2018-05-03 1619 浏览
今日食茹素的日子,工人放假沒有煮嘢食,帶了我的老公及囡囡去到呢一間網上好多人介紹嘅素食午餐buffet試吓,聽晚12點已經開始,於是就入咗去用咗$78一個人(平日價,不用加一)食咗一個經濟又實惠的素食buffet ,入到去地方唔算大,客人也不是很多,店員已經即刻招呼我們。不過呢間餐廳剛剛做素食buffet午餐所以未有好多人知,我都提大家如果可以的話提早訂位啦!裏面有一張小小的長桌,放咗好多唔同種類嘅食物,都十分之多元化。而且食物補充得好快。營養湯味道唔錯,而且冇味精,材料真係有好多,老黃瓜、豆、紅蘿蔔之類嘅嘢,我個女飲咗兩碗!萄汁時蔬勁好味,食得出是用心做的,因為裏面用咗有啲好清新嘅香矛去做,其他素食店好少有。左邊嘅豆腐好野未,我好鍾意佢用咗好入味嘅梅菜蒸。現場有好多新鮮熱辣辣的炸物。白飯加左番薯,好有心思。鍋巴好美味,好新鮮同埋香脆,另外佢嘅叉燒係我覺得最好食嘅,好有叉燒味,燒得外脆內軟。沙津位置提供左唔同嘅新鮮蔬菜,仲有自家做嘅泡菜,素雞腎和酸齋,另外店舖亦提供唔同嘅醬料,例如甜酸醬同意大利醋等。甜品選擇比較少,不過都已經食到好飽了,我個女食咗好多件桂花糕,仲有好有椰汁味嘅紅豆椰汁
左邊嘅豆腐好野未,我好鍾意佢用咗好入味嘅梅菜蒸。
現場有好多新鮮熱辣辣的炸物。
白飯加左番薯,好有心思。
甜品選擇比較少,不過都已經食到好飽了,我個女食咗好多件桂花糕,仲有好有椰汁味嘅紅豆椰汁糕,記住4,歲以下嘅小童係唔收費㗎 !仲有呢度嘅服務係唔錯㗎,店員不斷問客人食物嘅質素,看得出他們是很想用心做得更好!呢一度係需要大家食完之後自己動手回收自己用過嘅餐具!
  • 鬼馬叉燒
2018-04-29 918 浏览
嬲到呢!!!!!!作為一個係尖沙咀嘅打工仔,一心諗住搵間平靓正嘅餐廳. 上佢個官網寫到明下午茶優惠38蚊,去到變左58蚊.個陣我已經坐低左,我就問佢你個網係寫38蚊喎,點解依家變左58蚊?個侍應話網上邊個個舊嘅,咁我都算諗住都試下先,見下抵唔抵先.我就叫左十谷粥同山竹牛肉,等左一陣十谷粥上左,勁細碗🙄我諗得250ml,粥水黎,啲十谷都唔知去哂邊咁我食完碗粥個牛肉都未到,我都差唔多食左15分鐘.個侍應話蒸緊,我本身諗住個山竹牛肉會好似酒樓個啲咁只係變左素.點知一黎到囧左,勁細仲好似比人切左一半咁食呢餐都食左40分鐘🙄趕時間嘅唔好黎食,咁到埋單一心諗住58蚊。點知佢收我70蚊,我就話你當時無講過喎,個侍應先話要收茶錢同加1 如果話用70蚊食到勁飽就ok姐🌚點完都唔飽,早知我去利強記買兩個雞蛋仔用50蚊左右食左佢好過
嬲到呢!!!!!!

250ML十谷粥

素山竹牛肉

2018-04-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-03-28 827 浏览
約了好友們,為其中一位好友慶生。因大家也不太喜歡吃肉,便選擇了波羅密。生日的那位好友已光顧了數次,說不錯。我們只有三個女仔,我是最後一位到。這是星期一的晚上,人不多,亦有很多吉枱。但不知怎的,他們竟安排我們坐二人枱,那我便要坐在路邊。另外,我們預先已知道會遲,所以我在當天上午約十一時便打電話改時間,由 18:45轉 19:00,沒有人聽,留了言。一直沒有人回覆,更沒有人 reconfirm booking。還有我們在吃飯當中,收銀的姨姨分別過來兩次,問我們要不要糖水,我們說暫時不要,她硬塞餐牌給我(天呀,我們枱上還有食物呀!很有壓迫感!!)朋友光顧了數次,最近那次是農曆新年,朋友說先前幾次糖水是免費送的。一個月之差,政策已改。我覺得服務可以做得好一點,reconfirm booking是基本。另外,不要給人壓迫感,始終出外吃飯是想輕鬆一下。食物方面整體可以,有些失望是想試椰子燉湯,見其他食評說不錯,但原來是秘製菜式,要預訂!我們叫了五道餸菜,兩個糖水。第一道是黑松露香煎白靈菇,黑松露很香,白靈菇質地很柔軟,只是露笋偏老,有渣。第二道是士多啤梨骨,這道味道很好,酸酸甜甜,亦很似肉。用竹庶

