2018-07-22 1306 浏览
有一次我哋去到泉章居食晚飯, 那時真有兩位周生 一起訂座, 怎料那部長派了我們錯的次序, 要我們再去另一張枱. 那是我們訂枱號碼是94號, 他們是93號, 他說我們的訂枱遲了他們一些, 他要我們transfer到另一張枱, 這是多狼狽且麻煩呢! 最慘的是那部長知道我們要搬之後(他說一起做運動吧), 怎料他還叫女部長要說什麼話, 他們去做運動吧! 這是多丟臉的!!! 第一下派嚟的點子還要有些少污糟的!
  • 白飯魚
2018-06-18 1532 浏览
係呀,泉章居是我的飯堂。最愛它的招牌菜,脆皮炸大腸、梅菜扣肉、沙𦍑雞、冬瓜盅,由細食到大,係用心製作嘅飯堂。脆皮炸大腸🐥⭐⭐⭐⭐香、脆、不肥膩,入口溶化。伴碟的酸蘿蔔10分滋味,食到停不了。梅菜扣肉🐥⭐⭐⭐⭐家鄉梅菜伴半半肥瘦的腩肉,係食飯嘅最佳良伴,又係一道入口溶化不可多得嘅小菜。沙𦍑雞🐥⭐⭐⭐⭐今日隻雞比上次食嘅size細咗少少,同樣是滑脫脫雞味濃郁。冬瓜盅🐥⭐⭐⭐⭐最好係訂座就已經訂咗呢隻冬瓜盅,因為每晚都係得十一二個,叫晒就冇㗎啦。湯底鮮甜,連侄女生飛滋都可以大啖大啖咁食。消暑佳品,不可不吃。價錢合理,人均消費200幾蚊👍讚。

脆皮炸大腸🐥⭐⭐⭐⭐

梅菜扣肉🐥⭐⭐⭐⭐

沙𦍑雞🐥⭐⭐⭐⭐
今日隻雞比上次食嘅size細咗少少,同樣是滑脫脫雞味濃郁。

冬瓜盅🐥⭐⭐⭐⭐

價錢合理,人均消費200幾蚊👍讚。
2018-06-17 795 浏览
訂左7:30張枱,等到8:30都未有枱又五做下人流管制,全場full曬仲接walk-in 問等到幾時又hea應上菜又勁耐又等成粒鐘要D老人家等甘耐垃圾服務,差劣餐廳永遠五泥
訂左7:30張枱,等到8:30都未有枱
又五做下人流管制,全場full曬仲接walk-in
問等到幾時又hea應
上菜又勁耐又等成粒鐘
要D老人家等甘耐
垃圾服務,差劣餐廳永遠五泥

2018-05-30 695 浏览
太耐無去呢間食飯, 好掛住佢嘅鷄呀, 今次黎到同佢重聚!招牌鹽焗鷄 (半隻), 咁出名點都要叫番碟, 半隻份量都幾對眼, 目測鷄肉嫩滑, 食落果然係一樣, 皮嘅油份流出黎滋潤左D鷄肉, 調味得岩岩好亦好入味, 真係好好食!菠蘿咕嚕肉, 呢D炎夏日子個人無咩胃口, 食呢D酸甜菜式確係GOOD!  咕嚕肉唔太大舊, 一口一舊岩岩好, 醬汁酸甜度適中, 配以大量菠蘿, 甜椒及青椒, 顏色悅目!海鮮雜菜煲 - 蔬菜類有呢個濕濕地嘅雜菜煲, 海鮮有蝦, 魷魚, 蝦米等, 伴以菜心, 娃娃菜及粉絲, 味道清中帶鮮, 簡簡單單易入口!呢餐平凡中見滿足...........好味!
太耐無去呢間食飯, 好掛住佢嘅鷄呀, 今次黎到同佢重聚!

