(非会员)
2011-02-27 1498 浏览
嗰晚因為去上水石湖墟遊樂場睇朋友做大戲,出黎己經過晒晚飯時間,好友揸車黎呢度試下...嗰陣己經差不多9點45分.門口烏燈黑火,以為佢地收左工添,入去問下仲有無飯食,見到仲剩底2枱客...叫左4個餸.3個白飯...好快黎喎,我地是最後一枱客呀,廚房要收工馬! 嘩,好大碟喎,都幾抵食,我地4個靚女都食到好飽,唔好浪費食物呀... 紅燒豆腐=一般 蒜香骨=無乜肉味 鮑魚菇油麥菜=同紅燒豆腐一樣味 啫啫雞煲=好味比4.5分呢度要揸車黎至得,搭車都唔方便...不過度度都試下啦,至搵到好嘢架...

嗰晚因為去上水石湖墟遊樂場睇朋友做大戲,出黎己經過晒
晚飯時間,
好友揸車黎呢度試下...嗰陣己經差不多9點45分.
嘩,好大碟喎,都幾抵食,我地4個靚女都
食到好飽,唔好浪費食物呀...
紅燒豆
紅燒豆腐=一般
蒜香骨
蒜香骨=無乜肉味
鮑魚菇油麥菜
鮑魚菇油麥菜=同紅燒豆腐一樣味
啫啫雞煲
啫啫雞煲=好味比4.5分
呢度要揸車黎至得,搭車都唔方便...
不過度度都試下啦,至搵到好嘢架...

2011-02-25
啫啫雞煲
2010-12-29 601 浏览
聖誕長假期不免飲飲食食,尤其與家中老幼外出用饍,更要兼顧各人口味,終於想起這家聞名已久的歡喜樓一試!雖然地點比較隔洩,不是自己駕車也不清楚有乜交通工具到。早一天我們打電話訂座,接聽的叔叔彬彬有禮,我們並預訂了奶奶最愛的大魚頭一試!一步進相當懷舊,一坐下先來例湯︰蓮藕鱆魚煲豬踭肉,夠料、夠火喉兼沒味精!初步印象分已大增!我們人數不多,只好點了以下幾多招牌菜︰玫瑰豉油鷄*o*果然名不虛傳,豉油甜鹹適中,雞身入味之餘又保肉質鮮嫰。好好味!薑䓤蒸大魚頭平日我最怕吃魚,因為很受不了魚鯹味,對魚頭魚雲更不能接受。但這兒的蒸魚頭,端上來時見到肉質雪白晶瑩,非常新鮮!看見各人不斷下筷,便毅然嚐一口。嘩!不但沒半點鯹味,入口滑啫啫,鮮味無窮,很意外!薑汁炒芥蘭莫看輕這碟菜,可見廚房的真章。大師傅巧妙地將薑汁作成薄醬,再埋落已出水的芥蘭,令薑汁與芥蘭融合,又沒有任何薑粒,很不錯!三層塔豆腐將蝦膠定墨魚膠?(記不清楚)與蛋和豆腐層層疊,再煎炸成金黃,爽口又混和蛋味和豆腐的嫩滑質感,小孩子特別喜歡!油鴨臘味煲仔飯這個是我特別推介,在寒冷北風天,來一個煲仔飯已是不錯的選擇!但這裡的煲仔飯所用的材料好棯滑夠味,包

我們人數不多,只好點了以下幾多招牌菜︰

玫瑰豉油鷄

薑䓤蒸大魚頭

薑汁炒芥蘭

三層塔豆腐

油鴨臘味煲仔飯
這個是我特別推介,在寒冷北風天,來一個煲仔飯已是不錯的選擇!但這裡的煲仔飯所用的材料好棯滑夠味,包您一試難忘!

我們共六個人,吃過這五餸一湯,由於每碟份量十足,$500多少少已食到肚滿腸肥!

p.s︰這兒還有自家製的芒果布甸,木糠布甸和心太軟,在這裝修簡陋的飯店吃到超水準的甜品,問您服未?

