2021-04-29 72 浏览
今日黎左呢到食台灣野呢到新開 而且仲係台灣名店 食之前都有D 期待首先叫左個滷水拼盤 一次滿足曬幾個願意望滷水汁好好味 唔係一味死鹹 食到其他既香味 材料都食得出滷左好耐 入曬味 隻溫泉蛋仲係流心架面就叫左兩款一款係出名既紅燒牛肉面。個湯底好濃味 牛就好腍好滑 我地叫左手工面 原來係好粗好大塊既面 好掛湯 好好味另一個叫左雞湯面 雞有好大隻雞脾 同埋其他雞既部分 個白湯 又唔同頭先 呢個有濃濃既雞湯味 無頭先口味咁重 至於雞都一樣係好滑 最後就係叫左兩杯野飲其中一係檸檬惹米 好解渴 惹米檸檬都好足料 飲埋就超滿足喇
今日黎左呢到食台灣野
呢到新開 而且仲係台灣名店 食之前都有D 期待

首先叫左個滷水拼盤 一次滿足曬幾個願意望
隻溫泉蛋仲係流心架

面就叫左兩款

最後就係叫左兩杯野飲
其中一係檸檬惹米 好解渴 惹米檸檬都好足料

飲埋就超滿足喇
今日終於有機會閒日放假,同朋友黎到呢一間非常出名既過江龍餐廳試下佢d牛肉面!一打開餐牌,發現佢牛肉麵都分左好多款,而除左牛肉麵之外,仲有雞湯面,拌麵,同好多唔同類型既小食!我同朋友就每人叫左一款面,同埋小食。因為牛肉面類通常比較重口味,所以我地每人再叫多杯荔枝梳打解下渴不過就略嫌杯荔枝梳打唔夠多冰,但係職員知道咗之後都立刻俾咗啲冰我哋加落去,非常貼心。率先上枱嘅係滷水小食拼盤,入面有牛展,滷水蛋,滷水豆腐,牛肚同埋雞髀菇。個拼盤整得非常熱,而且滷水汁亦都好入味,款式種類亦都好多,我同朋友每人都起碼可以食到每款兩件。跟住就係重頭戲牛肉麵啦,朋友就叫咗最經典嘅紅燒半筋半肉面,我試咗一次個湯頭,非常濃郁。啲朋友揀咗呢度特有嘅手打闊面,我都試咗一條,真係好彈牙同埋好掛湯,如果食牛肉麵嘅朋友我都會建議揀呢一款。牛肉我就冇試,不過朋友話好好食,尤其是牛筋。軟硬適中亦都吸晒湯入面嘅花椒八角味。而我因為今日唔想食太重口味嘅嘢,所以就叫咗呢一碗雞腿湯麵,估唔到反而好有驚喜。我揀嘅係幼面,但係個面身唔會太過淋,加埋雞湯一齊食好香。值得一提既係個雞髀肉質好滑嫩,雞髀入面既雞油一直滲落碗湯度,加埋d麵一齊食真

而我因為今日唔想食太重口味嘅嘢,所以就叫咗呢一碗雞腿湯麵,估唔到反而好有驚喜。我揀嘅係幼面,但係個面身唔會太過淋,加埋雞湯一齊食好香。值得一提既係個雞髀肉質好滑嫩,雞髀入面既雞油一直滲落碗湯度,加埋d麵一齊食真係好香喔