招牌鹽焗鷄

菠蘿咕嚕肉

海鮮雜菜煲

呢餐平凡中見滿足...........好味!
午餐
招牌鹽焗鷄
2018-04-15 787 浏览
泉章居有幾間分店,通常去銅鑼灣店舖,因為交通方便,港鐵出囗直達,通常一大班朋友都會來這裏,同埋一定會叫招牌鹽焗雞,鷄的肉質柔嫩,可以食到雞嘅新鮮味道,唔會太醎,味道超正,其他仲有霸王雞,一樣咁好味,梅菜扣肉, 冬瓜盅, 炸大腸,魚湯米線超正。地方雖然好大,但係因為有好多人慕名而來,人流非常之多,通常都座無虛席,來之前記住訂位,如果唔係嘅話可能需要等位,等位嘅時間非常之長。價錢約每人一百五十元左右,食物的價錢非常相宜。
2018-03-03 753 浏览
已经去过N次,一直去旺角个间,今次去左铜鑼湾广场分店。食物质量依然稳定。价钱实惠。今次点了红烧大排翅,真材实料而且量足,有图有真相。霸王鸡就不用多说,依然保持水准。在香港老字号的传统酒家来说值得推荐。
2018-02-21
  • 霸王雞
2018-01-28 896 浏览
是晚團年飯,一行十多人,冇咩餐廳選,加上團年飯,一定係食中式,所以選了老字號泉章居。叫了兩個8人餐,選了炸蟮,兩隻焗雞,炸魷魚,牛仔骨,芥蘭立腸,茄子班煵,西蘭花,兩個羊腩煲。可能還有兩星期先到農曆新年嘅關係,今晚人不多,座得幾舒服。食物上桌速度好快,落單後10分鐘左右就送上,可惜待應不夠,叫了很久先有待應來,有個待應仲黑面。 炸魷魚絲同焗雞不過不失,雞嘅份量很足亦夠入味,我地大約食剩1/4隻雞。牛仔骨整得幾腍,但鍋底勁多油。茄子班腩不過不失,班腩份量算多,但不大有魚味。羊腩煲見多人叫,就跟風叫,但羊肉非常少,味道不錯,一點也不羶,但貴了點。整體泉章居落嘅味精都幾重手,食完飯後一段時間都仲好口渴,但以團年飯來算,算方便揾位,又有應節食品供應。

叫了兩個8人餐,選了炸蟮,兩隻焗雞,炸魷魚

牛仔骨整得幾腍,但鍋底勁多油。

茄子班腩不過不失,班腩份量算多,但不大有魚味。

2018-01-13 721 浏览
尋晚同親友嚟懷舊一下,我晌前一晚訂枱,負責電話訂枱,嗰位小姐態度唔多好!由於,親友自外國返嚟,佢哋…好想食佢哋出名嘅鹽局鷄,都只好照訂枱去食。好彩冇失望,而且去到,D服務員個個都好好,我哋四個人,叫咗個套餐,四百幾蚊,連加一都係五百幾,三餸一湯或羹,份量十足,仲係色香味都好滿意。如果聽電話嗰位講嘢態度好D就冇得彈喇!
如果聽電話嗰位講嘢態度好D就冇得彈喇!
2018-01-12
2018-01-01 604 浏览
旺角泉章居是我多年飯堂,味道一流今日過海shopping,諗唔到食乜就第一次幫襯左銅鑼灣既泉章居我仲極力推薦同行者品嚐點知中伏我地order左2人餐有老火湯/鹽焗雞/蒜蓉炒西蘭花/粟米斑塊首先個個所謂老火湯真係好過份兼令我失望以住旺角食就算2個人都會送一大盆湯但cwb竟然係一人一細盅,諗住好飲都算啦!點知個所謂老火湯味道淡如水,根本煲唔出味仲要係凍既滿心歡喜好耐無食鹽焗雞,食塊件平伏返心情點知碟雞都係凍架囉諗住同侍應姐姐講聲整返熱可以嗎但我但fd就話算,免費一陣加餸俾我地嘆最後還是選擇忍其他餸再上時我發現蒜蓉炒西蘭花卻變成清炒西蘭花🥦🙄🙄🙄完全5明白,當時真係好燥底燥到相都忘記影因為幫襯左泉章居咁多年今日卻發現如此多Fun泉章居還是會吃,但下次一定一定會去番旺角分店CWB不會再光顧無乜客都可以整得咁差,真係....唉
旺角泉章居是我多年飯堂,味道一流

