2018-08-25 1503 浏览
我在將軍澳住了幾年,剛搬進來的時候,附近連一間像樣的餐廳也沒有,近年來這裏已經進駐了不少餐廳,不敢說質素,只是選擇多了。作為將軍澳中心唯一一間主打刺身壽司的餐廳,晚上7時已經要排隊等候。餐廳門面以木系為主調,擺放了了一個巨大的日本燈籠。裡面裝潢也充滿和風,木製的桌椅和裝飾,掛滿了日本的旗幟,令人舒服。翻開餐牌,有不少壽司、魚生飯、鍋物等,價錢也合理。⭐️火炙中拖羅壽司$32入口魚脂不算香濃,勝在魚肉柔嫩。⭐️火炙鰻魚芝士芝麻反卷(8件)$118這客鰻魚卷非常划算,足足有八件!而且鰻魚肉厚。以鰻魚包裹著壽司飯,裡面還有蛋、蟹柳、青瓜和芝士,吃下去非常實在,口感也很豐富呢!尤其是灑上芝麻粒,配上鰻魚陣陣酥香。⭐️特盛醬油濃雞白湯拉麵$88我把拉麵轉成稻庭烏冬加$10,湯頭順口,不會死鹹。烏冬滑溜滑溜,非常好吃呢!流心的溏心蛋也很香醇。美中不足是叉燒,雖然叉燒厚度適中,表面經過炙燒,入口很香,肉味也夠。可惜煮得過火,肉質偏韌,不夠鬆化。▪️這家餐廳食物整體不俗,不過店員頻頻出錯,點了烏冬麵底,竟然照上烏冬。又送錯餐,員工培訓仍要加強。

餐廳門面以木系為主調,擺放了了一個巨大的日本燈籠。

翻開餐牌,有不少壽司、魚生飯、鍋物等,價錢也合理。

火炙中拖羅壽司

⭐️火炙中拖羅壽司$32
入口魚脂不算香濃,勝在魚肉柔嫩。

⭐️火炙鰻魚芝士芝麻反卷(8件)$118
火炙鰻魚芝士芝麻反卷(8件)

這客鰻魚卷非常划算,足足有八件!而且鰻魚肉厚。

⭐️特盛醬油濃雞白湯拉麵$88

我把拉麵轉成稻庭烏冬加$10,湯頭順口,不會死鹹。

烏冬滑溜滑溜,非常好吃呢!

流心的溏心蛋也很香醇。

2018-08-10 499 浏览
自從商場裝修好後成日要排隊食野,難怪的因為的確比以前好好多!終於找到機會食個下午茶,慢慢嘆!揀左幾舊自己喜歡食的壽司,加個前菜唔記得叫咩名(可看圖),清清地非常滿足,味道不錯,服務嚴格黎講就麻麻喇😓
2018-08-08 665 浏览
媽子不嬲都係嫌隙既代表鐘意食好西 但又唔想出省但帶左媽子食一次漁釧後唯一可以令媽子出省既餐廳亦都只有漁釧證明依間漁釧真係正野~而我自己每次來都好欣賞依間鋪一來 價錢親民二來 質素Keep得好好 (魚生 味道都好得)三來 服務好!而我自己其中一個心頭好就係佢既湯底濃郁香濃仲充滿膠質 (係煲左好耐既雞湯先做到)而且叉燒肥瘦岩岩好同溏心蛋做到好滑流!仲要一大碗都係$78!絕對係性價比之選🤤餐廳仲有好多好推介~好似鐵板牛舌、帶子、牛肉卷、炒飯、烤茄子...都好L正!難怪我地來左四次~都未食到悶😆
媽子不嬲都係嫌隙既代表
鐘意食好西 但又唔想出省
但帶左媽子食一次漁釧後
唯一可以令媽子出省既餐廳亦都只有漁釧
證明依間漁釧真係正野~

而我自己每次來都好欣賞依間鋪
一來 價錢親民
二來 質素Keep得好好 (魚生 味道都好得)
三來 服務好!

而我自己其中一個心頭好就係

佢既湯底濃郁香濃
仲充滿膠質 (係煲左好耐既雞湯先做到)
而且叉燒肥瘦岩岩好
同溏心蛋做到好滑流!

