窩夫與蝦子餅又在銅鑼灣找地方吃晚飯,想起上次去過的Aura on Pennington。V.THAI開張不久,乾淨企理,客人比較少,環境比較寧靜,而且卡位坐得很舒服。餐牌中最有特色的飲品要數原個菠蘿沙冰($48),將菠蘿起肉打成沙冰後再放回菠蘿內,菠蘿香味濃郁,稍嫌不夠甜,插上一塊菠蘿片點綴令賣相更吸引。窩夫步進餐廳時見到雪櫃裡放了本地水耕菜,標榜不含農藥,天天定量收割,便決定試試它的沙律。點了鮮蝦柚子沙律($98),賣相精美,除了鮮蝦還有蝦米,為沙律增添鹹香,令味道更加豐富,沙律菜用上水耕菜,吃得出口感特別爽脆,味道特別鮮,值得一試。第一次光顧,甚麼都想試,所以點了泰越拼盤($128),有窩夫愛吃的蝦餅、蝦子餅愛吃的春卷,還有越南扎肉炸蝦片和單骨雞翼。炸蝦餅新鮮熱辣,外層脆脆的,裡面很彈牙,如果蝦餅厚身一點應該會更加好吃。單骨雞翼好像比平日吃的厚肉,不會炸得很乾身,水準不錯。青咖喱牛腩($98)的賣相很美,椰香味濃,對窩夫來說有點辣,牛腩份量不少,但其中有一兩塊比較韌,窩夫很喜歡那些配菜,有豆角、茄子、洋蔥和草菇等,不只得牛腩那麼單調。甜品方面,芒果鴛鴦糯米飯($68)叫窩夫與蝦子餅

青咖喱牛腩

芒果鴛鴦糯米飯

甜品方面,芒果鴛鴦糯米飯($68)叫窩夫與蝦子餅有點失望,糯米飯煮得太爛,芒果亦不夠香甜,有待改進。
2017-10-03 210 浏览
銅鑼灣渣甸街又多了一幢新型商廈, 此區除了酒店外, 食肆也增多了, 看來更熱鬧.    V. THAI  在此三樓開設, 主打 泰菜及越菜, 會很受歡迎. 餐廳可以由電梯直達, 入門是大型水吧.   樓底很高, 空間感很好, 餐廳內座位數目很多, 有舒適卡座, 圓檯, 玻璃大窗視野極廣, 燈光柔和, 燈飾又好新穎, 泰飾金象小擺設,  感覺好悠閒.店員很快安排座位給我們.又遞上彩色餐牌.  圖案好清爽.泰越風情,  人情風味濃.食物款式多, 價錢大眾化, 豐儉由人.  有泰越拼盤小食, 越南春卷.........越南扎肉, 香茅食品, 柚子沙律, 泰越濃湯, 生菜包.鮮魷, 燒魚. 牛腩.菠蘿飯.雞,  炒粉絲.果汁, 甜品, 樣樣齊.看見 這頁果汁, 名 DIY Fruit juice........自榨果汁$48-, , 每組合可以有三種水果選擇,  愛它夠新鮮,  必點店員很快送到,  我們點了: 菠蘿 / 蕃茄 / 奇異果.店員即席在我們面前榨成的果汁, 快捷妥當.味道少少酸甜, 入口開胃健康.泰菜必食: 自家醬串燒拼盤$88/6 串, ( 豬, 牛, 雞肉 )  各兩串,每款
餐廳可以由電梯直達, 入門是大型水吧.
圓檯, 玻璃大窗視野極廣,
燈光柔和, 燈飾又好新穎,
泰飾金象小擺設,  感覺好悠閒.
店員很快安排座位給我們.
又遞上彩色餐牌.  圖案好清爽.
泰越風情,  人情風味濃.
越南扎肉, 香茅食品, 柚子沙律,
泰越濃湯, 生菜包.
鮮魷, 燒魚. 牛腩.
菠蘿飯.
雞,  炒粉絲.
果汁, 甜品, 樣樣齊.

