今日放假,帶爸爸到尖沙咀北京道一号九楼嘅''海港薈"茗茶。喺公司聽同事大讚哩度嘅海景好正,裝修優雅,點心精美。 爸爸茗咗幾十年茶,重質不重量,哩度佢一定滿意嘅……嘩!果然!來到眼前一亮嘅大銀幕維港海景,真係心曠神怡呀!睇睇餐牌、雖然係旅遊區,啲定價 唔算太高,款式精美多選擇!小點 : $22 中點 : 26 大點: 30 特點 : $ 38 茗茶 : $ 15特別哩個……西班牙黑毛豬叉燒包 $ 48熱騰騰嘅包好軟綿,餡料非一般嘅叉燒,用左黑毛豬果然係有唔同嘅口感!肉質鬆軟!淋滑!唔肥!醬汁份量恰到好處!超滋味!爸爸大讚!佢愛食香口嘢,我點左個;腐皮素鵝 $ 42外層炸到好鬆脆,啲餡有好香嘅菇味,好鮮嫩!木耳同其他材料……好爽!好香,脆!多重口感!鮑汁鳳爪 $ 48鳳爪淋度剛剛好,醬汁都好鮮!XO醬炒腸粉 $ 58熱辣辣!煲仔上枱,腸粉煙韌得來滑,爽口彈牙!味道好!鮑魚花膠灌湯餃 $ 48湯底濃郁鮮甜 !有隻鮑魚仔同花膠,好有睇頭嘅灌湯餃!真係視覺,味覺嘅超級享受!好正!值得下次同佢再來!
今日放假,帶爸爸到尖沙咀北京道一号九楼嘅''海港薈"茗茶。
喺公司聽同事大讚哩度嘅海景好正,裝修優雅,點心精美。
爸爸茗咗幾十年茶,重質不重量,哩度佢一定滿意嘅……

嘩!果然!來到眼前一亮嘅大銀幕維港海景,真係心曠神怡呀!

睇睇餐牌、雖然係旅遊區,啲定價 唔算太高,款式精美多選擇!
小點 : $22 中點 : 26 大點: 30
特點 : $ 38 茗茶 : $ 15

特別哩個……
西班牙黑毛豬叉燒包 $ 48

爸爸大讚!

佢愛食香口嘢,我點左個;
腐皮素鵝 $ 42

鮑汁鳳爪 $ 48
鳳爪淋度剛剛好,醬汁都好鮮!

XO醬炒腸粉 $ 58
熱辣辣!煲仔上枱,腸粉煙韌得來滑,爽口彈牙!味道好!

鮑魚花膠灌湯餃 $ 48
湯底濃郁鮮甜 !有隻鮑魚仔同花膠,好有睇頭嘅灌湯餃!

真係視覺,味覺嘅超級享受!
好正!值得下次同佢再來!
2019-03-22
2019-03-26 131 浏览
和爸媽到海港薈嘆茶。海港薈一排落地玻璃,可以清晰看見到維多利亞港迷人的景色。海港薈內裡裝潢華麗, 坐得舒服。杯碟都既新又乾淨香茜牛肉腸我喜愛芫茜的香, 牛肉腸有陣陣的芫茜味道,十分正, 牛肉腸很香滑, 這個是必吃。黑松露野菌餃黑松露野菌餃皮好薄,餡料足料,黑松露香氣四溢。原隻鮑魚燒賣皇燒賣面鋪了一隻鮑魚仔, 何其矜貴呢!翡翠筍蝦餃皇蝦餃滿滿的蝦肉。鮑魚花膠灌湯餃灌湯餃的湯底味道清甜,有花膠,鮑魚。以$48一碗,都幾抵食。西班牙黑毛豬叉燒包叉燒包軟熟, 味道不俗。

杯碟都既新又乾淨

香茜牛肉腸

黑松露野菌餃

黑松露野菌餃皮好薄,餡料足料,黑松露香氣四溢。

原隻鮑魚燒賣皇

燒賣面鋪了一隻鮑魚仔, 何其矜貴呢!

