2016-07-07 834 浏览
潮味居午飯新規模 要求每人至少一個午餐不加一不收茶芥幾有趣每個餐送中湯或汽水這例湯有瓜有肉而且味道清甜不油膩套餐滷水鴨飯有一只鴨腳三數片豆腐很夠分當然鴨肉是鞋和硬些但送飯也好好吃汁兒還不太咸辣醬是配粥的鮮味夠勁由豆干和菜譜組成開胃滋味兩個粥海鮮和蚝仔潮州粥料都差唔多是非常可口味美的小蚝,方魚和魷魚片蚝有蚝味方魚有方魚味=低價好食一碟豐厚伊麵吃不光欣然薑粒生炒牛肉飯中規中矩,有薑夠薑久違了的梅菜扣肉吃得清爽友人極推介更久違的大公雞碗一次無預期的客飯餐如中學生生活 午餐位位一個客飯十分經濟的往事不再只能 回味38至42元攪掂!7 人選擇就多且實際可以一試
潮味居午飯
開胃滋味
兩個粥
海鮮和蚝仔潮州粥
料都差唔多
是非常可口味美的小蚝,方魚和魷魚片

蚝有蚝味

可以一試
2016-07-07
  • 紅燒花膠翅
2016-07-06 3139 浏览
潮州野批心我感覺係打冷滷水鵝,今日經開佐敦朋友話想食潮州菜就唔打唔撞嚟咗呢度潮味居感覺上好有歷史,老字號嘅嘢食應該唔會差既冇幾耐員工就攞咗幾杯潮州功夫茶同小食俾我哋功夫茶味道偏濃,夜晚飲咁濃嘅茶有啲驚會瞓唔着滷水鵝併墨魚鵝片食落好林好軟熟,滷得尚算入味但唔會過分鹹,味道適中,好食傳統香煎蠔仔烙 $98蠔仔份量好多而且蠔仔肥美可口,蠔餅邊炸得好香而入邊林身,整體食落口唔會覺得好油膩,熱辣辣好好食蠔仔肉碎粥蠔仔粥同蠔餅使用同一種珍珠蠔,食落真係好肥美而且帶點蠔嘅甘香,潮州粥唔會煮得好林,我自己比較鍾意呢種口感食落去有啲飯粒,令人好想食完一碗又一碗沙爹牛肉炒河粉 $88河粉底本身炒得幾好,夠鑊氣,可惜牛肉醃得太過林,冇咬口,整體有D失望鹹菜胡椒豬肚湯 $98呢個湯飲到差唔多最底先醒起唔記得咗影相 胡椒豬肚湯聞落去已經好濃味,白胡椒嘅香味完全煲晒出嚟,飲落去好濃味而且帶出咗白胡椒果種辣味,飲完成個人都熱辣辣~熱辣辣~~熱辣辣~~~好正呀!雖然個豬肚係湯料,但食落唔會過份林,保留到少少咬口,好好食 真係超鍾意呢個湯如果冬天飲呢個湯一定好暖胃!
潮味居感覺上好有歷史,老字號嘅嘢食應該唔會差既
冇幾耐員工就攞咗幾杯潮州功夫茶同小食俾我哋
功夫茶味道偏濃,夜晚飲咁濃嘅茶有啲驚會瞓唔着
滷水鵝併墨魚
傳統香煎蠔仔烙 $98
蠔仔肉碎粥
沙爹牛肉炒河粉 $88
鹹菜胡椒豬肚湯 $98
呢個湯飲到差唔多最底先醒起唔記得咗影相

雖然個豬肚係湯料,但食落唔會過份林,保留到少少咬口,好好食
真係超鍾意呢個湯

如果冬天飲呢個湯一定好暖胃!
2016-07-06
有好一段時間沒有吃潮州菜,很想念吃前的那杯功夫茶小時候覺得它特別苦,人大了,喝下去卻有回甘的味道這次一班舊同學聚餐,我們就選上潮州菜館潮菜的例牌冷盤 卤水雙併 - 鵝腸、鵝片簡單又味鮮紅燒花膠翅一入口,非常非常非常濃味非常鮮,花膠夠厚,口感黏黏,答答有味喝完一碗,回味無窮生煎墨魚餅墨魚餅圓0都0都咬下去夠彈牙,調味合宜,沒有太咸,邊吃還邊聞到墨魚香慢火煎原條馬友馬友二邊都煎得非常香,皮脆肉滑,平時很少吃魚的我,都覺得這條馬友味道不錯,沒有再加多餘的調味。 香煎蠔仔餅蠔仔滿多的,也聞到蠔香,不過略為淡口,其中一位著重健康的同學則非常喜歡,他形容說味淡但鮮潮洲方魚炒芥蘭這道菜沒有什麼特別,一桌葷食,說是要有一碟菜,還不錯,夠新鮮。