今日過海shopping,諗唔到食乜
就第一次幫襯左銅鑼灣既泉章居
我仲極力推薦同行者品嚐
點知中伏

我地order左2人餐
有老火湯/鹽焗雞/蒜蓉炒西蘭花/粟米斑塊

首先個個所謂老火湯真係好過份兼令我失望
以住旺角食就算2個人都會送一大盆湯
但cwb竟然係一人一細盅,諗住好飲都算啦!
點知個所謂老火湯味道淡如水,根本煲唔出味
仲要係凍既

滿心歡喜好耐無食鹽焗雞,食塊件平伏返心情
點知碟雞都係凍架囉

諗住同侍應姐姐講聲整返熱可以嗎
但我但fd就話算,免費一陣加餸俾我地嘆
最後還是選擇忍

燥到相都忘記影

因為幫襯左泉章居咁多年今日卻發現如此多Fun

泉章居還是會吃,但下次一定一定會去番旺角分店
CWB不會再光顧
無乜客都可以整得咁差,真係....唉

老火例湯
鹽焗雞
2017-12-31
  • 招牌鹽焗雞
2017-12-08 492 浏览
雞。。。全部都係雞。好大隻霸王雞。 今晚又嚟到我的飯堂吃霸王雞了。 福福郎最愛吃雞胸 ,貪它高蛋白質之餘又健康。 雖然沒有雞脾那麼滑, 但 雞胸肉較有嚼勁, 油脂又少, 至得我歡心。雞髀。。。都係留返嚟打人。 牙骹軟啦!(ㄧ笑)明爐烏頭 。。。新鮮好味道。 出外食飯,很多時都有一個麻煩的地方,就是餸菜太油膩 。吃魚的好處,當然不用多說 。吃新鮮蒸魚更是我的至愛, 魚肉嫩滑 ,很少骨, 加上蔥油和豉油 ,味道簡直只容天上有。。。 好開心可以一晚試曬兩樣泉章居最好味的小菜。 這家餐廳,可算是福福家的飯堂 。每逢過時過節、做冬 、團年 ,媽媽都會首先想到這裏。 說它又經濟、又實惠、又好味、 性價比及顏值爆錶 。。吃家常便飯不作他選。
雞。。。全部都係雞。好大隻霸王雞。

今晚又嚟到我的飯堂吃霸王雞了
雞髀。。。都係留返嚟打人。 牙骹軟啦!(ㄧ笑)

明爐烏頭 。。。新鮮好味道。

庆祝纪念
纪念日
  • 霸王雞
2017-11-21 727 浏览
一個展覽完又一個展覽,剛完一個 #國際美酒展,便立即到一個 #亞太美容展,兩個都大展覽,一個比一個累死人...餓得要命,想不到吃甚麼下,到近會場,我的“中菜平民系列”飯堂之一 - 泉章居。價錢平,味道可以,最重要坐得舒服,此刻我最需要。平實客家菜,叫一個二人套餐,包括自選兩小菜、一小食、一湯或羹,$298,選擇菜式多,份量亦不少,這價錢,絕對是便宜抵吃。很大碟的小吃,配上沙薑汁,有很有咬口~芋頭當造季節,吃芋頭更適當~ 先炸後炆煮,芋頭變得更粉更好吃~ 這個做得麻麻.. 雖然骨髓很滑溜,但調味做得麻麻。很大碗,用料亦足,味道不錯,抵吃~更多分享,在FB搜尋<藍貓.愛食煮靚>