買單兩個人加埋係$300多少少,喺香港雖然算係中價位但係佢嘅服務,裝修再加埋味道,總括嚟講我都覺得值呢個價錢嘅
2021-04-28 50 浏览
逛荃灣如心廣場行到下午2點幾有些餓。我們點左麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵 $88,有牛腱心、牛筋。麻辣味濃,手工麵煙韌,牛肉腍滑夠入味,真美味。👍👍👍招牌紅燒腱心牛肉手工麵$84,湯底味香濃,牛腱心入口即溶,真唔錯。滷水拼盤$78,有牛𦟌、牛肚、滷水蛋、豆腐乾、雞肶菇⋯材料豐富,味道不錯。冬瓜薏仁檸檬特飲$30,少甜的冬瓜茶加檸檬🍋,酸酸地又甜甜地,味道好岩。金橘蜂蜜綠茶$28,味道清香少少甜。段純貞地址:荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖
逛荃灣如心廣場行到下午2點幾有些餓。
我們點左
金橘蜂蜜綠茶$28,味道清香少少甜。
段純貞
地址:荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖
  • 冬瓜薏仁檸檬特飲
  • 招牌紅燒腱心牛肉麵
  • 麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵
  • 滷水拼盤
2021-04-27 42 浏览
日忙夜忙終於放假🥴 真係好想去旅行出走一下!唯有出去行下周圍覓食 食個靚lunch黎到荃灣 竟然俾我揾到 有台灣味道ge段純貞!兩個人一人一碗麵我叫左 推介ge 燉濃湯雞麵真係有大大隻雞腿ga🤩🤤D湯好濃好香 重點係 冇 油 ! 食晒個麵仲想飲晒d湯🤤仲叫左碗三寶麵😍包括牛肚,牛筋同腱心~大大碗又多料~ 好豐富🤤配上自家製手工麵麵條寬得黎食落好實在~再來一個滷水拼盤!一次過食晒幾款滷水小食最正係鮮菌~ 真係好入味!今餐食左個豐富得黎 又好有台灣風味ge lunch~
日忙夜忙終於放假🥴
真係好想去旅行出走一下!

唯有出去行下周圍覓食 食個靚lunch
黎到荃灣 竟然俾我揾到 有台灣味道ge段純貞!

兩個人一人一碗麵
我叫左 推介ge 燉濃湯雞麵
真係有大大隻雞腿ga🤩🤤
D湯好濃好香 重點係 冇 油 !
食晒個麵仲想飲晒d湯🤤

仲叫左碗三寶麵😍
包括牛肚,牛筋同腱心~
大大碗又多料~ 好豐富🤤
配上自家製手工麵
麵條寬得黎食落好實在~

再來一個滷水拼盤!
一次過食晒幾款滷水小食
最正係鮮菌~ 真係好入味!

今餐食左個豐富得黎 又好有台灣風味ge lunch~
2021-04-16
午餐
2021-04-27 38 浏览
仲記得第一次去台灣,食嘅第一餐,就係段純貞牛肉麵,對我黎講真係充滿回憶🤣得知段純貞開咗黎香港,即刻黎搵返初初去台灣嘅感覺,裝修同台灣店都有幾分相似😚• 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88一見到Menu有麻辣😯愛辣之人諗都唔洗諗啦下化😎湯底望落都幾紅,飲落真係偏辣同重口味,幾鐘意依種刺激感,無論牛筋定牛肉都煮得超軟淋🤤麵條可選手工麵或幼麵,手工麵即係粗麵,闊身大塊有咬口嘅,不過掛湯力就略嫌不足😗• 招牌紅燒腱心牛肉麵 $84超鐘意湯底嗰種淡淡嘅藥材味,比起麻辣口味更能夠突顯原本牛湯嘅優點,各有出色嘅地方‼️麵條方面依碗我哋揀咗幼麵,煮得較為軟身,口感比手工麵清爽,而且更加吸湯😚• 鹵水拼盤 $78拼盤中包括咗牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干同鮮菌,除咗滷蛋之外其他都幾入味,鮮菌即係台灣小食中常用嘅杏鮑菇😉• 冷泡凍頂烏龍茶 $30烏龍茶係用個玻璃樽仔裝住,茶味特別甘香,用嚟解辣好唔錯😌• 荔枝乳酸飲料 $28酸甜清爽,荔枝味都好自然😉