有好一段時間沒有吃潮州菜,很想念吃前的那杯功夫茶

小時候覺得它特別苦,人大了,喝下去卻有回甘的味道

這次一班舊同學聚餐,我們就選上潮州菜館
潮菜的例牌冷盤 卤水雙併 - 鵝腸、鵝片

簡單又味鮮
紅燒花膠翅
一入口,非常非常非常濃味

非常鮮,花膠夠厚,口感黏黏,答答有味

喝完一碗,回味無窮
生煎墨魚餅
墨魚餅圓0都0都
咬下去夠彈牙,調味合宜,沒有太咸,邊吃還邊聞到墨魚香
慢火煎原條馬友
香煎蠔仔餅

潮洲方魚炒芥蘭

• 生煎墨魚餅
  • 卤水雙併
  • 紅燒花膠翅
2016-07-03 2242 浏览
一向都鍾意食潮州打冷, 但一直俾人既感覺都係在一間白色簡陋裝修既店鋪入面叫D麻甩野食, 叫枝啤酒咁, 所以一齊女朋友都唔會陪我食, 但難得今次搵到一間係優雅既潮洲菜館, 當然要即刻去食啦!首先一開始坐下己經即刻送上酸菜同潮州茶, 茶味濃帶甘苦 首先第一碟係金牌滷水鵝肝, 第一次食中式既鵝肝, 係你意想不到咁好食, 口感既滑且淋, 入口即溶, 每啖除左有鵝肝既油香之外, 仲有淡淡既酒香味, 飯後跟師傅了解過, 原來係用慢煮既方法去烹調, 所以份外嫩滑!滷水淨鵝片- 亦都好出色, 嫩口有肉汁!紅燒花膠翅- 睇相就知用料十足, 好重膠質既湯, 但黏稠度又適中, 配上翅同竹笙, 依碗紅燒花膠翅絕對係必叫之選 墨魚卷拼普寧豆腐- 墨魚卷肉質彈牙, 炸得香口之餘仲唔油膩, 普寧豆腐啖啖都有石磨豆腐既香味, 愈食愈上隱傳統香煎蠔仔烙- 蠔仔粒粒都好飽滿, 同樣香而不膩, 亦唔會太乾身口水鮮花甲- 麻辣口味的花甲, 不會太辣, 花甲亦很有咬口, 但只屬正常味道, 沒有驚喜珍珠菜川椒雞球- 很喜歡吃這種製法的菜, 香口略帶咸, 作為伴碟小吃一流。 雞略乾身, 也是不會太辣者者馬拉芥蘭煲- 非常香口惹味