店員很快送到,  我們點了: 菠蘿 / 蕃茄 / 奇異果.
店員即席在我們面前榨成的果汁, 快捷妥當.
味道少少酸甜, 入口開胃健康.
泰菜必食:
每款都唔韌, 又唔乾, 燒得時間剛剛好, 夠香口,  肉質鮮味, 嫩滑, 上枱己聞到香氣.
自家製造的沙嗲的醬汁, 醬香又唔會太鹹, 有濃厚花生味及小辣味,  yummy!
泰越拼盤 $128-
有越南春卷, 香茅蝦膏雞翼, 扎肉炸蝦片, 炸魚餅, 每款 4 件, 好豐富.
配酸甜醬汁, 及泰式辣醬,有少少甜又有少辣, 大家可隨意自選.  伴著的青瓜, 蕃茄加添爽口.
炸魚餅,  魚肉爽口彈牙, 外層香脆, 內層有鮮味而不乾, 賣相不錯.
燒雞翼, 肉質優也炸得香.  外層炸到金黃色, 夠香脆, 內層仍保持豐富肉汁,
炸春卷, 皮薄餡滿, 用生菜包上, 入口爽脆.
扎肉炸蝦片,   炸蝦片是剛炸好, 上枱時仍熱又脆口, 扎肉夠厚, 調味很好.
鮮茄酸湯煮牛腩窩 $108-
店員先送來小火爐,  窩內滿載食材及熱湯,
有健康清甜的鮮茄, 煮出酸甜美味清湯,  冬菇, 牛腩有很多片.
牛腩稔滑, 重牛味.
越南牛肉湯河 $68
大大碗, 份量足,  生熟牛肉片有多塊, 牛味濃, 肉質優.   湯頭味道濃郁,  有羅勒葉香味.

河粉非常嫩滑, 配在鮮甜的湯底上很匹配.
餐後店長有問我們對餐廳的食品及服務意見, 對食客很關心.  真是一間很有誠意的餐廳,
餐廳環境優雅, 交通方便, 價錢中等, 是朋友共聚或大伙兒聚餐好地方, 泰菜, 越菜喜好, 又可以各式其式, 我們會再來 !
  • 自家醬串燒拼盤
  • 泰越拼盤
  • 越南牛肉湯河
2017-10-01 188 浏览
東南亞美食食極都唔厭,但有時三心兩意想食生菜包又想食檬粉,咁黎到新開嘅泰越概念就滿足晒兩個要求🙌🏼🙌🏼踏出𨋢門已是餐廳,光線光猛開揚,枱與枱之間有定距離,環境舒適,適合三五知己、一家大小聚餐。特色燈飾讓我想起越南的漁網,店內亦有泰象小擺設,簡約地滲出兩地風格。揭開餐牌每一款都吸引,好不容易才選得完近期最愛的牛肉湯河,碗上的幾片半生牛肉非常搶鏡,湯底清甜,有肉香味,再配有葱及生洋蔥,令加一份清新感 ; 河粉比平時食的都厚,彈性高而且有嚼口,不會一下就吞掉 ; 生牛肉亦非薄切,帶有點脂肪,令其牛味更香更濃小食併盤有扎肉蝦片、蝦餅、炸春卷、炸雞翼,每款小食均有四件。扎肉是豬肉,用白色米粉托底,最底層是蝦片, 可以配酸汁食。但注意不可放太耐,蝦片很易變腍。蝦餅形狀是餅狀,薄食反而更有口感,蝦肉雖實但不缺鬆軟度越式春卷用米紙做外層所以特別煙靭,內裏包著粉絲肉碎等,很惹味的小食香茅蝦膏雞翼是單骨,食起來非常方便,但味道不太特別,稍遜息了點。金不換肉碎生菜包,用像碗型的盤子載著肉碎,能發揮保暖作用,一直食下去肉碎還有溫度 ; 肉碎七分瘦三分肥,加入金不換去炒,香而不膩,如伴飯食一定能食上幾碗飯👅沒有

揭開餐牌每一款都吸引,好不容易才選得完

越南牛肉湯河

泰越併盤

蝦餅形狀是餅狀,薄食反而更有口感,蝦肉雖實但不缺鬆軟度

金不換肉碎生菜包

沒有放椰奶的冬蔭功湯,用陶瓷碗盛著,keep住溫度 ;色水很清,味道夠酸夠辣,一人份量可分為兩小碗。內裏亦放入了不少海鮮 : 蝦、魷魚、青口、蜆、還有草菇💕
海鮮冬蔭功湯