• 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88

• 招牌紅燒腱心牛肉麵 $84

• 鹵水拼盤 $78

• 冷泡凍頂烏龍茶 $30
烏龍茶係用個玻璃樽仔裝住,茶味特別甘香,用嚟解辣好唔錯😌

• 荔枝乳酸飲料 $28
酸甜清爽,荔枝味都好自然😉
2021-04-25 62 浏览
呢個舖頭名絕都係我選擇呢度嘅原因,段純貞——聽起來好似武功好高強咁,好有氣勢喺如心廣場搵嘢食,喺水牌見到呢個名就決定要嚟呢度,嚟嘅時候唔係好多人唔使等位,舖頭好新,地方闊落好坐,十分乾淨。橫樑上掛住一幅字畫,講咗呢間舖頭嘅由來同埋製造食物嘅過程。原來創始人本身係四川人後來去咗台灣發展,可能係咁嘅原因佢嘅味道同我食開嘅台灣牛肉麵好唔同。我食嘅係三寶粗麵,有牛展、牛筋、牛肚。個湯10分濃郁,好深色,有啲似肉骨茶咁。問題係個粗麵實在太。硬。啦。吸收唔到啲湯汁,咬到好攰。另一碗係基本牛肉麵,因為係台灣麵(中等粗度)冇咁硬,所以覺得好食啲。另外仲叫咗雞湯抄手(張相係食咗兩粒先記得影)呢個真係冇乜特別,同埋用個碟來裝,好難飲到啲雞湯,如果用個湯碗會好啲。香港近來越來越多台灣牛肉麵店,自己一直都好鍾意程班長,但始終喺工廠大廈入邊,好似食快餐咁好快食完就要走。呢間嘅辨識度非常高,食一次就一定唔會唔記得佢嘅味道,但係呢個派別唔係好啱我,但相信有好多人都鍾意,因為佢門口預咗兩條俾人排隊嘅地方,旺嘅時間一定好多人等位啦。

2021-04-23 1946 浏览
有同事係咁推介我試呢間牛肉麵,話呢間係佢係香港心目中牛肉麵no.1😂 今日終於有機會黎試✌️我叫左個招牌紅燒腱心牛肉細麵同一杯荔枝乳酸少冰,朋友叫咗個麻辣蒜味腱心半筋半肉細麵走蔥同冷泡凍頂烏龍茶,另外仲加左個滷水拼盤share~我既紅燒湯底非常濃郁!😍 香濃既藥材味帶啲牛油香同埋好輕微既辣,有三大舊牛腱心,件件都好淋好滑好入味!🤤🤤喺我影相嘅途中細麵已經索曬個湯底😂 變得更入味更好食,細麵掛晒啲湯汁超正👍👍荔枝乳酸記得叫少冰但唔記得咗叫小甜🙈 所以偏甜左啲,不過荔枝味夠濃郁~朋友既麻辣蒜味湯底好似一個麻辣火鍋湯底濃縮版,一黎到聞到超勁麻辣味😂 佢話食落好香,唔算非常辣,牛筋,腱心同牛肉都好夠淋,完全唔會痴牙😂鹵水拼盤有五樣配料,全部都好入味😋蛋黃仲係流心既添!呢個拼盤可以試埋碗麵裏面冇嘅牛肚同牛展👏 我平時唔中意食牛展,但呢度都整得好淋好薄好好食😍 牛肚都好爽口~朋友既冷泡茶包裝好靚😁 佢話飲落唔會好澀但係有啲回甘,幾好飲👍👍同事果然無介紹錯😊😊呢度既牛肉麵真係超好食!解到下想去台灣旅行既癮,好滿足!😆

荔枝乳酸

鹵水拼盤

鹵水拼盤有五樣配料,全部都好入味😋
冷泡凍頂烏龍茶

• 招牌紅燒腱心牛肉麵
  • 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
  • 麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵
2021-04-21 63 浏览
這間位於如心廣場內的台式麵店,主要以牛肉麵及多款小食飲品為主。三寶手工麵手工麵很粗,大約1.5-2cm粗,麵質有咬口,腱心炆至肉質鬆化,牛肉味濃郁;牛肚夠腍;牛筋入口溶化,筋位膠質豐富,湯底充滿牛骨香味,帶點紅燒汁惹味。燉濃湯雞細麵幼麵較爽滑,每啖都有濃香鮮雞味,飲完都唔會口渴,應該用鮮雞熬煮,完全無落味精,雞比嫩滑,份量十足。滷水拼盤拼盤滷得入味亦不會過咸,牛肚及牛𦟌夠腍;滷蛋帶溏心狀;豆干入味又夠滑。荔枝乳酸特飲&冬瓜薏仁檸檬特飲前者酸甜開胃,後者清爽又有點茶香。

