2019-03-03 303 浏览
漁釧 (將軍澳).位於屋企附近嘅高級日本料理,一直冇機會試!今日見到有午市套餐就去試吓啦!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️火炙壽司🍣御膳8貫⚜️$128.呢個午市定食,火炙壽司每款有2件,有帆立貝,鮪魚,三文魚等,另外再配有腐皮嘅稻庭烏冬,個烏冬都好好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)成個lunch set仲有一個茶碗蒸同小沙律附送!.⚜️汁燒漢堡扒定食🥩⚜️.呢個係成個Menu入面最平嘅$88午市定食,但個漢堡扒非常juicy!!! 好入味,質素非常之高(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️.📌漁釧 (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舖
漁釧 (將軍澳)
火炙御膳8貫

⚜️火炙壽司🍣御膳8貫⚜️$128
成個lunch set仲有一個茶碗蒸同小沙律附送!
汁燒漢堡扒

⚜️汁燒漢堡扒定食🥩⚜️
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
📌漁釧 (將軍澳)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舖
用餐优惠
試食活動
火炙御膳8貫
汁燒漢堡扒
2019-02-21 242 浏览
朋友聚餐的苦惱 今次就試左間日本餐廳拉麵黎講 依間都算普普通通 唔係特別好食 但都唔係唔值得食個湯底食落冇乜特色 雖然湯味濃 但就係單單只係濃 而上面幾塊日本叉燒我覺得都唔錯 肉質細嫩 平時食好多拉麵有日本叉燒但好多都咬唔爛 有渣 但依間就冇依個情況岀現麵質都唔錯 有口感 所以拉麵整體黎講唔岀色 但都值得試雞軟骨冇乜特別評價 都係香口同脆咁 下次再試下壽司再分享
朋友聚餐的苦惱 今次就試左間日本餐廳
拉麵黎講 依間都算普普通通 唔係特別好食 但都唔係唔值得食
個湯底食落冇乜特色 雖然湯味濃 但就係單單只係濃
麵質都唔錯 有口感
所以拉麵整體黎講唔岀色 但都值得試
雞軟骨冇乜特別評價 都係香口同脆咁
下次再試下壽司再分享

2019-01-30 267 浏览
今日午餐試左個生姜豬肉定食($62)味道同份量都好ok, 包前菜,沙律,麵豉湯,蒸蛋!重唔洗加10%服務費,其實十分抵食。但如果可以改善埋服務質素就更Prefect, 侍應工作態度散漫欠禮貌,叫左加茶,又係冇人加,叫埋單,轉個頭走左去㩒電話,又係冇幫我埋單,唔通唔洗比錢其實唔介意侍應態度散漫,午市的確好抵食嘅

,叫左加茶,又係冇人加,
叫埋單,轉個頭走左去㩒電話
,又係冇幫我埋單,唔通唔洗比錢

其實唔介意侍應態度散漫,午市的確好抵食嘅
2019-01-30
2019-01-23 294 浏览
將軍澳中心的魚釧開業已超過一年,開業初期曾在週末午市光顧,食物質素不錯,但覺得取價貴了一點,今午和太太經過此店,發覺午市定食價錢都算合理,由於是閒日,坐位不算爆滿,我們揀選了兩客定食,我的特盛醬油濃雞湯拉麵,湯底濃郁味鮮不太鹹,喝後不覺口渴,拉麵爽滑不糊口,雞肉嫩滑,溫泉蛋流心不過熟,太太的日式炒牛肉御膳亦相當滿意,牛肉嫩滑入味,兩個定食都有沙律和燉蛋,沙律蔬菜新鮮爽甜,加配芝麻醬,特別冶味,燉蛋不過火,相當香滑,埋單$158,相當便宜。
2019-01-23
2019-01-13 183 浏览
今次去左呢間到食晏平日黎既話會有set lunch但假期就冇啦價錢都算中價啦我地叫左個拉面 不過冇影到一個壽司飯刺身幾新鮮 份量就有啲少不過就幾好食另外叫左個炸雞軟骨同普通日本餐廳整既差唔多同埋叫左個餃子都可以既 不過就冇咩特別