首先一開始坐下己經即刻送上酸菜同潮州茶, 茶味濃帶甘苦
滷水淨鵝片
- 亦都好出色, 嫩口有肉汁!
傳統香煎蠔仔烙
- 蠔仔粒粒都好飽滿, 同樣香而不膩, 亦唔會太乾身
口水鮮花甲
珍珠菜川椒雞球
者者馬拉芥蘭煲
- 非常香口惹味, 但略嫌重手左少少, 個汁比較咸, 但除此之外, 整個煲都十分香口美味, 用黎伴飯會比較理想
慢火煎原條咸馬友
- 鮮肉依然保持嫩滑有汁, 馬友亦厚身多肉
最後己經飽到不得了, 但都係忍唔住叫左碗清心丸綠豆爽, 酸酸甜甜, 有清熱之用, 食左咁多煎炸野, 岩哂做甜品作結尾
其實都真係叫多左少少, 去到後面己經飽到碟雞都食唔哂, 最出色當然係鵝肝同花膠翅, 絕對係愛食潮州野既朋友必然選擇!
2016-07-02 630 浏览
午餐又有正野,梅菜扣肉飯,38蚊,普通茶餐廳食⑤到嘅地道家鄉餸厚厚嘅惠州梅菜打底,上面鋪滿肥美嘅扣肉扣肉被鹵水汁滷得好入味,半肥瘦嘅扣肉,一D都唔漏,反而增加左肉嘅嫩度,仲有甜甜地嘅鹵水味,正吖,甜甜地滑滑梅菜送飯就一流喇!
厚厚嘅惠州梅菜打底,上面鋪滿肥美嘅扣肉
2016-06-30
2016-06-24 479 浏览
午餐日日都系呢幾款,真係好易厭,但係主打潮州野嘅潮味居真係無得頂,每日唔同十幾個餐任你選,而且潮州口味特別好味有水準價錢仲好實惠,免收茶介金牌鹵水鴨飯,獨特鹵水味道,鹵水滲曬入鴨肉,鴨肉好嫩滑,好有嚼頭,下面仲有豆腐,好嫩滑,正仲有例湯系排骨赤小豆粉葛老火湯,正到暈吖,下火排毒去濕,男女都適合,呢D天氣飲呢個無得頂吖,
價錢仲好實惠,免收茶介
金牌鹵水鴨飯
2016-06-17
金牌鹵水鴨飯
2016-06-23 552 浏览
今晚跟飯伴的朋友們一起吃Gathering Dinner,一行七人要在尖沙咀找東西吃並不容易,還要是六個大男人! 所以飯伴找了間坐得比較好、又不設用餐時間的潮州菜館。未叫野食, 先黎一些前菜。那個蜆比較少見呢, 試了一隻, 蜆味就沒有, 不過那個麻辣味很香, 而且偏麻~叫野食, 都係一人揀一樣, 第2項的「滷水手寫單」係凍立魚~因為一大班男人食飯, 為免被人覺得「港女」上身, 所以就沒有每一樣食物都一一拍照, 就只有滿滿一檯食物的「全家幅」喇, 哈哈!錦繡滷水拼盤 - 入面有鵝片、紅腸、蛋、豆腐, 我個人覺得個滷水汁有D咸, 比較一般..凍立魚 - 個魚味都新鮮又唔腥, 而且都幾多肉唔算太多細骨, 不過貴左少少 ($2XX)清湯蘿蔔牛筋腩煲 - 呢個一般, D蘿蔔有沙, 牛筋我就唔特別中意食, 同埋好似好油咁~香煎蠔仔烙 - 呢個好好咪, 一D都唔油膩, 仲要蠔仔份量都幾多而且味道幾鮮甜, 我覺得個煎嘅時間幾好, 又唔會太燶但又夠香口。生煎墨魚餅 - 呢個都好好食! 飯伴話睇openrice D人都推介呢個, 墨魚餅好彈牙, 食到啖啖墨魚肉! 呢個都係推薦要試嘅菜式之一!自制魚丸紹菜煲
今晚跟飯伴的朋友們一起吃Gathering Dinner,
一行七人要在尖沙咀找東西吃並不容易,

