和幾位朋友來吃晚餐,叫了不少菜,不過沒有全拍下來。平日比較少會吃到片皮鴨,就只說說這一道菜。片皮鴨(一隻)吃片皮鴨的話就是想要皮脆、肉嫰、油脂不多不少,這鴨的話,肉質、油脂都還好,但皮並不脆,而且上桌時已經不是熱騰騰的狀態,估計是烤好放了一段時間,才變成這樣了。雖然沾上醬汁包起來的話還是會好吃(因為調味本身就好吃),但對於鴨肉部分還是有點失望呢……
和幾位朋友來吃晚餐,叫了不少菜,不過沒有全拍下來。
平日比較少會吃到片皮鴨,就只說說這一道菜。

片皮鴨(一隻)
片皮鴨(一隻)
2018-10-05
2019-01-15 1442 浏览
有幾個由外國返黎既朋友,返到黎香港想食d特別少少既野食,所以就介紹佢地黎呢間老店。由於我地一行有十幾人,所以都叫得幾多野,我地叫咗一個4-5人餐,有三絲拌粉皮,干煸四季豆,賽螃蟹,北京填鴨,鴨架子湯,菜肉水餃,extra再加 蒜蓉炒豆苗,京蔥炒羊肉,小籠包,紅燒豆腐,炒飯,高力豆沙。粉皮正正常常都ok既四季豆唔錯,唔太老又無根賽螃蟹都幾好食北京填鴨油左d同埋少少硬硬地鴨架子湯我個年覺得好味精重,飲完係咁要飲水水餃個皮厚左d小籠包個皮唔夠薄 但都多汁既炒豆苗最好食炒羊肉又唔太羶味 幾好豆腐正正常常炒飯都幾好食高力豆沙都唔錯如果一班人黎食都可以既,但如果兩三四個就唔建議囉....D野都幾大碟既....可一得閒就可再

粉皮正正常常都ok既
四季豆唔錯,唔太老又無根
賽螃蟹都幾好食
北京填鴨油左d同埋少少硬硬地
鴨架子湯我個年覺得好味精重,飲完係咁要飲水
水餃個皮厚左d
小籠包個皮唔夠薄 但都多汁既
炒豆苗最好食
炒羊肉又唔太羶味 幾好
豆腐正正常常
炒飯都幾好食
高力豆沙都唔錯
如果一班人黎食都可以既,但如果兩三四個就唔建議囉....
D野都幾大碟既....
可一得閒就可再

豆苗
炒飯
北京填鴨
豆苗
  • 賽螃蟹
  • 炒飯
2018-12-30 1272 浏览
朋友超鍾意食片皮鴨於是上網搜尋左一陣發現呢間有好多好評即刻訂位試下佢水準·店舖係舊式茶樓佈局伙計們都是姨姨叔叔餐牌都是手寫字很有風味原來來光顧的都是一班人估有不同人數的套餐可選且套餐已包含一隻片皮鴨套餐價錢相對散叫係相若·<四至五人套餐> 呢個套餐菜色有七款頭盤小食•三絲拌粉皮份量不大且粉皮不煙韌麻醬太多但本人不太愛·菜式•賽螃蟹~蛋炒得好滑加些少黑醋好好食所以撈飯吃一流·菜式•干煸四季豆~四季豆炒得入味又清甜·主角菜式•北京填鴨~唔知係咪要新鮮烤所以等左好一陣子但原來鴨唔係好熱鴨皮又烤得不脆😑包皮已放得太耐也放涼了原本一直抱著期待既心情但最好實在太太太失望了🤦🏻‍♀️·菜式•鴨架子湯~用了片皮鴨骨熬出來的濃湯湯頭裡鴨子味道很香濃清甜·菜式•菜肉水餃~水餃皮不是薄的那一種肉餡調味還可以肉很香可惜每人只可以分一隻·甜品•高力豆沙~呢個係另我喜出望外剛炸好所以外脆內軟外層全是甜甜的砂糖內層裹著很多紅豆餡·<北京鐵板炒拉麵> 另外散叫了一個炒麵用鐵板上碟夠曬特別拉麵炒得好有火侯但稍微有點油膩~·<上海小籠包> 襯熱辣辣既時候食咬開湯汁不是很多但s
朋友超鍾意食片皮鴨
麻醬太多但本人不太愛
菜式•賽螃蟹~
蛋炒得好滑加些少黑醋
好好食所以撈飯吃一流