三寶手工麵

燉濃湯雞細麵

滷水拼盤

荔枝乳酸特飲&冬瓜薏仁檸檬特飲
前者酸甜開胃,後者清爽又有點茶香。
2021-04-21 68 浏览
黎自台灣新竹既過江龍段純貞牛肉麵開左一段時間都未試過,所以上星期同老公去食,估唔到2點都要排一陣隊。三寶麵(手工麵)三寶麵有腱心、牛肚同牛筋,牛腱心係牛腱中筋肉,廚師煮得軟嫩入味,手工麵比刀削麵更加粗身,煙韌有咬口,湯底用23種藥材加牛骨高湯熬製,濃郁而且較深色。麻辣蒜味腱心半筋半肉麵(細麵)一上枱見到湯底紅紅的,已經感覺好辣了,不過老公喜歡吃辣!老公覺得好惹味,牛肉軟腍,細麵較幼身,湯汁完全掛到麵。滷水拼盤 滷水拼盤有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆乾、鮮菌,整體樣樣都唔錯,滷得入味,我最喜歡牛肚有口感,牛𦟌軟腍,最估唔到鮮菌,又幾好食!

三寶麵(手工麵)

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵(細麵)

滷水拼盤
2021-04-20 60 浏览
朋友睇左Youtuber嘅推介,今晚4人决定人來一試。聽聞經常排隊所以我6:05先到。可能時間尚早,店內只有6、7枱客不過10人。侍應對對我說人未齊不能進店,至6:20左右,齊左3人終於可入座。各人点左4款麵1️⃣招牌~三寶手工麵(3片牛肚、牛筋&牛肉各1係燜得夠淋)麵質口感佳、葱花香,湯汁濃但有youtuber所講有牛肉味及油香。2️⃣燉蕃茄腱心半筋半肉幼麵(蕃茄去皮、半筋半肉腱十分淋)3️⃣麻辣蒜味半筋半肉麵~不過不失。小食有1️⃣鹵水拼盤~見相片(唔知係汁味道唔啱定係個人覺得有点宿味)no good 2️⃣ 鹽酥雞~粉厚唔酥、冇鹽花香味,但夠大碟。3️⃣鮮豚肉鍋貼~比較有驚喜,皮薄饀足煎得香口有5隻。4️⃣醬炒青菜~係冇得揀甘,只有椰菜。所以醬係只豉油但唔多覺有囉,椰菜好硬。飲品方面:珍珠奶茶~茶味正常珍珠其少。 凍頂烏龍~唔錯夠凍。香芋珍珠奶茶~係開粉唔係鮮芋頭打嘅,所以唔like。但最最吊鬼係~大約19:30左右,有位侍應前來話: 我們的用餐時間已到,店外有人排隊等位,意思是希望我們埋單,我當時覺得奇怪,侍應講門口寫左用餐限時45分鐘,我頓時覺得唔係吓嘩,4人晚餐惠顧返8舊水,竟然限時45分鐘,正常放
2️⃣ 鹽酥雞~粉厚唔酥、冇鹽花香味,但夠大碟。
3️⃣鮮豚肉鍋貼~比較有驚喜,皮薄饀足煎得香口有5隻。
但最最吊鬼係~大約19:30左右,有位侍應前來話: 我們的用餐時間已到,店外有人排隊等位,意思是希望我們埋單,我當時覺得奇怪,侍應講門口寫左用餐限時45分鐘,我頓時覺得唔係吓嘩,4人晚餐惠顧返8舊水,竟然限時45分鐘,正常放飯都一粒鐘啦!況且点樣衡量用餐時間呢?難度1、2、3、4人,同一樣45分鐘,我個人應為大過份。結帳後見店外不到10人在排隊,心裡真不舒服。而食物質素真係一樣、座位尚算舒適,返家後覺得口渴,大家領悟是怎麼一回事啦!
2021-04-20
2021-04-19 92 浏览
其實依間餐廳已經食過好幾次,最初因為疫情,可以重溫台灣之味,但此一不可再………最近一次外賣自取,發覺食物質素不止下降(雞有啲唔熟),還有點得過且過呢……味道不行(滷水拼盤唔夠味),賣相不行,而且偷工減料(滷水拼盤無左牛肚又唔出聲,無左你都搵第二樣野代替丫) 呢…好差,唔會再幫襯

