2021-09-11 740 浏览
今次系第四次去.前几次都觉得一般般甚至觉得未有大陆的服务甘全.今次遇到个小哥哥(潘黎明)好热情.主动.阳光.服务意识非常高.对每一个客人都甘热情用心.门口带客的小姐姐服务态度都好好.不过去左几次都未提醒过有指甲油服务同手模冇主動提意幫客人排号.同埋白开水的味道特别难饮.无法入口.
2021-09-11
  • 糍粑.鸡肉.猪脑花
2021-09-04 469 浏览
其实明白说海底捞人气很旺,因此也是提前预留了很长的时间来点外卖。但是我想说,其实外卖就是火锅料,打包一下就好了,然鹅我四点半点的外卖,预留一个小时以后能拿到,等我过了一个小时多了去等,我的餐还没好。后来是我在那里一直催服务员,他们才开始给我准备外卖。不得不说,尽管对海底捞还是喜欢的,但是这次的体验让人不得不吐槽
2021-09-01 3599 浏览
前幾年好出名的海底撈, 很多人也慕名而來, 今次到位於將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137C&137D號舖的分店。 大約中午兩點到達, 等了差不多20分鐘, 估唔到平日 中午都這麼多人😳。 海底撈一向出名服務好, 店員們都非常有禮🥰, 坐低不久為我們送上小食。 自助區有醬料、湯、小食、生果和甜品提供,中午有午市套餐📑, 蕃茄火鍋$34、手切牛小排套餐+C拼盤+撈麵 $128、撈派蝦滑套餐+E拼盤+ 出前一丁 $108。⭕蕃茄火鍋🍲~ 湯底有幾款選擇可以拼四格、三格、兩格或一格, 今次只點了一款湯底,推介蕃茄湯底, 香濃好味。⭕手切牛小排套餐🥩~ 肥瘦適中, 顏色粉嫩, 口感軟腍,配蕃茄鍋底好正!⭕撈派蝦滑套餐🦐~ 彈牙新鮮, 鮮嫩可口。⭕C拼盤🧆~有蟹味菇、竹筍、魚蛋、鴨血和生菜, 魚蛋細細粒口感Q彈和鴨血入口嫩滑。⭕E拼盤🧆~有紅薯粉、生菜、海帶、芝士脆皮腸和鮮豆皮,鮮豆皮吸收蕃茄鍋底,特別美味。⭕撈麵 & 出前一丁🍜🍝~ 午市套餐真是很豐富, 除火鍋配料外, 還有麵類, 份量十足。午市很抵吃,豐富又美味。 但美甲服務💅🏻就比較慢, 我一去到已經攞了23號籌, 當時排到8號, 食了大

小食

手切牛小排套餐

⭕撈派蝦滑套餐🦐~ 彈牙新鮮, 鮮嫩可口。

撈派蝦滑套餐

C拼盤~有蟹味菇、竹筍、魚蛋、鴨血和生菜

E拼盤~有紅薯粉、生菜、海帶、芝士脆皮腸和鮮豆皮

撈麵 & 出前一丁

雪糕和甜品

午市很抵吃,豐富又美味。 但美甲服務💅🏻就比較慢, 我一去到已經攞了23號籌, 當時排到8號, 食了大約兩個鐘,走的時候都只是14號籌😅( 有兩位美甲師) , 幸好我食了一頓豐富美味的邊爐午餐。😚

