2024-06-23 78 浏览
呢度環境走時尚暗黑風格,空間寬闊,座位舒適,有落地大玻璃,環境和服務都不錯,設有吧檯酒吧及包廂,還有不少cocktail和mocktail供應。🍸🍹佢將傳統的潮州料理與現代烹飪結合,注重食材的質量,強調原汁原味,亦將外觀和味道提升🆙在食物上增添藝術創意,追求清而不淡、素而不紊、鮮而不腥、肥而不膩的特點,看得出大廚是非常有心思。💯串茄核桃沙律賣相非常精緻,表面是幾粒串茄,裏面釀入合桃沙律,一口一粒在口裏爆發層次豐富,配搭新鮮,食物酸酸甜甜好開胃😋特式西瓜凍這個甜品好特別,西瓜皮是啫喱,西瓜肉和西瓜籽都是啫喱,好看又好吃😍桂花糕以玫瑰造型登場,造型很吸晴,打卡一流,桂花糕結實,味道也拿捏得剛剛好,不會太甜,入口芳香甜柔軟🥰我最推介既就無係呢個馬友凍魚,這道潮州特色菜,先煮後凍的方式,保持魚的鮮味,凍馬友魚肉緊實,口感軟嫩,並且帶有凍感,夏天吃非常合適🤩。酒香醉鮑魚都好好食,佢入口有淡淡酒香,鮑魚鮮味又腍滑🤤。最後就係特色蟹肉潮州炒飯,呢個炒飯好搶眼,可以當蛋糕來切😜炒飯香噴噴又軟硬適中,真是色香味俱全🈵呢間餐廳環境舒適,侍應服務細心,大家不妨來試試下。

串茄核桃沙律

特式西瓜凍

桂花糕

酒香醉鮑魚都好好食,佢入口有淡淡酒香,鮑魚鮮味又腍滑🤤。

呢間餐廳環境舒適,侍應服務細心,大家不妨來試試下。
  • 桂花糕
2024-06-22 263 浏览
位於尖沙咀iSquare嘅「潮藝館」,潮字除咗表示係潮州菜之外,餐廳係走「潮」風格,潮流時尚有格調那種,裝潢燈光氣氛好舒服,甚至有bar枱,菜色都係用創意手法製作經典潮州菜。◇ 五小福五款前菜,又精緻又有特色,包括梅子涼瓜、串茄核桃沙律、椒麻糖心帶子、酒香醉鮑魚同潮式炸粿肉,最有驚喜係串茄核桃沙律,表面以為普通串茄,食落先發現有核桃沙律餡料,味道好夾◇ 方魚炒芥蘭方魚加芥蘭可為絕配冇得輸,印象最深刻係芥蘭,超級綠,超級香口爽口◇ 潮州翅燉盅上能好好保持溫度,魚翅厚身爽口,味道濃郁◇ 青花椒焗黃花扒黃花扒煎得外脆內軟,肉質保持爽口,波菜汁提升味道層次◇ 層出不同這道「層出不同」可以食出不同層次味道嘅炒飯,面層有紫椰菜,以為食緊沙律,炒飯夾雜蝦乾同咸肉,驚喜係有炸芋頭粒,每一口都有鮮味咸味咬口,豐富極了,而小編更喜歡它的擺盤,簡單又精美,令平凡嘅炒飯變得不平凡◇ 桂花糕常見嘅桂花糕做成花形,顏色仲有深淺層次,靚到唔捨得食,清香桂花味道,令人難忘