食物方面整體可以,有些失望是想試椰子燉湯,見其他食評說不錯,但原來是秘製菜式,要預訂!我們叫了五道餸菜,兩個糖水。第一道是黑松露香煎白靈菇,黑松露很香,白靈菇質地很柔軟,只是露笋偏老,有渣。第二道是士多啤梨骨,這道味道很好,酸酸甜甜,亦很似肉。用竹庶做小竹簽,環保,也可以咬,加強了肉的甜酸味道,有心思。第三道是海苔凍豆腐,很普通,味道一般。第四道是咸魚肉餅臘腸煲仔飯,咸魚粒太咸,蓋過了肉餅及臘腸味道。但值得欣賞是飯焦很好吃,很脆!同陳漢記煲仔飯飯焦可相比。最後一道是意式黑松露金湯海皇素翅,味道尚可,豆腐嫩,只是沒有黑松露,竹笙不多,多點竹笙口感較好。另外質地不夠稠,偏稀,不像翅。至於糖水蛋白杏仁茶,是一大敗點,太甜,完全嘗不出杏仁味,甜味好像產前檢查要飲的葡萄糖水一樣難喝,又完全沒有蛋白,$33一碗非常貴!

2018-03-26
2017-11-05 1493 浏览
第二次到波羅密素食,兩次都有驚喜!響應Green Monday,今日Green 1 Green食肉獸注意,相比食肉,食素無好飽好濟嘅感覺,但心理生理上都會有種清新感覺(好難形容,要自己體會)分享下我兩次食完,覺得正嘅1. 黑松露白靈菇我大愛黑松露,原來配白靈菇咁夾咬落去Juicy,賣相好靚,亦都無菇菌類霉霉地嘅味2. 椰香養顏燉湯好多人都推介過,一試覺得都似落重本有新鮮嘅椰汁香味,又有近排大熱嘅桃膠3. 京式牛仔柳同枱嘅食肉獸都話似食肉,估唔到個汁醬都做到咁似
第二次到波羅密素食,兩次都有驚喜!

(好難形容,要自己體會)

分享下我兩次食完,覺得正嘅

1. 黑松露白靈菇
我大愛黑松露,原來配白靈菇咁夾
咬落去Juicy,賣相好靚,亦都無菇菌類霉霉地嘅味

2. 椰香養顏燉湯
好多人都推介過,一試覺得都似落重本
有新鮮嘅椰汁香味,又有近排大熱嘅桃膠

3. 京式牛仔柳
同枱嘅食肉獸都話似食肉,估唔到個汁醬都做到咁似
燉湯
白靈菇
2017-10-02
等候时间
1 分钟 (堂食)
燉湯
白靈菇
  • 黑松露白靈菇
  • 京式牛仔柳
2017-09-30 1259 浏览
"香積厨中修妙供菡萏座前獻酥酡飽餐甘露煩惱凈維摩居士不奈何"在餐牌第一頁看見這四行詩句, 期望真的能"飽餐甘露煩惱凈". 如今都市人確實有太多煩惱, 有人說買東西可減壓, 亦有人說""食餐好可以清煩惱". 我們一行六人步進餐廳內, 第一個感覺就是有點兒熱. 今天有32度確實很翳焗, 當我看見另一枱客人不停在擦汗, 就知道原來並不是我們的問題, 所以趕快叫服務員將冷氣調較涼一點, 他們反應也很快速, 不消數分鐘, 大家也感覺涼快了不少. 再望望四周的環境, 本人覺得燈光有點怪怪, 暗暗的 ,色調感覺不舒服, 就好像以前屋邨用一些白光管, 突然覺得情調和氣氛有點不配合. 遠處看有一座三四尺高的金觀音, 很祥和的感覺. 不經意肚在打鼓, 於是趕快點菜. 最先上枱是金湯海皇素翅, 顏色十分好看, 金黃色但又不落俗套, 湯不會太甜, 清清的! 素翅亦有口感, 跟真正的差相比也不太差太遠.金榜題名有蛋白加素翅,還有蘆筍, 蛋白夠滑, 素翅爽口, 蘆筍新鮮, 簡單的一度菜但做得不錯.鬼馬叉燒, 網上有很多人推介, 食落口確實好味, 其實就是油炸鬼, 外層味道濃郁, 裏面雖然不算脆口, 但也不會很
"香積厨中修妙供
菡萏座前獻酥酡
飽餐甘露煩惱凈
維摩居士不奈何"

不經意肚在打鼓, 於是趕快點菜.