2021-09-01
小食
手切牛小排套餐
撈派蝦滑套餐
C拼盤~有蟹味菇、竹筍、魚蛋、鴨血和生菜
E拼盤~有紅薯粉、生菜、海帶、芝士脆皮腸和鮮豆皮
撈麵 & 出前一丁
雪糕和甜品
  • 蕃茄火鍋$34、手切牛小排套餐+C拼盤+撈麵$128、撈派蝦滑套餐+E拼盤+出前一丁$108
  • 撈麵&出前一丁
  • 撈麵&出前一丁
2021-08-10 870 浏览
You may need a few effort to find it in Park Central, TKO. But it’s quite spacious and bright inside, good for 2-6 people enjoy! Very very good service, the waiter kept an eye on us during the whole course! Suggest you for lamb, duck blood 鴨血etc. in particular quail eggs 鵪鶉蛋if you’d like to try!
麻辣番茄鴛鴦鍋
麻辣番茄鴛鴦鍋
2021-07-28 1166 浏览
一直想試試香港海底撈,國內就食得多但唸唔到香港相差太多,女兒生日一家人10個但買單3500價錢和食物品質唔成正比,好多肉類唔夠好味同新鮮,特別是毛肚同其它比較相差甚遠,不會有第二次啦!
吃慣了放題式的火鍋店,今次想要試試不一樣的,將軍澳呢一間海底撈平時人流不多,今個星期六中午去到不用等位,過程10分順暢。第一次在香港吃海底撈,食物質素果然沒有令我失望。清湯麻辣湯底越煮越辣,啱晒鍾意食辣嘅人,蝦滑同牛肉都好好味。服務及環境都不錯,會主動幫我哋倒飲品+拎生果。而且餐具桌面都很整潔,地下也很乾淨。服務員同我哋講,最近兩個星期開始,平日及週末都有午市套餐,下午四點前來餐廳都有,平均$100一個人已經可以食到好飽,CP值好高!食完飯再登記埋個美甲,整埋靚靚gel甲,最後埋單都係$300到兩個人,開心😃

2021-06-19
  • 蝦滑
2021-05-17 4633 浏览
海底撈進註了將軍澳,身為九龍東街坊的我不用再特意出油麻地及尖嘴了。將軍澳店坐落於將軍澳中心,位置有些微吊腳,所以優惠也比其他旺區分店做得全面。例如一般在假日不適用的午市套餐,此店在假日一樣有供應。每次來海底撈都會狂吃前菜。是日有涼拌裙帶菜,涼拌杏鮑菇及黃豆,麻香十足,爽口非常,真的令人一口接一口。沒有加點「醬料吧」,但店員很好,特意給我們一勺牛肉粒,讓我們可以用蕃茄湯底去製作蕃茄牛肉湯。這道網紅料理果然名不虛傳!味道酸甜醒胃,有牛肉及蔥花香。西班牙梅豚肉套餐(100g) ($88)完全沒有豬肉羶味,肉質爽口鮮甜,肥而不膩。配搭有點點藥材味的大骨湯(四宮格,$32), 令豚肉味道更香濃。手切牛小排套餐(120g) ($128)牛小排的雪花紋很漂亮。放湯後只消數秒便可享用,油香四溢,口感柔嫩。我覺得與蕃茄湯(四宮格,$34)的味道特別搭配,味道酸甜鮮味。午市套餐包含了一客蔬菜盤,共有五款可供選擇。記得上次去尖沙嘴店吃午市套餐,五蔬菜盤中有四款都有筍子,這分明不是香港人的喜好吧!今次發現只有一款有筍子,是「進步」了嗎?點了其中兩款配菜,有菜有肉,豐富得很。A. 午餐肉,凍豆腐,冬瓜,蘿白,大

西班牙梅豚肉套餐(100g) ($88)
手切牛小排套餐(120g) ($128)
午市套餐包含了一客蔬菜盤,共有五款可供選擇。

點了其中兩款配菜,有菜有肉,豐富得很。
A. 午餐肉,凍豆腐,冬瓜,蘿白,大白菜
B. 葛根粉,長生菜,海帶,芝士脆皮腸,鮮豆皮
午餐肉差不多給了一罐,份量太驚人了吧!芝士腸也有六條,是兩三個人的份量。
我亦很愛葛根粉,口感帶嚼勁,亦是很飽肚的配菜。

凍豆腐亦是必吃,很喜歡越淆越紮實的口感,中間吸滿湯汁,很入味。

鮮豆皮是平時少見的火鍋料。口感有嚼頭,味道有豆香,亦好吸湯。

套餐主食方面,來到海底撈,不能不點由小鮮肉店員在客人面前即席拉製的「撈面」,像耍雜技一樣,正宗「有得睇,有得食」。
可能是因疫情的原因,拉麵表演取消了,改為把麵團直接上桌,驚喜度驟變為零。但味道仍是一貫的好,麵條有彈性,口感煙韌。
四川酥肉($34 , 半份)每次來都必點,新鮮出鍋的小酥肉熱騰騰,外層酥脆,內裡豬肉多汁Q彈,蘸點椒鹽更香口。