仲要一大碗都係$78!
絕對係性價比之選🤤

餐廳仲有好多好推介~
好似鐵板牛舌、帶子、牛肉卷、炒飯、烤茄子...都好L正!
難怪我地來左四次~都未食到悶😆
2018-08-08
特盛醬油濃雞白湯拉麵
將軍澳中心嘅日本料理,呢間每次經過都見到大排長龍,一直都想試吓!今日收工就去咗拎位,八點幾都要等成半個鐘先有位入去⋯其實本身都飽飽地,所以淨係帶左幾樣野食。海葡萄野菜豆腐沙律 $68其實係比海葡萄吸引左,食落係鹹香嘅味道,豆腐唔算好嫩,但口感好滑。可惜豆香唔重。不過估唔到佢個份量都唔少!鰻魚串 $20餐牌上面幅圖明明有鰻魚,但係就無鰻魚串嘅價錢,問一問店員原來係有嘅!$20一串。鰻魚好食呀!雖然蒲燒汁味道濃左少少,但係鰻魚嘅鮮味都好突出,肉質肥美,口感嫩滑!金菇牛肉卷 $48睇幅圖好似好吸引,所以都點左一份嚟食。牛肉唔會太肥,捲着金菇嘅份量好足,一開始即刻食會辣親咀!醬汁搭配唔會過鹹!美人鍋 $168呢個係我覺得最好同埋最抵食嘅一款!本身睇餐牌真係以為好似吉野家邊爐咁細,點知勁大爐,好似屋企打邊爐咁大!湯底係真係幾濃郁,又唔會過鹹,入面啲蔬菜索晒啲精華!雞脾肉都幾鮮味,不過記得唔好煮太耐,雞肉會鞋晒,所以自己控制火候都好緊要。最尾連啲湯都飲晒!不過餐牌上面寫話配有雞丸子,其實係乜嘢嚟?我搵唔到呢⋯⋯個鍋同埋牛肉卷係值得食,下次應該會試吓佢啲壽司!但其實呢排隊嘅時候,入面明明都有位,唔知
其實本身都飽飽地,所以淨係帶左幾樣野食。

海葡萄野菜豆腐沙律 $68

鰻魚串 $20

金菇牛肉卷 $48

美人鍋 $168

個鍋同埋牛肉卷係值得食,下次應該會試吓佢啲壽司
但其實呢排隊嘅時候,入面明明都有位,唔知點解唔會安排人入去
2018-07-30 413 浏览
住在將軍澳附近的我等將軍澳廣場裝修好後今天才去看看,路過這家日本料理,裝修挺有味道,午餐價錢不算貴,就決定一試🙈😝燒汁牛肉飯$62有齊沙律🥗,茶碗蒸,麵豉湯,吃完還挺飽的牛肉和洋蔥比例一半一半,醬汁味道濃郁偏鹹,洋蔥脆甜,整體而言不過不失我愛吃壽司和刺身,都單點了一份,這裡的壽司偏細,正適合吃過熟食的客人。三文魚新鮮肥美,但價格略高。反而午餐划算些最喜歡的大概是這滑蛋豬扒定食,甜甜的醬汁和滑蛋,洋蔥簡直是絕配!可惜吉列豬扒被醬汁浸住已經不脆,而且肉質比較鞋口,可以接受。總論而言,這家居酒屋的午餐我還是會去的,質素不錯,價錢合理💪

燒汁牛肉飯$62有齊沙律🥗,茶碗蒸,麵豉湯,吃完還挺飽的

我愛吃壽司刺身,都單點了一份,這裡的壽司偏細,正適合吃過熟食的客人。
三文魚新鮮肥美,但價格略高。反而午餐划算些

2018-07-30 188 浏览
《漁釧》 #將軍澳📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舖———————————————**餐廳落場休息時間15:00-18:00**.🔹鐵板鰻魚炒飯 $98整體來說炒飯偏濕,味道適中,不會過咸,份量分配適宜,飯與鰻魚及葱、紅蘿蔔、洋蔥等配料的比例剛剛好。尤其鰻魚的size亦剛好,不會像坊間其他餐廳般,切得偏小,入口便消失。只是進食中途略帶油膩感,喝兩口茶便可解決上述問題,相信乃炒飯之正常現象。.🔹壽司盛 14件+3件鐵火卷 $248壽司是偏涼的,沒有過份的雪凍,反而更帶出魚生的鮮甜。壽司飯的比例偏小,酸度適中,微微提味。所提供的芥末並不會太攻鼻,偏淡口味。所有的剛剛好,合起來便變成完美。只能說每一件壽司都沒有令我失望,反而更期待去進食下一件。
《漁釧》 #將軍澳
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舖
———————————————
**餐廳落場休息時間15:00-18:00**
🔹鐵板鰻魚炒飯 $98