鬼馬叉燒, 網上有很多人推介, 食落口確實好味, 其實就是油炸鬼, 外層味道濃郁, 裏面雖然不算脆口, 但也不會很油膩十分好味.

蜜汁叉燒, 這款叉燒口感截然不同, 感覺比真正的叉燒更好味, 不過如果喜歡吃肥叉燒的就會覺得不夠喉.

香芋BB斑, 一共有六條剛好足夠我們六人, 份量啱啱好,外皮不算薄脆, 但內裏香芋味道濃郁, 口感亦不錯. 細細條的芋頭魚原來比大大條的更好味.

古法蒸法輪卷, 朋友說是當晚比較失望的一味餸, 味道十分平淡. 但其實我覺得最尾有一度清淡的餸菜, 也不失為好事, 否則就全部都太重口味.

黑松露菜粒牛蒡炒飯, 黑松露味道淡淡的, 菜粒脆脆的,飯粒夠乾身, 反而牛蒡沒有跑跳出來, 但由於大家已經很飽所以也食剩了大概半碗飯.

飯後甜品是必須的! 腰果合桃露是我最愛的, 濃度剛好不會太杰, 合桃味很香, 再加上腰果, 真的是香上加香.

金瓜蕃薯和桂花糕都做得不 錯, 彈口而味道清清的, 最緊要是不會太甜 做飯後甜品最啱!

我們六人談天說地, 風花雪月, 無所不談, 大家都覺得十分輕鬆又吃得開心, 再加上 這一頓美食真的令我們"煩惱清"!

2017-07-29
2017-09-24 913 浏览
同學聚會,食素就最開心。又食得多款式,更重要是,其他人都食少餐肉啦! 1. 叉燒十分鬆化,熱騰騰,好味。2.紅燒茄子豆腐,走油一定油膩架喇, 不過味道幾好。3.蓮藕素鴨煲,炒得幾香。(素鴨是素料)4.川味口水雞,醬汁非常好味,吃得辣一定要試,個人覺得雞若不是素料,如是麵筋會更好,因為我估百鬆d一碟是因為素料價格高的關係。5.焗咖哩大蝦。味道不錯,蝦量不算多,會夾其他配料,如薯仔。6. 海苔杏香炒飯,呢個就麻麻啦,冇料的,就是有幾片杏片同海苔炒,炒得乾身,唔太油。但就是乾乾地有些咸味而已,不夠香。7. 乾炒牛米(原本是河,但賣哂),這個就不錯! 乾身,算有鑊氣。8. 蛋白杏仁茶,不太甜,ok!8個人埋單11xx, 平均都16x, 都唔算平啊!補充:侍應服務都唔錯,會向客人推介及建議。

1. 叉燒十分鬆化,熱騰騰,好味。
2.紅燒茄子豆腐,走油一定油膩架喇, 不過味道幾好。
3.蓮藕素鴨煲,炒得幾香。(素鴨是素料)
8. 蛋白杏仁茶,不太甜,ok!

8個人埋單11xx, 平均都16x, 都唔算平啊!

補充:侍應服務都唔錯,會向客人推介及建議。
欖菜叉燒
2017-09-22
欖菜叉燒
川味口水雞
2017-09-04 651 浏览
早前朋友約我食飯,難得得閒,朋友就提議食素菜,因為又健康又環保,所以就黎到呢間看似平平無奇、位於尖沙咀一間素菜館,入到去環境不算大,因為有訂枱關係,很快就安排入座,我們因爲有10多人,所以可以選擇很多不同款式的餸菜,原以為這是一間舊式素菜館,只會有素魚、素雞、素鴨等等!但原來這家店很有驚喜!是一間新派素食,而且選擇很多,溶入不同煮法,真的別出心裁。椰香養顏滋養燉湯- 送上枱時已經感覺到椰子的清香,而且湯料很足,有桃膠、腰果、竹笙、龍眼玉等,十分清甜滋潤。牛油果蔬果沙津- 除左牛油果外,還有紅肉火龍果、蕃茄仔配埋黑醋真的很開胃,係好好的前菜香脆素乳豬- 有別於一般平時食開的乳豬,除了因爲它是素外,特別在於它要包一層北京填鴨既皮夾在一起吃,感覺很特別,多吃以舊亦不會有負擔。香烤黑松露白靈菇- 這個我很喜歡,很香的黑松露味道,燒過的白靈菇也不會很乾,而且還很爽口,很推薦這個菜。韓式風沙蔬菜卷- 溶入了韓國特式,將蔬菜炸成一個卷狀,炸皮也不會很厚,而且還很脆,上面還灑上韓國紫菜,確實很特別。川式鴛鴦口水雞- 這個很香的麻辣味道,平時的素雞多數是炒蔬菜的,但這素雞可以配合麻辣醬汁,真的會停不了口