菜式•干煸四季豆~
四季豆炒得入味又清甜
主角菜式•北京填鴨~
唔知係咪要新鮮烤
所以等左好一陣子
但原來鴨唔係好熱
鴨皮又烤得不脆😑
包皮已放得太耐也放涼了
原本一直抱著期待既心情
但最好實在太太太失望了🤦🏻‍♀️

菜式•鴨架子湯~
用了片皮鴨骨熬出來的濃湯
湯頭裡鴨子味道很香濃清甜
菜式•菜肉水餃~
水餃皮不是薄的那一種
肉餡調味還可以肉很香
可惜每人只可以分一隻
甜品•高力豆沙~
呢個係另我喜出望外
剛炸好所以外脆內軟
外層全是甜甜的砂糖
內層裹著很多紅豆餡
<北京鐵板炒拉麵>
另外散叫了一個炒麵
用鐵板上碟夠曬特別
拉麵炒得好有火侯
但稍微有點油膩~

<上海小籠包>
襯熱辣辣既時候食
咬開湯汁不是很多
但size算大且味道一般
有待改善😕

<總結>
滿心歡喜以為可以食到有水準上海菜
嗯,還是一般般吧!
除了高力豆沙和賽螃蟹不錯
其他都是一般水平😢
2018-12-27 914 浏览
同朋友聚會吾係中餐就係西餐,今次轉下口味食京菜。之前book咗枱,去到唔使等就有位。鋪頭裝修懷舊,相信老闆好有人情味,仍然顧用老當益壯嘅夥記。見到個四人餐份量唔算少,最緊要係有片皮鴨同賽螃蟹。我哋一行五人,就揀呢個餐,方便唔使諗。 餐前小食外觀酷似韓國泡菜嘅醃菜酸酸甜甜哋醒胃,花生酥脆。三絲伴粉皮粉皮幾滑,加埋爽脆青瓜絲同醬汁,吾錯。蔥爆牛肉朋友吾食羊肉,夥記好窩心提議轉牛肉。大廚師爆到好夠火候好香口,但牛肉仍保持嫩而不幹。賽螃蟹嫩滑嘅賽螃蟹加埋醋好好味。菜肉水餃水餃皮滑,菜肉餡料比例均勻。 北京填鴨最欣賞片皮鴨,師傅以純熟嘅刀法係客人面前表演。每一片都好均勻,粉皮煙韌再加埋京蔥、甜醬汁,口感豐富而不膩。鴨架子湯啖啖濃湯充滿鴨肉香味,加埋冬瓜嘅鮮甜,份量相當多。高力豆沙鬆軟熱辣嘅高力豆沙,唔太甜,就係豆沙餡少了些。套餐份量可供五位享用,食完都唔會覺得好漏。
同朋友聚會吾係中餐就係西餐,今次轉下口味食京菜。