🔹壽司盛 14件+3件鐵火卷 $248
2018-07-29 189 浏览
首次到這兒吃個輕午餐,假日店內有接近九成滿座。內部環境花過心思設計,頗有日式居酒屋的感覺,座位與座位間有足夠空間感。菜式不過不失,炒雜菜不太"雜" ,種類的數目較少,有大概四種蔬菜,但總體來說份量是足夠的。串燒燒得稍為太過火,底部挺燶,令到燒直菇帶丁點苦味。價錢算公道,不錯喇!
首次到這兒吃個輕午餐,假日店內有接近九成滿座。

串燒燒得稍為太過火,底部挺燶,令到燒直菇帶丁點苦味。

價錢算公道,不錯喇!
田園炒野菜
田園炒野菜
2018-07-11 907 浏览
媽媽係個好居家嘅人,平時只會係屋企20分鐘路程嘅地方食野,再遠d,要搭車都一定曬哂手,扭哂頭。今次終於捉到媽媽去西征將軍澳站食好西。呢位引媽出動嘅餐廳叫漁釧,係之前母親節帶過媽媽去食嘅果間。鋪內有大大粒嘅「漁」字,字體都幾靚,靚得黎不失霸氣。環境都幾好,係行日式傳統裝飾路線,隔住大玻璃望住廚師煮野,我諗呢間餐廳對自己水準幾有自信,同衛生質素有咩咁上下先會咁做。自私食左一件三文魚壽司($10),三文魚幾鮮甜,飯團嘅大小剛好。濃厚軍雞美人鍋($188),一睇個湯底就知知正野,未見過咁白嘅湯底,而配火鍋嘅材料都幾新鮮。 鐵板牛油焗帶子($58),一上檯,濃濃嘅蒜香就傳入鼻,食入口非常香口,可能因為焗過嘅關係,帶子嘅肉汁完美保留,呢道菜,贊呀。三文魚富士山($78),三文魚條鋪係小卷上面,姐無去過富士山唔知真身咩樣,但店家嘅創意、想像力同誠意都值得加分嘅,三文魚配小卷有無好食左?同分開咁食差唔多囉。哈哈!特盛醬油濃雞白湯拉麵($78),值得一讚,麵底彈牙,湯非常濃郁,而叉燒亦煮得好好食,好嫩。引到媽子出動,真係非同少可。價錢小貴嘅,但媽子鐘意,點都要帶佢去食嘅。
呢位引媽出動嘅餐廳叫漁釧,係之前母親節帶過媽媽去食嘅果間。

鋪內有大大粒嘅「漁」字,字體都幾靚,靚得黎不失霸氣。

,三文魚配小卷有無好食左?同分開咁食差唔多囉。哈哈!

2018-07-08
2018-06-13 626 浏览
We are so exited that there is a new Japanese restaurant opened in TKO! After reading reviews and menu, we’ve decided to give it a try tonight! We have ordered grilled skewers (pork, chicken, steak, mushroom), pan-fried dumplings, Cha Siu ramen, sashimi, grilled seafood, sashimi don and fried vegetables. Yet, when the dishes arrive, we have started to regret... 1) the skewers were so so - pork a bit dry and mushroom a bit raw 2) the ramen tastes like a cheap one with a thick thirsty soup base 3)

Yet, when the dishes arrive, we have started to regret... 1) the skewers were so so - pork a bit dry and mushroom a bit raw 2) the ramen tastes like a cheap one with a thick thirsty soup base 3) the dumplings are too wet and not crispy at all 4) the fried vegetables are tasteless and ingredients are cheap...

The only thing we find acceptable are the sashimi and grilled seafood... yet, they are way too over-priced for such portion! The dinner costs us $911 in total yet I still feel so hungry / unsatisfied afterwards... to be honest, with nearly a thousand dollars, we could enjoy much more quality food in cwb or tst Japanese restaurants... anyway, we’ll take it as a lesson, and never ever visit again!
2018-06-13
2018-06-12 113 浏览
見平時甘多人排隊,今日無乜人,未試下羅,點知,壽司飯散,紫菜淋,又唔新鮮壽司師傅竟然對住張圖畫(menu果張)整壽司差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差
壽司師傅竟然對住張圖畫(menu果張)整壽司