川式鴛鴦口水雞- 這個很香的麻辣味道,平時的素雞多數是炒蔬菜的,但這素雞可以配合麻辣醬汁,真的會停不了口,食辣的人一定喜歡。

原隻素鮑魚扒菜膽- 遠遠端來時已覺得整得很像真鮑魚一樣,鮑魚原來是用蒟蒻做的,口感是爽口Q彈的,這道菜真的可以以假亂真。

百味香飯- 這個飯炒得一粒粒的,落了不同的米來煮的,不過覺得油膩或太硬。

甜品是按當天而定,每天有機會不同,這甜品是果凍,味道有點像熱情果味、也有有點玫瑰香味,很好食。
整體來說,這間新派素菜很有驚喜,而且味道都很好,有很多元化嘗試,下次會再約朋友來食。
2017-08-28 466 浏览
近年來,由於我細佬由食肉獸,變做素食者,家人和我都食少好多肉類,而且以健康/環保理由,偶爾我都會食下全素菜,最近就和朋友們到波羅密素食吃晚飯,有別於傳統素食店,波羅密素食唔係食齋鴨甜酸齋芋頭魚果d老士素菜, 而是加入Fusion 元素的素菜,清新得來又不膩!椰香養顏滋潤燉湯首先上來的是燉湯,一打開蓋就聞到好香嘅椰子味,原來是用上椰子水來煲這湯,加上新鮮椰子肉,還有桃膠、雪蓮子、鮮草菇、圓肉和腰果等,全都是養顏養生嘅材料,好足料,喝落清潤又養顔,因此我更把湯渣都全喝光呢!牛油果蔬菜沙律接著是沙律,這沙律用上牛油果,番茄,紅肉火龍果放在鬆脆的tart上,紅紅綠綠,好清新好好看,而且可配搭黑醋一同吃,酸酸甜甜,感覺很特別和味道很搭。香脆素乳豬件素食乳豬但用上吃北京填鴨的方式,很特別呢,食法和吃北京填鴨般。先取一片薄餅皮,放上素乳豬,蔬菜條同甜醬。這裡更提供了排列成太極的形狀的孜然粉和麻辣粉,加埋一齊吃又香又滋味!香烤黑松露白靈菇這道菜我好期待,因為有我愛的黑松露呀😍而且仲係呢到嘅招牌菜之一!先看賣相已經好吸引,是西式的擺盤,白靈菇一片片整齊排好,有點像豬頸肉,上面再加上爽脆的露荀,很吸晴呢!

香烤黑松露白靈菇
這道菜我好期待,因為有我愛的黑松露呀😍而且仲係呢到嘅招牌菜之一!先看賣相已經好吸引,是西式的擺盤,白靈菇一片片整齊排好,有點像豬頸肉,上面再加上爽脆的露荀,很吸晴呢!而白靈菇咬下去很爽脆,每一片都沾了滿滿的黑松露醬,同露荀一齊好正,令我想再encore呢!

韓式風沙蔬菜卷
這道風沙蔬菜卷外表有點似天婦羅,但炸漿不太油膩,反而好薄脆,每一卷包著不同的蔬菜,配上韓國紫菜和鋪底的炸米粉和炸紫穌葉作點綴,香脆可口!

川式鴛鴦口水雞
食完韓式,又轉到川式!初時看到咁多辣油,真係怕食唔到,口水雞就由大豆纖維,豆腐同猴頭菇扮三種不同雞肉口感,外型同口感都扮得好似真雞肉架!吃下我覺得都幾辣,而且後勁好強,配上青瓜解一解辣。雖然好辣,但味道好香好出色!

原隻素鮑魚扒菜膽
素鮑魚整得同真鮑魚相似度好高,我不告訴你應該也以為是真吧,素鮑魚其實是用蒟蒻做的,而中間就用上黃芽白做菜山,排得好整齊有心思,黃芽白和素鮑魚都吸到不少汁,吃起來還不錯呀~

百味香飯
平時外面食嘅炒飯大多都是油淋淋的,而這炒飯炒得乾身,加上巴西蘑菇醬同毛豆去炒上面仲灑滿白芝麻和素瑤柱,令味道更香更美味!