今次去左呢間到食晏
同普通日本餐廳整既差唔多
同埋叫左個餃子
都可以既 不過就冇咩特別
2018-12-17 134 浏览
Favorite restaurant for lunch with my colleagues during weekdays, the price is reasonable and the quality of food always above standard. Always crowded from 12:30, coming here at 12:00 sharp is always the key if this is the restaurant we would like to visit. I Ordered pork chop rice with steamed egg inside. Highly recommend for lunch. Portion is huge. My colleagues ordered 豚肉生薑燒 and 牛肉飯。 they are tasty although the waiting time is much longer than the food I ordered. 蒸蛋十分正
蒸蛋十分正
2018-11-02 367 浏览
一開始以為去錯,見到大大隻字寫住華味鳥,以為係店鋪名。之後先見到漁釧,問返原來華味鳥係日本品種既雞!三色刺身,就咁睇都知係靚料。簡單講就係夠新鮮夠肥美,估唔到係商場既店都有呢d質素!華味雞粟米沙律粟米係新鮮粟米度直接切落嚟。所以爽口多汁,亦都有新鮮粟米嘅甜味。另外雞肉都好嫩滑,本身睇落去都驚驚哋會好鞋。沙律菜夠新鮮,整體都幾好!芝麻雞翼 本身個炸粉好薄,所以唔會食到成口粉,亦都唔會吸咁多油,但係同時可以保持雞肉本身嘅肉汁。另外表面有大量嘅白芝麻,食落好香!天婦羅天婦羅有蝦同埋其他蔬菜,嗰粉做得幾好,唔會太厚,夠熱夠脆。但係唔會overcook,保持到食物本身嘅質地。今日餐廳點酒類飲品有優惠,所以就算平時出咗去唔會專登叫,今日試下。呢度推介嘅係日本牌子嘅黑啤,好香麥味,比一般既更香,係一個唔錯嘅選擇。華味雞煲,黎嘅時候材料係生既,現場開明火煮熟。侍應建議我哋食呢個煲之前要飲啖湯先,因為本身個湯夠濃,係一個好食法!華味雞亦好嫩滑,食下食下,兩個人都ko左個煲柚子雪葩 佢唔似一般嘅雪葩,其他地方有啲係會直接用調味劑整個味。而呢度係直接加柚皮係入面,另外外層再加一層柚子醬,雙重滋味。

三色刺身,就咁睇都知係靚料。
簡單講就係夠新鮮夠肥美,估唔到係商場既店都有呢d質素!

華味雞粟米沙律

天婦羅

華味雞煲,黎嘅時候材料係生既,現場開明火煮熟。

華味雞亦好嫩滑,食下食下,兩個人都ko左個煲

2018-10-31 1922 浏览
不經不覺在開飯寫下了300篇食評了XDD〜是夜,就介紹一間別具特色的日本餐廳 -「漁釧」 〜環境及食物也不錯的!這家餐廳位處將軍澳站的將軍澳中心內,商場近期亦開始完成了大翻新,故引入了不少新的餐廳,而這間亦是其中一間開業不久。雖然是七時許,但餐廳已近乎滿座,小妹亦和F先生等了一會兒。整家裝潢設計頗有特色,掛上多個燈籠及色彩繽紛的日式Banner。就連吊燈已用上魚的形狀,切合餐廳名字。而剛巧遇上特別的「銘酒初日」活動,邀請了Suntory啤酒公司的人,解說一下他們的啤酒,在泡沫上如何特別,並即場示範正宗倒酒。Suntory白啤,小妹也經常喝,喜歡入口清清,並散發出濃郁的麥味,非常易入口。這原來這天才得知,啤酒以日本天然水釀製,更連續3年在世界品質評鑑大賞獲得最佳金賞呢。細心觀看其白啤,泡沬像Cream一般綿密細緻,大約佔杯的1/5,比例不多不少,令喝起來時品嚐到啤酒又不缺泡沫。先點了刺身三點,過一下刺身癮。由三文魚、赤海蝦及油甘魚組成,全部也非常新鮮。其中油甘魚貴為白身魚,色澤粉嫩,由於脂肪比例低,入口清鮮細緻,配合白啤一流。香草雞胸水菜沙律,亦十分新鮮,沙律入口Short Short聲
香草雞胸水菜沙律,亦十分新鮮,沙律入口Short Short聲,其中粟米更有驚喜,每粒都不黐肉芯,又甜又爽,而沙律混合了柚子醋,帶有微酸,開胃十足。
這隻芝麻雞翼,可是小妹吃過最美味的一隻,特別大讚來到時微熱,而外皮保留了脆口感覺,內裡的雞肉嫩滑,大概最好的是表皮放了大量芝麻,令整體有層次嫌散發出芝麻香,必點必點!
串燒則點了冬茹串燒、雞肉串及雞肝串。最吸引是冬菇串燒,塗上燒汁,吃起來惹味又不會太乾。至於雞肉串,雞肉亦保留嫩滑,燒得剛剛好。不過相比起,雞肝串就差了一點,味道偏鹹,不過雞肝亦軟腍。
海蝦天婦羅脆卜卜,用上的天婦羅炸漿不多不少,剛剛好,令表皮不會太厚,而內裡原條蝦不會太過腍,還有爽口感覺。另炸青椒亦非常讚,咬落有多汁感覺。
華味鳥美人鍋,一打開蓋,香味隨即散發。用上的華味鳥的雞是用特別飼料,包括海藻和發酵大豆來飼養。
味道方面,華味鳥入口非常嫩滑,完全沒有鞋口,而湯底香濃也非常好喝。
除了Suntory白啤外,這裡也有供應黑啤,喝落味道較白啤苦澀,但帶點可可及咖啡的醇香,同時麥味亦重,喜歡酗酒的小妹,就比較喜歡黑啤了。

