2021-12-04 45 浏览
餐廳位於民居附近,是一家以街坊客居多的日式餐廳。餐廳門口有個大型的日式燈籠,窗戶沒有玻璃阻隔,和商場連成一體。餐廳的裝潢充滿日本風情,以木系家具為主,給人溫馨舒適的感覺。餐牌上由小食前菜到日式火鍋刺身,應有盡有。⭐️鮪魚三色丼$268三色丼有中拖羅、赤身和吞拿魚蓉三款魚。加入香蔥和芝麻襯托,魚脂充沛的拖羅加上清爽的赤身和吞拿,一次過享受三種魚的滋味。米飯加上生雞蛋,口感濕潤,味道更好!三色丼還奉送一碗魚湯,這碗魚湯呈米白色,集魚的精華於一身,入口甘甜香醇。⭐️黃金軟殼蟹$88軟殼蟹加入蛋黃炒,軟殼蟹本身炸完味道較香淡,加入味道較重的蛋黃,軟殼蟹表面裹了一層蛋黃,入口香脆鹹香。
餐廳位於民居附近,是一家以街坊客居多的日式餐廳。

餐牌上由小食前菜到日式火鍋刺身,應有盡有。

⭐️鮪魚三色丼$268

米飯加上生雞蛋,口感濕潤,味道更好!

⭐️黃金軟殼蟹$88

位於將軍澳中心一樓既漁釧以前都有食過午市。晚市都真係第一次食。鋪面既裝潢已經引人入勝,一個大大寫著鋪名既燈籠掛在門外,裡面既裝修亦具日本特色。我地就坐左係開放式日式廚房隔離,可見到師傳握壽司既過程。 餐單菜式種類繁多,差唔多基本嘅日本菜式都有齊晒。有炸物,拉麵,壽司,刺身,沙津,連火鍋都有。就係甜品得一款,抹茶/黑芝麻雪糕。——🦑熒光魷魚($62)🦑有啲人覺得螢光魷魚嘅鮮味太重太鹹鹹水味,但呢度嘅螢光魷魚螢光魷魚鮮味濃得尼唔腥,口感爽滑🤤一碟唔算大裏面大約有五六隻。🥟日式餃子($52)🥟一共有六隻餃子,平平冇其冇乜特別🍣十四點盛壽司&三點鐵火卷($348)🍣14件壽司都係出雙入對,嗰度總共有七款壽司好似火炙鰻魚、吞拿魚、玻璃蝦、三文魚、魷魚、三文魚子同埋劍魚。都係最常見最容易放入口嗰幾種。二鐵火卷就係吞拿魚軍艦。我最推介三文魚子同埋火炙鰻魚,三文魚子超多,一啲都唔孤寒,我一邊食一邊跌。鰻魚嗰陣棵隻味超香,加上鰻魚汁好夠唔使加豉油都好食。 🥗韓式八爪魚沙律($88)🥗所謂嘅韓式其實就係辣辣地甜甜地嘅醬,有啲似泰式雞醬醬。但係梗係沙律到我覺得味道唔算搭配,同埋八爪魚都冇特別調味。個人認為呢

餐單菜式種類繁多,差唔多基本嘅日本菜式都有齊晒。有炸物,拉麵,壽司刺身,沙津,連火鍋都有。就係甜品得一款,抹茶/黑芝麻雪糕。

——
🦑熒光魷魚($62)🦑
瑩光魷魚

🥟日式餃子($52)🥟
一共有六隻餃子,平平冇其冇乜特別

🍣十四點盛壽司&三點鐵火卷($348)🍣
十四點盛鐵卷

🥗韓式八爪魚沙律($88)🥗
韓醬八爪魚沙律

所謂嘅韓式其實就係辣辣地甜甜地嘅醬,有啲似泰式雞醬醬。但係梗係沙律到我覺得味道唔算搭配,同埋八爪魚都冇特別調味。個人認為呢碟菜都冇乜特別。

🍣北海道海膽軍艦($80)🍣
北海道軍艦海膽

你冇睇錯,呢個北海道海膽軍艦值$80。 果然海膽係特別新鮮好鮮甜,月頭出糧食一九都唔算過分嘅

🌟枝豆edemame($36)🌟
枝豆

枝豆係日本人送菜必內既小食。呢到既枝豆份量都幾多,抵叫!