外卖自取
2021-04-17 123 浏览
餐廳是台灣牛肉麵過江龍, 牛肉麵是餐廳王牌 , 客人每次 人氣必點, 湯底夠曬真材實料, 用上牛大骨、中藥材和香料 , 再用長時間慢火細燉而成, 湯底集合了牛肉汁精華, 俘虜不少粉絲慕名而來。三寶麵(配手工麵) $92招牌三寶手工麵, 有牛腱心 、牛肚及牛筋,上枱時,深褐色的湯底,香氣四溢, 先呷一口湯, 湯底濃郁帶淡淡的藥材香氣,香而不膩。牛腱心,厚切大件, 軟嫩入味 ,輕輕已經好容易咬開, 牛味突出。牛肚QQ彈牙,純純的牛香。 牛筋, 口感口感如啫喱狀, 充滿豐富膠質,跟配粗心手工麵, 煙煙靭靭,每條麵掛上肉湯精華, 滋味滿載。燉濃湯雞配幼麵$84肥美的雞腿,配上黃油雞皮, 浸泡在奶白湯底,雞髀肉滑溜、緊緻, 浸泡在奶白湯底,鮮甜美味, 加上香蔥粒粒, 增添吸引,手工麵吸收鮮甜雞湯, 令人食指大動。鹵水拼盤$78鹵水拼盤相當豐富,有牛肚、牛展、鹵蛋、豆乾及鮮菌, 每款都鹵得十分入味 ,牛肚和牛展口感軟嫩, 牛味香濃。 金黃色的流心鹵水, 美味滑溜。 野菌爽脆香甜。滷水豆乾, 既香且滑, 充滿迷人豆香, 簡單而吸引。冬瓜薏米檸檬特飲$30、荔枝乳酸特飲$28冬瓜的蜜甜剛好平衡檸檬的酸

三寶麵(配手工麵) $92

燉濃湯雞配幼麵$84

鹵水拼盤$78

冬瓜薏米檸檬特飲$30、荔枝乳酸特飲$28
冬瓜的蜜甜剛好平衡檸檬的酸味, 甜度適中,十分搭配, 底部煙煙靭靭的薏米, 口感不錯。 酸酸甜甜的荔枝乳酸, 還配上粒粒荔枝果肉, 散發著淡淡的荔枝果香,生津解渴。
2021-04-17 66 浏览
係香港搵好食既台灣野真係唔易. 因為店舖係多,但CP值高既真係唔多間. 上網Search一Search 知道荃灣如心廣場新開左一間台灣間.但每逢Lunch都有好多人排隊, 我唯有過左Lunch時間去啦!入到去好有台灣的感覺,我同朋友叫左一人一款唔同既麵.三寶麵 HK$92 (牛肉湯底加牛肚加腱心肉加牛筋配粗麵)意想不到既多汁, 好入味. 每樣都好濃牛肉味- 湯底微辣 我喜歡既 招牌紅腱心牛肉麵 HK$80 (牛肉湯底加超大既腱心肉 三片 配細麵) 另外每碗麵都有一碟酸菜, 係細心配搭. 因為湯底濃, 再食一啖酸菜 係幾好~荔枝乳酸飲料 HK$28比想像中好飲, 可以再凍DD!!金橘蜂蜜綠茶 HK$28有驚喜之金橘蜂蜜綠茶,以為好甜 (NO LA) 因為重綠茶味 所以茶味多於金橘蜂蜜我係鐘意既, 因為食完濃濃既牛肉麵, 應該要飲啖茶!推介鹽酥雞 HK$48 (必食之選) *唔會太大件, 好難咬, 而且比我想像中好食.因為炸出黎, 唔會太油, 亦帶有鹽酥既精髓.