自制魚丸紹菜煲 - 正常水準, 叫呢個都係因為想食D菜平衡一下...不過都幾好味~

方魚肉碎粥 (例牌) - 我地7個人都分到一人一碗滿嘅, 方魚咪都幾出, 作為吃飽大家的必需品呢!
2016-06-18
  • 香煎蠔仔烙
  • 生煎墨魚餅
2016-06-15 1206 浏览
嘆潮州菜潮州菜,係白如雪小时候經已時常吃、也喜歡吃的地方菜~~ 只可惜,近年來在香港,能够做出正宗好味潮州菜的店家,是愈来愈買小見小啦 。早前 (21 May),白如雪聽見爸媽説發现驚喜潮(州)菜。嘩嘩,不吃猶自可,吃了一口,如雪爸媽所説的驚喜,這便立即湧现喇!如雪這就嘩啦嘩啦的開始吃個不停啦~~~話説呢家「潮味居」,菜式選择多多,大有選择空間,抵讚!如雪呢晚所吃到的潮州菜,既正宗、又美味,更抵讚。其中有啲菜式,因为製作繁複但又[叫不起價錢],所以早已經喺一般潮菜酒家餐牌上消聲匿跡,如雪因此,對店家誠意製作傳統菜的心意,讚上讚。如雪這晚所點的,全都只是小吃、小菜而已,至於大菜嘛,店員雖曾前來介绍一番,但這夜負责[發辦]的如雪,全都婉拒了。可喜的是,店家並無因此而稍有怠慢。反而,每道菜下来,如雪都看得出店家是經過用心製作的。那賣相,看在如雪眼裡,是悦目討好的;那香氣,飘進如雪鼻子裡,是足可令我口水直流的;那口味,吃進如雪口裡,是令我吃個不願停口的!總之,每道菜,都可用「色香味俱全 ]嚟形容,可見大廚功力非凡!呢餐飯,一行四人都吃得不亦樂乎,印象中,好耐都冇喺香港食到咁正宗又好味嘅潮州菜喇
嘆潮州菜
話説呢家「潮味居」,菜式選择多多,大有選择空間,抵讚
!如雪呢晚所吃到的潮州菜,既正宗、又美味,更抵讚
;那香氣,飘進如雪鼻子裡,是足可令我口水直流的
;那口味,吃進如雪口裡,是令我吃個不願停口的
!總之,每道菜,都可用「色香味俱全 ]嚟形容,可見大廚功力非凡!呢餐飯,一行四人都吃得不亦樂乎,印象中,好耐都冇喺香港食到咁正宗又好味嘅潮州菜喇!今餐飯,連甜品在内,一共11道菜,是夜的[白如雪三甲榜]:❤冠:「鹵水併盤」
❤亜:「鬆化芋茸香酥鴨」
❤季:「蘿蔔灌漿」
驚喜小食︰「口水花甲」,簡直就是令人喜出望外之作啦!少少麻、 少少辣,帶出多多鮮!omg,好好食呀!!!
後記:白如雪雖早知道好多人日常都鐘意寫寫食評,食家們天天食過乜東東,那便勤快的去寫乜東東。可如雪自己,雖貪吃、也懂吃,卻也更爱慵懒悠闲,所以從來不願費勁去写甚麼食评。不過,今次呢間小店ge出品,的確打動了白如雪。令到如雪好想為佢哋嘅努力打打氣,於是,立下決心嘗試加 [openrice] 呢個超級大平台,為各位食家介绍一下呢家超水準的潮州菜館。白如雪知道~在openrice的芸芸食家們當中,如像如雪般自少愛吃又識食的,必定数之不盡!今番如雪為食家們介绍的,係潮州菜,希望繼呢篇食評之後,如雪好快又會[寫開又寫],不斷再寫食評……la, haha。
2016-05-21
  • 鹵水併盤
  • 鬆化芋茸香酥鴨
  • 蘿蔔灌漿
  • 口水花甲
2016-06-14 467 浏览
收工約左友人係尖沙咀,尖沙咀就多數食Korean food,不過我地行行下見到間食潮州菜就諗住入去試下 前菜黎個滷水鵝片,滷水汁咸甜適中,鵝片質感好滑而且好入味。香煎蠔仔烙炸出黎果一點都不油膩,而且蠔仔非常肥美, 個餅既口感煙韌,很有彈性珍珠菜川椒雞球中的雞球入味又夠香滑,好特別。味道濃烈的啫啫馬拉菜煲好惹味,所以蔬菜好新鮮,顏色非常清綠,口感爽脆。炸馬友咸香味適中,而馬友肉質很滑,而且肉厚,炸後的馬友連骨都可以食埋。紅燒花膠翅就係成餐既重點,花膠好厚身,翅亦都非常粗真係想食多碗
前菜黎個滷水鵝片,滷水汁咸甜適中,鵝片質感好滑而且好入味。
珍珠菜川椒雞球中的雞球入味又夠香滑,好特別。
紅燒花膠翅就係成餐既重點,花膠好厚身,翅亦都非常粗
真係想食多碗
2016-06-02
2016-06-10 443 浏览
尼間轉食潮州野同點心嘅,估唔到有埋平民價的午餐,我點左蠔仔粥,蠔仔好飽滿,好甜。好新鮮。粥有瑤柱,魚乾,肉碎,一齊煲,所以個粥好甜,好正,加埋有小小辣肉送粥,好惹味。茶芥又免,可以慢慢嘆茶一小時,真系嘆,好驚喜呢個價有尼D享受。聽日又去食,因為每日唔同架。
2016-06-10
2016-06-06 1226 浏览
平時唔愛好食潮洲菜, 總覺得潮州菜無咩好食, 但今次朋友帶我黎食既呢間潮味居, 就令我大開眼界。朋友一坐低, 不消一會已經發好板, 幫我地幾個叫滿一枱餸。醃菜。功夫茶。花生原來食潮州菜前後都會有功夫茶飲, 味道偏向甘甘苦苦, 飲完會覺得個口好清。醃菜: 係甜多於咸既醃菜, 好爽口同開胃。前菜 - 豉椒豆腐干味道惹味, 豆腐干有咬口又夠吸汁, 菜圃口感清爽。滷水淨鵝片 $148滷水鵝片, 鵝片質感好軟淋, 滷水咸甜適中, 好入味。下面墊有滑溜豆腐, 同樣入味又夠香滑。金牌滷水鵝肝 $120超喜歡的一碟! 西式鵝肝吃得多, 中式仲要滷水, 真係第一次。每件鵝肝都豐滿有光澤, 咬下去食到好綿滑, 有鵝肝獨有既油香但就不覺得油膩!最重要是鵝肝竟然能與滷水汁這麼般配!店員說他們大廚是以法國慢煮方法來處理鵝肝, 才可以令鵝肝做到綿滑又不失油香。口水鮮花甲 $48這碟花甲以「口水」做法處理, 有花椒麻味又有辣椒辣味, 夠剌激。花甲飽滿, 啖啖肉, 無砂。墨魚卷拼普寧豆腐 $98左右兩側既炸豆腐睇落好似封上左一層粉末甘, 但其實果個係佢既炸漿黎架!外面炸到鬆脆, 入面係紮實既豆腐, 最驚喜係豆腐食到石
朋友一坐低, 不消一會已經發好板, 幫我地幾個叫滿一枱餸。
醃菜。功夫茶。花生
醃菜。功夫茶。花生
醃菜: 係甜多於咸既醃菜, 好爽口同開胃。
豉椒豆腐干
前菜 - 豉椒豆腐干
味道惹味, 豆腐干有咬口又夠吸汁, 菜圃口感清爽。
滷水淨鵝片 $148
滷水鵝片, 鵝片質感好軟淋, 滷水咸甜適中, 好入味。
下面墊有滑溜豆腐, 同樣入味又夠香滑。
金牌滷水鵝肝
金牌滷水鵝肝 $120
最重要是鵝肝竟然能與滷水汁這麼般配!
口水鮮花甲 $48
花甲飽滿, 啖啖肉, 無砂。
墨魚卷拼普寧豆腐 $98
外面炸到鬆脆, 入面係紮實既豆腐, 最驚喜係豆腐食到石磨豆腐獨有既焦香味, 小小一件豆腐, 可謂心思之作。
傳統香煎蠔仔烙 $98
潮州菜中我最鐘意食既就係蠔餅, 呢個蠔餅無街邊「油浸」炸出黎果隻蠔餅甘油膩。
入面有好多肥美蠔仔, 而且個餅既口感煙煙韌韌, 好有彈性, 係一個實而不華既菜式。
珍珠菜川椒雞球
珍珠菜川椒雞球 $88
川椒雞球最特別係伴以酥炸過既珍珠菜, 雖然有點油膩, 但珍珠菜變得好有咬口, 頗為特別。
慢火煎原條咸馬友
慢火煎原條咸馬友 $168
煎原條馬友再伴以潮洲醃黃豆, 將咸香味推至最高。
馬友肉質比我想像中滑, 而且好多肉, 又唔會食到骨。
啫啫馬拉芥蘭煲
啫啫馬拉芥蘭煲 $88
味道濃烈的啫啫馬拉芥蘭煲, 十分惹味, 芥蘭爽脆。
沒有想過潮州菜式其實變化頗多, 而且味道都好實在, 沒有過多的花枝招展。