差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差
2018-06-12 620 浏览
首先講下裝修先,好有日本居酒屋feel,所以我都幾buy!商場啱啱翻新冇幾耐,價錢當然會反映鋪租啦,算係中上價囉!食方面呢,叫咗過極上吞拿魚腩三文魚籽丼$280,雖然啲吞拿魚鋪滿全個碗面,可惜係薄砌,而且有根,效果一般😼蒸蠔6隻$148,還可以!天婦羅$72,漿薄、材料新鮮,好味!叫咗個前菜海膽酒盜芝士$88,似海膽加蜆戒加芝士,味道咸香,比較另類,但係我覺得好好食,勁推介😻服務都OK,仲有好多嘢想食,下次會再去試下👍🏻
蒸蠔6隻$148,還可以!
天婦羅$72,漿薄、材料新鮮,好味!
服務都OK,仲有好多嘢想食,下次會再去試下👍🏻
2018-05-18 995 浏览
好耐無行將軍澳中心原來已經翻新完成,開左好多新嘅食店,而我今晚就同朋友試左呢間門口有個大燈籠同店內裝修唔錯嘅居酒屋,店內採用開放式廚房設計,有長bar枱可以比你坐喺度觀賞廚師煮餐嘅廚藝,另外亦有多張2人4人同6人枱,今晚我6點半左右去到攞位,職員安排左一張6人枱比我哋3個,所以坐得幾舒服,而當食物嚟到放晒喺枱時亦因為係大枱原因所以亦唔會有唔夠位枱細嘅情形出現,我目測因為我哋入去時幾張4人枱係有客人所以安排6人枱比我哋,我同朋友其實今晚係為左試佢哋個蒸蠔而嚟,因為我個人覺得蠔除左生食,蒸亦係一個唔錯嘅選擇,我哋坐底叫左飲品後就先叫左半打生蠔,但食落本身蠔個味道都ok嘅但唔夠凍要扣分,跟住我哋再試蒸蠔,職員將石油氣爐連一個四方不銹鋼蒸鍋放喺枱,同一個計時器,同我哋講蠔先蒸3分鐘然後熄火再焗3分鐘就ok,好在蒸蠔無令我失望,好鮮味同埋唔會太細隻,另外我哋再叫左幾款串燒同天婦羅蝦,同一個蟹鍋,蟹鍋係用新鮮活麵包蟹煮,鍋底放入蔬菜原鍋嚟度再煮熟,湯底好鮮甜而蟹當然因為新鮮味道亦都唔錯,而今晚餐廳嘅服務個人覺得都算唔錯,除左基本不停加茶外問佢哋有關餐牌嘅佢哋都回覆好仔細,埋單$九百幾,呢間居酒屋算係喺將軍澳區一間唔錯嘅餐廳。
2018-05-17
  • 蟹鍋
  • 蒸蠔
2018-04-25 3554 浏览
話說我在星期日去了「將軍澳站」上蓋的購物商場「Popcorn」,購票跟看了電影。電影完結散場之外,我嘗試在「Popcorn」附近尋找,看看有沒有日式的拉麵餐廳可以讓我選擇。不過「Popcorn」跟寶林的「新都城」,又或者坑口的「東港城」有點不同,「將軍澳站」「Popcorn」裡面的日本拉麵店不多,我被迫暫時離開「Popcorn」,轉移到旁邊的「將軍澳中心」繼續搜索。既然「將軍澳中心」稱呼自己為將軍澳的「市中心」(正如政府也會稱「尚德邨」一帶地方為「市中心」一樣),結果果然沒有讓我失望,因為「將軍澳中心」裡面真的擁有,可能是將軍澳「市中心」唯一一間日本拉麵餐廳「漁釧」。「漁釧」門面跟一般的日本菜餐廳模式相似,設有電腦取籌排隊的系統,雖然我自己只是拿了一人的籌號,但是「漁釧」裡面幾乎坐滿了食客,所以我拿着一人的籌號,但是仍然需要花時間在等候。「漁釧」跟「新都城」或者「東港城」裡面的日本拉麵店有點不同,因為「漁釧」樓面的面積,比起「新都城」「霸X拉麵」或者「東港城」「俺流鹽拉麵」都來得龐大。「漁釧」食店樓面的面積,大得有點不像拉麵店,反而有點家庭式日本菜餐廳或者居酒屋。而且「漁釧」幾乎是「將

「漁釧」食店樓面的面積,大得有點不像拉麵店,反而有點家庭式日本菜餐廳或者居酒屋。而且「漁釧」幾乎是「將軍澳」市中心唯一的日本拉麵店,結果很多家庭上門幫襯,場面不遜色於「霸X拉麵」。