翡翠筍蝦餃皇

蝦餃滿滿的蝦肉。

西班牙黑毛豬叉燒包

叉燒包軟熟, 味道不俗。
2019-03-25 176 浏览
又到星期三同媽媽撐枱腳嘅日子咁岩今晚係尖沙咀做完野 順道附近食個飯去左北京道一號睇下有咩岩食最尾媽媽都係㨂返中菜- 海港薈 地方大 坐得舒服 服務又好 重要對住大海景 正我地叫左個腐皮素鵝做小食 即叫即整熱辣辣 而且涵料十足 口感豐富對住個咁靚嘅海景 緊係食豪少少啦叫左兩隻鹽燒六頭鮑魚 堅大隻喎 而且入口彈牙面頭嘅炸蒜令到鮑魚入口更加鮮味 重有牛柳粒又係好好味 入口唔會太老 保持到應有嘅牛味 最尾重叫左惹味醬爆西班牙黑豚肉咁樣食我真係第一次 黑豚肉加埋9菜同洋䓤粒等等 再夾埋生菜一齊食 估唔到又幾好食喎
又到星期三同媽媽撐枱腳嘅日子

重有牛柳粒又係好好味 入口唔會太老
保持到應有嘅牛味

最尾重叫左惹味醬爆西班牙黑豚肉

2019-03-24 141 浏览
放假陪屋企人去飲茶,近近地選左尖咀呢間有景既食下點心,舒服咁休息下。一坐底便落好單,笨左咁連飯后甜品芝麻糕都點埋仲好快上埋枱。佢既黑松露野菌餃真係好足料,大大件。西班牙黑毛豬叉燒包,外面鬆軟,里面叉燒好多汁,好香。生磨黑芝麻糕,芝麻味好濃,好睇又好食。脆米海鮮泡飯,很大㷛,用料很足,加脆米一起食好搭。呢個鮑魚花膠灌湯餃,湯底好好味,灌湯餃同花膠夠大件,正。西班牙黑毛豬叉燒,口感好軟又夠肉,上面夠肉汁,下面又很多蜜糖,配飯吃正好。

脆米海鮮泡飯,很大㷛,用料很足,加脆米一起食好搭。

呢個鮑魚花膠灌湯餃,湯底好好味,灌湯餃同花膠夠大件,正。

2019-02-23
  • 脆米海鮮泡飯
  • 西班牙黑毛豬叉燒
2019-03-24 627 浏览
又有將會結婚的朋友準備婚宴,她知道我喜歡飲飲食食,所以找我來參觀場地和品嚐一些主打的出品。今次我們來到位於北京道1號的海港薈,特來探個究竟。這裏佔地估計大概7000餘尺。盡頭的地方設有特大的LED電視,並有設有很大的舞台,可以擺放婚禮蛋糕和鋼琴。舞台背後是新娘房,環境舒適,裝修精緻高貴,很有氣派的。朋友一看,立是賞心悅目喜出望外。最緊要的大廳中間沒有什麼柱位,即使飯桌位置給柱位這掩着,也有小型電視,可觀看到舞台發生什麼。珍惜食非常適合舉辦婚宴和公司聚餐。場地環境裝潢是非常滿意的。因此我們也點算了一些精緻和主打的出品,品嚐一吓是否也同樣滿意。吉法扣日本岩手25頭吉品鮑魚澳洲、南非、中東等地都有出產乾鮑,更以日本吉品為上品。鮑魚外型完好、鮑身飽滿。口感肉質煙韌輕彈,富有香軟溏心效果,細滑美味,鮑魚汁更豐富而不漿口。上湯焗龍蝦件脆麵盞龍蝦肥厚多肉,肉質新鮮飽滿結實,彈牙爽口。上湯濃郁,配上香脆麵盞,入口麵帶湯汁,搭配也算一絕。羊肚菌花膠燉螺頭湯頭以豬肉、雞腳、羊肚菌等長時間熬製,再加入花膠及螺頭等昂貴食材。湯頭清澈乾淨,味道鮮甜濃郁,質感棉密細滑。花膠大片厚肉,質感彈性,煙韌富膠質。元帥三弄
吉法扣日本岩手25頭吉品鮑魚
澳洲、南非、中東等地都有出產乾鮑,更以日本吉品為上品。
上湯焗龍蝦件脆麵盞
羊肚菌花膠燉螺頭
元帥三弄
黑毛豬叉燒
經店員詳細介紹,叉燒是用上西班牙黑毛豬製成的。因此叉燒油光潤澤,入口肥瘦相間分明均勻,香口富肉汁。
松露薰蛋
雞蛋呈煙燻色,口感鬆嫩,蛋黃呈半凝固狀。入口蛋香味濃郁,混雜住濃厚松露味,口感更顯豐富。
海哲
上碟深黃半透明狀,皮滑無鱗,清脆爽口。味道香辣帶麻,開胃前菜。
白灼螺片時蔬
高湯灼唐生菜配上螺片,湯底清澈呈奶白色,螺片柔軟順滑,咬下煙韌。唐生菜咬下清甜爽脆,整體鮮甜清新淡雅。
杏汁燉官燕
官燕呈奶白色,給端上的時候,杏香撲鼻而來。杏汁口感幼滑棉密,杏香香甜濃郁。燕窩條索較粗,絲絲完整分明,口感清香絲滑。