🌟抹茶雪糕($28)🌟
抹茶雪糕

之後每人叫咗一個抹茶雪糕做甜品,今日呢餐就完美結束。抹茶雪糕茶味好濃,但係得好細球兩三啖就食完啦。

————————-
瑩光魷魚
北海道軍艦海膽
枝豆
抹茶雪糕
2021-11-21 64 浏览
今日係將軍澳覓食,忽然想食日式料理,於是係將軍澳中心搵到呢間高質小店! 入到去環境都好舒適,座位都好多好濶落!我哋點左份吞拿魚壽司6貫,呢道有吞拿唔同部位嘅壽司,有中拖羅,赤身,托羅蓉等等,每件都好新鮮,食落啲口感油脂都非常豐富,入口即溶,呢道真係好值得一試!另外我哋都叫左份軟殼蟹壽司卷,呢道份量好足,有好多件,軟殼蟹炸得好香脆,食落好香口,完全係超水準!我哋仲點左份比目魚西京燒,呢道係我哋全晚最有驚喜嘅一道餸,魚烤完之後啲魚肉都係十分嫩滑,而個魚皮就烤到好香脆,配搭埋個沙律醬,越食越開胃,食唔停口!最後我哋都點左幾樣串燒,串燒份量都好足,每件烤得個火侯都岩岩好,燒到好入味,由期個牛舌係十分之香口,個冬菇都好多汁,雞腎就十分之爽口! 最特別係個安格斯一口牛,入口即溶好香牛味!嚟開將軍澳玩嘅朋友可以嚟呢到一試,性價比極高,值得一試!

嚟開將軍澳玩嘅朋友可以嚟呢到一試,性價比極高,值得一試!
2021-11-17 73 浏览
將軍澳要搵間抵食居酒屋唔多,而且價錢都唔平,呢間位係將軍澳中心,開業都有段日子,食物質素同空間感都非常唔錯,而且選擇好多,打開menu 真係樣樣都想叫嚟睇吓。服務態度就不過不失,既不熱情,但又唔會唔睬你😂
2021-10-29 124 浏览
menu的圖同實物有落差卷物相對上比較有驚喜 應該係即炸依間入到黎比我感覺有啲似和民 種類方面有啲相似服務員好禮環境大都好加分 有放鬆既感覺整體不過不失下次再去會試埋串燒
menu的圖同實物有落差

三文魚腩刺身
滑蛋曼魚
三文魚腩刺身
2021-10-14 156 浏览
今次嚟將軍澳搵食,估唔到商場入面都有咁有昭和特色嘅居酒屋🏯。所謂的「昭和」,是指日本🇯🇵昭和天皇在位時所使用的年號,而「昭和」,則被視為「古早」氣息嘅懷舊代名詞。漁釧裝潢充滿日式漁村風情,牆上掛滿日本舊式鐵牌廣告及公司招牌,充斥住歷史同懷舊氣息,而且空間寬敞,非常舒服😇。-漁釧嘅特點係定期會有本鮪空運到店,並由日籍料理長親自操刀解魚🔪🗡,讓大家品嚐極鮮美味😀。所謂本鮪係眾多吞拿魚品種中,身價最昂貴、體形最大一種🤩!為左保持新鮮,無冷凍生劊本鮪套餐只會係解劊後做限期三日嘅套餐,真係機不可失☺️!-🔱無冷凍生劊本鮪套餐 每位 $398 ( 日本清酒配對🍶$168)-見到佢有清酒配對嘅選項真係即時雙目發光🤩!店家對sake非常講究,不同嘅菜式都配上對應嘅清酒🍶,比人感覺極度着重細節,鍾意飲酒嘅我當然唔會錯過!-⚜️前菜三點(吞拿魚蓉Tapas 酒盜芝士tapas 日式味噌雞肝醬tapas)單睇個名就已經感受到陣fusion味🤤。從賣相嚟睇,三款前菜都算係非常精美,紫蘇葉🍁作底,墊上餅乾再配上三種唔同嘅topping,由味道較淡嘅吞拿魚蓉食起,然後係味噌雞肝醬,最後係酒盜芝士🧀。「酒盜」芝士叫「酒
單睇個名就已經感受到陣fusion味🤤。從賣相嚟睇,三款前菜都算係非常精美,紫蘇葉🍁作底,墊上餅乾再配上三種唔同嘅topping,由味道較淡嘅吞拿魚蓉食起,然後係味噌雞肝醬,最後係酒盜芝士🧀。「酒盜」芝士叫「酒盜」嘅原因係因為佢太配酒🍶,濃郁嘅鹹鮮味以紫蘇中和,齒頰留香😋,令人不自覺飲多幾啖!
⚜️仁井田自然酒生酛純米原酒🍶
三點前菜配上呢枝sake。呢款自然純米原酒所用嘅稻米係無任何化學物同農藥✨。雖然呢枝sake都有16.5%,但佢芳醇嘅香氣,溫和嘅口感,完全無平時飲sake空有酒精味嘅不適,順口非常🤤。