值得一提的是,可將黑白啤混合喝,成為「黑白配」,會有不一樣的感覺,味道效果亦不錯呢!
2018-09-20
2018-10-27 269 浏览
中午放飯既時候無乜特別野想食,周圍行行下發現有間日本野,就入去試下見到午餐餐牌既野食都幾吸引,而且價錢都合理,最後叫左個滑蛋吉列豬扒飯黎食唔洗15分鐘店員就送上食物,有個蕃茄沙津,裡面有成半個蕃茄,好重料,d菜好新鮮。之後見到個滑蛋吉列豬扒用個鐵鍋同飯分開上,好貼心,咁食飯就可以更加方便D蛋好滑,煮得唔老,重點既豬扒炸得好脆口,仲好厚身,好大份,加埋碗飯真係好飽。。。。點知原來個餐仲有蒸蛋同個湯,兩樣都唔錯,最後食完飽住個肚咁離開

2018-10-24
2018-10-21 1523 浏览
這天晚上又跟家人來到將軍澳晚餐。 可能將軍澳站比較少日本居酒屋,漁釧自開業以來仍然人流滿滿,幸好有Gulu app可以邊等邊逛街。首先點了這個有具人氣的特盛醬油濃雞白湯拉麵!份量比想像中大呢,總共有四塊叉燒、一顆流心蛋和很多的木耳絲,而拉麵的份量也很多呢。 吃一口湯,真的是滿滿濃烈的雞味啊!湯底濃郁的像是有膠原蛋白的感覺,非常厚身creamy!而叉燒厚薄程度和肥瘦都均勻適中,肉質軟稔之餘,還醃製的很好,充滿肉汁非常不錯! 流心蛋真的很流心,還帶一點點的酒香。拉麵再配上木耳絲,再喝一口雞湯,感覺實在太棒啦!因為家人們都不太好刺身,我們就點了這個軟殻蟹卷。卷物的飯和軟殻蟹的比例還可以,不過略嫌比較乾身。整體感覺不過不失。而這個鐵板牛油焗帶子上菜的時候熱辣辣,可惜帶子size比較小顆,而且燒的微焦又有點乾身。 比較偏好帶子旁邊的野菌,吸引了牛油的味道非常滋味!金菇牛肉卷很不錯,醬汁調味甜甜鹹鹹的很適中。而薄身牛肉充滿肉汁,而且不會太肥。裡面是塞進滿滿的金菇,水份很多,和牛肉一起吃下去感覺很配又很爽!最後的小食是唐揚雞件,數量挺多的,而且炸粉很薄身!雞肉肉質鮮嫩,帶有少許肥膏,整體還可以!落數
這天晚上又跟家人來到將軍澳晚餐。

首先點了這個有具人氣的特盛醬油濃雞白湯拉麵

特盛醬油濃雞白湯拉麵

因為家人們都不太好刺身,我們就點了這個軟殻蟹卷

軟殻蟹卷

而這個鐵板牛油焗帶子
比較偏好帶子旁邊的野菌,吸引了牛油的味道非常滋味!