吃過這餐後我一定會常常惦記起那個得獎的滷水鵝肝。
2016-05-31
金牌滷水鵝肝
2016-06-05 820 浏览
成日gathering都食日本野韓國野。。。今次朋友話要食得尖d所以我地一行4人決定今晚去食潮州菜!我地揀左我公司附近呢間潮州菜館點緊菜o既時候先黎左個頭盤醒醒個胃先!呢個菜莆豆乾,辣辣地好入味!菜莆好爽口!好醒胃!鹵水鵝肝法式鵝肝就食得多,潮州鹵水鵝肝真係第一次食!個鵝肝除左好入味好重鹵水味之外,入口仲好腍好滑好juicy!有法國鵝肝的感覺!好有驚喜呀!鹵水鵝片鵝片好入味呀!肉質好腍,一d都唔會鞋!鵝皮仲好薄,完全無肥膏!煎蠔餅呢個係我最喜歡o既一道潮州菜!蠔餅煎得好香口呀!入面仲有勁多蠔仔!好足料!點埋個咸咸地o既魚露食,好夾!好好味!墨魚餅拼普寧豆腐墨魚餅炸得好香炸,個墨魚膠仲打到好彈牙!食落仲好有墨魚鮮味!普寧豆腐我係第一次食!入口真係有d驚喜!個豆腐好滑!感覺好似食緊豆腐花咁!紅燒花膠翅個湯好濃郁!入口黏黏地,感覺充滿住花膠i既滿滿骨膠原!好幸福呀!口水花甲呢個菜式好特別呀!用口水雞o既味,配落花甲度,估唔到又幾夾喎!辣辣地,配上花甲本身o既甜味,好鮮味好惹味!煎馬友平時都好鐘意食馬友,呢味菜配合左豆醬去煮,甜甜咸咸咁,好好味!魚肉都keep得好滑,充滿魚油!川椒雞球雞球炒得
所以我地一行4人決定今晚去食潮州菜!