◇ 五小福

◇ 方魚炒芥蘭

◇ 潮州翅
燉盅上能好好保持溫度,魚翅厚身爽口,味道濃郁

◇ 青花椒焗黃花扒
黃花扒煎得外脆內軟,肉質保持爽口,波菜汁提升味道層次

◇ 層出不同

◇ 桂花糕
潮州翅
潮州翅
2024-06-16 89 浏览
尖沙咀iSquare 6樓的潮藝館真是臥虎藏龍,店舖裝潢融合現代氣息,細膩巧思呈現潮州菜的創新面貌,賦予這些傳統菜餚全新的視覺與味蕾體驗,別具匠心。其中,足料且物有所值的紅燒潮州翅推廣價$368,絕對不容錯過🤩同場還有吧枱,不妨與好友小酌片刻,一同品味這間新派潮州菜餐廳的驚喜滋味,共度歡愉時光✨五小福一個拼盤可以試到多款招牌小食,包括椒麻糖心帶子、潮式炸粿肉、酒香醉鮑魚、串茄核桃沙律及話梅苦瓜,一次滿足五個願望😋個人最喜愛話梅苦瓜,酸酸甜甜,非常開胃,連平日不愛吃苦瓜的友人亦吃得津津有味🤭欖菜虎蝦🦐虎蝦非常大隻,被鹹香的欖菜包圍,非常惹味!滷水墨魚墨魚厚肉,鮮香入味,底部的滷水豆腐亦很出色🫶🏻紅燒潮州翅魚翅與高湯一起熬製,湯頭鮮味,汁濃似膠,魚翅足料彈牙,每一口都是充滿膠原的感覺,現在推廣價$368 ,非常值得一試👍🏻特色炒飯面頭鋪滿紫椰菜碎非常打卡,炒飯粒粒分明,加入蝦乾、芋頭等,鹹香十足,彰顯潮州菜的精髓所在 👍🏻方魚芥蘭翠綠的芥蘭口感爽脆,回甘不膩,簡單卻不失特色青花椒煎焗黃花魚🐟魚肉鮮嫩多汁,經過精心烹煮,保留了黃花魚本質的鮮甜,配合恰當的調味,口感細緻入微桂花糕做成玫瑰花形狀

欖菜虎蝦🦐
虎蝦非常大隻,被鹹香的欖菜包圍,非常惹味!

滷水墨魚
墨魚厚肉,鮮香入味,底部的滷水豆腐亦很出色🫶🏻

紅燒潮州翅

特色炒飯

方魚芥蘭
翠綠的芥蘭口感爽脆,回甘不膩,簡單卻不失特色

青花椒煎焗黃花魚🐟

桂花糕
做成玫瑰花形狀十分可愛,充滿濃郁的桂花香氣,軟糯可口😝
2024-06-16 68 浏览
呢間高格調的一間中菜,店內裝修都比較優雅清新用白色做主題坐去寬敞,每張枱面有距離,感覺同朋友傾計唔會嘈整個環境氣氛好柔和👍🏻😍潮式滷水拼盤我最愛🤩滷水墨魚超香滷水墨魚片夠晒彈牙,吸收滷水汁精華再點上潮式白醋汁提升海鮮嘅鮮味,底層原來係乾豆腐吸水滷水汁嘅精華鹹鹹地,好想要多幾片🤭鹹菜豬肚湯細個媽咪成日都煲胡椒豬肚湯,回味下鹹菜豬肚湯order咗兩盅,鹹菜帶少少鮮味勁多白胡椒增加少少微辣,豬肚爽口彈牙見到個湯好清澈,好濃郁嘅胡椒,好好味🤩意大利黑醋骨睇到新派創意意大利黑醋😵必定要試吓炸過嘅排骨外脆,裏面嘅肉質好鮮鎖住豬肉嘅香味,仲要用意大利黑醋非常濃郁香味,呢個一定要加多碗白飯先係絕配😋韭菜豬紅望落去好似好平凡豬紅😅,但係識落口唔係飛一般嘅口感,豬紅口感好滑,用咗秘制醬汁再加上配韭菜,估唔到呢個味道提升到豬紅嘅香味🥹晶瑩桂花糕好大嘅驚喜甜品🍮兩朵花放在枱面原來係桂花糕😍整到一朵朵玫瑰花🌹漸變嘅效果,燈光下晶凝通透得唔嚟裏面仲有桂花嘅花瓣😱,真係好吸睛🤩🤩淡淡桂花香味,可以解除啱啱食過嘅油膩感😙潮式魚湯浸時蔬用魚湯熬製嘅蔬菜,原來都好香魚湯嘅味道,你仲有雜菇同埋菜心 ,估唔到我同朋友都清晒😊