我和朋友對出品也是非常滿意,而且店員彬彬有理,非常專業,服務體貼優質。總體而言,無論是環境裝潢,食物出品,服務態度也相當滿意,我想朋友也會在這酒家舉辦他的婚宴。
3月22日(星期五)下午兩点到達北京道1号9樓, 因為有免費優惠券一客,早一天已訂位及预訂。由於已經過了午飯時間,場地只有一半顧客; 落地大玻璃窗,眺望維港海景,心神為之一振。可是餐牌沒有下午茶時段優惠,午飯時間十一至下午三時半。 本人點了一客@$118、一碗@$48、@$48.... 最先登場的是, 上莊(鵝的上半身), 鵝胸肉厚、皮脂肥膏,可是温度不夠,是早已斬好的。隔鄰4位客人也是叫了1客。半隻@$220、一隻@$438。 等了15分鐘,上桌,终於可以配搭肥鵝一起吃,以減低油膩感。海鮮包括配上冬菇、菜心、幼麵。用料上乘,讚!👍 再等了20分鐘, 胃口也差不多飽了!本想取消[鮑魚花膠灌湯餃], 此時终於端上枱來, 唯有頂硬上試試味道如何。可幸也合格過關。 最後埋單時,本人到收銀處用信用卡找數,收銀員只给我信用卡收據,我問她要埋, 她竟告訴我那是,不是....很多客人平時都要求以便可以証明消費,拿取泊車優惠的。收銀阿姐有需要教育顧客嗎?另外本人在剔了1客,也被部長訓示不可以,因為是用。😠😡 似乎不愁生意,不止没有下午茶優惠、也要顧客聽员工訓導才行。😫😥😣😖
3月22日(星期五)下午兩点到達北京道1号9樓[海港薈], 因為有免費優惠券[燒鵝例牌]一客,早一天已訂位及预訂。由於已經過了午飯時間,場地只有一半顧客; 落地大玻璃窗,眺望維港海景,心神為之一振。可是餐牌沒有下午茶時段優惠,午飯時間十一至下午三時半。

本人點了[燒鵝例牌]一客@$118、[海鮮菜遠湯麵]一碗@$48、[鮑魚花膠灌湯餃]@$48....