這個份量我們叫得太多了,四個女生食也許還行
2017-09-29
越南牛肉湯河
泰越併盤
金不換肉碎生菜包
海鮮冬蔭功湯
2017-09-30 168 浏览
前排阿媽想食泰國菜,又想近近地唔想去咁遠。去左銅鑼灣一間新開張嘅商業大廈去食泰國菜。環境好寬敞坐位鬆動,裝潢簡潔,新式泰國菜主要都係帶有少少歐陸式裝修,唔會再有兩個泰國公仔擺門口啦鮮蝦柚子沙律一盤有大概八九隻熟蝦,味道酸酸甜甜,但唔會味道過火。柚子醬汁好開胃,柚子肉一絲一絲甜酸爽口,配上生菜絲,好容易海鮮冬蔭公餐廳有分位上定兩至三人分量,點了二三人份量,可分為四至五小碗。雖然湯水唔算多,但海鮮充足,三隻大蝦三四隻青口大大隻。冬蔭公比較辛辣,要酷辣人士飲用。另外,有用蠟燭用小鍋保暖,唔會吹凍哂,服務貼心。石鍋蟹肉五谷飯呢個飯比起一般泰國菜嘅麵飯清淡,有栗米貼唔同種類嘅飯,食起上黎好有口味,蟹肉沒有特別加調味,但飯粒好乾身,粒粒分明,用石鍋鍋上,食食下會開始有飯焦,兩種口感嘅飯都可以試到。甜品當然唔少泰式糯米飯椰漿另上,可以自己控制甜度。白色同紫色糯米混合,唔使再揀要咩色。

海鮮冬蔭公
石鍋蟹肉五谷飯
甜品當然唔少泰式糯米飯
之前發現銅鑼灣有棟新大廈入面有幾間餐廳, 基於白老鼠精神其他幾間都試左, 更係要試埋呢間有越南菜又有泰國菜, 都幾好, 多D選擇Menu 封面設計配色都幾好叫左幾樣野, 越南春卷, 炭燒豬頸肉, 蜜月燉螺頭雞湯, 炭火燒鮮魷, 菠蘿炒飯, 同埋蝦餅越南一口春卷 -有6件, 比一口大少少, 我會覺得叫一大口貼切D lol一件春卷包一塊菜, 再點辣醬, Match.春卷好脆, 雖然炸野好似好熱氣, 但食落唔會覺得好熱氣, 因為入面有D米粉菜之類既食材, 反而覺得清新, 輕盈感, 再包一塊菜更甚, 口感豐富, 越南春卷特色炭燒豬頸肉 - 燒得幾靚, 入面D肉非常爽口 juice, 再點D辣醬提升口感層次炭火燒原隻鮮魷 -燒原隻鮮魷, 相信好多餐廳都有, 但試過咁多間, 呢間我覺得係排好前個D, 又係燒得好靚, 你唔會見到有燒焦黑色, 食落口好新鮮, QQ的, 有一點彈牙, 燒得岩岩好, 跟個沙嗲醬又係一流提升口感層次, 真係比好多餐廳做得好手打蝦餅 -手打既蝦餅, 特別彈牙, 同機製好唔同, 炸得幾靚, 外面脆口, 入面就彈牙, 除左點辣醬, 重可以試點埋鮮魷隻沙嗲醬叫左4件, 每份切一半,

Menu 封面設計配色都幾好

越南一口春卷 -
越南一口春卷 (6件)

有6件, 比一口大少少, 我會覺得叫一大口貼切D lol
一件春卷包一塊菜, 再點辣醬, Match.

炭燒豬頸肉 -
炭燒豬頸肉

炭火燒原隻鮮魷 -
炭火燒原隻鮮魷

沙嗲醬

手打蝦餅 -
手打蝦餅 (4件)

叫左4件, 每份切一半, 有8件! 都幾多

鮮菠蘿炒飯 -
鮮菠蘿炒飯
好大個, 原隻菠蘿, 夠曬特色, 非常多配料, 好足料, 而且蝦腸都挑走左, 可見呢間餐廳處理食材用心, 可以分到5-6碗飯!
入面D菠蘿唔酸, 有DD甜添, 應該真係好鮮菠蘿