潮式滷水拼盤我最愛🤩

鹹菜豬肚湯
見到個湯好清澈,好濃郁嘅胡椒,好好味🤩

睇到新派創意意大利黑醋😵必定要試吓

韭菜豬紅

晶瑩桂花糕

潮式魚湯浸時蔬
用魚湯熬製嘅蔬菜,原來都好香魚湯嘅味道,你仲有雜菇同埋菜心 ,估唔到我同朋友都清晒😊😊

鴨屎香單叢茶
先品嚐杯比較獨特嘅鴨屎香單叢茶,淡淡的清香撲鼻,茶香特別清淡,回味甘香👌
2024-06-08
📍 潮藝館 Chao Club📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • iSQUARE國際廣場6樓602號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-誰說潮州菜只有「打冷」?想在比較企理的環境吃潮州菜,不妨找一些高級潮州菜館,譬如位於尖沙咀iSquare的《潮藝館》-《潮藝館》主打新派潮州菜🥢環境雅緻,更設有酒吧,提供多款酒品除了保留傳統潮式菜式外,亦加入創意設計出新派菜式,把傳統、創新合於一身-話梅涼瓜 ($88)層層涼瓜疊起,賣相精緻涼瓜吸收了話梅汁的甜酸味,中和了自身的苦澀吃下去口感蠻爽,先是可口的甜味,最後會嚐到一點甘苦,不算難以接受~涼爽開胃的一道前菜,不喜歡涼瓜的朋友也可以試試•滷水拼盤 — 獅頭鵝片、滷水墨魚 🌟滷水是潮州餐廳裡不可錯過的一道【獅頭鵝片】不連骨,啖啖肉肉質鬆軟、多汁,鵝味蠻濃【滷水墨魚】柔軟中帶嚼勁最後的【豆腐】是個人最愛!把滷水汁全吸收了,太好吃•欖菜焗虎蝦 ($298) 🌟配上欖菜,焗得好香的虎蝦!肉質偏軟淋,稍微彈牙;外殼焗得好香脆,有點軟殼蟹的感覺!•意大利黑醋骨 ($238) 🌟排骨先炸,後裹上意大利黑醋醬汁先是嚐到酸甜開胃味道,後則咬到口感極脆的薄薄
📍 潮藝館 Chao Club
〔 Follow me! ♥︎ 〕
誰說潮州菜只有「打冷」?
潮藝館》主打新派潮州菜🥢
環境雅緻,更設有酒吧,提供多款酒品
話梅涼瓜 ($88)
層層涼瓜疊起,賣相精緻
涼瓜吸收了話梅汁的甜酸味,中和了自身的苦澀
涼爽開胃的一道前菜,不喜歡涼瓜的朋友也可以試試
話梅涼瓜
話梅涼瓜

滷水拼盤 — 獅頭鵝片、滷水墨魚 🌟
滷水是潮州餐廳裡不可錯過的一道
獅頭鵝片】不連骨,啖啖肉
肉質鬆軟、多汁,鵝味蠻濃
滷水墨魚】柔軟中帶嚼勁
最後的【豆腐】是個人最愛!把滷水汁全吸收了,太好吃
獅頭鵝片、滷水墨魚
獅頭鵝片
滷水豆腐