2010-12-27
2010-11-16 419 浏览
之前食過幾次歡喜樓, 質素有些下降. 所以好耐唔去食.星期六同朋友SHOPPING完, 友人提議去歡喜樓食飯. 我同友人都有車, 所以去都好方便.歡喜樓非常適合自駕人士去, 因為泊車唔使錢, 食飯又唔使等位.當日叫左:1) 豉油雞 ~ 唔使講, 一定保持水準2) 羊腩煲 ~ 好大煲, 多料. OK3) 白飯魚煎蛋 ~ 煎得好香, 讚4) 琵琶豆腐 ~ 好味5) 上湯豆苗 ~ 由於佢地上湯等於胡椒湯, 唔食胡椒味的朋友唔好叫上湯浸菜. 6) 臘味煲仔飯 ~ 登登登!! 最讚係煲仔飯, 臘鴨, 臘腸, 臘肉好香, 肉質好好. D飯煲得啱啱好. 配埋佢地特製的煲仔飯豉油, 我老公食左3碗. 食完仲講左幾個禮拜話好好食.7) 甜品 ~ 我老公食芒果布甸, 佢話係全香港整得最好的布甸, 唔知係咪真係好食得咁誇張, 我叫左杏仁露, 好香的杏仁.呢餐我地同友人都好滿足.
之前食過幾次歡喜樓, 質素有些下降. 所以好耐唔去食.
當日叫左:
1) 豉油雞 ~ 唔使講, 一定保持水準
2) 羊腩煲 ~ 好大煲, 多料. OK
3) 白飯魚煎蛋 ~ 煎得好香, 讚
4) 琵琶豆腐 ~ 好味
呢餐我地同友人都好滿足.
2010-11-06
  • 煲仔飯
2010-10-16 337 浏览
假日去開大棠玩,然後順路去歡喜樓試一試!由於早到(6:00pm)所以唔駛等試左佢的「招牌玫瑰豉油雞」,真係好正!D 豉油真係好得,D 肉又彈牙又滑!另外又叫左個蘭花花枝片,D 花枝片好新鮮呀!脆口彈牙喎!勁好味!阿媽又話要蒸返條魚,考驗下個廚師的廚藝,所以點左「青班仔」,有 14 兩重。真係好得,蒸得O岩O岩好,又滑又鮮味,我係呢度食完呢條魚之後,先覺得出面 D 乜乜名牌酒家唔知有無呃人,呢條 14 兩咁大條,出面 14 兩咁細條! 仲有佢 D 汁出面真係食唔到,正呀!老婆最鍾意飲湯,所以叫左個例湯,唔係味精湯來架!我地一共裝左 9 碗半。又叫左個豉椒炒蜆,D 蜆無沙好新鮮!另外想讚一讚佢 D 服務都唔錯,呢度好快就幫你加茶同換碟,食完即刻送上西瓜,又唔會即刻要你埋單,等你慢慢嘆返杯靚茶。佢 d 甜品都好特別,但真係好飽所以食唔落,因為佢 d 餸都好大碟,白飯又「突」起,建議大家一開始唔好叫太多餸,留返個肚食甜品。
假日去開大棠玩,然後順路去歡喜樓試一試!
由於早到(6:00pm)所以唔駛等

又叫左個豉椒炒蜆,D 蜆無沙好新鮮!