之前book咗枱,去到唔使等就有位。

鋪頭裝修懷舊,相信老闆好有人情味,仍然顧用老當益壯嘅夥記。

餐前小食
外觀酷似韓國泡菜嘅醃菜酸酸甜甜哋醒胃,花生酥脆。
三絲伴粉皮
粉皮幾滑,加埋爽脆青瓜絲同醬汁,吾錯。

賽螃蟹
嫩滑嘅賽螃蟹加埋醋好好味。

菜肉水餃
水餃皮滑,菜肉餡料比例均勻。

北京填鴨

鴨架子湯
啖啖濃湯充滿鴨肉香味,加埋冬瓜嘅鮮甜,份量相當多。
高力豆沙
鬆軟熱辣嘅高力豆沙,唔太甜,就係豆沙餡少了些。

套餐份量可供五位享用,食完都唔會覺得好漏。
同屋企人食飯,9成都係食中餐,今次都唔例外,今次人唔算多,所以我地主要叫D份量少嘅食物為主.片皮鴨半隻👌🏽就咁睇佢好似烤過龍,D皮都黑黑地,但食落去D肉都唔會好乾,鴨肉味幾突出,但都係偏油同埋皮未夠脆,算係中規中矩的菜式賽螃蟹 小 😋😋😋蛋白好滑口感兼備,D芡做得好好,唔會"杰"到"畢"唔到,個醋加落去令成碟野味道更豐富,酸酸地好開胃,值得叫京燒羊肉 😐可能對佢有太高期望,結果換來一樣咁大的失望,佢羶味夠,但肥瘦分布唔平均,羊肉口感太韌,有D似食緊黑炭,大家都唔係太想KO佢蟹粉炒粉皮😋😋第一次食呢個配搭,其實唔係太睇到蟹粉響邊度,粉皮熱食原來都唔奇怪,粉皮仲好滑,加埋蟹粉鹹香都幾特別,不過依然油份偏多,同埋唔係個個都接受到囉~哈小籠包😋😋小籠包入面有超多湯👍🏻👍🏻 皮未算薄但因為裡面好多湯,所以唔會覺得好似食緊面粉咁,裡面D肉都好夠味,加上一籠有10隻,抵玩~~~酸辣湯 中👌🏽份量超多!呢碗野味道好正宗,而且拔絲蘋果😋😋😋😋😋個拔絲蘋果係我是日推介!佢外面係脆脆地入面係仲暖暖地㗎!!當然拔絲的話就一定甜到漏,所以每件呢個size一人一間唔好過量剛剛好,返到屋企都仲係好回味,哈哈高力豆沙

片皮鴨半隻👌🏽

蟹粉炒粉皮

小籠包😋😋

酸辣湯 中👌🏽
酸辣湯

份量超多!呢碗野味道好正宗,而且

拔絲蘋果😋😋😋😋😋
拔絲蘋果

高力豆沙👍🏻👍🏻👍🏻
高力豆沙

好多人都叫呢個我地梗係唔執輸,事實上佢都做得幾好,唯獨上菜時未夠熱同埋裡面D豆沙可以做到爆餡會比較好,咁樣就唔會好似只係食面粉咁,不過佢勝在唔會太甜,食多粒都無問題
京燒羊肉
拔絲蘋果
2018-12-17 914 浏览
慶祝好朋友生日,個個都話唔知食咩餐好,我見一共有6個人又好想食片皮鴨,就提議食京菜,壽星女選擇左呢間老店。去到老店室內裝修都是傳統的,連d伙計叔叔都係舊一代的(服務態度也不是很好)!點左一個餐再加左小籠包同豆苖,份量原來比想像中多,6個人係食唔哂。食物方面,其實好一般,湯都可以,豆腐比較硬;小籠包皮比較厚身;餃子還可以,比較多料;雞撕粉皮可以,但個醬料唔得;賽螃蟹都無乜特別;至於個片皮鴨份量夠,味道唔錯,但切得比較厚身;我自己唔食羊,所以無食到;最後係個甜品高力豆沙,係食到最尾最食好既一味!整體來說是可以,可惜無特別無驚喜。但由於客人不多,無人趕我地走,幾個好朋友可以一邊食一邊傾計大約兩小時有多,都唔錯。我自己就唔會再選擇呢間京菜館了!
我自己就唔會再選擇呢間京菜館了!
2018-11-25
2018-12-08 1397 浏览
是晚慶祝朋友的生日,其中一位朋友介紹此傳統京菜館,一試無妨😊一行4人來到,朋友話之前未試過京菜館的羊肉涮鍋,就試試吧😋醬料好多款式!其中有啲都未試過用來做邊爐醬料,例如南乳醬、雪菜、糖😱幾得意!我把喜歡的都下了一遍😋😋大家的醬料碗都滿滿的😍鍋底。咦?清澈如清水?😅😅算啦,希望火鍋料好味!牛肉。份量都算多,味道都新鮮,不「鞋」口👍羊肉片。反而羊肉片比較下有啲「鞋」口喎,不太羶,都可以👌生羊肉水餃。都係不會太羶,正正常常不會特別刺激到味蕾🥟花枝魚滑。正正常常,但非特別爽口彈牙嗰類😃墨汁墨魚🦑丸。其實我個人就覺得無乜野,但朋友話感覺怪怪哋,竟然有寫毛筆字嗰啲墨汁味(我嗰刻真係笑左),又話有洗唔乾淨嗰種碗布味🤣🤣🤣波菜。叫碟菜清潔一下腸胃🤣片皮鴨。呢款都係我地是晚嘅重點菜式😙菜館用左傳統的薄餅皮,即是比起新式的薄餅皮較厚、無咁「煙韌」,但幾有特式😌😌而片皮鴨不會太肥,但鴨皮就燒得唔夠脆口,缺少左我原本期望鴨應有嘅香味😅高力豆沙。竟然唔夠熱😵😵😵雖然味道都可以,但呢個甜品應該要熱辣辣先會食到蛋白香、豆沙滑架😔😔😔總體黎講,一般啦,我不會覺得很差,但有很多部分有很多改善空間,不過菜館的員工服務態度