沙薑雞腳

很大碟的小吃,配上沙薑汁,有很有咬口~

骨髓炆三鮮

這個做得麻麻.. 雖然骨髓很滑溜,但調味做得麻麻。

粟米魚肚羹

很大碗,用料亦足,味道不錯,抵吃~

更多分享,在FB搜尋<藍貓.愛食煮靚>
2017-11-17
1K
2017-10-12 8445 浏览
泉章居, 這間老字號酒樓, 是我們童年時, 家庭聚會晚飯好地方,留有不少笑聲和足跡.    大家成長了, 會覺得此酒樓的菜式有些古舊.   客家菜常食:  鹽焗雞,  骨髓炆三鮮, 梅菜扣肉 等等, 時下青年怕肥膩.今天一行三人, 想不到好去處, 便上銅鑼灣廣場八樓, 泉章居 吃飯, 重溫客家人的客家菜.此酒樓強調有百款精品, 任君選擇, 套餐也分為, 二, 四, 八, 十二位組合, 大家可以各式其式, 自由度頗大.我們重看到有 超值下午茶.   得閒來試下.我們三人, 選了 二人套餐,  準備食物上檯後, 看看份量才加菜.套餐有燙羹, 兩個小菜, 其中一個可以是馳名鹽焗雞/霸王雞,   另一個加豬/牛/海鮮, 再加一個青菜/小食.只 $275,  白飯另計.  以銅鑼灣的酒樓比較, 好超值.. 不夠十分鐘,  點菜很快便送來.   套餐燙羹:   蟹肉燴冬茸兩盅,用瓦盅上檯, 兩盅可分三碗.  份量足, 調味適中, 蟹肉及冬茸品質可以接受.  小菜之一 :  鹽焗雞, 雞一般都比較肥大, 雖然是兩人餐, 份量看來有半隻, 足三個人吃.醃味好, 皮香肉滑, 有雞味, 沙姜粉加葱油, 伴

我們重看到有 超值下午茶.   得閒來試下.

不夠十分鐘,  點菜很快便送來.
套餐燙羹:   蟹肉燴冬茸兩盅,
小菜之一 :  鹽焗雞,
醃味好, 皮香肉滑, 有雞味, 沙姜粉加葱油, 伴雞入口, 好好味.     脂肪略厚, 可去皮才吃.
小菜之二, 我們選了: 皮翡翠炒斑球,
斑肉新鮮, 又大塊, 肉質好彈牙, 西蘭花爽口, 有香蔥薑同炒. 夠鑊氣.
時菜美食:我們選了時菜 清炒油麥菜
清甜鮮嫩, 只是感覺油膩些.

非常抵食的套餐, 價錢平,  份量足, 味道都唔錯.  約大伙兒來, 交通方便又經濟.
  • 扺食套餐
2017-09-26 5826 浏览
記得兩年前在銅鑼灣廣場食過, 不至於好味, 尚算可以, 今晚朋友帶路再來吃, 原來己不是那味兒了。裝修光猛, 但枱與枱之間都非常緊密, 有點壓迫感。非常抵食的套餐, 睇咁嘅價錢, 質素應該都唔好抱太大期望了。非常抵食的套餐, 睇咁嘅價錢, 質素應該都唔好抱太大期望了。我地 ORDER 了4人套餐; 湯 x 1 小菜 x 3時菜OR 美食 x 1冬瓜盅 (套餐湯轉+$48)原個燉, 材料有絲瓜粒、蓮子、江瑤柱、瘦肉及冬菇絲等, 想個個飽到捧腹走人就一定要, 冬瓜肉食極都有, 我最少食左3-4碗, 若然下少啲豉油, 清清地會更好飲。 梅菜扣肉話曬都系老字號, 點都有啲水準啩? 我錯了, 不然也, 失望到極點子!完全貨不對版!先講腩肉, 不用五花腩不打緊, 但也不該用二層腩吧, 皮層80-90%肥肉, 下層是全瘦肉, 硬實實的, 就算偶爾有一塊7成肥3成瘦, 卻完全沒有入口溶化口感, 梅菜算多, 也腍, 味道卻一般般, 可能個汁唔系好掂, 鹹鹹地的豉油, 完全冇令我想用黎撈飯的味力!骨髓炆三鮮三鮮係蘑菇、秀珍菇及鵪鶉蛋, 骨髓口感腍滑, 本身無味, 靠個餸汁沾味, 可惜個三鮮汁亦唔覺得好味,

裝修光猛, 但枱與枱之間都非常緊密, 有點壓迫感。

我地 ORDER 了4人套餐;
湯 x 1
小菜 x 3
時菜OR 美食 x 1

冬瓜盅 (套餐湯轉+$48)
冬瓜盅 (套餐湯轉+$48)