欖菜焗虎蝦 ($298) 🌟
配上欖菜,焗得好香的虎蝦!
肉質偏軟淋,稍微彈牙;外殼焗得好香脆,有點軟殼蟹的感覺!
欖菜焗虎蝦

意大利黑醋骨 ($238) 🌟
排骨先炸,後裹上意大利黑醋醬汁
先是嚐到酸甜開胃味道,後則咬到口感極脆的薄薄炸漿,最後就是肉質蠻軟、蠻爽口的排骨肉
意大利黑醋骨

潮式魚湯浸時蔬 ($188)
新鮮爽脆的白菜,配上清甜魚湯
潮式魚湯浸時蔬

晶瑩桂花糕 ($58)
玫瑰花形狀的桂花糕🌹,造型精緻
入口帶淡淡桂花香🌼
可能魚膠粉下的比較多,所以口感偏硬,但同時也不會那麼容易一夾就散
晶瑩桂花糕
〔 Follow me! ♥︎ 〕
獅頭鵝片、滷水墨魚
欖菜焗虎蝦
2024-06-07 52 浏览
這間位於尖沙咀的新派潮州菜,環境走時尚暗黑風格,設有吧檯酒吧及包廂,提供各款雞尾酒及酒品,別樹一格。餐廳主打新派潮洲菜,將傳統麻甩潮州菜登上大雅之堂。🌸滷水墨魚$238🌸韭菜豬紅 $98🌸濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168來到潮州菜館,經典的潮州小菜怎能缺少,當中滷水墨魚、韭菜豬紅、濃湯蠔仔肉碎泡飯,一定是經典中的經典,充滿潮州風味。🌸翡翠蟹肉羹 $108以菠菜蓉打造,故呈翠綠色,營養甚高,老少咸宜。🌸潮式濃湯浸時蔬 $188清脆爽口的時蔬吸收了濃湯的精華,令味道提昇。🌸潮陽蝦蟹棗 $238蝦棗蟹棗乃潮州四拼盤之一,圓形蝦棗彈牙鮮甜,卷形蟹棗脆香可口,各有特色。🌸桂花糕 $58玫瑰花造型的桂花糕,增添了幾分美豔。茗貴花茶 $38/位🌸瑰荔堂皇

🌸滷水墨魚$238
🌸韭菜豬紅 $98
🌸濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168

🌸翡翠蟹肉羹 $108
以菠菜蓉打造,故呈翠綠色,營養甚高,老少咸宜。

🌸潮式濃湯浸時蔬 $188
清脆爽口的時蔬吸收了濃湯的精華,令味道提昇。

🌸潮陽蝦蟹棗 $238

🌸桂花糕 $58
玫瑰花造型的桂花糕,增添了幾分美豔。

茗貴花茶 $38/位
🌸瑰荔堂皇
2024-06-06 112 浏览
🚇尖沙咀 iSquare 呢間潮藝館係一間陳設幾有氣派🥰嘅潮州菜館,佢哋嘅新派潮州菜✌️二人晚餐十分之豐富,全部都係佢哋嘅招牌🏅拿手菜式,絕對係新派潮菜嘅代表作👍。前菜冷盤🧆五小福:鹵水🪿獅頭鵝腎入味🤤爽脆。潮式🔥炸粿肉外脆內鬆軟☺️。椒麻糖心帶子勁😍鮮味,底部綠色嘅🌶️椒麻醬十分之香麻有特色😊。酒香醉🍶鮑魚入口有淡淡酒香,😋鮑魚鮮味又腍滑。串茄🍅核桃沙律係串茄仔底部塞咗核桃沙律🥗入去,一口一粒茄鮮係口入面爆發🤩層次豐富好美味!紅燒潮州翅🦈味道勁濃郁鮮味,🥰紅燒翅成排好厚好好味👍。脆皮慢煮沙嗲🥩牛肋肉十分之香軟嫩滑又肥美🤤,邊位勁香脆層次感好豐富😍。鮮沙薑煎雞🐓鑊氣十足,沙薑味道濃郁☺️,雞件好嫩滑鮮味😋。松茸羊肚菌🍄浸蘆筍充滿菌香,鮮味嘅羊肚菌加上🤩松茸獨有嘅濃郁香味令整道菜十分之誘人🤤。子薑蟹肉脆米🍚炒飯入面有鮮味嘅蟹肉🦀,加上脆米同埋有少少🤏酸甜嘅子薑碎,入口無論係🥰味道定係口感層次都好豐富👍!燕麥一口薯🍠外層佈滿燕麥脆片😆同奶粉,紫薯軟糯香甜,一啖入口😍好有層次感。清心丸綠豆爽😊清香得來唔會太甜,🥰食起上嚟好舒服暖胃。