最先登場的是[燒鵝例牌], 上莊(鵝的上半身), 鵝胸肉厚、皮脂肥膏,可是温度不夠,是早已斬好的。隔鄰4位客人也是叫了[燒鵝例牌]1客。半隻@$220、一隻@$438。

等了15分鐘,[海鮮菜遠湯麵]上桌,终於可以配搭肥鵝一起吃,以減低油膩感。海鮮包括[帶子、明蝦、魷魚、珊瑚蚌]配上冬菇、菜心、幼麵。用料上乘,讚!👍

最後埋單時,本人到收銀處用信用卡
找數,收銀員只给我信用卡收據,我問她要埋[白單], 她竟告訴我那是[電腦單],不是[白單]....很多客人平時都要求[白單]以便可以証明消費,拿取泊車優惠的。收銀阿姐有需要教育顧客嗎?另外本人在[點心纸]剔了[燒鵝例牌]1客,也被部長訓示不可以,因為是用[免費優惠券]。😠😡

似乎[海港薈]不愁生意,不止没有下午茶優惠、也要顧客聽员工訓導才行。😫😥😣😖😩😨
海鲜菜遠幼湯麵
2019-03-22
用餐优惠
優惠券
海鲜菜遠幼湯麵
  • 鮑魚花膠灌湯餃
2019-03-20 199 浏览
今日同個friend去完海港城行街,想食中菜又唔想係海港城入面食,就決定走去對面北京道一號試呢間中菜廳。到左坐底,見到差唔多每枱都叫大隻長腳蟹黎食,好似好正咁,但我地得兩丁友,淨叫一隻蟹應該已經飽左,所以今次試小菜,下次再試過蟹。腐皮素鵝前菜,好味,料算多,腐皮脆口但唔會太乾身。燒鵝(例),望落幾靚仔,食落啖啖肉,咬落標汁出黎又有少少脂肪係皮同肉中間,皮脆香,燒得認真唔錯!脆皮咕嚕黑豚肉用黑豚肉整又香又滑,件件都大大件,送飯一流。菜本來想叫金湯珍菌羽衣甘藍,覺得幾特別,但賣曬,所以叫左個南乳齋煲。好大煲,勁多餸喺入面,啲知竹好入味。鮑魚堤岸炆飯呢個又係好有份量,大大煲,足料又好味,抵食。性價比還不錯的中菜廳,下次要食蟹!

腐皮素鵝
前菜,好味,料算多,腐皮脆口但唔會太乾身。

脆皮咕嚕黑豚肉
用黑豚肉整又香又滑,件件都大大件,送飯一流。

鮑魚堤岸炆飯
呢個又係好有份量,大大煲,足料又好味,抵食。

性價比還不錯的中菜廳,下次要食蟹!

2019-03-17 133 浏览
▬ ▬ ▬ .令人回味嘅黑毛豬叉燒▬ ▬ ▬ .之前要同屋企人係度飲茶,中午嘅時候,一路食點心,一路望住為多利亞港嘅醉人美景,上一次嘅用膳經驗已經非常愉快,成家都食得好滿意。過咗一排,媽咪又話想再食多次黑木西班牙黑毛豬叉燒。既然屋企人有要求,一定會盡量滿足,況且呢間中菜廳,不但環境靚,食物質素真係有水準,所以事隔一個月再來幫襯。。今天晚上,由於有部份位置,大排筵席,所以晚飯小菜的地方便縮小了,話雖如此,餐廳也差不多八成滿,而且有很多也是一家大細來進食。晚上看到看到的維港景色更是醉人,再這樣舒適的環境下進食,心情也豁然開朗。。❤️好食嘅叉燒真係可遇不可求❤️西班牙黑毛豬叉燒$168 例不需要多作介紹,賣相已經滿分,色澤亮麗,唔會有太多色素,肥瘦均勻,咬落不黏口,幾美味。.西班牙黑毛豬,比一般我們吃到的叉燒更加爽口,所以特別美味。.▪️避風塘牛柳粒$118 (必食推介)呢一碟餸,真係無法抗拒,因為非常香口,個人已經可以一口氣吃下¾碟。牛柳粒上枱時熱辣辣,炸到香脆咬落去冇渣亦都冇筋,好入味,真係超級好食,另牛柳粒旁喺炸茄子,食咗幾粒都完全唔覺得係茄子,口感好軟棉棉又滑溜,而且一點也不油膩,因為係避

▬ ▬ ▬ .令人回味嘅黑毛豬叉燒▬ ▬ ▬ .