甜品
最後甜品有別於傳統嘅糖水,而是賣相精緻的果凍,分別是玫瑰花或桂花口味,上面還有士多啤梨做點綴,清新又好吃!

素菜其實也可以做到清而不膩,而且令人吃得好飽,這家很多菜式都是fusion又創新,好味又有特色,值得和朋友再來吃吃呀~
用餐时段
2017-08-20 372 浏览
夏天咁熱, 一班朋友約食飯真係唔知食咩好, 難得有人提議想食得健康d, 就係咁就決定去食素菜, 一向少食素嘅我心諗應該都係d 傳統素食啦!!  都係離不開酸齋呀, 芋頭鴨呀, 羅漢齋呢 d. 點知上到去波羅密睇睇個菜單, 嘩.... 點解咁嘅, 哈哈~~ 第一次嚟波羅密都係 d比較 old style嘅老店, 但又估唔到佢地加入 Fusion嘅菜式喎, 坐低不久服務員就遞上兩壺菊花茶, 淡淡嘅菊花茶味, 清新解渴。 等我話你知食咗 d咩啦椰香養顏滋潤燉湯 ~~  用椰子水連同新鮮嘅椰子肉、 桃膠、雪蓮子、桂圓肉、腰果、 竹笙同草菇等等嘅材料一齊燉, 清甜可口, 絕對係有滋潤養生嘅功效。 牛油果蔬菜沙律 ~~ 呢個沙律除咗用新鮮嘅番茄, 牛油果同紅肉火龍果之外, 諗都諗唔到係配搭埋黑醋一齊食, 黑醋嘅酸甜引出水果嘅味, 感覺好特別但又好好食。 香脆素乳豬件 ~~ 呢個乳豬係要同我最鐘意嘅片皮鴨嘅方式去食, 一片薄餅皮+一件素乳豬+ 一束紮好嘅西芹紅椒+喜愛嘅海鮮醬 一齊包嚟食, yummy. 呢年素乳豬好有"肉" 嘅口感。 如果鐘意食辣嘅可以加上整成太極款嘅孜然粉同麻辣

牛油果蔬菜沙律

香脆素乳豬件 ~~ 呢個乳豬係要同我最鐘意嘅片皮鴨嘅方式去食, 一片薄餅皮+一件素乳豬+ 一束紮好嘅西芹紅椒+喜愛嘅海鮮醬 一齊包嚟食, yummy. 呢年素乳豬好有"肉" 嘅口感。 如果鐘意食辣嘅可以加上整成太極款嘅孜然粉同麻辣粉 (我唔食辣所以一定唔會試)
香脆素乳豬件

香烤黑松露白靈菇 ~~ 廚師好有心思咁把成個擺盤好似一幅畫咁, 大家一見到已經嘩嘩聲好靚呀。 白靈茹我都唔記得之前有無食過, 但佢嘅味道再加上黑松露真係好夾, 配合幼嫩爽脆嘅露筍, 真係好好味。
香烤黑松露白靈菇

韓式風沙蔬菜卷 ~~ 開頭睇到都諗唔係日式天婦羅咩, 點解係韓式呢? 原來係加咗韓國紫菜。 蔬菜卷雖然係油炸, 但一 d油感都無, 好乾爽好脆身, 包住 d茹呀, 豆呀, 茄子等唔同口感嘅蔬菜, 食起嚟都好得意。
韓式風沙蔬菜卷

川式鴛鴦口水雞 ~~ 呢個係佢地嘅招牌菜, 真係估唔到素菜都有四川麻辣風味, 聽說呢個口水雞都分咗3種做法, 猴頭菇、豆腐、大豆纖維嚟做出3種"假雞件", 好有誠意喔, 我唔食辣都輕輕咬咗一啖, 真係好似雞㗎, 但呢一啖都可以 feel到呢個麻辣嘅威力。
川式鴛鴦口水雞
原隻素鮑魚扒菜膽 ~~ 呢個素鮑魚真係做先好似好似, 原來係用 蒟蒻嚟做㗎, 食落好爽味道都好似真嘅飽魚味。 擺盤實在太靚啦, 第一時間影相呃 link啦。
原隻素鮑魚扒菜膽

