汁物係蜆清湯,只有兩隻蜆,但個湯係滾熱,啱晒我。

卷物係吞拿魚手卷,合格。

燒物、揚物、煮物只可以選一款,揀左鵝肝釀冬菇,冬菇夠多汁,鵝肝無羶味,而且炸到無乜多餘油份,唔錯。

甜品係一球雪糕,有啲失色。如果係日式甜品或者日本水果會更加完美。

整體嚟講,食物出色,亦有用上高檔貨,擺盤夠精美。服務唔錯,一坐低就會遞上熱毛巾,難得係每食完一道菜,店員都會收起個豉油碟,等到下一道菜時又會送上新豉油碟,等你可以自己加新豉油,唔怕味道混淆,都幾細心。