前菜冷盤🧆五小福:
鹵水🪿獅頭鵝腎入味🤤爽脆。
潮式🔥炸粿肉外脆內鬆軟☺️。
酒香醉🍶鮑魚入口有淡淡酒香,😋鮑魚鮮味又腍滑。

紅燒潮州翅🦈味道勁濃郁鮮味,🥰紅燒翅成排好厚好好味👍。

鮮沙薑煎雞🐓鑊氣十足,沙薑味道濃郁☺️,雞件好嫩滑鮮味😋。

清心丸綠豆爽😊清香得來唔會太甜,🥰食起上嚟好舒服暖胃。
2024-05-21 151 浏览
餐牌食物供應少、白開水同茶錢同一價錢,位位為港幣28食物唔啱食,齋飲另加一,不了解顧客,服務態度極…錢就收足…今時今日仲可以這樣做生意,冇話可說,影響香港食肆評分⋯⋯
餐牌食物供應少、白開水同茶錢同一價錢,位位為港幣28

影響香港食肆評分⋯⋯

2024-05-18 97 浏览
無意中發掘到一間喺iSquare嘅新派潮州菜餐館,比起一般打冷嘅舖頭坐得舒服好多,裝潢都好優雅,適合formal d嘅場合一大班人嚟食🥰 食物傳統得黎又帶有一啲新意,仲有得飲酒,下次想食中菜又有多一個選擇👍🏻普寧豆腐外脆內軟,加埋個醬汁好惹味。翡翠蟹肉羮一見到咁綠,就知道真係好足料🤣 菠菜味好濃之餘仲帶有啲蟹肉嘅鮮味,飲落都幾Creamy。雞樅菌炒蝦球蝦球爽口新鮮,而且仲好大隻!潮州滷水魷魚雞腎係我最愛嘅combination😍 魷魚食落好腍,雞腎非常爽口。濃湯蠔仔肉碎泡飯平時嘅我其實唔係好食蠔,但呢個蠔仔粥真係好正👍🏻 入面有好多蠔,調味都掌握得好好。懷舊春菜煲捧上枱嘅時候都仲係熱辣辣起晒bubbles😆 湯底,除咗由豬骨熬製之外,仲有白蘿蔔同春菜,鮮甜可口。桂花糕玫瑰花嘅外型非常吸睛🌹 果然係surprise到我!打卡一流~.潮藝館 Chao Club 📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖🚝 Tsim Sha Tsui Exit H

普寧豆腐
外脆內軟,加埋個醬汁好惹味。

翡翠蟹肉羮

雞樅菌炒蝦球
蝦球爽口新鮮,而且仲好大隻!

潮州滷水魷魚雞腎

濃湯蠔仔肉碎泡飯

懷舊春菜煲

潮藝館 Chao Club
📍尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓602號舖
🚝 Tsim Sha Tsui Exit H
2024-05-16 69 浏览
今日去到尖沙咀Isquare嘅潮藝館, 食好耐冇食嘅潮州菜,質素非常唔錯!餐廳裝修好高貴大方,係慶祝同見客食飯嘅好選擇👍🏻嘢食主打當然係潮州菜,但係佢都加入咗唔少粵菜嘅元素,今日我哋就每樣都試咗少少。潮州炸豆腐菠菜蟹肉羹西芹炒蝦球潮州滷水魷魚牛蹍潮州蠔仔粥大芥菜豬骨煲甜品:桂花糕佢個滷水同蠔仔粥都係招牌菜,質素非常之高!滷水好入味,但係又唔會太鹹,而且魷魚炆得啱啱好,唔會太韌夠晒稔👍🏻👍🏻 蠔仔粥就超級足料,有勁多蠔!食落非常甜,好鮮味😍😍忍唔住係咁食👍🏻👍🏻👍🏻 佢嘅甜品賣相係為打卡而生,玫瑰花型桂花糕都係第一次食,相機食先!其他菜式都好好味,難怪咁多人會同客黎食飯,真心環境同食物都高質👍🏻