❤️好食嘅叉燒真係可遇不可求❤️
西班牙黑毛豬叉燒$168 例
西班牙黑毛豬,比一般我們吃到的叉燒更加爽口,所以特別美味。

▪️避風塘牛柳粒$118 (必食推介)
牛柳粒上枱時熱辣辣,炸到香脆咬落去冇渣亦都冇筋,好入味,真係超級好食,另牛柳粒旁喺炸茄子,食咗幾粒都完全唔覺得係茄子,口感好軟棉棉又滑溜,而且一點也不油膩,因為係避風塘嘅做法,帶少許微辣,越食越辣,夠晒惹味,送酒最佳拍檔。

▪️脆皮咕嚕肉黑豚肉
咕嚕肉亦都值得推介
連嘴刁嘅屋企人都覺得好好食。
咬落去啖啖肉汁又唔靭,配料中嘅菠蘿亦採用新鮮菠蘿,取代一般嘅罐頭菠蘿,食落爽甜有口感,醬汁方便,選取了士多啤梨醬汁,酸酸甜甜味道更加清新,這道菜冇骨真的老幼皆宜。

▪️桂花糖鮮淮山
這款餐前小食,雖然不是開胃菜,但是也值得推介。淮山本身平淡,大廚用心思淋上桂花糖,吃落淮山爽口而有桂花清甜,喺一道唔錯嘅小食。

▪️鮑魚堤岸炆飯
如果喜愛吃澱粉質的朋友,可以選擇這一個炆飯代替白飯呢。原煲砂鍋上,揭開蓋已聞到香氣十足,米飯粒粒分明,內裡好足料,鮑魚粒,干貝絲,蝦肉,冬菇粒,味道甘香,吃到飯底見到薄薄蛋面,
真的估唔到這道炆飯好特色,吃到停唔到口 。
這個小小的砂鍋,看似份量很少,足足有幾碗飯之多,最少要三個人才能完成呢。
這一間中菜館,我是誠意推介大家,無論景色、食物、服務也是令人滿意的。這都是宴客和家人共聚的好地方,價格在尖沙咀來說,也是合理的,和家人在這樣的環境下享受晚餐,聊聊天,是不錯的選擇。
2019-03-16 378 浏览
尖沙咀海港薈樓底夠高,環境寬敞又光猛,加上另一邊仲有落地大玻璃,可以欣賞維港景色,所以係我嘅侯選婚宴場地之一,話晒結婚都係人生大事,所以決定婚宴場地之前就同屋企人黎試下呢度D 野食先 厚切上碟嘅叉燒啖啖肉,口感比傳統的更軟,而且肉質細緻,可能係因為用左黑毛豬所以先有咁好嘅口感 脆米海鮮泡飯粒粒分明,連埋卜卜米食一齊食,又脆又軟嘅口感非常特別蜜椒雞中翼外脆內嫩而且腌得夠入味,好食黑松露野菌餃粒粒都非常飽滿原隻鮑魚燒賣睇落夠矜貴花膠鮑魚灌湯餃好足料,有大大隻花膠