一行4人來到,朋友話之前未試過京菜館的羊肉涮鍋,就試試吧😋

鍋底。咦?清澈如清水?😅😅算啦,希望火鍋料好味!

牛肉。份量都算多,味道都新鮮,不「鞋」口👍

羊肉片。反而羊肉片比較下有啲「鞋」口喎,不太羶,都可以👌

生羊肉水餃。都係不會太羶,正正常常不會特別刺激到味蕾🥟

花枝魚滑。正正常常,但非特別爽口彈牙嗰類😃

波菜。叫碟菜清潔一下腸胃🤣

總體黎講,一般啦,我不會覺得很差,但有很多部分有很多改善空間,不過菜館的員工服務態度都不錯。希望下次有機會再試到更好味的傳統京菜😝
2018-12-03
2018-11-30 1271 浏览
已經半個月前啦,屋企兩老想出街食,又想突別D,所以嚟咗呢間好耐冇食嘅老派京菜。為的,一是烤鴨,二是正宗涮羊肉烤鴨皮肉抣等,唔會只得D皮同肥膏,最正係個粉皮(冇影)好有質感,好tradition 更傳統的就係呢個涮羊肉!因為我哋仲有叫其他小菜,所以就冇食佢個涮肉套歺!只係開咗個爐叫咗,羊肉,牛肉,菜同冰豆腐!因為涮羊肉係冇上湯,只用清水,所以混醬是非常重要的涮羊肉真係好適合同D減肥嘅人食!因為基本上用清水白烚D料,全靠食材本身味道!另外仲叫咗䓤爆羊肉同水餃全部都係必食!嚟呢度食只會滿足地飽住走!好開心呢個城市仲有一D咁嘅菜館!
為的,一是烤鴨,二是正宗涮羊肉
因為涮羊肉係冇上湯,只用清水,所以混醬是非常重要的
另外仲叫咗䓤爆羊肉同水餃
全部都係必食!
嚟呢度食只會滿足地飽住走!
好開心呢個城市仲有一D咁嘅菜館!
2018-10-30
  • 片皮鴨
  • 北京烤鴨
  • 餃子
2018-11-30 1233 浏览
一波三折的晚餐,一開始去錯另外一間京菜「鹿XX」,超級尷尬🤪🤪🤪!最後還是返到呢間眾人好評的老店~環境:以尖沙嘴旅遊區來講,佢既裝修係相對傳統簡樸(老式),大大細細的圓檯鋪上粉紅色暗花檯巾,中間一個特製爐具,食北方火鍋用。可能外地旅客就係鍾意咁樣情懷🤔。整體環境OK乾淨企理,就是冷氣好似唔使俾錢咁,成個雪庫咁(有火鍋,要平衡番咁喔~)服務:伙記好像清一式中年或以上,唔好理,你講一次佢紙筆都唔使拎就記得,仲要無漏單(係我地自己覺得漏要check下😝)。見到佢地好多一腳踢,落單、上菜、執檯,勁快手,打仗咁,好有氣勢嚇親!🤣🤣🤣食物:最欣賞係有size之分,大、中、細都有,可以因番自己胃口同人數,唔好浪費!