鐵板牛油焗帶子

金菇牛肉卷
很不錯,醬汁調味甜甜鹹鹹的很適中。

最後的小食是唐揚雞件
,數量挺多的,而且炸粉很薄身!雞肉肉質鮮嫩,帶有少許肥膏,整體還可以!落數滴檸檬汁,再沾上沙律醬,會倍添美味 哈哈!

唐揚雞件
特盛醬油濃雞白湯拉麵
唐揚雞件
2018-10-21 301 浏览
這間餐廳一直唔接受訂位,一般都要5:30左右就在門口排隊到6點先入座,昨晚本來想去食上海菜不過差不多6點行經門口見到條龍唔算長就即刻排一份,到6點入座即可食第一輪。叫左壽司,串燒,炸雞,燒花魚,一支清酒。大部分食物都唔錯,不過叫了兩串燒鰻魚,不過其中一串真係唔見得人。本來就諗住出聲,最後都係算... 另外唐揚雞件比以往細份左,同埋比較乾。整體感覺食物有少少下降,眼見客人流量都少左。希望呢野餐廳可以保持返個水準啦,因應將軍澳真係無另一間咁似樣嘅居酒屋架喇。
2018-10-20
2018-10-08 229 浏览
聽日午餐嚟咗試呢間日本嘢, 點咗個滑蛋吉列豬扒飯, 上菜嘅時候話咗一聲, 除咗前菜,沙律,麵豉湯仲有日式蒸蛋! 成set嘢份量超多,保證你食得飽!滑蛋吉列豬扒除咗勁多蛋之外,仲有好多洋蔥亦都有豐富嘅蛋汁足夠撈飯! 不過吉列豬扒就唔再脆身,但係仍然好好食!

2018-09-30 276 浏览
約咗朋友喺將軍澳食飯, 原來將軍澳中心裝修咗,有幾間新餐廳。呢間日本菜好多人排隊, 裝修都幾有日本居酒屋風味。 見到啲廚師喺度燒串燒,燒海鮮。嗌咗幾串雞軟骨、 雞翼同牛舌,都好好味,有真正嘅鹽燒味。天婦羅整得好好,冇油益味,炸得啱啱好,隻蝦仲好大有鮮蝦味添 。刺身都幾新鮮 。平時我唔多食炒飯。朋友嗌咗鰻魚炒飯,我都試咗啲。炒得又香,啲飯一粒粒,一啲都唔油呢度有賣酒,有啤酒、日本威士忌同清酒。 下次就咁入嚟食串燒飲酒都幾好

刺身都幾新鮮 。

2018-09-01
2018-09-26 216 浏览
將軍澳popcorn板長壽司結束營業之後,終於有間日本餐廳進駐將軍澳中心喇!身為將軍澳友當然要嚟試吓啦。這碟三文魚,油甘魚,赤海蝦刺身,每片魚生都肥大肉厚。三文魚刺身味道甘香和肉質肥美,而油甘魚刺身新鮮爽口,赤海蝦味道則爽滑香甜。用兩個字來形容:「新鮮」原來食日本餐飲啤酒都有講究,職員話食刺身類和沙律🥗,要配「白啤」🍺👇即係以下哩款,味道較清。香草雞胸沙律🥗這碟前菜沙律好開胃喔....酸酸的沙律汁內有多款的蔬菜,烚雞胸本來就是無味的,但是配合這個醬汁,馬上唔同晒。芝麻雞翼首先哩碟雞翼多芝麻「正」,加上唔會煎炸得太乾身,食落口雞皮鬆脆,肉質鮮嫩。串燒(冬菇串燒,雞肝串燒,大蔥雞肉串燒),強烈推薦雞肝串燒,生熟度燒得剛剛好,雞肝既邊燒到有點焦焦的,入口好香。記得食串燒類的食物,最好配黑啤。華味鳥美人鍋(雞肉)蓋上鍋蓋加熱多陣就食得嚕,煲熟d雞肉之後建議先裝碗湯飲咗先,味道香濃。鍋子裏面除了雞之外,配菜有冬菇,,紹菜,豆腐。甘味雪芭最後當然唔少得甜品啦!食咗咁多野,食返個甘味雪芭消消濟,味道有d似柚子喎!推介

