今日去開樂富探朋友,朋友話想試一間新開嘅酒樓,個名好得意,叫做海鱻城,有咁多個魚字,唔通係主打海鮮?同傳統嘅酒樓唔同,呢度門面同內部裝修都非常新穎,空間感好大,亦都非常光猛,喺呢度絕對可以慢慢咁食一餐好嘅五頭南非鮑魚($68)呢隻鮑魚做法好獨特,係以香蒜同椒鹽做成,椒鹽嘅鹹味,更能凸顯出鮑魚嘅鮮甜,而呢一個煮法,更能鎖死咗鮑魚嘅肉汁,咬落去Juicy無比蘇格蘭蟶子($58)手板咁長嘅蟶子,以蒜蓉粉絲蒸嘅方法,做出一道惹味非常嘅餸菜,蟶子肉質爽脆,咬入口非常有口感,味道鮮甜,一啲沙都冇。所有嘅肉汁流晒落去粉絲裏面,可以話吸收晒整道菜嘅精華冰燒三層肉($88)三層肉嘅皮非常脆口,食落去有微微燒烤嘅香味,肉質嘅肥瘦均勻,一口一啖,有脆同嫩嘅雙重口感鮮人蔘花膠燉烏雞($248)一埕嘅烏雞湯絕對足夠四人食用,分量十足,大大啖嘅花膠,睇得出用料方面絕不吝嗇經理特別話俾我哋知,個湯係原埕高溫大火隔水蒸六個小時,所以會特別出味飲落去就知道,個湯冇味精,飲得出人參嘅甘香同埋烏雞嘅鮮甜環境裝修新開嘅酒家,地方新淨光猛之外,裝修亦都係以魚為主題,枱同枱之間有足夠空間,坐落舒服餐牌最值得一讚嘅,喺呢度嘅服務,

五頭南非鮑魚($68)

蘇格蘭蟶子($58)

冰燒三層肉($88)

鮮人蔘花膠燉烏雞($248)

飲落去就知道,個湯冇味精,飲得出人參嘅甘香同埋烏雞嘅鮮甜

環境裝修

餐牌

最值得一讚嘅,喺呢度嘅服務,侍應都很親切,碗碟加水亦都勤快,所以見到呢度好多熟客。
2019-07-04 293 浏览
星期日一家三口去飲茶。見新開張,就試下呢間。裝修格架一般,走中下路線。部長一黎就介紹我食皇牌三寶假日$258,一睇有個"老火湯" 一款小食同埋炒粉麵飯。感覺上三個人唔係好岩,諗住亦唔平,但其實原來已經叫抵食過我叫點心... 我叫左以下點心:粉果叉燒腸棉花雞沙爹牛肚芝士奶皇包鮮竹卷鮮蝦沙律春卷茶位計2個竟然收我 HK$350 ! 仲貴過中價既明苑潮庭,價錢追到帝京軒/聘珍樓! 但好老實, 質素未追得上。埋單時12點幾1點,出面都冇乜人等 - 即係伏已中
星期日一家三口去飲茶。見新開張,就試下呢間。

裝修格架一般,走中下路線。

我叫左以下點心:

芝士奶皇包
鮮竹卷
鮮蝦沙律春卷

茶位計2個

竟然收我 HK$350 !