鹵水小食拼盤
鹵水小食拼盤
京燒羊
  • 京燒羊排
2018-11-03 1563 浏览
朋友推介黎呢度食涮羊肉佢話呢度嘅羊肉好好食佢地會提供一盤調味料可以自己混醬我地試過無論你點樣撈個醬都好味只係小心落得太興奮最後會過鹹😂呢度涮羊肉用嘅爐好有舊式北京風味湯底只係好簡單嘅清水加類似冬菜嘅醃菜所以會食到食物嘅原味羊肉涮好入口好嫩滑一d筋都無可以話係入口即溶如果唔點醬黎食都會食到少少臊味但係順口嘅真係食到令人停唔到落黎有朋友唔鍾意食羊試左都話可以接受就算煮耐左都唔會特別柴建議醬料真係唔好落咁鹹因為會越食越鹹最後當然要食埋佢地送嘅甜品高力豆沙雖然可能已經會好飽但鍾意食甜野嘅朋友可以錯過呢餐涮羊肉好滿足😆
朋友推介黎呢度食涮羊肉

呢餐涮羊肉好滿足😆
  • 高力豆沙
  • 涮羊肉
2018-10-03 2727 浏览
尖沙咀嘅懷舊老字號泰豐廔,除左鋪頭令人有懷舊嘅感覺,仲有嘅就一定係佢地一班窩心的老員工喇,個個都老當益壯,好利害預早訂了枱,一去到就有位坐,員工好樂意推薦菜式俾我地,最後點了4-5人餐,6個人食都好夠食餐前小吃有2碟,花生及醃菜,香口醒胃, 朋友都不禁點左枝啤酒黎送花生賽螃蟹蛋煮得剛好,好滑,唔會太浠,配埋醋酸酸地,好味有口感蔥爆牛肉因有朋友唔食羊肉,員工好窩心咁提議轉做牛肉蔥爆牛肉好夠鑊氣,偏咸,送飯一流雞絲粉皮粉皮是比較粗身的,口感特別片皮鴨片皮鴨一出爐會在客人面前片,熱辣辣,醬汁正宗,好味高力豆沙個人覺得甜度是少甜,不錯,如豆沙再多一點便會更佳

餐前小吃
餐前小吃

賽螃蟹
蛋煮得剛好,好滑,唔會太浠,配埋醋酸酸地,好味有口感

蔥爆牛肉
因有朋友唔食羊肉,員工好窩心咁提議轉做牛肉
蔥爆牛肉好夠鑊氣,偏咸,送飯一流

雞絲粉皮
雞絲粉皮
粉皮是比較粗身的,口感特別

片皮鴨
片皮鴨一出爐會在客人面前片,熱辣辣,醬汁正宗,好味

高力豆沙
個人覺得甜度是少甜,不錯,如豆沙再多一點便會更佳
2018-09-28
2018-08-25 2539 浏览
朋友係加拿大返香港話想食啲有特色嘅嘢,除咗香港小食今日帶咗佢嚟一間傳統京菜餐廳,其實我都係第一次嚟不過見到食評唔錯就試吓。我地一行6個人,叫咗個6-8人嘅傳統涮羊肉火鍋套餐,成個套餐勁多嘢一共有17碟,平時打邊爐會食嘅材料都齊,最有特色係個碳爐好傳統,第一次食覺得好新奇,上網睇返原來係叫京式紫銅爐,食物質素方面都唔錯都算新鮮,整體嚟講都幾好,我見佢都有北京填鴨食,下次一於試吓先。只係環境有少少嘈要傾計就要大聲少少。
涮羊肉1