用兩個字來形容:「新鮮」

香草雞胸沙律🥗

芝麻雞翼

記得食串燒類的食物,最好配黑啤。

華味鳥美人鍋(雞肉)
鍋子裏面除了雞之外,配菜有冬菇,,紹菜,豆腐。

甘味雪芭

2018-09-20
2018-08-30 1617 浏览
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆ 對上一次家庭聯誼開餐差不多已有半年,係時候需要敍一敍、 沒有特意選址就在老爺家附近的一個商場, 多人提議下我們該晚便吃了這間日式壽司燒烤店、 由於時間較早所以沒有排隊之需要,一行九人浩浩蕩蕩便可以 立即進場。。。店內設計以木系和風裝修為主題, 食物方面壽司,刺身 、燒物通通都有, 算得為豐儉由人 、單拖以或是家庭聚會亦都算為適合~眼看一些靠邊站座位, 可給 一眾單身人士進場 、 一面食一面看著廚師製作燒物,感覺上不會太有面壁思過之感受 ~ 當日一家約九人入座 , 在太多意見包圍下反而請店內主任推介發板更為好,先來前菜三小碟HK$68.叫醒一吓胃納是需要的~ 兩份冷盤沙律做先頭部隊先是一份海葡萄豆腐野菜沙律HK$78. 吃在口中嫩豆腐極富濃感豆製味道 ,加入少有之海葡萄令整份沙律更為清新~ 另一份灸燒平目魚邊黑松露牛油果野菜沙律HK$128. 在暗藏松露汁的牽引下令沙律味道層次更見突出, 份量亦見非輕、兩者各有特色 ~ 跟手呈上三款不同款式之壽司盛及刺身, 在各人筷子的爭相擁奪下 、很快便告清枱,個人就對拖羅與

店內設計以木系和風裝修為主題, 食物方面壽司刺身 、燒物通通都有, 算得為豐儉由人 、單拖以或是家庭聚會亦都算為適合~

前菜

海葡萄豆腐野菜沙律

灸燒平目魚邊黑松露牛油果野菜沙律

跟手呈上三款不同款式之壽司盛及刺身, 在各人筷子的爭相擁奪下 、很快便告清枱,個人就對拖羅與及元貝最為喜愛、 啖啖肥美入口即溶之感覺實在令人回味~

由於(蝦子餅)極為愛海膽,故此要來一碟海膽軍艦HK$280. (7件)是必須的、 當日所吃甜美度就只僅屬一般~
海膽軍艦

七味燒日本魷魚筒HK$78.陣陣烤香味道從牙縫中的魷魚筒滲出, 整隻魷魚筒份量算是大件、 時間掌握得恰好不會過於韌,師傅手勢應記一功~
七味燒日本魷魚筒

豚肉露筍串、大蔥雞肉串、 鹽燒雞中翼串、 用來送啤酒就最為合意,細佬當然不會放過亦叫要了兩杯啤酒用來贈興、很快便告(清杯)
豚肉露筍串、大蔥雞肉串、 鹽燒雞中翼串

豚肉露筍串

個人對這碟日式餃子HK$38. 評價亦叫好, 餡料肉質爆滿、 肉香而味美, 不用沾上醬油也覺好美味~
日式餃子

這碟花魚一夜乾干HK$98. 雖然烤得熟成度剛好, 但個人就對於他的本身之味道僅屬一般
花魚一夜乾干

至於燒冬菇亦做得甚為合我心意 , 汁燒冬菇3串HK$48. 味道上主要來自醬汁,調教相當味美、 燒出來的鮮菇亦做得蠻不錯不會過火 ,保留了本身之濕潤度 ~
汁燒冬菇

海蝦天婦羅6串HK$88. 不得不讚一下這碟天婦羅海蝦肉質蠻有彈力, 啖啖蝦肉滿口滋味~
海蝦天婦羅

鐵板牛舌HK$52. 日式牛舌切得較為薄身 ,口感上就好壞參半、 因為有一些煮得較為過火 ,配上低層滿是煮得熟透甜美之洋蔥~
鐵板牛舌

鐵板牛舌

由於當日有老人家在場所以熟食不能少 ,要上兩份日式炒飯 、 配上葱花及切粒大蝦之海膽海鮮炒飯HK$108. 其實海膽不算太多目測就只有相片當中一小撮, 論味道鰻魚炒飯險勝一仗~
海膽海鮮炒飯

鰻魚炒飯HK$98.
鰻魚炒飯

整體來說除開每人都是HK$二百多都算化算,而且食物上都屬滿意、
理應有回頭之念。

漁釧
地址:將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舗