埋單時12點幾1點,出面都冇乜人等 - 即係伏已中
题外话/补充资料: 見到有著白色制服及水鞋既廚房工做樓面野,不停收碗碟, etc 。不如認真D係廚房做好食物質素,你地唔值呢個價錢。 唯一有樣好,野食夠熱!
2019-06-30
2019-07-02 314 浏览
<海鮮好味既海鱻城>樂富呢間海鱻城 酒樓既格局 門面有新鮮海產 一睇就知主力食海鮮 . 本身以為係普通酒樓質素 但食落真係幾正 👍🏻坐位舒服 幾啱一家大細黎食1. 🍴龍蝦組合🦐 498 蚊有三樣野 其中一樣係 上湯焗波士頓龍蝦 轉芝士唔洗加錢🧀 加伊麵就加50 蚊兩隻龍蝦原隻整 芝士勁多勁香濃 但又冇蓋過龍蝦味 龍蝦好鮮甜 口感彈牙 都算啖啖肉 加左50 蚊既伊麵 個麵好淋身 好吸芝士味 如果冇甘淋更好 🧀👍🏻1. 🍴龍蝦組合🦐 498 蚊有三樣野 其中一樣係 椒鹽蒸鮮鮑魚 6 隻放得幾靚既6 隻鮑魚 椒鹽鮑魚 已經越黎越少機會有得食 最難係將鮑魚整到椒鹽但又唔會過火 . 呢個首先鮑魚大隻彈牙 出面椒鹽味夠香口 😃 十分惹味 整得十好唔錯👍🏻1. 🍴龍蝦組合🦐 498 蚊有三樣野 其中一樣係 脆皮燒鵝皇🔥睇大細應該係例牌多少少 個燒鵝皮燒得好香脆同薄 中間有肥膏充滿鵝油香味 肉都夠嫩滑 比想像中好味👍🏻#龍蝦 #芝士 #伊麵 #海鮮 #椒鹽 #鮑魚 #燒鵝Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻
<海鮮好味既海鱻城>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#海鱻城
樂富聯合邊198號樂富廣場2 期 ug2 樓 u206 至 u209 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-07-02
2019-07-02 476 浏览
與太座去探親友,談到日落,索性一起吃晚飯繼續,親友帶路,來到這間新店。新店地方光猛潔淨,有多種海鮮供應,有魚蝦蟹不在話下,當中尤以阿拉斯加蟹最震撼,可原隻清蒸,售$28一兩,惟最細小的一隻也有五斤,我們只得四人,相信難以招架,何況是親友做東,點菜客隨主便。先來小食椒鹽魷魚鬚,雖然是小食,但份量頗多,上了脆漿炸,再灑上乾蒜椒鹽,惹味非常,魷魚煙韌。黃金大蝦球,  蝦球上了脆漿炸後,滾滿鹹蛋黃做的金沙,甘香的鹹蛋黃與鮮甜的蝦球交織出獨特的滋味,雖然膽固醇含量不少,但喜歡吃的人一點也不介意。脆皮牛坑腩,牛坑腩炆好後,上了脆漿炸,是吃牛腩的新感受,牛腩瘦中帶點肥,特別軟滑,牛味特濃。花膠北菇鵝掌煲,北菇厚肉,菇味香濃,鵝掌炆得夠身,軟腍入味,非常好吃,花膠很薄,質素一般,因只是百多元一個鵝掌煲,一分錢一分貨,無可厚非。羅漢扒上素,有數種菇類,粟米仔,芽菜,筍等,清爽健康,茨汁調較適中,不稀不稠。各人皆無飯癮,點了京蔥生煎包作結,外皮煎得香,若餡料多一點會較好!感謝親友的熱情招呼, 有空再來探你們,下次由我做東!

感謝親友的熱情招呼, 有空再來探你們,下次由我做東!
2019-06-29 260 浏览
普通既中菜好難吸引年青一輩, 但今晚朋友帶我黎呢間酒樓, 就有好多新派既中菜, 味道有特式又美味.兩款開胃小食, 香梅脆碧綠, 個瓜雪凍左涼涼地咁食, 好爽口, 帶點梅味酸酸地, 兩者好配搭又夠醒胃.藍梅鮮准山, 咁樣食准山係第一次, 口感腍腍地爽爽地, 准山本身無咩味, 但配埋藍梅汁既酸酸甜甜, 夠開胃. 而且准山同藍梅都係好有莽既食物, 呢個餐前小食食多D都唔怕.仲有呢度既糖水都好特別, 唔係紅豆沙, 芝麻糊呢D普通野, 呢個係北海道桃膠柑露, 桃膠係高纖食物, 高蛋白質, 口感腍腍地, 糖水唔會好甜, 其他配料就係西米露, 椰果之類, 凍食易入口, 無飽濟感.晚飯要食飯先夠飽肚, 見到有櫻花蝦炒飯, 一碟夠晒幾個人食, 炒飯D材料都幾多, 主角櫻花蝦好多隻, 真材實料, 味道唔腥又唔會好咸, 個飯夠乾身, 就咁食已經好好味.新派菜式帶來驚喜感, 下次會再黎食下海鮮.