適逢農曆新年,店員送上新春禮包,內裡包含很涮嘴但超上火的「虎牙脆」零食,及牛公仔一個,小小心意,但足以令我樂了半天。

2021-02-14
  • 西班牙梅豚肉
  • 四川酥肉
  • 撈面
2021-05-01 2249 浏览
下午五点多才出發去,錯過了打折扣的時段,但因為想吃海底撈了又難得在左近新开了這家,就去吃了。服務和食材都符合海底撈一貫的水準,店員很落力的招待和給我們送上小吃。肉類方面我們点了肥牛和羊肉,肉質新鮮有咬口,配上川式麻辣湯底是双重享受。特別推薦牛丸,彈牙得來有獨特香味,撈出熱騰騰的火鍋湊近聞一聞,一陣暖气伴著牛肉香撲鼻,食指大動不在話下。还点了老油條和皇帝菜,這兩特別吸油,放在大骨湯就最合適,不然放辣湯可能會太辣。脆炸魚皮很脆,沾一点湯吃,香脆可口。鴨腸和鴨血也很好吃,配以芝麻醬和一点点芝麻.......寫的我又餓了。醬料區必拿的有銀耳粥,紅棗特別甜,銀耳軟綿綿又不會爛,吃了兩三碗。还有兩種海帶,其中一種略腥,建議加点醋味就很完美。吃了那木多,結帳五百多一点,不算便宜,但絕对物有所值,下次會再來吃。

2021-04-30
  • 牛丸,魚皮,肥牛,羊肉
2021-04-04 2382 浏览
第一次用開飯落外賣柯打、寫食評。想去食好耐,但前日假期經過勁多人,發現外賣有69折,就決定叫外賣頂吓癮。我落咗柯打6pm自取,屋企人準時落到去就已經準備好👏🏻返到屋企見到盒麻辣湯底用嘅牛油外賣盒爆裂咗,底部有啲污糟,懷疑跌過跌爆盒,我淨係用咗另一邊無事嗰半舊,剩低嘅要拜拜。手切翼板肉半份有5塊,好奇心下試叫啦,但我覺得好普通,唔值呢個價,之後唔會再嗌。紅薯粉最失望,唔知係咪偏厚關係,煮咗十分鐘放入口,個口感怪怪,唔識形容,都唔係我食開嗰種感覺,相中現場餐廳食嘅係大阪,煮後就係碟中嗰種通透、軟綿綿視覺,中意食薯粉都會知我講嗰種口感,但尋晚嗰種厚塊薯粉煮唔到,又或者我要煮半個鐘以上至得?唔乸知,我淨係食咗一條,其餘全部報銷🤦🏻‍♀️整體來講,應該唔會再叫外賣返屋企食,要去現場食,佢個麻辣湯底勁油,好難洗😑
第一次用開飯落外賣柯打、寫食評。

我落咗柯打6pm自取,屋企人準時落到去就已經準備好👏🏻

2021-04-03
外卖自取
2021-03-06 3308 浏览
一個星期去咗兩次,呢間將軍澳新開嘅海底撈係我喺大陸同埋香港食過咁多間海底撈體驗so far最好!雖然新開,侍應們都非常有禮貌殷勤同細心👍💖第一次去係星期二晏晝,唔需要排隊。第二次去係星期六晏晝,好彩有預先電話訂枱,因為我前一日星期五打去訂位嘅時候, 12/ 1點呢啲時間已經full Booking,所以book咗11:30呢個早啲嘅時間。不過佢有預留三分之二嘅枱比walk in服務態度一如以往的好,仲令我有驚喜嘅係以下幾點:一、見到我自己玩電話,主動提供手機支架二、主動幫我撇油三、我叫咗蕃茄湯底,侍應主動推薦隱藏菜單四、生日佈置有心思,貼咗氣球同埋生日快樂喺窗五、見到我夾面雞手鴨腳,侍應主動幫手夾面而家新開張有提供午市套餐,星期一至日,下午四點前都有,好抵食 🤤 有齊魚/肉、蔬菜、同埋主食。我兩次都食到好飽,食埋佢啲小食,甜品,水果,飯後雪米滋⋯⋯真心覺得抵食,服務態度都好好。環境乾淨衛生,佢哋而家都有美甲服務啦 ☺️