脆米海鮮泡飯

蜜椒雞中翼外脆內嫩而且腌得夠入味,好食
蜜椒雞中翼

黑松露野菌餃粒粒都非常飽滿

原隻鮑魚燒賣睇落夠矜貴
鮑魚燒賣皇

花膠鮑魚灌湯餃好足料,有大大隻花膠

生磨芝麻糕
2019-03-10
脆米海鮮泡飯
蜜椒雞中翼
鮑魚燒賣皇
生磨芝麻糕
2019-03-15 906 浏览
響尖沙咀行完街,同朋友想找中菜酒樓,因坐得較舒服,去了北京道一號的海港薈,都是海港集團,但這間海港薈又超乎想像,質素真的其他海港有明顯分別,怪不得菜色款式又多左,價錢也相應提高了,但確實物有所值。入到酒樓,先被窗邊的維港景色吸引住,剛到8:00 ,更可欣賞幻彩詠香江。腐皮素鵝 $42頭盤點了素鵝,外皮的腐皮酥脆,餡料有爽脆的木魚絲,甘荀絲,蘸了喼汁,更開胃。 西班牙黑毛豬叉燒(例) $168到重頭戲~西班牙黑毛豬叉燒,厚切,色澤非常有光澤,面層蜜糖包住成舊叉燒,再加上表面有微微燒焦令肉質更香,味道好多層次,肉質又彈牙,中間有少許肥肉,令肉質唔會鞋口,非常美味。另外,特別墊底加了蜜餞黃豆,黏滿蜜糖甜味,豆味夠濃,唔覺食曬成碟。脆皮咕嚕黑豚肉 $168再點了至愛的巧手小菜,脆皮咕嚕肉,仲少有地用黑豚肉作食材,非常有質素,外皮脆口配上甜酸汁,還有鮮菠蘿和士多啤梨,食到停唔到口,超正。鮑魚堤岸炆飯 $148還點了個富貴海鮮飯,材料有蝦肉、 元貝、鮑魚粒,鮑魚粒好香呀,好煙韌,雖然細粒但有濃濃的鮑魚味。再點了個避風塘炸牛柳粒,好刺激的麻辣味道。還有脆炸豆腐,非常酥脆。超好味的中菜,款式,環境都一

腐皮素鵝 $42

西班牙黑毛豬叉燒(例) $168

西班牙黑毛豬叉燒(例)

脆皮咕嚕黑豚肉 $168

鮑魚堤岸炆飯 $148
鮑魚堤岸炆飯

超好味的中菜,款式,環境都一流。

另外很欣賞這裡的裝潢及佈置,絕對適合舉辦婚宴,尤其好像一望無際的大廳,直望舞台,門面也像歐陸式及花海的佈置,很浪漫的感覺。

走時還見到有長腳蟹全包宴,都好吸引,可以下次同家人來食。
2019-02-28
腐皮素鵝
西班牙黑毛豬叉燒(例)
2019-03-12 119 浏览
同老人家食野,一定要選擇食中菜,他們喜愛穫氣及新鮮夠熱,中意熱鬧.這食店有一個十分美的海景,座位又十分之舒服,並不是很嘈,適合一家大少去聚餐,地點同樣方便在尖沙咀,飲完茶,年輕人可去行街.叉燒十分香滑,有水準.叉燒包夠熱,好味道.素菜餃子,皮夠薄,不張口.特色的糕點,一定要試一試.海鮮湯反,湯底夠濃,令每口飯充滿了口感.大大隻的鮑魚燒賣,份量十足.灌湯包也用料十足,有花膠等.雞翼夠香脆,蜜汁掛在雞翼上了.
叉燒十分香滑,有水準.
叉燒包夠熱,好味道.
素菜餃子,皮夠薄,不張口.
特色的糕點,一定要試一試.
海鮮湯反,湯底夠濃,令每口飯充滿了口感.
大大隻的鮑魚燒賣,份量十足.
灌湯包也用料十足,有花膠等.
雞翼夠香脆,蜜汁掛在雞翼上了.
2019-03-11 132 浏览
尖沙咀海港薈係我同女朋友侯選婚宴場地之一,貪佢呢度樓底夠高,環境寬敞又光猛,加上另一邊仲有落地大玻璃,可以欣賞維港景色,所以今日就同屋企人黎提前試一試菜先。厚切上碟的叉燒(黑毛豬),咬落啖啖肉,口感比傳統的更軟,而且肉質細緻,配合蜜糖一齊更加好食。每一塊叉燒都係厚切架!脆米海鮮泡飯粒粒分明,湯底鮮甜,加入卜卜米食更加有口感蜜椒雞中翼香脆美味黑松露野菌餃燒賣上有原隻鮑魚花膠鮑魚灌湯餃黑毛豬叉燒包好軟熟

每一塊叉燒都係厚切架!