2010-10-16
老遠入到西北,又不是一味"探花",更無須一個人來"散心"般落寞,今次之新界局,一行十多人,歡天喜地向著舊青山公路上的"歡喜樓"進發.此酒樓非什麼Hidden gem,飲食雜誌也好像沒有報導過,如果住在錦繡或者加州的朋友,相信未來過,也應該經常路過.事前對此店之認識,是玫瑰豉油雞.單是這一味,已經吸引很多食客,老遠駕車入來吃.假日晚上七點多,已差不多坐滿,所有菜式來到寫便可,無須預訂,或者入廚房同個廚"拍膊頭".做一些菜單上沒有的菜式.玫瑰雞很快便上.小時候鮮雞仍然垂手可得,尤記得吃過某親戚的自家豉油雞,到今天也忘不了.廿幾年之後.我們一家與這位親戚失去聯絡,連帶這段時間,也吃不到有水準的豉油雞.這店用來浸雞的豉油,已加了玫瑰露,因此多了份誘人的酒香,而且浸煮的時間恰好,豉油入味之餘,也不會完全將雞味搶去.雞肉味道濃郁,而且很嫩滑.這種久違的感覺,竟然在歡喜樓拾回.仗著人多,可以盡試多樣菜式,但是在整體感覺上,沒有豉油雞的驚喜,好像椒鹽鮮魷,粉漿比較厚.花枝釀大腸就外乾中強,餡料比大腸更有可觀性,因為大腸有點齦.椒鹽牛柳粒用來送酒最佳,椒鹽珍肝似乎做得過乾,雞肝本身的油潤感蕩然無存.清湯

仗著人多,可以盡試多樣菜式,但是在整體感覺上,沒有豉油雞的驚喜,好像椒鹽鮮魷,粉漿比較厚.花枝釀大腸就外乾中強,餡料比大腸更有可觀性,因為大腸有點齦.椒鹽牛柳粒用來送酒最佳,椒鹽珍肝似乎做得過乾,雞肝本身的油潤感蕩然無存.清湯牛坑腩不能夠同眾牛腩名店相提並論.

不過,南乳脆鱔球香脆可口,濃香的南乳味先令人胃口大開,炸過的鱔球保持著鱔肉的彈牙感.炒長遠夠乾身,充滿鑊氣.家鄉煎藕餅這味家常的順德菜,外面不難吃到,歡喜樓也做得不錯.砵酒焗生蠔用料靚,始終地理位置與流浮山相近,所以蠔比其他人新鮮,也是理所當然.砵酒味同洋荵的味道沒有喧賓奪主,蠔肉本身依然充滿鮮味.水份充足,火喉恰到好處.脆香三層樓外貌像芝麻多士,其實是包著一朕墨魚膠,口感香脆又彈牙.蒙古烤鮮羊件出奇地好,羊肉嫩兼帶有騷香.

甜品方面除中式糖水之外,更有西式甜品如焦糖焗蛋,心太軟,木糠布甸之選擇.水準不遜外面一些街舖呢.

駕車的朋友來到的話,酒樓會有免費車位供應,沒有車的話,在元朗坐小巴入來,大約十五到二十分鐘,如果坐的士,車費大約$40.
店內名物
你話燒鵝髀要免切,咁叫雞又要唔要免切?
芝麻塔
煎藕餅
羊羊自得
內涵好過外表
粉絲當魚翅
店內名物
你話燒鵝髀要免切,咁叫雞又要唔要免切?
芝麻塔
煎藕餅
羊羊自得
粉絲當魚翅
2010-01-08 137 浏览
當附近的豪宅地段仍是一片農地時,歡喜樓早已經在元朗落地生根.多年來默默耕耘,菜色推陳出新,雖然地方隔涉,有朋友想攪一局,二話不說.........去.其實歡喜樓是單幢式建築物,有自家私人停車場,門口有紅色小巴由上水或元朗途經,要搵其實不難.是夜全場爆滿,雖然有點雨,但依然人流不絕.大家所佔的一張檯,亦不過是建築物外加建的地方.招牌玫瑰豉油雞 : 標明是招牌菜,果然自有獨到處,相對一般燒腊舖出品,整體味道更細緻,浸雞時間掌握得準,玫瑰露酒香味輕輕沁出,醃汁沁入雞肉內,雖然雞隻件頭不少,但肉質嫩滑,好得.蒙古烤鮮羊件 : 用烤焗方法處理,表皮並非芝麻皮,羊腩部位夠肥美,熱食時香嘖嘖羊肉味,但一冷卻便變得煙韌.油鴨腊味併盤 : 分別是油鴨,腊肉及腊腸,油鴨用上肶位,脂肪少,肉較結實,是來貨問題,腊肉中冰肉位佔了一半,入口豐腴肥美,如果可以加碗糯米飯就完美,腊腸是瘦肉腸,可以說是走肥腸,個人覺得一般.花枝釀大腸 : 用上腸頭附近位置,釀入花枝肉炸,單睇表面色澤較深,以為是炸得過就錯,事實是仍有點韌,炸得不夠透,能再乾身點就更好.脆香三層樓 : 內是墨魚膠,再沾上芝麻粒炸成餅形狀,火侯準,表面金