骨髓炆三鮮
三鮮係蘑菇、秀珍菇及鵪鶉蛋, 骨髓口感腍滑, 本身無味, 靠個餸汁沾味, 可惜個三鮮汁亦唔覺得好味, 只係一般鹹鹹地的芡汁。

椒絲腐乳通菜
通菜嫩口, 夠鑊氣, 炒得好香口。
椒絲腐乳通菜

魚香茄子煲
雖然系油咗啲, 但鹹魚香味頗濃, 鹹鹹香香, 幾好味。
魚香茄子煲

好一般的酒樓出品, 有排都唔會再黎食, 除非....非不得已!!
2017-07-20 1732 浏览
由於家人對中餐既迷戀親戚生日一行七人決定黎會一會泉章居之前都聽聞過有幾道菜名聲唔錯ーーー霸王雞、梅菜扣肉、冬瓜盅銅鑼灣分店有分開兩層,一去到有啲窒一窒枱同枱之間就只有一張櫈既位,有點兒迫先黎上menu我地叫左個四人餐,湯轉左原個冬瓜盅,再加龍躉兩味同琵琶豆腐先上冬瓜盅真係好大個,有蓮子同蟹肉數過夠八樣料…尚算正宗味道夠清,呢個天氣食真係一流霸王雞ー雞本身夠晒咸……咸過龍可以唔使點沙薑但雞肉唔(鞋)夠滑打個和啦香酥鴨ー原本以為真係成隻鴨,原來係芋泥整,只有中間有少少鴨肉雖然係炸,但都真係好清((淡)),淡到無味要成舊點汁先有味只能說唔識欣賞龍躉兩味ー兩碟真係堅咸完全可以送晒成碗飯梅菜扣肉ー扣肉好瘦夠健康,碟頭幾大琵琶豆腐ー又一緊咸之作最正常係個菜整體覺得有點兒名過於實一係好咸一係好淡,有待改進
由於家人對中餐既迷戀
親戚生日一行七人決定黎會一會泉章居
之前都聽聞過有幾道菜名聲唔錯ーーー霸王雞、梅菜扣肉、冬瓜盅

銅鑼灣分店有分開兩層,一去到有啲窒一窒
枱同枱之間就只有一張櫈既位,有點兒迫

先黎上menu
我地叫左個四人餐,湯轉左原個冬瓜盅,再加龍躉兩味同琵琶豆腐

冬瓜盅
先上冬瓜盅
真係好大個,有蓮子同蟹肉
數過夠八樣料…尚算正宗
味道夠清,呢個天氣食真係一流

霸王雞ー雞本身夠晒咸……咸過龍可以唔使點沙薑
但雞肉唔(鞋)夠滑
打個和啦

芋泥鴨
雖然係炸,但都真係好清((淡)),淡到無味要成舊點汁先有味
只能說唔識欣賞

龍躉兩味ー兩碟真係堅咸
完全可以送晒成碗飯

梅菜扣肉ー扣肉好瘦
夠健康,碟頭幾大

琵琶豆腐ー又一緊咸之作

最正常係個菜

整體覺得有點兒名過於實
一係好咸一係好淡,有待改進

2017-07-11
庆祝纪念
生日
冬瓜盅
2017-07-19 5042 浏览
潮流流行講本土,雲吞,點心……都不是香港本土產生。除了各海灣的漁民,香港地原本是客家文化的土壤。客家人聚居廣東東部附近山區(包括香港),其實不是廣東人,是古代北方的向南墾荒者。他們堅持傳統文化,有自己的語言文化,不融入本土,永遠客居異鄉。客家菜與廣東菜涇渭分明,此店宜篤守界線,重振客家菜。煎釀豆腐是北方飲食文化遺留的見證。因北人不吃米飯,吃餃子做主糧,在南方資源緊拙,便以廉價的豆腐取代,同樣釀入豬肉餡。此店提供多至三種釀豆腐,套餐餐單上豆腐類多至八種。干炸釀豆腐最不推薦,太乾了和未能承傳傳統做法。煎炆最有古早風味,因山林柴木多,客家人不吝嗇火力,喜愛砂鍋菜。煎炆釀豆腐正是用煲以火力煮熟。廣東人則喜愛紅燒豆腐,有汁醬,既濕且脆。砂鍋菜多佔達套餐餸菜餐單的三分之一。論火力,我喜歡枝竹蘿蔔斑頭腩煲,魚頭經油鑊爆炒,再被砂鍋熱力焗熟,上檯後10分鐘仍熱烘烘。論正宗,則應食東江豆腐煲,是釀豆腐的湯菜,十分清淡。亦可嚐試客家雜錦煲。梅菜扣肉亦是重視火功代表作。粵東客家地區盛產梅菜,不論咸甜梅菜,均有助送飯,令客家人有氣有力。扣是煮食方法名稱,把豬腩肉放在碗內蒸燉,再反盛在碟上。此店做法正宗,梅菜多