蜜月燉螺頭雞湯 -
蜜月燉螺頭雞湯
叫左一人份量, 都唔算少, 可以分到2-3碗, 賣相都幾好, 一整個小煲附上, 湯料都多, 幾鮮甜

呢間餐廳都幾好, 又坐得舒服, 食材處理用心, 食得放心, 餐牌選擇好多, 好完整, 食完會覺得完滿, 細節上見到質素不差, 可選為飯堂之一
2017-09-21
越南一口春卷 (6件)
炭燒豬頸肉
炭火燒原隻鮮魷
手打蝦餅 (4件)
鮮菠蘿炒飯
1K
上次同朋友食完韓讚, 覺得環境味道都唔錯. 臨走見到佢入口位置除左本身韓讚, 亦有擺放V@Thai 宣傳單張. 估計係同一間公司, 就約埋fd 試試.V.Thai 就係韓讚上一層. 每張枱都係有可愛唔同小擺設. menu 有泰, 越各樣菜式, 選擇都好多主菜價錢係地段來講唔算貴, 撈檬炒金邊粉都係$68~$88, 係小食同特色菜式相對會貴d.選左個豬頸肉撈檬, 份量唔少, 味道唔錯. 幾欣賞佢檬texture 剛好, 唔會過淋. 冬蔭功海鮮米線, 一開始上來睇落真係有d 頹🙈 其實因為湯落得太多, 所有野都沈左底😂😂我把海鮮撈番上來, 其實海鮮份量同menu 一樣. 不過湯太淺色, 我原本仲擔心叫錯會好淡.但飲左啖湯, 其實又唔錯wor, 足味又帶點辣.因為多海鮮, 仲帶點甜度. 雜燴串燒$88, 比想像中細串, 雖然味道ok 不過感覺唔太抵食...越泰拼盤$128, 好大一籃子~ 最欣賞個蝦餅炸得香脆不油膩. 單骨雞翼略嫌香茅味唔夠濃郁. 但整體都唔錯原個菠蘿冰, 呢個超推介! 好fresh 同飲得出真係好足料用菠蘿榨成. 同fd share 飲剛剛好食左滿滿一枱野, 每人都係$2

食左滿滿一枱野, 每人都係$220, 好抵食
呢度service 好好, 但免加一. 環境都唔錯, 性價比幾高

• 菠蘿冰
2017-09-30 847 浏览
銅鑼灣一座新building, 經過門外有人派傳單, 原來樓上新開左泰國菜餐廳, 係銅鑼灣確實少有, 咁岩係dinner time, 於是就同媽咪順道上去一試。店內面積唔算大, 設有多張卡位, 坐得幾舒服。呢度一般既泰國菜款式都好齊, 而且價錢同九龍城既差不多。【原個菠蘿沙冰】HK$48由於水吧為開放式, 所以見到職員製作過程, 即開原個菠蘿打成幼沙冰, 冰涼口感, 甜甜的有點微酸, 岩哂夏日炎炎既天氣飲, 降下溫。【自家醬串燒拼盤】HK$88豬、牛、雞 每款各兩串, 每款串燒都keep到些少肉汁, 唔會太乾, 點上沙爹醬, 令味道更加提升【泰南無骨雞】HK$108雖然海南雞色澤不是金黃, 但反而味道才是最驚喜! 雞皮沒有肥油層連帶, 雞肉已被去骨, 肉質非常嫩滑, 點上海南雞醬汁, 不失泰國地道風味【冬蔭功海鮮米線】HK$88本想order冬蔭功飲, 不過見到有米線跟呢款湯底, 價錢上稍為化算, 湯底比預期中既色澤為淺, 酸辣味平均, 對比正宗泰國菜黎講, 呢個湯底淡左少少, 唔太食得辣既朋友都可以試試。海鮮包括有海蝦、鮮魷、青口同埋幾粒草菇。如果湯底再濃味少少, 味道會更好。【海鮮