我一個人幫襯「漁釧」,為了避免出現有人搭檯的場面出現,所以我選擇了,坐在「漁釧」近着廚房的吧檯位置,既可以避免有人搭檯騷擾,亦可以乘機即場觀察「漁釧」製作拉麵的情況。

「漁釧」果然像家庭式日本菜餐廳多過日本拉麵店,所以連廚房店員製作「天婦羅」的情況,也居然讓我有機會即場完全看到,至於其他的拉麵款式就更不在話下。

「漁釧」售賣的拉麵,風格有點接近京都風的風格,這個論點我是全靠「漁釧」裡面的餐牌描述,我才有幸地略知一二。

我之前也曾經,在荃灣的購物商場裡面,初次品嚐京都風的拉麵食品,不過我在不知不覺間,點選了比我想像中來得更多更豐盛的菜式。

我一個人在「漁釧」點了足足三款食品跟飲品,包括一大碗份量的「醬油濃雞白湯拉麵」、「唐揚雞件」跟飲品「靜岡蜜瓜梳打」。

我之所以,稱呼「漁釧」的「醬油雞白湯拉麵」是「一大碗份量」,因為「醬油雞白湯拉麵」的份量真的很大堆頭,單是面頭的豚肉叉燒,就已經足足有五大塊那麽多,足夠讓「一家四口」的人分享。

「漁釧」甚至是「唐揚炸雞」,「唐揚炸雞」也足足有四五塊那麼多,幾乎可以做到一人一件炸雞,再加上其他食品,隨時足夠一家人食飽。

另一方面,我本來發現了「漁釧」也有類似「雪花冰」的甜品,名稱也各有不同,例如芒果味的「雪花冰」,名稱就叫做「椰香芒果冰」,草莓味則叫做「草莓雪山冰」。

可惜「漁釧」在甜品這方面的情況,竟然跟韓國餐廳遇到的問題雷同,「漁釧」製作「雪花冰」的機器都不幸地,遇上機件故障的問題,暫時無法提供。

結果我因此與「漁釧」樣貌很像雪奶冰的「雪花冰」緣慳一面。我最後改為選擇「漁釧」的日本生產樽裝飲品「靜岡蜜瓜梳打」。而且「漁釧」的樽裝飲品沒有什麼折扣,一支「靜岡蜜瓜梳打」飲品就需要港幣三十八元一支。

我唯有怨自己運氣不好了,我在點餐後等候了差多接近二十多分鐘,「漁釧」所有我選了的食品跟飲品,才完完全全地全都被送到我的檯面面前。

不過老實講,「漁釧」「醬油雞白湯拉麵」這麽大碗,「漁釧」廚房花上太多時間去製作所有食品,都是意料之中發生的事。

「漁釧」的拉麵面頭,好像也有一大粒,原整未切的溏心蛋。我在點餐的時候,刻意吩咐「漁釧」侍應,可以的話儘量不要切開雞蛋。結果雞蛋勉強還有流心的效果,如果雞蛋完全熟透就麻煩大了。
醬油濃雞白湯拉麵

不過,就算「漁釧」「醬油雞白湯拉麵」的湯味道多甜,叉燒拉麵份量再多,雞蛋蛋黃就算是流心,也無法改變一個事實,事實就是「漁釧」的加底版本「醬油雞白湯拉麵」,是雞湯湯底,但是豚肉放在面頭的豚肉拉麵。

而且「醬油雞白湯拉麵」的豚肉叉燒口感不算是腍,屬於頗為需要食客用牙力去咀嚼的豚肉叉燒。

相對而言,「漁釧」的「唐揚炸雞」造得比「醬油雞白湯拉麵」更出色。「漁釧」的「唐揚炸雞」每一件都被炸得十分大件以及多肉,雞肉口感尚算嫩滑,配沙律醬食或許更好。
唐揚雞件

如果「漁釧」餐牌可以另外選擇,把「唐揚炸雞」加進「醬油雞白湯拉麵」,取代豚肉叉燒的話就最好了。可惜現實就是這樣殘酷,「漁釧」的雞白湯拉麵只有豚肉叉燒,唐揚炸雞就只能當散點小食。