⚜️炙燒舌拿魚沙律
店家以炙燒方式逼出吞拿魚嘅油脂🔥,未上枱已經聞到香味,望見之際更被吞拿魚吸引到眼球👀,平時三文魚沙律食得多,估唔到吞拿魚嘅鮮都可以別具一格,算係食完較重口味嘅前菜嘅一個緩衝。

⚜️本鮪刺身三點 本鮪壽司三點 火炙赤身壽司
不得不說,平時食赤身都唔係好感受到箇中鮮味🥲,反而酸味更為突出。但係漁釧嘅本鮪刺身好出色,可能係解劊咗無耐,總算感受到吞拿魚赤身嘅鮮味🥰,雖然唔係澎湃油香,但淡鮮流溢,都係一番風味😋。大拖羅唔洗多講,酒脂豐富,入口即化,配上一口sake,滿足非常。而火炙赤身壽司同樣香氣味道俱全☺️。
⚜️石鎚糟搾純米大吟釀🍶
石鎚酒造位於西日本最高峰石鎚山下,以「名水之町」聞名的愛媛縣西条市。呢款酒更係2019日本航空頭等艙用酒😲,酒精度同第一枝相似,有17%,但佢呈現出較為濃郁嘅米香☺️,加上些許蘋果🍎香氣以及酸度,豪氣橫溢。

⚜️大蜆味噌湯🌊
味噌湯除左大蜆之外,仲灑上一小撮香蔥,比起一般鹹味主導,進食大蜆時增添左一番海水鮮味🌊。店家選擇係壽司後出湯,仿佛為下一次高潮作鋪墊,甚具巧思👍🏻。

⚜️吉列鮑魚串🍢
令人驚喜非常嘅一道菜。店家於海鮮炸物嘅時間把控得非常好🤩,飽魚爽口軟糯,咬起嚟毫不費勁☺️,而外層嘅炸漿香、薄、脆三者兼備,即使唔配沙律醬已經味道豐富😋😋。
⚜️空藏山田錦 生原酒純米‧大吟釀🍶
進食較為重口味嘅食物,店家配上一枝濃郁嘅sake。此酒使用左「酒米之王」的兵庫縣產大米「山田錦」,有豐富嘅蘋果香氣🍎,雖然入口較為辛烈🥵,但餘韻悠長,酒香徐徐釋放🤤,將餐宴嘅味覺體驗推至高峰,一口炸物,一口sake,談笑風生,甚為美好🥰。

⚜️吞拿魚蓉丼
套餐食到呢一刻,其實都已經差唔多飽,店家選擇以份量適中嘅吞拿魚蓉丼作為主餐作結😚。吞拿魚蓉丼灑上芝麻同青蔥,淋上豉油,細味住吞拿魚嘅油香同醋飯嘅鮮美和諧😇。一口接一口,滿足咁食飽。

⚜️柚子味雪葩🍨
以柚子嘅酸甜為口腔帶嚟一股清新☺️,冰涼❄️嘅觸感使人為之一振。酸甜適中,以上劃上完美句號。
⚜️京姬柚子檸檬酒🍋
用7個完熟柚子,2個檸檬🍋嘅鮮味釀製而成嘅果酒,酒精度只有7%,但果汁度卻有28%😲,淡淡嘅酒感,豐富嘅果香,悠然地完結今日嘅體驗🥰😋。
2021-10-11 126 浏览
🥗日本白椰菜火山脆脆沙律 $88呢個火山其實由白椰菜堆砌而成,加上啲類似童星點心麵同埋墨西哥脆片嘅物體,仲有勁多蟹肉同蟹籽,撈埋個底嘅沙律醬,個口感真係好特別,充滿着白椰菜嘅爽甜以及脆麵同脆片炸過嘅香口🤤🍳蟹肉玉子燒 $92表面放咗蟹肉同蟹籽,外觀都幾精美。食落去嘅玉子燒甜甜哋,充滿蛋香👍🏻🧡燒明太子長芋 $72我都係第一次食呢個菜式,明太子嗰種鹹香同一patpat 嘅質地配上爽口但係黏口嘅山藥,出奇地好食😋🍚和牛粒炒飯 $138 和牛粒唔夠香味,呢個炒飯略為普通,媽咪炒飯仲好食。🐟火炙鰻魚芝士芝麻反卷 $158又食咗鰻魚又食到芝士係開心嘅,可惜係啲鰻魚好多骨,同埋唔夠厚肉。
🥗日本白椰菜火山脆脆沙律 $88