店內面積唔算大, 設有多張卡位, 坐得幾舒服。

呢度一般既泰國菜款式都好齊, 而且價錢同九龍城既差不多。

【原個菠蘿沙冰】HK$48

【自家醬串燒拼盤】HK$88
自家醬串燒拼盤

【泰南無骨雞】HK$108
泰南無骨雞

【冬蔭功海鮮米線】HK$88
冬蔭功海鮮米線

【海鮮炒金邊粉】HK$88
金邊粉帶少少濕, 質感帶點彈牙, 唔會糊口。甜甜的帶點微酸, 隻蝦都幾爽口, 而且當中夾集左蛋絲, 蛋香味很出。
海鮮炒金邊粉

呢度最大特式其實係飲品, 很少泰國餐廳會推出多款生果MIX埋一齊飲, 不過我今次只揀左我至愛既菠蘿特飲, 下次有機會會試試其他果汁。
泰南無骨雞
海鮮炒金邊粉
2017-09-30 297 浏览
之前去過銅鑼灣呢棟新開嘅大廈食日本菜,原來最近開左一間泰越餐廳,今次一於試下東南亞料理。餐廳門口位置嘅雪櫃放滿水耕菜,用來做沙律想必份外清甜。裝修簡潔企理,梳化位坐得好舒服。夏日炎炎叫個菠蘿沙冰消下暑,以原個菠蘿上枱,沙冰入口非常清甜,菠蘿果香濃郁!DIY鮮果汁幾有新意,我就揀左芒果+青瓜+牛油果乳酪呢個配搭。店員將所有材料放入攪拌器,係客人面前將水果打成果汁,真係夠晒fresh。果汁質感比較濃稠,牛油果味做主導,加上青瓜特別清新。柚子沙律鋪滿鮮蝦賣相吸引,沙律混入蝦米乾、魚乾、花生碎,香口惹味!柚子嘅清甜同醬汁嘅鹹香形成對比,係一道好開胃嘅菜式。泰越拼盤包括手打蝦餅、越南春卷、扎肉炸蝦片、香茅蝦糕單骨雞翼,啱晒樣樣都想試少少嘅我。蝦餅炸至金黃酥脆,口感彈牙,充滿鮮香。春卷亦炸得香脆,但皮有點厚,餡料味道可以更豐富。單骨雞翼肉質嫩滑多汁,咬落啖啖肉,不過香茅同蝦糕味道唔突出。扎肉炸蝦片面頭撒上炸過嘅蔥蒜增加食味,墊底嘅蝦片放左一陣仍然保持脆口,係小食拼盤中最有驚喜!泰越概念嘅食物款式新穎而且多元化,鍾意泰國同越南菜嘅朋友可以一試!

餐廳門口位置嘅雪櫃放滿水耕菜,用來做沙律想必份外清甜。

裝修簡潔企理,梳化位坐得好舒服。
原個菠蘿沙冰

DIY 鮮果汁 (芒果/青瓜/牛油果乳酪)

泰越拼盆

原個菠蘿沙冰
DIY 鮮果汁 (芒果/青瓜/牛油果乳酪)
泰越拼盆
  • 泰越拼盤
  • DIY鮮果汁
2017-09-30 159 浏览
阿妹返工果度有間新開的泰國餐廳,環境舒適開揚;坐位寬濶,能給客人輕鬆而悠閒地品嘗滋味的食物。 混合堅果沙律 沙律菜是用水耕菜,配以堅果和自製沙律醬食落新鮮健康。 香茅蝦糕單骨雞翼 廚師將雞翼切開一半方便客人食用。以香茅和蝦膏醃製吃落鹹鹹香香,味道特別。 自家醬串燒拼盤(豬,牛,雞)各二 串燒食材雖然分量的式,但熱辣辣的奉上加強食慾。 冬陰功海鮮米線 味道酸酸辣辣充滿泰國特色。配以鮮蝦、鮮魷 和青口用了新鮮, 惹味十足。 芒果鴛鴦糯米飯 黑白糯米飯煙煙韌韌,咬落有口感;加上香滑椰奶和香甜芒果是我一向喜愛食的甜品。

混合堅果沙律
沙律菜是用水耕菜,配以堅果和自製沙律醬食落新鮮健康。
混合堅果沙律

香茅蝦糕單骨雞翼
香茅蝦糕單骨雞翼

自家醬串燒拼盤(豬,牛,雞)各二
串燒食材雖然分量的式,但熱辣辣的奉上加強食慾。
自家醬串燒拼盤(豬,牛,雞)各二

2017-09-29
2017-09-28 74 浏览
一直好想食泰菜,好耐無食!知道在渣甸街開了新泰越餐廳,就相約好姊妹黎嘗試一下!地方都幾好 坐位寬敞舒適 光亮又有特色 餐具主要綠色為主 好清潔乾淨 枱上有小花點綴 坐窗邊座位😎 有泰國背景音樂襯托 更有到了泰國的感覺!服務員態度親切有禮 不斷為客人加水 又會幫忙收食完的碟👍🏻👍🏻👦🏻👧🏻食物選擇多樣化,我們叫了3個食品1. 柚子大蝦沙拉蝦爽脆,柚子甜而清新、蔬菜新鮮 好健康好味的選擇2. 冬蔭公海鮮米線湯好野味,有點辣,但可接受。海鮮好新鮮,有蝦、魷魚、青口; 又有蕃茄、菇,米線好多又好食;與湯一齊食一絕!3. 咖哩皇牛腩好香的椰汁味,不會辣!牛腩多又大又腍,我們忍不住叫多了蒜蓉包薄而好脆 中間蒜蓉位置軟而香 會完全吸收了咖哩汁 好夾!