脆香三層樓 : 內是墨魚膠,再沾上芝麻粒炸成餅形狀,火侯準,表面金黃,內面鬆脆,充滿芝麻的油香,果然是店方另一道招牌菜.

南乳脆鱔球 : 得幾件,實在不能滿足在坐各位,沾上南乳汁的鱔球炸得外脆內嫩, 鱔球夠件頭,好少食到.

清湯牛坑腩 : 有點胡椒豬肚湯感覺,份量比較少,用上草菇,西芹及蒜粒一齊炆,牛腩尚欠火侯,而且辣味太重,將牛腩味都蓋過.

椒鹽鮮魷 : 醬粉厚,炸得不夠透,單以炸物來說,實在令人失望.

椒鹽牛柳粒 : 醃得不算過份,灑上一層蒜粒,以增加香氣,味道一般.

家鄉煎藕餅 : 其實這道佛山菜,是將豬肉攪碎加入蝦米蔥粒再釀入藕餅,然後再煎成,雖則功夫不多,但充分將農民愛惜食物的做法表現.

蝦籽扣海參 : 有點不明,蝦籽份量太少,而海參本身無味,完全要靠冬菇蠔油吊味,汁扣得洽到好處,至少比漿糊茨好得多.

砵酒焗生蠔 : 將大量洋蔥及紅頭蔥用鍚紙包裹已醃炸過的生蠔一齊焗,蠔肉乾爽,肥厚,砵酒味芳香,再加入上洋蔥的香味,就算不是生蠔愛好者都不應錯過.

瑤柱扒豆苗 : 瑤柱折絲扣汁放豆苗面,一向酒家做法,玻璃茨勁多,但瑤柱絲就少少,一般貨色.

桂花炒海參螺片 : 一道令人想起大榮華桂花翅的菜,此店用上不少雞蛋,充滿蛋香,但又不過火,表面灑上一層蝦籽,更增加一朕咸香.

椒鹽珍肝 : 雞腎先鹵後炸,所以又係色澤較深,椒鹽不夠重手,鑊氣亦不夠,結果是不夠乾身,爽口但香味不足,有點可惜.

相信無乜人知,歡喜樓既甜品可以用出色形容,可能太夜關係,有幾款品甜已經售罄,大家想掃餐牌都不可以.

朱古力心太軟 : 賣相完全同平時見的脫軋,睇落似蓮花杯,但竟然是即叫即整,割開時,尚算流心,不過朱古力味濃郁芳香.

原味木糠布丁 : 表面澆上一圈朱古力醬,內層既濕潤又香滑,完全估唔到可以係鄉村酒樓有咁水準甜品.

其他自己無試,不能作評,事實上,同一些甜品專門店比是不可能的,但已經令人喜出望外.