🍳蟹肉玉子燒 $92

🧡燒明太子長芋 $72

🍚和牛粒炒飯 $138
和牛粒唔夠香味,呢個炒飯略為普通,媽咪炒飯仲好食。

🐟火炙鰻魚芝士芝麻反卷 $158
2021-10-02
2021-09-30 838 浏览
今年中秋真係食到肚滿腸肥假期雖少美食真多!把握住假期去食漁釧只供應三日既中秋限定"無冷凍生劊本鮪套餐", 本鮪係吞拿魚之中既最高級別, 今次既本鮪係由日本直送到店, 所以係非常新鮮同名貴ga漁釧既裝修風格充滿住懷舊日式料理餐廳既感覺, 而且整晚都播住耳熟好聽的日本流行音樂, 食客仿如置身係日本一樣"本鮪套餐"包左前菜三點(吞拿魚蓉Tapas、酒盜芝士Tapas、日式味噌雞肝醬Tapas)、口感豐富的炙燒吞拿魚沙律。另外, 當然少不了最令我地期待既本鮪刺身及壽司~刺身及壽司都包括在唔同既本鮪部位, 佢地既味道、肉質彈性、油脂分佈及比例, 真係比起一般壽司店的優質得多仲有鮮味十足既大蜆味噌湯、香口既吉列鮑魚串、主食(吞拿魚蓉丼/牛肉野菜烏冬)可享用~我地再加點左"日本清酒配對", 享用不同的食物時就有不同的清酒去配搭, 清酒味道都偏甘甜, 入口仲有芳香既果味, 當中我就最鍾意"京姬柚子檸檬酒", 有大量清新柚子味, 仲有酸甜既檸檬香, 配合埋柚子味雪葩, 簡直係完美既一餐
今年中秋真係食到肚滿腸肥

炙燒吞拿魚沙律
本鮪刺身及壽司
另外, 當然少不了最令我地期待既本鮪刺身壽司~
刺身壽司都包括在唔同既本鮪部位, 佢地既味道、肉質彈性、油脂分佈及比例, 真係比起一般壽司店的優質得多

大蜆味噌湯

吞拿魚蓉丼
柚子味雪葩
1K
2021-09-24 410 浏览
除咗食月餅同玩燈籠食中秋限定,食呢個本鮪套餐都係,有條巨型本鮪趁中秋飛咗嚟香港,得20-22/9呢三日食到咋,大胃有幸食到水尾成個套餐加埋清酒配對,成件事會變得更加對首先係前菜三味Tapas,分別係吞拿魚蓉、酒盜芝士、日式味噌雞肝醬配上純米原酒,其醇厚帶出吞拿魚嘅鮮、芝士嘅霸氣同雞肝嘅活躍沙律走醬,就係為咗突出炙燒吞拿魚嘅燒香味,一啖食完舊肉,再食沙律完全唔會喧賓奪主嚟到主角刺身同壽司,全部都係本鮪嘅一忽肉。刺身肥美但又不失質感,鮮香滿溢口腔再飲返杯大吟釀,簡直覺得口入面好似有支日本樂團咁!冷靜完神經再食壽司,由生食到熟,食到好感激條本鮪湯非常有誠意,唔係普通嘅味噌湯,係會撈到有兩隻大蜆,肉質甜美,成碗湯沉穩舒服跟住就嚟兩串激烈嘅吉列鮑魚串,外皮炸得超脆,內裡煙韌彈牙再配飲第二種味道嘅大吟釀,好似去咗海中心跳躍中之後可以揀吞拿魚蓉丼或者牛肉野菜烏冬,同大胃之母一人一款就啱晒喇!吞拿魚簡簡單單以白芝麻調味,已帶出其鮮美烏冬口感又彈又綿,配搭菇、菜、牛肉,係好溫和嘅組合最後就以柚子味雪葩作結,質感綿味道甘,但唔會搶走配酒嘅味道,柚子檸檬酒確實先係呢part嘅主角