食物選擇多樣化,我們叫了3個食品
1. 柚子大蝦沙拉
柚子沙拉

蝦爽脆,柚子甜而清新、蔬菜新鮮 好健康好味的選擇

2. 冬蔭公海鮮米線
冬蔭公海鮮米線

3. 咖哩皇牛腩
咖哩皇牛腩

蒜蓉包

薄而好脆 中間蒜蓉位置軟而香 會完全吸收了咖哩汁 好夾!
2017-09-27
柚子沙拉
冬蔭公海鮮米線
咖哩皇牛腩
蒜蓉包
2017-09-27 223 浏览
星期日出街食飯面對最大嘅問題就係人多,是日約左兩個朋友食飯,想搵個靜靜地、坐得舒服嘅地方,睇過評語話呢度唔錯,所以就揀左呢度。地方寬闊舒適,而且都幾多位, 加上我地六點鐘就人座,客人唔算好多,咁我地四個就點左小食、咖喱蝦、菜、春雞,整體質素都好好。小食拼盤:咩都有啲,蝦餅、春卷、蝦片、雞翼,叫拼盤適合多人分享,味道都唔錯,最緊要夠新鮮,即時做起。灼魷魚 : 魷魚  白灼,配合豉油wasabi,估唔到既保留左魷魚嘅鮮味,又食落完全唔韌,仲要有優惠價88蚊就食到原隻魷魚!燒春雞:由於係春雞,份量唔會過多,四個人分享剛好。雞雖然係燒成,但都保持嫩滑度,而且用醃料製成,雞肉都好入味。椰菜苗:好鐘意食椰菜苗,因為平時唔多機會食到。馬拉盞炒得夠惹味,個人認為都有少少辣。咖喱蝦:蝦有六隻,188 蚊以泰國菜而言都差唔多。咖喱汁味道香濃,而且都幾澎湃,如果點個包或者薄餅正。大蝦都好彈牙,入面仲有金瓜、薯仔等,我地都食清光。鮮果汁:見到有水耕菜、水果鮮榨果汁,我都二話不說點左,即場用便攜式榨汁機榨,又新鮮又健康。我仲自己親手整,哈哈。阿華田:大量阿華田粉灑喺面頭,適合鐘意香濃阿華田嘅朋友,甜度適中。菠蘿

菠蘿沙冰:原個菠蘿上,造型吸引,味道天然,清涼解喝。
椰汁紅豆冰:不過不失。

環境又舒服、服務都很好,我地對食物都好滿意~
3K
2017-09-27 89 浏览
每日都有新餐廳新發現,又一間泰國菜館。渣甸街盡頭坐落了一間新廈,己陸陸續續進駐了兩三間餐廳,相信再過一段時間會變得熱鬧。裝潢比較新派,少了傳統的老氣。紅豆冰係我兒時飲品,人大了就會著重健康,不會飲太甜膩。我點的是用椰汁,並不是奶,有好香椰味,甜度相対較少。串燒拼盤分別有雞,牛豬三款,惹味。絕無嚡口感,還保持到肉汁。香茅蝦糕雞翼,頗創新配搭。由於雞翼是單骨關係,容易處理,食得輕鬆。香茅和蝦糕的比例恰到好處,味道平衡,滋味!冬陰功海鮮米綿,不要以為平平無奇的一碗米線,靈魂在於湯底,辣得嚟又不會太嗆,少許酸眯,好開胃。海鮮有蝦,青囗,魷魚等,當然鮮甜啦!泰菜中甜品的芒果鴛鴦糥米飯算是表表者。不可不食。紫米糯米軟糯,煙軔的囗感好有嚼口,配合了椰漿更添美味。

裝潢比較新派,少了傳統的老氣。

串燒拼盤

香茅蝦糕雞翼

2017-09-26
串燒拼盤
香茅蝦糕雞翼
芒果鴛鴦糯米飯
今次又同賜B去吃好東西,這次來到銅鑼灣渣甸街66號Aura on Pennington 3樓 我個人真的真的超喜歡這個。完整一大個新鮮菠蘿。最適合現在又熱又焗又經常有颱風的日子。清爽又甜,來到這裡一定一定一定要品嚐這個,真的好棒吖。而且這個 菠蘿沙冰才48元 真的好好吃 鮮雜果汁,這個很有趣,但是鮮果太多,打出來像乳酪多過飲品的說。 現打的果醬(誤) 2個湯。蜜月燉螺頭雞湯(每位48元)和海鮮冬陰功湯(每位68元)蜜月燉螺頭雞湯真的很像在家飲到的,um很喜歡一整碗我都喝掉了。。um不給他喝,haha海鮮冬陰功湯我想我是在吃泰國菜,當然少不了海鮮冬陰功湯這個海鮮冬陰功湯我喜歡是因夠辣。雖然對我來說只是小小小辣。(不能吃辣的,請不要參考我說辣/不辣,因為我喜歡吃辣的) \湯料也十分多。 小食拼盤(128元)什麼都有。春卷有點像燒乳豬味道我個人幾喜歡蝦餅不過我本來就喜歡吃的說。海南雞我個人超愛海南雞海南雞海南雞。因為我愛吃但這麼的海南雞滿 特別.謝謝海南雞當中有 白切雞,所以佢有兩個醬料 一個係海南雞醬一代薑蔥汁。海南雞很滑。白切雞雖然不及海南雞滑。不過整體還不錯。 說真的我個
今次又同賜B去吃好東西,