上菜有點亂,但伙計快手快腳,總算跟得足.

p.s : 是夜竟然同幾名食友文裝出場,大家仲講笑某人擺喜酒,全場玩足,如果可以係真你話幾好呢!
其實大西北都好多潛龍伏虎食店,好彩仲有人同大家發掘.
門面好似好冷清
木糠布甸
  • 甜品
(非会员)
2008-08-04 37 浏览
昨天細佬生日, 一家人走咗去歡喜樓幫佢賀壽. 本來流浮山係我家嘅御用食點; 但係屋企人多, 齋計生日吃飯, 每年都去7~8次, 仲未計其他節日tim.聽到二細佬話之前同朋友去歡喜樓食過飯, 佢出名嘴刁都話唔錯喎, 緊要去試.一去到就見到一個牌坊大大隻字"歡喜樓", 有d覺得攪笑; 但是最好嘅係有不設劃位免費泊車, 泊滿即止......服未!我哋8個人, 叫咗8餸1湯4個靚仔再+五碗甜品.1. 豉油雞--入味, 不太咸, 肉嫩皮滑.(屋企人吃雞好閹尖, 極少會食晒成隻雞, 今次食晒~勁)2. 例湯 -- 老黃瓜湯, 無味精, 我個退休大廚老豆都飲咗2碗, d豬肉湯渣點豉油, 甘味 3. 咸菜胡椒豬雜 -- 原來係有湯o架, 仲正過個例湯, 好香胡椒味, 咸菜應該有過水,無醃菜嗰種霉味, 唔太咸, 豬雜無騷味又夠淋. 讚!4. 咕嚕蝦球 -- 可以送飯, 醬汁酸甜味剛剛好, 無攻鼻嘅酸醋味, 蝦球有落粉過油再回鑊, 正!5. 冰陣芥蘭 -- e+唔當造, 不過佢哋好細心咁將老咗嘅部切去, 再片去有根部份, 總之你唔會食到有根囉~ 個汁唔係豉油咁少, 仲加咗d甜醋落去, 食起嚟...
, 仲未計其他節日tim.
, 緊要去試.

我哋8個人, 叫咗8餸1湯4個靚仔再+五碗甜品.

3. 咸菜胡椒豬雜 -- 原來係有湯o架,

5. 冰陣芥蘭 -- e+唔當造, 不過佢哋好細心咁將老咗嘅部切去, 再片去有根部份, 總之你唔會食到有根囉~ 個汁唔係豉油咁少, 仲加咗d甜醋落去, 食起嚟...冰.脆.咸.酸.甜, 幾得意.

6.招牌秘製骨 -- 呢個正~~豬肋排大約6x7吋原塊炆淋上碟, 中間d軟骨都淋o架, 再淋上混有沙爹醬嘅燒汁
, 唔該一碗白飯......

7. 豉汁蒸鱔 -- 我唔好, 無食, 不過比其他人清碟.
8. 金銀莧菜 -- 一樣無味精, 菜唔會太淋, OK味.
9. XO醬炒牛柳粒 -- 有少少辣, 夠香, 不過牛肉係普通雪藏柳肉, 一般啦!
最攪鬼係佢有番鬼佬甜品: 心太軟, 木糠布甸, 杧果布甸, 榴槤pancake....
當然緊有中式甜品啦! 因為太飽, 食唔落, 只係叫咗2個木糠布甸,2個杧果布甸同白果腐竹雪耳糖水嚟試..哦~
全部都唔太甜, 食飽飯後再食呢個甜度剛好
, 仲有果盆送o架~
仲有~呢度雖然唔大, 大約30枱, 但係樓面得果十隻手指都有多嘅人做嘢咋!
你一邊食, 會一邊喵到好多黑影係身邊飛過.....係~飛過唔係飄, 飄太慢喇~!因為人太少, d唔知係部長侍應全部都係用跑嘅...幾十歲人, 幾有活力. 不過又唔驚倒瀉餸喎, d傳菜係行嘅. 雖然人少, 但一樣無黑面, 仲會自動波, 周圍搵吓邊度要沖水, 換碟.....