日本清酒配對

成個套餐加埋清酒配對,成件事會變得更加對

配上純米原酒,其醇厚帶出吞拿魚嘅鮮、芝士嘅霸氣同雞肝嘅活躍

無冷凍生劊本鮪套餐

嚟到主角刺身壽司,全部都係本鮪嘅一忽肉。刺身肥美但又不失質感,鮮香滿溢口腔

跟住就嚟兩串激烈嘅吉列鮑魚串,外皮炸得超脆,內裡煙韌彈牙

再配飲第二種味道嘅大吟釀,好似去咗海中心跳躍中

烏冬口感又彈又綿,配搭菇、菜、牛肉,係好溫和嘅組合

2021-09-22
日本清酒配對
無冷凍生劊本鮪套餐
2021-09-14 136 浏览
今晚食日本菜 先上一客豆腐芝麻醬沙律  刺身丼飯定食 魚肉手卷 啤酒 甜品 免費附茶 呢度裝修幾日本風格,食物大部份都係日本直送 鮮度不用懷疑日式芝麻醬沙律入口清爽,豆腐嫩滑 芝麻醬更加香味濃香係傳統日式沙律套餐包括了麵豉湯 手卷一份 刺身丼非常豐富 食到三文魚刺身 三文魚切粒 吞拿魚蓉 當季既時令鮮魚刺身拖羅,白身魚,甘海老,金目鯛等刺身油花平均,油脂甘香肥美配返上爽口既啤酒味道特別夾一場美味宴,最後再配上一道甜品結尾抹茶雪糕,洋梨,無花果果汁多汁又甜,配埋凍冰既抹茶雪糕平均消費$300評分8/10將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舖

套餐包括了麵豉湯 手卷一份 刺身丼非常豐富
食到三文魚刺身 三文魚切粒 吞拿魚蓉
當季既時令鮮魚刺身
拖羅,白身魚,甘海老,金目鯛等
刺身油花平均,油脂甘香肥美
配返上爽口既啤酒味道特別夾
一場美味宴,最後再配上一道甜品結尾
抹茶雪糕,洋梨,無花果
果汁多汁又甜,配埋凍冰既抹茶雪糕

平均消費$300
評分8/10
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G89號舖
2021-09-10 133 浏览
今日逛遊將軍澳晚上就在將軍澳中心隨意覓食。來到這家「漁釧」被這裡的裝修吸引了,令我想起日劇裡面上班一族經常會去的居酒屋。一杯啤酒一碟刺身、燒物大快朵頤人也輕鬆多。🍺日本生啤 $42冰凍啤酒大口大口喝….爽😊🥢串燒鹽燒雞腎 $22鹽燒牛舌 $45鹽燒黑豚腩 $24大蔥雞肉$24雞皮串$20以上串燒各有特色最喜歡牛舌同豚肉腩,醃得入味燒得香口又保留肉汁👍,雞腎爽口有嚼勁,雞皮串脂肪過經燒烤後減低油份酥香可口。👍🥢刺身5點 $198刺身5號以牡丹蝦最為吸引,鮮甜爽口彈牙,其他都不過不失。🥢火炙三文魚圈 $138三文魚腩上鋪上芝士,輕輕燒香配同壽司飯同食口感黏口油潤滿足。😋👍每位 $320
今日逛遊將軍澳晚上就在將軍澳中心隨意覓食。