我個人真的真的超喜歡這個。
完整一大個新鮮菠蘿。最適合現在又熱又焗又經常有颱風的日子。
清爽又甜,來到這裡一定一定一定要品嚐這個,真的好棒吖。
而且這個 菠蘿沙冰才48元

真的好好吃

鮮雜果汁,
這個很有趣,但是鮮果太多,打出來像乳酪多過飲品的說。

現打的果醬(誤)

2個湯。
蜜月燉螺頭雞湯(每位48元)和海鮮冬陰功湯(每位68元)

蜜月燉螺頭雞湯真的很像在家飲到的,um
很喜歡一整碗我都喝掉了。。um不給他喝,haha

海鮮冬陰功湯
我想我是在吃泰國菜,當然少不了海鮮冬陰功湯

\

湯料也十分多。

小食拼盤(128元)
什麼都有。
春卷有點像燒乳豬味道
我個人幾喜歡蝦餅不過我本來就喜歡吃的說。

海南雞
我個人超愛海南雞
海南雞海南雞。
因為我愛吃
但這麼的海南雞滿 特別.
謝謝海南雞當中有 白切雞,
所以佢有兩個醬料 一個係海南雞醬一代薑蔥汁。
海南雞很滑。
白切雞雖然不及海南雞滑。
不過整體還不錯。

說真的我個人還是第一次吃
這麼少油的馬拉盞。
味道又適中。
通常我吃的都是又油又濃味,
我個人很推薦這間店的馬拉盞。

免責聲明:本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。
如需協助或希望獲得更多有關資訊, 請直接聯絡該餐廳查詢.如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責.
菠蘿沙冰
菠蘿沙冰
2017-09-26 294 浏览
月頭黎過呢棟大廈食韓國野,當時都留意到仲有間泰國菜,所以專登約埋兩個朋友再黎試下,順道答謝佢地曾經喺早前公司辦嘅比賽出過力幫忙。餐廳格局同樓下嘅韓國菜相似,裝潢簡潔,乾淨企理,以梳化位、卡座為主,而且光線充足(個人比較抗拒啲黑媽媽嘅餐廳,唔明何為氣氛,哈哈)驟眼睇就唔算話好有泰菜特色嘅裝修,但間中都會有啲大象擺設。環境方面唔錯,坐得舒舒服服雖然係週日晚上,但客人唔多,店員招待都細心有禮,不時換上乾淨嘅碗碟,食物方面都頗有水準,而且價錢合理,可以一試,新張期間仲有啲菜式有優惠價餐牌供應泰越菜式,選擇豐富,有小食、串燒、沙律、湯品、海鮮、咖喱、主食、蔬菜、粉麵飯、甜品,亦都有啲比較特別嘅融合菜式,例如蝦球伴鵝肝、慢火灼魷魚等。一律散叫,如果日後供應多人套餐,省卻點菜嘅煩惱,又更為划算呢泰越拼盤 $128一行四人決定點個拼盤,唔洗煩,試到多啲款式。拼盤有一口春卷、扎肉炸蝦片、香茅單骨雞翼、手打蝦餅四款,即時製作,新鮮熱辣蝦餅表面炸至香脆,肉質彈牙;一口春卷酥脆唔油膩;單骨雞翼入味肉嫩;扎肉炸蝦片都係常見菜式,唯一挑剔係醬料盤太窄,唔能夠成塊蝦片浸到酸辣汁。慢火灼原隻魷魚 $88(原價$128

泰越拼盤 $128

泰越拼盤

慢火灼原隻魷魚 $88(原價$128)
原隻魷魚有兩款煮法,可炭火燒或慢火灼,因為後者有新張優惠價,一於試下。魷魚原隻上,簡單加有青紅辣椒、蔥花調味,配上芥茉豉油。
魷魚十分嫩滑,而且爽口,烹煮時間剛好,冇加入繁複嘅調味令魷魚嘅鮮味更為突出,沾少少芥茉食已經簡單美味
但如果可以配個泰式生蝦汁俾我就更加正,更為惹味。
慢火灼原隻魷魚