潮州炸豆腐
菠菜蟹肉羹
西芹炒蝦球
潮州滷水魷魚牛蹍
潮州蠔仔粥
大芥菜豬骨煲
甜品:桂花糕

2024-05-14 89 浏览
餐廳裝潢幾優雅,座位夠闊落,坐得幾舒服。翡翠蟹肉羮湯羮深綠色,食落濃郁波菜味,入面有蟹肉外,仲有一小舊團子,感覺有啲似雲吞,令口感更豐富。普寧豆腐一碟有4塊,炸得外脆內軟,滿滿豆香。滷水墨魚拼雞腎份量幾多,墨魚片同雞腎都好彈牙,下面嘅豆腐吸哂滷水汁好入味。雞樅菌炒蝦球蝦球大大粒好爽彈,雞樅菌味道幾香,碟底嘅炒西芹都好爽脆。懷舊春菜煲湯底好清甜,春菜煮到腍身,底嘅白蘿蔔吸哂湯汁好吃!😋濃湯蠔仔肉碎泡飯蠔仔好飽滿而且好足料,湯底好濃郁鮮甜,nice!👍最後食埋甜品桂花糕,賣相係玫瑰花好可愛,感覺幾清新。整體餐廳食物質素唔錯,而且賣相幾精緻,份量亦幾大碟,同朋友聚會想地點方便,坐得舒服,呢度都唔錯喎。
餐廳裝潢幾優雅,座位夠闊落,坐得幾舒服。

翡翠蟹肉羮

普寧豆腐
一碟有4塊,炸得外脆內軟,滿滿豆香。

滷水墨魚拼雞腎

雞樅菌炒蝦球
蝦球大大粒好爽彈,雞樅菌味道幾香,碟底嘅炒西芹都好爽脆。

懷舊春菜煲
湯底好清甜,春菜煮到腍身,底嘅白蘿蔔吸哂湯汁好吃!😋

濃湯蠔仔肉碎泡飯
蠔仔好飽滿而且好足料,湯底好濃郁鮮甜,nice!👍

最後食埋甜品桂花糕,賣相係玫瑰花好可愛,感覺幾清新。

2024-05-09
2024-05-12 63 浏览
尖沙咀商場眾多,不過以我個人習慣,要搵食既話,多半會去各大酒店、海港城,以及K11 Musea,其他的則甚少到訪。其中少之有少的,可說到I Square,若不是朋友相約,我差點兒忘記了這個Mall。是夜朋友介紹來的潮藝館,平日晚上都有九成滿,看來店家是有一定實力。朋友點餐,選來的都是傳統口味的菜色,當中肯定包括外脆內嫩、味道咸香的普寧豆腐,簡單美味。翡翠蟹肉羹,以火熱住保持溫度,是細心位。湯頭夠熱其實已經無得點輸,加上蟹肉在內,漓淡而不至食之無味,喝得舒服。平時食鹵水嘢,十之八九會吃鵝片,今云改改口味,又墨魚又腎。兩者不同的爽脆口感,同樣討人歡喜,精華從來在於墊底的豆腐,入晒味。西芹雞縱菌炒蝦球,勝在用料上乘,蝦球身型有番咁上下之餘,爽口彈牙。春菜排骨煲,又是一味懷舊菜色,春菜清淡甘香,軟嫩無渣,底下的蘿蔔腍身入味,啖湯更加合我心。甜品前來個蠔仔肉碎粥,有時在外邊食到的,蠔仔份量像要尋寶般,好似彩數。呢度就來得慷慨,隻隻漲卜卜,飽滿味鮮,米粒開花但不太胡爛,我包辦了大半。嘆埋最後像花般美的糕點,又係抱著個肚歸家既一夜。見呢度有任食點心,有機會可以來一試。