行到出門口, 見到個細路攞住個食剩紙托嘅"心太軟"仲係咁刨......
下次一定要試

總之你一邊食住d咁好味嘅餸, 一邊睇佢哋為兩餐4圍騰, 就會覺得呢間酒樓好有"heart"囉
  • 招牌秘製骨
  • 豉油雞
2008-06-26 41 浏览
星期天和友人聚餐 , 原來訂了元朗大榮華 , 遲了約 15 分鐘 , 酒樓拒絕俾檯要重新輪冧巴 , 於是打俾元朗長大的友人 , 睇睇仲有冇邊處好介紹 , 有兩三間選擇 , 好快就鎖定了老字號的歡喜樓 , 一車大人細路共八隻餓狼便飛車前往開餐 , 酒家外有寬敞車場 , 絕對係駕駛者的好去處 .點了海味雜菜煲 , 豉油雞 , 生炒骨 , 豉油王蝦 , 蒸魚 (唔記得蒸左乜) , 例湯 . 海味雜菜煲真係好大煲 , 絕對足料 ; 豉油雞好滑 , 夠入味 ; 生炒骨做得不俗 , 肉味亦夠出 ; 豉油王蝦都好食 ; 蒸魚可以 ; 例湯可以 .是次每人消費約 HK$ 100.00 x 6個大人 , 抵食 !!
2007-11-12 42 浏览
幾十年老字號,到今日先上開飯啦介紹俾各位食家,真係非常可惜。歡喜樓招牌貨豉油雞,用新界走地雞,肉質結實有雞味,海鮮存貨不多,全部以海魚為主,盡量不留隔夜貨,事關新界人出名嘴尖又慳家,養魚、雪藏雞等貨色絕對食唔入口,價錢開得稍高又俾D鄉下人話食水深,所以歡喜樓屹立多年,手藝同質素完全不用懷疑。不過,學阿蘇話齍,每間店既菜式總有強弱,揀唔中撚手小菜等於入寶山而空手回,小菜方面推介:夏天梅菜扣肉,冬天芋頭扣肉,豉油雞當然係必然選擇,豉油王蝦,生炒骨等等亦做得有水準,菜方面可以揀有鑊氣既蝦醬通菜鮮魷,或者大大煲既海味雜菜煲,甚至時令菜式,雙冬炆羊腩煲,絕對係鎮山之寶,清清地既瑤柱莧菜苗,基本上除左同牛肉有關菜式之外,所有小菜都相當唔錯(仲有個煲仔飯都係可以不理)。歡喜樓仲有一個超級台柱,盤菜!一個盤菜閒閒地夠十四、五個人分享,所以亦歡迎外賣(另有送貨服務),不過要早一日預訂,外賣除左個盤菜之外,仲有一個迷你火爐同酒精火種,足夠翻熱個盤菜,另外仲送埋紙碟筷子膠檯布,方便到買返屋企食連碗都唔駛洗,買去燒烤場有檯就可以開餐,食完連個盤都可以掉埋,真係方便到不堪,但係記住盤菜祇收現金,信用咭免問。或者

歡喜樓仲有一個超級台柱,盤菜!

或者近幾年盤菜泛濫,求其一大堆食物放上個盤度就叫做盤菜,經濟愈好,愈見奢華,一味得個貴字,反而冇左盤菜既精粹,盤菜首要係所有菜式分開煮,要用上大量傳統醬料,甜酸醬、麵豉醬、磨豉醬、南乳等等,白鱔要先蒸後炸再用南乳炆,豬肉要揀五花腩肉先蒸後炆,茄汁蝦碌要連蝦殼一齊煮先可以保持蝦肉味鮮肉嫩,外面D盤菜幾豪都好,始終冇左圍村既味道,個一種離檯十呎都聞到流口水既南乳香氣。

大大個免費停車場任泊,閒閒地可以容納成百部車。
2007-09-28 61 浏览
泊車方便免費停車場豉油雞好好味, 好滑乳豬超好味(但要預訂)客家豬肉好入味例湯冇味精,好飲好過大榮華
泊車方便免費停車場
豉油雞好好味, 好滑
乳豬超好味(但要預訂)
客家豬肉好入味
例湯冇味精,好飲