百味香飯 ~~ 這個炒飯太勁喇, 一 d油淋淋嘅感覺都無,好乾身, 好多中菜都未必做到, 除咗毛豆外, 仲用咗巴西嘅蘑菇醬一齊炒, 跟住飲面灑上白芝麻同素瑤柱, 令到個飲更加香。
百味香飯

甜品 ~~ 無諗住素菜館會以果凍嚟做甜品, 清新嘅玫瑰花/桂花嘅味道。 令口腔有清新嘅感覺。

以前俾我感覺食素係唔會飽嘅, 每次食完出門口已經感到肚餓, 但呢一餐真係食得好飽好飽, 下次一班朋友搵食嘅話, Fusion素食絕對可以一試
用餐时段
2017-08-15 4207 浏览
因為不同原因,身邊人都慢慢少食肉類,或會在每星期找一兩餐吃吃素食,平衡一下平時多肉少菜的飲食習慣。其實,傳統素食多是利用油炸或加工的方法處理,那些齋鴨芋頭魚等都是油炸,而素肉雖則是黃豆製,但經過加工的食物,多吃對身體也不是好事。這天晚上,約了一眾朋友來到了波羅密素食開飯。記得這間是香港早期的素食店,而且菜式都是挺Old School,沒想到老店也加入了Fusion 的元素,而且清新不膩,令人滿足而不飽滯。椰香養顏滋潤燉湯先來的是以新鮮椰子水煮的燉湯,清甜的椰香令人覺得很清新,適合炎炎夏日,再加上新鮮椰子肉、桃膠、雪蓮子、鮮草菇、圓肉和腰果等等材料,感覺清潤而不失養生功效。牛油果蔬菜沙律這道用了牛油果+番茄+紅色火龍果切成的沙律,可配搭特調黑醋同吃。店家選用的三款食材各有口感特色。加入黑醋簡單調味後,突顯了火龍果的清甜多汁,牛油果油潤及略酸的小番茄,真正的色香味都齊備!香烤黑松露白靈菇這是波羅密素食的招牌菜之一,白靈菇咬下去的口感有點像豬頸肉,略帶爽脆,再加上黑松露醬,吃起來也不覺得是素菜(而且是菇菌類吧,因菇菌比較難處理,搞不好易會有up味),再配上鮮嫩爽脆的露荀,更顯清新。韓式風沙蔬

韓式風沙蔬菜卷
這個風沙蔬菜卷雖然經過油炸,但一點也不像傳統素食店滴晒油的感覺。炸漿薄而剛好脆身,包著不同的蔬菜,炸感不高蔬菜亦留有爽脆口感,不會有熱氣到爆炸之感。取名「韓式」是因為加了韓國紫菜。

川式鴛鴦口水雞
這道用上素雞,大豆纖維,猴頭菇三種材料扮三種雞肉口感,,不論口感同造型都極似真。雞肉。加上四川辣汁,如果蒙上眼,應該都分唔到真偽。平時不太吃辣的我都覺得挺辣,後勁好強,要吃青瓜才可解辣。雖然好辣,但我覺得好正,仲即晚upload上IG。

原隻素鮑魚扒菜膽
呢個自己一般,因為對蒟蒻黃豆做的素食無好感,蒟蒻鮑魚都算吸到味且帶煙韌質感。最吸引的是那堆以黃芽白做的菜山擺盤,充滿靈氣感。

百味香飯
平時出外食飯都會避免叫炒飯,因為常常都是油淋淋的狀態,就像在喝油的感覺,而純素飯更加難,因為沒有蛋吸油嘛。這個明顯比平常的炒飯淺色,但亦不失乾身且粒粒分明。飯上面有白芝麻和素瑤柱,更香更好味,最緊要唔油!

最後係甜品
本以為又是傳統的紅豆沙腐竹糖水吧!最後出場的竟然是果凍,而且味道是清新的玫瑰花或桂花口味,以冰凍花茶為一餐心思素宴畫上句號,連甜品都係清新系,的確細心。
甜品
話說我經常在這家素食餐館樓下路過,但一直覺得它是那種很old-school的老土中式齋,作為新潮小人類就從來沒動念走上去試試看,這次機緣巧合參加了試食飯局,沒想到餐點跟我想像的大不相同!有點驚喜之感,以後需要找大圓桌吃飯聚會可以多一個選擇。一連九道菜不油不膩,吃到底還處於很清爽的狀態,很滿足但不會捧著肚子回家,是日常生活中的禪。椰香養顏滋潤燉湯首先上來的燉湯就很令人驚豔,竟然用椰子水煲湯,加上新鮮椰子肉,一開蓋就陣陣椰香迎面而來。除了椰子,入面還有桃膠、雪蓮子、鮮草菇、圓肉和腰果等等吃不完的湯料,大部分都是我平常很少用到的材料,每一個都各有養生之處,加起來更是清潤養顏,每日一盅應該好快變仙子,好想學煲素湯喔!牛油果蔬菜沙律接下來就見到我最愛的牛油果,而且是熟得剛剛好的牛油果。雖然只是牛油果+番茄+紅龍果的簡單沙律,但擺盤略略花點心思,看起來就整個不一樣。配搭特調黑醋同吃,水果的甜、牛油果的幼滑與黑醋的酸甜,直教人有如沐春風之感。香脆素乳豬件噢,我第一次吃素食乳豬,而且用吃北京填鴨的方式,煞是有趣。這是乳豬件非乳豬全體,所以沒有很做作地扮成豬形。先取一片薄餅皮,放一件假乳豬,放一束蔬菜條