嘆埋最後像花般美的糕點,又係抱著個肚歸家既一夜。

見呢度有任食點心,有機會可以來一試。
2024-05-09 78 浏览
今日去到國際廣場試吓新派潮州菜,環境非常之大,坐得好舒服!今次叫咗個二人餐,兩個女仔食都食唔晒!但就是都好多唔同種類嘅嘢食!首先有頭盤五小福我特別鍾意嘅酒香鮑魚,呢一個拼盤可以試到唔同嘅小點心!點心有筍尖蝦餃,鹹蛋墨魚燒賣,主菜有凍黃花,鮮蟲草濃湯浸菜苗,我自己最鍾意係嗰個浸菜苗,個湯好濃郁,有鮮味!主食係鵝肝蜆肉炒飯,炒飯炒得粒粒分明,返夠乾身,所以唔錯!最後甜品係燕麥一口薯都幾特別,上菜雖然賣相唔係特別靚,食落都OK,唔會太甜!

首先有頭盤五小福
我特別鍾意嘅酒香鮑魚,呢一個拼盤可以試到唔同嘅小點心!

點心有筍尖蝦餃,鹹蛋墨魚燒賣,

主菜有凍黃花,鮮蟲草濃湯浸菜苗,
我自己最鍾意係嗰個浸菜苗,個湯好濃郁,有鮮味!

主食係鵝肝蜆肉炒飯,
炒飯炒得粒粒分明,返夠乾身,所以唔錯!