我地揀左我公司附近呢間潮州菜館
點緊菜o既時候先黎左個頭盤醒醒個胃先!
呢個菜莆豆乾,辣辣地好入味!菜莆好爽口!好醒胃!
菜莆豆乾
鹵水鵝肝
法式鵝肝就食得多,潮州鹵水鵝肝真係第一次食!
有法國鵝肝的感覺!
好有驚喜呀!
鹵水鵝片
鵝片好入味呀!肉質好腍,一d都唔會鞋!
鵝皮仲好薄,完全無肥膏!
煎蠔餅
呢個係我最喜歡o既一道潮州菜!
墨魚餅拼普寧豆腐

普寧豆腐我係第一次食!入口真係有d驚喜!
個豆腐好滑!感覺好似食緊豆腐花咁!
個湯好濃郁!
入口黏黏地,感覺充滿住花膠i既滿滿骨膠原!
好幸福呀!
煎馬友
魚肉都keep得好滑,充滿魚油!
川椒雞球
雞球炒得好香脆,川椒好惹味,麻麻辣辣咁,同雞肉好夾!
啫啫芥蘭
咸咸地好入味,我自己比較喜歡食爽口o既菜,就感覺佢腍左少少,朋友就覺得軟硬度ok
最後甜品我地叫左清心丸綠豆爽
甜甜地酸酸地,好清新呀!
個清心丸煙煙韌韌,好好味又好特別!
呢個咁清新o既甜品,為呢餐美味o既潮州菜劃上左完美o既句號!
清心丸綠豆爽
2016-05-31
菜莆豆乾
清心丸綠豆爽
2016-05-09 740 浏览
中國八大菜系中之粵菜,可再仔細劃分為潮州菜(潮汕菜)、廣府菜(廣州菜)、客家菜(東江菜) 及順德菜 (鳳城菜)等的四大菜系。每一菜系皆有其獨特的演化過程,發展出不同的烹調風格。潮汕乃沿海城市,在唐宋期間已經是重要貿易港口,物盛民豐,地方富庶兼且物資豐富,當地居民當然有財力及物力,在飲食的領域上多作鑽研,事實上粵菜中烹調海產的手法及技巧,大都源於或啟蒙自潮汕的傳統手藝。除了對廣東一帶的飲食文化有着深遠影响外,東南亞包括星架坡、馬來西亞、泰國及印尼等地都有不少潮汕移民,飲食習慣都深受潮汕飲食文化影響,聽說泰文貴刁跟潮汕的粿條發音基乎一致,頗有理由相信貴刁是經由潮汕傳入的粿條(即河粉) ,在星馬一帶隨處可見的蠔煎及炒粿條等菜式都源於潮汕,足證潮州菜系的影響及滲透力確實非比尋常。既然潮汕菜能風行廣東以至各東南亞國家,當有其非凡之處,本來小弟應該三月份跟隨食家糖不甩到汕頭覓食,到當地大吃特吃一翻,可惜領隊(食家糖不甩友人)公務繁忙,所以未能成行。因此,糖不甩約了小弟及兩位食友一起吃頓潮菜,以慰對潮菜的日夕單思。今晚拜訪的潮味居創辨於2009年,由宋炎坤師傅主理。宋師傅于1979年入行,最初在汕頭

今晚拜訪的潮味居創辨於2009年,由宋炎坤師傅主理。宋師傅于1979年入行,最初在汕頭怡香潮州莱館工作,其後曾于美心潮江春、金島燕窩、佳寧娜潮州等食肆任職,直到九十年代,宋師傅轉戰台灣及中國內陸,先後任職不少知名食府,包括台灣的萄京潮州、潮港城及北京王府飯店等等,位至行政總廚。2006年宋師傅回流香港,眼看香港潮州菜日漸息微,於是便下定決心,創辨一間以傳統手法主理的潮州菜館,推廣傳統潮菜,早年與友人創辨汕頭榮興,及至2009年自立門户,在灣仔創辨潮味居,2016年租滿期滿,於年初落户尖沙咀柯士甸路。室內環境
凍櫃海鮮
凍蟹
凍魚