三寶麵 HK$92 (牛肉湯底加牛肚加腱心肉加牛筋配粗麵)

荔枝乳酸飲料 HK$28
比想像中好飲, 可以再凍DD!!

金橘蜂蜜綠茶 HK$28
我係鐘意既, 因為食完濃濃既牛肉麵, 應該要飲啖茶!

推介
鹽酥雞 HK$48 (必食之選) *
唔會太大件, 好難咬, 而且比我想像中好食.
因為炸出黎, 唔會太油, 亦帶有鹽酥既精髓.
2021-04-15 55 浏览
#古典風裝潢#高雅#台灣過江龍1. #麻辣蒜味鍵心牛肉麵🍲:重口味人士⚠️見到成碗野好多紅油係面頭,湯底味道好多層次& 豐厚,食得出用左好多香料熬(蒜,花椒,豆瓣醬,藥材,牛骨⋯etc),少少嗆口有辣勁,rich到以為食緊麻辣火鍋😂😂係冇咁麻,好惹味,但牛肉麵黎講太heavy😶,較易食滯🤭。🥢麵條有手工麵同幼麵揀,揀左手工面,粗身質地厚薄不一,都掛到湯的。食食下覺得有啲似食緊餃子皮,未算超有嚼口,中規中矩。🐂牛肉係我最愛既牛展👅好淋有肉味😋唔使好用力就咬到味道:8.3/10Price: $842. #招牌紅燒鍵心牛肉麵🍲:🤷🏼‍♀️上枱試完之後發覺比錯左湯底,隨後補上碗紅燒湯底。🙆‍♀️中意紅燒湯底多啲,對我呢啲食開重〇味既人黎講,湯底好濃味之餘又唔會掩蓋哂牛味😋,藥材味唔會太突出,帶極輕微嘅辣。(⚠️因本人其實麻麻地藥材味🤭)⭕️‼️值得一讚既係酸菜🤩好好食,最怕食到啲得甜味又唔酸既酸菜🌝味道:8.8/10Price: $843. #鹽酥雞 🐥:好大碟😮大大舊,外皮炸粉算厚 ,肉質唔會乾帶少少肉汁,調味恰好,夠酥脆。(個人黎講ok, 因為都中意食炸衣🤣)味道:8.3/10Price: $484.

#古典風裝潢#高雅#台灣過江龍

1. #麻辣蒜味鍵心牛肉麵🍲:重口味人士⚠️

🐂牛肉係我最愛既牛展👅好淋有肉味😋唔使好用力就咬到

味道:8.3/10
Price: $84

2. #招牌紅燒鍵心牛肉麵🍲:
🤷🏼‍♀️上枱試完之後發覺比錯左湯底,隨後補上碗紅燒湯底。

味道:8.8/10
Price: $84

3. #鹽酥雞 🐥:

味道:8.3/10
Price: $48

4.#冷泡凍頂烏龍茶 🥤$30
濃度中等,⭐️個樽好靚但無得拎走🤣。

同哥哥品嚐台灣過江龍✨段純貞牛肉麵😍好少同哥哥一齊食台灣菜😋!而家近近地都可以係荃灣如心廣場食到喇😍!係台灣好出名既段純貞牛肉麵吖!我揀咗最地道既原味牛肉麵😋麵條揀左配手工麵!麵條比較闊身!食落好有咬口!湯底好香濃既牛肉味😍牛肉有三件大大舊✨食落好入味而且軟嫩!唔會好難咬亦都唔會癡牙😁哥哥就揀左燉濃湯雞麵😋麵條揀左配細麵!超級驚喜!因為有勁大隻既大雞髀🍗 哥哥見到已經超級興奮!大雞髀食落去肉質非常嫩滑,濃雞湯底味道香甜!哥哥都飲咗大半碗湯😆😆小食揀左鹽酥雞😋份量勁大碟!上枱嘅時候仲係熱辣辣🔥炸得外脆內軟!食落好Juicy!飲品哥哥揀咗荔枝乳酸!我就揀咗台灣特產珍珠奶茶🧋飲埋杯嘢飲就完美一餐喇😍
同哥哥品嚐台灣過江龍✨段純貞牛肉麵😍

2021-04-07