新派菜式帶來驚喜感, 下次會再黎食下海鮮.
2019-06-28 287 浏览
在一個謝別兩位退休校長的夜宴品嘗了這所有創新食品的機會。頭盤:原隻斬件乳豬, 皮脆肉嫩,肥瘦 恰到好處,85分。兩熱葷: 炸蝦棗,賣相夠得睇,用杏仁片包蝦肉,外面咬落香脆,但蝦肉欠彈牙!另一個創新的 賽螃蟹, 海鮮黑松露炒北海道牛乳, 滑滑的牛乳 加上黑松露的香氣, 再由海鮮粒點啜一下。座上每位都大讚!主菜之一: 豉汁龍蝦 香煎兩面黃米粉底, 香脆米粉 吸豉汁龍蝦 味道,入口美味無比!南瓜 鮑參翅肚羹,有創意可惜 南瓜味 蓋住了 鮑參翅肚 原味。足料但魚翅略為較硬身!鵝掌鮑魚: 個芡身較為特別,沒有太重蠔油味! 火路恰到好處,夠腍入味。 如果 如果配刀叉位位上 感受更佳!清蒸海上鮮:這裡廚師蒸魚功夫是有名的。九成熟,條魚滑一滑!賣相可以改進,皮破露肉!別的 菜館 一般雞的做法都是 炸子雞,海鱻城 採用了清蒸文昌雞,有雞味而不韌,骨髓仍微紅但雞肉完全熟透,廚師的火路控制確令人佩服。壓軸的炒飯: 櫻花蝦炒飯,,炒飯 乾身而不油膩,鋪上一層 預先走有的 櫻花蝦, 整體香脆可口, 值得推薦的另一美食!另一創意甜品:有益力多味的糕點,微甜,夠健康!
在一個謝別兩位退休校長的夜宴品嘗了這所有創新食品的機會。
頭盤:原隻斬件乳豬, 皮脆肉嫩,肥瘦 恰到好處,85分。