脆米海鮮泡飯粒粒分明,湯底鮮甜,加入卜卜米食更加有口感

蜜椒雞中翼香脆美味

燒賣上有原隻鮑魚

花膠鮑魚灌湯餃
黑毛豬叉燒包好軟熟
2019-03-10
午餐
又到生日聚會啦。其實之前已聽聞海港薈晚餐水準非常之高,今年舊老闆生日就決定跟他去食一趟。結果呢?他就二話不說立刻鐵定生日飯局選址尖沙咀【海港薈】。促成今次生日飯局之旅。在芸芸中式食肆裡,我偏愛有景、有味、有特色的酒家,這兒位處9樓,對正灣仔又見到維港景色,正合我意。座落尖咀心臟地帶,位於北京道1號由地下走上扶手電梯然後入電梯直上9樓,門面非常光猛得體。.入到去右面已經有人正在舉行婚禮感覺氣派不凡仲見到特大LED顯示屏幕,侍應安排了座位後再望望,酒家佔地的確挺大,空間感十足,裝演亦帶點時尚,大大嘅落地玻璃誰會不愛?酒家以「海港」定名,多少反映對海鮮的重視,所以都點了一樣關於海鮮的食物,餐牌上亦有多款創新菜式跟外面的酒家也有一點不同。想了很久終於點了幾款外面比較少吃的菜式⋯🔹腐皮素鵝素鵝,雖有「鵝」而沒有鵝,過去是杭州一帶寺廟內的齋菜,主要用腐皮來製作,點它是因為它風味獨特,漸漸成了一道精緻的素菜式。佢嘅外皮酥香可口,包好並捲成長條狀成素鵝卷,入面有冬菇、紅蘿蔔、筍肉等...很好吃的素菜...我是一個叉燒控,所以對於呢一款叉燒期待已久,幸好沒有令我失望...超級推薦!!!嚟呢度一定必點!🔹

🔹腐皮素鵝

🔹西班牙黑毛豬叉燒
用橡果餵飼的西班牙豬仔,簡單的烹調就可以食到叉燒最真實的味道...到來的時候真是非常讓人流口水的紅嫩色澤。

西班牙黑毛豬叉燒

半肥瘦的比例剛好而邊位燒得香,食落口感軟腍多汁,肉質鮮嫩、肥瘦適中,做得到在口裡慢慢溶化的感覺完全不膩,香而不乾一試難忘,可見廚師在掌控火喉時的認真!配上自家製嘅叉燒汁更加惹味。如此高質素的叉燒呢個價位,就能享受其實是非常性價比高!非常好吃!

🔹惹味醬爆西班牙黑豚肉
想再點多個肉類就看見惹味醬爆這四字,除了豆瓣醬外,也可用甜麵醬,醬爆心想一定很惹味而且見到圖中配上生菜好像可以生菜包似的,就被它吸引了。
惹味醬爆西班牙黑豚肉

以黑豚肉切成粒粒再用上大量梅菜加菜粒混炒,參照了生菜肉碎包的原理,所以一定係好食嘅...半肥廋嘅黑豚肉味道上偏咸剛好配上生菜可以解膩次餘亦可中和一點咸度。生菜口感好爽脆新鮮。用手吃的帶一點特別特風味喔。

🔹金湯珍菌羽衣甘藍
近年一種蔬菜越來越受歡迎,除了其中文名稱優美之外,更被喻為是最具營養價值的蔬菜,它就是羽衣甘藍(Kale),見到【海港薈】呢度用金湯珍菌配襯不防一試。