最後甜品係燕麥一口薯
都幾特別,上菜雖然賣相唔係特別靚,食落都OK,唔會太甜!
❀ 潮藝館 #尖沙咀 ❀❗尖沙咀潮州菜 同屋企人聚餐的選擇❗——————————————————原來iSquare 6樓係美食嘅雲集地,有各式各樣嘅菜式選擇🤩今次嚟到角落嘅潮州餐廳,裝修時尚簡約,提供多種傳統潮州菜,幾適合同一家人聚餐😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 話梅涼瓜 $88 (3.8/5)一到非常獨特嘅頭盤,話梅味突出好酸,涼瓜味道微微苦澀,兩種味道加埋一齊非常複雜,未必個個容易接受🙈.☞ 潮式粿肉 $128 (3.7/5)將鯪魚肉撈埋馬蹄再炸香。.☞ 獅頭鵝片 $328 (3.8/5)嚟到潮州餐廳當然唔少得滷味,鵝片同豆腐滷得都頗入味,又唔會太鹹。不過略嫌鵝肉有點韌,豆腐好味啲🤣.☞ 油雞樅炒蝦球 $238 (3.8/5)蝦球大大粒又爽彈,加埋西芹炒有鑊氣👍🏻.☞ 意大利黑醋骨 $238 (4/5)最喜歡呢道菜😋排骨都算幾多肉,而且肉質爽口。用上意大利黑醋醬汁,味道酸酸甜甜,送飯一流🥰.☞ 翡翠蟹肉羹 $108 (3.9/5)好特別嘅碧綠色湯羹,應該係用菠菜打成綠色,但完全無草青味,仲有啲蟹肉👍🏻.☞ 濃湯蠔仔肉碎泡飯 $238 (3.9/5)經典潮州菜。超級多蠔仔🦪,而且都幾飽滿,夠晒
❀ 潮藝館 #尖沙咀 ❀
❗尖沙咀潮州菜 同屋企人聚餐的選擇❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 話梅涼瓜 $88 (3.8/5)
☞ 潮式粿肉 $128 (3.7/5)
將鯪魚肉撈埋馬蹄再炸香。
☞ 獅頭鵝片 $328 (3.8/5)
不過略嫌鵝肉有點韌,豆腐好味啲🤣
☞ 油雞樅炒蝦球 $238 (3.8/5)
蝦球大大粒又爽彈,加埋西芹炒有鑊氣👍🏻
☞ 意大利黑醋骨 $238 (4/5)
最喜歡呢道菜😋
排骨都算幾多肉,而且肉質爽口。
用上意大利黑醋醬汁,味道酸酸甜甜,送飯一流🥰
☞ 翡翠蟹肉羹 $108 (3.9/5)
☞ 濃湯蠔仔肉碎泡飯 $238 (3.9/5)
經典潮州菜。
超級多蠔仔🦪,而且都幾飽滿,夠晒足料。
加少少胡椒更香口,唔錯。
☞ 桂花糕 $58 (4/5)
超精緻野玫瑰桂花糕,淡淡桂花香氣,唔會太甜。
——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
菜式正宗,價錢合理,位置又方便,喜歡食潮州菜,不妨考慮吓呢一間。
2024-05-06 168 浏览
知道閨蜜鍾意飲茶,發覺有間幾潮的餐廳提供創意點心,立即同她試試。酸菜魚餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 有意外驚喜😍,酸菜魚食得多,酸菜魚餃真係第一次見。酸菜味突出,內有大大件魚肉,而且辣得十分惹味,令人印象深刻😍。松露野菌晶瑩餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 賣相十分吸睛,紫藍色的外表深得我心💜內有不同菇類及蔬菜,顏色及餡料也非常豐富,口感煙靭,有淡淡的松露味,好味得來又健康。咸蛋黃墨魚燒賣 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 墨魚燒賣少了傳統豬肉燒賣的油膩感,反而多了墨魚的爽滑感,來得再彈牙一點❤️內有流心鹹蛋醬,一咬落去就即刻爆汁,食得好爽🤩。筍尖蝦餃皇 $78真係皮薄餡靚‼️蝦餃皮晶凝剔透,入面有大大隻蝦🦐,爽口得來啖啖肉。潮州粉粿 $48水晶皮透徹明亮,不太厚又不太薄,軟硬適中。內裏餡料豐富,豬肉冬菇等等全部很入味,配上香濃辣椒油,的確一絕🙌🏻。黑金流沙包$68一撕開,香甜熱辣的流沙奶黃瞬間湧出😍。內帶少少鹹蛋黃粒,鹹甜鹹甜的組合,的確是最高🙌🏻🙌🏻。笑口叉燒包 $68叉燒餡料多,醬汁味濃,飲茶,最緊要食個包,的確係最佳組合。桂花糕 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 桂花糕以紅黃雙色的玫瑰花
酸菜魚餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
酸菜魚餃
松露野菌晶瑩餃 $78 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
松露野菌晶瑩餃
咸蛋黃墨魚燒賣 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

筍尖蝦餃皇 $78

潮州粉粿 $48

黑金流沙包$68
咸蛋黃墨魚燒賣、筍尖蝦餃皇、黑金流沙包
笑口叉燒包 $68
叉燒餡料多,醬汁味濃,飲茶,最緊要食個包,的確係最佳組合。

桂花糕 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
桂花糕以紅黃雙色的玫瑰花呈現,超級打卡able‼️一上枱,就掠奪咗我哋的芳心❤️。內裏的桂花閃閃生輝,視覺瑰麗🤩。食落滿滿桂花味,甜而不膩,超級開心。
桂花糕
他們的花茶也極具創意,鴨屎香單叢茶,聽落都覺得非常獨特🤩。的確茶香味濃,㗳得杯落。所有點心高質得來驚喜度十足,能夠在鬧市中好好享受,的確值得推介。
咸蛋黃墨魚燒賣、筍尖蝦餃皇、黑金流沙包