香脆素乳豬件

噢,我第一次吃素食乳豬,而且用吃北京填鴨的方式,煞是有趣。這是乳豬件非乳豬全體,所以沒有很做作地扮成豬形。先取一片薄餅皮,放一件假乳豬,放一束蔬菜條(入面有我的敵人西芹和紅椒,所以後來被我驅逐出境了),再依個人喜愛放上甜麵醬。更特別的是,這裡還提供了孜然粉和麻辣粉(並且排列成太極的形狀,比我更做作XD)。平常用來配烤羊用的孜然粉,有其獨特的香氣,我覺得用來配假乳豬可添加「肉肉」的感覺,吃起來蠻創新,個人覺得加多一點無妨。
香烤黑松露白靈菇

這個擺盤有型,真沒想到裝修看起來超傳統的素食餐館,竟然會用醬汁在盤子上畫畫,有趣。這是波羅密素食的招牌菜之一,毫不吝嗇的黑松露醬,令空氣中彌漫令人肚子餓的香氣。說起來,我好像沒煮過或吃過白靈菇,這名字聽起來有點靈氣,咬下去有種豬頸肉片(減extra油膩)的感覺,配幾條鮮嫩爽脆的露荀,口感和味道都恢復平衡。
韓式風沙蔬菜卷

炸物來了!這次的素宴竟然沒甚麼炸物,我記得上次去另一家素食餐館,我們點的菜十道有八道都是炸物,熱氣爆炸。這個風沙蔬菜卷雖然油炸,但吃起來不會有那種立即長痘痘的隱憂。炸漿只是意思意思的輕輕帶過,入面有菇、豆、茄子等不同口感的蔬菜,吃起來非常有趣,而它「韓式」的地方就是加了韓國紫菜。我覺得鋪在下面的炸米粉和旁邊的炸紫穌葉是非常吸引的點綴,可以看也可以吃。
川式鴛鴦口水雞

另一道招牌菜出現了,直到看見辣椒和辣油,我才意會到這道菜的辣的,對四川菜太不熟悉了。被莞茜蓋著的假雞件,不說也不知原來有三種,假雞也分三種,非常有誠意。猴頭菇、豆腐和大豆纖維做的「雞塊」,仔細吃起來確有差別,應該就是雞胸、雞脾和雞翅的不同吧。同桌的眾人裁定辣的程度屬「譚仔大辣」,但我這個平常不吃辣的人,竟然覺得可以接受,可能我的吃辣功能自動upgrade了,我覺得配青瓜吃清一清味蕾就沒事啊~
原隻素鮑魚扒菜膽

看起來跟真飽魚一個模樣,當然是用蒟蒻做的了,我覺得她們的蒟蒻不會硬到完全不吸味,吃起來還算不錯,那堆菜山的擺盤也很有心思。
百味香飯

一個好吃的素炒飯實在不容易,我太常吃到油淋淋又沒甚麼材料的炒飯了。這飯上面灑滿白芝麻和素瑤柱,那是香氣的來源之一。炒得乾身的飯用了巴西蘑菇醬調味,味道獨特而有趣,青綠綠的毛豆則既可愛也清味蕾。
甜品

終於來到甜品的部分!它上來之時,我就覺得「就果凍而已」,沒想到一個玫瑰一個桂花,清甜好吃,酸酸的草莓和清新的薄荷葉則帶來不同層次。

我以往從樓下路過,都以為這家是吃芋頭魚那一種的素餐館,沒想到菜式原來很花心思,食材也得精挑細選,用椰子水煲湯、黑松露煮菇、韓式炸物還有不是為扮肉而扮的口水雞,當中可以誠意十足,真的還會想再去吃呢!