金湯珍菌羽衣甘藍

賣相色彩繽紛,令人提起食慾。珍菌就是有南瓜及一些菇。菇菌爽口彈牙搭配口感綿密的切粒南瓜入口香甜,也許我真的很愛吃南瓜及羽衣甘藍所以覺得這個小菜很好吃,羽衣甘藍口感好特別看來粗糙的表面卻沒有半點嚡口的感覺。 還吸收了滿滿的湯汁變得份外鮮味。金湯最後混入南瓜汗更香甜,配飯也不錯呢。

🔹粵式菜遠海鮮雙面黃
份量挺多,一個炒麵就足夠2-3人享用,不太懂什麼是粵式?可能是表達更合香港人口味嗎?麵條跟菜遠海鮮是分開些的。
粵式菜遠海鮮雙面黃

海鮮種類非常多,有蝦、帶子、蚌、魷魚等等每一樣都好彈牙爽口,配料好夠豐富呢。麵條煎得剛剛好,脆脆的。配上海鮮配料又是好味小菜...食到呢度已經好飽肚又滿足。

粵式菜遠海鮮雙面黃

中菜類嘅餐廳之中【海港薈】排行榜高居前列。出品美味令人滿意。以貨論價,人均消費三百內,性價比非常合理,今晚食既所有菜式真的是無一樣可以令我挑剔到,食物質素高、環境優雅舒適、員工服務態度又好,有機會陪伴家人再來。
2019-03-03 871 浏览
唔好以為喺尖沙咀既酒樓食野一定好貴, 海港薈呢度可以以合理價格比到你歎高質素既美食, 而且環境舒服, 枱與枱之間並不擠逼, 樓底高空間感十足黃金有米魚 - 紅東星斑首先當然要飲下個湯先啦, 用左名貴既紅東星斑黎煲, 魚肉保持到爽滑鮮甜之餘, 個湯頭一樣極有鮮味, 加入左爆香左既米飯粒, 令你飲湯嚐魚之餘亦都會有咀嚼感, 豐富左個層次感, 唔會過於單調金沙炸魚皮近年好興用咸蛋黃醬炸野, 炸魚皮本身已經極為香脆, 配上熱辣辣芳香撲鼻既咸蛋黃味, 聞起上黎已叫人心醉, 食落奇脆無比, 香濃既咸蛋黃味令人心曠神怡陳皮豆豉炒蝦球炒蝦球係好多酒樓既招牌菜, 海港薈呢度除左一般酒樓會用既豆豉黎爆香之外, 仲醒目地加入陳皮, 香濃既陳皮味正好中和左豆豉既膩感, 而且蝦球本屬味道較淡, 一濃一淡既配合非常天衣無縫鮑魚堤岸炆飯本以為炒飯先會令飯粒粒粒分明, 原來呢度既炆飯都一樣做到呢個效果, 芝麻粒, 香蔥, 鮑魚粒平均地撈均喺個飯入面, 每一羹每一啖都能夠細嚐到豐富既味覺層次, 黑白芝麻粒為炆飯豐富左個香脆感, 但又唔會喧賓奪主搶左主角鮑魚味

黃金有米魚 - 紅東星斑

金沙炸魚皮

陳皮豆豉炒蝦球

2019-03-03 182 浏览
試過在其他海港分店飲茶,但對著無敵大海景飲茶還是第一次。此店很光亮,最重要的是有足夠的空間感,位與位之間不會很狹窄。不用搭枱,亦不會催離開,令人留下頗好的印象。一般的點心都有,有原隻鮑魚燒賣皇,賣相高級,啖啖肉。叉燒包原本的很普通很常點的點心,此處用的是西班牙黑毛豬叉燒,不肥膩。由於叉燒好食,所以再點了西班牙黑毛豬叉燒(例),比起普通蜜汁叉燒貴$60,味道及口感的確有點不同,相對爽口點,脂肪比例少點。脆米海鮮泡飯要趁熱食,粒粒分明,湯底鮮甜。

一般的點心都有,有原隻鮑魚燒賣皇,賣相高級,啖啖肉。

脆米海鮮泡飯要趁熱食,粒粒分明,湯底鮮甜。