咖喱皇金瓜海蝦 $188
實物比圖片更多咖喱汁,我地幾個唔太肚餓,否則應該點個飯撈汁,咖喱調整至適合香港人口味,濃淡得宜,而且唔辣,容易入口。
海蝦一共六大隻,非常新鮮,肉質爽口,裡面仲有唔少入味嘅金瓜

西貢路邊燒春雞 $108/隻
即時製作,所以燒春雞接近最後先上枱,但一行四人都覺得春雞值得一試

上碟前已經分好四份,方便食用。燒雞皮香脆唔油膩,雞肉十分嫩滑,加入香料燒過,味道獨特,唧少少青檸汁,味道更加突出。

馬拉盞炒椰菜苗 $88
每次食泰國菜幾乎必點椰菜苗,輕輕加少少辣椒、蒜蓉去炒已經好入味。椰菜苗鮮嫩,完全唔會有苦澀味,食落爽脆,有豐富鉀質,有助消化。
馬拉盞炒椰菜苗

飲品方面,選擇多元,有鮮果汁、沙冰、朱古力、咖啡。追求健康嘅朋友可以點鮮榨果汁,提供多款配搭,例如牛油果乳酪、西柚、青瓜、水蜜桃、奇異果等。至於我就推薦原個菠蘿沙冰,夠哂清甜。

華田恐龍冰

餐牌:

慢火灼原隻魷魚
華田恐龍冰
位於銅鑼灣渣甸街尾的 Aura on Pennington 是新開的飲食大樓, 各式各樣的食店相繼進注。揀了星期六晚和好喜歡泰國菜的好友來試一試新開的 。它位於三樓, 一打開升降機門已經是餐廳了。餐廳相當闊落,樓底高,好多卡位, 我們坐係窗可以一邊飽覽渣甸街的夜境。打開餐牌,食物選擇類別不小, 以泰國菜佔比較較多。大叻手打蝦餅 $60 (四件)吃泰國菜必吃拼盤, 但又怕一個併盤太過油膩,所以我提意不如點一客四件蝦餅。蝦餅較薄身, 入口相當熨口,名乎相實熱辣辣 。 咬落有適當彈性,感覺不膠,蝦餅加入了檸檬草,香味好清新,蝦味也突出香口。咖喱皇 (牛肉) $88餐牌中有幾款咖喱選擇,價位也相差不多,識揀梗係揀最貴個種, 其實最貴都只係$88咖喱皇是黃咖喱,辣度中等,相當小朋友都可以一試的辣度。由於加入椰奶, 質感上會較濃稠,所以薄餅是必須。但餐廳只提供蒜蓉包,我真心覺得有啲失望, 因為咖喱和蒜蓉包如是濃味食物,唔可以夾硬將蒜蓉包用來蘸咖喱汁,可能換上法包會更好。牛肉份量多,唔太入味,薯仔粒亦可以切大粒啲,食落豪邁點 。鮮菠蘿炒飯 $98夠味又足料, 材料切得細細粒,炒飯干身份量十足, 味

揀了星期六晚和好喜歡泰國菜的好友來試一試新開的 [泰越概念]。

它位於三樓, 一打開升降機門已經是餐廳了。

打開餐牌,食物選擇類別不小, 以泰國菜佔比較較多。

大叻手打蝦餅 $60 (四件)

咖喱皇 (牛肉) $88

咖喱皇是黃咖喱,辣度中等,相當小朋友都可以一試的辣度。

由於加入椰奶, 質感上會較濃稠,所以薄餅是必須。

牛肉份量多,唔太入味,薯仔粒亦可以切大粒啲,食落豪邁點 。

鮮菠蘿炒飯 $98

夠味又足料, 材料切得細細粒,炒飯干身份量十足, 味道酸酸甜甜好開胃。

飯上的腰果又排得好齊整,抵好好味,極推薦此炒飯。

馬拉盞炒雜菜 $78

以香蒜片、馬拉盞先爆香, 快炒令蔬菜翠綠爽口 , 味道微辣相當惹味 ,簡單而不花巧。

蜜瓜燉螺頭雞湯 $48

吃過一輪濃味食物後喝一口燉湯感覺相當良好。

味道比中式燉湯略為淡一點,原來泰式燉湯會以柚子入饌, 相信對味道影響不大, 但睇落幾有 趣。

我們吃完飯後還可以繼續吹水, 店員也不停加水 不趕客,就襯 [泰越概念] 未火紅前去一試吧!
2017-09-23
  • 菠蘿炒飯