未點菜,店家先奉上功夫茶一道,小弟一向好茶好酒,當然先來兩杯,到訪汕頭時喝過的好茶太多,面前的當然沒有讓我感覺驚為天人的味道,喝的時候口感尚算圓滑,茶味濃郁,沒有太多沙石,但卻味道不純,買單時問了經理冲泡的茶葉是否多於一種,他說確實如此,渾兌了兩款茶葉 - 鐵觀音及普洱茶,滲入一些普洱茶葉是希望口感更加圓潤。

功夫茶
功夫茶
菜牌

小弟跟另外三位吃友,各自點了心頭所好,糖不甩特意為鵝肝而來,當然要點,小弟則點了炒麵線及反沙芋,其他的由另外位食友人發辦,點了潮州翅、蝦蟹棗及煎鹹鮮馬友魚

滷水鵝片拼鵝肝 $288
滷水鵝片拼鵝肝

先試鵝片,香滑不嚡口,先讚獅頭鵝的來貨優良,再沾點滷水試味,小弟曾到汕頭多趟,嚐過不少地道滷物,感覺正宗的潮式滷水均偏鹹而八角味濃,面前的跟在汕頭嚐過的味道頗為一致,加讚!

到鵝肝,光看賣相已知道跟普通潮式滷鵝肝有着大不同,平日吃到的滷鵝肝外層頗為乾硬,但面前的顏色紅粉,目測非常柔軟,事不宜遲,夾一塊咬一口,口感有如吃着豆腐一般,沒有法國鵝肝的膩,不含丁點血腥味道,還有絲絲玫瑰露的酒香。感覺這菜的做法殊不簡單,在買單時經理把㕑師請了出來,向大家詳細解釋做法,原來鵝肝先要飛水除血,水不能太熱,要用蝦眼水,否則鵝肝會變硬,飛水後泡浸冷水,再切去所有雜筋,放入白滷水低温慢煮至熟,最後階段加入玫瑰露酒提味,煮的期間㕑師需要全程監控火力,火力稍稍過猛,鵝肝便會變得嚡韌,這道絶對是徹頭徹尾的手工菜。

紅燒花膠翅 $138/位
紅燒花膠翅

潮式魚翅跟廣府做法及用料大致一樣,湯頭以火腿、雞及赤肉𤉶製,魚翅的浸發工藝相信亦是大同小異,但潮州翅的湯頭一般會較廣府菜的魚翅濃味,亦較為渾濁,原因是廣府菜燴翅用上的是清湯,燴潮州翅用的是濃湯,清湯做法是先放入湯料後大火煮開 ,調至最小的爐心火,煲上四至五小時,完成後湯面上只有薄油一層,而湯料則還是完好的,而濃湯則以猛火煲上湯,湯料被煲至稀爛巴,湯頭會較濁且漿,因為雞皮及少量雞肉會融入湯水之內。

濃湯
面前的用上了不少花膠及牙揀翅,十分足料,湯則濃郁咸鮮,頗為漿口,味道相當,以百多塊一位的價錢來說,根本無可挑剔。個人口味相對喜歡廣府菜的清湯燴翅,但席間祖籍潮汕的朋友卻對它稱讚有加。

炸蝦蟹棗 $98
炸蝦蟹棗

蝦棗及蟹棗的基本用料其實完全一致,只是蟹棗會有一定份量的蟹肉添加在蝦肉之內,咬一口蝦棗,外皮炸得鬆脆,蝦肉打得彈牙,內含的肥肉粒帶給了蝦膠點點甘香,馬蹄粒則為蝦棗帶來清爽,沾上酸甜的蘇梅醬同吃,更是錦上添花。
蝦棗
蟹棗的蟹肉不太多,外皮亦是炸得鬆脆,但隱隱感覺加入蟹肉後打成的蟹棗,質感來得有點鬆散,而且可能蟹肉的份量不多,蟹味不明顯,無論食味口感皆遜蝦棗。
煎咸鮮馬友魚 $168

煎咸鮮馬友魚
這道是小弟當晚最愛,馬友魚脂豐富,蒸、煎及醃製鹹魚都風味十足。當晚吃的是先以鹽水浸泡二十分鐘,再以風扇吹乾二十四小時,客户下單馬上慢火煎製的功夫魚,皮脆肉嫩!大家吃過脆皮的牛排吧,皮之所以脆,是因為面上撒了鹽,魚皮煎得特別香脆,亦是由於鹽水醃製過,由於醃的時間只是20分鐘,肉質不會太鹹,既能保持魚的鮮味,肉質不會變得死實,口感依然嫩滑。
陪伴一夜鮮上桌的還有一碟粉抹,當時我以為只是普普通通的一碟五香粉或淮鹽之流,夾一注魚沾了點吃,嚐到的味道令我非常錯愕,這粉抹有着濃厚的大地魚及海味鹹鮮,馬上向侍應詢問用料,原來面前的泥黃粉抹是以蝦乾、瑤柱及大地魚等焗致完全乾身後磨幼的粉抹,小弟認為它跟魚是天作之合,此外,估計用之佐麵及一眾澱粉食物,亦會異常精彩!
家鄉鹹肉炒麵線 $78
家鄉鹹肉炒麵線