所以「漁釧」的「醬油雞白湯拉麵」份量再大,也沒有可能超越「霸X拉麵」的「味玉雞白湯雞叉燒拉麵」。

「漁釧」「醬油雞白湯拉麵」的雞湯味道實在太濃厚了但是麵條的數目亦不遑多讓,麵條多得幾乎讓氣吃不完,看來光顧「漁釧」的顧客,都沒有追加「味玉」麵底的必要。

而「漁釧」拉麵的麵條,沒有任何麵質、粗幼、彈性等等的設定可以讓食客。結果「醬油雞白湯拉麵」份量太多,連我這個自命是大胃王的人,也幾乎無法吃完這碗拉麵。

所以對我來說,雖然「漁釧」的「醬油雞白湯拉麵」湯底頗濃,味道很甜。但是奈何「醬油雞白湯拉麵」的配菜始終不是我的首選。正確的拉麵湯底卻遇上不是最合襯,口感不算腍的豚肉叉燒,令「醬油雞白湯拉麵」湯底味道充滿了雞湯的鮮味與鹹味,也無法成為我最愛的日本拉麵。

就算「醬油雞白湯拉麵」的雞蛋,最後勉強能夠造到流心蛋黃的效果,但是流心半熟蛋還是無法為「漁釧」「醬油雞白湯拉麵」的整體評價加分。

最後「漁釧」最後趕得及在最後,送上蜜瓜甜味的日本「靜岡蜜瓜梳打」飲品。我喝完甜味的「靜岡蜜瓜梳打」為「漁釧」這個不算完美的「星期日拉麵時間」食評,劃上不夠完美的句號。

奈何我在「漁釧」有樣甜品「雪花冰」,因為店舖機器問題而食不到。越是想食的食品卻怎樣也吃不到,是一件令我感到最遺憾的事。
靜岡蜜瓜梳打

我不得不承認,「漁釧」這一餐實在吃微太多太盡情了,加結果「漁釧」拉麵加炸雞,足足要合共港幣一百八十元,絕對不算便宜。雖然食品不算難食,但是雪花冰遇上的問題,令我有點懷疑,下次還有沒有機會再幫襯呢……?
2018-03-11
醬油濃雞白湯拉麵
唐揚雞件
靜岡蜜瓜梳打
2018-04-02 1563 浏览
假期的中午時分嚟幫襯,$280 的極上吞拿魚腩三文魚子丼,份量得咁少,一定係商場租金太貴了⋯⋯圖片只作參考都預咗㗎啦,但係食物嘅份量少到食完唔飽⋯⋯而且個賣相⋯⋯食物方面是新鮮的,質素也算不錯,但食唔飽唔係咁好⋯⋯環境方面多幾日食,都坐得幾舒服,播住日本民族音樂,不過好大聲,可能我哋坐個位嘅問題啦⋯⋯但係佢話開12點,我11:55嚟排隊,佢最終遲超過5分鐘先俾我哋入囉⋯⋯跟住逐個逐個慢慢入,仲要慢慢執枱⋯⋯ 莫非這是日本文化的慢活精神?住喺附近,今日沙田見得閑嚟幫襯,第一次嚟幫襯,唔知有冇下次呢?
假期的中午時分嚟幫襯,

食物方面是新鮮的,質素也算不錯,但食唔飽唔係咁好⋯⋯

2018-03-20 1504 浏览
至從將軍澳中心元氣冇左之後,已經好少再係將軍澳食日本菜,今日終於比我搵到一間值得再去ge日本餐廳第一次去漁釧,等左45分鐘先入座,今次醒目左,用app拎定位,10分鐘左右就入到頭盤有韓式八爪魚,開頭我以為黎錯左,因為青瓜仲多過八爪魚,不過味道好清新好開胃主食有鰻魚炒飯,本身對炒飯冇咩期望,點知出乎意料之外咁好食飯粒軟熟,又有好多粒粒鰻魚,真係好香壽司魚生新鮮,不過略為細舊呢個冬菇串燒真係好好食!好好食!雖然冬菇係薄身,但好香冬菇味鍾意食冬菇ge一定要試下三色刺身飯又係另一推介有三文魚,吞拿魚蓉同帶子,刺身又新鮮又厚切,吞拿魚蓉拌飯真係好match呢款濃湯雞肉拉麵個湯好creamy,而且真係好濃雞味,不過自己一個食晒會有d濟,最好同其他人share本身媽媽唔食多春魚,不過呢個燒多春魚佢試過都覺得好味,多春魚燒得好香脆,配上檸檬汁口感更清新

主食有鰻魚炒飯,本身對炒飯冇咩期望,點知出乎意料之外咁好食
飯粒軟熟,又有好多粒粒鰻魚,真係好香

壽司魚生新鮮,不過略為細舊

鍾意食冬菇ge一定要試下

三色刺身飯又係另一推介