服務態度一如以往的好,仲令我有驚喜嘅係以下幾點:
一、見到我自己玩電話,主動提供手機支架
二、主動幫我撇油
三、我叫咗蕃茄湯底,侍應主動推薦隱藏菜單
四、生日佈置有心思,貼咗氣球同埋生日快樂喺窗
五、見到我夾面雞手鴨腳,侍應主動幫手夾面

今日屋企人打算去將軍澳中心呢間試吓午餐,去到拎籌俾個服務生點左走去shopping,話要等40-70分鐘😓都算啦咁,半個鐘後返到黎2點但就話過晒籌號唔俾入住!但行入d個門口見好多張枱但冇人坐,淨係門口都已經有2張枱🤬出面冇咩人等緊,而且係出面都至少10個人係入面離開,而我哋只能夠係外面等、等、等!仲要好幾個侍應不停話執枱(但就冇做野),等左十幾分鐘都係得個等😡其實你唔想serve或者要重新攞籌可以預先通知、無謂晒大家時間!!之前去廣州 深圳個體驗都冇係香港咁差,真係仲衰過大陸!

海底撈一直以來我都以為是在比較中心點的地方,那就是尖沙咀銅鑼灣之類,但是沒想到開到比較多居民住的地方,將軍澳。雖然如此,但是我個人覺得質素及食物依然保持水準,真的值得再去多次。(這可能側面反映了將軍澳愈來愈多人了)食物上其實都是大同小異,對於火鍋來說要不就是用比較平價的食物來做到放題的服務,要不就是用貴價的食物來做到類似於精品火鍋的感覺,只不過海底撈算是食物上不是太過高級,而且可以做到半份的關係,算是不錯的價錢,但是有個更加不錯的事情,就是他們仍然有套餐,幾乎只需要用一個價錢就可以食到好多美食,雖然我覺得菜比較多,但係因為你可以另外再叫的關係,有菜其實算係比我地呢啲食肉獸一個火鍋中吃菜的機會。最後有關於食物部分,我也是第一次叫四川酥肉,雖然我知道很多重慶的火鍋店或者網紅都會推介,但我總覺得吃火鍋突然間吃一個炸物或者熟食(未經火鍋煮熟),有種格格不入,不過當我吃下去的時候,居然有一種覺得不錯,很想再吃的感覺。服務當然到位,因為疫情關係,只能兩個兩個坐,他們分別安排兩名侍應幫助我們,甚至會願意協助大部分的事情,包括是飲品或者上前菜。而且侍應也會幫我們下蝦滑、見到我不小心辣到也會給我加冰且在

服務當然到位,因為疫情關係,只能兩個兩個坐,他們分別安排兩名侍應幫助我們,甚至會願意協助大部分的事情,包括是飲品或者上前菜。而且侍應也會幫我們下蝦滑、見到我不小心辣到也會給我加冰且在旁邊看著我是否需要其他幫忙之類。我也嘗試過叫隔離那邊的侍應幫助,而且他也不會拒絕,只是好笑的是他沒有離開崗位的打算,在隔離直接把東西遞給我們。

因此食物及服務都是一流,讓人難忘,不過我不知道這家海底撈算不算是香港當中比較小的,因為印象中將軍澳中心這個位置並不是那麼大,特別是他們把之前可算是巨大的鴻星分拆了給予很多間店鋪,所以理論上來說海底撈不會很大才對,起碼從沒有獨立的洗手間這一點已經看得出不是很大,又或者他們純粹不想浪費一個空間來架設洗手間。(洗手間需要用到商場那邊)
2021-01-29 2457 浏览
大佬,你自己说要营业到凌晨的啊?为什么这么早就关门了,我白白跑了一趟……还有如果你们不开门就在广告上发出来啊,不要广告上说可以然后实际不行,还有打折什么时候才能点到?