一杯啤酒一碟刺身、燒物大快朵頤人也輕鬆多。
🍺日本生啤 $42

鹽燒黑豚腩 $24
大蔥雞肉$24
雞皮串$20

🥢刺身5點 $198
刺身5號以牡丹蝦最為吸引,鮮甜爽口彈牙,其他都不過不失。

🥢火炙三文魚圈 $138

每位 $320
2021-07-30
  • 串燒
2021-09-08 120 浏览
佢開張頭嗰兩年我成日都去, 覺得佢種類繁多,質素都好好, 侍應亦照呼得好好,最近再次睇完OpenRice 啲comment唔信且(我錯),雖然好耐冇去幫襯但係仲懷念以前佢嘅好, 前幾日一到之下真係大鑊, 無怪乎以前好多人排隊而家就唔使。特級刺身拼盤$4xx完全係細件嘅又唔夠新鮮,而且級數一啲都唔特級,海膽好細嚿溶咗咁, 其他都細細件唔夠肥美, 早知唔駛特登叫特級版本。壽司仲離譜,細嚿得可憐, 附近平價連鎖式壽司店都好過佢,另外火炙咗嘅都唔好食, 同以前嘅水準可謂大跌咗五級👎🏻👎🏻👎🏻 真係令人失望。侍應們是長輩級的姐姐, 她們很勤力但溝通上有點距離,佢哋有時唔明我哋講乜,有時又聽唔清楚要我哋再重複。唯一一讚就係串燒還是勉強可以的,成餐飯就係呢三樣嘢再加一支$720ml sake 盛惠$1300 跟住我食唔飽同質素太差影響味蕾之下, 決定盡快埋單𨍭場,響附近商場搵返間好啲嘅日本餐廳繼續食冚過佢
2021-08-19
2021-09-07 89 浏览
今日中午喺度食,環境都算靜,有木板間格嘅四人卡座位,亦都有open kitchen嘅bar位, 環境坐得算係舒適闊落,午餐嘅餐牌簡單令人容易明白,原因係選擇不多。彩虹卷配油揚烏冬配沙律、茶碗蒸 $138烏冬份量好像不夠多,但因為6件彩虹卷,加上有沙律配菜同埋茶碗蒸,食完整體分量又剛剛好。烏冬味道同埋質感沒有什麼特別,感覺同普通烏冬無分別,彩虹卷亦並不覺得特別出眾,可能因為魚生比例較少,但是整體尚可接受。特盛醬油濃雞白湯拉麵配前菜、沙律、茶碗蒸 $96拉麵份量就不會偏小,亦算彈口,湯底真係濃而且沒有偏鹹,叉燒反而有點驚喜,味道有點像燒過的一樣,而且唔會特別肥膩,容易入口。

彩虹卷配油揚烏冬配沙律、茶碗蒸 $138

特盛醬油濃雞白湯拉麵配前菜、沙律、茶碗蒸 $96

2021-09-05 72 浏览
服務態度差,對客戶沒有禮,食物難吃,東西不新鮮,垃圾店,食過一次都怕怕,他們以為全將軍澳只有他一家日本餐廳,這家日本餐廳不收費下次都不會再去,餐廳0分,快啲執笠吧 !!😡🤬
2021-07-28 296 浏览
今日去將軍澳探朋友,諗緊去邊度食晏之際,經過呢間門面好有日本feel嘅餐廳。日本菜從來都係我杯茶,於是就入去試吓。店內以木嘅裝修同埋佈置為主,淺木色嘅橫樑,配上深木色嘅餐桌,感覺和諧舒服。橫樑上掛上大大小小、寫滿日文字句嘅紙燈籠及魚形竹燈籠,加上色彩繽紛嘅旗幟,以及充滿日本色彩嘅海報,好有日本磯燒店嘅感覺。唔係旁邊咁多食客講緊廣東話,真係以為自己去咗日本🥰。侍應招呼我哋坐低,遞上平日嘅lunch set menu,價錢約$1xx-2xx,有壽司、魚生丼,及各種熟食定食。本來我想食壽司,但只有兩款壽司set選擇,而且魚生種類不太吸引,份量又唔算多,以二百幾蚊來講唔算好抵食,於是同朋友都叫咗$118嘅四色魚生丼。Lunch set 同一般餐廳一樣,有麵豉湯,沙律,茶蒸碗,同埋主食。前菜正常,冇乜驚喜。四色魚生丼包括:三文魚粒 - 唔算好肥美,但厚切,尚算新鮮。吞拿魚蓉 - 平時我好少食吞拿魚蓉,因為冇乜口感,同埋會有少少腥,但呢度完全冇咁嘅感覺,食到吞拿魚嘅味道,份量都不少。帶子 - 只有小小兩片,好單薄吓,味道不過不失。牡丹蝦 - 有一隻,爽口但不太鮮甜。飯冇乜珍珠米嘅香味,醋味亦都唔夠

四色魚生丼包括:
三文魚粒 - 唔算好肥美,但厚切,尚算新鮮。
帶子 - 只有小小兩片,好單薄吓,味道不過不失。
牡丹蝦 - 有一隻,爽口但不太鮮甜。
飯冇乜珍珠米嘅香味,醋味亦都唔夠。
四色魚生丼

平日冇加一,以$118嘅價錢食到呢個質素尚算可以,但再貴啲嘅lunch set就性價比不高了。香港周圍都好多日式餐廳,對比之下呢度唔算十分吸引,但食吓lunch亦未嘗不可。
2021-07-27