另一創意甜品:有益力多味的糕點,微甜,夠健康!
原隻斬件乳豬
鮑魚鵝掌
清蒸海上鮮
清蒸文昌雞
櫻花蝦 海鱻炒飯
甜品(益力多味)
原隻斬件乳豬
海鮮黑松露炒北海道牛乳
豉汁龍蝦香煎兩面黃米粉底
鮑魚鵝掌
清蒸文昌雞
櫻花蝦 海鱻炒飯
  • 清蒸文昌雞, 海鮮 黑松露炒北海道牛乳, 豉汁龍蝦 香煎兩面黃米粉底, 鵝掌鮑魚
2019-06-22 232 浏览
跟幾個舊同事慶祝生日, 揀酒樓無時限係一個最佳之選, 7點幾等齊人, 酒樓都已經有八成人了.部長推介左幾款時令海鮮, 價錢都夠實惠, 今晚慶生所以都要左兩款.椒鹽鮑魚, 通常鮑魚都係蒸黎保留鮮味, 但呢款椒鹽炒亦不失原有既味道, 鮮甜味足, 椒鹽提升惹味度, 好開胃. 肉質夠厚且爽口, 一點韌都不覺金不換炒貴妃蚌, 呢個都係炒得好香, 貴妃蚌夠彈牙, 有貝殼類海鮮既鮮甜味, 無沙或唔乾淨既感覺, 食得好放心, 而且夠大隻.剩係海鮮又點會夠飽, 加多個櫻花蝦炒飯, 飯炒得夠乾身, 一粒一粒無黏埋一齊. 配料有櫻花蝦, 蝦仁, 蛋花, 菜粒等, 都係一D無咁濃味既材料, 所以味道夠清, 唔會好重口味, 食完無口乾.雖然果晚坐滿八成人, 但侍應都好勤力加水, 換碟之類, 服務唔錯.
2019-06-16 376 浏览
一年一度父親節, 當然要跟老爸慶祝一下, 佢最鍾意去酒樓, 黎左呢間海鱻城.地方好大的, 好光猛, 侍應充足.老爸鍾意食海鮮, 但自己嫌麻煩好少整黎食, 所以特別要左個胡椒炒肉蟹, 隻肉蟹好大隻, 非常吸睛. 肉蟹即係多肉為主, 膏係較少, 但呢隻蟹既蟹蓋有膏, 膏味亦夠濃.蟹鉗夠粗莊, 差不多有拳頭咁大, 所以每隻腳既肉都非常多且厚, 一咬好有啖啖肉既口感, 好滿足. 而肉質味道好鮮甜, 胡椒味無蓋過清香既蟹味. 胡椒味帶少少辣味但不算強, 所以老爸都食到.除左蟹仲有炭燒黑豚肉, 即係义燒, 又係老爸至愛之一, 燒得無過火剛剛好, 個皮帶點鬆化, 肉質夠嫩, 味道唔會太咸.
地方好大的, 好光猛, 侍應充足.
2019-06-11 985 浏览
得知樂富廣場有酒樓新開張不久,於是與家人專程晚飯。以「鱻」字作名,看來以海鮮為主的酒樓。餐牌也很精美,圖片很吸引,很有心思的餐牌。與家人晚飯,只選了幾個小菜及湯,並沒有點選海鮮,然而上菜速度也很高。鮮人參花膠烏雞湯,送上枱之時,看到有人參及花膠,當中也有半隻烏雞,看來用料相當不錯。待應為我們服務,將湯分放到碗中,湯料也放於另一碟中上枱。每碗湯中也分有花膠,湯味清甜,略帶人參味,若是烏雞湯仍欠煲的時間,味道未夠濃,花膠容易咀嚼。當紅炸子雞,皮脆而且很香,雞肉軟滑,仍算豐富多汁,入口並不覺很乾,非常香口吸引。馬拉盞豚肉芥蘭,馬拉盞香味十足,入口也很香,鹹味不濃,芥蘭卻很入味,而且並不硬,也沒有芥蘭的苦澀味,非常味家人的口味。姬松茸海參豆腐煲,姬松茸及海參份量也很多,主角當然是豆腐,入口味道很香,姬松茸煮得香口,沒有菌青味,海參卻顯得略淡。櫻花蝦炒飯,飯粒分明,有炒過的香味,蝦仁份量豐富,可惜整過炒飯略淡,櫻花蝦太乾,沒帶出蝦的香味。新開張的酒樓,整體算是不錯,味道方面是偏清淡,對長者來說不錯,服務算很有誠意,仍有改善空間,日後可以再來試試海鮮餐。
得知樂富廣場有酒樓新開張不久,於是與家人專程晚飯。

以「鱻」字作名,看來以海鮮為主的酒樓

餐牌也很精美,圖片很吸引,很有心思的餐牌。

當紅炸子雞

馬拉盞豚肉芥蘭

姬松茸海參豆腐煲

櫻花蝦炒飯

2019-04-28
馬拉盞豚肉芥蘭
2019-04-29 1581 浏览
今晚點咗好多小菜,每碟一佰蚊左右。有花膠,海參,遼參。燒鹅$468一只,乳猪我叫得半隻都好味,好似係$688一只。好少酒樓有咁多款選擇。但我最愛都係黄金茄子,好味!我叫咗2碟,因為係小食唔夠分!佢重有一堆小食都係五六十蚊碟,價錢都算合理。可以回頭再試其它小菜。我會再幫襯
  • 乳猪
  • 剛燒好的燒鵝