這炒麵線亦是一道具相當難度的菜式,曾在家下廚試造兩次,均受錯折,兩次都炒糊了,麵不成麵。問了大廚一下面前的何以可以炒得條條分明,乾身兼且油份不多,原來秘決在於麵條灼熟後,瀝乾水份再以風扇吹24小時,食客下單即炒,用中火加入鹹肉、韭菜及銀牙快炒,出來效果便會條條分明,鹹香爽爽口。

馳名蔥香反沙芋, $78/半打
馳名蔥香返沙芋
反沙芋亦是一道講究功夫的甜食,先把芋條慢火炸致軟心,然後撈起,以適量的開水及白沙糖煮漿,漿要以中慢火煮,火太猛糖漿容易變得焦黃,反沙糖皮便會變得不夠雪白,糖成漿後,放入芋頭條離火快炒,直致糖漿成霜,包裹着芋條,最後上碟,以上便是這道甜品的基本做法。為了加強香氣,潮菜館在煮糖時會加入豬油、蔥油或兩者,增加香氣,面前的添加了豬及蔥油,白糖霜皮帶有兩者味道,甘香甜美,芋心粉嫩,這道精彩的反沙芋,為晚飯劃上了完美句號。

總結:餸菜全部繞具質素,製作功夫步驟繁多,鵝肝、麵線及反沙芋都是近年吃過中最好的,馬友魚更是神級佳作,愛粵菜的朋友,不訪抽空到該酒家,體會一下潮菜精點。

2016-04-07
滷水鵝片拼鵝肝
炸蝦蟹棗
煎咸鮮馬友魚
家鄉鹹肉炒麵線
  • 蔥香反沙芋
今晚婆婆壽宴,我們一家人開咗兩圍枱。先來凍蟹夠大隻,之後白灼蝦,兩款海鮮都鮮甜。梗係唔少得鹵水鵝肶肉切片。仲有煙倉魚。中埸來個魚蛋粉 ... 我地總共叫咗16碗。食潮州菜當然不可少得川椒雞。 肉質嫩滑仲要比百樂好食。因為百樂的太乾無汁。食完海鮮同肉一定要補青(菜芯)。D菜都幾爽口,上面有方魚片,清簡得來又不單調。至於甜品一定要讚下個師父,水晶包D皮夠薄及通透而D涵又唔太甜。最個壽包,真係好味好軟熟又有白蓮蓉及蛋黃,唔太甜個個都啱食。老板娘又好禮貌。個經理好招呼,其他員工又友善。非常滿意。再提一提,午市有點心都好食。可以推薦這間小小酒家。
今晚婆婆壽宴,我們一家人開咗兩圍枱。先來凍蟹夠大隻
,之後白灼蝦,兩款海鮮都鮮甜
。梗係唔少得鹵水鵝肶肉切片。仲有煙倉魚。中埸來個
魚蛋粉 ...
  • 壽包
  • 川椒雞
  • 糖醋伊麵
2016-05-02 367 浏览
老友公司就在柯士甸路附近,話我知附近開了家潮味居,擇日不如今日,見面不如改場地,一面傾談一面擦,方有靈感做事!潮汕菜式,香港人不會不熟悉,風味滷水丶打冷小菜丶牛丸粉麵丶魚飯丶凍蟹等,想到已經流口水。至尊潮州滷水必要試,拼埋鵝肝就襯絕。滷水汁香濃,鵝肉嫩,鵝肝滑到不得了,以為只有法式煎,原來滷水煮到可以咁出色。鹵水唔一定係鵝,叫個鹵腩肉炆春菜煲試下,春菜係潮菜特色,五花腩肉名乎其實,已經炆到腍唒入味,送飯啱啱好。煎個蠔餅,勁多蠔肉,但厚身咗啲。豪啲食紅燒翅,加埋花膠煲,膠質豐富,男人都要補,四十後皮膚仲可以咁彈。食埋綠豆爽,心情更爽,唔係太甜,口感真係爽。

煎個蠔餅,勁多蠔肉,但厚身咗啲。
食埋綠豆爽,心情更爽,唔係太甜,口感真係爽。