2017-06-04 573 浏览
星期六晚上,可能不是初一十五,比預期小人,店員也沒有急著要我們點菜,環境舒適。店內除了有傳統的素食外,還有一些比較特式的小菜,例如鬼馬叉燒,還有一些小菜是用上黑松露來點綴,今晚先試了鬼馬叉燒,下回再試其他特式小菜。
2017-06-03
  • 鬼馬叉燒
2017-05-07 1806 浏览
今日難得舊同事聚會,但因為我身體不太舒服,所以他們說不如去吃素食。之後同事就選擇咗去尖沙咀波羅蜜素食,我哋就在星期五一行五人一齊去試 。最後我哋食咗差不多三小時, 每人大約250蚊都超級飽肚,仲有少少食淨添。 今次我們選擇了一個 匯豐四人餐再加 四個小食和主菜 。匯豐四人餐有一個泰式冬陰功素海鮮湯,味道 畀心目中香椰汁味, 材料都不少,食落去都有鮮魷魚的味道和海鮮味。日式拼盤每款都有三至四舊,反而覺得最好食係螺片 。秘製西嶺檸千層 , 加檸檬汁 食落去夠熱又脆口,而且唔太油, 配上檸檬汁味道十分好吃。 鐵板黑椒汁焗蠔豉 ,感覺似牛肉 ,味道一般,黑椒汁醬汁好味夠香,配蔬菜味道不錯 。馬拉盞炒泰國椰菜菊花姿片 ,味道只屬一般, 花姿片食感不太相似同。 椰香芋粒焗紅 米飯, 係我哋五個人覺得好好食嘅主菜。 芋頭粒夠多,而且加上椰汁好香,紅米飯炒得好乾身唔油,呢度好食好推介 。香芋bb班 ,芋頭每人一件份量都唔少,芋頭都夠香 ,而且都唔油添。 香成咕嚕肉都係我哋五個覺得好好食嘅主菜 , 咕嚕肉香而且配上酸酸的汁好開胃 又夠脆口。蓮藕素鴨煲 味道不錯,蓮藕好脆口,反而素鴨可能因為食得太多之前

蓮藕素鴨煲 味道不錯,蓮藕好脆口,反而素鴨可能因為食得太多之前 麵筋所以同事們都吃不完,但味道不錯 。古法蒸法輪卷 係類腐竹加上中間有 發菜 ,醬汁比較杰身 ,所以最後沒有吃醬汁 反而更好吃。
2017-05-05
年廿七,食啲乜?因為娘親壽辰必吃素,每年只考慮去哪區吃哪風味的齋菜素宴。今年娘親選擇九龍區......從開飯網找到這家鄰近佐敦地鐵,交通很方便。縱橫素食館多年,素菜菜式變化多的店子不多,很多還是多油厚獻味較濃。第一次來波羅密素食,算是有驚喜總的來說,味道較清淡少油,沒有別家的重味精重蔴油味。只是碟頭較小,我們一行五人點了個四人套餐($598),須加多個紅米蛋白炒飯和清蒸法輪卷,份量才剛剛好。店子雖不是很寬大但還算清潔舒適。重點是親切的店員服務和棒棒的食物質素。當然價錢算中上(貴了點,結賬盛惠$986),但娘親很滿意喔!貼圖供參考,只是太高興忘了給黑松露炒飯和飯后甜品南瓜蕃薯糕留影....
今年娘親選擇九龍區......從開飯網找到這家

鄰近佐敦地鐵,交通很方便。

第一次來波羅密素食,算是有驚喜

• 五柳素黃魚
  • 清蒸法輪卷
  • 紅米蛋白炒飯
2016-07-09 3793 浏览
My family and I decided to give this restaurant a try. The location is easy to find (opposite the police station, a few buildings before the McDonald's. The sign outside the building helps). The restaurant looked cozy but the seating was a bit tight - my back of my chair was touching the back of the chair of the person sitting on the next table). We started with a dish that had taro wrapped in bean curd sheet. This is a deep fried dish with a good crunch. The crunchy texture was interesting and

We started with a dish that had taro wrapped in bean curd sheet. This is a deep fried dish with a good crunch. The crunchy texture was interesting and the dish was delicious.
Our next dish was eggplant and mushroom in hot stone pot. The pot kept the dish quite hot is perfect for winter or rainy days.
The bitter melon has truffle and egg whites. We could see and taste a generous portion of truffles.
Finally, we also ordered the seaweed fried rice. The portion was quite large - perfect for sharing.
We enjoyed the restaurant in terms of their food taste and quality. However, the service aspect could use some attention.
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐优惠
優惠券