煎炆釀豆腐

廣東人則喜愛紅燒豆腐,有汁醬,既濕且脆。

枝竹蘿蔔斑頭腩煲

東江豆腐煲

梅菜扣肉

梅菜扣肉亦是重視火功代表作。粵東客家地區盛產梅菜,不論咸甜梅菜,均有助送飯,令客家人有氣有力。扣是煮食方法名稱,把豬腩肉放在碗內蒸燉,再反盛在碟上。此店做法正宗,梅菜多至足以掩蓋扣肉,咸味菜味完全滲入,甘化香醇,家中難以製成。其實香港早已有客家燜豬肉這客家菜,並成為盤菜主角,此店亦應推廣此餸。

梅菜蒸鯇魚

梅菜蒸鯇魚亦是經典。我覺得鯇魚有腥味,梅菜蒸菜心更清甜健康。客家人主要吃河鮮(近東江),少吃海鮮,海味,故餐單上炒生魚球才是客家菜。

塩焗雞

客家人刻苦耐勞,檢樸,為保存食物,慣性用塩藏。客家塩焗雞,成為客家菜代表。午飯多以塩焗雞為主,港人在晚餐喜吃多葱花的霸王雞,此雞充分反映客家菜肥,咸,熟的三大特點。雞屬龍崗品種,大隻,脂肪厚,可在吃時去皮。

霸王雞

客家人愛肥,咸,是因比一般農民,從事更劇烈的勞動,極需保補充體力。這亦是香港在1960年代工業社會,客家飯店比粵菜酒樓更普及的原因。

客家人多避居山區,與本土人分隔,減少磨擦,因此菜式多用家畜,家禽。無雞不成宴5個字,反映客家人重視雞,故此店以雞為商標。其實西檸雞,鹽焗雞腳都做得不俗,卻少見推廣。

茘蓉香酥鴨

無雞不清,無鴨不香8個字,則盡顯客家菜精髓。推介食茘蓉香酥鴨,中間的鴨片已去骨,咸度不及鹽焗雞,可醮酸汁,減少肥膩感。兩邊是炸芋頭蓉,入口即溶。

客家人不浪費食材,多吃內臟。骨髓炆三鮮是牛隻名菜。部份人可能不能接受。十分滑溜,其實無特別味道。

菜遠扒牛丸漸少人提及,賣相佳,如錦繡花球。港人在火鍋餐,粉麵店常吃牛丸,不少人未吃過炒牛丸呢。

興寧炒飯

此店客家米線湯底淡如水,遠不及南記的客家春卷和米線。曾在此店吃過興寧炒飯和東江炒麵/米粉,均有獨特風味,特別是前者,有鑊氣,食材特別,亦從未見到有推廣(如加入套餐餐單)。

炸春卷拼大腸

春卷是有提供,是炸的,頗脆口,可與著名的炸大腸拼成客家兩或四喜拼。但注意春卷皮很厚,大腸略乾和有少許異味。

客家人是弄內臟和雞的專家,豬肚雞是名菜。應推出豬肚包雞這些上價菜,起碼要以白果腐竹豬肚湯和胡椒豬肚雞湯加入套餐餐單。
最後甜品方面,其實客家甜品有不少,此店亦欠奉。

當年此店位於利舞台旁,座無虛席,十分風光。現在要派傳單招客。冬瓜盅,大良炸鮮奶,鎮江骨,宮保蝦仁,咖哩煲,西湖牛肉羹……反映混入了多個菜系,反而自我淡化了特色名菜。
枝竹蘿蔔斑頭腩煲
茘蓉香酥鴨