平時打邊爐會食嘅材料都齊,最有特色係個碳爐好傳統,
涮羊肉2

2018-07-12
涮羊肉1
涮羊肉2
  • 涮羊肉
2018-07-25 3327 浏览
超舊式酒樓,入到去,好多叔叔同嬸嬸企係樓面,個個都好樂意幫你咁嘅,又好禮貌。落單叔叔好好人,你想食咩落單,佢會依照人數話你知應該落咩size嘅菜式。富貴雞要預訂,不過唔係想像中咁好食。其他現點菜單,反而全部都好好。推介必食:砂鍋雲吞雞,雞有甜味,又唔會好"鞋",雲吞一啖一口非常好賽磅蟹,講不出的嫩滑,加埋已配的少少醋,非常好松鼠魚,一定要食,全魚起骨,酥脆,汁香濃,甜酸適中。呢條係食過咁多餐廳,最好食嘅一條。家常餅,唔會油,蔥又香菜心苗,菜嫩香甜,上湯味美(可能啲菜啱季節食吧)

富貴雞要預訂,不過唔係想像中咁好食。
其他現點菜單,反而全部都好好。

推介必食:
砂鍋雲吞雞,雞有甜味,又唔會好"鞋",雲吞一啖一口非常好
賽磅蟹,講不出的嫩滑,加埋已配的少少醋,非常好
家常餅,唔會油,蔥又香
菜心苗,菜嫩香甜,上湯味美(可能啲菜啱季節食吧)

砂鍋雲吞雞
北京鐵板炒拉麵
賽磅蟹
  • 砂窩雲吞雞
2018-07-14 2435 浏览
食飯,碗飯最重要,呢個白飯竟然係凍既,侍應仲話我黎得夜,D飯係凍左,片皮鴨5係即埸片,包既皮又厚又硬,夾餅冇聞冇味,湯味精重好咸,童子雞似隔夜雞。一入面有陣臭丸味,影響食慾
一入面有陣臭丸味,影響食慾
2018-07-14
2018-07-05 2547 浏览
終於有機會嚟呢間始於1961年的「泰豐廔」京菜館!👍🏻😍今晚新/舊交义嚐味👇🏻👇🏻😋新-珍珠羮-湯頭鮮甜、珍珠(麵粉糰)口感特別!墨魚滑-混合新鮮墨魚好有咬口、超有墨魚味、口感一流!山東大包-餡料豐富(豬肉、炸菜、木耳、粉絲....)全不油膩!大包外皮明顯用手擀皮又鬆又軟!👍🏻😜舊-最難得今晚食回昔日兒時包北京鴨的「手擀皮」非一般的味道和口感!👍🏻😋壓軸-「涮羊肉」 只可惜近年已禁止室內用真上炭爐。冇炭嘅炭爐仍然比一般爐有風味!上炭爐前侍應哥哥捧上一大盤調味料。溫馨提醒我地用齊12道調味(醬油、魚露、麻油、花雕、香醋、辣油、糖、韭菜醬、南乳、芝麻醬、蔥白、芫茜)!原來兒時爸爸帶我地食「涮羊肉」的味道重點就係呢個「混醬」.........正到暈!👍🏻😍😍😍是晚菜單:芥末青瓜椒鹽里肌珍珠羮榨菜肉末叉子燒餅椒鹽小黃魚北京鴨/蔥白段/手擀皮山東大包涮羊肉-羊肉牛肉墨魚滑菜肉水餃豆卜豆腐冬瓜大白菜豆沙力高😋😋😋
終於有機會嚟呢間始於1961年的「泰豐廔」京菜館!👍🏻😍
今晚新/舊交义嚐味👇🏻👇🏻😋
新-
珍珠羮-湯頭鮮甜、珍珠(麵粉糰)口感特別!
墨魚滑-混合新鮮墨魚好有咬口、超有墨魚味、口感一流!
舊-
壓軸-
上炭爐前侍應哥哥捧上一大盤調味料。
是晚菜單:
芥末青瓜